1.

Punerea in evidenta a centrilor de automatism pe cordul de broasca
Automatismul cardiac = activitatea contractila a inimii este generata de stimuli care provin din sistemul excito-conductor, organizat la om in urmatoarele structuri: - Nodul sino-atrial - Nodul atrio-ventricular - Fasciculul Hiss - Reteaua Purkinje Structurile sistemului excite conductor pot determina activitatea inimii in absenta oricaror influente extrinseci. Inima scoasa din organism, fara influente nervoase si umorale, isi continua activitatea o perioada de timp, daca I se asigura conditiile adecvate de perfuzie si temperature.

LIGATURILE LUI STANIUS
Principiu : Se face izolarea “ in situ “ a formatiunilor tesutului excite-conductor pentru a putea determina efectul pe care fiecare din aceste structure il are asupra activitatii cardiac. Se realizeaza pe inima de broasca. Sistemul excito-conductor la broasca este format din 3 formatiuni ( ganglion ) : 1. Ganglionul Remak – situate la nivelul sinusului venos 2. Ganglionul Ludwig – situate in septul interatrial 3. Ganglionul Bidder – situate in ventricul

PRIMA LIGATURA Localizare : la limita intre sinusul venos si atriul drept. Consecinte : - sinusul venos isi mentine activitatea contractila Concluzii: Atriile si ventriculele isi opresc activitatea. - ganglionul Remak este excitator Structurile din restul inimii sunt inhibitoare ale activitatii cardiace.

A DOUA LIGATURA Localizare: pe inima care contine ligatura dintre sinusul venos si atriu se aplica o ligatura care separa atriile de ventriculi .

ganglionul Ludwig este inhibitor al activitatii cardiace. Consecinte: . .atriile si sinusul venos au activitate contractila ( cu ritmul sunusului venos ) Ventriculul are activitate contractila dar frecventa de contractie este cea data de ganglionul Bidder. Ventriculul isi reia activitatea contractila cu o frecventa mai redusa comparativ cu cea a sinusului venos.Consecinte : . dar frecventa lui de descarcare a stimulilor este mai mica decat a ganglionului Remak . Ganglionul Bidder este excitator.sinusul venos isi mentine activitatea cintractila. Atriile se opresc. pe o alta inima sau pe aceeasi . Concluzii: . Localizare: la nivelul santului atrio-ventricular. cel situat la nivelul ventricului fiind mai slab decat cel situat in sinusul venos . A TREIA LIGATURA Pentru a stabili raportul dintre ganglionul Remak si Ludwig se efectueaza o ligatura intre atrii si ventricul ( la nivelul santului atrio-ventricular). la care s-a indepartat prima ligatura. Concluzii: structurile tesutului excito-conductor contin :   Formatiuni inhibitoare ( ganglionul Ludwig) Doua formatiuni excitatoare ( ganglionul Remak si Bidder ) .

INFLUENTA IONILOR SI A MEDIATORILOR CHIMICI ASUPRA ACTIVITATII CARDIACE Automatismul cardiac poate fi influentat de urmatorii factori :     Concentratii ionice Mediatori chimici Temperatura Influente extrinseci nervoase INFLUENTA IONILOR ASUPRA ACTIVITATII CARDIACE Principiu : se poate constata actiunea diferitilor ioni asupra activitatii cardiace ( forta de contractie. Absenta calciului : in mlichidiul de perfuzie: produce oprirea cordului in diastola ( deoarece devine dominanta actiunea parasimpaticului ) .2. Forta de contractie depinde de marimea influxului de calciu. In doze mici : stimuleaza excitabilitatea si contractilitatea cardiaca. Tehnica de lucru :      Se spinalizeaza broasca Se evidentiaza cordul din sacul pericardic Se canuleaza sinusul venos si se racordeaza canula la vasul de perfuzie Se izoleaza inima de restul organismului prin ligatura si apoi sectionarea aortei Se realizeaza conectarea varfului inimii cu un fir de ata la sistemul de inregistrare Influenta ionilor de calciu Se adauga in lichidul de perfuzie cateva picaturi de clorura de calciu si se constata :     Cresterea amplitudinii contractiilor Cresterea tonusului bazal al inimii Tahicardie moderata Posibil oprirea cordului in sistola ( „ rigiditate calcica „ ) Calciul este factor inotrop pozitic. Excesul de calciu : produce oprirea cordului in sistola. . frecventa ) prin urmarirea modificarii activitatii mecanice a inimii sunt influenta unor ioni adaugati in lichidul de perfuzie.

Influenta ionilor de potasiu In exces : produc brahicardie.Influenta ionilor de sodiu In exces: efect inhibitor asupra excitabilitatii si contractilitatii miocardice ce poate duce la oprirea inimii in diastola. Influenta mediatorilor chimici Adrenalina: creste frecventa si amplitudinea contractiiilor. Acetilcolina: scade amplitudinea contractiilor cardiace si opreste inima in diastola. scad amplitudinea contractiilor si pot opri cordul in diastola. .