P. 1
Bab 2

Bab 2

Ratings:
(0)
|Views: 86|Likes:

More info:

Published by: Nor Baizura Binti Aziz on Apr 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/03/2012

pdf

text

original

BAB 2 SEL SEBAGAI UNIT BENDA HIDUP

1. Semua benda hidup sama ada tumbuhan @ haiwan dibina daripada sel 2. Sel adalah unit asas bagi semua benda hidup Batu bata adalah unit asas sebuah rumah .

2. Sel dapat dilihat melalui mikroskop sahaja.Mikroskop 1. Struktur mikroskop dan bahagian-bahagiannya ditunjukkan dalam rajah di bawah .

biasanya 4х .Bahagian Mikroskop Kanta mata Klip-klip pentas Fungsi • Kanta untuk kita melihat spesimin • menggandakan suatu imej 10 х • memegang slaid (sisip kaca) pada kedudukannya Pentas Diafragma cermin Pelaras kasar Pelaras halus kondenser Salur badan Lengan Tapak Kanta objek • Menyokong slaid sisip kaca • Mengawal kuantiti cahaya yang memasuki kanta • memantulkan cahaya ke dalam mikroskop • menyelaraskan ketinggian salur mikroskop untuk fokus kasar • Menyelaraskan ketinggian salur mikroskop dengan lebih perlahan dan tepat • menolong memfokuskan alur cahaya ke atas spesimen • memegang kanta mata pada jarak yang tetap dari kanta objek • menyokong salur • menyokong mikroskop • memfokus dan membesarkan objek.

iaitu selulosa 2. Sel dinding dibina daripada sejenis karbohidrat. kloroplas membina klorofil. . Sel tumbuhan 1. Mempunyai sel dinding yang tegar. iaitu sejenis pigmen hijau yang hanya dijumpai dalam sel tumbuhan. Vakuol mengandungi sap sel yang merupakan larutan gula dan garam yang sangat cair. Protoplasma adalah bahan separa pepejal atau bahan berupa jeli 3. Nukleus adalah jasad berbentuk bujur atau bulat yang berada di tengah-tengah sel.Struktur sel haiwan dan sel tumbuhan Sel haiwan 1. Terdiri daripada protoplasma sel (sitoplasma & nukleus) dan membran sel 2. 3.

Struktur sel haiwan & sel tumbuhan .

Fungsi struktur sel Bahagian sel Fungsi nukleus sitoplasma Membran sel • Mengawal semua aktiviti sel • menyimpan bahan terlarut • melindungi sel dan mengawal masuk dan keluar bahan terlarut melaluinya Dinding sel kloroplas • melindungi dan memberi bentuk tetap kepada sel • mengandungi klorofil untuk proses fotosintesis. Klorofil menyerap cahaya matahari dan menukarkan tenaga cahaya kepada tenaga kimia (makanan) • mengandungi sap sel yang terdiri daripada bahan terlarut vakuol .

Perbandingan sel haiwan & sel tumbuhan .

atau tempat yang lembap seperti kolam. 2. Boleh menjalankan semua aktiviti hidup seperti pergerakan.Organisma unisel 1. pembiakan. Benda hidup yang terdiri daripada satu sel sahaja Merupakan mikroorganisma yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan hanya dapat dilihat melalui mikroskop 3. Biasanya hidup dalam air. pernafasan dan perkumuhan Organisma unisel Haiwan unisel Tumbuhan unisel Yis . memakan. longkang dan laut 4.

2. 3. Terdiri daripada lebih dari satu sel Menjalankan semua proses hidup Setiap jenis sel mempunyai struktur yang berbeza dan menjalankan fungsi badan yang tertentu Organisma multisel Haiwan multisel Tumbuhan multisel Katak Burung Manusia mukor .Organisma multisel 1.

ikan .Perbandingan organisma unisel & multisel . pokok.mukor .

2. .Sel Manusia 1. Badan manusia terdiri daripada pelbagai sel yang melaksanakan fungsi-fungsi tertentu dalam badan. Sel yang berlainan mempunyai pengubahsuaian tertentu untuk menjalankan fungsi yang berbeza. 3. Semua jenis sel mempunyai fungsi tertentu dan sifat-sifat tertentu.

.

dan pembiakan. . Organisais sel ini membolehkan organisma multisel menjalankan pelbagai proses hidup seperti pergerakan.Organisma Sel 1. pernafasan. Badan manusia mempunyai organisasi berikut: Sel Tisu Organ Sistem Organisma 2.

Setiap sel menjalankan fungsi yang khusus. Sel menjalankan tugas yang khusus tetapi mempunyai persamaan dari banyak aspek.Sel 1. 2. Sel yang berbeza mempunyai struktur yang berbeza. 3. .

tisu otot terdiri daripada sel-sel otot dan tisu saraf terdiri daripada sel-sel saraf. Sekumpulan sel yang sama berkumpul untuk menjalankan fungsi yang sama disebut tisu 2.Tisu 1. Contohnya. tisu otot. . 3. tisu penghubung. Terdapat pelbagai jenis tisu seperti tisu penutup @ tisu pelindung. tisu saraf dan lain-lain lagi. tisu penyokong.

Setiap jenis tisu dalam suatu organ membantu organ itu menjalankan fungsinya. 3. . 4. Contohnya.Organ 1. Organ terdidi daripada dua @ lebih jenis tisu untuk menjalankan fungsi tertentu. Tisu-tisu yang berlainan boleh dikumpulkan untuk menjalankan fungsi tertentu. setiap jenis tisu dalam organ jantung membantu jantung mengepam darah ke seluruh badan. Kumpulan tisu ini disebut organ 2.

vena. sendi. Beberapa organ membentuk sistem seperti sistem pencernaan. Sistem otot rangka pencernaan respirasi Peredaran darah saraf perkumuhan pembiakan Organ dalam sistem Semua jenis otot dan tendon Tulang. saraf Ginjal. hati Hidung. bronkus. dan sebagainya. Kulit. esofagus. perut. trakea. peparu Testis. saraf tunjang. sistem perkumuhan. peparu. bronkiol. arteri Otak. sistem pembiakan. pankreas. alveolus Jantung.Sistem 1. rawan. pundi kencing. ligamen Mulut. usus. hati. Beberapa jenis organ bekerjasama untuk menjalankan fungsi tertentu dalam proses hidup membentuk sistem 2. ovari . Setiap sistem ini bekerja secara harmoni dalam suatu organisma.

.

.

.

Organisma 1. 2. Organisma terdiri daripada banyak sistem. Semua sistem bekerjasama membentuk satu organisma. .

tisu. Hubungan antara sel. tisu.Hubungan antara sel. organ dan sistem 1. organ dan sistem ditunjukkan dalam rajah di bawah : .

2. Oranisasi sel boleh ditunjukkan dalam bentuk hierarki bertangga seperti yang ditunjukkan di bawah .

. Manusia dikurniai kebijaksanaan yang membolehkan dia berfikir secara rasional dan membezakan perkara yang betul dan salah. Manusia adalah organisma kompleks yang terdiri daripada ribuan sistem individu. 3. sistem saraf dan sistem respirasi. sistem pencernaan. Antara sistem utama termasuklah sistem peredaran darah. Manusia juga unik kerana mempunyai perasaan ingin tahu yang mendalam tentang diri mereka.Manusia Sebagai Organisma yang Kompleks 1. Manusia adalah unik berbanding dengan benda hidup yang lain di bumi kerana manusia boleh menggunakan bahasa dan pemikiran. 2. sistem rangka. 4.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Nor Afidah Zainuddin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->