You are on page 1of 18

INTRODUCCIÓ

1

En  aquest  treball  expliquem   una  mica   com era   la   vida  d’Anna  Maria  Dalí,   que   feia,   quin   llibres   va   escriure,   les   seves   fotografies,   els   seus  quadres...en fi totes les seves coses i virtuts. En realitat no només hem treballat Anna Maria Dallí també hem après  a   treballar   en   grup,   a   espavilar­nos   i   a   que  no   tot   són   flors   i   violes.  Resumint,   que   si   volem   les   coses   ben   fetes   i   ben   presentades,   hem  treballar al màxim, investigar ...i obtindrem molt bons resultats. Com  ara aquest treball, que ens ha quedat bé. Ara però, cal que jutgin vostès mateixos.

Aquest treball ha estat creat per: Marc Lladó  Esther Caussa Gonzalo Àvila  i Hanae Lourradi  

2

BIOGRAFIA
Anna Maria Dalí va néixer el 6 de gener de 1908 a Figueres, província  de Girona.  Anna Maria Dalí va viure la seva infància a Figueres i anava a Cadaqués  els caps de setmana i per vacances . Amb   els   anys   Anna   Maria   Dalí   va   créixer   i   se’n   va   anar   a   viure   a  Cadaqués amb la seva família a una casa del Llané.  Salvador Dalí va marxar a una residència d’estudiants i allà va conèixer  molts intel∙lectuals, un d’ells Federico Garcia Lorca que va ser un dels  millors amics d’Anna Maria Dalí. Cal destacar que al llarg de la seva  llarga amistat, varen escriure’s diverses cartes, on quedava molt clara la  seva estreta amistat.

Anna Maria Dalí al llarg de la seva vida, va escriure diversos llibres. En  tots els expressa sentiments, visions i opinions de la seva vida, però en  realitat no ens els deixa veure bé . Ens ho deixa veure resclosidament.

Els llibres que va escriure són els següents:

­“Des de Cadaqués” . ­“Salvador Dalí visto por su hermana”. ­“Tot l’any a Cadaqués”. ­“Terra nostre miratges de Cadaqués” . 

3

Anna Maria Dalí , després de rebre diversos homenatges i d’haver tingut  un gran triomf personal, va morir el 16 de març de 1986 a Figueres,  després d’una llarga malaltia.

4

ARBRE GENEALÒGIC
Família Domènech - Ferrés
ANSELMO DOMÈNECH I SERRA MARIANA FERRÉS I SADURNÍ

Família Dalí - Cusí
GALO DALÍ I VIÑAS TERESA CUSÍ

FELIPA DOMÈNECH I FERRÉS

CATALINA DOMÈNECH I FERRÉS

SALVADOR DALÍ I CUSÍ

RAFAEL DALÍ I CUSÍ

CATALINA DALÍ I CUSÍ

SALVADOR GALO ANSELMO DALÍ I DOMÈNCH

SALVADOR FELIPE JACINTO DALÍ I DOMÈNECH

ANNA Mª JOSEFA CATALINA DALÍ DOMÈNECH 5

El passat dimecres 12 de novembre, la senyora Emília Pomés ens va fer un visita a l’escola i va poder explicar moltes coses sobre Anna Mª Dalí . També li varem fer varies preguntes …

Quants anys té vostè? Tinc 67 anys Vostè de que coneix Anna Ma Dalí? Doncs quan jo tenia 12 quan vaig entrar a treballar a la casa dels Dalí com a noia de companya d’Anna Maria Dalí . Després quan vaig créixer, vaig començar a fer les feines de la casa i vaig arribar a tenir molta amistat amb l’Anna Maria Dalí

Els pares de vostè també varen treballar per els Dalí? Si, la meva mare quan estaven,a Figueres feia les feines

Coneixia vostè a Anna Maria de petita? No, no, no jo era petita i ella tenia 15 anys o una cosa així però m’hagués agradat

Va conèixer Salvador Dalí?Quants anys es portaven el germans? No mentre jo treballava a la casa no mai l’havia vist , i els germà es portaven 4 anys És veritat que els germans es van barallar? Per que? I quan ? Si. No ho se Quina personalitat tenia Anna Maria Dalí? Era de caràcter fort i segura.

6

Quants anys tenia vostè quant va començar a treballar per ella? No ho se Anna Maria va fer algun quadre? No S’ho passava be treballen per Anna Maria ? Si era molt divertit Quines aficions tenia Anna Maria? Li agradava molt llegir i escriure Com va conèixer a Federico García Lorca? El va conèixer a traves del seu germà

7

1. Com va reaccionar vostè al veure la casa a nom seu? Molt bé.

2. Vostè a quina edat va conèixer Anna Maria Dalí? Els 12 anys .

3. Per què Anna Maria Dalí i Salvador Dalí es van barallar? Per assumptes personals .

4. Quina personalitat tenia Anna Maria Dalí , vull dir era reservada, atrevida …com? Forta i amb caràcter amable.

5. Anna Maria Dalí de petita era rossa, alta, baixa… quin físic tenia? Era guapa, alta, morena i esvelta.

6. Anna Maria Dalí a quina edat va conèixer a Federico García Lorca ? Als 16 o 17anys.

7. Anna Maria Dalí tenia 2 germans el senyor Salvador Dalí i Salvador Galo Anselmo. Aquest es va morir quasi amb un any, vostè sap com va reaccionar Anna Maria Dalí davant d’aquesta situació? No el va conèixer.

8. Vostè sap alguna cosa d’una casa de nines? i d’un osset de peluix? Era un osset amb el que jugàvem de petits i de grans.

OSSET MARQUINA
8

El senyor osset Marquina conserva en el seu tou cos les emprentes d’Anna Maria Dalí i dos artistes universals del segle xx: Federico García Lorca i Salvador Dalí, la feliç circumstància de traspassar la frontera del seu temps i sobreviure a la infància dels seus amos va permetre que avui podem admirar-lo en el museu de les joguines de Catalunya a Figueres. El nom d’aquest osset prové de l’amistat que els germans Dalí tenien amb: Lluís Marquina fill de Eduard Marquina i Mercedes Pixot, amics de la família que també estudiaven a Cadaqués. Després de la estada de Federico García Lorca a Cadaqués, en la correspondència que mantenien va donar vida a aquest osset com si fos un més dels seus amics.

LA CASA AL LLANÉ
El Llané durant mols anys va ser de la família Dalí . Amb la mort dels pares i el

9

distanciament entre germans va esdevenir la residència d’Anna Maria. La casa està situada al mig de la platja del Llané. En altres temps era una casa aïllada, però a mesura que Cadaqués va anar creixent, es va anar envoltant de diferents cases i carrers. Un dels carrers més propers, porta el nom d’Anna Maria Dalí.

Com arribar a la casa
Quan entres a Cadaqués passes per l'Avinguda Caritat Serinyana . D'allà vas a la platja des Portal. Després a la punta d’en Baluard fins a la platja de Poduguer. Seguidament passeu per la Riva del Pitxot i tot recte fins arribar a la platja del Llané Gran. Allà hi ha el carrer de Sr. Bartomeus i un carrer més avall trobem el carrer d'Anna Maria Dalí .

QUADRES
El nostre grup ens ha tocat treballar el següent quadre : PENSAMENTS

10

Hem hagut de estudiar-lo, mirar- lo i explorar el seu passat ! Qui ens anava a dir a nosaltres que hauríem de saber la vida d’un quadre!

La nostra opinió : Bé, en aquest quadre hi podem observar a Anna Maria reposada sobre el seu braç i recolzada sobre una taula de color grisos. És un bell retrat d’un dona que sembla pensativa, avorrida i mig adormida; fins i tot amb cara de preocupació La imatge ens mostra colors blavosos i càlids. Textures que es poden apreciar a primera vista . Tot el quadre ens deixa veure un gran treball de detalls. Els cabells ensenyen de manera detallista els rínxols característics d’Anna Maria. El treball de les mans també és molt important. I finalment els plecs del vestit blau i el mocador que està sobre la taula.

11

Hem de destacar que al voltant de la noia hi ha com una claror que l’envolta. Això fa pensar que en el lloc on es troba entra una mica de llum o bé que el mateix pintor va voler ressaltar la imatge de la seva germana. Sembla a més a més que aquest quadre ens deixa imaginar els sentiments de la protagonista, però en cap moment ens els deixa beure del tot. És com si s’amaguessin darrera d’una cortina de llum . Podríem comparar la situació de la dona en quan ens castiguen i ens diuen que cal reflexionar. Aleshores et sents apagat, descontent. També sents però, ganes de córrer. Pel teu cap hi corren pensaments contradictoris que et fan sentir sensacions inoblidables.

12

BIBLIOGRAFIA d’Anna Maria Dalí
Anna Maria Dalí va escriure diferents llibres:

- Dalí, Anna Maria (1982).’’ DES DE CADAQUÉS’’ Editorial Montblanc - Martin Granollers – Barcelona. - Dalí, Anna Maria (1983).’’SALVADOR DALÍ VISTO POR SU HERMANA’’ Editorial Juventud. S. A Barcelona. - Dalí, Anna Maria (1982).’’TOT L’ANY A CADAQUÉS. Editorial. Juventud S. A. Barcelona. - Dalí, Anna Maria (1982)’’TERRES NOSTRES. MIRATGES DE CADAQUÉS’’. Editorial El Nou Art Tho, Barcelona.

La nostra classe ha treballat, (1982).’’ DES DE CADAQUÉS’’ i el nostre grup hem escollits els poemes:

13

-

UNA GOTA D’AIGUA

Aquest   poema   ens   explica   que   una   gota   d’aigua   no   té   color   i   un   raig   de   sol  tampoc, però en unir­se formen allò que en diguem ‘’arc­iris’’.  Anna Maria Dalí, volia anar més lluny, volia mostrar­nos els nostres sentimens i  fer­nos entendre que una persona no és feliç sense una altra . És com si fos mig  cercle i mig cercle no són res. En canvi junts,  formen un crecle d’amistat amor i  confiança.

14

-

EL BERGANTÍ

Ens explica que la nostra ànima i el nostre cos han d’estar sempre en pau. Peró  quan entrem en el món dels somnis sóm capaços de crear un món. Dels petels  crear un Bergantí, d’ estar tristos a ser feliços, de que el cel i el mar siguin una  mateixa persona i sobretot que somiar obre moltes portes.

15

OPINIÓ PERSONAL
Bé, la nostra opinió és que Anna Maria Dalí era un personatge molt valorat i de gran saviesa. Treballar a Anna Maria Dalí no ho hem escollit nosaltres sinó els nostres professors ; de fet, alguns de nosaltres no sabíem ni que existia! Realitzar aquest projecte, ens ha ajudat a treballar en grup, a col·laborar amb es companys d’aula, mirar d’utilitzar un to de veu adequat, a aprofitar el temps de treball i a optimitzar resultats. El millor de tot, és que hem descobert coses inimaginables, com que Anna Lorca, Marquina”. A més a més també hem descobert quadres de Dalí ,hem vist on vivia, la relació entre germans, les persones més importants de la seva vida i la gent que va estar amb ella els últims dies de la seva vida . Bé, la nostra valoració personal i opinió és d’EXCEL·LENT! . Maria Dalí era molt amiga de Federico Garcia i que amb 16 anys encara jugaven amb un osset de peluix ,“l’osset

16

AGRAÏMENTS
Volem donar les gràcies a varies persones :

-A la senyora Emília Pomés, que ens va deixar entrar a casa seva i li varem poder preguntar de tot.

-També li volem agrair a l’Anna Bonamaison i a l’Herminia Martinez les tutores de 6è de primària, l’ajuda i els recursos. GRÀCIES ENS HEU AJUDAT MOLT!!!!

-També li volem donar les gràcies a la Laura i la Irene la seva paciència i l’ajuda a estones per ajudar-nos amb aquest projecte.

MOLTES GRÀCIES A TOTES LES PERSONES QUE HAN COL·LABORAT I ENS HAN AJUDAT A FER AQUEST ANY EL CONEGUEM CATALUNYA .

GRÀCIES .

Marc Lladó Hanae Lourradi Esther Caussa Gonzalo Avila

17

ANNEXS

18