You are on page 1of 13

KULTOK

A kulturlis szfra mkdst hossz tvon meghatrozza, milyen formban s minsgben folyik a blcsszoktats, ugyanakkor legalbb ilyen fontos, hogy milyen alulrl szervezd online vagy offline folyiratok s nkpzkrk mhelyei teremtenek alkalmat s felletet a kulturlis let norminak elsajttsra s jragondolsra, vagy az rtkek npszerstsre. A szpri, kritikusi vagy szerkeszti hivats mg sikerek esetn sem ppen meggazdagodssal kecsegtet ltformjt vlaszt fiataloknak tbbnyire valamifle mhely jelenti az els kapcsoldsi pontot a kortrs kulturlis kzeghez, teht nem mindegy, milyen eszttikai elveket s szakmai rtkrendet kzvettnk szmukra. Magyarorszgon korbban mg nem volt olyan rendezvny, amely arra adott volna lehetsget, hogy a hazai felsoktatsi intzmnyekhez kapcsold irodalmi s kulturlis mhelyek tagjai kzsen vitassk meg, melyek is lehetnek pontosan a mrtkad rtkek. Ez a Jzsef Attila Kr s a KULTer.hu egyttmkdsvel megvalsul konferencia erre a krdsre keresi a vlaszt. Lehetsget teremt, hogy megosszuk egymssal szakmai tapasztalatainkat, megtrgyaljuk a kortrs magyar kulturlis let jelensgeinek genercis problmit, a mhelyek kztti funkcionlis s stratgiai eltrsek jelentsgt. Alkalmunk nylik a mhelyek sszefogsnak megszervezsre, a folyiratok kzssgei kztti informciramls felerstsre, amely pedig nemcsak a szerkesztsgek s a mhelytagok szmra lehet hasznos, hanem hossz tvon akr a fiatalok kulturlis szocializcijt meghatroz vltozsokat is elindthat. Ilyen naiv remnyekkel nzek elbe ennek a kt napnak, mert a nagy tallkozsok lltlag mg mindig a testben trtnnek.

fra Jnos
fszervez

A Konferencin rSZTVeV mhelyeK S folyirAToK

Alfld Stdi (DE) Amgy (DE) Apokrif irodalmi folyirat (ELTE, PPKE) DEIK = Debreceni Egyetem Irodalmi Kr (DE) FLonline (ELTE) Hapax (SzTE) KULTer.hu (DE, PTE, PPKE) Kultra s Kritika (PPKE) LK Irodalmi Kr (DE) Magyar Jtkszn online sznhzi folyirat (DE) Prza Nostra (SzTE) Szkholion mvszeti s szakfolyirat (DE) Trubadr Magazin (PTE) jNautilus (KGRE)

2012. prilis 20.

mhelyleT, S Ami AZon Tl VAn


14:00

megnyiT
14:15

fra Jnos (a KULTer.hu s a Szkholion szerkesztje, DE)

elAdSoK A fiATAl irodAlmiS KulTurliS mhelyeKrl

Szekcielnk: Herczeg kos (a KULTer.hu szerkesztje, DE)


Borbly Andrs (az jNautilus fszerkesztje, KGRE)

TeheTSgeS bAlfASZoK, AVAgy az internet s a szorongs Tehetsgesek, de miben? Inkbb az van, hogy nem ismerik elgg jl a vilgot, a gazdasgi folyamatokat, nem tudnak kiigazodni a politikai rdekek rendszerben, nem ltjk t a klnfle ideolgiai s trsadalmi tnyezket, nem ismerik sajt magukat s egymst sem elgg, magyar szakosokknt pedig nem jutott jobb tlet eszkbe, mint alaptani egy online folyiratot azzal a szlogennel, hogy az irodalom igenis lehet vzgyi hivatal. Tbb lelki vlsgon vagyunk tl, s tbb lelki (s anyagi) vlsgban vagyunk jelenleg is benne. Nhny fontos krds, ami az idk sorn foglalkoztatott bennnket: Vajon a macskknl is mkdik-e a tkrstdium? Mirt csinljuk az jNautilust? Ltezik-e a pokol? Az n s a Msik viszonyban mi a szerepe a Harmadiknak? Mibl fogunk meglni? Sajt zavartsgunkat, szorongsainkat visszk fl az internetre meglehetsen nagy sznvonalbeli ingadozsokat is megengedve jobb hjn. Sajt tehetetlensgnket leplezzk ezzel a portllal. Valami mst szeretnnk, valami nagyon mst szeretnnk mi valjban csinlni, de mg nem sikerlt

rjnnnk, hogy mit. Ezrt ltezik az jNautilus irodalmi s trsadalmi portl, ami azrt trsadalmi egyebek mellett, mert szindrmja egy trsadalmi helyzetnek.

Cziszer Marietta (a Trubadr Magazin szerkesztje, PTE)

TApoSAKnKKAl TZdelT SrgA KVeS T Eladsomban szeretnm bemutatni, hogy egy alulrl szervezd, egyetemistk ltal mkdtetett mdiumnak milyen sok bukkanval s nehzsggel kell szembenznie tja elejn, valamint azt is, hogyan rhet el sikereket. A hallgatk vgigkvethetik egy magazin lett a kezdeti szrnyprblgatsoktl egszen addig, amg olajozott gpezett vlik. Kitrek r, hogy lehet kls segtsg s pnz nlkl kikerlni az ton hever aknkat, vagy tllni a felrobbansukat. Sz lesz tovbb arrl is, mekkora rs ttong az ifjsgi jsgrsban Pcsett milyen fejldsi s elrelpsi lehetsgek vannak.

Szab Istvn Zoltn (a Prza Nostra fszerkesztje, SzTE)

A populriS irodAlom repreZenTcijA egyeTemi mhelymunKKon S inTerneTeS lApoKon Az egyetemi mhelymunkknak ritkn trgya a populris irodalom. Amennyiben mgis, rdekes krdseket vet fel a beszl, olvas vagy mhelymunkban rsztvev pozcijval s a vizsglt irodalmi korpusz besorolsval kapcsolatban. Egy ilyen egyetemi mhelymunka tovbbgondolsbl szletett meg a Prza Nostra irodalmi oldal is, melynek trgya a populris irodalom. Mindkt esetben a (re)prezentci mdozatainak krdse merl fel. Hogyan lehet egy mhelymunka vagy egy irodalmi lap keretei kztt gy megszlalni a populris kultrval, irodalommal kapcsolatban, amely beszdmd ltalban csak a szpirodalomnak jr ki? rdemes-e (s ha igen, mirt rdemes) egy effajta beszdmdot zemeltetni?

Bedi Katalin (a Kultra s Kritika fszerkesztje, PPKE)

A KriTiKA minT KZVeTT A kritika kzvett a m s az olvask kztt, s tgabban a kultra vilga s kznsge kztt is. A mai magyar kritikai diskurzus elssorban a folyiratokban zajlik, ami csak egy szk rteghez jut el. A nagy tbbsg a kritikaknt tlalt, ajnl jelleg rsokbl tjkozdik. Ebbe a nagy tbbsgbe tartoznak az egyetemi hallgatk, st a blcsszkarok hallgatinak tbbsge is. Az internetes kritika lehet az a frum s md, melyen keresztl leginkbb el lehet rni ezt a rteget is, hogy olvashat, ugyanakkor teoretikus megalapozottsg vlemnyek rvn reflektljunk az aktulis kulturlis esemnyekre. Ennek mvelsben van a kritika(r)i mhelyek legfbb feladata, s egy egyetemhez kapcsold kritikai portl klnsen.
Vass Norbert (a KULTer.hu szerkesztje, PPKE)

VlTST SuTTogni, ZSrVerSen KAcAgni A KreATV rSrl Van-e biztos recept rossz versek rshoz? Totlis bldsg-e a szndkos flrertelmezs? Hogy torzul egy srfelirat zsrverss? Kpesek vagyunk-e kedvenc regnynket haikura rvidteni, s vajon eljtszottunk-e mr valaha a gondolattal, milyen lenne a Micimack, ha trtnetesen egy Ovidius nev fick rta volna? Legalbb olyan slyos krdsek, mint amennyire megkerlhetetlenek. Velem a PPKE BTK Kreatv rs kurzusain jttek szembe. Elszr csak ttogtam, mint a hal, ha jjel nekel, aztn addig-addig kerestk a hangalakot, hogy a vgn mr az vltst is el mertk suttogni az Ambrosianum tetejn. A rmek kz olykor tea, kv s melegszendvics illata szktt be, a Campusra meg ezalatt ktszer is az sz. A kurzusok sszemosdtak a vonatozsokkal, az emlkek pedig affle kollektv regnyt rajzolnak ki. Eladsomban ezen tapasztalataimra ptve a hazai Kreatv rs mhelyekkel foglalkozom.

Nagy Sra (a Magyar Jtkszn fszerkeszt-helyettese, DE)

egyeTemi SZenTlyeK A KorTrS egyeTemi SZnjTSZSrl Magyarorszg szinte minden egyetemvrosban mkdik egyetemi sznpad. Nhnynak tbb vtizedes hagyomnyai vannak, msok most prblgatjk szrnyaikat. Eladsomban e mhelyeknek a trtnetvel s jelenkori kihvsaival foglalkozom. Krds lehet szmunkra, hogy mirt fontosak ezek a mhelyek? Mit tettek hozz az elmlt vtizedek egyetemi lethez? Adtak-e j feladatokat a magyar sznhzi gondolkodknak, mvszeknek? Az elads alatt olyan kulisszk mg tekinthetnk be, ahova korbban csak haznk nhny mesterkritikusa jutott el.

Hercsel Adl (a KnyvFilm Mhely tagja, ELTE)

A KnyVfilm SAjToSSgAi S hATrTerleTei A KnyvFilm Mhely az ELTE Filmtudomny, Magyar Irodalomtudomny s a PPKE Kommunikci szakos hallgatinak interdiszciplinris elmleti-gyakorlati mhelye, amely azrt jtt ltre, hogy a hatrterletek irodalomtudomny, kommunikcielmlet, mdiaelmlet, filmtudomny bevonsval egy egysges, tudomnyos kpet adjon az olvassnpszersts legsikeresebb 21. szzadi mdszereirl. Nyugat-Eurpban s az Amerikai Egyeslt llamokban az elmlt t vben egyre elterjedtebb az olvassnpszersts s a knyvmarketing audiovizulis formja, az n. booktrailer. Haznkban most szletnek az elsk, ezrt a KnyvFilm Mhely kutatsa ennek az j terletnek a sajtossgait vizsglja elssorban angol s amerikai pldk alapjn, s kszt nll KnyvFilmeket.

17:00

A mhelyleTTl A fiATAl rSZerVeZeTeKen T A KorTrS irodAlmi leTbe


Kerekasztal-beszlgets a fiatal rszervezetek vezetivel Modertor: Herczeg kos (a KULTer.hu szerkesztje, DE) Gaborjk dm (a JAK elnke, kritikus) Kollr rpd (a FISz elnke, klt)

19:00

mhelyTAgoK felolVASSA
Nyerges Gbor dm (az Apokrif fszerkesztje, ELTE) Kovcs Fruzsina (a LK Irodalmi Kr tagja, DE) Somogyi Tibor (a DEIK tagja, az Amgy szerkesztje, DE) Tarcsay Zoltn (az Apokrif szerkesztje, ELTE) Kapelner Zsolt (a FLonline szerkesztje, ELTE)

2012. prilis 21.

informciSZerVeZdS lApon S weblApon


11:00

elAdSoK A fiATAl irodAlmi S KulTurliS mhelyeKrl

Szekcielnk: Balajthy gnes (a Szkholion szerkesztje, DE)


Reichert Gbor (az Apokrif Online szerkesztje, ELTE)

nyomTAToTT S online irodAlmi KiAdVnyoK prbeSZd-leheTSgei Az irodalom XXI. szzadi ltmdjnak lass, de folyamatos talakulsa, nem mellkesen pedig a specifikusan magyar strukturlis jellegzetessgek rtsd: egyre fokozd pnzhiny j kihvsok el lltjk a teljes hazai irodalmi intzmnyrendszert. A szaporod online irodalmi felletek viszonylagos sikere jl mutatja az egyik lehetsges haladsi irnyt, amely a szakma egyes rszterletei eltt llhat a tlls, st az esetleges tovbbfejlds rdekben. Ennek ellenre lthatan tovbbra sem sznt meg az igny a nyomtatott irodalmi kiadvnyok irnt, aminek elsdleges oka taln az olvassi szoksok ers hagyomnyba gyazottsgban keresend. Az Apokrif j nhny egyb orszgos folyirathoz hasonlan egyarnt rendelkezik nyomtatott s online fellettel. Ahhoz, hogy e kt hasonl tematikj, szinte megegyez szerzi krt magnak tud, m eltr adathordozn megjelen kiadvny eredmnyes legyen, sszehangolt szerkesztsgi munkra van szksg. Eladsomban nyomtatott s online irodalom egyazon szerkesztsgen belli lehetsgeit kvnom szmba venni.

Csords Lszl (az Apokrif, a KULTer.hu s az jNautilus szerzje, DE)

online hAgyoTT nyomoK gondolAToK hrom fiATAl irodAlmi mhely inTerneTeS jelenlTrl A fiatal irodalmrnemzedk termszetes lelhelye az internet. Itt lik meg az irodalmi let jelents rszt, itt hoznak ltre nll, nemegyszer markns egyedisggel rendelkez irodalmi frumokat, befogad, a print folyiratoknl jval gyorsabb reagls mhelyeket. Ezek a mhelyek tjrhatk, s optimlis esetben egymssal egyttmkdve tltik ki a legfiatalabb fknt az egyetemista korosztly alkotta nemzedk virtulis irodalmi szntereit: elssorban a blogoszfrt s a Facebookot. Eladsomban hrom ilyen mhely (KULTer.hu, Apokrif Online s jNautilus) internetes tevkenysgt vizsglom a megjelen tartalom s az olvaskat eligazt fellet elemzsvel.

Braun Barna (a FLonline fszerkesztje, ELTE)

hogyAn olVASSuK A weblApoT? A KeyboArd leTSTl A ljKolSig Amikor egy weblapot olvasunk, nem pusztn knnyen s gyorsan, hasonl minsgben sokszorosthat s brki szmra korltlan mennyisgben hozzfrhetv tehet betk halmazt rtelmezzk. Ahhoz, hogy egy szveghez az interneten weboldal lapknt hozzfrjnk, elbb rengeteg technikai nyelven s rtelmezsen kell tszrdnie. Az elads szeretn bemutatni a folyamatot a keyboard letstl a weblap megjelensig. Beszlni szeretnk azokrl a fantom szvegekrl is, amelyeket rtelmezve a bngszprogramok egy webfellet kpt trjk elnk. Majd azt elemzem, hogy az gy megjelen szveg befogadshoz hogyan trsul a hordoz webfellet felptse s a vele vgezhet aktusok milyensge, vagyis hogyan olvassuk a weblapot mint mdiumot?

Veress Dani (az Apokrif kpszerkesztje, ELTE)

A KorTrS SZpirodAlmi S ViZuliS mVeK KApcSolATA A mhelyfolyirAToK TKrben Ha a magyar irodalmi folyiratokat a vizualitsuk szerint bngsszk t, paradoxonba tkznk, hiszen mg a vilghln kiadott lapoknak alanyi jogon jr a sznes megjelens, addig a pldakpknt elfogadott nyomtatott periodikk zme csupn fekete-fehr reprodukcikkal illusztrlt. Ennek ellenre nem pusztn a szprk krben br nagyobb presztzzsel a klasszikus lapokban val megjelens: az S hasbjain vagy az Alfldben kzlt rzkarcok mg mindig rtkesebbek, mint egy teljes kpgalria valamely mvszeti blogon. Refertumomban sorra veszem, hogy az j (tbbsgben digitlis) orgnumoknak milyen technikai lehetsgek s olvasi ignyek mellett kell kialaktaniuk sajt arculatukat, s hogy az egyes szerkesztsgek mindebbl mit valstanak meg gyakorlati szinten.
Mcsadi Anni (a Trubadr Magazin szerkesztje, PTE)

gerillAhArc urnnAl dSToTT KrnyeZeTben A gerillAmArKeTing S Ami mgTTe VAn Tmogatk s ltogatk nlkl nem tudsz reklmozni, drga hirdetsi mdszerek nlkl pedig nem jnnek a ltogatk. Vagy mgis? Az elads sorn ismertetem, hogyan lehetsges minimlis befektetssel, csupn a kreativitsnak ksznheten bekerlni a kztudatba. Hogyan kerlt hal a ftrre? Mirt zott teban a vros? Mirt foglalta el egy egyetemista csoport a pcsi Tudskzpontot? Eladsombl kiderl.
13:00

ebdSZneT

14:00

mhelyeK rgen S moST: A KVeTKeZ generci KulTurliS dilemmirl


Kerekasztal-beszlgets mhelyvezetkkel Modertor: Lapis Jzsef (az Irodalom- s Kultratudomnyi Intzet oktatja, DE) Cseke kos (a Kultra s Kritika fszerkesztje, PPKE) Fodor Pter (az Alfld Stdi vezetje, DE) Frter Zoltn (az Apokrif spiritus rectora, ELTE)
15:30

mhelyTAgoK felolVASSA
Kerber Balzs (a FLonline szerzje, ELTE) Gajdos goston (a LK Irodalmi Kr tagja, DE) Tink Mt (az Apokrif, a FLonline s a KULTer.hu szerzje, ELTE) Tth Laura (a DEIK tagja, az Amgy fszerkeszt-helyettese, DE)
17:30

offline KonTrA online AVAgy VAn-e (mhely)leT A KZVeTlen jelenlT uTn?


Kerekasztal-beszlgets egyetemi folyiratok szerkeszti kzt Modertor: Papp Sndor (a KULTer.hu munkatrsa, DE) Bedi Katalin (a Kultra s Kritika fszerkesztje, PPKE) Braun Barna (a FLonline fszerkesztje, ELTE) Jovn Katalin (a Szkholion szerkesztje, DE) Piller Krisztin (a Trubadr Magazin fszerkesztje, PTE) Srs Erzsbet Borbla (a Hapax fszerkesztje, SzTE) Torma Mria (az Apokrif szerkesztje, ELTE)

Tovbbi informci:

www . kul te r. hu www.joz s e fatt i l akor. hu