cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertSOFIYAyuiopasdfHAZIQghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg FOLIO SEJARAH hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc 2 BAKTI vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq 1

/1/2011 wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnAMMARmqwertyu iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuDAYAHi opasdfghjffklANWARzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzAFHAMxcvbnmqwerty hdvscQISTINAuiopasdfghjklzxcvbnm PAIMqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjkl zxcvbniopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
MUHAMMAD QAID BIN NASRI 2 BAKTI PUAN SUHAILA

Nama pengarang : Masariah binti Maspari Jahara binti Abdul Wahab Ridzuan bin Hasan Tahun Terbit Tajuk Buku Tempat Terbit Penerbit : 2003 : Sejarah Tingkatan 2 : Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka .

Nama Majalah : Majalah Sekolah (Gemilangf Edisi 6) SMK BBST Tarikh : 2010 Nama: Umur: Alamat: http://smkbbstonline.com .blogspot.

.

Kajian Sejarah Tempatan Sejarah Sekolah Tingkatan 2 .

Bil 1 Tajuk Kajian 2 Senarai Kandungan 3 Penghargaan 4 Objektif 5 Kaedah Kajian 6 Hasil Kajian 7 Rumusan 8 Lampiran 9 Rujukan Aspek M/S .

Muhammad Danial Fahim. Qamarian Qistina dan Safiah Farhana yang telah memberi kerjasama untuk membantu saya menyiapkan folio ini Sekian. Seterusnya. saya juga berterima kasih kepada guru Sejarah saya. Nur Sofiya. Puan Suhaila yang telah banyak memberi bimbingan kepada saya dan juga rakan-rakan saya. Nasri bin Yusofdan Radziah binti abdul kadir yang telah banyak memberi pertolongan kepada saya untuk menjayakan folio ini. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan saya.Assalamualaikum w. Ammar Mustaqim.b.t Saya Muhammad Qaid bin Nasri dari kelas 2 BAKTI ingin merakamkan jutaan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada kedua ibubapa saya. terima kasih . Nur Hidayah. Harith Haziq.

kita akan lebih mengenali dan menghargai sumbangan seluruh warga sekolah sekolah ini yang bertungkus-lumus membina imej dan menaikkan nama seolah diperingkat kebangssan . pentadbir serta kejayaan-kejayaan yang berkaitan dengan SMK BBST  Bertujuan untuk melahir semangat cinta akan sekolah dan berbangga dengan kejayaan yang telah dicapai serta berharap sekolah akan terus gemilang  Melalui kaijian seumpama ini. lambang-lambag sekolah motto dan visi sekolah. Kajian tentang sejarah sekolah ini dijalankan bertujuan untuk kita menghayati sejarah pernubuhan sekolah.

Kaedah rujukan : Dengan cara merujuk folio sejarah pelajar yang lepas agar projek ini dapat disipakan sepenuhnya Kaedah soal selidik : Saya membuat solat selidik melalui penyelidikan terhadap majalah sekolah SMK Bandar Baru Salak Tinggi Kaedah Perbincangan : Saya melakukan kaedah ini bersama-sama guru sejarah dan rakan-rakan unutk memperoleh kaedah penulisan dan juga cara membuat folio Kaedah melahari internet : Saya telah melayari internet bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang kajian ini .

asrama putera dan asrama puteri telah disediakan. bilangan pelajar adalah seramai 73 orang iaitu terdiri daripada dua kelas tingkatan satu. Bagi menggerakkan sokongan dan peranan ibu bapa. Dalam bidang kurikulum pula. Oleh sebab bangunan SMKBBST belum siap sepenuhnya. Helmy bin Arsyad dengan pihak sekolah telah meletakkan nama SMK BBST sebaris sekolah terbiak di Malaysia apabila dicalonkan sebagai sebagai Sekolah Cemerlang Kategori Asrama Harian. Bilangan tenaga pengajar pula ialah seramai 13 orang termasuk tiga orang pertadbir. pada tahun 2005 sebuah makmal komputer yang telah disediakan oleh Kementerian Pelajaran mula beroperasi dan setahun itu. Pada peringkat awal. bilangan kelas telah bertambah kepada 37 kelas yang terdiri daripada empat kelas Tingkatan Lima. bilangan pelajar SMKBBST semakin meningkat dari setahun. Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ditubuhkan. sekolah ini terpaksa ditumpangkan di bangunan SMK Seri Sepang. Asrama SMKBBST mampu menampung seramai 250 orang pelajar dan mula beroperasi pada tahun 2002. sepuluh kelas Tingkatan Dua. lapan kelas Tingkatan Satu. Sekolah ini merupakan sekolah menengah yang kelima ditubuhkan di daerah Sepang. Hisamuddin bin Husnin yang telah bersara pada bulan Jun yang lalu. Pada 11 Jun 2001 barulah berpindah ke bangunan sendiri yang terletak di Taman Dahlia. Daripada jumlah pelajar seramai 73 orang pada tahun 2001. Sejak berpindah ke bangunan baru. lima kelas Tingkatan Empat. Semoga SMKBBST terus mencapai visi dan misi sebagaimana yang diuar-uarkan. Tuan Haji Hisamuddin b. kelas Pendidikan Khas mula dibuka. Bandar Baru Salak Tinggi. Hj Muskamal bin Muhamad Jonan dari SMK Pantai Sepang Putar. Dengan komitmen yang tinggi antara PIBG yang dipimpin oleh En. hanya seorang pembantu tadbir sahaja yang ditugaskan di SMKBBST. Ini adalah satu pernghormatan yang tidak terhingga kepada warga SMK BBST apatah lagi sebagai kenangan manis Tn. Bagi menampung keperluan pelajar khususnya pelajar yang tinggal berjauhan dengan sekolah. dan satu kelas Pendidikan Khas. mata pelajarannn Teknologi Maklumat (IT) mula diperkenalkan kepada pelajar Tingkatan 4 sebagai subjek eektif bagi memaksimumkan penggunaan prarasana ini. Hj.ekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi (SMKBBST) ditubuhkan pada tahun 2001 dan mula beroperasi pada 3 Januari 2001. Pada masa itu. Husnin merupakan pengetua pertama sekolah ini. sembilan kelas Tingkatan Tiga. Kepimpinan dan kecemerlangan SMK BBST diterus dengan kehadiran Tn. bilangan pelajarnya telah meningkat kepada 1052 orang pada tahun 2005. S . Sekolah ini juga merupakan sekolah pertama daerah Sepang yang menawarkan kelas khas aliran Bahasa Arab pada tahu 2002. Encik Jamil b. Haji Saad telah dilantik sebagai sebagai pengerusi Jawatankuasa Penaja yang seterusnya dilantik sebagai Ynag Dipertua PIBG SMKBBST yang pertama. Seterusnya pada tahun 2003.

.

Keistimewaan :. Masa/Tarikh dibuka  12 JUN 2001 Sebab nama dipilih   Kedudukan terletak di Bandar Baru Salak Tinggi. Peristiwa-persitiwa penting    Menumpang di SMK Seri Sepang. tertup dan galeri seni. Mempunyai Surau. Membuat gotong-royong membersihkan banggunan baru.Mempunyai asrma sekolah.Nama Sekolah  Sekolah Menengah Kebanggsaan Bandar Baru Salak Tinggi. Reka bentuk banggunan yang berlainnan daripada sekolah lain. . Berpindah ke SMK BBST setelah mendapat banggunan baru. Tokoh Terlibat  Seramai 10 orang guru 3orang pentadbir termasuk Tuan Jijammudin bin Haji Hujnin (pengetua SMK BBST) pada tahun 2001. Mempunyai dewan terbuka.

.

Maklumat Ringkas simbol : Buku – sumber ilumu/kecemerlangan kurikulum  Pen – Alat menalurkan/Mengembangkan ilmu  Manara – Lambang kemegahan/Kehebatan sekolah  Kubah – kesepaduan ilmu dunia dan akhirat  Roda – kecemerlangan ilmu sains dan teknologi  Gelang .kecemerlangan kokurikulum  Warna merah .Cemerlang dan gemilang .Kecintaan terhadap ilmu dan antara insan  Warna kuning .Keberanian menghadapi cabaran  Warna biru .

beriman dan memiliki sahsiah cemerlang melalui pelbagai program yang elektif Berazam untuk memupuk budaya kerja yang berintegeriti dan berusaha mengadakan permuafakatan bestari dengan pelbagai kamuniti setempat .Berilmu Beriman Sahsiah Tebilang SMK BBST terus cemerlang dan terbilang    Berazam untuk melonjakkan kecemerlangan akademik dan kokurikulum melalui pendekatan yang berkesan dan inovatif Berazam untuk melahirkan pelajar yang berilmu.

Akhirat di julang. Nilai murni akhlak terpuji Pelajar bestari dikasihi .Kami pelajar BBST. Identiti cermin akal budi . BBST kebanggaan kami Berilmu beriman sahsiah terbilang . Yakin oleh pegangan kami. Abdi kekal berpanjangan . Guru bestari. Berusaha tuju cita murni . Tonggak kejayaan insan . Dunia dituntut. guru dihormati.

Kami pelajar-pelajar SMK BBST berikrar Mematuhi prinsip-prinsip rukun negara Dan mematuhi undang-undang sekolah Kami yakin boleh! Kami yakin boleh! Kami yakin boleh! Belajar bersunggguh-sungguh Unutk mencapai kecemerlangan Dalam akademik dan kokurikulum Berakhlak mulua serta menjaga Nama baik Ibu bapa Guru-guru dan sekolah .

.

Peraturan umum    Kawasan asrama hendaklah dikosongkan pada 7.00 petang Semua pelajar diwajibkan beriadah f. Peraturan menelefon   Pelajar tidak dibenarkan menggunakan telefon semasa prep dan selepas pukul 11.Peraturan Dorm     Dorm hendaklah bersih dan ceria Pelajar luar tidak dibenarkan memasuki kawasan asrama Suiz lampu dan kipas hendak lah ditutup apabila keluar dari Dorm Lampu perlu ditutup tepat jam 11.Pengenalan  SMK BBST menyediakan kemudahan asrama untuk pelajar-pelajar yang tinggal jauh dari Sekolah Asrama mempunyai 2 blok iaitu satu blok A aspura (Asrama Lelaki) dan satu blok Aspuri (Asrama Perempuang).10 pagi Dorm hendak bersih sebelum meninggalkannya Pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan asrama b.00 petang dan ditamatkan pada 6.Peraturan ibadah    Semua pelajar diwajibkan solat di surau Semua pelajar diwajibkan mangikuti segala aktiviti abdah yang dirancang Pastikan tempat ibadah sentiasa bersih dan kemas c. Jumlah pelajr asrama lelaki ialah 118 orang dan pelajar perempuan ialah 128 Peraturan asrama a.Pertauran kebersihan     Gotong-royong akan diadakan pada hari Ahad setiap minggu Setiap pelajar wajib menyertainya Kebersihan halaman.00 malam e. longkang.Peraturan Riadah   Aktiviti riadah dibuat selepas solat asar iaitu 5. dorm Tandas hendaklah sentiasa dijaga d.00 malam Kemudahan ini hendaklah sentiasa dihargai dan dijaga .

pengurusan. Perpustakaan.Balik Alat pandang dengar Peraturan PSS       Pelajar-pelajar dilarang membuat bising Pelajar-pelajar dilarang makan dan minum di PSS Pelajra-pelajar dilarang membawa beg dan alatan tulis tanpa kebenaran guru Pelajar-pelajar dikehendaki menulis nama pasa buku yang disediakan Letakkan semua buku ditempat asal selepas digunakan Pelajar dilarang membawa bahan/buku daripada PSS Peraturan Pinjaman Dan Pemulangan Buku    Buku hanya boleh dipingan dengan menggunakan kad perpustakaan Tempoh pinjaman buku biasa ialah seminggu Buku rujukan /Red Spot 1bintik merah tidak boleh pinjam Denda lewat 0.Pusat Sumber Sekolah (PSS) Pengenalan   Terletak di tingkat 3 bersebelahan dengan Bilik Kauseling Terdapatlebih daripada 800 buah buku dalam Bahasa Melayu.30 sen sehari . Bahada Inggeris dan Bahasa Arab serta majalah dan Bahasa rujukan Waktu Perkhidmatan    PSS dibuka dari pukul 7. dibuka pada hari persekolah dan sabtu bekerja Bilik-bilik di PSS seperti bilik kerja. Bilik Stor Ruang NILAM :Bilik bahan bantu pelajar .30 petang.30 pagi hingga 2.

Selain itu. Saya juga dapat menghayati sejarah penubuhan.S aya amat bersyukur kepada Allah kerana saya telah berjaya menyiapkan kerja khusus sejarah ini dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. motto dan visi sekolah serta kejayaan-kejayaan yang diperolehi. Sepanjang tempoh saya menjalankan kerja kursus ini. Lambang-lambang sekolah. Saya menyedari bahawa SMK BBST ini mempunyai pelbagai keistimewaan. Saya akan bersungguh-sungguh untuk menaikkan lagi nama sekolah di peringkat kebangsaan . Saya berasa amat berbesar hati kerana mempunyai sekoolah yang serba sempurna dan aman tanpa masalah disiplin yang teruk. saya juga bangga kerana dapat bersekolah di disekolah ini. saya dapat mengenal pasti sejarah sekolah dengan lebih mendalam lagi. Kajian ini turut membantu saya memahami dengan lebih mendalam lagi betapa pentingnya erti menyayangi dan menjaga sekolah dengan baik.

.

Buku sukses PMR (SEJARAH) Nama pengarang – Lew Hen Men Mohd.Senarai buku rujukan 1. Bhd. Buku Teks Sejarah Tingkatan 2 Nama pengarang – Masariah Binti Mispari Johara Binti Abdul Wahab Ridzuan Bin Hasan 2. . Zulkifli Zakaria Mansor Hasan Wan Napsiah Wan Yusof Penerbit – Penerbit fajar Bakti Sdn. Majalah gemilang Edisi 06 Reka bentuk – Reka bentuk Marzien & urus cetak Naz Comp Tecknology 3.

Bagaimana mata pelajaran sejarah boleh memupuk semangat Patriotisme di kalanngan pelajar? Kajian yang telah saya buat dan telah siap dapat dikumuskan keseluruhannya adalah mendapat faedah dan manafaat kepada semua orang yang dapat menyiapkan kajian ini. Jika kita daoat menyiapkan folio ini kita akan dapat banyak pengetahuan yang berbeza den amat luar biasa daripada kebiasaan .Kita juga dapat mengeratkan hubungan yang boleh merapatkan atau mengakrabkan hubungan diri dan keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful