cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertSOFIYAyuiopasdfHAZIQghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg FOLIO SEJARAH hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc 2 BAKTI vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq 1

/1/2011 wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnAMMARmqwertyu iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuDAYAHi opasdfghjffklANWARzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzAFHAMxcvbnmqwerty hdvscQISTINAuiopasdfghjklzxcvbnm PAIMqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjkl zxcvbniopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
MUHAMMAD QAID BIN NASRI 2 BAKTI PUAN SUHAILA

Nama pengarang : Masariah binti Maspari Jahara binti Abdul Wahab Ridzuan bin Hasan Tahun Terbit Tajuk Buku Tempat Terbit Penerbit : 2003 : Sejarah Tingkatan 2 : Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka .

com .Nama Majalah : Majalah Sekolah (Gemilangf Edisi 6) SMK BBST Tarikh : 2010 Nama: Umur: Alamat: http://smkbbstonline.blogspot.

.

Kajian Sejarah Tempatan Sejarah Sekolah Tingkatan 2 .

Bil 1 Tajuk Kajian 2 Senarai Kandungan 3 Penghargaan 4 Objektif 5 Kaedah Kajian 6 Hasil Kajian 7 Rumusan 8 Lampiran 9 Rujukan Aspek M/S .

terima kasih . Tidak lupa juga kepada rakan-rakan saya.Assalamualaikum w. Muhammad Danial Fahim. Nasri bin Yusofdan Radziah binti abdul kadir yang telah banyak memberi pertolongan kepada saya untuk menjayakan folio ini.t Saya Muhammad Qaid bin Nasri dari kelas 2 BAKTI ingin merakamkan jutaan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada kedua ibubapa saya. Nur Hidayah. Harith Haziq. Nur Sofiya. Puan Suhaila yang telah banyak memberi bimbingan kepada saya dan juga rakan-rakan saya. Qamarian Qistina dan Safiah Farhana yang telah memberi kerjasama untuk membantu saya menyiapkan folio ini Sekian.b. Ammar Mustaqim. saya juga berterima kasih kepada guru Sejarah saya. Seterusnya.

pentadbir serta kejayaan-kejayaan yang berkaitan dengan SMK BBST  Bertujuan untuk melahir semangat cinta akan sekolah dan berbangga dengan kejayaan yang telah dicapai serta berharap sekolah akan terus gemilang  Melalui kaijian seumpama ini. lambang-lambag sekolah motto dan visi sekolah. Kajian tentang sejarah sekolah ini dijalankan bertujuan untuk kita menghayati sejarah pernubuhan sekolah. kita akan lebih mengenali dan menghargai sumbangan seluruh warga sekolah sekolah ini yang bertungkus-lumus membina imej dan menaikkan nama seolah diperingkat kebangssan .

Kaedah rujukan : Dengan cara merujuk folio sejarah pelajar yang lepas agar projek ini dapat disipakan sepenuhnya Kaedah soal selidik : Saya membuat solat selidik melalui penyelidikan terhadap majalah sekolah SMK Bandar Baru Salak Tinggi Kaedah Perbincangan : Saya melakukan kaedah ini bersama-sama guru sejarah dan rakan-rakan unutk memperoleh kaedah penulisan dan juga cara membuat folio Kaedah melahari internet : Saya telah melayari internet bagi mendapatkan maklumat lanjut tentang kajian ini .

dan satu kelas Pendidikan Khas. Bagi menggerakkan sokongan dan peranan ibu bapa. Bilangan tenaga pengajar pula ialah seramai 13 orang termasuk tiga orang pertadbir. Bandar Baru Salak Tinggi. sekolah ini terpaksa ditumpangkan di bangunan SMK Seri Sepang. Oleh sebab bangunan SMKBBST belum siap sepenuhnya. Hj. bilangan pelajar adalah seramai 73 orang iaitu terdiri daripada dua kelas tingkatan satu. Helmy bin Arsyad dengan pihak sekolah telah meletakkan nama SMK BBST sebaris sekolah terbiak di Malaysia apabila dicalonkan sebagai sebagai Sekolah Cemerlang Kategori Asrama Harian. Asrama SMKBBST mampu menampung seramai 250 orang pelajar dan mula beroperasi pada tahun 2002. Dengan komitmen yang tinggi antara PIBG yang dipimpin oleh En. Semoga SMKBBST terus mencapai visi dan misi sebagaimana yang diuar-uarkan. Bagi menampung keperluan pelajar khususnya pelajar yang tinggal berjauhan dengan sekolah. Daripada jumlah pelajar seramai 73 orang pada tahun 2001. Encik Jamil b. kelas Pendidikan Khas mula dibuka. Hisamuddin bin Husnin yang telah bersara pada bulan Jun yang lalu. Pada masa itu. Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ditubuhkan. bilangan pelajar SMKBBST semakin meningkat dari setahun. lima kelas Tingkatan Empat. Sekolah ini merupakan sekolah menengah yang kelima ditubuhkan di daerah Sepang. Sekolah ini juga merupakan sekolah pertama daerah Sepang yang menawarkan kelas khas aliran Bahasa Arab pada tahu 2002. Seterusnya pada tahun 2003. hanya seorang pembantu tadbir sahaja yang ditugaskan di SMKBBST. Hj Muskamal bin Muhamad Jonan dari SMK Pantai Sepang Putar. asrama putera dan asrama puteri telah disediakan. pada tahun 2005 sebuah makmal komputer yang telah disediakan oleh Kementerian Pelajaran mula beroperasi dan setahun itu. sembilan kelas Tingkatan Tiga. Husnin merupakan pengetua pertama sekolah ini. Pada peringkat awal. Dalam bidang kurikulum pula. bilangan kelas telah bertambah kepada 37 kelas yang terdiri daripada empat kelas Tingkatan Lima. bilangan pelajarnya telah meningkat kepada 1052 orang pada tahun 2005. sepuluh kelas Tingkatan Dua. Sejak berpindah ke bangunan baru. Tuan Haji Hisamuddin b. lapan kelas Tingkatan Satu.ekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi (SMKBBST) ditubuhkan pada tahun 2001 dan mula beroperasi pada 3 Januari 2001. Pada 11 Jun 2001 barulah berpindah ke bangunan sendiri yang terletak di Taman Dahlia. Haji Saad telah dilantik sebagai sebagai pengerusi Jawatankuasa Penaja yang seterusnya dilantik sebagai Ynag Dipertua PIBG SMKBBST yang pertama. Kepimpinan dan kecemerlangan SMK BBST diterus dengan kehadiran Tn. Ini adalah satu pernghormatan yang tidak terhingga kepada warga SMK BBST apatah lagi sebagai kenangan manis Tn. S . mata pelajarannn Teknologi Maklumat (IT) mula diperkenalkan kepada pelajar Tingkatan 4 sebagai subjek eektif bagi memaksimumkan penggunaan prarasana ini.

.

.Nama Sekolah  Sekolah Menengah Kebanggsaan Bandar Baru Salak Tinggi. Membuat gotong-royong membersihkan banggunan baru. Masa/Tarikh dibuka  12 JUN 2001 Sebab nama dipilih   Kedudukan terletak di Bandar Baru Salak Tinggi.Mempunyai asrma sekolah. Reka bentuk banggunan yang berlainnan daripada sekolah lain. Tokoh Terlibat  Seramai 10 orang guru 3orang pentadbir termasuk Tuan Jijammudin bin Haji Hujnin (pengetua SMK BBST) pada tahun 2001. Mempunyai dewan terbuka. Keistimewaan :. Mempunyai Surau. Berpindah ke SMK BBST setelah mendapat banggunan baru. Peristiwa-persitiwa penting    Menumpang di SMK Seri Sepang. tertup dan galeri seni.

.

kecemerlangan kokurikulum  Warna merah .Keberanian menghadapi cabaran  Warna biru .Cemerlang dan gemilang .Kecintaan terhadap ilmu dan antara insan  Warna kuning .Maklumat Ringkas simbol : Buku – sumber ilumu/kecemerlangan kurikulum  Pen – Alat menalurkan/Mengembangkan ilmu  Manara – Lambang kemegahan/Kehebatan sekolah  Kubah – kesepaduan ilmu dunia dan akhirat  Roda – kecemerlangan ilmu sains dan teknologi  Gelang .

Berilmu Beriman Sahsiah Tebilang SMK BBST terus cemerlang dan terbilang    Berazam untuk melonjakkan kecemerlangan akademik dan kokurikulum melalui pendekatan yang berkesan dan inovatif Berazam untuk melahirkan pelajar yang berilmu. beriman dan memiliki sahsiah cemerlang melalui pelbagai program yang elektif Berazam untuk memupuk budaya kerja yang berintegeriti dan berusaha mengadakan permuafakatan bestari dengan pelbagai kamuniti setempat .

Nilai murni akhlak terpuji Pelajar bestari dikasihi .Kami pelajar BBST. Guru bestari. Tonggak kejayaan insan . Abdi kekal berpanjangan . Berusaha tuju cita murni . Dunia dituntut. guru dihormati. BBST kebanggaan kami Berilmu beriman sahsiah terbilang . Yakin oleh pegangan kami. Akhirat di julang. Identiti cermin akal budi .

Kami pelajar-pelajar SMK BBST berikrar Mematuhi prinsip-prinsip rukun negara Dan mematuhi undang-undang sekolah Kami yakin boleh! Kami yakin boleh! Kami yakin boleh! Belajar bersunggguh-sungguh Unutk mencapai kecemerlangan Dalam akademik dan kokurikulum Berakhlak mulua serta menjaga Nama baik Ibu bapa Guru-guru dan sekolah .

.

Peraturan menelefon   Pelajar tidak dibenarkan menggunakan telefon semasa prep dan selepas pukul 11. dorm Tandas hendaklah sentiasa dijaga d.00 malam e.10 pagi Dorm hendak bersih sebelum meninggalkannya Pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan asrama b. longkang.00 malam Kemudahan ini hendaklah sentiasa dihargai dan dijaga . Jumlah pelajr asrama lelaki ialah 118 orang dan pelajar perempuan ialah 128 Peraturan asrama a.00 petang dan ditamatkan pada 6.Pengenalan  SMK BBST menyediakan kemudahan asrama untuk pelajar-pelajar yang tinggal jauh dari Sekolah Asrama mempunyai 2 blok iaitu satu blok A aspura (Asrama Lelaki) dan satu blok Aspuri (Asrama Perempuang).Peraturan Dorm     Dorm hendaklah bersih dan ceria Pelajar luar tidak dibenarkan memasuki kawasan asrama Suiz lampu dan kipas hendak lah ditutup apabila keluar dari Dorm Lampu perlu ditutup tepat jam 11.Peraturan umum    Kawasan asrama hendaklah dikosongkan pada 7.Peraturan Riadah   Aktiviti riadah dibuat selepas solat asar iaitu 5.Pertauran kebersihan     Gotong-royong akan diadakan pada hari Ahad setiap minggu Setiap pelajar wajib menyertainya Kebersihan halaman.Peraturan ibadah    Semua pelajar diwajibkan solat di surau Semua pelajar diwajibkan mangikuti segala aktiviti abdah yang dirancang Pastikan tempat ibadah sentiasa bersih dan kemas c.00 petang Semua pelajar diwajibkan beriadah f.

Pusat Sumber Sekolah (PSS) Pengenalan   Terletak di tingkat 3 bersebelahan dengan Bilik Kauseling Terdapatlebih daripada 800 buah buku dalam Bahasa Melayu. dibuka pada hari persekolah dan sabtu bekerja Bilik-bilik di PSS seperti bilik kerja.30 pagi hingga 2.30 sen sehari . Perpustakaan.30 petang.Balik Alat pandang dengar Peraturan PSS       Pelajar-pelajar dilarang membuat bising Pelajar-pelajar dilarang makan dan minum di PSS Pelajra-pelajar dilarang membawa beg dan alatan tulis tanpa kebenaran guru Pelajar-pelajar dikehendaki menulis nama pasa buku yang disediakan Letakkan semua buku ditempat asal selepas digunakan Pelajar dilarang membawa bahan/buku daripada PSS Peraturan Pinjaman Dan Pemulangan Buku    Buku hanya boleh dipingan dengan menggunakan kad perpustakaan Tempoh pinjaman buku biasa ialah seminggu Buku rujukan /Red Spot 1bintik merah tidak boleh pinjam Denda lewat 0. Bahada Inggeris dan Bahasa Arab serta majalah dan Bahasa rujukan Waktu Perkhidmatan    PSS dibuka dari pukul 7. Bilik Stor Ruang NILAM :Bilik bahan bantu pelajar . pengurusan.

Sepanjang tempoh saya menjalankan kerja kursus ini. Saya berasa amat berbesar hati kerana mempunyai sekoolah yang serba sempurna dan aman tanpa masalah disiplin yang teruk. Saya menyedari bahawa SMK BBST ini mempunyai pelbagai keistimewaan. Saya akan bersungguh-sungguh untuk menaikkan lagi nama sekolah di peringkat kebangsaan . Saya juga dapat menghayati sejarah penubuhan. Kajian ini turut membantu saya memahami dengan lebih mendalam lagi betapa pentingnya erti menyayangi dan menjaga sekolah dengan baik. saya dapat mengenal pasti sejarah sekolah dengan lebih mendalam lagi. motto dan visi sekolah serta kejayaan-kejayaan yang diperolehi. saya juga bangga kerana dapat bersekolah di disekolah ini. Lambang-lambang sekolah.S aya amat bersyukur kepada Allah kerana saya telah berjaya menyiapkan kerja khusus sejarah ini dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. Selain itu.

.

Buku Teks Sejarah Tingkatan 2 Nama pengarang – Masariah Binti Mispari Johara Binti Abdul Wahab Ridzuan Bin Hasan 2. Majalah gemilang Edisi 06 Reka bentuk – Reka bentuk Marzien & urus cetak Naz Comp Tecknology 3. Buku sukses PMR (SEJARAH) Nama pengarang – Lew Hen Men Mohd. Zulkifli Zakaria Mansor Hasan Wan Napsiah Wan Yusof Penerbit – Penerbit fajar Bakti Sdn. Bhd.Senarai buku rujukan 1. .

Jika kita daoat menyiapkan folio ini kita akan dapat banyak pengetahuan yang berbeza den amat luar biasa daripada kebiasaan .Bagaimana mata pelajaran sejarah boleh memupuk semangat Patriotisme di kalanngan pelajar? Kajian yang telah saya buat dan telah siap dapat dikumuskan keseluruhannya adalah mendapat faedah dan manafaat kepada semua orang yang dapat menyiapkan kajian ini.Kita juga dapat mengeratkan hubungan yang boleh merapatkan atau mengakrabkan hubungan diri dan keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful