GOAY PA STPM's Blog

PENGAJIAN AM STPM
Skip to content
    

HOME 1MALAYSIA MUST WATCH VIDEO ABOUT ME SUMBER PENGAJIAN AM DARI SELURUH MALAYSIA RUANG BERTANYA???

← Karangan ramalan: Nanoteknologi Soalan Percubaan Bahasa Melayu STPM dari Institut Bukit Mertajam(IBM) →

Karangan: Kesan Globalisasi
Posted on September 27, 2009 | 1 Comment

Globalisasi atau “Dunia Tanpa Sempadan” berkembang luas ke seluruh dunia. Kononnya globalisasi yang bebas ini akan membawa lebih banyak faedah kepada sesebuah negara yang ingin menguruskan ekonomi mengikut coraknya sendiri. Walau bagaimanapun, negara-negara sedang membangun dinasihatkan membuat persediaan yang mencukupi bagi menghadapi cabaran yang bakal diterima akibat daripada gelombang globalisasi yang sukar disekat itu.

Bincangkan kesan-kesan globalisasi terhadap pembangunan sesebuah negara sedang membangun.

Negara kaya melabur di negara miskin) 2. (promosi pelancongan)      (ekonomi bidangan / berlaku pengkhususan kerja.   3. kita boleh membantu negara yang berada dalam kecemasan. persefahaman sejagat yang lebih erat dapat dicapai.   1. budaya dan sebagainya. pengalaman.   Dengan kemajuan telekomunikasi. Globalisasi bererti dunia tanpa sempadan akibat kemajuan TM(langit terbuka / liberalisasi) Akibatnya berlaku aliran barangan / perkhidmatan / idea / maklumat secara bebas tanpa disekat. Jadi.  Pelabur asing dengan mudah membawa teknologi baru ke negara lain.(berniaga/membeli-belah melalui elektronik. Dengan ini salah faham dapat dikurangkan. Peniaga boleh menghubungi seluruh dunia dengan sidang video. Dengan itu. maklumat ekonomi boleh diikuti sepenuhnya.) Peniaga dan pengguna menjual dan membeli barangan melalui internet. Dengan ini. Oleh itu. ekonomi negara berkembang pesat. Globalisasi mewujudkan kerjasama dan persefahaman sejagat. Kita boleh bertukar pengetahuan. Globalisasi akan memajukan ekonomi negara.(Hubungan erat dapat dijalin) Sebarangan peristiwa dan keadaan di tempat yang lain akan diketahui dengan segera. Internet dan Email. Perdagangan antarabangsa dapat dijalankan. . peniaga boleh meluaskan pasaran barangan dan perkhidmatan ke seluruh dunia. Pemindahan teknologi ke negara kita akan bertambah pesat akibat globalisasi.     Seluruh dunia boleh berhubung dan berinteraksi. Proses ini boleh membawa kebaikan dan keburukan. E-dagang dan E-banking juga dapat dijalankan.

. Propaganda melalui TM menyebabkan rakyat D Ke-3 membeli barangan mereka. Mereka juga dapat membuat spekulasi mata wang kita. Budaya liar ini langsung tidak dapat ditapis. Budaya liar dari barat dapat kita ikuti melalui internet.)      4. Globalisasi menyebabkan pencemaran budaya berlaku. Pemodal besar dari negara barat bebas masuk dan keluar negara membangun. (dapat bantuan melalui internet) Mereka lambat laun akan mampu menerap teknologi canggih asing.    Kini. ilmu dan maklumat yang berguna.        (IMF mengenakan pelbagai syarat ketat demi menguasai ekonomi negara membangun. Globalisasi juga menyebabkan penjajahan ekonomi oleh negara-negara maju. Rakyat kita yang turut terlibat akan menjadi mahir selepas dilatih. negara maju dapat menguasai pasaran negara membangun. Kegawatan ekonomi Asia 1997/1998 sehingga hari ini belum pulih sepenuhnya. Akibatnya penyangak mata wang barat seperti George Soros berjaya meruntuhkan ekonomi Asia. latihan tenaga pakar) Pusat penyelidikan dan pembangunan R&D teknologi multimedia/teknologi canggih akan muncul. belanja RM 300 juta untuk pikat mereka. Syarikat komputer akan menjalankan R&D di MSC. Dalam jangka panjang Malaysia akan mampu mencipta teknologi(R&D) sendiri. Dengan kekuatan kewangan dan kemajuan TM. Selain itu.Keganasan ekonomi: LID Australia tahu syarikatnya mahu melabur di Malaysia. pekerjaan.  Globalisasi menyebabkan negara maju mengetahui kedudukan ekonomi kita dengan telus. Singapura 5. (Modal. Mereka juga dengan mudah terlibat dalam perniagaan saham BSKL kita. TM/telekomunikasi begitu canggih sehingga melampaui sempadan negara. mereka dapat mempengaruhi minda Dunia Ketiga. (Membolehkan pertukaran idea. TV dsn.   Misalnya syarikat Microsoft/IBM/Acer/Intel dsn melabur di MSC.

Dengan ini dapat mengawal penyebaran maklumat lucah dan palsu. Anak tempatan hilang identiti diri dan runtuh. Penyiaran bahan lucah dsn juga disekat. Hukuman yang ketat akan dikenakan terhadap penjenayah komputer. Jenayah pemalsuan tandatangan multimedia.    Maka generasi muda terikut-ikut dengan nilai runtuh seperti…. Penutup:   Globalisasi telah membawa kesan besar dari segi ekonomi. II. Penduduk dunia perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan keimanan yang tinggi bagi menapis kesan globalisasi. Budaya tempatan yang murni akhirnya dikikis oleh globalisasi.  . Kita juga perlu majukan lagi TM sehingga boleh menyekat kemasukan maklumat luar. III. Dengan ini. mencuri dan memusnahkan data syarikat dapat disekat. Seluruh dunia akan dipengaruhi oleh budaya barat yang dominan. Tindakan undang-undang dapat diambil.  Langkah: Penguatkuasaan undang-undang. Dengan ini. menceroboh. Razaksat dan TiungSat-1 Kita wujudkan Jaring sendiri.    Kemajuan TM sendiri       Kita hasilkan MEASAT I. Hukuman berat berkesan sebagai langkah pencegahan. Pakar TM yang menjadi pegawai penguatkuasa juga perlu ditambah. barulah globalisasi benar-benar memberi faedah kepada kita. maklumat/idea yang tidak sesuai dapat ditapis. Pihak yang menyebarkan ilmu/maklumat palsu/isu sensitif dapat dikesan.    Kini akta Cyber telah berkuatkuasa. politik dan sosiobudaya.

namun terdapat juga keburukan-keburukan tertentu daripada penggunaan teknologi berkenaan. ini bukan bermakna seni dan kemanusiaan mesti dikorbankan. Jelaskan penyataan ini. Walaupun teknologi pengkomputeran banyak menpengaruhi urusan dalam kehidupan kita seharian. 1998 3. ia juga mempunyai kesan sampingan. kebanyakan agensi kerajaan telah menyediakan laman web dan pekhidmatan dalam talian kepada orang ramai. terdapat 11 juta pengguna Internet di Asia hari ini dan angka itu akan mencapai 42 juta pada tahun 2001. 1999 4 Menurut International Data Corporation. “Untuk mencapai status negara maju. Bincangkan kemungkinan yang dapat dimanfaatkan daripada perkembangan teknologi tersebut dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Bincangkan penyataan ini. 4. 2000 MSC 2008 1 Dalam usaha meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan. sesebuah negara perlu mencapai tahap kemajuan sains dan teknologi yang tinggi. Walaupun Internet mempunyai pelbagai keistimewaan. Ini adalah satu perkembangan yang menakjudkan. . 1997 3. Bincangkan kebaikan perkhidmatan tersebut dan masalah yang mungkin dihadapi oleh pelanggan semasa menggunakannya.STPM 1996 3.” Jelaskan peranan sains dan teknologi dalam konteks penyataan di atas. Namun demikian. Lebuh Raya Maklumat berupaya mendekatkan dan menghubungkan manusia tanpa mengenal jarak dan batas sempadan. Sains dan teknologi adalah penting bagi kemajuan sesebuah negara. Bincangkan penyataan ini.

This entry was posted in BAHAGIAN A: KARANGAN LARAS SOSIAL KEMASYARAKATAN. Bookmark the permalink. ONE RESPONSE TO KARANGAN: KESAN GLOBALISASI 1.  CATEGORIES                            BAHAGIAN A: KARANGAN LARAS SOSIAL KEMASYARAKATAN BAHAGIAN B: KARANGAN LARAS SAINS DAN TEKNOLOGI BAHAGIAN C: FAHAMAN TEKS BAHAGIAN D: PEMBINAAN GRAF BAHAGIAN E: TAFSIR JADUAL Data Peribadi FALSAFAH HIDUP/MOTIVASI KENEGARAAN: AM Kenegaraan: Dasar Dalam Negara Kenegaraan: Dasar Luar Malaysia KENEGARAAN: DEWAN UNDANGAN NEGERI KENEGARAAN: Ekonomi Malaysia dan antarabangsa KENEGARAAN: ISU SEMASA KENEGARAAN: KEHAKIMAN KENEGARAAN: KERAJAAN NEGERI KENEGARAAN: KERAJAAN PERSEKUTUAN KENEGARAAN: KERAJAAN TEMPATAN KENEGARAAN: PARLIMEN KENEGARAAN: PERLEMBAGAAN KENEGARAAN: PERTUBUHAN ANTARABANGSA KENEGARAAN: PERUNDANGAN KENEGARAAN: SURUHANJAYA KENEGARAAN: YDPA DAN MRR kERTAS 1 STPM KERTAS 2 STPM Koleksi soalan ramalan 2009 Koleksi Soalan Ramalan 2010 .Like Be the first to like this post.. Pingback: Karangan PA (Pengajian AM) STPM : Kesan Globalisasi | koleksi Soalan PMR LEAVE A REPLY Enter your comment here. Koleksi soalan ramalan 2009..

blogspot. 感恩惜福 Bumi Gemilang Theme: Coraline by Automattic.189 hits  BLOGROLL      GOAY TECK CHONG's Blog http://www. Join 109 other followers Enter your email address Sign me up Powered by WordPress.  Koleksi Soalan Ramalan 2011 BLOG STATS  590.com.com.com .pam900.com. Blog at WordPress. Follow Follow “GOAY PA STPM's Blog” Get every new post delivered to your Inbox.com/ Blog at WordPress. Blog at WordPress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful