You are on page 1of 12

Hipertensiunea arteriala la adult

Complement simplu: 1. NU este adevarat despre stadializarea HTA: a. TAs 140-159 corespunde HTA gr 1 b. TAd 100-109 corespunde HTA gr 2 c. TAs 90-99 Corespunde HTA gr 1 d. TAs >180 corespunde HTA gr 3 e. TAd >110 corespunde HTA gr 3 2. Este adevarat despre riscul HTA: a. Mortalitatea cardio-vasculara globala crescuta de 3 ori b. Risc AVC crescut de 7 ori c. Aparitia unei insuficiente cardiace crescuta de 3 ori d. Aparitia unei coronaropatii crescuta de 4 ori e. Risc fata de o arteriopatie a arterelor membrelor inferioare si a aortei crescut de 3 ori 3. Care din urmatoarele afirmatii despre diagnosticul HTA este FALSA: a. HTA necomplicata este total asimptomatica b. MAPA trezire de 130/80 este HTA c. Procedura de masurare consta in masurarea presiunii arteriale humerale cu manseta, cel putin doua masuratori la un minut una de cealalta d. HTA de halat alb este definita prin HTA la cabinet > 140/90 si MAPA 50 de ani la femeie b. Tabagismul oprit de mai putin de 3 ani c. Varsta de 55 de ani la tatal mort de IM d. LDL >1,60g/l e. Consumul de mai mult de 2 pahare de alcool pe zi la femeie 5. Este factor de risc cardio-vascular pentru HTA: a. Tabagismul oprit de mai putin de 4 ani b. HDL > 1mmol/l c. AVC precoce50 ani la femeie si > 55 ani la barbat 6. NU este semn al afectarii de organ tinta in HTA: a. HVS b. Placa carotidiana c. PWV > 12m/s d. Microalbuminurie 30-300 mg/zi e. Clearance creatinina >60 ml/min 7. Este semn clinic de rasunet al HTA CU EXCEPTIA: a. Infarct miocardic b. AIT c. Nefropatie diabetica

d. Proteinurie >250 mg/24h e. Exsudat retinian 8. Este examinare sistematica in diagnosticul HTA: a. ECG de repaus b. ETT c. Eco-Doppler al arterelor carotide d. Fund de ochi e. Glicemie plasmatica postprandiala 9. NU face parte din examinarile recomandate in diagnosticul HTA: a. Bandeleta urinara b. Index glezna/brat c. Fund de ochi d. Cuantificarea proteinuriei e. Eco-Doppler al arterelor carotide 10. Urmatoarele sfaturi igieno-dietetice sunt corecte pentru pacientii cu HTA CU EXCEPTIA: a. Normalizarea greutatii b. Diminuarea consumului de ceai c. Limitarea aporturilor de sare la 5-6 g/zi d. Activitate fizica regulata e. Reducerea consumului de lipide nesaturate 11. In instituirea tratamentului pentru HTA NU este considerat ca element ce confera risc crescut: a. HTA grad 3 b. >2 factori de risc cardio-vascular c. Afectare paraclinica de organ tinta d. Diabet e. Sindrom metabolic 12. Cele 5 clase terapeutice de utilizat in prima intentie sunt CU EXCEPTIA: a. Diuretice b. Betablocante c. IEC d. Nitrati e. ARA II 13. Se recurge la multiterapie in tratamentul HTA daca TA tinta nu se atinge in termen de: a. 2 saptamani b. 3 saptamani c. O luna d. O luna si 2 saptamani e. Doua luni 14. In HTA cu insuficienta cardiaca se vor prescrie urmatoarele CU EXCEPTIA: a. ARA II

b. Betablocante ala IC c. Inhibitori calcici d. Diuretice tiazidice e. Antialdosteronice 15. In HTA dupa infarct miocardic NU se prescrie: a. IEC b. ARA II daca nu tolereaza IEC c. Betablocante d. Antialdosteronice e. Diuretice tiazidice 16. Subiectului varstinic cu HTA va fi tratat cu: a. Diuretice tiazidice b. Antialdosteronice c. Betcblocante d. Anticalcice e. IEC 17. Subiectul cu diabet insulinodependent si HTA va fi tratat cu: a. Diuretice tiazidice b. IEC c. Anticalcice d. Betablocante e. Antialdosteronice 18. HTA rezistenta este: a. HTA persistenta sub masuri igienodietetice si tratament antihipertensiv dintre care un diuretic tiazidic b. HTA persistenta sub masuri igienodietetice si tratament antihipertensiv dintre care un diuretic antialdosteronic c. HTA persistenta sub masuri igienodietetice si tratament antihipertensiv de tip tripla terapie: antialdosteronic + IEC + betablocant d. HTA persistenta sub masuri igienodietetice si tratament antihipertensiv dintre care un IEC e. HTA persistenta sub masuri igienodietetice si tratament antihipertensiv dintre care un ARA II 19. Urmatoarele pot fi cauze de HTA rezistenta CU EXCEPTIA: a. HTA secundara elucidata b. Nerespectarea tratamentului c. Nerespectarea regulilor igieno-dietetice d. Suprasarcina volemica e. Apnee in somn 20. HTA secundara NU va fi suspectata in urmatorul caz: a. HTA la subiectul tanar b. HTA la subiectul varstnic c. HTA rezistenta

d. HTA cu aparitie rapida e. HTA cu agravare rapida 21. HTA secundara iatrogena poate fi indusa de urmatoarele CU EXCEPTIA: a. Vasoconstrictoare nazale b. AINS c. Corticoizi d. Estroprogestative e. Cefalosporine 22. Care nefropatie nu determina HTA secundara: a. Glomerulonefrite acute b. Glomerulonefrite cronice c. Nefropatii interstitiale acute d. Nefropatii interstitiale cronice e. Hipoplazie renala unilaterala 23. NU este element al mecanismului HTA renovasculare: a. Stenoza stransa de artera renala unilaterala b. Stenoza stransa de artera renala bilaterala c. Activarea secretiei de renina d. Activarea secretiei de angiotensina e. Scaderea nivelului aldosteronului 24. Este adevarat despre HTA renovasculara CU EXCEPTIA: a. Hiperkaliemia datorata aldosteronului este semn evocator b. EPA flash repetitiv este semn evocator c. Tratamentul de electie este angioplastia d. Confirmarea responsabilitatii stenozei pentru HTA se face scintigrafic e. Fibrodisplazia este cauza in general la femei tinere 25. NU este adevarat despre feocromocitom: a. Benign in 90% din cazuri b. Secreta catecolamine medulosuprarenale in 90% din cazuri c. Evocatoare este triada: cefalee-tremor-palpitatii cu flush cutanat in puseul de HTA d. Tratamentul este chirurgical e. Confirmarea se face prin dozarea metanefrinelor urinare pe 24h 26. Este adevarat despre hiperaldosteronismul primar: a. Eliminarea de potasiu este masiva b. Creste secretia de renina c. Acidoza metabolica este evocatoare d. Cauza este de obicei o hipoplazie bilaterala a suprarenalelor e. Dozarile de renina-aldosteron se fac la distanta de orice tratament interferent (IEC, diuretice) cu exceptia IRA II

27. Este FALS despre hipercorticism: a. Cortizolul crescut stimuleaza secretia de renina b. Boala Cushing este o cauza c. Cushing paraneoplazic nu este cauza d. Obezitatea este semn evocator e. Miastenia este semn evocator 28. NU este cauza de HTA secundara: a. Acromegalia b. Coarctatia de aorta c. Hipercalcemia d. Hipotiroidism e. Tumori carcinoide 29. Este element comun intre puseul hipertensiv si HTA maligna: a. Reprezinta cresterea TAs > 180 si TAd > 110 b. Apar de obicei la pacienti normotensivi c. Sunt insotite de suferinta viscerala d. Sunt urgente hipertensive e. Sunt insotite de retinopatie severa 30. Sunt investigatii in evaluarea pacientului in puseu hipertensiv CU EXCEPTIA: a. Aprecierea starii de hidratare b. Identificarea unei cauze ca efectul de rebound c. Identificarea unei HTA secundare d. Enzime cardiace e. Fund de ochi in urgenta pentru toti pacientii 31. NU caracterizeaza tratamentul puseului hipertensiv: a. Hidratare abundenta b. Diminuarea rapida a presiunii arteriale in absenta criteriilor de malignitate c. Se prefera inhibitori calclici intravenosi pe seringa electrica d. Regim desodat e. Se administreaza diuretice doar in EPA Complement multiplu 32. Sunt date caracteritice definitiei HTA: a. TAs > 130 mmHg b. TAs > 135 mmHg c. TAs > 140 mmHg d. TAd > 90 mmHg e. TAd > 100 mmHg 33. Urmatoarele valori corespund stadiilor HTA: a. TAs > 170 mmHg in HTA gradul III b. TAd 100-109 in HTA gradul II c. TAs 140-159 in HTA gradul I

d. TAd > 110 mmHg in HTA gradul III e. TAs 160-179 mmHg in HTA gradul II 34. Este FALS despre HTA ca factor de risc: a. Creste mortalitatea cardio-vasculara globala de 2 ori b. Creste riscul de AVC de 6 ori c. Creste riscul aparitiei unei insuficiente cardiace de 3 ori d. Creste riscul aparitiei unei coronaropatii de 3 ori e. Creste riscul de aparitie a unei arteriopatii a arterelor membrelor inferioare si aortei de 2 ori 35. Sunt afirmatii FALSE despre HTA: a. HTA este esentiala in 90% din cazuri b. HTA necomplicata este total asimptomatica c. Atat TAs cat si TAd sunt factori de risc cardio-vasculari independenti d. Pulsul presiunii nu este factor de risc e. Nu exista relatie graduala intre valorile TA si gravitatea riscului 36. Referitor la diagnosticul HTA este adevarat: a. Se fac doua masuratori la 30 de secunde una fata de cealalta b. Manseta trebuie sa fie adaptata morfologiei pacientului c. Subiectul trebuie sa fie asezat, linistit de cel putin 10 minute d. Subiectul trebuie sa nu fi fumat in ultimele 15 minute e. Se va avea in vedere masurarea in picioare la diabetici 37. Urmatoarele definitii sunt adevarate: a. HTA automasurata = 135/85 mmHg b. MAPA trezire = 130/80 mmHg c. MAPA somn = 120/70 mmHg d. MAPA 24h = 135/85 mmHg e. HTA de halat alb >140/90 mmHg 38. Sunt considerati ca factori de risc cardio-vascular: a. Varsta > 60 ani la femeie b. Tabagismul oprit de mai putin de 3 ani c. Diabet d. LDL 1 mmol/l 39. Sunt parametri de luat in considerare in managementul pacientului hipertensiv: a. Existenta unui sindrom metabolic b. Existenta angorului in ultimele 2 luni c. Sedentaritatea d. Existenta dispneei de efort e. Consumul excesiv de alcool 40. Sunt semne clinice de rasunet ale HTA: a. Angor b. AIT

c. Proteinurie d. Edem gambier e. Nefropatie diabetica 41. Sunt semne paraclinice de rasunet ale HTA: a. HVS b. PWV > 12 m/s c. Clearance creatinina > 60 ml/min d. Microalbuminurie 30-300 mg/zi e. Grosimea intima-medie > 0,6 mm 42. Sunt examinari sistematice in diagnosticul HTA: a. Acid uric seric b. Microalbuminurie c. Bandeleta urinara d. Fund de ochi e. Glicemie plasmatica postprandiala 43. Sunt examinari recomandate in diagnosticul HTA: a. Estimarea debitului de filtrare glomerulara b. Kaliemie fara garou c. Microalbuminurie d. Viteza undei de puls e. Glicemie plasmatica postprandiala 44. NU fac parte din sfaturile igieno-dietetice in tratamentul HTA: a. Diminuarea consumului de ceai b. Limitarea aporturilor de sare (4-5 g/zi) c. Activitate fizica regulata d. Reducerea consumului de lipide nesaturate e. Favorizarea respectarii tratamentului 45. Este adevarat despre tratamentul HTA: a. Debuteaza in caz de persistenta a TA crescuta la 3-6 luni de respectare riguroasa a regulilor igieno dietetice b. Debuteaza din start in caz de risc cardio-vascular crescut c. Poate debuta cu monoterape sau biterapie d. Este important sa nu se recurga la linia a doua de terapie in primul an chiar daca TA nu este scazuta foarte eficient e. Sunt privilegiate medicamentele in doua prize, dimineata si seara, pentru a creste complianta terapeutica 46. Sunt medicamente de prima intentie in tratamentul HTA: a. Diuretice b. Betablocante c. IEC

d. Alfablocante e. ARA II 47. In HTA esentiala necomplicata NU se recomanda: a. Diuretice tiazidice b. IEC c. Antialdosteronice d. ARA II e. Betablocante 48. In HTA cu DID se recomanda: a. IEC b. Betablocante c. ARA II daca nu sunt tolerati IEC d. Diuretice tiazidice e. Inhibitori calcici 49. In HTA cu DNID NU se recomanda: a. ARA II b. IEC c. Diuretice tiazidice d. Antialdosteronice e. Betablocante 50. In HTA cu HVS se recomanda: a. ARA II b. IEC c. Diuretice tiazidice d. Betablocante e. Inhibitori calcici 51. In HTA cu Insuficienta cardiaca se recomanda: a. IEC b. Diuretice tiazidice c. Betablocante ale IC d. Antialdosteronice e. Inhibitori calcici 52. In HTA la coronarieni cronici NU se recomanda: a. ARA II b. IEC c. Betablocante d. Anticalcice bradicardizante e. Diuretice tiazidice 53. In HTA dupa infarct miocardic NU se recomanda: a. IEC

b. Diuretice tiazidice c. Antialdosteronice d. Betablocante e. Inhibitori calcici 54. In HTA cu ACOMI NU se recomanda: a. IEC b. ARA II c. Anticalcice d. Metildopa e. Metildopa 55. In HTA cu antecedente de AVC sau AIT se recomanda: a. Anticalcice b. IEC c. ARA II d. Diuretice tiazidice e. Antialdosteronice 56. In HTA cu Insuficienta renala se recomanda: a. IEC b. ARA II c. Anticalcice d. Antialdosteronice e. Diuretice tiazidice 57. In HTA din sarcina se recomanda: a. Inhibitori calcici b. Betablocante c. IEC d. Diuretice tiazidice e. Metildopa 58. In HTA cu sindrom metabolic NU se recomanda: a. Diuretice tiazidice b. IEC c. ARA II d. Anticalcice e. Antialdosteronice 59. In HTA la subiectul tanar se recomanda: a. Betablocante b. IEC c. ARA II d. Diuretice e. Anticalcice

60. In HTA la varstnic NU se recomanda: a. IEC b. ARA II c. Anticalcice d. Antialdosteronice e. Betablocante 61. In HTA la subiectii de rasa neagra se recomanda: a. Diuretice tiazidice b. Antialdosteronice c. Inhibitori calcici d. Betablocante e. ARA II 62. Este adevarat despre HTA rezistenta: a. Reprezinta esecul scadereii TA sub regim igienodietetic asociat cu terapie antihipertensiva dintre care un diuretic tiazidic b. Reprezinta esecul scadereii TA sub regim igienodietetic asociat cu terapie antihipertensiva dintre care un diuretic antialdosteronic c. Reprezinta esecul scadereii TA sub regim igienodietetic asociat cu terapie antihipertensiva dintre care un diuretic de ansa d. Se poate datora unei suprasarcini volemice e. Apare in caz de apnee in somn 63. HTA secundara se va avea in vedere in urmatoarele situatii: a. HTA la tanar b. HTA insotita de sindrom metabolic c. HTA rezistenta d. HTA maligna e. HTA cu agravare rapida 64. HTA iatrogena se poate datora: a. Simpatoliticelor b. AINS c. Corticoizi d. Estroprogestative e. Cefalosporine 65. HTA de cauza toxica se poate datora: a. Alcoolului b. Marijuanei c. Cocainei d. Amfetaminelor e. Heroinei 66. Urmatoarele nefropatii pot determina HTA secundara: a. Glomerulonefrite acute

b. Glomerulonefrite cronice c. Nefropatii interstitiale acute d. Nefropatii interstitiale cronice e. Tuberculoza renala 67. NU caracterizeaza HTA renovasculara: a. Disectia posttraumatica este o cauza rara b. EPA flash repetitiv este semn evocator c. Evocator este hiperaldosteronismul cu renina scazuta d. Confirmarea stenozei se obtine ideal prin Angio-CT e. Daca stenoza este bilaterala functia renala se agraveaza dupa IEC 68. Este adevarat despre HTA din feocromocitom: a. Explorarea se face prin scintigrafie cu MIBG b. Tratamentul este chirurgical sau cu alfa si betablocante c. Evocatoare este triada: cefalee-tremor-palpitatii cu flush cutanat in puseul de HTA d. Feocromocitomul este o tumora cromatofina e. Feocromocitomul este benign in 90% din cazuri 69. Este adevarat despre mecanismul hiperaldosteronismului primar: a. Creste productia de aldosteron b. Creste absorbtia de glicirzina c. Creste reabsorbtia de sodiu la nivelul TCP d. Eliminare masiva de potasiu e. Natremia ramane normala 70. Este adevarat despre hiperaldosteronismul primar: a. Este caracteristic hiperaldosteronismul cu renina scazuta b. Este caracteristic hiperaldosteronismul cu renina crescuta c. Este evocatoare hipokaliemia severa d. Este evocatoare alcaloza metabolica e. Este evocatoare kaliureza importanta 71. NU este adevarat despre HTA secundara hipercorticismului: a. Secretia de cortizol inhiba secretia de renina b. Boala Cushing este o cauza c. Cushing paraneolpazic este o cauza d. Obezitatea nu este evocatoare e. Vergeturile sunt evocatoare 72. Urmatoarele sunt cauze de HTA secundara: a. Acromegalia b. Gigantismul c. Hiperparatiroidia d. Coarctatia de aorta e. Tetralogia Fallot

73. Este adevarat despre HTA maligna: a. TAs > 180 mmHg b. TAd > 100 mmHg c. Apare la pacient normotensiv d. Insotita de suferinta viscerala e. Insotita de retinopatie severa 74. Este FALS despre evaluarea pacientului in puseu hipertensiv: a. Aprecierea starii de hidratare b. Efectul de rebound nu poate cauza puseu hipertensiv c. Fund de ochi in urgenta la toti pacientii d. Se vor face enzimele cardiace e. Se va face un bilant hepatic complet 75. Este adevarat despre tratamentul puseului hipertensiv: a. Spitalizare in caz de HTA maligna b. In absenta criteriilor de malignitate se va diminua rapid TA c. De prima intentie sunt inhibitorii calcici intravenosi pe seringa electrica d. De a doua intentie sunt derivatii nitrati si alfablocante e. Diureticele sunt recomandate cu exceptia EPA deoarece pacientii pot dezvolta hipovolemie 76. Sunt catalogate ca urgente hipertensive urmatoarele: a. Eclampsia b. IRA prin nefroangioscleroza maligna c. Distructie renala unilaterala prin hidronefroza d. Microangiopatie trombotica cu anemie hemolitica e. Retinopatie severa Raspunsuri: Complement simplu: 1 C. 2 B. 3 B. 4 A. 5 D. 6 E. 7 D. 8 A. 9 A. 10 E. 11 B. 12 D. 13 C. 14 C. 15 E. 16 D. 17 B. 18 A. 19 A. 20 B. 21 E. 22 C. 23 E. 24 A. 25 C. 26 A. 27 C. 28 D. 29 A. 30 E. 31 B. Complement multiplu: 33 C, D. 34 B, C, D, E. 35 B, C. 35 D, E. 36 B, D, E. 37 A, C, E. 38 A, B, C. 39 A, C, E. 40 A, B, C, E. 42 A, B, D. 42 A, C. 43 C, D, E. 44 B, D. 45 A, B, C. 46 A, B, C, E. 47 B, C, D, E. 48 A, C. 49 C, D, E. 50 A, C. 51 A, B, C, D. 52 A, B, E. 53 B, E. 54 A, B, D, E. 55 B, D. 56 A, B. 57 A, B, E. 58 A, E. 59 A, B, D. 60 A, B, D, E. 61 A, C. 62 A, D, E. 63 A, C, D, E. 64 B, C, D. 65 A, C, D. 66 A, B, D, E. 67 C, D. 68 B, C. 69 A, D, E. 70 A, C, D, E. 71 A, D. 72 A, C, D. 73 A, D, E. 74 B, C. 75 A, C, D. 76 A, B, D, E.