Bandingbeza Pandangan Tokoh Di Barat, Timur dan Negara Tentang Pendidikan Awal Kanak-kanak

Paul Ding Lydora Mohd Faizol Princeton Alvaysleopold

-Ibu ialah orang yang sesuai untuk mengajar anak-anak. sekolah itu mengintergrasikan kehidupan dirumah. -Guru mengajar anak-anak bukan mata pelajaran. -mendirikan sebuah sekolah di ladangnya ( Neohof) 1774. Pendekatan -manipulatif bahan maujud -Berdasarkan potensi kanak-kanak. pendidikan vokasional dan pendidikan untuk bacaan dan tulisan Sumbangan .Kanak-kanak -bimbingan secara perlahan -pendidikan berasaskan pengalaman deria.

Bahan pembelajaran -Tempoh yang sensitif Sumbangan . .Mengasaskan rumah kanak-kanak yang pertama di Rom 1907. -Minda yang menyerap -Didikan diri -Persekitaran yang tersedia .Kanak-kanak Pendekatan -mesti menghormati kanak-kanak dan haknya -Belajar melalui bermain.Pengasas model montessori . -sensory teaching and learning( pengalaman melalui deria.

Menubuh sekolah taman kanak-kanak yang dinamakan Kindergarten . Pendekatan Sumbangan . ibu bapa dan pendidik umpama tukang kebun . -Mempelajari sesuatu melalui perbuatan .Kindergarden untuk taman kanak-kanak -menggunakan objek untuk menimbulkan minat dalam pembelajaran.Bapa Tadika .Kanak-kanak -umpama biji benih.Taman kanak-kanak merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanak-kanak.

jiwa yang kosong -dilatih mempunyai sifat berani.bersih. sabar dan menghormati org yg lebih tua khususnya org tua.Kanak-kanak -dididik sejak lahir -dianggap suci. rendah diri.Menyarankan pembacaan al-Quran diajar sebelum menghafalnya. Pendekatan Sumbangan -menulis lebih drpd 70 buah kitab . -x digalakkan kanak-kanak dipukul atau dimarahi. .

pemerhatian. motivasi. berusaha. pengukuhan.Banyak memberi idea dalam persediaan untuk belajar. c) Benda-benda maujud d) Guna alat bantu mengajar (ABM) -Pemikir Islam terakhir pada zaman pertengahan Sumbangan . .Kanak-kanak Pendekatan -jgn diajar kanak-kanak dgn perkara yg susah -belajar daripada mudah kepada yg lebih susah secara : a) berperingkat-peringkat b) Mengadakan latih tubi.Menasihatkan ibubapa dan golongan pendidikan. perbezaan individu dan latihan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful