Universiteti “Ismail Qemali “ Vlorë

Lënda:Infermieri Kirurgjikale e avancuar I viti shkollor:2011__2012

Detyrë kursi
Tema:KUJDESI INFERMIEROR NË
PNEUMOTORAKSIN SPONTAN

Punuan: ENO ZIU HYJNOR ARAPI ZINI SHAKAJ ERGESA PLAKA PRANOI: Msc.dr:MIMOZA SHOTO

Hyrje
Pneumotoraksi spontan është një sëmundje e cila ndodh në një % tepër të ulët .ajo që na ka shtyrë që të zgjidhnim këtë temë është të njohim më në thellësi të gjitha shkaqet,klinikën, trajtimin e pneumotoraksit.Dhe për të përcjell tek të tjerët një kuptim mbi pneumotoraksin spontan ,dhe një ide se si ata duhet të parandalojnë një pneumotoraks spontan.

OBJEKTIVAT E TEMËS
 _njohja e shkaqeve të pneumotoraksit  _njohja e shkaqeve të pneumotoraksit spontan katamenial, traumatik,terapeutik dhe hemotoraks  _njohja e shenjave klinike të sëmundjes  _njohja e shënjave fiziopatologjike te pneumotoraksit dhe evidentimi I shpejt I tij  _njohja e protokollit të mjekimit  _ndjekja në dinamikë e të sëmurit

QËLLIMI I TEMËS :të kuptojmë se si duhet ta evidentojmë pneumotoraksin spontan dhe njohja e kujdesit infermieror në
pneumotoraks

-1-

 _Pneumotoraks primar spontan.ky lloj pneumotoraksi ndodh spontalisht pra ndodh vetvetiu.Çquajmë pneumotoraks Me pneumatoraks kuptojmë grumbullimin e ajrit në zgavrën pleurale.  _Pneumotoraks traumatik eshtë si rrezultati i një traume në gjoks që mund te jetë i hapur ose i mbyllur gjithashtu shkaktohet si rezultat i mjeteve shpuese dhe armëve te zjarrit. Pneumatoraksi spontan zë nje përqindje prej 3% . Pneumatoraks traumatike zë nje hapesirë rreth 93% te rasteve.ndodh në mungesë të sëmundjeve të mushkrive. -2- . e cila ndodh si pasojë e një komunikimi në mes të bronkeve Kalsifikimi I pneumotoraksit :  _Pneumotoraks spontan shkak i të cilit qëndrojnë traumat e gjoksit. po mund te jenë si faktor ndikues sëmundjet e rënda të mëparëshme të mundshme.

Pneumatoraks mesme spontan është një pneumatoraks që ndodh për shkak të një sëmundje të mushkërive në themel astma bronkiale. tumoreve të mushkërive. Pneumatoraks primare spontan është një pneumatoraks që ndodh pa ndonjë histori të sëmundjeve të mëparshme të mushkërive. ndodh në individë të shëndetshëm të rriturit e rinj qe nuk kanë të -3bëjnë me aktivitete të rënda fizike. pneumonia. _Pneumotoraks hemotoraks si pasoj pranisë së gjakut në kavitetin pleural si shkakëtar traumatik. pa ndonjë shkak . Pneumatoraks spontane zë një perqindje prej 3%.  _pneumotoraks terapeutik i cili quhet dhe ndryshe pneumotoraks jatrogjen  _pneumotoraks katamenial i cili vjen si rezultat i ciklit menstrual Cquajmë pneumotoraks spontan Pneumatoraks spontan është çdo pneumatoraks që ndodh papritmas. Pneumatoraksi spontane është i ndarë në pneumatoraks primar spontan dhe pneumatoraks i mesm spontan. Shkaktarët e pneumotoraksit spontan  _Tuberkulozi  _ Absesi pulmonar  _Emfizema pulmonare .

 _Çarja e bulave emfizematoze  _Bronkoektazia  _Traumat e toraksit  _Plagët penetrante  _Mosha 15 _25 vjec per meshkujt  _Tek femrat e rrallë  _Duhani  _Lagështia e ambientit  _Klima  _Lartesitë mbi nivelin e detit  _Aksidente te ndryshme -4- fispatologjia Gropë pleurale .

mushkri të shtrirë dhe një zemër që merr gjakë në sasinë e duhur .diafragëm të paprekur.___Nga pikpamja fispatologjike dallojme tre lloj pneumotoraksi:___  _pneumotoraks i mbyllur  _pneumotoraks i hapur  _pneumotoraks valvular Në kafazin e kraharorit gjenden organet e rëndësishme të frymëmarrjes dhe të qarkullimit të gjakut .një ndodhi e traumës mund të çrregullojë një ose disa prej organe të mësipërme .  _Veshtirësi në frymëmarrje  _ Buzët cianotike.funksioni normal i këtyre organeve dhe i aparatit respirator presupozon rrugë të lira të frymëmarrjes . .traumat që mundë të ndodhin në në këto organe kompromentojnë rëndë këto organe . -5Klinika e pneumotoraksit spontan  Akesat e pacientit janë:  _ dhimbje në gjoks pas shpatullës ose ne kraharor e krahasuar me të qelluarit me thikë  _Vështirsi në frymarrje.

Pleura gropë eshte e mbushur me lëng të individëve të shëndetshëm (10-20 ml) dhe shërben .  _ Në radiografi verehet ajer i lirë në hapsiren e majtë ose të djathtë  _ Po ashtu ne hapsiren e majte ose të djathtë verehen emfizema. _Kollë e thatë  _Djersitje  _Ekstremitete te ftohta  _Ankth  __pacienti mund të ketë kollë të fortë . Pleurala zgavër kufizohet nga dy shtresa të holla të qelizave mesoteliale.  _ Prova e heparit.  _Glicemi.. -6- Pjese anatomike Pleurala anatomike mesoteliale është një shtresë e vetme e qelizave të mbështetura nga indi lidhës. Në ekzaminimet objective  _ Gjendja e pergjithshme e kënaqëshme. capillaret dhe enët limfatike.  _Në EKG shikojmë nje takikardi për shkak të rritjes të presionit intra pleural në zemër.  _Bejm ekzaminime të tjera  _Emokromi . e përbërë nga pleurë parietale dhe organe të brendshme.

si një lubrifikant mes dy shtresave pleural. sepse intrapleura . Gradient Transmural presion Kur të dy muret e murit të mushkërive te gjoksit nuk janë në pozicionin e tyre natyral kur të dy përballen njëri-tjetrin nga afër. Mushkëritë priren te tendosen larg nga muri në drejtim të gjoksit. përkatësisht kur zgjeron gjoksin. ata vazhdimisht -7përpiqen të arrijnë përmasat e tyre e natyrshme.Ndryshimet në dimensione të kraharorit janë të shoqëruara gjithmonë nga ndryshimet në dimensione të mushkërive.ekziston një marrëdhënie reciproke në mes të presionit transmural dhe presion Presioni është mbi subatmosferik gradient intrapleura përkundrazi subatmosfer. zhvillimi i një zgavëre të vogël pleurale është e mjaftueshme për të shkaktuar një rënie të presionit brenda zgavrës me rreth 4 mmHg .midis mureve të mushkërive dhe Intraalveolus presion eshte I barabartë me presion atmosferik të 760 mmHg.

vagina. një gjendje e njohur si pneumatoraks. Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e Endometrioza  _ Një mitër jonormale  _Gratë që kanë lindur mbi moshën 30 vjeç  _Jane te predispozuara gratë nga mosha 25__44 vjeç  _Endometrioza mund të ndodh dhe në femra adolescente -8- .Endometrioza është e kufizuar zakonisht në zgavrën e barkut ose në sipërfaqen e organeve të barkut. uretër. ind mbresë në rreshtim abdomen apo gjoks zgavër. Kjo është ajo që në të vërtetë ndodh kur ajri lejohet në zgavrën pleural. Endometrium mund të bashkëngjitet në shtresën e jashtme të zorrëve të vogla dhe të zorrëve të mëdha.mushkëritë shtrirë dhe gjoksin janë në depresion të priren të jenë larg nga njëri.Nëse intrapleura presion barazohet me presion atmosferik. fshikëz.

probabiliteti është 5. por disa ekspertë vënë përpara disa teori si vijon:  1.Që fëmijët apo të afërmit e pacientëve të Endometrioza janë në rrezik për të përjetuar Endometrioza vetë. -9- . Teoria e "gjenetike" Disa familje kanë një faktor të caktuar që shkakton një ndjeshmëri të lartë të Endometrioza.Një studim tregoi se.7: 1.  2..Pneumatoraks Endometrioza katamenial Shkaku i Endometrioza është ende i panjohur deri më sot.Teoria e "Sistemi imun" Anomalitë e sistemit imunitar shkakton indeve menstruale të rritet në fusha të tjera përveç mitrës.

 3.sepse dhimbja zhduket brenda 4 ditësh  _ A ka pasur vështërsi të frymemarrjes e cila varet nga shkalla e semundshmerise se mushkërive Diagnoza definitive  _ Është konfirmuar dhe nga gjoks X-ray X-ray  _Në gjoks PA X-ray imazhe do të shikoni duhur të mushkërive penguncupan linjë si flokët. Endometrioza ndodh për shkak se qelizat endometriale janë lëshuar gjatë rrjedhjes menstruale Diagnoza definitive Diagnoza definitive vendoset nëpërmjet simptomave tipike. 1920 Teori "reaksionar menstruacioneve" nga John A.dhe ne hypokondrium. -10- . Sampson më Sipas kësaj teorie. psh:  _Si u godit me thikë në gjoks  _ A ka pasur gulçim dhe a ka qënë i shoqëruar me kollitje sepse kollitja është një shenjë e rrallë nëse nuk shoqërohet me sëmundje të tjera të mushkërive  _A ka pasur dhimbje gjoksi e cila vjen papritmas ne anen e prekur te mushkerive që vjen duke u përhapur në shpatulla.  _Sa ditë ka që vuan me këtë dhimbje .

 _Nëse pneumatoraksi është i shoqëruar me lëngjeve në zgavrën pleural.  _Diagnoza definitive është konfirmuar nga gjoks X-ray X-ray provim. Në gjoks X-ray pozicion fotografi posteroanterior (ZM) do të duket duhur të mushkërive penguncupan linjë si flokët. PA gjoks X-rrezet Gjatë kontrollit fizik të pacientit vërejmë  _Në inspektimin mund të duken gulçim  _ ka një vonesë të lËvizjes në mushkëri gjatë frymarrjes  _ cianozë  _ iktus të zemrës zhvendosur në drejtim të shëndetshme  _ Në prekje mund të gjenden spatium ndër brinjëve të gjerë  _ Në mund të gjenden rrahje tingëllues -11- . kjo do të duket fotografia e një linje të banesë është kufiri i ajrit dhe lëngjeve.

 _vëzhgimin dhe sigurimin e oksigjenit.pra oksigjenoterapia për të luftuar insufiçencen respiratore  5_përdorimi i anti_inflamatorëvedhe dhe antibiotikëve Trajtimi në pneumotoraksin katamenial ka disa qëllime:  _ heqja e ajrit nga zgavra pleurale.  _ kryerja e torakoskopisë  _kryerja e torakotomisë  _trajtimi hormonal  _kryerja e interventit -12- .trajtimi _Mjekimi i pneumotoraksit ËshtË komoleks dhe konsiston në:  1_eleminimin e shkakut që është nje cështje shumë e rëndësishme nË protokollin e mjekimit  2_korifjimi I pneumotoraksit sipas formave anatomo_fiziologjike  3_perdorimi I analgjezikeve për të qetësuar dhimbjen si dhe përdorimi I antibiotikëve në rast infeksioni  4_perdorimi i oksigjenit.

Ky veprim synon për të hequr ajrin nga zgavra pleurale .futja ne uje do të jetë 2 cm nga sipërfaqja e ujit . Futja e tubit plastik në hapsirën pleurale do te kryhet me anestezi lokale ose injeksion lidokainë 2% dhe me pas mbulohet me kompresa sterile .Vëzhgimi dhe dhe sigurimi i oksigjenit Dhenia e oksigjenit është e domosdoshme sepse mos dhënia e tij mund të jap ndërlikime deri në insuficencë respiratore. Kryerja e torakoskopisë Ky veprim duhet kryer sa më shpejt të jetë e mundur. në mënyrë që presioni pozitiv ajrore do të dali nëpër gjilpërë.incizioni do te kryhet ne brinjën e gjashte ne nivel me gjendren mamare -13- . Veprimet decompression mund të bëhet duke:  _Vënë një gjilpërë në mur gjoks për të hyrë në zgavrën pleurale.  _Marrja kontakt me ajrin jashtë nëpermjet një gjilpëre e cila futet në murin e gjoksit për të hyrë në zgavrën pleurale nëpërmjet një tubi tub plastik në bazë të filtri që vendoset në një shishe të mbushura me ujë .nëse do të shohim që në shishe do të formohen flluska atëher vertetojme qe ajri po del nga hapsira pleurale.

 Përdoret për të lira rrugët e ajrit  Përdoret për të larguar sekrecionet bronkiale Figura tregon një lezione të shpërndara në kafe ovale diafragmë.kjo procedurë kryhet nën istumusin e tiroides në nivelin e unazës së 3 ose 4 të trakesë  _ Trakeostomia është ende zgjedhja e duhur për pneumatoraks spontan  _ Kohëzgjatjen e kirurgjisë rreth 45 minuta  _Gjatësia e hospitalizimit pas një operacioni në spitali është mesatarisht 4-6 ditë.Ky veprim kryhet në qoftë se:  _ Kanë dështuar aspiratat dhe veprimet  _ Mushkëritë nuk janë zgjeruar pas 3 ditëve të torakostomisë  _ Shfaqjes të bronkopleurës  _ Përsëritje të pneumatoraksit Trakeostomia kirurgjikale Trakeostomia është një hapje artificial trakesë nëpërmjet qafës . Thoracoscopy Kirurgjikale -14 . Lezioni u zgjerua në madhësi gjatë ciklit menstrual dhe pastaj të zhduket krejtësisht .

torakotomia Ky operacion është i ngjashëm me torakoskopinë. depresioni. atëherë kryhet torakotomia për heqjen e flluskës Trajtimi hormonal  _Parimi i parë i trajtimit hormonal të Endometrioza është për të krijuar një mjedis të estrogjenit hormonit të ulët dhe aciklike. GnRH agonist Efekt Aciklike Estrogen të ulët Efektet anësore Ankesa Vasomotor. osteoporozën Shtim në peshë. Atrofi e karakteristikave seksuale sekondare.Nivelet e ulëta të  estrogjenit shkaktojnë atrofi endometrioza të indeve.  _Parimi i lartë i androgen të lartë apo të shkaktojnë edhe progestogen të ulët të estrogjenit gjendjen e aciklike për shkak të çrregullimit të rritjes në fshikëz. lëkurës me vaj.  _Parimi i dytë është për të krijuar një mjedis të androgen të hormoneve të larta ose progestogen të lartë që shkaktojnë drejtpërsëdrejti atrofi të indit Endometrioza. puçrra fytyre. ndryshim në zë Shtim në peshë. gjakderdhje zgjidhje. bloating Oophorectomy 2.trajtimi hormonal I endometrioza Mënyrë terapeutike 1. gjakderdhje zgjidhje. Parimi i trajtimeve të shumta mund të shihet në tabelën e mëposhtme. hirsutism. Ky veprim kryet në qoftë se torakoskopia dështon ose nëse ekziston një flluskë në kulmin e mushkërive. Danazol Aciklike Estrogen të ulët Methyltestosterone 3. Kontraceptivëve oral Aciklike Gjakderdhje të ulët Estrogen Aciklike estrogjenit- . Të përziera përparim . Acetate Medroksipogesteron Norethisterone Gestrinone 4.

2.05 mg mestranol 0. Marvelon Desogestrel 0.duhet të jepet në fazat e hershme të endometriozës me simptomat e dhimbjes ose dispareuni.05 mg ethinyl estradiol Progestogen 1 norethisterone mg Norgestrel 0. linestrenol . Noriday Microgynon 30 Estrogjenit 0.015 Nordette 3.trajtimi me progesterone është përdorur si një agjent i vetëm për trajtimin e Endometriozes . Eugynon Norgestrel 0.03 mg ethinyl estradiol 0.Doza e dhënë është 30-50 mg medroxyprogesterone acetat në ditë ose norethisterone 30 mg në ditë.Zakonisht jepet 10 mg në ditë gjatë muajit të parë e ndjekur nga 5 mg në ditë për 2-3 muajt e ardhshëm. acetate norgestrel.015 4. acetate norethisterone. Gjatë administrimit parenteral pacienti mund të përdorë medroxyprogesterone acetate 150 mg çdo 3 muaj deri në 150 mg çdo muaj.Noncyclic progestogen ishte më i lartë gjakderdhje Trajtimi me androgen Me përfaqsues methyltestosterone e cila jepet sublingual në një dozë prej 5 deri 10 mg në ditë.03 mg ethinyl estradiol 0. Disa lloje të kontraceptivëve oral në trajtimin e Endometrioza Emri i tregtisë 1. -16- .05 Trajtimi me Progestogen Me përfaqsues acetat medroxyprogesterone.

i duhet dhënë pacientit mbartës të drenit torakal .të paktën 1 herë në cdo dy orë kjo pengon qëndrimin e likidit në tub dhe pakëson rrezikun e formimit të koagulave ose tapave të fibrinës  Infermieri duhet të sigurohet që likidi po rrjell nëpërmjet tubit pra nxjerrja e flluskave të ajrit tregon që likidi rrjedh normalisht dmth ka një komunikim të mirë midis kavitetit pleural dhe mbledhësit  Bëhet kontrolli i karakteristikave dhe sasisë së materialit të drenuar . Intrventi Interventi kryhet me anestezi locale me lidokain SC.Për të arritur këtë duhet të përdoren enë me ujë të vakët me valvola .pasi përthyerja e tubit pengon rrjelljen e likidit pleurik  Duhet të bëjë tërheqje të likidit nga tubi drejt mbledhësit . ndërsa për Endometrioza të rënda (faza IV) mund të jepet deri në 800 mg në ditë.Dreni torakal ka si karakteristikë rrjedhjen njëdrejtimëshe të materialit dhe nxjerrjen e ajrit por jo hyrjen e tij.Trajtimi me donazol Danazol është një derivat i isoksazol alfa etiniltestosteron. Punksioni kryhet në spaciumin e dytë interkostsal në liena mediokalvikulare . Danazol përmban androgen të lartë dhe të ulët të estrogjenit.  Infermieri duhet të sigurohet që tubi të mos pengojë lëvizjet e pacientit dhe të kontrollojë tubin që të mos përthyhet ose të formojë kënde . Doza e rekomanduar për Endometrioza butë (faza II) apo të moderuar (faza III) është 400 mg në ditë. Kujdesi infermieror  Një vëmëndje e veçantë nga pikëpamja e ndihmës infermierore .një sasi e vogël gjaku mund të jetë shenjë e hemoragjisë kurse një sasi e konsiderueshme ajri mund të jetë shenjë e një fistule bronkiale -17- .

 Kontrollohen dhe sinjalizohen menjëherë ndryshimet e karakteristikave të frymëmarrjes së pacientit si psh :shfaqja e cianozes .tamponada e zemrës dhe embolia pulmonare .  Nëse është e nevojshme bëhet transfer imi i pacientit me barrelë ose karrocë.në këtë mënyrë pengohet refluksi i likidit në hapsirën pleurale dhe evitohet çdo komplikacion i mundshëm  Inkurajohet pacienti të lëviz në shtratë dhe të mbajë një pozicion të mundësh .një respiracion i drejt favorizon shkëmbimet gazoze dhe bënë të mundur ngopjen me oksigjen  Pacienti inkurajohet të lëvizë dhe të rrutullohet për të favorizuar drenimin e likidit dhe për të evituar komplikacionet e lidhura me ngadalsimin e rrjedhjes së likidit  Dreni hiqet pasi ka mbaruar funksionin e tij -18- .megjithatë është më mirë që tubi të mbyllet me një klemë derisa pacienti të kthehet në dhomën e tij .nëse pacienti qëndron në dekubitus lateral kontrollohet që tubi të mos përthyhet ose shtypet nga pesha e trupit të tij .dhimbja .të rëhatshëm dhe të rregullt.emfizema nën lëkurë .shenja të hemoragjisë së mundëshme .gjatë transferimit të tij duhet që sistemi i drenimit të mbahet më ulët se niveli thoraksit dhe tubat duhet të jenë të fiksuar mirë .ndjenja e shtypjes torakale .spostim i mediastinit .

muaji dhjetor 2010. grupmoshat e tyre. muaji janar 2011.  1 rast 24 vjec.  Pneumotosakse spontane te krahut te majte kane qene 2 raste.  Rastet qe kane qene kane qene te grup moshave 13_42 vjeç.  3 raste 20_22_26 vjec.  Si raste kane qene rreth 15 raste. muaji mars 2011.  Pneumotorakset revesibile kene qene 5 raste. .  Muajt e vitit.  Ne pneuomotorakset spontane te krahut te djathte kane qene 8 raste. Në bazë të të dhënave të mëposhtëme në studimin qe kemi marre ne spitalin rajonal Vlore ne kartotek shpeshtesia e pneumotoraksit spontan dhe revesibile :Ne kartelat dhe ne rastet te dhjetorit te vitit 2010 dhe dhjetorit te vitit 2011.  2 rast 13_38 vjec.

.  Pneumotoraksi spontan i krahut te majte. nentor 2011.  3 raste 17_20_28 vjec.  Dhjetor 1 rast mosha 28 vjec.  Nentor 1 rast 27 vjec.  Dhjetor 1 rast 20 vjec.  2 raste 24_25 vjec. janar 2011.  Prill 1 rast mosha 42 vjec. dhjetor 2011. dhjetor 2010. muaji dhjetor. 2 raste 30_42 vjec.  2 raste 27_24 vjec. muaji nentor 2011. muaji prill 2011.  Janar 1 rast mosha 26 vjec.  Shtator 1 rast mosha 24 vjec. shtator 2011.  Pneumotorakse revesibile 5 rastet. muaji shtator 2011. dhjetor 2011.  Dhjetor 1 rast mosha 38 vjec. prill 2011.

 Dhejetor 2 raste mosha 17_28 vjec.  Nentor 1 rast mosha 24 vjec.  Mars 1 rast mosha 24 vjec. janar 2011. Pneumotoraks spontan i krahut te djathte.  Janar 1 rast mosha 22 vjec. prill 2011. Pneumotoraksi Spontan 15 5 2 8 Revesibile I majte I djathte . mars 2011. dhjetor 2010.  Shtator 1 rast mosha 25 vjec. shtator 2011. nentor 2011. dhjetor 2011.  Prill 1 rast mosha 30 vjec.  Dhjetor 1 rast mosha 13 vjec.

. sepse te ngaterron me diagnozen kardiake.8 7 6 5 4 3 2 1 0 15 I djathte I majte Revesibile Revesibile I majte I djathte -20- __ Diskutimi i rezultateve të statistikave Pneumotoraksi spontan i krahut te majte ka nje klinike ndryshe nga pneumotoraksi i krahut te djathte. Ndersa revesibile vjen si shkak i ndryshimit te presioneve te pneumotorakseve.

-22- Konkluzionet  Pneumotoraksi Është një sëmundeje që mund të shkaktohet nga një traumë. gjithashtu ai mund të ndodhi dhe gjatë një cikli mestrual tek penumotoraksit.  Gjatë studimit tonë ne arrijmë në përfundimqë trajtimi në spitalin rajonal vlorë dhe në repartin e kirurgjisë është bërë sipas standarteve të protokollit të mjekimit.nëpërmjet torakotomisë. femrat por kjo është një formë shumë e rradhë e .dhe kujdesit infermieror kanë qënë të gjitha në mënyrë rigoroze .trajtimit hormonal.trajtimi me donazol. Ose nga një sëmundeje e mëparëshme të mushkrisë.  Të gjithë pacientët që ne kemi marrë në studim sipas moshave nga 13 __42 vjeç janë trajtuar si më poshtë :nepërmjet :torakoskopisë kirurgjikale . trajtimi me androgen dhe progestogen.

-23- Rekomandimet Ajo çka ne rekomandojmë është që : Të gjithë ata që janë të predispozuar për pneumotoraks spontan duhet të drejtohen pranë qëndrave shëndetësore që të marin rekomandimet se si duhet ta parandalojnë atë.  Pastrim i rrugëve respiratore nga sekrecionet  Qetësimi i dhimbjes  Rikthim i kushteve të funksionit respirator .ajo që ne rekomandojmë në rastë së dikush vëren këto shënja :  Dhimbje të fortë gjoksi  Dispne  Cianozë  Takikardi  Kollë e thatë  Djersitje  Ankth  Ekstremitete të ftofta  Të drejtohet sa më shpejtë në qëndrat shëndetësore që të marrin trajtimin e duhur  Dhe gjëja e parë që ata duhet të bëjnë drenimin e ajrit nën ujë .

..................................................................................................10 diagnoza defenitive...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................11 trajtimi...........................12 trajtimi i pneumotoraksit katamenial......................................................................................................10 gjatë kontrollit fizik të pacientëve vërejmë............................................5 klinika e pneumotoraksit spontan....................8 teoritë e endometrioza........................ ekzaminimet objektive........................-24- Përmbajtja çquajmë pneumotoraks.....................................................3 çquajmë pneumotoraks spontan.........2 çquajmë pneumotoraks katamenial.............................................12 vëzhgimi dhe sigurimi i oksigjenit .................7 faktorët e rrezikut të endometrioza..................4 fispatologjia........................................................................................2 klasifikimi i pneumotoraksit.............13 ..............................................6 pak pjesë anatomike........................................................................................3 shkaqet e pneumotoraksit spontan...........................................................................9 diagnoza definitive .................................................

............................................................................................................................................................................................................................................................24 përmbajtja ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................15 trajtimi me androgen.27 .........................................26 bibliografia.......25 përmbajtja ..............................................................18 statistikat.......................................................13 torakoskopia kirurgjikale...................................................................................................................17 kujdesi infermieror.......23 rekomandimet...........................................22 konkluzionet..kryerja e torakoskopisë.........................................................................17 kujdesi infermieror ............................................................................................................16 trajtimi me donazol..................................16 trajtimi me progestogen..................................14 -25- torakotomia dhe trajtimi hormonal.....................................................................................19___21 diskutimi i statistikave............................................................................................................................................................17 interventi..........

pneu spontan .pjesë anatomike .com  Klasifikimimimpneumotoraksit -------------------------http//www. com  Trajtimi dhe kujdesi infermieror--------------------------teksti i kirurgjisë së përgjithshme _odhisea papa dhe alketa gjylbegu .com  Çquajm pneumotoraks katamenial dhe faktorët e rrezikut të endometrioza .qëllimi i trajtimit katamenial------------------------------------------------------------------------------------http//www.com  Shkaktaret.fispatologjia .-26- Bibliobrafia  Çquajmë pneumotoraks--------------------------------http//www.pneumotoraksi.pneumotoraks katamenial .com  Çquajmë pneumotoraks spontan -------------------------http//www.pneumotoraksi .----------http//wwwpneumotoraksi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful