P. 1
temuduga berstruktur

temuduga berstruktur

Ratings:
(0)
|Views: 1,655|Likes:

More info:

Published by: Fazella Tyella Aridy on Apr 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

1.

0 PENGENALAN Persaingan untuk menempatkan diri dalam dunia pekerjaan semakin hebat diperkatakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Hal ini kerana pelajar-pelajar berkelulusan SPM dan STPM semakin ramai dan lambakan graduan yang cemerlang “bagai cendawan tumbuh selepas hujan”. Natijahnya, pengambilan keputusan untuk memilih bakal pekerja yang benar-benar berkelayakan dengan jawatan yang dipohon adalah menjadi tanggungjawab penting kepada para majikan atau penyelia. Temuduga boleh ditakfifkan sebagai perbualan berhaluan antara penemuduga dengan pemohon untuk bertukar-tukar maklumat dan menilai kesesuaian pemohon bagi sesuatu jawatan. Ia juga merupakan instrumen yang sangat baik dalam proses pemilihan pekerja tetapi boleh menimbulkan masalah jika tidak dilakukan dengan betul. Selain itu, proses temuduga menjadi panduan dan sumber yang dibangunkan untuk membantu pihak majikan mendapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai pengetahuan, kemahiran dan kebolehan setiap calon. Tambahan juga proses pemilihan melihat tahap kematangan serta kejujuran calon disamping mengetahui sama ada calon mempunyai personaliti yang sesuai dengan jawatan atau tidak. Temuduga boleh dilaksanakan dalam bentuk iaitu berstruktur atau tidak berstruktur. 1.1 Apa itu temuduga berstruktur? Merujuk kepada Gary Desseler (2003) dalam Siti Hafsah (2006), temuduga berstruktur adalah menggunakan satu set soalan yang teratur dan terperinci yang mana jawapan calon akan dicatat oleh penemuduga pada kertas temuduga yang disediakan. Secara amnya, temuduga berstruktur dapat memastikan calon mempunyai peluang yang sama untuk menyampaikan maklumat dan dinilai dengan tepat dan konsisten. Maknanya, dalam temuduga berstruktur semua calon akan disoal soalan yang sama dan dalam turutan yang sama. Selain itu, semua calon juga akan dinilai berasaskan skala pemarkahan yang seragam kerana proses pembuatan keputusan oleh pihak penemuduga adalah berasaskan skima jawapan yang telah disediakan. Jika difikirkan, temuduga tidak berstruktur lebih menarik kerana pelaksanaannya yang mudah untuk dijalankan. Calon mungkin disoal soalan-soalan yang berbeza dan penemuduga tidak perlu merujuk kepada skema jawapan kerana skala pemarkahan yang seragam tidak diperlukan. Namun, keadaan ini menyebabkan temuduga tersebut menjadi terlalu subjektif serta

Selain memberi kesan kepada kebolehpercayaan dan kesahan penilaian. 2003). Soalan ini adalah penting untuk mengatahui kelayakan dan tahap akademik calon berhubung jawatan yang diisi. Temuduga tidak berstruktur biasanya menunjukkan kebolehpercayaan dan kesahan yang rendah. Bukti seperti sijil-sijil yang diperolehi calon daripada tahap . Dalam soalan situasi. Temuduga berstruktur melibatkan beberapa soalan yang direka untuk mengukur kecekapan calon mengisi jawatan yang telah dipilih. latar belakang dan bidang pekerjaan yang diceburi. Reka bentuk soalan berasaskan perihal tingkah laku bertujuan untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai prestasi dan pengalaman masa lalu calon berhubung dengan kecekapan yang dinilaikan. calon akan diduga beberapa pertanyaan yang melibatkan situasi atau peristiwa kerja yang berkaitan disamping melihat bagaimana mereka memberi respon kepada pihak penemuduga. pelaksanaan temuduga berstruktur adalah digalakkan untuk menilai kompetensi pegawai seperti peperiksaan dan lainlain kaedah penilaian. kekurangan dari segi keseragaman kaedah temuduga dan soalan juga menyebabkan temuduga tidak berstruktur boleh dipertikaikan (Terpstra. Pendekatan ini adalah berdasarkan bukti empirikal bahawa prestasi lalu meramalkan prestasi masa depan dalam situasi yang sama atau berkaitan dengan pekerjaan baru yang dipohon. situasi.merendahkan ketepatan penilaian. Mohamed. Sebagai perbandingan. Oleh yang demikian. Calon juga akan ditanya beberapa soalan yang berkaitan dengan situasi pekerjaan yang dipohon. Kajian menunjukkan bahawa temuduga tidak berstruktur tidak menunjukkan prestasi sebenar calon. reka bentuk soalan juga mengambil kira beberapa perkara yang berkaitan dengan latar belakang calon. Merit Systems Protection Board. Selain itu. and Kethly 1999. Soalan ini juga memberi fokus pada sejauh mana calon yang dipanggil mempunyai fleksibiliti dalam mengadaptasi tingkah laku yang telah dipelajari sebelum ini dan menggabungkannya kedalam situasi baru yang berkaitan dengan pekerjaan. Reka bentuk soalannya meliputi empat jenis iaitu soalan berkaitan perihal tingkah laku.S. temuduga berstruktur menunjukkan kadar kebolehpercayaan dan kesahan yang tinggi serta tidak boleh dipertikaikan. U.

my Tarikh Tutup: 6 Julai 2011 .1. SPM. Fungsi temuduga akan gagal dicapai sekiranya penemuduga adalah terdiri daripada penilai yang tidak terlatih. kesan halo. Politik. Untuk memohon. kesilapan yang biasa berlaku semasa sesi temuduga adalah bias tanggapan pertama. 56100 KUALA LUMPUR. Mereka mempunyai kecenderungan untuk melakukan kesilapan semasa mengendalikan temuduga. prasangka peribadi. UTUSAN MELAYU (MALAYSIA) BERHAD. (U. TINGKAT 7. NO. Komunikasi & Hubungan Antarabangsa -Umur tidak melebihi 30 tahun.PMR. Sains. Kebiasaannya. adalah menjadi panduan kepada penemuduga untuk mengemukakan soalan yang berkaitan dan perlu bijak mengendalikan sesi temuduga.:UNIT PENGAMBILAN KAKITANGAN) E-Mail: aizul@utusan. sila hantar surat & resume kepada: PENGURUS BESAR. tanggapan stereotaip dan banyak lagi. reka bentuk soalan temuduga yang perlu disediakan adalah berkaitan dengan jawatan sebagai wartawan di Utusan Melayu Berhad seperti yang tertera di bawah: JAWATAN KOSONG SEBAGAI WARTAWAN DI UTUSAN MELAYU (MALAYSIA) BERHAD WARTAWAN Peluang menjadi wartawan di Utusan Malaysia Berhad Syarat-Syarat -Graduan Undang-Undang.P. Justeru itu.8. STPM dan sehingga tahap yang tertinggi menjadi kepentingan dan rujukan kepada pihak penemuduga. Kewangan.1 Soalan temuduga berstruktur: Jawatan sebagai wartawan di Utusan Melayu (Malaysia) Berhad.com. JALAN PUDU ULU. Dalam kertas kerja ini. Ekonomi. 1. MENARA PGRM. CHERAS. SUMBER MANUSIA.

1. Fakta yang sangat jelas menunjukkan bahawa apabila sesorang individu itu tahu kekuatan dan kelemahan diri. maka ia tidak terelak dari kesepian dan bersendirian apabila berpegang kepada prinsip hidup. apabila seseorang bakal wartawan memilih untuk bersama kebenaran dan keadilan sosial. Memang agak sukar untuk calon menjawab soalan ini. 2.2. Kebolehan calon untuk menyatakan masalah dan langkah-langkah yang telah diambil untuk mengatasi masalah tersebut walaupun cuma sekecil zarah memperlihatkan kepada penemuduga kebolehan calon untuk berfikir secara kritikal ketika berhadapan dengan pelbagai situasi .lebih lagi sekiranya calon seorang fresh graduate dan tidak mempunyai sebarang pengalaman kerja. 2. Setiap majikan mahukan calon yang sentiasa bersedia sebelum mereka menyertai syarikat. 3. Apakah kelebihan dan kelemahan anda yang paling ketara? Soalan ini berbentuk analisis SWOT terhadap bakal wartawan.1 Soalan berkenaan perihal tingkah laku calon. lebih . Kenapa anda berhenti dari tempat kerja yang lepas? Soalan ini menginginkan calon menyatakan beberapa aspek negatif dan aspek positif ketika bekerja dengan majikan yang lama. ia memberitahu penemuduga bahawa calon adalah seorang yang matang dan mempunyai pengetahuan yang pelbagai untuk mengendalikan kerja. Soalan temuduga ini menguji kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif setiap calon. Huraikan suatu masalah yang pernah anda hadapi dan bagaimana anda menyelesaikannya. Kebanyakan calon mengabaikan sifat kejujuran demi mendapatkan pekerjaan yang diingini. Sebaliknya jawapan yang diberikan secara diplomatik menggambarkan bahawa calon mempunyai pegangan dan prinsip hidup yang kukuh. Calon yang sentiasa mengambil peluang untuk mengadu dumba semasa sesi temuduga memberikan imej diri yang tidak baik daripada pandangan pihak penemuduga. Soalan ini juga menduga sifat kejujuran seorang calon.0 SET SOALAN TEMUDUGA BERSTRUKTUR BERSERTA JUSTIFIKASI. Misalnya.

mahu atau tidak perlu menerima cabaran dan pemantauan daripada masyarakat. Kepuasan apabila berada dalam persekitaran mempamerkan tahap prestasi secara total sebagai teras yang diperlukan untuk proses perubahan syarikat.2 Soalan berkenaan situasi. Apabila anda mendapat kerja baru.yang mendatang. bagaimana anda memulakan hubungan baru dengan rakan sejawatan dan penyelia anda? Soalan ini menguji kecenderungan calon membina hubungan yang positif dengan rakan sekerja seterusnya bagaimana mereka menghidupkan suasana yang kondusif semasa menjalankan tugasan. majikan memerlukan seseorang pekerja yang boleh membawa keuntungan kepada syarikat. Sekiranya anda perlu ditugaskan ke luar negara untuk membuat liputan berita. Ini juga menunjukkan bahawa calon adalah seorang yang bertanggungjawab dan boleh menyelesaikan masalah dengan sistematik. Dalam dunia kewartawanan. 4. mempunyai sifat kesopanan dan kemesraan dengan orang ramai untuk mengelakkan sebarang konflik antara pekerja bawahannya. 2. Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan syarikat? Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan syarikat kami? Soalan ini menguji minat dan kecenderungan calon terhadap bidang kewartawanan. 1. 5. . Wartawan generasi baru. Kesanggupan calon untuk bekerja tidak kira di mana mereka ditempatkan menggambarkan bahawa calon seorang yang pandai berdikari dan boleh menyesuaikan diri apabila berada di negara luar. Majikan perlu memilih seseorang yang boleh bekerjasama. Calon yang tahu akan perkara yang memotivasikan mereka untuk menjadi seorang wartawan menggambarkan mereka dapat memberikan nilai tambah kepada syarikat dalam menghasilkan sebuah karya yang menarik. adakah anda sanggup? Soalan ini berkaitan demografi tugas.

Sekiranya terdapat pihak yang mendakwa anda mereka-reka cerita yang tidak benar. . Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan. Keupayaan calon untuk menghuraikan teori secara praktikal mencerminkan diri calon yang sentiasa peka terhadap isu-isu semasa negara dan meyakinkan penemuduga bahawa individu tersebut sesuai bergelar wartawan jika sering terdedah kepada perkembangan negara dalam semua aspek. 4. tetapi juga emosi. apa tindakan anda terhadap individu yang mendakwa anda? Soalan ini menguji calon bagaimana mereka mengawal emosi dan perasaan apabila berhadapan dengan segala tuduhan daripada pihak yang tidak bertanggungjawab. Keyakinan yang dipamerkan jelas memenuhi cirri-ciri yang perlu ada sebagai seorang wartawan.2. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri-menteri yang dilantik di dalam kabinet. Ketegasan dan kelantangan calon dalam menyuarakan sebab dan akibat daripada peristiwa secara bernas menunjukkan bahawa calon adalah seorang yang mempunyai tahap keyakinan yang tinggi. kemahiran dan kebolehan mereka. bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta? Soalan ini menguji tahap keyakinan calon. Calon perlu menyedari bahawa dunia kewartawanan bukan sekadar menyumbang pengetahuan. kreativiti. 3. semangat berpasukan dan personality diri yang baik. Boleh anda ulas sedikit tentang ini? Soalan berbentuk ulasan terhadap isu-isu dalam negara sangat penting sebagai seorang wartawan. Biasanya keutamaan untuk mengisi jawatan akan diberikan kepada calon yang dapat menyeimbangkan hal peribadi dengan pekerjaan dengan bertanggungjawab dan amanah. Soalan ini membantu penemuduga untuk mengetahui bagaimana calon menghurai dan mengulas kenyataan dalam soalan.

Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Ceritakan tentang diri anda.5. majikan mahukan seorang yang sentiasa berusaha untuk meningkatkan kemahiran dan kebolehan dengan meluaskan pengetahuan dan sensetiviti terhadap apa-apa perkembangan yang sedang berlaku dalam lingkungan tanggungjawab mereka. 2. Ketelusan dan keikhlasan yang dipancarkan dari riak wajah calon memberitahu penemuduga bahawa calon adalah seorang yang komited terhadap bidang tugasannya. . dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda? Setiap syarikat biasanya inginkan seorang pekerja yang berupaya menyatukan pengetahuan teknikal dengan kebolehan pengurusan dan mempunyai kemahiran-kemahiran lain seperti penguasaan teknologi maklumat. 1. Maklumat latar belakang kerja dan prestasi seorang pemohon boleh didapati daripada bekas majikan dan kebiasaannya rujukan ini boleh dihubungi melalui telefon. Seorang wartawan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk membuat liputan di lokasi yang berisiko tinggi seperti di Negara Iraq. kemahiran komunikasi. selalunya majikan memerlukan pemohon mengemukakan nama-nama orang yang boleh memberikan keterangan tentangnya.3 Soalan berkenaan latar belakang calon. Majikan juga perlu mengetahui sama ada umur calon boleh melayakkan beliau untuk mengisi jawatan tersebut atau tidak berdasarkan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat. Soalan ini membuka peluang kepada calon wartawan mempromosikan diri sendiri. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses liputan ini? Pembaca biasanya akan cenderung untuk mengetahui berita-berita sensasi dan hangat tidak kira dalam mahupun luar negara untuk melariskan pasaran akhbar syarikat. Kenapa anda yang harus kami pilih. 2. untuk membantu meningkatkan keuntungan syarikat. perhubungan kemanusiaan. Justeru itu.

Di manakah anda dalam lima (5) tahun dari sekarang? Soalan ini berbentuk ramalan masa depan calon. namun pencapaian yang lebih berkaitan dengan kerjaya sebagai seorang wartawan adalah diutamakan. . Hal ini demikian kerana dunia kewartawanan masa kini penuh dengan unsur-unsur yang berlawanan daripada fitrah seseorang insan. Kebolehan calon untuk membuktikan secara empirikal dan menonjolkan bakat kepimpinan yang wujud sebelum ini memberitahu kepada penemuduga bahawa calon adalah seorang yang mampu memotivasikan orang lain.pengucapan awam. Misalnya. berpolitik. penyelesaian masalah dan bijak membuat keputusan. 5. Apakah pencapaian yang paling anda banggakan? Taktik menyoal soalan ini adalah untuk memilih calon yang mempunyai pencapaian berkaitan bidang kewartawanan dan selari dengan syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Penemuduga akan menilai kelayakan akademik calon adakan ianya setaraf dengan syarat yang ditetapkan atau mempunyai lebih kelayakan lain. Dengan ini. pihak penemuduga akan memikirkan kualiti-kualiti yang diingini dan menekankan bagaimana calon boleh memenuhi kriteria tersebut. pihak yang sama juga memperuntukan ruangan iklan minuman keras dan ruang khas keputusan perjudian. Walaupun pencapaian calon yang terbaik adalah mendapat tempat pertama dalam peraduan memasak maggi peringkat negeri. dalam kehebatan akhbar menceritakan keburukan judi dan minuman keras. Kelayakan akademik yang diperolehi sekiranya lebih tinggi dari apa yang dikehendaki mengandaikan bahawa calon masih boleh mencari hala tuju dan pekerjaan yang setaraf dan lebih baik lagi. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktiviti atau program yang besar dan berjaya? Soalan ini berasaskan teori dan praktikal dalam bidang kewartawanan. 4. 3.

misi dan objektif syarikat .4 Soalan berkenaan pekerjaan yang diceburi. 2. apakah tugas-tugas yang bakal dipikul oleh anda nanti? Soalan ini menduga calon adakah mereka benar-benar faham akan situasi pekerjaan yang akan mereka ceburi. 1.2. Kenapa mesti kami pilih anda untuk jawatan ini? Soalan ini boleh diistilahkan „apa yang membawa anda datang kepada kami‟. Calon tidak sepatutnya menghadiri panggilan temuduga tanpa menyelidik tentang latar belakang. Calon yang boleh memberitahu bidang tugas seorang wartawan membuktikan Calon mempunyai pengetahuan am yang luas seperti berkenaan perhubungan awam. Dengan itu. 3. Berapakah gaji yang anda harapkan? Soalan ini penting kepada majikan sektor swasta untuk mengetahui tahap gaji yang diingini oleh setiap calon mengikut kelayakan masing-masing. Kegagalan calon untuk menghuraikan hal-hal berkaitan syarikat menunjukkan seolah-olah calon tidak membuat persediaan yang rapi. politik semasa. pengurusan konflik dan tekanan. 4. Mengapa anda memilih syarikat ini? Ini adalah salah satu soalan temuduga yang akan digunakan oleh majikan untuk memeriksa sama ada calon ada membuat kajian terhadap syarikat Utusan Melayu (Malaysia) Berhad. pihak majikan akan benar-benar teruja dan terdorong untuk memilih calon yang mempunyai kualiti diri yang tinggi sesuai dengan gelaran sebagai seorang wartawan di Utusan Melayu (Malaysia) Berhad. soalan ini menduga tahap kesediaan calon apabila ditanya lebih lanjut soalan yang berkaitan dengan syarikat.maklumat tersebut. Sekiranya calon bersedia dengan maklumat . Calon yang boleh menyatakan visi. dan asas undang-undang. Setakat yang anda tahu. perkembangan dan bidang industri syarikat yang berkaitan. Selain itu juga. majikan akan melihat mereka sebagai seorang yang berinisiatif dan boleh diharap. Soalan ini pada asasnya bertujuan untuk mengetahui sama ada calon benar-benar tahu akan kebaikan dan keburukan apabila ingin menceburkan diri dalam dunia kewartawanan.

Etika kewartawan yang meminta wartawan melaporkan secara adil dan telus berdasarkan fakta bukan sentimen menjadi kekuatan bagi mengubah wajah berita yang sengaja disolek dengan penipuan. Kemahiran berkomunikasi merupakan suatu perkara yang sangat sinonim dengan dunia kewartawanan. Dengan itu. Sebagai seorang wartawan. Keberanian mentafsir semula dan melaporkan berita kepada massa memerlukan keberanian yang bukan kecil. Proses ini berlaku melalui penyaluran mesej yang betul dalam fikiran pembaca. 5. gaya persembahan dan proses pujukan pelanggan. sebagai seorang wartawan mereka bukan sahaja menjadi pencatat peristiwa tetapi mereka perlu mencipta peristiwa.memberitahu penemuduga bahawa mereka telah bersedia memikul tanggungjawab yang telah diamanahkan dalam dunia kewartawanan. pemasaran. penemuduga dapat mengesan keikhlasan calon yang benar-benar faham akan situasi tersebut. Kualiti sesebuah penulisan tidak hidup sendiri malahan ia perlu bergabung dengan kemahiran-kemahiran individu lain melibatkan grafik. selain daripada kepakaran berkomunikasi. dunia kewartawanan pada dekad ini bukan hanya memandang kepada individu yang petah dalam percakapan bahkan juga memerlukan calon yang mempunyai tahap keberanian tinggi terutamanya ketika diarahkan untuk membuat liputan akhbar yang berisiko terhadap diri individu tersebut. . Hal ini demikian kerana. Walau bagaimanapun. Di samping itu kemahiran dalam menggunakan teknologi IT juga menjadi modal kepada calon untuk memperjuangkan pekerjaan yang dipohon. apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang wartawan yang serba boleh? Apa inisiatif yang anda ingin lakukan? Soalan ini menduga kemahiran-kemahiran lain yang dipunyai oleh calon untuk melayakkan mereka mengisi jawatan wartawan yang disiarkan. reka letak.

situasi.3. . latar belakang calon dan soalan berkaitan pekerjaan dalam bidang kewartawanan. maklumat daripada temuduga berstruktur mempunyai ketepatan dan kepercayaan yang tinggi. dan seterusnya penilaian. Pendekatan ini seterusnya dapat mengelakkan sikap berat sebelah pihak penemuduga kerana keputusan yang diambil adalah berdasarkan markah merit yang diperolehi setiap calon. Set soalan perlu disediakan terlebih dahulu menyedari potensi yang ada dalam temuduga berstruktur yang mana ianya memerlukan penelitian yang rapi untuk setiap peringkat proses temuduga. pelaksanaan.0 PENUTUP Kesimpulannya. Terdapat dua jenis temuduga yang biasa dijalankan oleh mana-mana sektor iaitu temuduga berstruktur dan tidak berstruktur. Disamping itu juga. Dalam kertas kerja ini. bermula dari persiapan hinggalah kepada pembangunan. Temuduga pekerjaan dianggap satu alat penilaian yang digunakan secara meluas dan berpengaruh terutama dalam proses membuat keputusan calon yang layak dimasukkan ke dalam syarikat. Reka bentuk soalan temuduga berstruktur adalah lebih baik jika dibandingkan dengan temuduga tidak berstruktur terutama dari sudut meramalkan prestasi kerja individu tertentu. perbincangan adalah berfokus kepada set soalan temuduga berstruktur daripada empat aspek yang telah diketengahkan iaitu soalan yang berkaitan perihal tingkah laku calon. Panduan ini akan memudahkan tugas dan memastikan pengambilan bakal wartawan dapat dilakukan oleh pihak pengurus mahupun sumber manusia. proses pelantikan bagi beberapa jawatan sama ada di sektor swasta atau kerajaan dapat dilaksanakan dengan berkesan daripada sesi temuduga. Kesemua aspek ini ditanya dalam lima soalan berserta justifikasi setiap soalan tersebut.

pdf Siti Hafsah (2006). Diperolehi pada Julai 29.dca. Diperolehi pada Julai 29.umn. 2011 daripada http://rtc. Structure Interview Questions: The workplace Personality Questionaire.my/thesis/IMAGES/4MASTER/2006/2JSBP/Part2/sitihafsah03100 1d06ttt. Diperolehi pada Julai 29.gov.my/Division/Management_Services/ptk/PANDUAN%20PENEMUD UGA%20PENILAIAN%20TAHAP%20KECEKAPAN. Kualiti Pengurus Projek Banyak Bergantung Pada Kualiti PenilaiaN Dan Pemilihan. 2011 daripada http://www.gov/documents/organization/107843.0 RUJUKAN Conducting Effective Structured Interview: Resource Guide for Hiring Managers and Supervisors.pdf Panduan Penemuduga Penilaian Tahap kecekapan. Diperolehi pada Julai 29.utm.au/documents/ACERPress_ASE_PM_IntQues.efka.edu. Diperolehi pada Julai 29. 2011 daripada http://www.4.acer.pdf Jan Sample (2007).edu/docs/interview. 2011 daripada http://www.pdf .pdf Sample Structured Interview Questions: Based upon CSSS competency areas. 2011 daripada http://www.state.

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
1 thousand reads
yenying liked this
aentili liked this
Cik Amy liked this
Shima Mashi liked this
Annie_De_Yanti_9566 liked this
Nor Jaja liked this
Suwani Shaubi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->