1.

0

Sejarah Permainan Bola Baling di Malaysia

Berdasarkan sejarah bola baling, permainan tersebut telah dimainkan sejak kurun ke-6. Ia mula dikenali sebagai ‘urania’ pada Zaman Kerajaan Greek, ‘harpaston’ pada Zaman Kerajaan Rom dan ‘fangballspiel’ pada Zaman Pertengahan di Jerman. Pada kurun ke-19 pula, telah wujud tiga permainan yang mirip dengan permainan bola baling yang dipanggil ‘handbold’ berasal dari Denmark, ‘hazena’ berasal dari negara Bohemia dan Slovakia manakala ‘torball’ berasal dari Jerman. Ketiga-tiga permainan ini boleh dikatakan sebagai pencetus kepada permainan bola baling masa kini. Di Malaysia, permainan bola baling mula diperkenalkan pada tahun 1976 oleh En. Lim Hock Han. Beliau memperkenalkan sukan tersebut kepada sekumpulan guru dan murid di sebuah sekolah di Selangor. Ketika itu beliau sedang betugas sebagai Pengarah Bahagian Sukan di Pejabat Pendidikan Selangor. Kemudian, satu jawatankuasa kerja bola baling yang dipengerusikan oleh En. Cheah Hai Su dari Unit Pendidikan Jasmani dan Sukan, Kementerian Pendidikan telah ditubuhkan pada tahun 1978. Sejak itu, kursus-kursus bola baling yang berkaitan dengan aspek pengenalan permainan, pengadilan dan kejurulatihan untuk guru-guru telah dijalankan untuk memperkembangkan permainan tersebut dalam kalangan pelajar sekolah. Bola baling berpasukan seperti yang diketahui pada masa kini telah dibentuk pada akhir abad ke-19 di utara Eropah, terutamanya Denmark, Jerman, Norway dan Sweden. Orang Denmark Holger Nielsen telah dperkenalkan dengan peraturan-peraturan untuk bola baling moden (håndbold) pada tahun1898 dan secara bercetak pada tahun 1906. Peraturan-peraturan bola baling diterbitkan pada 29 Oktober 1917 oleh Max Heiser, Karl Schelenz Dan Erich Konigh dari Jerman. Selepas tahun 1919, peraturan-peraturan ini telah diperbaiki oleh Karl Schelenz. Permainan-permainan antarabangsa pertama yang telah bermian menggunakan peraturan ini adalah ketika Jerman menentang Belgium bagi kategori lelaki pada tahun 1925 dan antara Jerman dan Austria bagi kategori wanita pada tahun 1930. Persekutuan Bola Baling Antarabangsa telah merancang Kejohanan Dunia pada tahun 1938 dan setiap empat tahun, kejohanan tersebut akan diadakan bermula daripada Perang Dunia Kedua. Namun sejak tahun 1995, pertandingan itu telah diputuskan diadakan setiap dua tahun sekali. Selain itu, Kejohanan Bola Baling Dunia Wanita telah bermula semenjak tahun 1957.

2.0

Objektif Am Bola Baling

Objektif am permainan bola baling merangkumi : i) Mengetahui maksud komponen-komponen kecergasan seperti daya tahan

kardiovaskular, daya tahan otot, kekuatan, kelenturan, kuasa, dan kelajuan ii) Melibatkan diri dan mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal untuk membina kemahiran motor dan kecergasan fizikal iii) Mengaplikasikan kemahiran asas dalam permainan, olahraga, gimnastik artistik, gimnastik irama, gimnastik pendidikan, dan pergerakan kreatif dengan betul dan selamat iv) Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan dalam semua aktiviti bagi menjaga keselamatan v) vi) vii) Melibatkan diri dan mengamalkan etika sukan yang baik Mengurus stor alatan sukan serta dapat mengklasifikasi jenis-jenis alatan sukan Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan semasa beraktiviti dalam suasana yang riang dan menggembirakan.

0 Peraturan dan Undang-Undang Permainan Bola Baling 3.3.1 Kawasan Permainan .

2 Bola Bola baling hendaklah berbentuk bulat keseluruhannya dan hendaklah tidak terlalu keras. 15 minit setiap separuh masa tanpa masa rehat diberikan.4 Masa Permainan Untuk lelaki. Untuk peringkat lain. dan bahagian kulitnya hendaklah berwarna putih. tetapi dengan serta merta memasuki semula ke dalam gelenggang maka. dalam pertandingan bola baling. Maksimum 7 orang pemain yang dibenarkan berada di dalam gelanggang. Berat bola yang diukur pada permulaan permainan. Lilitan bulatan bola tidak melebihi 60 cm dan tidak kurang daripada 58cm. Untuk remaja lelaki. Sebagai peraturan. dua tempoh dengan 30 minit setiap tempoh dan 10 minit masa rehat di antaranya. 10 minit dalam setiap . 10 minit dalam setiap separuh masa tanpa rehat. Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja boleh digunakan untuk pertandingan-pertandingan di peringkat antarabangsa.3. Untuk wanita dan ramaja lelaki. untuk bahagian lelaki dan belia lelaki tidak melebihi 475 gram dan tidak kurang daripada 425 gram. 3. Dalam pertandingan. dia tidak dianggap sebagai meninggalkan gelanggang. Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan gelanggang dahulu sebelum penggantinya masuk. masa permainan terdiri daripada dua tempoh dengan 20 minit setiap tempoh dan 10 minit rehat di antaranya. yang terdiri daripada 6pemain gelanggang dan seorang penjaga gol. pemainberkenaan akan digantung selama dua minit dan permainan akan dimulakan dengan balingan percuma. berat bola tidak melebihi 400 gram dan tidak kurang daripada 325 gram. Sekiranya kesalahan penggantian berlaku pada masa permainan berhenti. Lilitan bulatannya tidak melebihi 56cm dan tidak kurang daripada 54cm.3 Pemain-pemain Sesebuah pasukan bola baling mengandungi 12 orang pemain yang terdiri daripada10 orang pemain gelanggang dan dua orang penjaga gol. Dalam pertandingan. 3. masa terdiri daripada dua tempoh dengan 25 minit setiap tempoh dan 10 minit rehat di antaranya. Pemain pengganti dibenarkan meneruskan permainan tanpa memberitahu penjaga masa. Kesalahan penggantian pemain akan digantung selama dua minit dan dihukum dengan bilangan percuma dan bilangan ini diambil dari tempat pemain itu melakukan kesalahan. Jika seseorang pemain didapati semasa dalam permainan menyeberangi atau melangkah salah satu daripada garisan-garisan sempadan atau kawasan.

Balingan mula hendaklah dilakukan dalam tempoh tiga saat di tengah-tengah gelanggang apabila pengadil memulakan permainan dengan meniupkan wisel. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau berada di tanah. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali kecuali bola telah terkena tanah. paha dan lutut. duduk atau berbaring di tanah. Untuk memainkan bola daripada pemain lawan diri semua arah hendaklah menggunakan tapak tangan. Pemain tidak dibenarkan menghalang pemain lawan dengan tangan. menangkap. Untuk kesalahan-kesalahan berat dalam peraturan-peraturan dilakukan di mana-mana bahagian gelanggang dengan peluang menjaringkan gol yang baik dimusnahkan. Pemain dibenarkan memegang bola selama tiga saat sahaja. Pemain dibenarkan menahan bola dengan kedudukan berlutut. pemain atau kedua-duanya.separuh masa tanpa masa rehat.5 Memainkan Bola Pemain dibenarkan menahan. lengan atau kaki tanpa bola. termasuk ketika bola berada di atas tanah. Di hadapan kedua-dua ketua pasukan. Pemain dibenarkan menghalang pihak lawan dengan badan. lengan. pengadil akan melakukan undian dengan menggunakan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan permainan atau memilih gelanggang. Pengadil akan memberhetikan . kecuali penjaga gol di kawasan gol sendiri. Pemain dibenarkan mengambil tiga langkah maksimum sewaktu memegang bola. 3. membaling. Pemain tidak dibenarkan membaling bola dengan sengaja kepada pemain lawan atau mengacah bola dengan keadaan berbahaya. Jika seorang pemain terjatuh dengan keadaan bola terperangkap di bawah badannya. melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja dengan tangan.6 Menentang Pemain Lawan Pemain menggunakan tangan dan lengan untuk mendapatkan bola. Pemain tidak dibenarkan menggerakkan bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. dan ini akan melambatkan permainan. Pemain tidak dibenarkan sama ada sebelah atau dua belah tangan meragut atau memukul bola daripada tangan pemain lawan. 3. kepala. Pemain dibenarkan menepis bola ke tanah dan menyambutnya semula dengan sebelah atau dua belah tangan. Pemain tidak dibenarkan senjaga melintas garisan tepi atau garisan gol di luar gol dengan bola. balingan penalti diberikan.

Balingan penalti. Balingan percuma dalam keadaan yang lain. dari kawasan gol. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu bergolek . Balingan penalti jika pemain gelanggang dari pihak pertahanan dengan sengaja memasuki kawasan gol. kecuali telah dimainkan atau terkena salah seorang pemain lain. 3. Tindakan yang membahayakan penjaga gol tidak dibenarkan. kecuali menghukum salah satu daripada pasukan itu.8 Penjaga gol Penjaga gol dibenarkan menggunakan sebarang cara menjaga pintu golnya. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya sendiri dan bola itu tidak keluar. Dikira gol. Apabila penjaga gol telah membalingkan bola ke gelanggang permainan. 3. jika penjaga gol menahan dan bola tidak dapat memasuki gol. menggunakan kaki dan betisnya. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol tanpa bola tetapi mendapatkan kelebihan dengan memasuki kawasan gol.7 Kawasan Gol Hanya penjaga gol dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol.permainan dam memulakan semula dengan balingan pengadil. jika bola telah memasuki gol. Penjaga gol dibenarkan meninggalkan kawasan gol tanpa bola. dia tidak boleh memegang bola itu lagi. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah memainkan bola tidak akan dihukum. kecuali merugikan lawan. hukuman berikut dikenakan: 1. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol dengan bola. 3. 3. Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasan gol bersama bola. 2. Di dalam gelanggang dia harus mematuhi peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain. kecuali jika memasuki kawasan gol. walaupun bertujuan untuk mempertahankan pasukannya. Hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: 1. Penjaga gol boleh bergerak ke mana-mana arah dengan bola tanpa mengira langkah dan had masa di dalam kawasan gol. 2.

9 Menjaringkan Gol Jaringan gol dilakukan apabila seluruh bola telah melepasi garisan gol pihak lawan di antara kedua-dua tiang dan di bawah palangan gol.Balingan ke dalam hendaklah dibuat di tempat bola keluar dari garisan tepi oleh pemain daripada pasukan lawan. Semasa balingan ke dalam diambil.11 Balingan Permulaan Balingan permulaan diambil oleh pasukan yang menang dalam undian dan telan memilih untuk memulakan permainan atau pasukan lain setelah pasukan yang menang itu memilih tempat. Jika penjaga gol merupakan pemain terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melintasi garisan gol di luar pintu gol.10 Balingan ke dalam Jika seluruh bahagian bola melepas garisan tepi di atas tanah atau di udara. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut ketika bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di dalam kawasan gol.atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol. balingan gol diberi kepada pihak bertahan dan bukan balingan ke dalam. permainan hendaklah dimulakan dengan balingan dari tengah gelanggang oleh pemain daripada pasukan yang menerima gol. Jika pengadil atau penjaga masa telah meniup wisel sebelum keseluruhan bola melintas garisan gol. Balingan permulaan diambil dari tengah kawasan permainan ke manamana arah yang dikehendaki. Semua pemain hendaklah berada di kawasan permainan masingmasing semasa balingan permulaan dilakukan dan pemain lawan mesti berdiri tidak kurang tiga meter dari pembaling. Selepas jaringan dilakukan. Balingan ke dalam diberikan jika pemain gelanggang daripada pasukan bertahan terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melintasi garisan gol di luar pintu gol. pemain lawan mestilah berada sekurang-kurangnya tiga meter dari pembaling. 3. permainan hendaklah dimulakan dengan balingan ke dalam. jaringan itu tidak dikira. 3. permainan dimulakan dengan balingan permulaan daripada pasukan yang menjaringkangol. . Selepas menjaringkan gol. 3.

tanpa tiupan wisel di tempat bola berada semasa permianan terganggu.12 Balingan Gol Balingan gol akan diberi jika seluruh bahagian bola melepasi garisan gol di sebelah luar gol sama ada di udara atau di atas tanah. Balingan percuma hendaklah dibuat serta-merta tanpa pengadil meniupkan wisel. Balingan gol hendaklah dibuat oleh penjaga gol dari kawasan golnya ke dalam gelanggang. di tempat berlakunya kesalahan itu. semua pemain kecuali seorang daripada tiap-tiap pasukan mestilah berada tiga meter dari pengadil. Pemain-pemain daripada pasukan lawan tidak dibenarkan memasuki kawasn di antara garisan balingan percuma dengan garisan kawasan gol.13 Balingan Pecuma Balingan percuma diberi kepada pasukan yang tidak melakukan kesalahan. 3. Sekiranya semasa balingan penalti dibuat. penjaga gol melintasi garisan gol sebelum bola dilepaskan oleh pembaling.14 Balingan Penalti Balingan penalti diberi kepada pasukan yang tidak melakukan kesalahan yang serius. Pemain yang akan membuat penalti mestilah tidak menyentuh atau melintasi garisan balingan penalti sebelum bola dilepaskan. balingan penalti akan dibuat sekali lagi sekiranya bola tidak dijaringkan. Pengadil gelanggang akan membaling bola menegak ke atas. Bola mesti diletakkan dengan serta-merta oleh pemain yang memegang bola sekiranya balingan percuma diberi terhadap pasukannya. telah disentuh kali terakhir oleh pemain penyerang atau penjaga gol bertahan di kawasan golnya. 3. Balingan gol boleh dibuat dengan apa-apa cara sekali pun oleh penjaga gol asalkan bola dilepaskan setelah melintasi garisan kawasan gol.15 Baling Pengadil Permainan bola baling biasanya bermula dengan balingan pengadil. Penjaga gol tidak menyentuh bola selepas melakukan balingan gol sehingga bola disentuh oleh seorang pemain lain. . Apabila pengadil membaling bola.3. 3. serta tidak menyentuh garisan kawasan balingan percuma sebelum gol dibuat olehpenjaga gol.

Memulakan permainan (tiupan pendek tetapi terang) b. serta seorang penjaga masa dan seorang pencatat mata. Apabila sesuatu kesalahan dilakukan d. Apabila bilangan penalty dibuat m. Apabila balingan permulaan dibuat l. Apabila balingan percuma diberi g.3. 3. Selepas gangguan masa permainan. Sebelum balingan pengadil i. k.17 Pengadil Sesuatu permainan hendaklah dikendalikan oleh dua orang pengadil.18 Hukuman-hukuman Apabila pemain atau pegawai diberikan amaran. pengadil akan memberitahu dengan cara menunjukkan kad kuning. 3. n. e. Pengadil bertanggungjawab mengelolakan permainan daripada pemain-pemain mula memasuki gelanggang hingga mereka meninggalkan gelanggang. Memulakan semula permainan. h. Hukuman dengan penggantungan boleh diberikan pada keadaan berikut: . atau untuk balingan penalty. Pengadil akan meniup wisel dalam keadaan berikut: a. Apabila semua balingan lain dibuat. Apabila gangguan melambatkan permainan dengan sengaja. Apabila jaringan telah dibuat (tiupan panjang) c. Apabila bola telah melintasi garisan-garisan sempadan. Apabila permainan tamat j. Apabila permainan dilambat-lambatkan dengan sengaja. f.16 Pencatat dan Penjaga Masa Pencatat hendaklah menyimpan rekod permainann dan bersama-sama dengan penjaga masa mengawal pemain-pemain yang memasuki gelanggang.

Untuk kesalahan penggantinya. Bagi kelakuan tidak bersikap kesukanan yang berat.1.aim diberikan hukuman penggantungan dua minit kali ketiga. Untuk kesalahan serius bersabit dengan menentang lawan. Jumlah bilangan pemain berkurangan. g. Semasa rehat saparuh masa. amaran atau penyingkiran. b. dikenakan laporan bertulis. Sikap tidak kesukanan berkali-kali. malah ke atas pengawai pasukan juga. e. 5. 2. 4. c. Jika pemain yang tidak berhak bermain memasuki gelanggang. 4. 3. Untuk kesalahan yang berulang-ulang semasa lawan membuat balingan. Sekiranya bola diletak dengan serta-merta oleh pemain yang memegang bola apabila balingan percuma diberi terhadap pasukannya. Selepas permainan. Penyingkiran akan dilakukan dalam keadaan berikut: a. Untuk kesalahan yang berulang-ulang bersabit dengan menentang lawan. d. Kesalahan dan sikap tidak sopan yang serius akan dihukum dengan penggantungan walaupun pemain itu tidak diberi amaran terdahulunya. Jika pe. Berlakunya kekasaran di luar gelanggang permainan f.0 Koleksi Gambar .

.

.

Menggelecek .

.

.

.

.

.

Permainannya sama seperti bola sepak dan bola keranjang namun permainana bola baling ini lebih kepada penggunaan tangan kerana ia melibatkan balingan.0 Teknik Asas Permainan Bola Baling Bola baling juga dikenali oleh orang-orang Eropah dengan satu sukan berpasukan di mana dua buah pasukan yang mempunyai tujuh pemain iaitu enam pemain dan seorang penjaga gol melalui dan melantun satu biji bola untuk disasarkan kepada gol untuk mendapatkan jaringan.5.1 Kemahiran Aktiviti-Aktiviti Dalam Permainan Bola Baling i) - Kemahiran : Hantaran Menangkap Menggelecek Melantun Mengacah Menghadang Menjaring . Permainan bola baling ini juga terkanal di seluruh dunia sejak separuh pertama abad ke-20. 5.

i) ii) iii) . Aras 2 Mengaplikasi undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Menyatakan sekurang-kurangnya empat kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling.- Menjaga gol ii) 6.0 Aspek-Aspek Keselamatan : Latihan yang bersistematik Mengenal pasti kemampuan tahap dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti Kesesuaian pakaian Persekitaran atau tempat beraktiviti Penyelia. Mengenal pasti otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling. i) ii) 6. arahan dan bimbingan Perlakuan aktiviti Disiplin murid Objektif 6. Merancang strategi asas dalam permainan bola baling.2 i) ii) iii) Melakukan sekurang-kurangnya enam kemahiran asas dalam permainan bola baling.3 Aras 3 Mengenal pasti tindakan berbahaya dalam situasi permainan. Melakukan kemahiran dan strategi asas dalam permainan bola baling.1 Aras 1 Melakukan langkah-langkah keselamatan dalam melaksanakan aktiviti kemahiran bola baling. 6.

Membincangkan kesalahan-kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling.iv) v) vi) vii) Membincangkan undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Menamakan otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling. . Membincangkan tindakan berbahaya dalam situasi permainan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful