CURS 1

Introducere in microeconomie

Activitatea economica este una compexa care insoteste existenta umana pe tot parcursul ei. Aceasta activitatea presupune atat producerea de bunuri si servicii, cat si distributia si consumul lor, aplecandu-se totodata asupra nedistribuirii venitului. Stiintele economice analizeaza intregul proces si pun bazele unor concepte fundamentale si sintetizate in doua discipline de baza si anume microeconomia si macroeconomia. Microeconomia studiaza procesele economice la nivel de firma operand cu notiuni precum productie, costuri, cerere, oferta, profit, salariu, etc. De cealalta parte macroeconomia opereaza cu termeni economici agregati, cum ar fi: cererea si oferta globala, nivelul general al preturilor, curs valutar, politici economici. 1. Nevoile si resursele economice Def: Nevoile reprezinta trebuintele sau asteptarile indivizilor in functie de aspiratile acestuia si pot fi satisfacute cu ajutorul resurselor economice. Printre caracteristicile nevoilor se numara faptul ca sunt nelimitate, pot fi concurente sau substituibile sau complementare. Piramida lui Maslow: - nevoi fiziologice - nevoia de siguranta - nevoia de apartenenta la un grup si recunoastere - nevoia de stima si autodepasire. Resursele reprezinta mijloacele prin care sunt satisfacute nevoile si pot fi la randul lor primare sau derivate. 2. Problema raritatii resurselor In timp ce pe masura dezolvarii societatii, volumul si intensitatea nevoilor cresc, resursele (cele primare) sunt limitate => legea raritatii resurselor: volumul si intensitatea nevoilor sporesc intr-un ritm mai alert decat volumul si intensitatea resurselor. De aici apare problema alegerii ce da nastere la doua concepte precum frontiera posibilitatilor de productii si costul de oportunitate.

Risc si incertitudine in economie In timp ce incertitudinea reprezinta o stare de nesiguranta cu privire la rezultatele economice viitoare. Economia de schimb a aparut pe masura ce societatea a evoluat. Dezavantaje: .Globale: crize. In acest context a aparut diviziunea muncii si specializarea agentilor economici. Costul de oportunitate reprezinta pierderea inregistrata atunci cand nu se ia cea mai buna decizie din mai multe variante posibile. ulterior a evoluat sub forma economiei monetare(banii au faciliatat schimbul).Operationale: tine de calitatea resurselor umane . apar dezechilibre precum somajul . Orice alegere presupune asumarea unui risc. Interventia statului in economie este redusa la minim. dar nu toti isi doresc sa-l atinga.Diferentieri importante intre categoriile sociale . dar si printr-o productivitate sporita. razboaie 4. cat si pentru cine sa se produca. Statul decide ce. La inceput fiind un schimb marfa contra marfa (troc). . Sunt caracteristice aici sistemul proprietatii. care poate genera inflatii Economia centralizata reprezinta un sistem economic mai putin performant. riscul politicii macroeconomice .O crestere necontrolata a preturilor. Pune accent pe libertatea de alegere. Indizivii isi sacrifica proprile nevoi prin productie proprie fara a apela la schimb. riscul poate fi gestionat cu ajutorul probabilitatilor. deoarece informatiile nu sunt disponibile intotdeauna sau nu pot fi interpretate gresit.Fiecare individ isi urmareste propriul interes.Tehnice . Se caracterizeaza printr-o competitie ridicata. Sisteme economice Economia naturala reprezinta forma incipienta de activitate economica care se desfasoara cu precadere in cadrul gospodariilor. avand in vedere criterii economice. Clasificarea riscurilor:  Microeconomice: . Economia de piata are la baza schimbul si este specifica statelor dezvoltate. lipsa libertatii de alegere sau posibiliati de gandire pe principii economice. pe proprietatea privata si pe legile pietei.Nationale: riscuri legale. astfel.Frontiera posibilitatilor de productie (FPP) reprezinta cantitatea de bunuri ce se poate obtine utilizand diferite combinatii si aplecand la acelasi volum de resurse disponibile =>problema fundamentala(ce si cum porducem).Financiare: rata dobanzii  Macroeconomice: . 3. caracterizat printr-o interventie importanta a statului in activitatea firmelor si indivizilor.

etc. Functia comerciala permite valorificarea pe piata a bunurilor sau seriviilor produse. Strainatatea influenteaza foarte putin activitatea economica de ansamblu si este reprezentata de ambasade. Firmele reprezinta principalii producatori de bunri si servicii care utilizaeaz factori de productie. Administratiile publice au ca rol gestionarea resurselor statului si facilitarea activitatilor economice.2. reformele institutionale. Cercetare si dezvoltare este specifica mariilor organizati si are drept scop indentificarea si crearea unor noi produse sau stabiliarea unor noi strategii. Obs: In niciun stat din lume nu intalnim un sistem pur al economieid e piata sau al economiei centralizate. Economiile de tranzactie sunt denumite in acest fel economi care trec de la ststemul centralizat la cel de piata. . partide politice. Functia financiar-contabila asigura urmarirea activitatilor financiare si efectuarea inregistrarilor contabile in scopul determinarii profitului. 1. 1. Organizatii nonprofit (nonguvernamentale) desfasoara anumite activitati sociale fara a urmari obtinerea unui profit.1. dar si cu scopul de a gasi solutii pentru ameliorarea rezultatelor activitatii. Regasim aici cluburi sportive. AGENTII ECONOMICI 1. in speta.Chiar daca este mai putin eficienta economia de comanda rezolva anumite probleme (dezechilibre) specifice economiei de piata. in special economia din Europa centrala si de est. dar si perfectionarea sau evaluarea performantelor angajatilor. Firma si functiile sale Functia de productie prin care se asigura obiectul de activitate al firmei. a taxelor si impozitelor. dar si competitia in statele dezvoltate ale lumii. Gospodariile reprezinta acea categorie de agenti care furnizeaza factorul munca si a carei ratiune este aceea de a consuma. fundatii. Definitii si clasificare Agentii economici reprezinta grupari de persoane sau institutii care indeplinesc aceleasi functii in cadrul sistemul economic de ansamblu si au deregula obiective comune. consulate. capital cu scopul maximizarii productiei. Functia de resurse umane presupune recrutarea. Specific acestor econimii este schimbarea formei de proprietate. Institutile financiare au rol principal in intermendierea activitatii economice asigurand sursele de finantare.

in care fiecare asociat decide cu privire la ceea ce se intampla in cadrul societatii. Societatile comerciale Pot fi: A. Societati pe actiuni sunt contruite de catre minim 5 actionari. asociatii de cabinete medicale). iar capitalul minim trebuie sa fie echivalent a 15. Deciziile se iau de actionarii majoritari.Societatile comerciale care au o proprietate diversificata presupunand o asociere de persoane si unde decizile sunt luate de catre actionari.Firme mici sau mijloci . numit dividend. In functie de structurarea parteneriatului .000e. In functie de marime (cifra de afaceri/nr de angajati) . .Firme individuale unde proprietatea si decizia se afla in mainile unei singure persoane . O actiune reprezinta un titlu de valoare cu un venit variabil in functie de rezultatele societatii sau de evolutiile bursiere.1.4. Societati in comandita simpla aici capitalul este impartit in parti sociale. Acestea se clasifica la randul lor in societati in nume colectiv.Microinterprinderi . . iar raspunderea este nelimitata.Firme industriale. dar aici capitalul societatii nu este impartit in parti sociale. dar au o raspundere limitata. Societati de capital Societatea in comandita pe actiuni se aseamana cu cea in comandita simpla. iar actiunile acestei societati pot fi sau nu cotate la bursa.Comanditatii raspund nelimitat de actiunea lor si sunt cei care administreaza societatea. ci in actiuni. Clasificarea firmelor a.Comanditarii nu au drept de administrare. In functie de specificul activitatii . B. Societati de persoane caracterizate prin asocierea mai multor persoane care au un scop comun si de regula o capacitate financiara redusa. 1. agricole sau care activeaza indomeniul serivicilor b. Categori de actionari: .Firme mari sau companii c. Societati cu scop lucrativ aici intalnim diferite organizatii profesionale (case de avocatura.3.

Aduc un venit fix numit dobanda sau cupon. iar cursul lor se determina in mod asemanator ca raport al Co=Vo/d’.Actiunea ofera drept de proprietate. Cursul actiunii in bursa poate fi estimat pe baza unei formule simple (rudimentara) raportand venitul adus de actiune la rata dobanzii de piata. Ele nu reprezinta un titlu de proprietate. In Romania capitalul social minim este 200lei.. ci unul de creanta prin care statul sau companiile private se imprumuta pe piata. ... Capitalul este impartit in parti sociale. fie reprezinta o combinatie intre societati de persoane si cele de. OBS: Cealalta categorie importanta de titluri de valoare sunt obligatiunile.. Societatile cu raspundere limitata (SRL) cea mai des intalnita forma de asociere. dar si o rasspundere limitatea in functie cu angajamentele firmei. Obligatiunile pot fi la randul lor cotate sau nu in bursa. in schimb raspunderea este limitata la fel ca la societatile.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful