KATAK YANG SUKA BERLAGAK

Rika ialah seekor katak yang besar. Ia tinggal di sebuah kolam bersama-sama dengan katak-katak yang lain yang lebih kecil daripadanya. Ini menyebabkan Rika suka berlagak. Ia menganggap dirinya paling hebat. “Lihat, akulah haiwan yang paling dalam kolam ini!” kata Rika sombongnya. Rika menganggap ketua. Katak-katak lain dikerah makanan untuknya. besar di dengan dirinya mencari

terdapat anjing yang besar di tepi kolam. haiwan itu lebih besar daripada tuan!” jawab katak itu. Ia melompat ke atas batu yang besar di tepi kolam. “Betul. .” kata salah seekor katak. “Ya. “Lihat! Adakah haiwan itu lebih besar daripada aku?” tanya Rika. “Tuan. Perutnya mula kelihatan menggelembung. ada haiwan yang lebih besar daripada aku?” jerit Rika dengan marah. Rika semakin tidak puas hati. Rika berasa sungguh marah. haiwan itu lagi besar!” kata katakkatak itu. Rika terus menghirup udara.Pada suatu hari. katak-katak itu tidak membawa makanan untuk Rika. “Apa. Kemudian dia menghirup udara dengan banyaknya. Kami takut untuk keluar mencari makanan. Perutnya semakin membesar seperti sebiji belon.

Ia masih mahu kelihatan lebih besar daripada anjing itu.”Bang!!” Bunyi yang kuat itu mengejutkan katak-katak yang lain. ~TAMAT~ .. Mereka melihat perut Rika pecah. Akhirnya Rika mati.Namun Rika masih tidak puas hati.. Tiba-tiba.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful