Modulul 1 - Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT

)

Introducere Tehnologia Informatiei (IT) – este un concept general care se refera la utilizarea calculatorului, la crearea si mentinerea datelor. Termenul de IT este legat de toate aspectele crearii si procesarii informatiilor. Computerele sunt esentiale in manipularea informatiei, mai ales in marile intreprinderi care au departamente ce deseori poarta numele de departamente IT. Pentru persoanele care lucreaza cu computerele in marile companii se face referire ca “lucrand in IT”. Hardware (pe scurt hard) - termenul se refera la componentele fizice ale computer-ului, componente ce pot fi practic atinse, cum ar fi unitatea centrala, mouse-ul, tastatura, monitorul, etc. Software (pe scurt soft) - reprezinta o colectie de intructiuni care fac posibila functionarea corecta si eficienta a componentelor hardware. ➔ Exemplu: atunci cand introducem caracterele cu ajutorul tastaturii, software-ul este responsabil cu afisarea corecta a tuturor caracterelor. Software-ul este tinut pe harddisk-ul computer-ului, Cd-Rom, DVD sau dischete.

Tipuri de calculatoare
Calculatorul nu este ceva de care sa va fie teama si nu trebuie sa fie un mister. Este o masina, si chiar una destul de simpla. O masina pe care puteti învata sa o stapâniti. Supercalculatoarele sunt cele mai puternice si scumpe, pot executa 1 bilion de instructiuni pe secunda. Sunt utilizate in domenii unde sunt de executat calcule complexe, cum ar fi: seismologie, reactoare nucleare, proiectarea aeronavelor, etc. Un computer mainframe este un computer mare, puternic, foarte scump administreaza un volum foarte mare de date. Pentru administrarea colectiilor de date foarte mari se utilizeaza aceste calculatoare mari (in armata, banci, asigurari, etc) ➔ Exemplu: organizatiile mari, cum sunt cele de asigurari, folosesc mainframe-uri pentru a tine evidenta politelor de asigurare si a trimite noile reglementari.

Serverul – este un computer sau o aplicatie software care asigura un anumit tip de servicii clientilor care ruleaza un software. Termenul se poate referi si la un tip de software particular, cum ar fi un server de web. Serverele se pot atasa folosind reteaua locala (spre exemplu intr-un birou) sau se pot conecta la internet. Un server cu un software si conexiune adecvate poate controla distributia de e-mail-uri, documente www si asigura accesul la fisiere pentru clientii autorizati. PC – Personal Computer – este cel mai cunoscut tip de calculator. A fost inventat de IBM in 1981. Calculatoarele care au iesit pe piata de atunci sunt compatibile in multe privinte cu modelul initial, cu toate ca s-au facut multe schimbari de atunci. Sunt accesibile din punct de vedere al pretului si utilizarea lor este foarte usoara. Tipul clasic de constructie a unui PC este desktop, cu carcasa unitatii centrale asezata orizontal, de obicei, cu monitorul pus deasupra ei.

Desktop

Tower

Opus tipului desktop este tipul tower (turn) – carcasa este mai ingusta si asezata vertical, fiind tinuta langa monitor sau, de cele mai multe ori , sub birou. Mac – Apple Mac este un computer, dar nu este un PC. Foloseste un sistem de operare diferit si necesita versiuni speciale ale programelor (cum ar fi editoare de text, programe pentru calcul tabelar). La aceste computere pana si hardware-ul este modificat. Ceea ce facea distinctia inainte intre PC si Mac era interfata grafica cu utilizatorul (GUI – Graphical User Interface). Network computer – computer legat la retea. Reteaua permite conectarea a doua sau mai multe calculatoare. Aceasta conectare permite schimbul de informatii intre cele doua calculatoare si impartirea resurselor (in loc ca fiecare calculator sa printeze la imprimanta proprie cu care este direct conectat, poate exista o singura imprimanta care sa poata fi folosita de de toate calculatoarele din retea). In zilele noastre, aproape oricine are cunostinte bune despre Microsoft Windows poate construi o retea. Cu toate acestea, in ceea ce priveste performante si securitatea este bine sa se apeleze la un tehnician specializat. Laptop – asa cum si numele sugereaza, laptop-urile sunt computere mici, portabile, care au ca sursa principala de energie baterii sau acumulatoare. Componentele sunt usoare si mici,cum este de exemplu afisajul cu cristale lichide (LCD – Liquid Crystal Display). Tastatura este integrata si au un inlocuitor de mouse integrat.

Notebook este un laptop mai mic si mai usor. Acestea sunt raspandite mai ales persoanelor care lucreaza in vanzari pentru prezentari.

Este clar ca aceste aparate (laptop si notebook) sunt mai scumpe decat PC-urile traditionale la aceleasi performante. Palm PC (Palmtop, Handholder, Organizer) – asa cum indica si numele, aceste aparate au dimensiunile unei palme, dar aceste dimensiuni reduse fac introducerea textelor anevoioasa. Se utilizeaza ca agenda telefonica, calculator de buzunar, calendar, etc.

PDA – Personal Digital Assistant – sunt calculatoare foarte mici. In locul tastaturii folosesc un creion special (lightpen), deci pot recunoaste scrisul de mana. Se pot conecta la Internet. Principala caracteristica a acestor dispozitive este aceea ca sunt foarte compacte.

viteza lor se masoara in GHz. viteza lor se masoara in Ghz -un PC are nevoie de o placa de retea (nu este scumpa) pentru a se lega la o retea. companii medii si mici. masurata in Ghz. pretul acestora este mult mai ridicat comparand cu un PC echivalent ca performante -pretul acestora este mult mai ridicat comparand cu un PC -pretul acestora este mult mai ridicat comparand cu un PC Laptop / -harddisk-uri mari Notebook combinate cu o memorie de lucru (RAM). mailuri. de regula conectate la mai multe PC-uri intr-o retea. taxele. Costuri -foarte scumpe. societati de asigurari. -de regula sunt mai slabe decat un PC la acelasi pret -rapide. etc Mainframe -foarte puternice. costuri si utilizatori. -deoarece componentele trebuie sa fie mult mai compacte. viteza. de regula sunt mai slabe din punctul de vedere al specificatiei decat un PC la acelasi pret -oameni de afaceri. cum ar fi banci. doar daca nu se plateste in plus -oameni de afaceri in general PDA -oameni de afaceri in general . PC -au harddisk-uri mari combinate cu o memorie de lucru (RAM) -se ieftinesc pe zi ce trece -aproape oricine poate folosi un PC. doar marile companii putand sa achizitioneze astfel de dispozitive Utilizatori -folosite de marile companii. Tip de calculator Capacitate Viteza -mult mai rapide decat un PC.Diferentierea diferitelor tipuri de computere in functie de capacitate. doar daca nu se plateste in plus -mult mai lente decat un PC. de catre doctori. folosite pentru procesarea unui volum foarte mare de informatii cum ar fi salariile. persoane care se afla in miscare Palm PC -capacitate de stocare mult mai mica decat a unui PC -capacitate de stocare mult mai mica comparand cu un PC -mult mai lente decat un PC. utilizatori casnici. se folosesc in invatamant. etc -aproape oricine poate conecta PC -uri intr-o retea Network PC -harddisk-uri mari combinate cu o memorie de lucru (RAM) -rapide. etc -rapide.

pe care se ataseaza toate componentele principale cum ar procesorul. Daca deschidem o unitate centrala putem observa ca in mare parte este goala. un Pentium la 2 GHz este mult mai rapid decat un Pentium la 1GHz. etc sunt conectate la placa de baza direct sau prin intermediul cablurilor de date. Realizeaza marea majoritate a calculelor. Unitatea Centrala este numele dat cutiei centrale a calculatorului care gazduieste diferite elemente. CPU se gaseste pe placa de baza. restul componentelor sunt numite dispozitive periferice. Astfel. memoria RAM. alaturi de alte componente: hard disk. . partile componente ale unui calculator se pot clasifica astfel:  unitatea centrala – pentru prelucrarea datelor  dispozitive de intrare – pentru introducerea datelor in calculator  dispozitive de iesire – pentru a prezenta utilizatorului datele prelucrate  suporturi de memorie externa – pentru a stoca datele in scopul refolosirii lor In timp ce unitatea centrala este “insusi” calculatorul. Viteza procesorului se masoara in Mhz si Ghz.Partile principale ale computer-ului personal Sarcina calculatorului de a prelucra datele si informatiile se petrece dupa asa-numitul principiu IPE (Intrare – Prelucrare – Iesire). floppy disk. Din punct de vedere al functionarii. harddisk-ul. Principalele firme producatoare de procesoare sunt Intel si AMD. precum si a aplicatiilor si determina cat de repede functioneaza calculatorul. placa de sunet. pe masura ce componentele devin din ce in ce mai integrate. CD-ROM. placa video. etc. In unitatea centrala se gaseste placa de baza. CPU – Central Processing Unit (unitatea centrala de procesare) – procesorul este creierul calculatorului. ce impreuna alcatuiesc PC-ul. Aceste placi de baza devin din ce in ce mai mici. este responsabil pentru rularea cat mai buna a sistemului de operare. memoria RAM. Placa de baza se gaseste in unitatea centrala si toate componentele esentiale sunt conectate direct la aceasta.

Porturile seriale sunt socluri localizate in spatele unitatii centrale. cu cat avem mai mult RAM. . este necesar ca datele prelucrate sa fie salvate (memorate). aceste date sa nu se piarda. ca atunci cand inchidem calculatorul. Se eticheteaza in mod normal cu COM1. Contine software pe care calculatorul il ruleaza in timpul procedurii de start. Cel mai des intalnim memorii de 128 Megabytes instalate in PC-uri. care permit conectarea unor dispozitive la calculator.Contine software care permite computerului sa lucreze cu sistemul de operare. cu atat este mai bine si cu atat mai bine va functiona calculatorul. de exemplu este responsabil pentru copierea in RAM a sistemului de operare atunci cand deschidem calculatorul.este un cip special care se gaseste pe placa de baza. ROM – BIOS (Read Only Memory – Basic Input Output System) . unul cate unul. COM2. Ca regula. mouse-ul. Prin aceste porturi bitii unui byte se transmit pe rand. cum ar fi modemul.RAM – Random Access Memory . Deoarece aceasta memorie este volatila.este memoria temporara in care sistemul de operare este incarcat atunci cand deschidem calculatorul si unde aplicatiile noastre sunt copiate atunci cand le pornim.

Cel mai des folosit este mouse -ul cu scroll. special concepute. Se eticheteaza in mod normal cu LPT1. numerice. . scanere si camere digitale. Cuprinde cinci categorii de taste: alfanumerice. controlul se realiza numai cu ajutorul tastaturii. Mouse-ul. USB – Universal Serial Bus . Dispozitive de intrare – permit introducerea datelor in computer Tastatura – este un periferic standard. comenzi din meniuri derulante. Mouse-ul a devenit un dispozitiv obisnuit o data cu introducerea sistemului de operare Microsoft Windows. permitand astfel conectarea dispozitivelor create special pentru USB.Porturile paralele sunt socluri localizate in spatele unitatii centrale. care permit conectarea unor dispozitive la calculator. Tastaturile moderne contin taste aditionale. dar are unele taste in plus. Ceea ce este important de urmarit atunci cand cumparam o tastatura este faptul ca aceasta trebuie sa fie robusta si usor de folosit.este o componenta relativ noua pentru PC. Prin aceste porturi bitii unui byte se transmit simultan. cel care are o mica rotita. Exista diferite tipuri de mouse -uri. etc. functionale si speciale. scanere. fiind suficient un clic de mouse pe elementul de interfata pentru a declansa o anumita comanda. de deplasare a cursorului. Cu ajutorul tastaturii introducem date in calculator. Tastatura calculatorului seamana cu cea a unei masini de scris. Pe sistemul de operare DOS.. Astazi a devenit un dispozitiv indispensabil. Utilizand acest dispozitiv de intrare. Se pot observa unul sau mai multe socluri USB in spatele unitatii centrale. nu mai este nevoie ca fiecare comanda sa fie data sub forma unui text sau a unei insiruiri de numere. LPT2. cum ar fi imprimante. unde se selecteaza iconite. Aceste dispozitive pot fi imprimante. pentru a usura lucrul cu Microsoft Windows si navigarea pe Internet.

Seamana cu un mouse care sta pe spate. In locul celor doua butoane ale mouse-ului. . Folosit in combinatie cu un creion special. TouchPad – cu un touchpad cursorul mouse-ului poate fi deplasat pe ecran prin miscarea degetului pe o suprafata plana. in jumatatea inferioara a dispozitivului se afla doua taste.TrackBall (bila rulanta) – reprezinta o alternativa la mouse-ul traditional. Prin atingerea usoara a unei pictograme de pe suprafata ecranului va fi executata comanda care corespunde pictogramei. Bila rulanta se misca cu degetele pana cand sageata mouse-ului ajunge in pozitia dorita. Este preferat de catre graficieni si cei care se ocupa cu partea de design. Ceea ce defineste acesty trackball este flexibilitatea. Light Pen – este folosit pentru a permite utilizatorului sa indice catre o zona a ecranului si este de cele mai multe ori folosit pentru a selecta din meniuri. Permite un control mult mai fin al miscarii cursorului pe ecran. poate fi folosit de catre artisti pentru realizarea lucrarilor de arta originale. TouchScreen – nu este altceva decat un monitor care reactioneaza la atingere.

Microfoanele – sunetele si vorbirea pot fi si ele digitizate. incluzand nu doar text. printat. deci este “digitizata”. Desi nu este o metoda perfectionata. Majoritatea sistemele de acest gen au nevoie de o perioada de invatare. “Copia” nu este insa obtinuta pe hartie ca la copiatoare. Joystick – Este o maneta care se misca in toate directiile controland deplasarea cursorului. cu ajutorul unui editor de texte. Sistemele moderne permit comunicarea cu calculatorul si transformarea cuvintelor in text. care sa reziste manipularii de catre copii atunci cand se vor juca. cele mai complexe raspunzand la miscari pe cele trei axe si au un numar de butoane configurabile. Multe jocuri necesita un joystick pentru functionare. Exista un numar de programe specializate care realizeaza aceasta operatie. De asemeni se poate scana text si se poate converti nu in imagine. salvat. solid. dispozitivul de intrare corespunzator fiind microfonul.Scaner-ul – este comparabil cu un copiator. Exista mai multe tipuri. ci si imagini si sunete. Camerele Web – o camera web se poate monta pe monitorul PC -ul si permite cominicarea in doua sensuri. ci este trimisa in calcualtor. Microfonul mai este folosit si pentru telefonia prin Internet. Manipularea imaginilor scanate se face in interiorul calculatorului. redimensionate si printate. cand software-ul invata sa raspunda la particularitatile vocii utilizatorului. schite. atunci ar trebui sa investim intr-un model bun. chiar si texte) in format digital. Desi nu este considerata ca facand parte din kitul de baza al unui PC. este cheia viitorului in tehnologie. . Transforma imaginile (fotografii. avem exact ceea ce am platit. ci in text care mai apoi poate fi modificat. Aceste imagini pot fi modificate. de aceea daca platim pentru un joystick. numite in general OCR – Optical Character Recognition – programe ce sunt special facute pentru convertirea textului printat in text editabil cu aplicatiile proprii. multi utilizatori folosesc camerele web. folosind diferite programe de grafica. Ca pentru multe lucruri.

Imaginea este formata (ca la televizoare) pe suprafata unui tub cu raze catodice. cele mai obisnuite fiind cele de 15 '' pana la cele de 21 ''. Monitoarele flat screen (monitoarele cu ecran plat) – daca monitoarele traditionale se bazau pe acceasi tehnologie ca si televizoarele. Dispozitive de iesire – extragerea datelor se face prin intermediul acestor dispozitive.54 cm) .este dispozitivul de iesire standard. dupa prelucrarea in calculator. Monitorul este un ecran de tip televizor si poate fi de diferite marimi. Singurele limitari sunt date de calitatea imaginilor si de numarul maxim al acestora care se poate stoca in memoria camerei. Acestea au avantajul de a ocupa mai putin loc pe birou si folosesc mai putina energie decat monitoarele traditionale. Daca PC-ul nu ar afisa pe monitor datele curente. monitoarele moderne au ecran plat LCD – Liquid Crystal Display. Aceste poze/imagini pot cu usurinta sa fie transferate in computerul personal si modificate cu ajutorul programelor de grafica instalate in computer. Monitorul (VDU – Visual Display Unit) . Monitorul cu tub catodic este cel mai folosit tip. Dezavantajul ar fi ca ocupa mult spatiu. O calitate proasta a monitorului sau un monitor intretinut gresit poate afecta vederea utilizatorului. Calitatea unui monitor este data de:  Marimea eranului (dimensiunea diagonalei) masurata in inch sau toli (1 inch/tol=2. lucrul cu calculatorul ar fi imposibil.Camerele digitale – pot fi folosite in acelasi mod traditional ca si vechile camere. Datele sunt extrase in forma optica (pe hartie sau pe ecran) sau intr-una acustica (sunete si muzica). sunt salvate in format digital in memoria camerei. diferenta fiind ca in loc sa se salvezi imaginile pe o rola de film.

Trebuie tinut cont de asemeni ca o placa grafica performanta la un monent. (exemplu. La achizitionarea unui astfel de dispozitiv trebuie avuta in vedere rezolutia (minim XGA) si luminozitatea lampii (cu cat mai mare cu atat mai bine). Este foarte ieftina. este necesara o imprimanta. Imprimanta cu pini (matriciala) . la radiatia monitorulu. Imprimanta – pentru ca datele prelucrate pe calculator sa fie obtinute din nou pe hartie. cu atat calitatea este mai buna. dar este neplacut de zgomotoasa si este pe cale de disparitie. companiile care printeaza statele de plata) . se poate doveni depasita peste 2-3 ani. are nevoie de o hartie speciala (fara fire). Imprimantele matriciale moderne folosesc 24 de pini. cunoscandu-se faptul ca multe ore petrecute in fata calculatorului provoaca probleme ochilor Multe jocuri necesita instalarea de placi video cu grafica cat mai performanta pentru a putea rula. Placile video avansate contin propriul lor CPU care efectueaza numai operatii pentru afisarea imaginilor pe ecran. Instrumente de proiectie . Alti factori ce ar trebui luati in considerare sunt zgomotul si costul schimbarii pieselor in cazul defectarii acestora.Cu cati mai multi pini are imprimanta. Imprimantele matriciale sunt folosite pentru un volum foarte mare si calitatea nu este importanta. este mai clara imaginea Frecventa cadrelor – masurata in Hertz – arata de cate ori pe secunda este reimprospatata imaginea (se regenereaza o noua imagine) Aspectul ergonomic – se refera mai ales. Exista mai multe tipuri de imprimante.aceste dispozitive de proiectie pot fi atasate computerului si sunt utile atunci cand avem nevoie sa facem o prezentare unui grup de persoane. ce se disting dupa tehnica de imprimare.lucreaza prin rularea unui rand de pini peste o banda de cerneala. cu atat este mai mare numarul de puncte de imagine in care este impartit ecranul si deci. Astfel de prezentari pot fi facute in Power Point si se folosesc atat in vanzari cat si in institutiile de invatamant.   Rezolutia – masurata in pixeli (punct de imagine) – cu cat este mai inalta rezolutia.

De regula aceste imprimate sunt conectate la computere prin intermediul retelei. Desi rezultatul printarii este excelent. mai ales cea color si. calitatea fiind o prioritate. Foloseste hartie normala. Aceasta semnifica ca fiecare persoana care are un computer legat la retea poate accesa imprimanta si nu are nevoie de una persoana. este mai putin accesibila utilizatorului normal. Organizatiile mari folosesc de regula imprimantele laser pentru ca sunt foarte rapide si ofera o calitate a imprimarii ridicata.sunt dispozitive de iesire similare imprimantelor. Imprimantele laser color – desi majoriutatea imprimantelor laser printeaza in alb si negru (monocrome). Plotter-ul (trasatorul) . nu necesita hartie speciala. Imprimantele cu cerneala sunt mult mai silentioase in comparatie cu cele matriciale. Se folosesc in sectoarele de design si cercetare pentru tiparirea planurilor si a desenelor de constructii. asemanator unui copiator. pe cand viteza nu. Imprimantele cu jet de cerneala sunt ideale pentru printarea unui volum relativ mic. viteza de lucru (in pagini/minut sau caractere tiparite pe secunda). dar permit printarea imaginilor mari. comparand cu cel al printarii monocrome. dar este foarte scumpa. de aceea.functioneaza prin pulverizarea a unor jeturi mici de cerneala pe pagina. trebuie tinutcont de faptul ca atunci cand se printeaza color. Cand cumparati o imprimanta trebuie sa aveti in vedere urmatoarele caracteristici: calitatea imprimarii sau rezolutia (masurata in dpi=dots per inch). Imprimantele cu laser au avantajul printarii rapide la o calitate foarte buna. pretul pe pagina poate fi foarte ridicat. Imprimanta cu laser – lucreaza cu un toner. au aparut imprimante laser color.Imprimanta cu jet de cerneala. Costul intretinerii unei imprimante trebuie de asemenea luat in considerare. Se numesc imprimante laser deoarece contin un mic laser in interiorul lor. modalitatea de alimentare cu hartie si zgomotul (masurat in decibeli). .

Daca reteaua este una ISDN sau cablu. Daca utilizatorul doreste sa se conecteze la Internet. Dispozitive de intrare/iesire . iar la primire. De multe ori monitoarele sunt construite avand deja speaker-ele incorporate. in timp ce liniile telefonice sunt transmise in format analogic. Beneficiile sunt foarte mari. Sunt utilizate pentru a asculta muzica. deoarece utilizatorul nu mai este legat de computer prin imagine. Sintetizatoarele de voce – permit computerului sa citeasca utilizatorului textul de pe ecran. a harddisk-ului. in special studiul limbilor straine.unele dispozitive sunt atat dispozitive de intrare. un computer foloseste numai 0 si 1 (deschis si inchis). cat si de iesire. atunci va fi necesar un dispozitiv similar modemului. Touch screen .poate afisa un meniu (dispozitiv de intrare) si poate accepta intrarea atunci cand sunt atinse meniurile afisate pe ecran (dispozitiv de intrare). STOCAREA INFORMATIILOR Masurarea memoriei Unitatea de baza de stocare a datelor – termenul de computer digital se refera la modul in care un computer lucreaza. trebuie inlocuit si uneori costul este foarte ridicat. Memoria imprimantelor – fiecare imprimanta are un chip propriu de memorie. cand tonerul se termina. Atunci cand vorbim despre capacitatea de stocare a informatiilor a memoriei RAM. Atunci cand printam imagini foarte mari si dorim o calitate buna. la rularea programelor de instruire. adica sistemul binar. Modemul este un dispozitiv care permite transmiterea datelor prin linii telefonice informatiile prelucrate pe calculator sunt stocate digital. Daca oamenii folosesc sistem zecimal (baza 10). . Aceasta operatie ar trebui facuta de o persoana specializata. modemul converteste sunetul inapoi in date. Modemul converteste datele in sunete care sunt trimise de-a lungul liniei de telefon. Sunt deja considerate o componenta standard al unui PC. de fapt vorbim despre numere care sunt multipli de 0 si 1. Dispozitive acustice – sunt dispozitive de iesire pentru sunet.De exemplu. trebuie luata in considerare si posibilitatea adaugarii de memorie imprimantei. care este binar. Intretinerea imprimantelelor cu jet de cerneala poate fi de asemeni destul de scumpa. va avea nevoie de un modem (sau un dispozitiv echivalent).

cuvant dublu = 4 bytes (32 biti) si cuvant cvadruplu = 8 bytes (64 bitibin)  Datele si programele sunt stocate pe disc ca si fisiere.Bit-ul – toate calculatoarele lucreaza in sistemul binar. fisiere in care se stocheaza programe. permitand calculatorului sa opereze mult mai repede. ROM BIOS – este un cip localizat pe placa de baza care contine software care este raspunzator pentru o varietate de operatii. este un tip special de cip de memorie care poate stoca software care poate fi doar citit. fisiere care stocheaza sistemul de operare). Este modalitatea de stocare folosita de bazele de date. de asemenea. nu si scris. se copiaza in memoria RAM. Se poate reprezenta pe o diagrama: Director radacina Documente Programe Jocuri Inregistrari – reprezinta o colectie de date pastrate intr-un fisier. se refera la memoria RAM. .este alcatuit din 1024 gigabytes.este alcatuit din 8 biti. Bit-ul este cea mai mica unitate de date ce poate fi reprezentata si prelucrata de calculator. Spre exemplu exista un folder in care exista toate documentele create. sub-directoare pentru o impartire mai buna a fisierelor. muzica.este alcatuit din 1024 de bytes.KB . De multe ori si pe placile video sau de retea se gasesc cipuri ROM. Astfel: un cuvant de memorie = 2 bytes (16 biti). pe cand datele aflate in memoria RAM sunt temporare. Calculatoarele moderne au peste 128 Mbytes de memorie RAM. Exista mai multe tipuri de fisiere (fisiere de date. Datele si programele stocate in memoria RAM sunt volatile (informatiile se pierd atunci cand se inchide computerul). proceseaza datele in 1 si 0. aproximativ 1 000 000 000 bytes  Terabyte . Atunci cand oamenii se refera la memoria unui calculator.MB . un folder cu filme. Byte . RAM – Random Acces Memory – este memoria principala de lucru folosita de calculator. ROM – Read Only Memory – asa cum si numele sugereaza. in timp ce datele sunt procesate si stocate temporar in memoria RAM.este alcatuit din 1024 megabytes. De multe ori hardware-ul este specificat ca fiind pe 32 de biti. Directoarele pot sa contina. Datele stocate pe harddisk sunt permanente (nu se pierd la inchiderea calculatorului). Un exemplu de astfel de memorie este ROM – BIOS. ceea ce semnifica faptul ca echipamentele hardware proceseaza 32 de biti odata. Directoarele (folder) – directoarele sau dosarele sunt folosite pentru a grupa fisierele care au aceeasi tematica. Acest nivel de stocare al datelor se numeste bit.  Megabyte .TB . Atunci cand sistemul de operare se incarca de pe disc la pornirea calculatorului. 32 sau 64 de biti.GB . Tipuri de memorie Memoria calculatorului (memoria interna) – se pot salva date pe harddisk. aproximativ 1 000 000 bytes  Gigabyte . software-ul din ROM – BIOS realizeaza un test de diagnostic in care verifica daca calculatorul merge bine. Software-ul este descris de asemeni ca fiind pe 16.  Kilobyte . Atunci cand deschidem calculatorul prima data. un folder de muzica. Acest software incarca sistemul de operare de pe disc in memoria RAM.este alcatuit din 1024 kilobytes. aproximativ 1 000 000 000 000 bytes Reprezentarea in memorie a datelor/informatiilor se realizeaza la nivel de byte (octet).

pe cand cele externe se ataseaza computerului. Aceste cipuri se gasesc pe placa video a calculatorului. dar poate fi si un dispozitiv independent. Memoria externa (suplimentara) – exista dispozitive speciale pentru stocarea datelor. Avantajul CDurilor este ca se pot stoca pe ele o cantitate mare de date . care se rotesc. Upgrade–ul se realizeaza prin rularea unui program furnizat de producator si care scrie memoria flash. localizat in spatele computerului. Dispozitive de stocare a memoriei Hard disk (disc fix) – este un dispozitiv cu capacitate de memorare mare pentru stocarea datelor. Diferenta dintre hard disk-urile interne si cele externe este ca cele interne se afla in interiorul unitatii centrale. Tot ce vedem pe ecranul monitorului sunt forme de date care trebuie stocate in memoria video aflata intr-un cip de memorie.Flash BIOS – calculatoarele moderne sunt inzestrate mai degraba cu o memorie flash BIOS decat cu una ROM BIOS.650 – 700 MB (echivalentul a 450 de dischete). . iar pe de alta parte de viteza cu care datele memorate pot fi accesate. 16 MB. Memoria cache – este un mecanism de stocare de mare viteza. Unele hard disk-uri externe se ataseaza prin intermediul portului USB. jocuri). aplicatii de calcul tabelor. Din punct de vedere al vitezei. Hard disk-ul este principala sursa de stocare a informatiei din calculator. El consta din unul sau mai multe discuri magnetice suprapuse. Hard disk – urile pot fi interne sau externe. Hard disk-urile sunt folosite pentru a stoca sistemul de operare. 32 MB. Memoria video – placile video performante. De cele mai multe ori este incrporata in arhitectura microprocesorului.procesoare de text. numai ca acestea contin date. hard disk-ul este superior celorlalte dispozitive de stocare a memoriei. programele (aplicatii . Acest tip de chip contine exact acelasi tip de software. iar alte modele necesita instalarea unui card special in computer care permite conectarea la unitatea centrala. pe de o parte. dar are avantajul ca poate fi upgradat. Pretul unui hard disk este determinat de marimea spatiului de memorare. 64 MB ). folosite in aplicatii grafice ce necesita rezolutii mari si o adancime de culoare mare au o memorie proprie (8 MB. CD-urile arata exact ca si CD-urile cu muzica. CD – Compact Disc – majoritatea computerelor au o unitate de CD–ROM (Compact Disc – Read OnlyMemory).

dischetele folosite nu sunt aceleasi cu cele Zip. Floppy disk – mai sunt cunoscute si sub numele de dischete. Disc Zip – este o versiune mai mare a dischetelor. DVD – Digital Versatile Disk – Unitatile DVD sunt similare cu unitatile CD – ROM. transferul de date de pe DVD pe calculator este mult mai rapid. dar folosesc discuri DVD. dar necesita o unitatea de scriere si citire diferita de cea Zip. Sunt foarte lente in comparatie cu hard disk-urile si se poate stoca pe ele o cantitate de informatie relativ mica (1. DVD-urile duble pot stoca pana la 17 GB de date (de 25 de ori capacitatea unui CD). Diferenta dintre acestea este aceea ca o unitate Jaz poate stoca o cantitate mai mare de date (pana la 1 GB). Un DVD poate stoca pe o parte 4. aceasta va trebui mai intai formatata. Ofera de asemeni o crestere a vitezei in comparatie cu vechile dischete.5 Gb de date.7 GB de date. Aceste discuri necesita o unitate speciala in care sunt citite si scrise.. De asemeni.250 MB de date. Pentru a putea lucra cu o discheta. majoritatea PC-urilor au o unitatea floppy atasata. Prin formatare discheta devine compatibila cu sistemul de operare.De catva timp. De asemenea. marea diferenta fiind aceea ca o discheta zip poate stoca o cantitate de 100 . DVD-urile care se pot inscriptiona pe pe doua nivele pot stoca pana la 8. Prin formatare. . deci nu se vor putea folosi dischete Zip intr-o unitate Jaz sau invers. CD-ul nu exista numai sub forma “ROM (read only memory)” ci si in forma inscriptibila – CD-Recordable (poate fi scris o singura data) sau CD-ReWritable (poate fi scris de mai multe ori). Acestea pot stoca o mai mare cantitate de informatie decat traditionalele CD-uri. Desi dischetele sunt foarte nesigure (se defecteaza foart repede) si nu reprezinta solutia ideala pentru salvarea informatiilor importante. sistemul de operare pregateste discheta pentru a fi folosita.44 MB). Disc Jaz – este similara discului Zip.

De obicei se ofera un discount la cumpararea unui dispozitiv cu 5 dischete -foarte ieftine CD-ROM DVD-ROM Zip Jaz -mai lente decat hard disk. Daca calculatorul este dotat cu un microfon si un software adecvat se pot . dar nu la fel de rapide ca harddisk -mai lente decat harddisk -100 sau 250 MB -urile. pe masura ce un hardware mai bun apare pe piata. Unitate stocare de Viteza Capacitate -enorma. cat si costul fiecarei dischete in parte.-in jur de 2 GB urile. dar versiuni interne interne mai scumpe pot oferi aceeasi performanta ca si cele interne -mult mai lent decat hard -700 MB disk-urile -mai rapide decat CD. cat si costul fiecarei dischete in parte. Exemplu de astfel de placi hardware aditionale: Placi de sunet si incinte acustice – permit rularea de soft-uri multimedia.-aceeasi ca si a hard disk-urilor -mult mai scumpe decat cele urile interne. De obicei se ofera un discount la cumpararea unui dispozitiv cu 5 dischete -trebuie luate in consideratie atat costul dispozitivului.O comparatie intre aceste dispozitive ajuta la mai buna intelegere a acestora si ne ajuta sa intelegem cand este potrivit sa folosim un anume meniu de stocare a informatiei. adica mai nou si mai bun. video. dar ideale pentru backup Floppy -foarte lente -1. iar CD-urile sunt si ele foarte ieftine -mai scumpe decat o unitate CD-ROM -trebuie luate in consideratie atat costul dispozitivului. dar ideale pentru backup -unitatea CD-ROM este relativ iefina. etc) pentru a avea avantajul unui computer upgradat.44 MB Se pot adauga componente (placi de sunat. se poate asculta muzica prin intermediul calculatorului.-pana la 17 GB ROM-urile. Gigabytes masurata Preturi in -scad rapid si reprezinta cea mai ieftina modalitate de stocare a datelor Hard disk intern f-oarte rapid Hard extern disk mai lente decat hard disk.

Microsoft Windows nu va putea rula programele. Multitasking – Windows este un sistem multitasking.  IBM a introdus PC -ul in 1981 si acesta rula un sistem de operare numit MS-DOS – Microsoft Disk Operating System. cu atat va merge mai greu fiecare dintre ele. Cu cat este mai mare frecventa (data in megahertz (Mhz)). Spre exemplu.Windows foloseste hard disk-ul mult. adica permite rularea a mai mult de un program la un moment dat. Acesta este primul program care este incarcat in memoria de lucru dupa pornirea calculatorului. cu atat PC -ul va parea ca merge mai repede. Performantele computerului Factorii care pot afecta performanta sunt :  Frecventa de tact a procesorului – hotaraste cat de repede procesorul functioneaza. fara a fi nevoie sa invatam in detaliu cum functioneaza hardware-ul. cu atat calculatorul va opera mai repede. destul de greoi. Cu toate acestea. fisierele se imprastie pe disc. Sistemul de operare este responsabil cu alocarea resurselor in calculator. Urmatoarele versiuni au foarte asemanatoare. Defragmentarea fisierelor – in meniul Start. cu atat mai repede va functiona calculatorul. Primul Windows a fost 3. deci cu cat mai rapid va fi si hard disk-ul. Sistemul de operare este un pachet de programe care sunt necesare pentru functionerea si administrarea calculatorului. sistemul cel mai des folosit. Deoarece Windows muta continuu date intre RAM si hard disk. Defragmentarea inseamna adunarea fragmentelor si rearanjarea acestora impreuna. Mai tarziu Microsoft a introdus Windows. Cu ajutorul lui putem folosi optiuni avansate ale computerului. mult mai puternic decat DOS si mult mai usor de folosit. In timp. Viteza si capacitatea de stocare a hard disk-ului – hard disk-urile se masoara de asemeni si dupa viteza. . Spatiul liber de pe disc – pe langa un harddisk rapid este nevoie si de spatiu liber pe disc.inregistra sunete sau se poate programa computerul sa tasteze cuvintele pe care utilizatorul le rosteste. Programs. Avea o interfata grafica prin care se putea naviga cu mouse. masurat in milisecunde. folosite pentru administrarea aplicatiilor. Depinde foarte mult si de ce programe sunt deschise. Dupa o perioada de folosire a PC-ului.ul si se puteau deschide meniuri. Daca spatiul liber pe disc este mic. definita ca fiind timpul de acces la disc. Accessories / System tools exista un program de defragmentare. acest gen de software va inlocui tastatura. dar mult mai usor de folosit.1. editarea unei poze la o rezolutie mare poate lua mult din timpul procesorului. Rularea periodica a acestui program poate imbunatati viteza de lucru a calculatorului.      Software Tipuri de software In principiu exista doua tipuri de software: sistem de operare si aplicatii software. cu cat mai multe programe ruleaza in acelasi timp. Marimea memoriei RAM – cu cat mai multa memorie exista in calculator. creeaza asa zisele fisiere temporare.

UNIX si Linux sunt alte exemple de sisteme de operare care ruleaza pe un PC. foldere. jocurile. etc. complet diferit de restu – MacOS  O aplicatie software . Unix este instalat mai ales in domeniul calculatoarelor mari si in retele. O interfata grafica cu utilizatorul are:     indicator sau punctator (de obicei arata ca o sageata) dispozitiv de punctare (mouse sau trackball) cu ajutorul caruia miscam indicatorul pe ecran pictograme (iconite) – mici desene ce reprezinta fisiere. realizarea balantei. Spre exemplu. Bazele de date – Microsoft Access – permit organizarea datelor si cautarea unei informatii. tranzitia fiind usoara. daca avem baza de date a unui magazin. Daca se foloseste un sistem de operare mai vechi. Exemple: Microsoft Internet Explorer. Prezentari – Microsoft Power Point – permite producerea de prezentari profesionale care pot fi printate sau prezentate direct cu ajutorul unui proiector. Netscape Navigator. etc. programele de calcul tabelar. Pentru a vedea versiunea unui program. cum ar fi DOS. Editor de texte – Microsoft Word – permite crearea de documente. putem afla cu usurinta ce produse exista care depasesc o anumita valoare. Noile versiuni ale programelor apar pentru a repara “gaurile” din versiunile anterioare si pentru a oferi o mai mare flexibilitate si mai multe optiuni utilizatorului. etc. cheltuielilor. Apple a creat si el un sistem de operare. Browser-ele web – sunt aplicatii pentru a vedea si interactiona cu WWW – World Wide Web. se deschide meniul Help al produsului si se selecteaza comanda About (sau o comanda similara). aplicatiile grafice.  IBM a creat un sistem de operare numit OS/2 dar nu este folosit decat de cateva companii. ➔ Exemple de astfel de programe sunt: editoarele de text. scrisori. nu exista interfata grafica si ecranul va arata astfel: Avantajele GUI sunt     interactiunea cu computerul este mai usoara si mai eficienta se simplifica instructiuni complexe programele si fisierele sunt mai usor de manuit programele sunt destul de asemanatoare intre ele. Programele de calcul tabelar – Microsoft Excel – permit calcularea veniturilor companiei. Linux este inrudit cu Unix. Mozila FireFox. GUI – Graphical User Interface (Interfata Grafica cu Utilizatorul) Este o parte a sistemului de operare care permite afisarea ferestrelor si a meniurilor si navigarea cu ajutorul mouse -ului.este un tip de program folosit dupa ce sistemul de operare s-a incarcat in memoria RAM. programe desktop – zona de pe ecran unde se afla pictogramele .

Avantajele comunicatiei de date prin retele de calculatoare nu sunt insa limitate local. Spre exemplu. vor apare si sugestii pentru imbunatatirea acestuia. ce implica si un element de invatare. . daca 10 oameni lucreaza impreuna intr-un birou. Verificare – se studiaza modul in care programul respectiv raspunde nevoilor utilizatorului. testat si apoi livrat utilizatorilor. Proiectarea programului (design) .  ferestre (windows) meniuri – liste de comenzi care pot fi afisate printr-un simplu clic Etapele realizarii aplicatiilor software Termenul de dezvoltare a sistemelor este general si descrie modul in care apare noul software.programatorul preia specificatiile de la analistul de sistem si le converteste in program. Analiza sistemului . La acest pas e ideal sa se consulte cu userul si sa se verifice daca programul indeplineste nevoile utilizatorului. dar cea mai mare utilitate este aceea ca se pot imparti informatiile. Utilizatorul este introdus in noul sistem. WAN – Wide Area Network (retea de arie larga) – permite conectarea calculatoarelor de pe o arie geografica mare (chiar in alta tara). MAN – Metropolitan Area Network (retea metropolitana) se intinde pe teritoriul unui oras. in faptul ca in retea datele pot fi schimbate intre calculatoare. O data ce utilizatorul a inceput utilizarea programului. resursele (programe. imprimanta. In functie de aria de intindere retelele se pot clasifica in: LAN . etc. In acelasi mod. ci ele se extind si la scara mai mare. biroul va avea o singura imprimanta la care acestia vor putea printa.Local Area Network (retea locala) – este un sistem in care PC-uri individuale sunt conectate intr-o companie sau organizatie.) pot fi utilizate in comun. dispozitive precum scaner-ele sau modemurile pot fi impartite. mai ales. Este o etapa parcursa de personal numit Analisti de sistem. fara a mai fi nevoie de un program in paralel. Scopul conectarii calculatoarelor consta. se poate avea acces la o colectie comuna de date. Astfel. Intretinere – programul este utilizat si dezvoltat in continuare prin versiuni imbunatatite periodic (updates) Retele de Informatii O retea de calculatoare (network) este un grup de doua sau mai multe calculatoare conectate impreuna.In primul rand e nevoie de analiza nevoilor utilizatorilor. are sens sa fie conectati. cheltuielile de administrare pot fi micsorate. scris de programatori. Programarea – programul este scris intr-un limbaj de programare Testarea – in aceasta etapa programul este introdus in paralel cu cel existent sau se realizeaza testarea lui in cadrul unui departament Implementarea – dupa ce a fost testat si eventual imbunatatit programul este implementat.

Ideea unui workgroup este aceea ca un grup de persoane lucreaza impreuna si isi pot imparti resursele: hard disk. Legarea la retea a computerelor semnifica faptul ca distantele dintre membrii workgroupului devine irelevanta. Exista retele formate din calculatoare ce au doar monitor si tastatura. Grupul poate fi unul simplu. Aceste tipuri de calculatoare se numesc terminale neinteligente. Workgroup -ul este conectat prin intermediul calculatoarelor legate la retea. . alcatuit din cateva computere intr-o singura locatie fizica si conectate prin intermediul unui cablu de retea. calculatoarele legate intre ele. Organizarea interna a unei retele locale (LAN) inseamna in ce relatie se afla unul fata de celalalt.GAN – Global Area Network (retea globala) – este o retea ce cuprinde tot globul. Serverele sunt calculatoare foarte puternice sau un grup de calculatoare. imprimanta. In cazul in care statiile de lucru dintr-o retea au procesor propriu si fac o serie de operatii cu propriile resurse se numesc terminale inteligente. sau poate fi un grup de computere conectate global la internet. scaner. in vreme ce statia de lucru a clientului este mai putin puternica. modem. Sub acest aspect exista doua tipuri de retele: Peer-to-peer – toate calculatoarele din retea sunt egale in drepturi. fiecare putand avea acces la resursele celorlalt calculatoare. Cea mai renumita retea globala este Internetul. fara a avea hard propriu si un server catre care aceste statii de lucru trimit informatiile. Client-server – este termenul care se foloseste pentru definirea retelelor in care resursele sunt tinute intr-un loc central pe un server si sunt folosite local de catre utilizatori (clienti).

tehnologie.Multe programe sunt proiectate sa fie foloste de catre workgroup-uri. o retea privata si interna a unei companii. Retea interna au companiile mari. despre medicina. este nevoie de un browser pentru a putea neviga in interiorul acestuia. daca compania doreste sa foloseasca un standard pentru fax. planificarea intalnirilor si e-mail-uri. Northern Light si Webcrawler. Mai tarziu a fost adoptata de sistemul educational. Daca se hotaraste modificarea acestora. Diferenta dintre Internet si Intranet este aceea ca Intranet-ul este mai mic si nu poate fi accesat decat de membrii autorizati. WWW reprezinta partea de text si imagini care se poate vizualiza prin intermediul browserelor. Lycos. Hotbot. Este un serviciu care contine cantitati uriase de documente scrise intr-un limbaj special. impartirea resurselor cu alte persoane poate duce la o incetinire a PC – ului securitatea nu mai este atat de buna ca in cazul retelelor client / server daca accesul la fisiere este total. Caracteristica internet-ului este volumul mare de informatii care poate fi accesat. Exemple de masini de cautare populare: Google. sterse de alti membrii ai grupului de lucru Dezavantajele sunt:    Intranet. Yahoo. Infoseek.World Wide Web Aceasta notiune nu este sinonima cu Internetul. Intranet-ul foloseste tehnologia Internet pentru a permite utilizatorilor sa acceseze documentele companiei. etc. O data instalat un intranet. Internet Intranetul este o retea de comunicare. pot fi alterate. Este o modalitate de impartire a informatiilor intre partenerii de afaceri. FTP (File Transport Protocol) . planificarea intalnirilor si e -mailuri. O data instalat un intranet. Internetul detine tot software-ul si hardware-ul folosit. Dintre avantaje enumeram:    stricarea unui calculator nu ii afecteaza pe restul membrilor workgroup -ului membrii au drepturi de acces. Un motor de cautare (search engine) poate fi definit ca un program care cauta dupa un index si ofera articolele gasite. bazele de date. stocarii informatiilor obtinute si furnizarii de liste de pagini care corespund unei anumite interogari. Uneori o masina de cautare este identificata cu un server sau o colectie de servere dedicate indexarii paginilor WEB din Internet. atunci foloseste intr-un procesor de text asa zisele templates. decat sa modifici in toate documentele din toate calculatoarele. pot da acces la resurse colegilor in birourile mici nu e nevoie de un administrator de sistem si asta duce la o reducere a cheltuililor. Extranetul este un Intranet partial accesibil din afara utilizatorilor autorizati. pe cand Internetul nu permite accesul la reteaua Intranet a firmelor. Intranet-ul foloseste tehnologia Internet pentru a permite utilizatorilor sa acceseze documentele companiei. e mai simplu sa se modifice intr-un singur calculator unde toata lumea are acces la document. Internetul este o retea internationala (o colectie de retele). cum ar fi bancile. Intranet-ul este raspandit in cadrul organizatiilor si este o modalitate de inpartire a informatiilor. si ofera diferite servicii: WWW . Diferenta dintre Extranet si Internet este ca Extranetul este o extensie a unei retele Intranet. Astfel. Altavista. inceputa de catre armata americana pentru a permite “supravietuirea” in cazul unui razboi nuclear. Folosirea workgroup-urilor are atat avantajele cat si dezavantaje. Extranet. Permite de asemeni companiilor sa vanda produse si servicii fara intermediul unei persoane specializate in vanzari. iar acum este exploatat de lumea comerciala. bazele de date.protocol ce permite copierea fisierelor sau programelor de pe Internet in computerul personal    . Internet-ul este o retea globala de retele interconectate. este nevoie de un browser pentru a putea neviga in interiorul acestuia. Internet-ul furnizeaza informatii despre orice: depre compania rivala. HTML. Excite.

ADSL – Asymetric Digital Subscriber Line (linia asimetrica de legatura) . ADSL necesita un modem special pentru accesarea retelei si este o tehnologie foarte raspandita in lume. Se bazeaza pe tehnologia traditionala a firelor de cupru si transmite date voce in semnal analog.    .este o tehnologie care permite trimiterea datelor prin linie telefonica (POTS).5mbps vs 56Kbps). pentru a fi pe intelesul computerului.Digital Subscriber Line . care sa transforme semnalul analogic primit prin linia telefonica. ofera si echipamentele necesare (modemul). DSL .   E-mail (posta electronica) . in semnal digital.ste termenul tehnic dat sistemul de telefonie publica. ADSL suporta o rata de transfer de la 1. Este necesar ca ambele computere sa fie conectate la Internet. – Browser de web – Program de posta electronica Liniile telefonice (conexiunile la Internet) sunt de mai multe tipuri:  PSTN – Public Switched Telephone Network . ISDN – Integated Services Digital Network .dateaza din 1984 si trasmite date in semnal digital si nu mai necesita folosirea unui modem. Folosind o retea ISDN se pot transmite 64 sau 128 Kbit pe secunda. in orice colt al lumii.este o conexiune de mare viteza care foloseste linia telefonica pentru transmiterea de date. Avantajul acestor tehnologii este faptul ca linia telefonica poate fi folosita in timp ce conexiunea la Internet este deschisa.permite trimiterea mesajelor aproape instantaneu catre o alta persoana. – o linie telefonica – prin intermediul careia se va realiza conectarea – ISP – Internet Service Provider (provider de internet) – este cele ce ofera posibilitatea accesarii Internetului contra cost.5 pana la 9 Mbps la primirea de date si de la 16 la 640Kbps pentru trimitere de date. cat si atasamente. Viteza de transfer a datelor este mult mai mare decat pe un modem obisnuit (1. Se pot trimite atat mesaje de tip text. iar companiile care ofera conexiuni DSL. Chat – conversatie pe Internet Newsgroups – grupuri de stiri (noutati) specializate pe o anumita tema Reteaua de telefonie si calculatoarele Pentru a conecta un calculator la Internet (printr-o linie telefonica) avem nevoie de: – modem.

Baud rate – ese viteza de transmisie a datelor (in cazul datelor digitale se masoara in bps (biti pe secunda). schimb de informatii. iar comunicarea cu profesorul se poate face prin e-mail sau camere web. pe drept cuvant ca traim într-o societate informatizata. de care calculatoarele nu pot tine seama. De multe ori. Calculele matematice sunt realizate cu ajutorul calculatorelor. intalnim calculatoare peste tot si realizeaza o multitudine de operatii. vocea se transmite in format analogic. In cazul acestor cursuri. inclusiv fractii.se poate tine evidenta cheltuielilor intr-o baza de date. In zilele noastre.Semnalul analogic este un semnal electric al carui amplitudine (frecventa) variaza in functie de schimbarile unor fenomene sau caracteristici. Un sistem digital foloseste 0 si 1 pentru a transmite sau pentru a reprezenta date. colectarea de informatii despre anumite subiecte (teme sau pasiuni). Majoritatea modemurilor moderne au o rata maxima de 56 kbits pe secunda (Kb/sec). etc. mai ales in domeniile care necesita calcule foarte multe si complexe. computerele sunt mai eficiente decat oamenii. presiune. caldura. pentru ca sunt situatii in care intervin si alti factori de natura umana. deoarece pot fi mai rapide si mai precise decat oamenii si ina numite situatii pot alege decizia optima. Semnalul digital este un semnal ce variaza doar la intervale regulate de timp si contine una sau mai multe frecvente pentru fiecare interval. Cu ajutorul unui program de calcul tabelar. Modem – MODulate/ DEModulate – trimite informatii de la calculator prin intermediul sistemului telefonic. Baud rate da informatii despre cat de repede un modem trimite/primeste date. Calculatoarele in activitatea zilnica Calculatoarele acasa Calculatorul poate deveni un instrument foarte util pentru realizarea temelor. Tot prin intermediul Internetului aceste teme pot fi trimise spre corectare. Modemul aflat la capatul celalalt al liniei telefonice converteste semnalul inapoi intr-un format care poate fi inteles de computerul destinatar. De exemplu. minutele si secundele. calculatoarele sunt ceva obisnuit. Astfel. Explorari ale altor planete. Calculatoarele sunt folosite in numeroase domenii: la nivel guvernamental. Cu ajutorul computerului se poate realiza contabilitatea unei firme in cateva zile. Calculatoarele la serviciu viata noastra de zi cu zi. putem realiza calcule complexe rapid si usor. Calculatorul este foarte util in diferite domenii. Se poate spune. pentru urmarea unor cursuri on-line. materialele sunt trimise prin internet. In general. afaceri. Recalcularea unor date ar putea lua ore daca se face manual si cateva secunde cu ajutorul calculatorului. permitand cautarea pe Internet a cat mai multor informatii despre un anumit subiect. etc. ba chiar indinspensabile in unele cazuri. Un sistem analog foloseste o scara de numere. un ceas analog va afisa fractii dintr-o secunda. Dar nu trebuie genralizat acest lucru. Calcularea nivelului radiatiilor dintr-un mediu se face cu ajutorul robotilor. Sistemul de telefonie este automatizat: daca inainte initiam apelurile prin intermediul unui operator. Un ceas digital va afisa ora intreaga. acum aceasta sarcina revine calculatoarelor. invatamant. pe cand un om ar face aceeasi treaba in cateva saptamani. cum ar fi: sunet. se face cu ajutorul masinilor controlate de calculatoare. cum este Marte. Internetul poate fi folosit pentru comunicarea cu alte persoane (e-mail). in contabilitate ajuta foarte mult deoarece realizeaza mult mai repede diferite calcule. In . in medicina. lumina. Cheltuielile casei .

Atunci cand este vorba de inregistrarea studentilor si a organizarii orarului se folosesc calculatoarele. Aceste date sunt folositoare politiei. Acest concept este cunoscut sub numele de teleworking. Intr-o biblioteca exista o baza de date a tuturor cartilor existente. Majoritatea site-urilor . se poate efectua de oriunde (acasa. Societatile de asigurare folosesc mainframe-uri pentru tinerea evidentelor. Astfel de pachete sunt enciclopediile. reducand astfel costurile. altfel oricine le poate intercepta. astfel cautarea unei anumite carti devine foarte usoara. Sunt opusul cardurilor “proaste” care au o banda magnetica si se bazeaza mult mai mult pe retele. pretul nu mai este introdus manual. fara a se mai deplasa la servici. ci se citeste cu ajutorul unui scaner. Ambulantele sunt controlate central si pe fiecare calculator se pot integra sisteme prin satelit de pozitionare. economisindu-se astfel timp. se reduc relatiile interumane. in acest caz nemaifiind nevoie sa se astepte in fata unui ghiseu. Utilitatea calculatoarelelor se dovedeste atunci cand e vorba de educatie. persoanele care muncesc acasa se pot concentra mai bine pe o sarcina anume. Tot on-line se pot realiza cumparaturi sau tranzactii bancare. lucrul in echipa are de suferit. chiar daca sunt in alta localitate. pacientul economisind timp si putand sa i se dea un diagnostic mult mai repede. Instruirea populatiei pentru un singur subiect . Operatiile bancare care se realizeaza prin intermediul Internetului (on-line banking) se refera la administrarea banilor.In domeniul administrativ (inclusiv cel guvernamental) calculatoarele sunt folosite pentru colectarea taxelor. utilizatorul poate plati facturi sau poate muta bani dintr-un cont in altul on-line. Se pot rezerva on-line bilete de avion. Bunurile pe care dorim sa le cumparam le putem selecta dintr-o pagina web si plata se face prin intermediul cartilor de credit (se introduce numarul cartii e credit) sau la primirea produselor. Computerele au intrat in viata de zi cu zi si in domeniul medical. Inregistrarea masinilor se face pe calculator. nu este necesara participarea la nici un curs. primii pasi in invatarea unei limbi straine. Rezultatele unor teste pot fi trimise prin e-mail in loc sa fie trimise prin posta. localizand astfel fiecare ambulanta. In afaceri calculatoarele se folosesc pe scara mare pentru administrarea in toate aspectele computerizate ale acestora. etc. In laboratoarele de analize sunt mult mai rapide si mai exacte decat un om. realizarea operatiilor bancare la orice ora. Sunt folosite petu a stoca informatii personale. Atunci cand se face o astfel de tranzactie trebuie sa trimitem aceste date criptate.se pot folosi programe furnizate pe CD-uri. Multe persoane muncesc acasa. societatilor de asigurare si clientilor. timpul pierdut la banca. Astfel exista un sistem de inregistrare a pacientilor. etc. Dezavantajele ar fi ca nu se interactioneaza cu alti studenti si se comunica mai greu cu profesorul. Dar. se inregistreaza depozitele sau creditele acordate. in acelasi timp. Tranzactiile bancare se realizeaza on-line. Educatia cu ajutorul calculatorului se numeste CBT – Computer Based Training. Domeniul bancar – se calculeaza dobanzile. deoarece persoanele dine echipa nu se cunosc foarte bine intre ele. In supermarket-uri sunt introduse calculatoare pentru monitorizare si la casiere. Ambulantele din regiuni diferite pot fi astfel coordonate. sunete si exemple. Termenul de e-comert se refera la cumpararea sau vinderea de bunuri prin intermediul Internetului. Se poate vota prin intermediul calculatoarelor. In transporturi – planificarea si dirijarea zborurilor intr-un aeroport este facuta tot de catre calculatoare.. ceea ce permite doctorilor sa acceseze fisele pacientilor. servici). Avantajele acestei forme de invatamant sunt: se invata in ritmul propriu. In loc sa se deplaseze la banca. Programarile si fisele medicate sunt centralizate si computerizate. deoarece nu mai apar sarcini noi. se creaza o baza de date a clientilor. ceea ce ajuta la gasirea mult mai rapida a proprietarilor. economisindu-se astfel timp. fara fara a mai fi nevoie deplasarea la sectia de votare. bani in format digital sau pot demonstra identitatea persoanei. programul de lucru este flexibil. cu imagini. Acest mod de lucru este bun pentru ca se reduce spatiul de lucru in firme. Un smart card – card inteligent – este un dispozitiv de marimea unei carti de credit dar care are un procesor propriu si poate contine date si aplicatii. astfel greseala umana fiind redusa cat se poate demult.

cu consecinta ca . se selecteaza modalitatea de plata si se introduc detaliile. asigurati-va ca pe site-ul web sunt date toate detaliile pentru contact. Avantajele acestui tip de comert sunt numeroase. astfel ca acestea vor putea fi folosite de persoane rau intentionate. Exista organizatii care verifica aceste site-uri web pentru a constata daca apartin sau nu unei companii de incredere. trebuie sa cautam pe site o lista a clientilor. se poate suna la numere de telefon afisate pe ecran. dar aceasta nu livreaza produsul. Dezavantajele ar fi posibilitatea de frauda cu carti de credit. ci este tinut intr-un singur depozit. adresa. adrese de e-mail. Importanta este si posibilitatea de returnare a produsului in cazul in care nu corespunde calitatii sau este defect. Cumparaturile on-line se fac de pe site-uri care ofera pagini de prezentare a poduselor. Una din probelemele deosebite cu care s-au confruntat informaticienii. contractul detaliat. Inainte de a comanda ceva. cu numai doi digiti alocati pentru an. ci altcineva si atunci trebuie sa ne asiguram ca acel altcineva nu suntem noi. industria si utilizatorii la sfarsitul secolului XX. a fost probelma Y2K. au aparut probleme noi. printre cele mai importante fiind acela ca sunt disponibile 24 de are. in cazul unei neincrederi. iar in final se trece la stadiul de plata. numere de telefon. alaturi de o fotografie si pretul a acestuia. stocul magazinului nu trebuie impartit in mai multe locatii fizice. Exista de asemeni site-uri care “fug” cu banii. Aceasta a aparut deoarece majoritatea calculatoarelor folosesc numai 6 digiti pentru a inregistra data. care nu au fost prevazute initial. Inainte de a cumpara. In plus.care accepta plata cu carti de credit se afla pe servicii sigure si browserul ar trebui sa anunte utilizatorul atunci cand se afla sau cand paraseste un server sigur. banii ajung la firma. Multe site-uri pacalesc cumparatorii care introduc datelor cartilor de credit. Produsele sunt prezentate in detaliu. unde se introduce numele si adresa.Clientul face comanda. In cazul fraudelor cu carti de credit este evident ca nu va plati banca. timpul de cand se ocupa compania cu astfel de comert. 7 zile pe saptamana. cu optiuni de cumparare (“cosul de cumparaturi”). putand astfel realiza si o comparatie intre preturi pentru mai multe magazine care ofera acelasi produs. Odata cu cresterea numarului domeniilor in care este folosit computerul.

trebuie facute teste regulate ale ochilor si achizitia biroului si a scaunului trebuie facuta astfel incat sa mentina o pozitie a corpului buna. consumand astfel mai putina energie. Supraincarcarea este periculoasa si poate duce chiar la un incediu. pentru a avea disponibile copii ale . cursuri sau instructiuni de ajutor direct de pe calculator. este indicat sa se cheme un electrician sau o persoana calificata. Daca este nevoie de mai multe prize. in loc sa le printam. cat si spatarul. Pauzele – trebuie sa fie frecvente atunci cand folosim calculatorul. precum si realizarea de back-up (copii de siguranta) a datelor importante. Monitorul trebuie sa fie intr-o pozitie astfel incat sa fie in dreptul privirii utilizatorului. Scoaterea accidentala a unui cablu de curent cauzeaza pierderea datelor din calculator. Tastatura – trebuie folosita o tastatura buna si chiar un pad pentru incheietura mainii pentru a reduce tensiunea. Monitoarele indicate pentru folosire sunt cele care au o rata de refresh mare si care au un ecran mare in locul celor de 14'' sau 15''. Pentru a reduce nivelul de radiatii se poate atasa un ecran protector. Trebuie sa se poata modifica atat pe verticala. concept cunoscut sub numele de RSI – Repetitive Strain Injury (accientare cauzata de miscari repetate). maini sau de gat. Trebuie pastrata o distanta optima fata de monitor (recomandat 60 cm). Termenul de back-up al sistemului semnifica copierea fisierelor pe un dispozitiv auxiliar de stocare a datelor. Trebuie evitata folosirea cablurilor prea lungi peste care se poate calca sau de care se pot impiedica alte persoane. Trebuie de asemeni sa avem suficient loc pentru a folosi mouse-ul. cat si la datele care sunt prelucrate. Securitarea informatiilor este un termen general care acopera toate aspectele legate de securitatea computerelor.adormit – dupa o perioada de timp in care nu sunt folosite. De asemeni se foloseste mai putina hartie. Aceste afectiuni se datoreaza miscarilor repetate. Cablurile de retea sunt predispuse de a fi stricate. izolate si a prizelor care pot fi supraincarcate. O pozie gresita si prelungita in fata calculatorului. Probleme de sanatate Folosirea incorecta a unui computer poate duce la alterarea sanatatii: trebuie luate pauze dese. mai ales atunci cand alegem sa citim manuale. Este importanta mai ales atunci se foloseste o imprimanta laser care produce ozon atunci cand printeaza. Mediul de lucru cu calculatorul este unul bun si economic deoarece cartusele de imprimanta se trimit la reincarcat sau la reciclat. monitoarele sau alte periferice trec in modul “sleep” . Probleme de siguranta Termenul de siguranta se refera atat la persoan care foloseste computerul. precum si realizarea unor miscari dese si repetate pot duce la dureri de spate. 10 min de pauza dupa 50 de minute de folosire. Ventilatia trebuie sa fie corespunzatoare. Este important sa se foloseasca cablurile furnizate de producator sau care au accesi calitate. cauzand neplaceri lor sau altora. O parte importanta de care trebuie tinut cont este folosirea in siguranta a calculatorului din punctul de vedere al cablurilor sigure. Acestea tin de scaunul pe care il folosim atunci cand lucram la calculator. Mouse. Luminozitatea trebuie reglata corespunzator. Acopera protectia impotriva virusilor si a hacker-ilor si controlul de acces a politelor. siguranta si un mediu bun de lucru Pentru a lucra cat mai bine si intr-un mediu sanatos trebui tinut seama de cateva aspecte. Sanatate. Picioarele – se poate folosi un pad pentru picioare pentru a avea o pozitie comoda atunci cand lucram la calculator. care trebuie sa fie ajustabil. Hartia folosita poate fi trimisa la reciclat.ul – este indicata folosirea unui pad pentru mai buna miscare a mouse-ului.multe sisteme puteau genera erori daca nu se luau masuri adecvate pentru a se face calculatoarele compatibile pentru anul 2000. Trebuie sa ne asiguram de asemeni ca prizele nu sunt supraincarcate.

conceput in scop distructiv. Cu toate ca rulam un program antivirus. nu se scriu pe hartii si se pun langa monitor si in nici un caz nu se ascund pe partea de dedesubt a biroului. Din pacate aceasta metoda nu poate fi aplicata. suntem vulnerabili. Daca totusi descoperim un virus in calculator si programul antivirus avertizeaza. Virusii se activeaza in mai multe moduri si sunt capabili sa se multiplice.fisierelor de pe computer in cazul defectarii sistemului. O metoda de protejare impotriva virusilor care pot veni o data cu programele de pe o discheta. Setarea unei parole permite accesul restrictionat la computer. O alta modalitate de pierdere a datelor importante. Parolele nu se dau nimanui. nefiind practica. parola fiind suficient de lunga si continand atat caractere cat si numere si simboluri. stingerea de la buton (se recomanda urmarea procedurii corecte de stingere a calculatorului) care poate cauza pierderea de date. Este indicat sa se evite praful. este aceea in care se pierde sau este furat laptop-ul. si toate update-urile de securitate sunt la zi. functionarea necorespunzatoare a calculatorului si pana la stergerea datelor de pe disc. Este importanta folosirea unui astfel de dispozitv mai ales pentru calculatoarele din retea care furnizeaza date pentru mai multi utilizatori. Contine baterii care pot mentine in functiune calculatorul suficient timp pentr a salva informatiile si pentru a folosi comanda Shut Down corespunzator. pe cat posibil lipsit de praf si au nevoie de o suprafata stabila. UPS . datele protejate nu au mai putut fi recuperate. sa lucreze intr-un mediu curat. PDA-ul sau telefonul mobil. Protejarea calculatorului de atacuri se poate face prin neconectarea acestuia la o retea locala sau la internet si se renunta la folosirea dischetelor sau a cd-urilor care nu prezinta incredere. frigul sau caldura excesiva. Dischetele nu trebuie lasate langa monitor deoarece acesta produce un camp elecromagnetic care le poate demagnetiza si strica. se inchid aplicatiile. este aceea de a proteja discheta si a permite numai citirea de pe ea. Pentru a preveni infectarea calculatorului cu virusi este vital sa avem instalat un program antivirus pentru care sa avem updatata la zi lista de monitorizare a virusilor. Sistemele de operare mai noi cum sunt Windows NT sau versiunile aparute dupa Windows 95 au un program special care detecteaza daca computerul nu a fost inchis corespunzator si ruleaza un program de recovery pentru repararea daunelor produse de o cadere de curent. inseamna ca exista sanse foarte mari ca virusul sa fi fost deja oprit de catre programul antivirus inainte de a infecta calculatorul si de a cauza pagube. mutarea sistemului atunci cand este pornit. Acestia se numesc virusi "stealth" si sunt foarte greu de descoperit de catre un program antivirus. Virusii calculatoarelor Un virus este un program mic. din fereastra ce se deschide se mai alege o data Shut Down. Se recomanda folosirea mai multor antivirusi produsi de firme diferite intrucat un antivirus de cele mai multe ori nu detecteaza tote tipurile de virusi nou aparuti. Unii virusi pot interfera cu procesul de dezinfectare. apoi din meniul Start se alege comanda Shut Down. Computerele trebuie sa fie bine ventilate. Parolele nu se uita si in majoritatea cazurilor in care o parola s-a uitat. Virusii pot cauza multe neplaceri. Astfel de programe antivirus sunt Norton Antivirus. Calculatorul trebuie inchis corespunzator: se salveaza toate datele la care se lucreaza. De regula virusii vin ascunsi intr-o gazda care este un program aparent inofensiv. lichidele si mancarea care pot cadea pe tastatura. Exista programe care fac acest lucru in mod automat la fiecare 10 min sau orice alt interval de timp specificat. deci nu va putea oricine sa foloseasca computerul si sa-l infecteze din greseala cu virusi.Un interruptible Power Supply (o sursa continua de curent) – este un dispozitiv care se ataseaza calculatorului si care vegheaza la caderile de curent. BitDefender. Daca avem calculatorul conectat la o retea atunci trebuie sa ne asiguram ca accesul se face cu un user name (user ID) si o parola pe care o cunoaste numai utilizatorul. De aceea este important ca antivirusul pe care il avem instalat sa ruleze atat la . atunci cand suntem conectati la Internet sau intr-o retea. de la afisarea pe ecran a unor mesaje suparatoare. O cadere de tensiune poate cauza pierderea de date. care se ascunde pe disc. nu si scrierea. fara vibratii. Este indicat sa se salveze datele in timp ce se lucreaza. Este important sa stingem corect calculatorul. McAffee Antivirus. apoi OK. Parolele computerelor trebuie sa previna accesul neautorizat.

dar altele nu au aceasta autoritate. programe. Acesti virusi vor incerca să se transmită singuri mai departe spre adresele de e-mail din Address Book. Este interzisa copierea si revinderea acestor materiale. si fiind transmisi mai departe odată cu utilizarea in comun de mai multe persoane a respectivelor fisiere. deci este interzis sa le copiem. daca managerul cere copierea de software. dischete Zip este permisa de regula doar o singura data. O alta modalitate de infectare este prin deschiderea e-mail-urilor infectate. ceea ce inseamna ca au incalcat legea. Daca un site ofera gratis software pentru download. Daca totusi sunt copiate. Multi oameni cumpara un program dupa care fac copii prietenilor sau altor membrii ai familiei. CD-uri. De cele mai multe ori astfel de downloaduri nu sunt legale. Acestia se multiplică la nesfârsit. DVD-uri. Virusii de tip macro sunt de fapt niste functii incluse de regulă in documentele Word sau Excel si se transmit odată cu acestea. pentru a spiona. intotdeauna trebuie sa ne asiguram ca avem licenta. Download-ul fisierelor de pe internet trebuie facut cu atentie.deschiderea calculatorului. nemaiputând face fată milioanelor de cereri. Licentele de site sunt acele licente cumparate de catre companii si fac un numar fix de copii valabile pentru personalul companiei. Ei pot fi primiti prin e-mail. dar sa ramana activ si sa scaneze orice fisier care intra in calculator. Exista de asemeni site-uri care ofera imagini gratis.uri intregi care contin jocuri. dar si de o persoană cu intentii rele. . cum este rău famatul Code Red. Legislatie Copyright Programele pe care le achizitionam sunt protejate la copiere. Copierea de dischete. mail-ul nu trebuie deschis. devine astfel inaccesibil vizitatorilor obisnuiti. nu inseamna ca sofware-ul respectiv este gratuit. Se sterge imediat ce s-a constatat ca exista in casuta cu mesaje si este virusat. prin vizitarea unor site-uri sau prin descărcarea si rularea unui program infectat. Nu le copiati fara sa aveti acordul autoritatilor si intotdeuna citati sursele. in interiorul acesteia. de câte ori acesta este conectat la Internet.com pot contine macrovirusi. Exte necesar sa fim atenti sa nu facem copii din greseala la sofware. Exista numeroase organizatii cum ar fi FAST – the Federation Against Software Theft – Federatia impotriva furtului de software – care si-a dedicat activitatea pentru prevenirea copierii ilegale de software. Chiar si imprumutarea CD-urilor sau dischetelor cu programe reprezinta o incalcare a legii. Aspecte de care trebuie sa se tina cont sunt si cele legate transferul fisiereor in LAN. deoarece in multe tari astfel de actiuni le plateste persoana in cauza. Programele de tip troian sau back-door. Download-ul de pe Internet de fisiere executabile (. Virusii de tip vierme (worm) se transmit prin Internet. De regula e-mail-urile nesolicitate (spam) contin atasamente care sunt virusate. care se ascund in interiorul unor alte programe si apoi duc la indeplinire niste actiuni nedorite. Alti virusi din această categorie. Se disting mai multe tipuri de virusi mai frecvent intâlniti. Acest tip de atac se numeste Distributed Denial of Service (DDoS). care pot fi folositi de un administrator de retea pentru a controla de la distantă calculatoarele. Unele sunt autentice si au autoritatea de a permite download-ul liber. O alta forma de piraterie este copierea unor CD. enerva sau distruge. etc. decat daca avem autoritatea necesara. Cei mai cunoscuti virusi din această categorie sunt Love Letter si SirCam. legea este incalcata si putem fi pedepsiti daca daca suntem prinsi. permitând oricărui autointitulat „hacker” accesul deplin la calculatorul infectat prin acea „usă deschisă din spatele casei”. Sunt faimosi „virusii” SubSeven si BackOriffice. uneori atasând documente confidentiale sau parole de dial-up si e-mail de pe calculatorul victimei.exe) sau care au extensia . Majoritatea textelor care se gasesc pe Internet sunt protejate la copiere. Intr-o situatie de afaceri. infectând toate documentele de pe calculator. au ca scop atacul la comandă prin trimiterea simultană dinspre toate calculatoare infectate a mii de solicitări pe secundă spre un server. pentru că serverul. Daca antivirusul nu poate dezinfecta fisierele atasate.

g) Fisier de date cu caracter personal este orice ansamblu structurat de date cu caracter personal. b) Persoana in cauza este orice persoana care are dreptul sa-si manifeste in mod subiectiv pozitia in raport cu informatiile care o privese. Art. i) Responsabil al prelucrarii este orice persoana fizica sau morala. Reglementare legislativa privind protectia datelor cu caracter personal in raport cu prelucrarea automatizata a acestora Art. societatile de asigurari. ansamblu centralizat si/sau descentralizat intr-o maniera functionala sau geografica. accesibil conform unor criterii determinate. viata sezuala a persoanei sau la condamnari penale d) Culgere de date este acea operatie prin care datele sunt obtinute e) Prelucrare de date este procesul constituit din ansamblul de operatii logice si/sau aritmetice efectuate asupra datelor prin intermediul unor proceduri automatizate si/sau sanuale. libertatilor fundamentale si a dreptului la viata privata. f) Data de identifcare este acea data care evidentiaza numele. toate acestea trebuie protejate impotriva accesului neautorizat. Departamele de politie. Cu cat numarul de copii este mai mare. pertinent. singur sau cu eolaborarea altuia. cu atat va creste costul licentei de utilizator. datele financiare ale firmelor. convingerile religioase sau alte convingeri precum si orice data care se refera la sanatate. etc. calculatoarele scolii. Legea privind protejarea informatiilor Protectia datelor si a intimitatii utilizatorului este de asemenea foarte imporanta. c) Data sensibila este orice data cu caracter personal care dezvaluie originea rasiala. de catre universitati. Art. Acest software se numeste freeware. orice autoritate publica sau orice alt organism care. doctorii. cu acordul autorului. pentru a permite dupa caz identificarea persoanelor sau dimpotriva . In multe tari. Licenta acorda dreptul de folosire a programului respectiv si nu drept de comercializare sau distributie. Culegerea si prelucrarea datelor trebuie efectuata loial si legal. codurile de identificare atribuite oficial. 3. neexcesiv in conformitate cu finalitatea utilizarii lor. 2. Datele de inregistrare sunt furnizate de catre companie in momentul achizitionarii produsului. Termenii de baza utilizati in prezenta reglementare au semnificatia definita in continuare: a) Data cu caracter personal este considerata orice data referitoare la o persoana (persoana in cauza) fizica identificata sau identificabila. care poate fi folosit pentru o perioada de timp pentru evaluare. indiferent de mijloacele sau suporturile utilizate. Un aspect important este acela ca pentru mai multe calculatoare trebuie achizitionata o copie separata a produsului. adresa persoanei. adecvat. Dupa aceasta perioada software nu mai este functional sau afiseaza o multitudine de mesaje in care utilizatorul este rugat sa se inregistreze. Alt tip de software-ul este shareware. De regula este complet functional si este dezvoltat. deci licente diferite.Exista insa software care poate fi copiat gratis. 1. prenumele. dar va fi mult mai ieftin decat daca s-ar achizitiona licente separate pentru fiecare calculator. ceea ce inseamna ca este permisa copiarea software si instalat pe mai multe computere. Cu ocazia culegerii si prelucrarii datelor cu caracter personal trebuie sa se asigure respectarea drepturilor. Computerele detin informatii depre utilizator si aceste date nu trebuie sa fie facute cunoscute. opiniile politice. de cele mai multe ori. h) Comunicare de date este acea operatie prin care datele cu caracter personal sunt aceesibile tertilor. Uneori este mai rentabil sa se achizitioneze o licenta de utilizator. culege si prelucreaza date cu caracter personal. dreptul de a proteja aceste informatii se afla sub protectia legii.

cu cheltuieli minime informatii referitoare la: prelucrarea sau neprelucrarea datelor sale. stergerea sau sigilarea datelor a caror prelucrare nu este conforma cu scopurile stabilite. este interzisa. sau vor fi prelucrate. existenta fisierului care cuprinde astfel de date. baze de date. (4) In cazul in care persoana in cauza este incapabila legal se poate cere. persoanele si organismele carora li se pot comunica si obiectivele comunicarii. (2) Consimtamantul se considera implicit daca persoana in cauza a fost informata despre culegerea. Art. (1) ConsimtamantuI persoanei in cauza trebuie solicitat inainte de culegerea si prelucrarea datelor sale personale cu specificarea explicita a scopului/scopurilor pentru care sunt utilizate datele. fara motive legitime. liber si clar. consimtamantul persoanei care poate actiona in numele persoanei in cauza. 4. impiedicarea distrugerii accidentale sau ilicite sau a pierderii accidentale. scopurile prelucrarii.anonimizarea lor. Art. Se admit derogari referitoare la informarea persoanei in cauza in cazul in care derogarea este prevazuta prin lege in scopul de a preveni aparitia de infractiuni penale si de a o proteja. (2) Dreptul de a avea acces si de a obtine de la responsabilul prelucrarii. 5. persoanele sau organismele prin care au fost culese. 12. Persoana in cauza trebuie informata referitor la: scopul/ scopurile pentru care datele personale sunt. 7. 8. 6. . Datele cu caracter personal se culeg si prelucreaza cu scopuri bine definite respectand legalitatea prevazuta de legislatia in vigoare cu consimtamantul persoanei in cauza sau a reprezentantului legal al acesteia. nepermiterea accesului. 9. Comunicarea datelor culese si prelucrate se poate face daca legislatia in vigoare o autorizeaza sau daca persoana in cauza respectiv reprezentantul sau legal a consimtit in prealabil Art. categoriile de date prelucrate. (5) In cazul datelor sensibile cu caracter personal consimtamantul persoanei in cauza trebuie sa fie explicit. Luarea de masuri de organizare si tehnice adecvate pentru asigurarea securitatii datelor. (1) Drepturile persoanei in cauza trebuie garantate prin legislatia in vigoare. Art. Art. (3) Dreptul de a cere rectificarea. Gestiunea datelor intra in sarcina responsabilului de fisier. (3) Daca nu s-au respectat scopurile pentru care a fost dat acordul. consimtamantul poate fi retras in orice moment si fara efect retroactiv. Art. fara intarziere. prelucrarea sau utilizarea datelor sale si nu s-a opus. 10. Art. destinatarii sau categoriile de destinatari carora le sunt comunicate datele. respectand legislatia in vigoare. exact si complet. Art. Art. care ar-e obligatia sa asigure caracterul lor actual. modificari sau comunicari neautorizate. 11. fara restrictii. (1) Comnicarea datelor cu caracter personal nu trebuie facuta decat cu consimtamantul scris al persoanei in cauza (2) Patruderea in fluxul comunicatiilor de catre xci ce opereaza retele sau furnizeaza servicii. protectia datelor cu caracter personal.

executarea unui contraet intre persoana in cauza si responsabilul prelucrarii. (1) Transferul transfrontiera de date cu caracter personal trebuie sa respecte dispozitiile nationale ale tarii de origine. (2) Transferul de date cu caracter personal spre o alta tara va respecta urmatoarele conditii: acordarea consimtamantului de catre persoana in cauza. . ale celei de receptare. a libertatilor si drepturilor fundamentale ale persoanelor. (5) Asigurarea securitatii retelei. salvarea unui interes vital al persoanei in cauza.ro/legislatie_nou. (4) Patrunderea autoritatilort publice in continutul cumunicatiilor este permisa numai daca aceasta este permisa de lege.L. 13. Art. va trebui asigurat cel putin nivelul de protectie agreat de comun acord. a serviciilor si a datelor comunicate prin retea. precum si impiedicarea oricarei patunderi sau interceptari neautorizate a comunicatiilor este permisa numai daca aceasta este prevazuta de lege Art. transferarea unor informatii continute in registrul public deschis consultarii publicului (3) Transferul de date cu caracter personal spre o alta tara care nu asigura un nivel de protectie satisfacator.atic. Utilizarea in scopul cerctarii stiintifice a datelor cu caracter personal trebuie sa excluda posibilitatea identificarii persoanelor in cauza http://www.14.(3) Operatorilor de retea si furnizorilor de servicii li se interzice comunicarea mesajelor catre terti.R.asp?Id=219104934 Realizat de Alina Gabriela Tomasian Revizuit si adaugit de Valentina Gaman © 2004-2005 Next Generation Consulting S. Daca relatiile de transfer nu sunt reglementate prin acte cu caracter international.org. poate fi autorizat prin legislatia in vigoare cand responsabilul prelucrarii ofera garantii suficient pentru protectia vietii private. salvarea unui interes public important sau constatarea sau exercitarea sau apararea unui drept in justitie. precum si dupa caz a celor de tranzit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful