You are on page 1of 36

Apple

551.83 dolara po dionici 12.03.2012.

07.03.2012. predstavljanje nove serije popularnog tableta ipad dao je vjetar u ledja dionicama ove kompanije cija se cijena uz male fluktuacije nalazi u konstantnom progresu. 530.69 (07.03.2012.) , cijena 13.03.2012. zakljucena je na : ( 566.66 )

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:


International Data Corp je iznijela prognozu da ce se u 2012. isporuciti 106.1 milion tablet uredjaja

sirom svijeta. Kako Apple ima znacajan udio u ovom trzsisnom segmentu (54.7%), za ocekivati je da ce se u odnosu na ovoliki trzisni udio i samom traznjom za tablet uredjajima ova kompanija nametnuti kao dominantna sa trecom generacijom uredjaja ipad. Uspjesna prodaja ce se uspjesno odraziti na sam profit kompanije sto je vjerovatno imalo uticaja na opredjeljenje investitora da odaberu bas ovu kompaniju. AT&T je najavio da ce se od 16. marta ipad 3 naci u ponudi ovog mobile/broadband operatera. Iz kompanije je saopsteno da interesovanje revazilazi ocekivanja, te da su sve zalihe vec pokrivene pretprodajnim narudzbama.

Najnoviji izvjestaj potvrdjuje da kompaniji zaista ide sa novcem. Kako javlja alpha seeking portal, kompanija trenutno ima 97 milijardi dolara u gotovini. Koeficijent ciklusa gotovine kompanije predstavlja pokazatelj koji govori koliko uspjesno kompanija upravlja prodajom,zalihama i racunima. Ciklus gotovine ove kompanije je negativan broj (-54), sto znaci da je novac ''zakljucan'' u zalihama i potrazivanjima za manje od pola vremena nego sto je potrebno da isplati svoje kreditore. Dakle, gotovona se krace nalazi u zalihama i nenaplacenim prodajama nego nego sto se isplacuju povjerioci. Kao rezultat imamo efikasnu prodaju. Dakle, koeficijent gotovine predstavlja vremenski period izmedju isplata u gotovini i naplata u gotovini. Sto je vremenski period kraci, to je bolje. 14.03.
Open High/Low 578.05 594.72

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Americke kompanije nagomilavaju gotovinu. Likvidnost americkih IT kompanija konstantno raste uprkos usporenom ekonomskom rastu u SAD i Evropi, upravo zahvaljujuci traznji u rastucim ekonomijama BRIC-sa. Prema pretpostavkama strucnjaka Financial Timesa, Apple ce do kraja tekuce goine imati 150 milijardi dolara u kesu. Likvidnost kompanija IT sektora je porasla 52% u odnosu na 2006. godinu.

Prognosticari najavljuju dalji rast cijena Kako je od januara kompanija objavila izuzetne rezultate poslovanja u cetvrtom kvartalu, te prosle nedjelje lansirala novi iPad, cijena njenih dionica je porasla velikih 37% u odnosu na januar odnosno 9% nakon predstavljanja i pustanja u prodaju novog proizvoda. Kako vjeruje Katy Huberty iz kompanije Morgan Stanley, investitori jos nijesu svjesni potencijala kompanije cija bi cijena prema prognozama mogla dostici 700 dolara, sto je 20% vise u odnosu na aktuelnu. Prognoze Hubertove idu i do 720 dolara po akciji zahvaljujuci novom iPadu i njegovom procjenjenom trzisnom ucescu na americkom trzistu tablet uredjaja na 80%. Mike Walkley iz Canaccorda procjenjuje da ce akcije kompanije dostici vrijednost od 710 dolara, a na to bi najvise uticaja imala uspjesna prodaja Ipada koja bi prevazisla 65 miliona uredjaja u tekucoj godini Analiticar Toni Sacconaghi je pretpostavio da bi zahvaljujuci velikoj kolicini gotovine koju posjeduje kompanija, ubrzo moglo doci do raaspodjele dividende sto bi katapultiralo cijene dionica.

Morgan Stanley predvidja da bi cijene kompaniej mogle ici i do 960 dolara.

15.03.2012.

otvaranje: 600$ zatvaranje: 585$

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

MS zbunjuje kupce Nakon sto su analiticari Morgan Stanley-a saopstili kako je rast akcija od 66% u odnosu na sadasnju cijenu moguc do kraja godine,pojavili su se i drugi sa tvrdnjama kako je taj scenario nemoguc navodeci kako se ne radi o maloj kompaniji na nekom istocni-evropskom trzistu. Uzeci u obzir trzisnu kapitalizaciju od 500 miliona i cinjenicu da se postojece akcije kompanije mahom nalaze u rukama velikih institucionalnih investitora, ovakav scenario je zaista tesko ocjenjivati u ovoj godini. Bilo kako bilo, Apple ostaje najinteresantnija dionica i bic izuzetno zanimljivo sta ce se sa njom izdesavati u skorijoj buducnosti, navodi Bloomberg.

Samsung nema pravo da zabrani prodaju Apple-a u Holandiji Nakon sto je u Aprilu prosle godine Apple zasuo Samsung tuzbama zbog ugrozavanja imovinskih prava za SAD, Samsung je u nekoliko zemalja Evrope odgovorio na isti nacin, kontratuzbama. Jedna od tih zemalja je Holandija, gdje je samsung izasao sa tuzbom pred sudom u Hagu da Applekoristi njihove patente za proizvodnju odredjenih proizvoda, te da bi se prodaja istih trebala zabraniti. Haski sud tvrdi da nema osnova za zabranu prodaje Applovih proizvoda u Holandiji. U istragu o krsenju patentnih prava se ukljucila i Evopska Komisija, i cekaju se rezzultati njene istrage.

Dan zavrsen sa padom Nakon sto su dosle do cijene od 600 dolara po akciji, danasnji dan je zavrsen sa 15 dolara nizom cijenom. Na krilima dobre traznje za iPadom, novostima oko Apple TV-a i lansiranja novog iPhone prosle godine, dionice Apple-a su rasle velikom brzinom. Medjutim, to nije bilo dovoljno da se zadrzi i preleti cijena od 600 $ i na taj nacin nastavi dinamican rast i ovog dana.

16.03.2012.

otvaranje: 584.72 , zatvaranje 585.57 najveca: 589.20 najniza: 578

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Malo stvari trenutno privlaci pozornost kao cijena akcija ove kompanije, kao i predvidjanja u pogledu buduceg trenda. Sa seeking aplha bloga porucuju da bu cijena dionice mogla ici u nekom srednjem roku i do 1500 dolara po dionici, time podgrijavajuci i onako uzavrelu atmosferu oko ove dionice. Nekoliko stvari je uzeto u obzir: cinjenica da im tek slijedi sirenje po rastucim ekonomijama, buduci uspjesni novi proizvodi, kao i izuzetno povoljan P/E odnos, te izuzetna likvidnost kompanije. Medjutim ,ukoliko pogledamo paralelu sa rastom dionica 2000. godine (internet bubble) i danasnje dinamike rasta, primijeticemo da bi gledajuci istoriju cijena ubrzo trebala ici dolje. Ipak ovaj scenario je malo vjerovatan. (Market Watch)

Ipad i u firmama? Nisu samo obicni korisnici sirom svijetas uzbudjeni oko novog ipada. Firme sirom svijeta su podpisale ugovore oko narudzbina za svoje zaposljene, sto je samo dokaz koliko novi iPad moze biti uspjesna prica. Cak je direktor San Francisco Framehawka prekinuo staff meeting kako bi pred zaposljenima otpakovao novi iPad iz kutije i prenio im prve impresije koje su glasile: Tako je jednostavan, moderan, cist..savrsenstvo! Vjerovatno su ovo impresije vecine kupaca ovog proizvoda prilikom ''prvog kontakta'' (Seeking Alpha)

CISCO kupuje NDS grupu

Brzo,lako jednostavno. Zamislite svijet u kome je trazenje, skladistenej i uzivanje u sadrzaju lako. Reklo bi se da su ovo rijeci iz Apple INC. Medjutim stvar je nesto drugacija, kompanija CISCO kupovinom NDS grupe planira lansiranje softvera zahvaljujuce kojem cemo sami krojiti programsku semu i vrsiti odabir kad, sta i koliko cemo gledati. Apple u doglednom vremenu planira lansiranje Apple TV-ai CISCOv produkat bi svakako mogao biti zestok konkurent kada je ovaj uredjaj u pitanju. Vecina berzanskih analiticara tvrdi da sadasnji rast cijena prvenstvenopociva na dobroj prodaji iPad-a, kao i ocekivanja povodom buducih akcija kompanije medjdu kojima je i Apple TV. Korisno je dodati da je i vijena CISCO kompanije porasla za 40% u odnosu na proslu godinu.

Trzisna kapitalizacija Apple

Hartija koja je bila u centru svih zbivanja ove nedjelje je zasigurno Apple. Naime, trzisna kapitalizacija ove kompanije je dostigla 550 milijardi USD, sto se do sada nije desilo ni sa jednom kompanijom koj aje kotirana na NYSE. Kako sto je Apple isporucio narudzbe novog iPad-a, nova posiljka je odlozena i kupci sa nestrpljenjem cekaju novi talas iPad-a.

Lenovo,HP,Dell i Nokia planiraju proizvodnju tableta

Nakon lansiranja novog iPad uredjaja iz kompanija Dell,HP,Lenovo i Nokia se planiraju tablet uredjaji koji bi kao softversku podrsku trebali da imaju Windows 8. CEO Dell-a Stev Felice gaji uvjerenja da ima mnogo mjesta da se tablet uredjaji mogu unaprijediti, direktno aludirajuci na Apple-ov proizvod.

Zakljucak oce nedjelje trgovanja

Nakon dinamicnog rasta na pocetku nedjelje nosenog na krilima prenatrpanih porudzbina za novim iPadom, kao i izuzetni racunovodstveni pokazatelju, na kraju nedjelje je interesovanje blago splasnulo i sa 600 eura po dionici Apple je dosao na 585. Vjerujem da ce u narednoj nedjelji cijena dionice nastaviti da raste, s'tim sto ce posljednji blagi pad uliti investitorima dozu opreznosti tako da ne ocekujem nagle skokove kao ovaj u periodu od 7. Marta do sredine ove nedjelje. Spekulanti i pojedini analiticari daju bombasticne prognoze da bi cijena mogla ici i do 1500 dolara po akciji ove godine, i na taj nacin pokusavajuci da podgriju interesovanje oko

Apple-a, medjutim do zeljenog efekta s enije doslo. Vjerovatno investitori nece biti uplaseni najavama ostalih proizvodjaca da ulaze u neke trzisne segmente u kojima Apple ima dominaciju (tablet uredjaji, Apple TV), medjutim te novosti svakko treba uzeti za obzir i pratiti razvoj dogadjaja koji bi se direktno mogli ticati Apple-a. Svakako treba uzeti u obzir i kretanje dionica Apple-ovih direktnih konkurenata, medju kojima je u berzanskom trgovanju najopasniji svakako CISCO, koji takodje biljezi dinamican rast.
NEW YORK (MarketWatch) -- Analysts at Sterne, Agee & Leach on Tuesday lifted their price target for Apple Inc. AAPL -0.97% to $740 a share from $620 a share and said the computer maker's launch of its new iPad tablet computer has been stronger than expected. on Monday, Apple announced the sale of 3 million iPads since its launch just a few days ago. In 2012, analysts now expect Apple to sell 60 million iPads, up from their earlier estimate of 55 million. Sterne Agee analysts hiked their 2012 profit target for Apple to $43.80 a share from $43.30 a share and reiterated their buy rating on the company

(9:44 AM ET) SAN FRANCISCO (MarketWatch) -- Tech stocks mostly retreated in early trading Tuesday, with losses from Apple Inc. AAPL -0.96% , Dell Inc. DELL -1.01% and Adobe Systems Inc. ADBE -3.47% . Adobe shares fell almost 4% to $33.26 after the software company reported a 21% drop in quarterly earnings late Monday. The Nasdaq Composite Index COMP -0.68% was off by 25 points at 3,053 and the Philadelphia Semiconductor Index SOX -0.60% gave up 1%.

nternational Data Corp. expects worldwide personal-computer shipments to grow 5% this year as ultra-thin notebooks and the launch of Microsoft Corp.'s MSFT -1.20% Windows 8 should drive second-half sales. The industry-research firm said 2011 shipments grew a modest 1.8% as vendors struggled to maintain consumer interest amid an uneven economic recovery and competition from emerging computing devices, like tablets. Mature markets such as the U.S. and Western Europe, in particular, had a rough year, with PC shipments in 2011 shrinking by 9% compared with 2010. IDC said the PC market will enjoy pockets of improvement this year, particularly in emerging markets, with most of that growth occurring in the latter half of the year. The firm said many consumers are delaying PC purchases because of tablet devices like Apple Inc.'s AAPL -0.95% iPad. "However, end user surveys tell us that few people consider media tablets as replacements for their PCs, so later this year when there is a new Microsoft operating system, available in sleek new PC form factors, we believe consumer interest in PCs will begin to rebound," said Bob O'Donnell, vice president of clients and displays.

Last week, IDC raised its full-year forecast for worldwide media tablet shipments to 106.1 million units from its prior projection of 87.7 million units as the industry reported a 56% sequential increase in the fourth quarter.

http://www.marketwatch.com/story/how-to-trade-apple-in-light-of-dividend-news-2012-0319?Link=obinsite http://www.marketwatch.com/story/apple-announces-plans-to-initiate-dividend-and-sharerepurchase-program-2012-03-19

20.03.

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Apple prodao 3 miliona Ipad tableta

Tim Cook je dao kratku izjavu u kojoj ne krije entuzijazam i zadovoljstvo prodajom novog ipada. Za samo nedjelju dana je prodati preko 3 miliona ovog uspjesnog gedzeta, sto je i podiglo cijenu dionica na 600$. Ocekuje se jos intezivnija prodaja kada iPad pocne sa prodajom u preostale 24 zemlje do kraja ove nedjelje. Apple je prodao 40 miliona iPada prosle godine, dok se ove godine ocekuje 60 miliona.

Isporuka PC uredjaja raste

Prema Interantional Data Corp. za 2012. godinu se ocekuja 5% vise isporucenih kompjutera u odnosu na proslu godinu. Za ocekivati je da traznja za IT uredjajima skoncentrisana na rastuce ekoomije BRIC zemalja jer je teska godina u Evropi i Americi smanjila isporuku za 9% u odnosu

na 2010. Kao jednog od glavnih krivaca za slabiju isporuku PC-a u prosloj godini, strucnjaci upravo vide tablete medju kojima dominira novi iPad. Medutim, ocekuje se da ce novine iz Microsofta i Intela vratiti slavu PC kompjutera u ovoj godini.

Zvanicna najava dividendi Kako je Tim Cook na press konferenciji izjavio da ce Apple razdijeliti dividendu koju cini nagomilana kolicina kesa od skoro 100 milijardi dolara, interesovanje za kompaniju nikada nije bilo vece. Cook je zadovoljan kako tece ide prodaja novog modela iPad i daje garancije kako ce Apple nastaviti svoj put inovacija dajuci sve od sebe da ne iznevjere svoje investitore i korisnike usluga.

Apple i dividende (Charles Sizemore, Marketwatch)

Potez ove komoanije je dokaz njene zrelosti i odgovornosti, tvrdi Sizemore. Dividenda ce biti podsticaj drugim gigantskim firmama iz IT industrije da urade slicno stvar kao Apple, nakon sto vide pozitivne efekte dijeljenja dividende u Apple-ovom slucaju. Kompanija ce sigurno dobiti dodatno povjerenje investitora, te da su strahovi da ce se raspodjela dividende negativno odraziti zbog nereinvestiranja neopravdane. Autor je naveo Google kao negativan primjer politika dividende tvrdeci da se prevelike sume novca trose na nepotrebna istrazivanja i projekte umjesto da se dio tolike kolicie kesa razdijeli vlasnicima putem dividendi. Raspodjela je znak da Apple vjeruje u svoje potencijale i snagu da ne mora svaki dolar reinvestirati kako bi se odrzao korak sa konkurencijom.

Open Mar 20, 2012 599.51

High 606.90

Low 582.00

Close 605.96

21.03

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Kina pretice US po broju Android i IOS aparata

Kina je ovog mjeseca upravo pretekla SAD po broju aktiviranih Iphone-a (23%), dok je taj broj u Americi 22%. Prodaja Apple proiyvoda u Kini raste velikom brzinom usljed ekonomskog rasta i jacanja srednje klase sa dobrom kupovnom moci. Ovo je samo znak da ce se trend rasta prodaje Apple uredjaja nastaviti jakim intezitetiom, sto potvrdjuju redovi ispred prodavnica ove kompanije. Ocekuje sa da u nekoliko narednih godina Kina preuzme inicijativu od Japana u pogledu trzista luksuznih dobara, prenosi Blumberg.

Microsoft : Windows phone ce preuzeti dominaciju u Kini Kako je Microsoft uvidio da je kinesko trziste smartfona u jakoj ekspanziji, kompanija planira da sa nizom cijenom nove serije telefona prekinu dominaciju Apple-a na tom trzistu. Kao razlog za visoka ocekivanja navodi dobru prodaju prvog Windows telefona (HTC Eternity) sa ciljem da u narednih nekoliko godina Windows telefoni dodju do 20% pokrivenosti kineskog trzista kada su smartfonovi u pitanju, dok bi google prednjacio sa 60% a Apple sa 16% (2020.). Jos jedan razlog za ovo jeste upravo visoka cijena konkurenata, medju kojima se istice iphone. Microsoft sa svojim partnerima planira da se prvenstveno cjenovno obrusi na konkurenciju stavljajuci upravo akcenat na skupi Iphone. Cilj ce svakako biti ekonomije u razvoju, a glavni konkurent svakako Google sa jeftinim Android telefonima. Mikrosoftova tablet strategija bi mogla ugroziti Apple?

Mikrosoft najavljuje obrusavanje i na trziste tablet uredjaja na kojima Apple ima jaku dominaciju u vecini trzista. Kompanija radi na novoj seriji WIndows 8 koji podjednako stvlja akcenat na touch screen i desktop/lap top racunare. Nova serija Windows tableta se ocekuje za kraj 2012. i pocetak 2013. kada se ocekuje i zvanicno predstavljanje nove serije WIndowsa. Vazno je napomenuti da Intel radi na ''ultrabook uredjaju'', sto bi predsatvlajlo cip koji ce ultra tankim uredjajima dati snagu desktop racunara. Ovaj novitet se ocekuje za 2013. godinu.

Novi Iphone na ljeto?

Prema glasinama Maeil Business Newspaper-a iz Seula, Apple ce na ljeto izbaciti novu i otpuno redizajniranu seriju Iphone-a. Naime, nova serija bi imala znatno veci displej u odnosu na prijethodnika (4.6 inch) a u displeju vise nece biti led diode nego tecni kristali. List navodi da je Apple vec porucio displeje od Samsunga i LG-a, sto su ljudi iz ovih kompanija odbili da komentarisu.

Prodaja Ipad-a bolje od ocekivane.

Aaliticari Sterne, Agee & Leach su revidirali svoje projektovane cijene za Apple sa 630 $ po dionici na 740$ usljed neplanirano dobre prodaje Ipad uredjaja. Naime, Apple je za svega nekoliko dana od kada je izasao novi iPad uspio da proda 3 miliona uredjaja, sto je nadmasilo sva ocekivanje.

Oprez oko dividende

Na krilima najavljene dividende i dobre prodaje, dionice Apple-a su dosegle visinu od preko 600$ po dionici. Dividenda od 2.65$ kvartalno se cini kao dodatni podsticaj koji ce dionice ove kompanije jos vise vinuti. Madjutim, analiticar Alan Alvarez tvrdi da se Apple i pored ogromne kapitalizacije i likvidnosti nalazi pred izuzetno teskom logikom. IT kompanije mora svakodnevno ulagati enormne kolicine novca u istrazivanja kako bi drzala korak- predsnost nad konkurentima, jer to trziste gotovo nikada ne spava, i na njemu se biju nemilosrdne bitke. Apple se moze naci u problemu ukoliko novac koji je planiran za dividendu ne reinvestira. Autor je napravio paralelu izmedju IBM-a koji je 2004. isplatio dividendu, nakon cega je pocelo njegovo poniranje. Slicna stvar se desila i sa Microsoft-om. Kompanije IT sektora se nalaze u zestokoj konkurenciji koja ne prasta drijemanje i koristi svaku priliku da od druge preuzme dio trzisnog udjela. Alvarez tvrdi da kompanije poput Wall-Marta mogu sebi dopustiti dividendu, dok je upitno da li bi i Apple trebao to uraditi.

Open Mar 21, 2012 602.74

High 609.65

Low 601.41

Close 602.50

22.03.

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Berzanski indeksi u padu usljed zabrinutosti oko ekonomksog rasta

Lose vijesti iz Kine i Evrope imali su uticaj i na berzansko kretanje u SAD-u. Naime, kinenska proizvodnja opada uzastopno peti mejsec, dok je pad proizvodnje zabiljezen u Njemackoj i Francuskoj takodje.Vrijednost nafte i dolara se nalaze u blagom porastu. Vrijednosnice americkog ministarstva finansija usljed ekonomske nesigurnosti su zabiljezile rast interesovanja.

Nova touch screen tehnologija?

Apple u saradnji sa Senseng kompanijom radi na izradi revolucionarnog touch screen-a koji bi trebao biti instaliran na sljedecim generacijama modela iPhone,Pad,Pod. Zahvaljujuci posebnim senzorima koji bi slali elektricne talase na pritisak prstom, izazvali bi osjecaj kao da aplikacije zaista dodirujete na nacin sto bi se oblik njihovih kontura cak i fizicki osjetio. Postoje glasine da bi u narednom periodu Aplle cak mogao kupiti Senseng koja se eksplicitno bavi touchscreen tehnologijom i koja je poznata po mnogim pionirskim poduhvatima i istrazivanjima na ovom polju.

Open Mar 22, 2012 597.78

High 604.50

Low 595.53

Close 599.34

23.03.

Vijesti koje su mogle determinisati rast APPL na danasnji dan:

Neki podaci o iPad-u

Iz Apple-a su prije nekoliko dana objavili da je za svega 3 dana prodato 3 miliona iPad tableta. Kako se ocekuje rast udjela tablet uredjaja svugdje u svijetu, neki trzisni analiticari predvidjaju da bi Apple u ovoj godini mogao prodati 66 miliona uredjaja, sto je revidirana suma od 60 miliona. Ocekuje se 12 miliona uredjaja samo u ovom kvartalu.

Mnogi investitrima nije bilo svejedno kada su vidjeli danasnji pad dionice od 10%.

Novi MacBook Air u Aprilu?

Prema navodjenju Electricpig bloga, nova generacija popularnog MacBook Air bi trebala izaci pocetkom aprila. Glasine o novoj seriji ovog modela su uveliko prisutne jos od pocetka godine. Ocekuje se da ce Apple u novi ''Air'' ugraditi nove ''Ivy bridge'' procesore. Problem je pretpostavlja se, nemogucnost nabavke dovoljnog broja procesora u dogledno/predvidjeno vrijeme iz razloga sto Intel jos nije u potpunosti razvio novu platformu procesora. Prodaja kompanije bi jos vise planula ukoliko bi se novi Air lansirao u aprilu.

Apple na tragu univerzalnog daljinskog upravljaca

Kompanija prema glasinama radi punom parom na proizvodu koji je patntirala u trecem kvartalu 2010. godine. Daljinski upravljac ove kompaniej bi mogao kontrolisati gotovo sve uredjaje u kuci, od televizije do zvuka. Preko ovog daljinsog upravljaca bi se takodja mogla paliti i gasiti svijetla, kao i kontrolisati rad ostale tehnike. Ako je Apple zaista ozbiljan u pogledu ovog uredjaja, jedan daljinski upravljac bi mogao kontrolisati sve u jednoj kuci, ne samo tehniku i elektroniku.

Da li je Apple sa 600$ jos uvijek potcijenjen?

Apple je kompanija koja je nekoliko godina unazad izbacila nekoliko blokbaster uredjaja (ipod,phone,pad, itd.) i svi su unijeli revoluciju sa svojom inovativnoscu i genijalnoscu. Rast profitabilnosti kompanije bi trebao pratiti rast cijenja njenih dionica, navodi analiticar David Zanoni iz ''Seeking alpha''. Ako bi recimo zarada kompanije raste 15%, cijena dionice bi takodje trebala ispratiti prosjecan rast na godisnjem nivou od 15% kako ne bi doslo do precjenjivanja ili potcjenjivanja. Zarada Apple-a je u zadnjih 5 godina rasla po nevjerovatnoj stopi od 65.98% godisnje , te bi prema tom parametru cijena trebala dostici vrijednost od 1077. To znaci da je ova dionica potcjenjena za citavih 477 dolara. Ako bi cijena akcije pratila projektovani rast kompanije u narednih 5 godina od 19.59% pri sadasnjoj cijeni od 600$ bi tadasnja cijena iznosila 1476 dolara. Ako bi ukombinovali rast iz prijethodnih 5 godina sa prognoziranim rastom za narednih 5 godina,fobili bi prosjecnu vrijednost od 42.7% na godisnjem nivou, te bi prema tome za 5 godina Appleova dionica dosegla vrijednost od 3562$. Kako se pretpostavlja da ce kompanija u buducnosti pored novih generacija postojecih proizvoda razviti i nove, te stoga nece imati problem da odrzi prednost nad konkurencijom, nema razloga za strahova povodom srednjerocnog poslovanja ove kompanije.

Open Mar 23, 2012 600.49

High 601.80

Low 594.40

Close 596.05

Rezime ove nedjelje:

Doslo je do rasta dionica u odnosu na prijethodnu nedjelju. Rast je mahom bio temeljen na krilima dobre prodaje iPad-a, raspodjeledividende, kao i najava novih uredjaja koji nagovjestavaju put inovacija koji ova kompanija bastini od svog nastanka. Nema vidljivih razloga da se trend rasta cijena ne nastavi i u buducnem periodu, prvenstveno zbog izuzetno dobre prodaje uredjaja, kao i najave novih. Investitori su ipak na kraju nedjelje pokazali blagu bojazljivost i sumnju, spustivsi cijenu dionice sa skoro 610 dolara 21.03. na 596 usd, kako je i zavrsena trgovina za ovu nedjelju.

10 najvrijednijih brendova

Mnogi ce se pitati zbog cega je neko spreman cekat po 24 casa da bi prvi dosao do nekog uredjaja ovog proizvodjaca? Brand loyality je odgovor na ovo pitanje. Uspjesna prodaja ovih uredjaja je upravo pozicionirala Apple u top 10 najvrijednijih brendova danasnjice. Apple je prema vrijednosti samog brenda pozicioniran na sedmom mjestu sa 33 mlrd dolara, dok sa druge strane imaju ubjedljivo najvecu trzisnu kapitalizaciju. Najvrijedniji brend je Coca Cola sa 71.9 mlrd dolara, a slijede je IBM, Microsoft i Google.

Apple trosi najvise cipova

Kako je proizvodnja u IT industriji dramaticno porasla u zadnje 2 godine, rast je pratio i traznju za cipovima. Listu od top 10 kupaca kupaca cipova predvodi Apple sa ukupnom koji potrazuje ukupno 5.7% ukupne proizvodnje, slijedi Samsung sa 5.5%, HP 5.5%, Dell 3.2 itd. Ovo je jos jedan od dokaza koliko je proizvodnja u Apple-u dinamicna.

''Apple-ov flash crash'' (Seekingalpha.com)

Pad cijene koji je zadesio ovu kompaniju krajem prosle nedjelje samo potpiruje strahove da su akcije Apple-a u stvari jedan veliki bubble. Medjutim, ''flash crash'' nije nikakva novost u slucaju ove kompanije, imali smo ih i u (05.03.2012. ; 10.02.2011. ; 29.09.2010.). Kao glavnog krivca najnovijeg pada cijene vidi upravo frekvenciju trgovanja ovom kompanijom, kao i strahom investitora da je rast bio previse dinamican za kratak period, te da slijedi stabilizacija cijene. Kao uzrok Appleovog mjehura vide i ekspanzivnu monetarnu politiku, rast kredine podrske kao i spekulantske radnje.

Glasine oko iPhone 5

Kako se polako hladi prica oko uspjesnog lansiranja novog iPad-a, sada su sve oci uprte u glasine oko nasljednika uspjesnog telefona ove kompanije. Kako je tablet uredjaj privukao ovoliku pozornost i bum, zamislite sta ce tek izazvati lansiranje novog iPhone-a. Za sada je sve u nagadjanjima. Dok jedni tvrde da ce se novi iphone predstaviti 5. Juna ( sto je malo vjerovatan scenario), drugi ga ocekuju u trecem kvartalu ove godine zajedno sa IOS-om seste generacije. Sto se tehnickih specifikacija tice, glasine su sljedece: veci displej (sto se odavno nalazi na listi zelja korisnika ovog uredjaja), quad core procesor snage 1.5 GHz , kao i podrska 4G mrezi (sto vecina njegovih Android suparnika odavno posjeduje). Bilo kako bilo, ovo su i dalje samo glasine.

Rezime zadnje nedjelje Marta:

Ni ove nedjelje nije bilo bitinijih novosti koje bi bi bile od znacajnog uticaja na ishod kretanja ove dionice. Posljednji dan ovo gmjeseca je zavrsen sa prosjecnom cijenom od 608.77 $ po akciji, sto je opet vise u odnosu na prvi dan posljednje nedjelje, kada je cijena iznosila 599 $. Najvisa cijena ove nedjelje, koja je dostignuta u srijedu 28.03. je imala vrijednost od 618.38 nakon cega je uslijedio blagi pad. Ovakvu dinamiku sam primijetio kada je Apple u pitanju: cijena raste do sredine nedjelje nakon cega polako pocne da pada, ali je gotovo uvijek iznad vrijednosti koju je dionica imala na prvi dan te nedjelje trgovanja. Od novosti plasiranih u ovom vremenskom periodu bih izdvojio nekoliko njih. Naime, najnovija generacija iphone-a (iphone5) bi u svom hardverskom sastavu mogao imati 3d kameru, sto nije slucaj ni sa jednim mobilnim uredjajem koji se nalazi na trzistu.Google planira da umijesa prste u produktivno tablet trziste, potencirajuci da mu je glavni konkurent upravo iPad, te da ce se na konkurenta obrusiti cjenovnom konkurencijom i kvalitetom. Apple je od California Institute of Technology otkupio pionirsku tehnologiju liquid metal, kojom se dolazi do vece cvrstine i manje tezine nego sto je slucaj sa aluminijumom. Kako je dostina proizvoda ove kompanije upravo od aluminijuma, ova tehnologija bi mogla zamijeniti klasicne uredjaje od aluminijuma, i mozda postati reper u izradi buducih IT uredjaja. Apple se sa svojim iPhone-om polako primice trzisnom ucescu Androida kada je u pitanju SAD,. Naime, proj prodatih iPhone uredjaja je dostigao pokrivenost od cak 43% trzista ukupno prodatih mobilnih telefona u Americi, polako se primicajuci kvoti od 48% koju jos uvijek posjeduju telefoni sa Android softverskom podrskom.

Apple polako uzima maha i na mocnom Kineskom trzistu. Kompanija je otvorila najvecu prodavnicu u kineskom Dailanu iz razloga sto su Apple-ovi proizvodi sve popularniji kod Kineza kojima je posjedovanje produkata ove kompanije sinonim za uspjesnost i pracenje modernih trendova. Sad novosti od konkurenata kompanije. Najnovija serija Windowsa se ocekuje krajem ljeta, i sudeci po beta verziji i prognozama it analiticara, bice puni pogodak. Sa druge strane, pomenuti google-ov jeftini tablet se ocekuje krajem proljeca.

Da li je Apple postao spekulativna dionica (marketwatch)

Autor potkrijepljuje ovu tezu cinjenicom da je volatilnost ove dionice u prijethodnih nekoliko nedjelja skocila sa 19% na 41%, sto je karakteristicno za spekulativne akcije. Trziste preuvelicava dobre vijesti sa jedne strane, dok sa druge ignorise one lose, dok generalno mimo lansiranja iPad-a i raspodjele dividendi u prijethodnom periodu i nije bilo posebno bitnih novosti. Investitori su poprilicno ''bullish'' u pogledu ove akcije, a to znaci da misle da ce rasti u nedogled, medjutim postavlja se pitanje do kada ce takvo misljenje vladati. Prema autoru postoji jedna stvar koji bi ostali trebali da znaju, a to je cinjenica da novi ipad ne podrzava 4g mrezu u Evropi i Australiji. Takodje mu nije jasno na osnovu cega analiticari predvidajju astrnomske cijene ove kompanije, iz razloge sto je konkurencija u proizvodnji elektronike tolika da sa izuzetom lakocom moze doci do smjene divova, poruka investitorima od ovog analiticara (Kim Klainman) glasi: chill out folks!

Microsoft je potcijenjen 202% (seekingalpha)

Koristeci se znanjima iz finansijske matematike ovaj analiticar je dosao do teze da su dionice Microsofta potcijenjene za cak 202%. U izracunu unutrasnje vrijednosti Microsofta, posao je od pretpostavke da ce ROI ove kompanija iznositi 15% u periodu od narednih 10 godina. Takodje je ubiejdjen da Microsoft posjeduje mogucnost da odrzi EPS na nivou od 20.65% prosjecno u narednih 10 godina. Projektovana cijena za 2020. bi iznosila: EPS poslije 10 godina* prosjecni P/E index , i to iznosi 392.50$. Medjutim, iskustvo u pracenju berzanskih kretanja me naucilo da ovo moze biti samo racunovodstveno polaziste koje uglavnom nema veze sa stvarnim trzisnim kretanjima. Bilo kako bilo, ovo bi na neki nacin moglo da determinise cijene Apple-a, jer ukoliko je zaista ovakvo stanje sa Microsoftom, to bi moglo da preusmjeri investitore na ovu adresu.

98% korisnika zadovoljno svojim iPad-om

Prema istrazivanjima koje je sprovela agencija ''Changewave'' cak 82% korisnika su izuzetno zadovoljni, dok je broj korisnika koji su umjereno zadovoljni 16%. Jedno od pitanja koje su anketari postavili se odnosilo na probleme sa novim uredjajem, a cak 89% upitanih je odgovorilo da nije imalo bas nikakav problem dok niko nije prijavio neki veci problem. Korisnicima se kod novog iPada najvise dopao Retina displej (75% anketiranih), 22% battery life, 21% LTE radio, 18% nova kamera od 5 megapiksela. Ovo samo potvrdjuje da ce redovi ispred Apple prodavnica potrajati barem neki period.

Open 601.83

High 618.77

Low 600.38

Close 618.63

3.04

RIM izumire

Kompanija Research in motion je imala jos jedan katastrofalan kvarta., i i zgleda da investitori polako gube stropljenje za dionice ove kompanije. Izgleda cak da menadzment nema nikakvu ideju u pogledu stvaranja buducih profita, jer ih konkurencija gazi velikom brzinom, uzimajuci im dragocjenu trzisnu pokrivenost smartphone gadgeta. Ako uzmemo u obzir da je cak i tehnologija ostalih proizvidjaca pregazila ovu kompaniju, te da je isporuka telefona opala za cak 25% u ovoj godini, to je mozda znak investitorima da se povlace ne bi li jos dublje utonuli.

Apple ce 24. Aprila objaviti rezultate poslovanja za drugi kvartal.

Google, proizvodjac automobila?

Prema istrazivanju New York Times-a, postoje ingerencije da bi jedan istrazivacki pogon ove kompanije mogao u buducnosti postati glavna preokupacija, radi se o proizvodnji potpuno automatizovanih vozila. Google vec duze vrijeme radi na ovom projektu, a nedavno izbaceni video skecevi pokazuju koliko je projekat zaista uznapredovao. Google driverless car, kao sto samo ime govori, ne zahtijeva upravljanje od strane covjeka vec to rade ultra sofisticirani programi povezani sa kompjuterski modeliranom robotikom. Kako je Google pionir u ovom projektu, to bi znacilo da bi Google u buducnosti posredstvom ove tehnologije ukoliko postane prihvacena u auto industriji mogao postati ono sto je Apple danas. Nekoliko pretpostavki vezanih za ovaj projekat: Google bi prema istrazivanju WSJ-a mogao prodati patent postojecim proizvodjacima za 100 miliona na godisnjem nivou (sto je vece od danasnjih prihoda ove kompanije), dok bi pokretanje sopstveog pogona (sto je moguce zahvaljujuci resursima ove

kompanije, i saradnji sa Toyotom i GM-om) moglo kompaniji donijeti prihod od 500 miliona na godisnjem nivou. Ukoliko bi vlade, regulatorna tijela i potrosaci prihvatili ovaj proizvod, procjenjuje se da bi Google car bio 1 trilion dolara vrijedan posao. Ova vijest ce mnoge investitore navesti da obrate paznju na Google kao kompaniju koja zaista moze ovim revolucionarnim pogonom promijeniti i postaviti nove standarde ne samo u auto industriji, vec i promijeniti svijet. Google je prepoznat kao kompanija koja mnogo ulaze u pionirske projekte koji nijesu striktno vezani za IT sektor, sto moze biti njena prednost, ali i mana zbog prevelike rasprsenosti po razlicitim sektorima i davanja ogromnih kolicina novca na istrazivanja, dok je Apple skoncentrisan na jedan segment.

Open 627.30

High 632.21

Low 622.51

Close 629.32

Apple se u prijethodna 2 dana polako odvojio od limita 600$ i progresivno nastavio svoj put. Vjerujem da ce na krilima dobrih racunovodstvenih pokazatelja koji se ocekuju 24. aprila usljed uspjesne prodaje, kao i najava u pogledu drugih proizvoda, ova dionica nastaviti svoj progres kroz cijeli April.

05.04

Ispunila se zelja Stiva Jobes-a!

Cijena dionica Apple Inc. su presle cijenu Google-ove dionice, dostigavsi vrijednost od 633$ na danasnji dan u 12:26:35 p.m. EDT. Sljedeci cilj je dostici Berkshire Hathaway

Apple preko Foxconn-a nadigrao konkurente

Nakon visemjesecnih pregovora, Apple i njegov kineski dostavljac su postigli dogovor da poboljsaju uslove rada u ovoj kompaniji. Ovaj biznis manevar su mnogi okarakterisali kao zelja

Apple-a da se pokaze kao socijalno odgovorna kompanija, i na taj nacin popravi svoj ionako izuzetno dobar ugled.

Medjutim, Foxconn nije dobavljac samo Apple-u, vec i kompanijama HP,Nokia, Dell i Amazon. Radnicima ove kompanije su obacane bolje plate, veci benefiti kao i tvaranje novih radnih mjesta. Ovo ce za posljedicu imati rast autputa Foxconn-a, i tu ostali saradnici ove kompanije mogu naici na problem. Naime, Apple je kompanija koja ide na vece profitne marze i kojoj rast cijene nekog inputa do krajnjeg proizvoda nece napraviti problem kao kompanijama koje idu na nisku profitnu marzu (sto je slucaj sa gore pomenutim), tako da se vjeruje da je Apple i ovo smisljeno odradio. U tabeli su uporedne profitne marze kompanija:

Jasno se vidi na koliko vece profitne marze ima Apple u odnosu na konkurente. Apple je ovim potezom svoje konkurente medju kojima je mozda najvise pogodjen HP, natjerao na lose-lose scenario. Kako ce Foxconn povecati cijene svojih proizvoda, HP ce se morati odluciti da li da poveca cijenu svojih proizvoda i na taj nacin odvrati musterije, ili ce jos vise smanjiti svoju ionako nisku profitnu marzu. Upravo je glavno oruzje ove kompanije niska cijena, i Apple je ovim potezom udario pravo u sustinu. Poboljsao svoj ugled, ugled Foxconn-a, ujedno ''ukopavajuci'' konkurente. Ovaj detalj objasnjava sto je jedan od razloga zbog cega je Apple to sto jeste!

Intel sa ultrabook kampanjom napada Apple

Prooizvodjac cipova Intel planira da potrosi stotine miliona dolara kako bi promovisao novu liniju ultratankih notebook PC zvanih ''ultrabook'', na taj nacin pokusavajuci da Apple-ov MacBook Air stavi u sijenku. Nosioci kampanje '' Nova era kompjutera'' su Intel i Microsoft sa novom serijom chipova i novim operativnim sistemom ''Windows 8''.

Microsoft ce pred kraj ljeta zvanicno lansirati Windows 8, dok ce intel svoje Ivy Bridge procesore u prodaju staviti 23. Aprila

Glasine za Imac Sire se glasine da bi novi redizajnirani iMac sa i5 i i7 Ivy Bridge procesorima mogao biti lansiran u Junu ili Julu.

iPanel!

Apple planira da animira dnevnu sobu potpuno novim proizvodom, iPanel-om. Proizvod koji ce donijeti revoluciju u TV industriji prema nekim analiticarima se nece zvati iTv, vec upravo iPanel, i bice proizvod koji ce objediniti gaming i televiziju u jedan uredjaj. Iako sa sigurnoscu niko ne moze da potvrdi o kakvom ce se uredjaju raditi jer jos uvijek nema konkretnih informacija iz samog Apple-a, nema sumnje da ce i sama najava podici ogromnu prasinu.

Rezime Apple dionice.

Pored brojnih spekulantskih prica da ce cijena ubrzo dostici i cifre od 900 dolara po dionici, trziste i dalje laganim ali sigurnim koracima gura cijenu ove akcije. Vidjeli smo mnoga nagadjanja: da ce cijena do kraja godine dostici cak vrijednosti do preko 1000 dolara po akciji, do nekih malo umjerenijih da ce akcija do kraja godine dostici 900$. Kompaniaj je zestoko krenula ove godine, prvi i nadam se u nizu izuzetno uspjesnih proizvoda bio je novi iPad koji je oborio sva ocekivanja i samih celnika Apple-a, te je na krilima dobre prodaje i najava iz kompanije cijena dionice od lansiranja novog iPad-a porasla za preko 40%. Nezahvalno i izuzetno tesko je precizirati cijenu dionica ove kompanije za duzi period, ali vjerujem da ce se trend rasta nastaviti do kraja godine. Razlozi su sljedeci, od ove kompanije jos uvijek nijesmo vidjeli najbolje: iPhone 5, iPanel (Apple TV) i novu seriju Apple-ovih racunara i lap topova. Ako je iPad ovako katapultirao cijenu, mozemo pretpostaviti sta ce se dogoditi sa novim iPhone-om. Tu su takodje izuzetni racunovodstveni podaci koji ukazuju da je kompanija izuzetno likvidna i

da obiluje izuzetno velikim kolicinama gotovina, koja ce biti razdijeljena akcionarima u vidu dividende.

TRGOVINA (5 000 000 usd)

Vodjen vjerovanjem da ce dobra prodaja, inovativni program kompanije u pogledu buducih proizvoda, dobre najave analiticara kao i raspodjela dividende uspjesno odraziti cijenu ove dionice. Na dan 23.03 kupujem 5015 akcija za 3 miliona po cijeni od 598.23. Na dan 25.03 kupujem jos 3 334 akcije komapnije Apple za preostalih 2 miliona.

Saldo na kraju prve nedjelje Aprila iznosi 5 227 559 $

FUTURES: CRUDE OIL

O samom proizvodu:

Sirova nafta je smjea razliitih ugljovodonika, preteno parafinskih, iz homologog niza alkana, odnosno viih lanova tog niza, zatim naftenskih ugljovodonika - cikloalkana, aromatinih ugljovodonika i drugih organskih jedinjenja. Olefinskih ugljovodonika praktino i nema u sirovoj nafti, ali su zato prisutni u produktima njene prerade. Prema ovim grupama koje sadre, nafte se dijele na parafinske, naftenske i mijeane. Nafta nastaje od bjelancevina, ugljenih hidrata i masti kao ostataka niskorazvijenih biljnih i ivotinjskih planktona i bakterija koje su ivjele u vodi i u moru. Ti organski ostaci se mogu posebnim geohemijskim procesima pretvoriti u naftu i zemni gas. Ti procesi se odvijaju tokom dugog vremenskog perioda, ak i po geolokim standardima, sa povienom temperaturom i pritiskom (koji su posledica naslaga sedimenata) kao osnovnim inicijatorima.

Kao gorivo, nafta se ubraja u prirodna tena goriva.

Nafta je danas u svetu jedan od najznaajnijih stratekih proizvoda (obino se naziva "crno zlato"). Zbog toga zemlje proizvoai nafte imaju veliku mo u geopolitikim odnosima, a kontrola nad izvoritima nafte jedan je od najznaajnijih uzroka kriza u svetu. Zemlje koje su najvei izvoznici nafte (ali ne uvek i proizvoai) su grupisane u interesnu organizaciju OPEK (Organizacija petroleumskih eksportnih zemalja).

(wikipedia) Klasifikacija:

Na osnovu geografskog porijekla postoje klasifikacije sirove nafte. Klasifikacija je bitna zbog transporta, a i samog molekularnog sastojka. Razlikujemo 7 vrsta sirove nafte: - West Texas Intermediate (WTI) : izuzetno dobar kvalitet, svijetlo gorivo koje se isporucuje u Cuhsing-u, Oklahoma -Brent Blend: obuhvata 15 vrsti nafte iz busotina Sjevernog mora. Nafta se sa busotina doprema u Sullom Voe terminalu u Shetland-u -Dubai-Oman: gorivo koje se proizvodi na prostorima Bliskog Istoka -Tapis: Malezija -Minas: Indonezija -OPEC referentna korpa: mjesavina nafte razlocitih zemalja koje cine OPEC -Midway Sunset:

Obracun cijena: nakon raspada OPEC-ovog cjenovnog sistema 1985 godine, preslo se na trzisni obracun cijena.

Najvei proizvoai nafte su: 1. 2. 3. 4. 5. Saudijska Arabija (10.37 miliona barela) Rusija (9,27 miliona barela) Sjedinjene Amerike Drave (8,69 miliona barela) Iran (4,09 miliona barela) Meksiko (3,83 miliona barela)

Najvece izvoznice nafte su date u sljedecoj tabeli: obracun u bbl (barel)

OPEC clanice

OPEC predstavlja organizaciju 12 zemalja proizvodjaca nafte, a tu spadaju: Alzir, Angola, Equador, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Venecuela i Ujedinjeni Arapski Emirati. Unutar ove organizacije su se uskladjivale cijene nafte sve do nalazista u Meksickom zalivu, Aljasci, Sjevernom moru, Kanadi te izvozu ruske nafte. Clanice izmedju sebe dogovaraju kvotu proizvodnje i izvoza kako bi na neki nacin zadrzale uticaj na kretanje cijena na medjunarodnom trzistu. Saudijci se zalazu za liberalizaciju ovih kvota strahujuci da ce skupo gorivo podstaknuti jake industrijske zemlje da sto brze traze alternativni nacin koji bi zamijenio naftu.

Trgovina futures-ima na sirovu naftu (berze)

Fjucersima na sirovu naftu se trguje na sljedecim berzama: CME, New York Mercantile Exchange, Tokio Commodity Exchange, Johanesburg Stock Exchange, Singapore Exchange, ICE, Dubai Mercantile Exchange

NYMEX : CL Light Sweet Crude Oil (WTI)


FUT | OPT WS Crude Oil - Financial FUT NBZ Brent 25-Day (Platts) FUT | OPT WCE Western Canadian Select (WCS) Crude Oil FUT CVF Crude Oil Volatility Index (VIX) FUT | OPT QM E-mini Light Sweet Crude Oil (WTI) - Financial FUT

BZ Brent Crude Oil Last-day - Financial FUT | OPT RE Russian Export Blend Crude Oil (REBCO) FUT R2 Russian Export Blend Crude Oil (REBCO) - Financial FUT MB Gulf Coast Sour Crude Oil FUT A0 Argus Sour Crude Index Financial FUT BB Brent Crude Oil Penultimate Financial

SGX :

-Fuel Oil 380cst

ICE:

- ICE WTI Crude - ICE brent Crude Futures - ICE Brent Nx Crude DME:

rme - Oman Crude Oil Financial Contract

Futures ugovor koji cu analizirati ce biti WTI (West Texas Intermediate) . Ova vrsta sirove nafte je reper na osnovu koga se prati kretanje cijene nafte. Ova vrsta se opisuje kao ''blago'' zbog male gustine i ''slatko'' zbog niske vrijednosti sumpora. Ovo predstavlja osnovnu robu na Chicago Mercantile Exchange berzi fjucersa.

Specifikacija ugovora

Simbol: CL Mjesto: CME Globex, CME ClearPort, Open Outcry (New York) Vrijeme trgovanja: CME Globex Sunday - Friday 6:00 p.m. - 5:15 p.m. New York time/ET (5:00 p.m. - 4:15 p.m. Chicago Time/CT) sa 45-minutnom pauzim svakog dana u 5:15 p.m. (4:15 p.m. CT) CME ClearPort Sunday Friday 6:00 p.m. 5:15 p.m. (5:00 p.m. 4:15 p.m. Chicago Time/CT) Sa 45 minutnom pauzom svakog dana u 5:15 p.m. (4:15 p.m. CT) Open Outcry Monday Friday 9:00 AM do 2:30 PM (8:00 AM do 1:30 PM CT) Ugovorna jedinica: 1000 barela Maksimalna fluktuacija: Maksimalna fluktuacija iznosi + ili - 10% zakljucene cijene u odnosu na prijethodni dan trgovanja Minimalna fluktuacija: Minimalna fluktuacija iznosi 1 cent po barelu Termini trgovanja Trgovina u tekucem mjesecu isporuke prestaje treceg radnog dana prije dvadeset petog kalendarskog dana u mjesecu koji prijethodi mjesecu isporuke. Ukoliko je 25. kalendarski dan u mjesecu neradni, trgovanje se obustavlja do treceg radnog dana prije poslednjeg poslovnog dana koji prijethodi 25. kalendarskom danu. Navedeni ugovor

Fjucersi na sirovu naftu su navedeni 9 godina unaprijed koristeci sljedeci raspored: mjeseci u kojima se vrsi isporuka su navedeni za aktuelnu godinu, i za narednih 5; propratno, ugovori za Jun i Decembar su navedeni izvan seste godine. Dodatni mjeseci ce biti uvrsteni nakon isteka decembarskog ugovora. Isporuka je fizicka

Isporuka: Nafta ce biti isporucena F.O.B. u bilo kojem cjevovodu ili skladistu u Cushingu, Oklahoma. Isporuka ce biti izvrsena u skladu sa svim Federalnim zakonima i regulaciji. Prodavac je duzan da kupcu isporuci kupljen proizvod do dogovorenog cjevovoda ili skladista ,oslobodjenog od svih neplacenih taksi, naknada, i ostalih troskova. Prodavac snosi odgovornost za proizvod do cjevovoda koji ce dogovorenu robu transferisati u vlasnistvo kupca

Sa kupceve strane, isporuka ce biti obavljena nekom od sljedecih metoda: - Metodom ''pumpover'' putem dizajniranog cjevovodakoji ce proizvod dopremiti dokupcevog cjevovoda ili skladista. - Metodom ''in tank transfer'' koja prenosi pravo svojine sa prodavca na kupca bez fizickog prenosa proizvoda , ukoliko postrojenje prodavca omogucava takav transfer i ukoliko je kupac saglasan sa istim. Svaka isporuka koje je uskladjena sa ovim pravilima je konacna.

Period isporuke - Isporuka treba da se obavi u tacno predvidjenom mjesecu isporuke (niti dan ranije,niti dan kasnije) - obaveza prodavca je da obezbijedi tecenje nafte kroz cjevovode Cushing-a, na nacin sto ce njegov proizvod ispuniti sve potrebne kriterijume, sa prvim danom dogovorenog mjeseca isporuke - prodavac nakon prijema uplate daje kupcu kartu gasovoda, kao i sve ostale sertifikate. Pravila trgovine su uskladjena sa pravilnikom NYMEX-a.

http://www.cmegroup.com/rulebook/NYMEX/1/5.pdf#page=49 http://www.cmegroup.com/rulebook/NYMEX/2/200.pdf

-Potrosnja i cijena nafte / odnos ponude i traznje

Potrosnja nafte u posljednje dvije decenije prelazi njenu proizvodnju, sto je jedan od razloga rastuceg trenda ovog energenta u proteklom periodu. Potrosnju predvode zemlje sa jakom industrijom medju kojima su dominantne SAD, a odmah za njima Kina, koja biljezi ogromnu potrosnju usljed ekonomskog buma. Na grafiku je jasno prikazan uporedni trend potrosnje i proizvodnje nafte u zadnjih 30 godina:

Na cijenu sirove nafte i odnos ponude i traznje najvise uticu 2 faktora, a to su politicko i ekonomsko stanje. U zemljama koje dozivljavaju ekonomski bum raste potrosnja nafte, pa samim tim i traznja za istom sto podize cijenu ovog energenta. Vazno je napomenuti da je nafta energent koji je od vitalne vaznosti za razvoj gotovo svake industrijske pore, te da je ekonomski rast i razvoj nuzno vezan uz potrosnju nafte, sto je cini izuzetno aktuelnom i u pogledu same trgovine.

Politicke implikacije na cijenu nafte se ogledaju u cinjenici da ce se svaka politicka nestabilnost odraziti na samu cijenu nafte, sto je potvrdilo ''Arapsko proljece'', i posljednji dogadjaji vezani za embargo nafte iz Irana, zemlje koja je clanica OPEC-a, i dosta bitan faktor u proizvodnji samog energenta. Cijena nafte je u oba slucaja porasla zbog slabijeg ili nepostojeceg izvoza, sto je primoralo da se trenutna traznja za istom namiri iz rezervi. Na cijenu takodje uticu i odluke OPEC grupe, gdje se uglavnom dogovara koliko ce koja clanica proizvoditi i izvoziti ovaj energent.

Prema istrazivanju eksperata casopisa ''The Economist'' krajem 2011. godine je dnevna traznja za naftom je za 5 miliona barela veca od proizvodnje. Cijena nafte je drasticno porasla usljed politickih previranjau Arapskim zemljama, kao i posljednjih desavanja oko embarga nafte iz Irana koji je treca zemlja izvoznica. Analiticari predvidjaju trend rasta cijene ovog energenta. Na sljedecem grafiku vidimo traznju za sirovom naftom prema regijama.

Industrijska proizvodnja je jedan od faktora koji se uzima prilikom prognoze cijene sirove nafte i njenih derivata. Kako smo iz prijethodnog grafika vidjeli da je Azija koju predvodi Kina gotovo podjednako potrazuje gorivo kao Americki kontinent , znak da industrijska proizvodnja opada bi mogao biti od znacaja za predvidjanje cijene u nekom narednom periodu. Medjutim , potrebno je uzeti u obzir i cinjenicu da se Americka industrijska proizvodnja (pa samim tim i traznja za sirovom naftom) stabilizovala i pocela sa rastom u prvom kvartalu 2012.

Cijena nafte je uzrokovana politickim previranjima oko Arapskog proljeca i embarga uvoza nafte iz Irana. Usljed politicke nestabilnosti i slabije proizvodnje i izvoza prvenstveno nafte iz Libije,doslo je do naglog rasta sirove nafte na promptnom trzistu:

Cijena barela nafte na promptnom trzistu iznosi 101.42$.

Na ovom grafiku se jasno vidi da postoji slicnost izmedju terminskog i promptnog trzista ukoliko pogledamo istorijska kretanja. Evidentno je da trgovci futuresima pretpostavljaju da ce se trend rasta nastaviti u odnosu na sadasnju cijenu barem do Aprila naredne godine. Prior settle za Maj 2012. iznosi 103.25$ po barelu. (NYMEX)

Naftne rezerve: Rezerve sirove nafte izrazene u barelima, CIA

Za trgovce nafte je bitno: - da prate industrijsku proizvodnju u zemljama koje najvise uvoze naftu i koje su najvise zavisne od tog uvoza ( prvenstveno Kina i EU) - kurs dolara, jer se cijene nafte obracunavaju u ovoj valuti - globalnu potrosnju nafte i promjene u rezervama - sastance OPEC grupe i njene poteze - politicko stanje zemalja izvoznica (posebno uzeti u obzir nestabilne politicke sisteme i tranziciju koja sljeduje ove drzave) - razvoj alternativnih formi goriva koje bi mogle zamijeniti ovaj energent - stanje u globalnoj ekonomiji

4) ponuda 5) traznja 6) najveci proizvodjaci i korisnici 7) poredjenje promptnog i terminskog trzista

Propratno:

U sljedecem grafiku se vidi kako se cijena nafte kretala usljed geo-politickih i ekonomskih previranja kroz istoriju.

Iz prilozenog se vidi koliko je ovaj energent osjetljiv na bilo kakve naznake da moze doci do poremecaja u ponudi ili traznji, sto se velikom brzinom reflektuje na promptno trziste.