P. 1
Rancangan Pelajaran Harian

Rancangan Pelajaran Harian

|Views: 6|Likes:
Published by Yamin Rawi

More info:

Published by: Yamin Rawi on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2015

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 2 KUMPULAN BIMASAKTI (2

)
SITI NOR KAMISAH ABU BAKAR SKBB (K) NURHAYA HASSAN SKBSM NORZIAH ABD RAHMAN SRA JAIM PERNU MAZZURZIDA MIHAT SK BUKIT BARU MOHD YAMIN M. RAWI SK KG. TUN RAZAK LEE AI WEE SJKC BERTAM HULU LOH PECK FAH SJKC BUKIT BERUANG Nurul ain daud sk kem terendak 1

Matapelajaran dan Kelas: Dunia Sains dan Teknologi Tahun 2 Berlian  Tema/Tajuk: Sains Hayat / Tumbesaran Manusia Kita berubah seiring kita membesar   Masa: 2 waktu (60 minit) .

3 Mengaplikasi pengetahuan tentang tumbesaran manusia .STANDARD KANDUNGAN 1.

3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3. tinggi dan dengan menjalankan aktiviti. TMK.2 Membanding dan membezakan tumbesaran mereka dengan rakan dari segi saiz.STANDARD PEMBELAJARAN 1. berat .3. 1. dan penulisan atau lisan.

tinggi dan berat rakan mereka itu secara individu.AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN    Tiga orang murid yang berbeza saiz dipanggil oleh guru ke depan Murid-murid lain diminta menyatakan perbezaan saiz. Guru menyatakan tumbesaran mereka adalah berbeza antara satu sama lain .

tinggi dan berat masing-masing dengan menggunakan pembaris. pita pengukur dan penimbang berat yang disediakan oleh guru (dengan bimbingan guru) Murid merekodkan pemerhatian dan dapatan pada lembaran kerja yang disediakan. Murid melakukan aktiviti dalam kumpulan tiga orang iaitu mengukur saiz.  .

pita pengukur dan penimbang berat Penilaian P & P – Lembaran kerja Refleksi – 40 orang murid mencapai objektif 1 dan 2    . Elemen Merentas Kurikulum .TMK dan kreativiti Bahan Bantu Mengajar – Pembaris.

CONTOH LEMBARAN KERJA NAMA RAKAN TINGGI SAIZ BERAT ALI 95 cm Kecil 16kg ABU 115 cm Sederhana 20kg AMINAH 120cm Besar 24kg .

Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul  Siapa yang paling tinggi? _________________ Siapa yang paling rendah? ________________ Siapa yang paling kecil? _________________ Siapa yang paling berat? _________________ Siapa yang paling ringan? __________________     .

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->