P. 1
Politik Di Tempat Kerja

Politik Di Tempat Kerja

5.0

|Views: 51|Likes:
Published by Mh Hanafi SirMhd

More info:

Published by: Mh Hanafi SirMhd on Apr 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2014

pdf

text

original

Politik Di Tempat Kerja, Siapa Mangsa Dan Siapa Pemangsa?

BY SABREE HUSSIN ON FEBRUARY 26, 2012 IN KARIER & KERJAYA

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Dalam catatan pada kali ini, saya akan kongsikan serba sedikit pandangan, pendapat dan pengalaman yang bersangkutan dengan perihal politik yang berlaku dalam pejabat. Politik pejabat atau lebih sinonim dengan gelaran office politic. Orang kata benda ni adalah satu lumrah, dan biasa berlaku tak kira dekat mana kita bekerja. Asalkan kerja kita dalam ofis, maka tak boleh lari mesti akan ada kegiatan-kegiatan politik berlaku dalam pejabat.

Kenapa Boleh Berlaku Politik Dalam Pejabat?
Sebelum saya menulis lebih jauh, rasanya ada baiknya saya sentuh terlebih dahulu kenapa politik dalam pejabat ini boleh berlaku? Bukan ke ramai di antara kita menganggap bahawa politik itu kotor, dan perlu dijauhi, tetapi bila melibatkan tempat kerja, tempat kita cari makan… boleh pulak kita terlibat sama dengan politik dalam ofis. Kenapa ya? 1. Menjaga Kepentingan Peribadi Tak lain dan tak bukan, semua ini berlaku sebab pelakunya ada sesuatu kepentingan yang perlu dijaga dalam syarikat tempat dia bekerja tersebut. Ada sesuatu yang disembunyikan dan ada sesuatu yang dia tak nak ada orang lain tahu tentang aktiviti di sebalik tabir yang dilakukan sepanjang dia berkhidmat dalam syarikat itu. Jadi untuk menutup aktiviti tersebut, maka dia perlulah berpolitik. 2. Mengekalkan Kuasa Point ini sebenarnya berkait rapat dengan point demi menjaga kepentingan peribadi. Setengah orang ni dia risau bila ada orang lain yang boleh buat kerja lagi baik as compare todengan apa yang dia boleh hasilkan. Kalau kita ikut pertimbangan yang sihat, kita anggap benda ni sebagai perkara yang normal. Biasalah kan… kalau kita ni hebat, akan ada orang lain yang lagi hebat dari kita. Cuma kita masih belum jumpa orang tu je. Bila orang-orang yang cuba mengekalkan kuasa ni mula rasa tergugat, dia akan bermain politik. Dia akan mula menyebar fitnah, mencari kesalahan, dan menjatuhkan moral atau motivasi orang yang memberi cabaran tersebut.

maka faham-faham je la… ini mungkin satu petanda yang anda telah menjadi mangsa dalam permainan politik yang berlaku di tempat kerja anda. Kalau dia ada masa nak main politik. tetapi kita belajar dari dia dan sama-sama menaikkan performance supaya meningkatkan produktiviti. sebenarnya dia mengelat dalam kerja la tu. Sebab tu dia main politik. Dia nak semua orang kenal dia. Gosip Kadang-kadang bila kita makan sama-sama dengan kawan-kawan tempat kerja. kedudukan dia dalam satu-satu syarikat akan lebih terjamin. Kebiasaannya punca politik tempat kerja ni berlaku atas sebab yang kecik je. 4. orang yang main politik dalam ofis ni sebenarnya dia tak nak kerja. Bermakna syarikat tidak akan sesekali berhentikan dia dari kerja. Dia tak pernah nak fikirkan orang lain langsung. Sebab Peribadi Rasanya tak keterlaluan kalau saya katakan orang yang beriya-iya bermain politik di tempat kerja ni berbuat demikian hanya untuk kepentingan peribadi. asalkan diri sendiri senang nak buat kerja maka itu dah cukup baik bagi dirinya. dia akan jadi salah seorang candidate yang akan termasuk dalam short list. Member yang duduk depan meja dia dah tak mahu bertegur sapa dengan dia. sebab fokus dan tumpuannya difokuskan pada kerja yang perlu disiapkan. dan tunduk pada dia. dan sekiranya ada peluang kenaikkan pangkat. hormat pada dia. Orang yang diumpat tu pulak bukan orang lain. Senang kata mereka ini memang mementingkan diri sendiri. Bagaimana seseorang boleh terlibat dalam politik tempat kerja? Ironinya. . Tak ada sebab lain. Antaranya 1. kadang-kadang mulut kita ni ringan sangat nak bergosip atau lebih tepat mengumpat. Meluaskan Pengaruh Ini pun merupakan salah satu sebab kenapa orang bermain politik dalam pejabat. kita bukan jatuhkan dia. saya yakin dia tak ada masa nak berpolitik.Cara terbaik sepatutnya… bila ada orang yang lagi baik dari kita. setengah orang ni dia tak perasan pun dia dah terlibat dalam office politic. layanan yang diterima dari kawan-kawan sekerja dah jadi lain macam. Kalau keadaan seperti ini berlaku. 3. Tahu-tahu esok pagi bila dia sampai di pejabat. Akan tetapi ramai orang prefer ambik jalan pintas dengan mencantas orang-orang yang bagus. Tapi pada pendapat peribadi saya. kawan sekerja kita jugak. Boleh jadi sebab dia merasakan dengan mempunyai pengaruh yang luas. Dia nak jadi superstar dalam ofis. Kawan-kawan yang duduk sebelah-menyebelah pun tiba-tiba dah tak mahu bercakap dengan dia. Kalau dia nak kerja.

Puak A adalah puak kita. Kita pulak bukak cerita mengenai seorang staff yang tak join sekali. Ayat asal mungkin ialah “Kawan saya tak pandai buat kerja dengan sempurna dan kerap buat salah”. dengan confident kita kata dia ni bodoh. malahan dah di tokok tambah. Anda pernah main permainan telefon rosak? Mula-mula kita kena berbaris. Atau mungkin jugak sebenarnya dalam salah seorang yang keluar makan sekali dengan kita tu sebenarnya ada bau-bau bacang dengan orang yang kita kutuk tu tadi… Bila benda yang kita kutuk ni sampai kepada pengetahuan orang yang kita kutuk tu. Entah-entah salah seorang yang ada bersama kita tu sebenarnya best friend kawan yang kita asyik kutuk-kutuk tu tadi. . maka jadilah kita berpuak-puak bila bekerja nanti. Andaikan semua sekali ada 6 orang. Bercakap mengenai berpuak-puak tadi. dan puak B pulak adalah puak orang yang kita kutuk tu tadi. tak pandai buat kerja. kemudian orang yang depan sekali akan menyampaikan mesej dan mesej tersebut perlu disampaikan hinggalah sampai kepada orang yang paling belakang sekali. boleh jadi ia akan bertukar kepada“Kawan saya ni sangat bangang. kaki ampu dan macam-macam lagilah. pemalas.Katakanlah kita keluar makan beramai-ramai. Siapa yang pernah main permainan ni mesti akan faham apa yang cuba saya sampaikan. adakah kita kenal 100% latar belakang kawan-kawan yang lagi 5 orang yang duduk makan sekali dengan kita. tak tau buat kerja dan tunggu masa je nak kena buang kerja” Bukan sahaja mesej tu dah lain. Mentang-mentanglah orang tu tak ada. mungkin akan timbul dua puak ditempat kerja kita iaitu puak A dan puak B. Persoalan dia ialah. Bila mesej tu sampai dekat orang yang paling akhir.

Kuat Mengadu Ini pun satu penyakit… sikit-sikit nak mengadu dekat bos. nak buat kerja pun jadi susah. Benda kecik pun nak lapor dekat boss. Rasa Tak Puas Hati Dua perkara diatas yang saya sebutkan diatas tadi. kuat mengadu dan asyik ada je benda yang tak puas hati dengan kita. Ini kalau benda tak ada pape. Cuma Tuhan je yang tahu betapa susahnya bekerja dalam satu environment yang mana manusia-manusia yang ada dalam persekitaran tersebut asyik nak cari kesalahan. Kalau apa yang diadu itu benda yang betul-betul serius dan boleh menjejaskan produktiviti dan operasi syarikat. 3. Bila masing-masing ada rasa tak puas hati dalam diri. at least benda ni boleh buat orang meluat. Masing-masing buka mata luas-luas bila waktu kerja semata-mata nak cari kesalahan orang lain. bukan hal besar pun nak mengadu. semuanya bakal menimbulkan rasa tak puas hati. Susah… .2. itu memang patutlah kalau kita kena selalu mengadu.

Tulis dalam blog nak buat apa. Dia punya pasal. semuanya buruk. Orang bawahan yang kena buat kerja. Kalau tuan tak nak bagi kerjasama disebabkan oleh konflik tuan dengan dia. Politik tempat kerja ini akan beri kesan negatif terutama sekali kepada mereka-mereka yang lemah daya tahan. kemudian bagi arahan. kita pulak yang susah. menaikkan motivasi bekerja. . Kalau kamu rasa kamu betul. Tak berbaloi… Saya pernah dengar beberapa kes sampai terpaksa berhenti kerja dan tukar kerja semuanya sebab tak mampu nak handle pressure politik tempat kerja ni… kesian. akan tetapi politik tempat kerja ini yang biasa kita dengar. Boss ni kerja dia bercakap je. Kalau tak sound belakang-belakang sekalipun. Semangat kekitaan akan timbul dan semangat keakuan akan tenggelam. orang yang kita tak puas hati tu dia bukan baca blog kita. tak perlu nak takut. yang memiliki confident level yang rendah. Itu kalau politik dalam pejabat dapat dikawal. Biasalah… boss sesama boss bergaduh. sebab dia ada krisis politik tempat kerja. tetapi yang buruk itu yang diwar-warkan. Kalau orang atasan tak nak bagi kerjasama. bagi je dekat muka boss kita yang banyak kerenah tu. dan apa yang kamu buat itu adalah yang terbaik pada masa itu. yang baik tak didedahkan. dan terarah kearah positif. macam mana orang bawahan nak buat kerja dengan effisien? Kalau staff tu berani dia akan sound balik boss dia Tuan. kita orang bawahan yang perlu terima kesan dia secara langsung. saya akan terus report kepada boss yang lagi tinggi dari tuan.Kesan Politik Dalam Pejabat Politik pejabat apabila ianya terkawal. saya difahamkan yang tuan ada konflik dengan Manager Bahagian Account. dan mereka-mereka yang cepat sensitif. Sekarang ni saya datang sebab ada perkara yang perlu diselesaikan. Apabila ditekan dengan keadaan persekitaran yang mendesak mereka akan mudah merasa stress. Lazimnya sifat manusia memang macam ni la. Sekarang ni terpulang pada tuan nak bagi kerjasama dan selesaikan masalah ni ataupun nak saya bertindak membelakangi tuan? Berani nak sound balik macam tu? Haha sorry lah… sound belakang-belakang beranilah. ia boleh meningkatkan produktiviti. dan menaikkan semangat kesetiakawanan. duk luahkan apa benda yang tak puas hati tu dalam blog peribadi atau dekat facebook.

Nak tahu dinding apa yang boleh bersuara? Jawapan dia ialah wall FB. Kalau pendapat ni boleh pakai. Tu pun dikira sebagai dinding jugak . Hari ini dia gosip si A sebab dia tak suka dengan si A. dinding pun boleh bersuara. Besokbesok kalau dia dah baik dengan si A dan ada krisis dengan kita. Kalau anda ada benda tak puas hati dengan staff dalam ofis tu sekalipun. Ok lah. Kalau benda ni berlaku. sila try. bukan lari. Kerja dalam ofis ni. sila jangan tunjukkan respons yang anda betul-betul berminat nak tahu dengan lebih lanjut walaupun hakikatnya anda memang betul-betul nak tahu. bila dipendam akan jadi stress. Manusia tu akan berubah bila-bila masa je. Kalau tak sesuai boleh abai. kita tak boleh nak selalu anggap kawan kita tu akan sentiasa jadi kawan kita sampai bila-bila. suami/isteri dan pendek kata hanya luahkan pada orang-orang yang tak ada kena-mengena dengan staff tempat kita kerja. akan tetapi saya boleh beri serba sedikit pendapat. ada kerja sikit nak buat ni Manusia ni sifatnya boleh berubah-ubah...Macam mana nak berhadapan dengan politik di tempat kerja? Seperti yang saya dah sebutkan diawal-awal tadi. luahkanlah kepada adik beradik. Macam manapun kita perlu hadapi. 1.. Zaman sekarang ni. Macam mana nak hadapi? Saya tak ada cara terbaik untuk berhadapan dengan politik ditempat kerja. kalau nak luahkan jugak. Cukuplah sekadar beri respons seperti Oh ye ke? Entah… Tak pastilah… Tak taulah. kita pulak yang akan jadi mangsa gosip kawan kita tu tadi. kalau kita tersilap meluahkan masalah. Langkah awal ialah amalkan sifat DTA ataupun nama panjangnya Don’t Trust Anybody. Jangan Tunjuk Minat Kadang-kadang ada sesetengah kawan sekerja kita ni akan datang dekat kita dan akan cucuk kita dengan kisah-kisah gosip terkini yang melibatkan rakan sekerja. politik ditempat kerja adalah sesuatu yang lumrah. dan anda dah tak tahan sangat..

2. Tak Perlu Ambik Serius Mana-mana informasi yang kita dapat yang langsung tak ada kena mengena dengan kerja. Orang putih kata silent is gold. Bila kita pilih side. dan sekiranya kita tak mampu nak jadi pendamai… jangan ambik mana-manaside. itu akan menyusahkan kita buat kerja. dia nak ambik cuti pun payah. keluar telinga kanan. Orang buat apa-apa dekat kita pun. orang kutuk kita… kita diam. 4. Ramai sebenarnya orang yang takut dengan orang-orang yang diam ni. Jadi jangan pilih mana-mana side dan buat baik dengan semua orang. kedua kita tak tahu apa kemampuan dia. kita tak tahu apa yang dia fikirkan. Kerja dalam satu ofis ada masanya memerlukan kita untuk saling bekerjasama. Diam Salah satu perkara yang saya suka mengenai diam ini ialah orang tak berani nak kacau kita. Ada betulnya jugak sebenarnya. Bayangkan. Buat endah tak endah pun kita tak akan rugi apa-apa. . kita nak ambik cuti susah. Lebih-lebih lagi bila ada hal mustahak yang perlukan kita ambik cuti. Kalau hubungan sesama staf tak baik. Pertama. Itu dah cukup. sebaik-baiknya mainkan peranan untuk jadi pendamai. Kita tak react atau bertindakbalas dengan permainan mereka. 3. Buat macam masuk telinga kiri. Orang puji pun kita diam. kita diam. tak perlu nak ambik serius sangat. Jangan Ambil Side Kalau kita tahu ada pihak tengah bertelagah. dan ketiga bila dia bersuara nanti. mau kita terlentang… sebab apa yang dikatakan tu semuanya point sahaja.

epal dan air susu. Betul tak? Yang mana bila kita buat. Kerja Sebagai Ibadah Sebagai orang Islam. Dari kerja yang halal yang kita tengah buat sekarang ni lah kita mampu untuk teruskan kehidupan. Itu yang perlu kita buat. Toleransi Tak perlu terlalu rigid dalam berhubung sesama rakan sekerja. dan boleh jadi jugak boleh dipraktikkan. Jadi janganlah rosakkan ibadat kita dengan mencampuri urusan orang-orang yang berbuat khianat dalam bekerja. Hal-hal macam ni sila elakkan. Ada masanya diam itu lagi baik. Kesemua ini kita kisarkan bersama. Air yang baru terhasil ini ialah sejenis air yang baru hasil campuran lima jenis bahan-bahan tu tadi.w. Apa hasilnya? Adakah kita akan rasa ia sebagai air pisang? Nope. Air anggur? Pun Bukan.t. Tujuan dia ialah supaya anda boleh bekerjasama secara harmoni dalam satu kumpulan tanpa ada pengaruh politik dan perbezaan-perbezaan yang tak dapat dielakkan. Try to blend in into that group. Kita tak perlu pun nak selalu berdebat lagi-lagi dalam benda-benda yang langsung tak ada kena-mengena dengan urusan kerja atau projek yang tengah kita buat. tetapi sebab dia nak menang.5. 3. Setengah orang ni bila berdebat bukan sebab dia nak betul. kita akan berurusan dengan pelbagai manusia yang berbeza latar belakang. Apabila kita masuk dalam mana-mana syarikat… belajar untuk bergaul. 2. kita akan mengurangkan masalahmasalah untuk datang pada kita… atau mungkin kita akan jadi kalis politik kotor tempat kerja. Fikirkan. anggur. bagi nafkah. 1. Macam mana cara nak buat? Mana saya tahu… itu kena pandai-pandailah anda buat. Macam Mana Cara Bekerja Yang Baik? Mesti ada cara kerja yang baik. bagi duit belanja kepada mak bapak dan macam-macam lagi. . kita kena faham pekerjaan kita ini adalah satu ibadah yang besar nilainya disisi Allah s. Cipta Suasana Bekerja Yang Selesa Bila kita bekerja ni. strawberry. bersedekah. Boleh jadi silap. Blending in Bayangkan dalam satu mangkuk ada buah pisang. Sekali lagi. ini hanya pendapat saya semata-mata. budaya. Silent is gold.

dan orang lain pun selesa bekerja dalam suasana tersebut. empat. Buat mereka yang sedang tertekan dengan suasana politik tempat kerja sekarang ni. dan orang lain akan seronok bekerja dengan kita. itu hal diorang. lima dan seterusnya… Bila kita tak ada kawan. Banyak sangat yang berbeza. yang lainlain boleh pergi jahanam. Kita mula ada kawan. bermula dari seorang. Tak ada sesiapa yang kita kenal. bukan nak bodek tetapi kita nak bina rapport atau satu perhubungan yang baik sesama ahli keluarga syarikat kita bekerja. sebabnya kita adalahowner bagi persekitaran yang kita ciptakan. Tak rugi buat macam ni. dan yang pasti kita pernah merasa perasaan keseorangan pada waktu tu. Bila semua ini kita dapat buat insya Allah konflik dapat kita elakkan.agama lagi tu. dapat gaji pun sendiri-sendiri. Berbaik-baik dengan semua orang yang akan terlibat secara langsung dalam kerja-kerja kita. Tapi bila kita tak ada musuh… janganlah mula cari musuh dengan bermain permainan politik tempat kerja ni semua. Selagi aku kerja kat sini dan selagi gaji aku masih lagi dibayar. ambil berat. sampai sini je dulu perkongsian mengenai budaya politik di tempat kerja. tak ada kena mengena dengan aku. dan kalau ada duit lebih sesekali beli makanan lebih untuk bagi mereka makan. Yang confirm kita akan perlu sentiasa berhadapan dengan dia. bertambah jadi dua. Jadi saranan saya. kita pun akan rasa seronok bekerja dengan orang lain. Macam yang saya kata tadi. Apabila apa yang kita usahakan ini berjaya. Konflik tak ada. corn flake je ada Hanya sebagai peringatan. Anggap macam ni je Aku datang kerja ni pun sebab nak ambik gaji… itu je. Biskut pun jadilah. kalau kita masih ingat lagi satu masa dulu… kita seorang diri datang ke syarikat tempat kita kerja sekarang ni.. Masa tu. Semuanya sendiri. . bila masa berganti masa. Cuba ambik mudah perkara ni. dan ada masanya perbezaan-perbezaan tu yang akan jadi penghalang untuk kita bekerja dengan baik. barulah semuanya berubah. kemudian tambah lagi jadi tiga. Kalau yang kita tak perlu berurusan tu tak payahlah nak libatkan sekali. Tujuannya. Orang lain nak buat apa. maka kita kerja pun akan jadi lagi senang. :p Baiklah. Kita kerja sendiri-sendiri. kita cari kawan. cuba untuk berbaik-baik. ciptalah satu suasana bekerja yang mana kita akan rasa selesa bekerja dalam persekitaran tersebut. berkenalan dengan dia.

. Semoga artikel yang tak seberapa ini bermanfaat.Mana yang baik boleh sila praktikkan. dan mana yang tak baik moga-moga boleh diberi teguran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->