Probleme de logica si perspicacitate

1.ARDEREA FARA FLACARA SI FARA CALDURA
Daca veti intreba un chemist de ce lemnul si carbunele ard numai la temperature inalte ,va va raspunde ca de fapt combinarea oxigenului cu carbonul poate avea loc la orice tempteratura ,dar ca la temperature joase acest process decurge foarte lent(adica in reactie intra un numar neinsemnat de molecule) el scapa observatiei noastre.Legea care determina viteza reactiilor chimice arata ca,atunci cand temperatura scade cu ,viteza de reactive se reduce la jumatate. Sa aplicam cele de mai sus la reactia oxidarii lemnului adica la procesele de ardere a lemnului.Sapresupunem ca un gram de lemn arde la temperature de C a unei flacari ,in timp de o secunda . In cat timp va arde un gram de lemn la temperature de La aceasta temperature care este cu 580=58* C? mai mica ,viteza reactiei

va scadea de ori ,deci un gram de lemn va arde in timp de secunde. Cu cati ani este egal acest interval de timp?Putem calcula acest lucru cu aproximatie,fara sa inmultim 2 2 de 57 de ori si fara ajutorul tabelelor cu logaritmi.Vom folosi faptul ca = Adica circa ( = = =1024 = deci

dintr-un trillion de secunde.Un an are circa 30 000 000 sau 3 ani

secunde de aceea Zece miliarde de ani !Iata in cat timp ar arde un gram de lemn fara flacara si fara caldura.Asadar lemnul si carbunele ard si la temperature obisnuite fara sa fie aprinse.Inventarea uneltelor pentru producerea focului a accelerat de miliarde de ori acest process extreme de lent.

2.CALUL SI CATARUL
,,Un cal si un catar paseau alaturi avand fiecare in spate cate o povara.Calul se vaita de greutatea poverii sale .
1

,,De ce te vaieti? l-a intrebat catarul.Daca as lua de la tine un sac,povara mea ar devein de doua ori mai grea decat a ta.Iar daca tu ai lua un sac de pe spinarea mea ,povara ta ar devein egala cu a mea’’ Cati saci ducea calul si cati catarul?

REZOLVARE
Daca as lua de la tine un sac : x-1 Povara mea y + 1 Ar devein de doua ori mai grea decat a ta: y+1=2(x-1) Iar tu ai lua un sac de pe spinarea mea : y-1 Povara ta: x + 1 Ar devein egala cu a mea: y -1=x+1 Am redus problema la un system de ecuatii cu doua necunoscute sau Rzolvand acest sistem aflam : x=5 ,y=7.Calul ducea 5 saci ,iar catarul 7.

3.PASARILE DE PE MALUL UNUI RAU
La un mathematician arab din secolul al 11-lea gasim urmatoarea problema: ,,Pe malurile unui rau cresc,fata in fata,doi palmieri.Inaltimea unui palmier este de 300 de coti si a celuilalt de 20 de coti distant dintre palmieri fiind de 50 de coti.Pe varful fiecarui palmier sta cate o pasare.La un moment dat ambele pasari au observant un peste care a aparut la suprafata apei intre cei doi palmieri; ele s-au repezit deodata asupra pestelui si l-au ajuns in acelasi timp. La ce distant de palmierul mai inalt a aparut pestele?

Din figura folosind teorema lui Pitagora ,obtinem: = + = +(
2

Dar AB=AC deoarece ambele pasari au parcurs aceste distante in acelasi timp.De aceea : 100x=2000 x=20 Pestele a aparut la o distant de 20 de coti de palmierul mai inalt.

4.NUMARUL UNUI AUTOCAMION
Facand o plimbare prin oras 3 studenti au observat ca soferul unui autocamion a incalcat regulile de circulatie.Nici unul dintre ei n-a memorat numarul masini (format din 4 cifre);fecare dintre ei a observant cate o particularitate a cestui numar.Unul si-a amintit ca primele doua cifre erau indentice.Al doilea ca ultimile doua cifre cincideau.In sfarsit al treilea student afirma ca numarul dat este patrat perfecr.Oare se poate afla numarul masinii dupa ceste indicia?

REZOLVARE
Sa notam prima (si a doua )cifra a numarului cautat cu ,,a’’,iar cifra a treia(si a patra) cu ,,b’’.Atunci intregul numar va fi 1000a+100a+10b+b=1100a+11b=11(100a+b) Acest numar este divizibil cu 11 si de aceea(fiind un patat perfect)el se imparte exct si cu .Deci, numarul 100a+b se imparte exact prin 11.Folosind oricare din cele doua criteria de divizibilitate prin 11 aratata mai sus deduce ca si numarul a+b este divizibil prin 11.Deci: a+b=11 deoarece atat a cat si b sunt mai mici decat 10. Ultima cifra b a unui patrat perfect poate avea numai urmatoarele valori : 0,1,4,5,6,9 . De aceea pentru cifra ,,a’’ care este egala cu 11-b putem avea urmatoarele valori:11,10,7,6,5,2 Primele doua posibilitati se excluddeci ne raman urmatoarele patru b=4 ; a=7; b=5 ; a=6; b=6 ; a=5; b=9 ; a=2; Rezulta ca numarul autocamionului trebuie cautat prin urmatoarele patru cifre: 7744,6655,5566,2299 Dar ultimele trei numere nu sunt patrate perfecte;numarul 6655 se imparte la 5,dar nu se imparte la 25; Numarul 5566 se imparte la 2,dar nu s eimparte la 4;numarul 2299=121*19 nu este,nici el,un patrat perfect.Ramane deci numai numarul 7744= care da Solutia problemei.
3

Produsul cifrelor sale este 756. 5 ruble bucata Mere………………………………………………. în dezordine.. obtinem :z=60 Deci .5.Acest număr este o putere a lui 3..este un numar neprim.39 de mere si 60 de prune. formam doua ecuatii: Impartim prima ecuatie la 10 si scazand din ea ecuatia a doua obtinem o ecuatie cu doua necunoscute : 49x+9y=400 y= =44+5x+ =44-5x+4t t= . 7. B.s-au numarat :1 pepene. Vertical A. 4.Pretul fructelor sunt urmatoarele: Pepene verde…………………………………..CUMPARAREA UNOR FRUCTE Cu 50 de ruble au fost cumparate 100 de bucati de diferite fructe.a’’ este diferit de 1 .De y=44-5(1-9t)+4t=39+49t Din inegalitatile : 1-9t>0 si 39+49t>0 deducem ca >t>aceea. 6.al merelor cu y si al prunelor cu z.TEOREMA Sophiei Germain Iata o problema formulate de cunoscuta matemaciana franceza Sophiei Germain : Sa se demonstreze ca orice numar de forma +4 unde.. 1 rubla bucata Prune…………………………………………………. x=1-9t si deci t=o .y=39 Inlocuind aceste valori ale lui x si y in ecuatia a doua. 3. x=1. Orizontal 1.Suma cifrelor sale este 16.Cifrele sale sunt consecutive aşezate în ordine crescătoare. Cifrele sale sunt consecutive. 10 copeici bucata Cate bucati din fiecare fel de fructe au fost cumparate? REZOLVARE Notam numarul pepenilor cu x. REZOLVARE Demonstratia reiese din urmatoarele transformari : +4= Numarul +4 poate fi deci pus sub forma unui produs de doi factori care sunt egali cu numarul dat si nici cu 1 Deci acest numar nu este prim. 2. 4 .

produsul x2y2 va fi de asemenea maxim. D. Este un pătrat de formă aabb (număr „bâlbâit”).Deoarece suma X2+Y2 ramane constanta produsul x2y2 devine maxim cand x2=y2 sau x=y.Numărul este alcătuit din cifre impare consecutive. în dezordine. 9.PALNIA DE CAPACITATE MAXIMA Dintr-o table circular trebuie sa confectionam partea conica a unei palnii.Se cere ca dintr-un bustean de forma cilindrica sa fie taiata o grinda dreptunghiulara de volum maxim. Este un număr care se divide cu 3.Cate grade trebuie sa aiba sectorul astfel taiat pentru ca acest con sa aiba capacitate maxima? 5 . 8. atunci conform teoriei lui Pitagora x2+y2=d2 Unde d este diametrul busteanului. Deci sectiunea grinzii trebuie sa fie patrata.Dar atunci cand xy este maxim.iar partea ramasa o vomn indoi sub forma de con.In acest scop vom taia din table un sector .Ce forma trebuie sa aiba sectiunea grinzii? REZOLVARE Daca laturile sectiunii dreptunghiului sunt x si y.atunci cand xy va avea valoarea maxima.Volumul grinzi va fi maxim . C.

Trebuie deci sa ridicam lumanarea astfel ca razele sa cada cat mai aproape pe vertical.REZOLVARE Vom nota cu x lungime arcului corespunzator partii de cerc care urmeaza sa fie indoita pentru palnie.O vom nota cu x .Distanta BC la care se afla moneda B de piciorul C al perpendicularei care trece prin flacara A .arcul x fie de .ceea ce inseamna ca indepartam sursa de lumina.Prin urmare .Daca stralucirea flacarii este I .o vom nota cu a.In acest caz .razele cad oblic.ceea ce inseamna ca arcul sectorului taiat trebuie sa 10.ILUMINAREA MAXIMA La ce inaltime deasupra mesei trebuie sa fie asezata flacara unei lumanari astfel ca ea sa lumineze cel mai bine o moneda aflata pe masa? REZOLVARE S-ar parea ca pentru atingerea scopului propus ar trebui ca flacara sa fie cat mai aproape de masa.inaltimea optima (din punct de vedere al iluminarii)va fi o inaltime oarecare medie la care sa se gaseasca flacara deasupra mesei.iar lungimea circumferintei bazei va fi x.Raza r a bazei se determina din egalitatea: 2∏r=x de unde r= = Inaltimea conului va fi :H= Volumul acestui con va fi :V= H= Aceasta expresie ia valoarea maxima o data cu expresia: Si cu patratul ei : Deoarece + = este o marime constanta rezulta ca ultimul produs ia valoarea maxima pentru o valoare a lui x care verifica relatia : de unde =2 In grade .Dar aceasta presupunere nu este adevarat:atunci cand flacara este asezata prea jos. 3 =2 si x= R 5.generatoarea conului va fi raza R a tablei circulare .15 R .atunci(potrivit legilor opticii) iluminarea monedei va fi: 6 .

Deoarece cosα=cosA= iluminarea monedei va fi : aceasta expresie ia valoarea maxima pentru aceeasi valoare a lui x.Avem ecuatia Rezolvand aceasta ecuatia aflam : x= Moneda va fi iluminata cel mai bine atunci cand sursa de lumina se va afla la o inaltime de 0.71 din distant intre proiectia sursei si moneda. Expresia transformata ia valoarea maxima o data cu expresia : deoarece factorul constant introdus nu influenteaza valoarea lui x pentru care produsul ia valoarea maxima.ca si pataratul ei adica: Omitem factorul care este o marime constanta iar expresia ramasa o transformam in felul urmator: .Observam ca suma factorilor la puterea intai: =1 este constanta deduce ca =2 produsul considerat ia valoarea maxima atunci cand . 7 .unde α este unghiul de incidenta al fasciculului de raze AB .Cunoasterea acestei relatii ajuta la stabilirea celei mai bune iluminari a locurilor de munca.

Din geometrie stim ca suprafetele corpurilor asemenea sunt proportionale cu patratele dimensiunilor lor liniare (l) iar volumul cu cubul dimensiunilor liniare . C ele doua numere obtinute se aduna si rezultatul se ridica la patrat. REZOLVARE Problema revine la a determina x si y din ecuatia = 1000 * x + y unde x si y sunt numere de 3 cifre. 37|z-1. deci nu pot fi simultan multipli de 27 sau 37.numarul de calorii x este proportional cu suprafata(s) a boului adica: unde S1 este suprafata corpului boului care cantareste 630 kg.1) = 999 * x sau. Relatia se poate scrie (x + y) * (x + y . 8 .11. notand x + y = z. Apar patru cazuri: i) 27|z.1) = 37 * x * . z * (z . Care este acesta ? Nota: Toate numerele folosite sunt nedegenerate (prima cifra este nenula).Conform enuntului .boul are nevoie de 10 300 de calorii 12.Cunoscand acest fapt sa se stabileasca numarul caloriilor din hrana de intretinere a unui bou care cantareste 420 kg tinandu-se seama ca in aceleasi conditii un bou de 630 kg are nevoie de 13 500 de calorii.refacerea celulelor)este proportional cu suprafata externa a corpului animalului.LOGARITMI IN GRAJD Cantitatea asa-zisei hrane de intretinere(adica cantitatea minima necesara pentru inlocuirea caloriilor cheltuite de organism prin functionarea organelor interne. NUMARUL DE 6 CIFRE Impartiti un numar de 6 cifre in doua jumatati egale (de cate 3 cifre fiecare). Se obtine numarul initial.De aceea: si deci de unde: Cu ajutorul tabelului x=13 500 de logaritmi aflam: x=10 300 . z si (z1) sunt numere naturale consecutive.este necesar ca pe langa algebra sa apelam si la geometrie. REZOLVARE Pentru rezolvarea acestei problem practice din domeniul cresterii animalelor.

PISTA CIRCULARA Pe o pista circulara se afla puncte de start de unde pleaca masini. ii) 37|z. La fiecare ciocnir e. Singura valoare admisa pentru z este 1000.Pista este ingusta. Aratati ca exista un moment in viitor care va copia exact momentul initial: to ate masinile se afla pe pozitiile de plecare si au orientarea initiala. in directii diferite si ruleaza cu o viteza constanta. Pentru z = 1998 se obtine x = 3994. Deci. 9 . Deci singura varianta admisa este 494209. care nu este solutie. REZOLVARE Sa presupunem ca pe botul fiecarei masini este un timbru. Se presupune ca lungimile masinilor sunt neglijbile. Prea mult. A doua valoare este z = 1702 care conduce la x = 2898.Sa urmarim acum itinerarul timbrelor. 13.Un timbru va cal atori permanent in aceeasi directie. De aceea coliziunile sunt inevitabile . numar prea mare. asa ca doua masinicare se ciocn esc isi schimba instantaneu directia cu 180 grade si continua sa mearga cu aceeasi viteza. Nu este solutie. Urmatoarea valoare este z = 1296. care conduce la x = 1000.Masinile pl eaca in acelasi moment. cele doua timbre schimba masinile. numar care are mai mult de trei cifre.Prima valoare gasita pentru z este z = 297. Atunci x = 88. efectuand o miscare circulara. iv) 999|z-1. Se obtine solutia 494209. ceea ce conduce la x = 1680. 37|z. Valoarea maxima admisa pentru z este 999 + 999 = 1998. Coliziunile dintre masini sunt perfect elastice. nu al masinilor. care da x = 494 si y = 209.Deci z poate lua do ar doua valori posibile. in fiecare loc unde la inceput era o masina.Fiecare masina va avea permanen t lipit de ea un timbru. 27|z-1. acum va fi din nou o masin a care merge in aceeasi directie. Cum vitezele sunt constante.fiecare timbru a ajuns pe pozitia sa initiala. inseamna ca dupa timpul T= lungimea cerculu i / viteza. Pentru z = 999 se obtine x = 998 si y = 1. de latimea unei singure masini. trecand de la una la alta. care nu este numar de trei cifre. Prima valoare posibila pentru z este 703. iii) 27|z. deci 999|z.

Scot succesiv cate o bila din urna si o asez pe masa. aceasta fiind urmata de 7 9 6 2 1 4 8 10 3. Fiecare barbat poarta un cost um dintr-o singura culoare: rosu. Daca nu. noua pozitie curenta este o permutare circulara a pozitiei initiale.Daca pe aceste pozitii au ajuns chiar masinile care plecasera initial. cum ordinea masinilor pe cerc nu se schimba (masinile nu pot trece una de alta). 15. . am obtinut pe masa secventa de nume re 5 9 2 4 10 7 6 1 8 3 In ce ordine am scos bilele din urna ? REZOLVARE Problema se poate rezolva folosind o analiza retro. fiecare sotie p oarta o rochie de culoare rosie. se va ajunge la permutarea identica. dupa urmatoarea regula: . noua bila va fi asezata exact la mijloc. 10 BILE Intr-o urna sunt 10 bile.daca pe masa se afla un numar impar de bile.Tabelul urmator ofera ordin ea scoaterii bilelor din urna. 14. galben sau albastru. galbena sau albastra. Dupa ce am scos toate bilele din urna. Mutare Nr bilei extrase Configuratia 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 3 10 8 4 1 2 6 9 7 5 5 9 2 4 10 5 9 2 4 10 592476 592476 592761 59276 5976 597 57 5 76183 7618 18 1 Deci prima bila scoasa este 5. verde. noua bila va fi asezata la sfars it (in dreapta). verde.BAL MASCAT Patru perechi de prieteni merg la un bal mascat.Repetand de un n umar finit de ori aceste cicluri de timp T.Numai ca nici o pereche nu se imbr 10 . am termin at. numerotate de la 1 la 10.La fel. pe un singur rand.daca pe masa se afla un numar par de bile.

y) va desemna o familie (sot.aca in aceeasi culoare. (R. Domnul imbracat in galben este sotul Doamnei in rosu daca si numai daca s otia Domnului in verde este Doamna care poarta rochie galbena.A) sunt false. 3.R) In plus. Cum (A.A) ar fi adevarata (din 1). RVGA R -xxx V x-xx G xx-x A xxxDe asemenea. (V.V). galben si albastru). determinati cele patru perechi: 1. De aici se poate deduce sotul doamnei in Albastru. (G.A). verde. (R.G) 3. asa ca este destul de dificil sa decidem cine cu cine este casatorit.A) <=> (V.R) <=> (G.Din urmatoarele informatii.V. sotie). Daca (V. rezulta atunci si (G.G) si (A. (R. contradictie. Domnul costumat in rosu si Doamna in albastru sunt casatoriti daca si num ai daca Doamna cu rochie rosie este sotia Domnului in costum Verde. Deci (V.A). singura varianta ramane (V. atunci (G.R).R) este falsa.A) ar fi adevarata (din 3). 2.R) ar fi adevarata.A (rosu. (G. Atunci conditiile problemei se enunta astfel: 1. (V. (R. cu conventia ca pe linii considera m culorilecostumelor barbatesti si pe coloane culorile rochiilor femeilor.A) 2. cu X in certitudinile si cu 0 perechile deja formate. (x.A) falsa.G.R) <=> (V.(R.Initial stim ca nu exista nici o pereche imbra cata in aceeasi culoare deci marcam diagonala cu -. Vom marca cu variantele imposibile.A) falsa.(G.A).A) sunt false. REZOLVARE Reprezentam toate situatiile posibile printr-un tabel 4x4 cu liniile si coloanele R. 11 . Domnul imbracat in verde este sotul Doamnei in rosu daca si numai daca D omnul in galben este casatorit cu Doamna in rochie albastra.

A) este adevarata.G) este falsa ducand (cu 1) la (G. 95. 45. Cum (V. . Care este urmatorul numar cu aceeasi proprietate ? REZOLVARE O definitie recursiva a sirurilor este a_{n+1} = a_n + 76. 12 .La fel.G). singura posibilitate este (A. atunci (V. . Singura posibilitate pe linia lui G ramane (G.SECVENTE Se dau secventele numerice: A: 19. 323. sotia in Verde Sotul in Albastru. Numarul 95 are proprietatea de a apare in ambele linii (A si B). 171.. Sotul in Verde. 70. 247.. 95. b_{n+1} = b_n + 25..R) falsa. RVGA R --xV ---0 G -0-A x-xPe linia lui R ramane o singura varianta posibila: (R.y). 120. sotia in Galbena. sotia in Alb Sotul in Galben. B: 20.. linia x si coloana y contin un si ngur 0. sotia in Rosu 16.R).V) adevarata. iar in rest -). pe coloana lui R. RVGA R --xV ---0 G -0-A x-xConcluzie: Sotul in Rosu.Completam matricea in mod corespunzator cu aceasta informatie: RVGA R -xxV ---0 G xx-A xxx(in momentul cand s-a stabilit o pereche (x.

x * (50 . in butoi se afla 5 0 .x) / 50 litri de vin. 6 + 30 = 36. Intro zi. Cu a doua damigeana se scot deci x * (50 . Dupa prima operatie. Care este capacitatea damigenei ? REZOLVARE Sa notam cu x capacitatea damigenei. In acest moment butoiul contine apa si vin in cantitati egale. 19. b_n = 25 * n + 20 unde n = 0. REZOLVARE 13 .Deci ambele secvente sunt progresii aritmetice definite prin: a_n= 76 * n + 19. 18.1)/25.50 * sqrt2)/2 = 50 . si o damigeana.x . Deci trebuie ca 25 sa divida k . 2. repeta operatia: sco ate din butoi o damigeana cu amestec si pune in loc o damigeana cu apa. 19 + 30 = 49). VIN SI APA Un om are un butoi de 50 litri. plin cu vin. x2 = (100 . Secvente de patrate Tripletul 6.25 * sqrt2 Se retine numai a doua solutie x = 25 * (2 . Atunci p = 79 si numarul comun este a_26 = b_79 = 1995.1)/ 25 = 3 * k + (k .x) / 50 = 25 ecuatie de gradul II cu solutiile: x1 = (100 + 50 * sqrt2)/2 = 50 + 25 * sqrt2.. se obtine un patrat perfect (6 + 19 = 25. cand apa si vinul s-au amestecat suficient.x) / 50 litri de vin. Regula este de a exista p si k astfel ca a_k = b_p (1) 76 * k + 19 = 25 * p + 20 => p = (76 * k . Pentru k = 1 se obtine p = 3 si numarul comun este 95. 1.x litri de vin si x litri de apa. Dupa un timp.1. Cum in final raman in butoi numai 25 litri de vin. Puteti gasi o secventa de 4 numere care sa aiba aceeasi proprietate ? (suma oricarei perechi de numere sa fie un patrat perfect). in fiecare litru de ''carcalete'' se vor afla (50 . scoate din butoi o damigeana cu vin si inlocuieste lipsa cu o damigeana cu apa. vom avea 50 . . 17. 30 are o proprietate interesanta: Daca se aduna oricare doua din cele trei numere.sqrt{2}) (solutia x1 conduce la o damigeana mai mare decat butoiul). Urmatorul numar comun este pentru k = 26. Dupa amestec.

40).. necesara pentru retetele sale. 2) Un 10 este la stanga cupei. 178). 23. Daca un numar se poate repeta de 3 ori: (18. ceea ce inseamna ca variantele a) si b) s unt imposibile. 19 . Balanta Un farmacist dispune de 4 greutati a.d. 18. ce carti sunt pe masa ? REZOLVARE Notam Cupa cu C. 178 + 306 = 48 4 = 22*22.Daca un numar se poate repeta de patru ori. 98) 2 + 23 = 25. 18 + 178 = 14*14.2. 18 + 178 = 196 = 14*14. 20. Tot din 2) rezulta c a zecele este de Pica. de la stanga spre dreapta. 8 de trefla. cu ajutorul carora poate cantari orice cantitate de i grame (i=1.c..Carti de joc Pe masa sunt puse 3 carti de joc: o pica.c.b. deducem ca avem una din urmatoa rele configuratii posibile : a) C P T b) C T P c) P C T Mergem apoi la afirmatia 2). 306) 18 + 18 = 6*6. 3) Cupa este la stanga treflei. 14 . care spune ca C este la stanga cartii de T. valet de cupa. 18) 18 + 18 = 6*6. 18. 2 + 98 = 100. Se stie ca: 1) Un 8 este la dreapta unui valet.d ? CONDITIE: Fiecare cantitate de i grame (i=1. 23 + 98 = 121. Daca pornim de la afirmatia 3).. Deci. => Ordinea cartilor este Pica. Din 1) vom deduce ca 8ul este de Trefla si Valetul este de Cupa. care spune ca un 10 este la stanga cupei. 18. 178. sau (Alexandru Jugravu): (2. 18 + 18 = 6*6. 18. o cupa si o trefla.40) trebuie obtinuta printr-o singura cantarire. 18 + 306 = 324 = 18*18. Daca un numar poate sa apara de 2 ori: (18. cartile sunt: 10 de pica.b. Cupa. 98. Deci C nu poate fi cea mai din stanga carte.. Au mai ramas doua carti a caror valoare nu o stim: Pica si Trefla (in aceasta ordine).. Trefla.. Trefla cu T si Pica cu P. 18. Ce valori au a.2. De la stanga spre dreapta. 98 + 98 = 196. avem multe solutii de genul: (18.

40]. Exista = 81 combinatii posibile care pot fi realizate cu valorile x_i parcurgand toate valorile multimii {0. sau -1 : greutatea a_i este pusa pe talerul din stanga. Deci sunt ( 1)/2=40 valori care se pot obtine prin cantarire cu 4 greutati.1.1*9 + 1*27 16 = 1*1 . x4) care conduce la valoarea x. a4 astfel incat cele 40 valori distincte obtinute printr-o singura cantarire sa acopere intervalul [1. iar celelalte se impa rt in doua submultimi egale: pentru orice solutie (x1. a4 cele 4 greutati folosite.0*9 + 1*27 30 = 0*1 + 1*3 + 0*9 + 1*27 31 = 1*1 + 1*3 + 0*9 + 1*27 32 = -1*1 . a2. 1 = 1*1 + 0*3 + 0*9 + 0*27 2 = -1*1 + 1*3 + 0*9 + 0*27 3 = 0*1 + 1*3 + 0*9 + 0*27 4 = 1*1 + 1*3 + 0*9 + 0*27 5 = -1*1 .1*3 + 0*9 + 1*27 25 = 1*1 .1*9 + 1*27 23 = -1*1 .1*9 + 1*27 22 = 1*1 + 1*3 . a2. -x2.1*3 + 1*9 + 1*27 34 = 1*1 . O listare a variantelor prin care se obtin cele 40 valori este data mai jos. una din ele conduce la valoarea x=0.1*3 + 1*9 + 1*27 33 = 0*1 . unde xi poate fi 0 : cand greutatea a_i nu se foloseste. el poate fi dedus insa destul de usor: a1=3 =1. Trebuie verificata relatia x=a1*x1+a2*x2+a3*x3+a4*x4. 1 : cand greutatea a_i este pusa pe talerul din dreapta. a3= =9.1*9 + 1*27 21 = 0*1 + 1*3 .1*3 . -x3.1*3 + 0*9 + 1*27 26 = -1*1 + 0*3 + 0*9 + 1*27 27 = 0*1 + 0*3 + 0*9 + 1*27 28 = 1*1 + 0*3 + 0*9 + 1*27 29 = -1*1 + 1*3 .1*3 + 1*9 + 1*27 15 .Voi sa ri peste rationamentul care conduce la aceste valori.1*9 + 1*27 18 = 0*1 + 0*3 .1*9 + 1*27 17 = -1*1 + 0*3 . a3. -x4) conduce la la valoarea -x. a4= =27. solutia (-x1.1*3 .1*3 + 1*9 + 0*27 6 = 0*1 .REZOLVARE Vom pune cantitatea de cantarit x pe talerul din stanga si fie a1. x2.1*9 + 1*27 20 = -1*1 + 1*3 .0*3 .1*3 + 1*9 + 0*27 7 = 1*1 .1*3 + 1*9 + 0*27 8 = -1*1 + 0*3 + 1*9 + 0*27 9 = 0*1 + 0*3 + 1*9 + 0*27 10 = 1*1 + 0*3 + 1*9 + 0*27 11 = -1*1 + 1*3 + 1*9 + 0*27 12 = 0*1 + 1*3 + 1*9 + 0*27 13 = 1*1 + 1*3 + 1*9 + 0*27 14 = -1*1 . x3.Mai raman de precizat patru greutati a1. a2= =3.1*9 + 1*27 15 = 0*1 .1} in relatia de sus. a3.1*9 + 1*27 19 = 1*1 .1*3 .1*3 + 0*9 + 1*27 24 = 0*1 .

unde c + d = 4 Se presupune ca a > b (pentru a evita repetarea solutiilor): Cazul I. 21.Pe talerul din dreapta se pun greutatile de 3 si 27 grame. y=5} cu valorile (a=4. a = 4 si b = 1. Fie x si y valorile acestora. In cazul general. pentru a cantari 20 grame. pot fi obtinute printr-o singura cantarire toate cantitatile din intervalul [1.. cu n+1 greutati: 1. 16 .O metoda eleganta de rezo lvare este de a incerca descompunerea folosind un numar minim de monede. precum si greutatile de 1 si 9 grame.35 = -1*1 + 0*3 + 1*9 + 1*27 36 = 0*1 + 0*3 + 1*9 + 1*27 37 = 1*1 + 0*3 + 1*9 + 1*27 38 = -1*1 + 1*3 + 1*9 + 1*27 39 = 0*1 + 1*3 + 1*9 + 1*27 40 = 1*1 + 1*3 + 1*9 + 1*27 Cum se citeste: de exemplu. .. y=9} si {x=3. Este clar ca trebuie cel putin doua tipuri de monede. Ecuatia x+1+9=3+27 conduce la solutia x=20. unde a + b = 5 c * x + d * y = 14. c=2. Ce valori au monedele din tara respectiva ? REZOLVARE Vom presupune (pentru simplificare) ca moneda cea mai mica este de un esc udo si ca toate monedele sunt reprezentate de un numar intreg de unitati. [ ]. se pun pe talerul din stanga cantitatea x de cantarit.. b=1. Cazul II. y=2} pentru care nu se gase sc valori intregi ale lui c si d care sa verifice relatia c + d = 4. De aici se obtine solutia {x=2. Se obtin doua ecuatii diofantice: a * x + b * y = 13. y=5} si {x=3. Monede Intro anumita tara trebuie minim 5 monede pentru a plati 13 escudossi minim 4 monede pentru a plati 14 escudos. De asemenea vom considera ca nu exista monede de valoare mai mare de 14 escudos (altminteri problema ar avea o infinitate de solutii). y=1} (care verifica prima ecuatie) nu s e gasesc valori intregi pentru c si d care sa verifice relatia c + d = 4. 3. a = 3 si b = 2 Se obtin variantele posibile {x=1. d=2) Pentru variantele {x=1.

unele sume .Ursul va parcurge in 20" doua arcuri de arena. mergand in sens invers. 22. ursul are nevoie de 30" pentru a parcurge arena. Ca o concluzie. 2 si 8 escudos. Victor Dascalu a gasit alta solutie: 0.Acrobatul va parcurge un arc de arena de 120 grade in cele 20" pana la prima intalnire c u ursul. 2 si 5 escudo.5. In cat timp parcurge ursul o rotatie completa in jurul arenei ? REZOLVARE Ipoteza: Consideram cele doua viteze constante. Astfel.8} pot fi trase cateva concl uzii interesante.5 (5 monede) 14 = 1 * 8 + 3 * 2 (4 monede) Nota (AA): Comparand cele doua solutii: A={2.2. Un urs pe bicicleta. in varianta A. Deci. se intalneste cu acrobatul la fiecare 20 secunde. acrobatul se va intalni cu ursul de 3 ori [1 minut / 20" = 3 ori]. cod ID 17 . atunci 13 escudo pot fi platiti cu 4 monede (2 mo nede de 5 escudo si cate una de 2 respectiv 1 escudo).5. Atunci 13 = 1 * 8 + 2 * 2 + 2 * 0. Va avea nevoie de inca 10" pentru a-l parcurge pe cel de al 3 lea. moneda de 1 escudo (ca si moneda de 1 leu de altfel) nu are c e cauta in economia tarii respective.5} si B={0. efectuand o rotatie completa intr-un minut. ceea ce infirma ipoteza. fapt care nu se intampla in varianta B. Daca se folosesc monede de 1.Pe parcursul unei arene comp lete. respectiv 5 escudos ! Eliminand ipotezele de mai sus (monedele sunt multipli intregi de 1 escudo si pentru rezolvare se cauta un numar minim de monede). un acrobat pe bicicleta se invarte in jurul arenei. 23.Monedele din tara respectiva au valorile de 2. Introducerea monedei de 1 esc udo este inutila in varianta B si contradictorie in varianta A.nu pot fi platite. La circ La circ.de 1 si 3 escudo .

Radu va avea ID-ul 18 + 1 + 4 + 21 = 44. s = 19. b = 2. m = 13. in grup a fost acceptat si Radu. i = 9. y = 25. f = 6.Drum minim pe tabla de sah Intr-un colt al unei table de sah 8x8 este asezat un cal. k = 11. Codurile fiecarui partener sunt: Andrei . u = 21.68 Ulterior.19 Ioana . l = 12. t = 20. Codul ID se obtine facand suma numerelor corespunzatoare literelor care alca tuiesc fiecare nume. z = 26 (se face identificare intre literele mari si cele mici).51 Marta .53 Dan . in care fiecar e se identifica printr-un cod ID bazat pe literele numelui. Cu aceasta codificare ID-urile din problema sunt verificate: Andrei: 1 + 14 + 4 + 18 + 5 + 9 = 51 Marta: 13 + 1 + 18 + 20 + 1 = 53 Dan: 4 + 1 +14 = 19 Ioana: 9 + 15 + 1 + 14 + 1 = 40 Vasile: 22 + 1 + 19 + 9 + 12 + 5 = 68 In aceste conditii. w = 23. v = 22. Marta. j = 10. q = 17. n = 14.Aplicam algoritmul lui Dijkstra plecam din coltul initial si lua m toate punctele (cele doua) 18 . g = 7. Ce cod ID va avea el ? REZOLVARE Codificam fiecare litera cu numarul sau de ordine din alfabet: a = 1. o = 15. h = 8.40 Vasile . 24. x = 24. e = 5. c = 3.Andrei. astfel incat acest cal ajunge in orice alt patrat al tablei in cel mult P mutari ? Dar pentru o tabla de sah 4x4 ? REZOLVARE Problema poate fi rezolvata cu un graf in care punctele care se afla in relatia " saritura calului" au drum intre ele (in ambele sensuri) si costul deplasarii intre doua astfel de p uncte este 1 (o mutare). p = 16. Dan. r = 18. d = 4. Ioana si Vasile au format un grup de discutii. Care este numarul minim P.

2) cele 2 coarde nu sunt concurente si obtinem 3 bucati. REZOLVARE Pentru prima taietura avem o singura posibilitate: o simpla coarda in cerc. REZOLVARE 19 . distanta este 1 + 1 = 2. Pentru toate aceste puncte.unde putem ajunge.. P=5 (pentru colturile alaturate celui de start .Pentru o tabla 4x4.1. cu o dreap ta nu putem intersecta decat maximum 3 dintre ele. mai putin ca in cazul 1). putem obtine maximum 3 * 2 = 6 bucati. 25. Si tot asa. si acesta est e coltul diagonal opus. pentru fiecare din aceste doua puncte. decid ca fiecare sa faca o taietura completa pri n pizza. Care este cel mai mare numar de bucati pe care le pot obtine prin aceste 3 tai eturi ? Nota: O taietura completa prin pizza poate fi asimilata unei coarde intr-un cer c. Pizza Trei prieteni merg la Sheriff's si cumpara o pizza mare. Exista un singur punct in care putem ajunge abia dupa 6 mutari. avem doua posibilitati: 1) cele 2 coarde sunt concurente intr-un punct "O".. unde putem ajunge doar dupa 5 mutari). Apoi. care imparte pizza in 2 parti (nu neaparat egale.. evident). avand 4 suprafete care au un singur punct comun. cu 3 taieturi se pot obtine maximum 7 bucati. luam toate punctele in care pute m ajunge (si nu am gasit deja un drum minim). si obtinem 4 bucati. avem 3 suprafete pe care daca le taiem cu o singura dreapta. Pentru a doua taietura. Pentru cazul 2). Divizori Gasiti cel mai mic numar intreg pozitiv N cu proprietatea urmatoare:pentru ori ce cifra (0.9) exista cel putin un divizor al lui N care se termina cu aceasta cifra. asadar obtinem 7 bucati. Asadar. 26. Drumul minim pana la ele este 1. Pentru cazul 1). Nefiind hotarati cum sa o taie.

90} si u(9) = 9. 8 si 9. 5. Ultima cifra a unui divizor este: . iar unul gresit scade punctajul cu 12 puncte. din acest punctaj maxim de 210 puncte. Dar. u(2) = 2. 45. Numarul N se divide: . 27. deci si la 2 * 5 = 10. 37(prim). Un concurent a reusit sa stranga 77 puncte. 54. Mai adaugam la N factorul 3. Deci 270 este numarul cautat. deci si la 2 * 3 = 6. Acum N = 2 * ( ) * 5 = 270.la 3. sau 29(prim). . Mai adaugam la N factorul 3. inseamna ca pentru 30 rasp unsuri corecte. 30}. D(30) = {1. 3. 18. 49= .8. sau 18 = 2 * ( ).la 2 si 5. iar u(1) = 1. 3. 2. D(90)={1. Pana acum N = 2 * 3 * 5 = 30. 10. 15. 6. u(6) = 6. 9. 45. 270} si u(27)=7. La cate intrebari a gresit ? REZOLVARE Daca un raspuns corect valoreaza 7 puncte. 6. sau 27 = 3^3. D(270) = {1. u(54)=4. 140. Marius Amuraritei): Notam cu D(i) multimea divizorilor numarului i si cu u(i) ultima cifra a numarul ui i. 2. 7. punctajul obtinut este de 210 puncte. sau 19 (prim). 3. 10.la 1 (orice numar intreg se divide la 1). 5. 27. la fiecare raspuns gresit se scad 12 puncte + inca 7 puncte pe care le scadem caci inlocuim un raspuns c orect 20 . Pana acum N = 2 * ( ) * 5 = 90. 6. 15. 39(prim). 47(prim).Solutia 1 (Silvia Doandes. Au mai ramas cifrele 4. 5. 10. u(3) = 3. Ultima cifra a unui divizor este: -9. 9. sau 24 = (2^3) * 3. Test In cadrul unui test sunt 30 intrebari. sau 17(prim). daca divizorul este: 9 = . 90. . sau 14 = 2 * 7.7 daca divizorul este: 7. . Un raspuns corect valoreaza 7 puncte. u(5) = 5. u(18) = 8. . 18.4 daca divizorul este: 4 = . 7. 30. Au mai ramas cifrele 4. daca divizorul este: 8 = . 30. u(10) = 0. sau 28 = ( ) * 7. 15. 2.

Daca un concurent a strans 77 puncte. la fiecare raspuns gres it se scad 19 puncte. + 3 + 4 daca N este de forma 3 * k + 1.442 29.. si atunci produsul este 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 2 = 86. care este valoarea maxima a produsului termenilor care insumati fac 50 ? REZOLVARE Se arata usor (din aproape in aproape) ca descompunerea unui numar N ca su ma de numere pozitive de produs maxim este: N = 3 + 3 + 3 + . Deci pentru N = 50. inseamna ca din 210 a pierdut 133 (210-77) puncte. Suma maxima Daca incercam sa reprezentam numarul 6 ca suma de numere intregi pozitive al caror produs este maxim posibil. orice alte descompuneri (1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1. + 3 daca N este de forma 3 * k. rezultatul ar fi 3 + 3. Deci din punctajul maxim..din cele 30 cu unul gresit. deoarece 3 * 3 = 9. N = 3 + 3 + 3 + . 21 . descompunerea este 50 = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2. + 3 + 2 daca N este de forma 3 * k + 2.. Factorial La intrebarea: "Ce numere sunt egale cu suma factorialelor cifrelor lor ?" sunt posibile 4 raspunsuri: Doua sunt banale: 1 = 1! si 2 = 2! Al treilea numar este 145 = 1! + 4! + 5! Care este al patrulea numar ? REZOLVARE Ultimul numar care verifica conditia este 40585 = 4! + 0! + 5! + 8! + 5! = 24 + 1 + 120 + 40320 + 120. 1 + 2 + 3. N = 3 + 3 + 3 + .093.. Impartind pe 133 la 19 obtinem numarul de raspunsuri gresite date de conc urent.. 28. 1 + 1 + 1 + 3 etc) conduc la produse mai mici. Astfel 133 / 19 = 7 raspusuri gresite.. 1 + 1 + 2 + 2.Daca in loc de 6 alegem numar ul 50.

Mai exact: 22 . Cum 3 fisicuri au monede false. 2 monede din fisicul 2. Monede false La casierie au fost depuse 7 fisicuri cu monede. Aceste 58 monede se cantaresc.30. 3. iar greutatile sunt suficiente pentru a determina greutatea monedelor cantarite. Numai ca 3 din cele 7 fisicuri sunt formate din monede false.Stiind ca o mone da "adevarata" cantareste 10 grame. 25) au proprietatea toate sumele formate cu 3 din ele sunt distincte. Aceste 3 numere vor indica fisicurile cu monede false. greuta tea va fi insa mai mica. 8 monede din fisicul 5. Diferenta de gramaj o scriem ca suma de trei numere din cele 7.cum puteti afla DI NTRO SINGURA CANTARIRE fisicurile cu monede false ?Cantarul folosit este un ul obisnuit. Cele 7 numere (1. greutatea obtinuta ar fi de 580 grame. 14 monede din fisicul 6 si 25 monede din fisicul 7. Daca toate fisicurile ar fi cu monede normale . 8. REZOLVARE Fisicul Nr de monede luate 1 1 2 2 3 3 4 5 5 8 6 14 7 25 Astfel. iar una falsa 9 grame. 14. Fiecare fisic contine 25 monede identice. 2. se ia o moneda din fisicul 1. 5. 5 monede din fisicul 4. cu precizie de 1 gram. 3 monede din fisicu l 3.

49 = 15 = 512 . Un operator matematic nou Se defineste operatorul binar & cu urmatoarele proprietati: 1&1=0 4 & 3 = 55 5 & 9 = 44 4 & 7 = 15 8 & 6 = 476 10 & 14 = 804 Intrebare: Cat este 11 & 29 ? REZOLVARE Operatorul corespunde urmatoarei operatii: a & b = a^3 .b^2.81 = 44 = 64 .6=1+2+3 8=1+2+5 9=1+3+5 10 = 2 + 3 + 5 11 = 1 + 2 + 8 12 = 1 + 3 + 8 13 = 2 + 3 + 8 14 = 1 + 5 + 8 15 = 2 + 5 + 8 16 = 3 + 5 + 8 17 = 1 + 2 + 14 18 = 1 + 3 + 14 19 = 2 + 3 + 14 20 21 22 23 24 25 27 28 29 30 31 32 33 = = = = = = = = = = = = = 1 2 3 1 2 3 5 1 1 2 1 2 3 + + + + + + + + + + + + + 5 5 5 8 8 8 8 2 3 3 5 5 5 + + + + + + + + + + + + + 14 14 14 14 14 14 14 25 25 25 25 25 25 34 35 36 38 40 41 42 44 47 = = = = = = = = = 1 2 3 5 1 2 3 5 8 + + + + + + + + + 8 + 25 8 + 25 8 + 25 8 + 25 14 + 25 14 + 25 14 + 25 14 + 25 14 + 25 31.196 = 804 = 490. Intr-adevar 1&1= =1-1=0 4&3= 5&9= 4&7= 8&6= 10 & 14 = = 64 .9 = 55 = 125 .36 = 476 = 1000 . Atunci 11 & 29 = 23 .

M0 * M0 = M00 ==> M * M = M ==> M = 1. care este cel mai tanar. Copii si ursuleti La un magazin de jucarii.1.2.Sorin este mai mare decat Matei. M = 1 sau M = 2 (pentru M = 3 se depasesc 3 cifre) 15 * 15 = 225 25 * 25 = 625 Nu se verifica conditiile problemei.Astfel.1 M^2=M Contradictie. Cei patru copii. Curios. are mai pu 24 . parintii a patru copii au venit si le-au cumparat ursuleti. d) U = 6. a) U = 0. M1* M1 --M1 (M^2)M ---M11 => 2*M=.32. Doru are mai multi ursuleti decat varsta lui. numai un copil are u n numar de ursuleti egal cu varsta sa. Nu se verifica conditiile problemei. c) U = 5. in varsta de 1. Rezulta ca MU=10. 26 * 26 = 676.6. b) U = 1. nu neaparat in aceasta ordine. Analog M = 1 sau M = 2 (pentru M = 3 se depasesc 3 cifre) 16 * 16 = 256. 33. doi. = MUU REZOLVARE MU * MU = MUU Rezulta ca U * U trebuie sa se termine in U ==> U poate fi 0.Paul.3 si 4 ani au primit unul. trei sau patru ursuleti.5.. Patrat Gasiti cifrele M si U (M > 0) astfel ca egalitatea sa fie corecta.

iar Sorin.Cum Sorin este mai mare decat Matei. in care introducem informatia initiala data de enuntul problemei: Nume Varsta Ursuleti0 -----------------------Doru Sorin Matei Paul 1 Deoarece Doru are mai multi ursuleti decat varsta lui. Nume Varsta Ursuleti ------------------------Doru 2 Sorin 4 Matei 3 2 Paul 1 1 25 .tini ursuleti decat Sorin.Deci. obtinem ca Matei are 3 ani. care este si singurul care are un numar de ursuleti egal cu varsta lui. rezulta ca el nu poate a vea trei sau patru ani. 4 ani. iar copilul de 3 ani are doi ursuleti. Nume Varsta Ursuleti ------------------------Doru 2 Sorin 4 Matei 3 2 Paul 1 Sa vedem cine are un singur ursulet: acesta nu poate fi Doru (care are cel putin 3) si nici Sorin (cu mai multi ursuleti decat Paul). se obtine tabelul Nume Varsta Ursuleti ------------------------Doru 2 Sorin 4 Matei 3 Paul 1 Sa trecem acum la numararea ursuletilor. Deci. varsta si numar de ursuleti. Ce varsta are fiec are copil si cati ursuleti a primit cadou ? REZOLVARE Construim un tabel pentru copii. Deci el are 2 ani. un singur ursulet are Paul. Prima informatie care o avem este c a Matei are doi ursuleti.

iar celelalte cu prune. Cu trei beţe puteţi forma un triunghi. pentru care a platit echivalentul a 11. 30. 19 si respectiv.mere cumparate si b – prune cumparate Deci. Dacă înlocuiţi unul din beţe cu al patrulea (cel lăsat de-o parte). 17 fructe. 25.Care este suma minimă a lungimilor celor patru beţe ? REZOLVARE 26 . . b = 66 sau 68 Dar b nu poate fi decat 66. iar Doru are 4 ursuleti: Nume Varsta Ursuleti ------------------------Doru 2 4 Sorin 4 3 Matei 3 2 Paul 1 1 34.88 Euro. dat fiind ca un amr costa de 3 ori mai mult => (a-x)/3 = b => a=3b+x Inlocuind in prima relatie avem 4b+x=289=> b=(289-x)/4 Cum b e numar natural = > x= 17 sau 25 (altfel impartirea da cu rest Deci. iar un altul a cumparat un anumit numar de cosuri cu prune.54 Euro Deci. pentru ca nu se poate obtine 68 adunand numarul de fructe din cosuri Deci. 62. pentru care a platit aceeasi suma echivalenta. Un grup de straini s-a oprit iar unul dintre a cumparat un numar de cosuri cu mere.5 Euro 35.Cat valora ultimul cos ramas? REZOLVARE Fie a – nr de mere si b – nr de prune => a+b = 67+62+35+34+30+25+19+17=289 fructe fie x – nr de mere ramase dupa cumparaturi => (a-x). Un mar costa de trei ori mai mult decat o pruna.88/66 = 0. 4 beţe Aveţi 4 beţe de lungimi diferite (toate numere întregi). b=66 => o pruna costa 11. asemenea cu primul. 34. Cosurile contineau 67. obtineţi un alt triunghi. 35.54 * 25 = 13. inlocuind in relatie. unele cu mere. agricultor Un agricultor care vindea fructe la piata avea 8 cosuri.Rezulta ca Sorin are 3 ursuleti (nu poate avea 4 pentru ca are 4 ani). valaorea cosului ramas e 0.18 Euro => un mar cost 0. Asta l-a lasat pe agricultor doar cu un cos cu mere.

2 dar în niciunul din cazuri nu se respectă inegalitatea dintre  d = 4. b d a 2) a b c = = d a b Cele două cazuri sunt analoge: ele vor diferi prin ordinea numerelor (de fapt a literelor folosite pentru cele 4 beţe). dar nu se respectă inegalitatea dintre laturile triunghiului. Pătrat prin eliminare 27 . contradicţie. Vom considera cazurile pentru b: b = 4 ⇒ ad = 16 ⇒ d = 2.  d = 2. 36. Dacă d = 1 . b. Pentru b = 12 ⇒ ad = 144 ⇒ d = 8. Nu voi stabili de la început o ordine a celor 4 numere. Din relaţiile de asemănare avem egalităţile a 2 = bc . a = 1 . b = 9. a = 18 ⇒ c = 27 . b = 10 .Acum vom stabili ordinea numerelor.Fie a. din inegalităţile dintre laturile unui triunghi avem că d > a −b ⇒a −b <1 . iar celălalt cu beţele de lungimi a.La fel se întâmplă în cazurile b = 8. b.Avem următoarele două relaţii posibile de asemănare: 1) a b c = = . c. decât dacă ele sunt egale.Considerând toate cazurile posibile pentru ordinea numerelor a. c rezultă următoarele două cazuri valide (celelalte duc la inegalităţi contradictorii): d <b<a<c sau c < a < b < d Considerăm cazul d < b < a < c (celălalt fiind analog)Observăm mai întâi că d ≥ 2 . d lungimile celor 4 beţe.Presupun că un triunghi este format cu beţele de lungimi a. Pentru aceste valori se respectă şi ordinea numerelor şi inegalităţile din triunghiuri. schimbându-se doar ordinea nu literelor. a = 9  laturile triunghiului sau nu se obţine o valoare întreagă pentru c. Rezultă de aici că a şi b nu pot fi numere prime.. deoarece pătratele lor nu se pot exprima ca un produs de 2 numere diferite de 1. a = 1 8  b = 6 ⇒ a =d 3 ⇒6  d = 3.Atunci suma minimă a lungimilor beţelor este 65. Orice altă alegere a celor două triplete de numere va conduce la acelaşi rezultat. c. b 2 = ad . Considerăm primul caz. Mai rezultă b ≥ 3 . b. d (prin înlocuirea băţului de lungime c cu cel de lungime d). această ordine fiind dedusă din asemănarea considerată. deoarece a şi b sunt întregi. b. a = 8 .

6 sau 9. Nu exista nici o solutie. iar în al treilea plic – două bancnote de 100 lei.5 si 7. Exista o singura solutie. Pentru 3 cifre eliminate sunt 84 de posibilitati din care se verifica doar cele care lasa un nr terminat in 1. să corectez sumele scrise pe plicuri. 28 .Mi se permite un singur lucru: să desfac un singur plic. în nici un plic nu se află suma scrisă în exterior. 123456789 nu este patrat perfect Verificam cazurile pentru o cifra eliminata -> nu se gaseste nici o solutie Pentru 2 cifre eliminate sunt 36 de posibilitati din care se verifica doar cele care lasa un nr terminat in 1.Ce plăcuţe trebuie eliminate ? REZOLVARE Numarul solicitat este 134689. Deoarece bancnotele cu valoarea x (50 sau 100) se află doar în două din cele trei plicuri. în unul se află două bancnote de 50 lei. în altul – o bancnotă de 50 lei şi una de 100 lei.4. 150 şi respectiv 200 lei).Iar plicurile sunt lipite.Numai că.Se dă următorul şir de plăcuţe.6 sau 9.După aceea.5. cea de mai sus.5. Pe plicuri sunt scrise şi sumele respective (100. Cred ca se poate rezolva problema si din aproape in aproape cautand logic numarul care se ridica la patrat dar nu am avut timp sa incerc. 37. astfel ca numărul obţinut prin alăturarea plăcuţelor rămase (în ordinea crescătoare în care sunt aşezate) să fie un pătrat perfect. Se elimina 2.4. Cum procedez ? REZOLVARE Soluţia 1 (Maria Negru): Observăm că putem corecta sumele scrise pe plicuri doar în cazul în care scoatem o bancnotă a cărei valoare x se găseşte în suma scrisă iniţial pe plicul respectiv. vom corecta suma scrisă pe plic cu cealaltă sumă care-l conţine pe x. iar din el să scot o singură bancnotă. marcate cu cifre: Eliminaţi cât mai puţine plăcuţe. Plicuri Am trei plicuri. astfel ca ele să corespundă cu conţinutul. din greşeală de eroare.

atunci sumele corecte vor fi: suma scrisă 100 150 200 suma corectă 200 100 150 Dacă vom scoate 100. B. C. Bogdan. Traversări Andrei. E) vor să traverseze un râu. Dan şi Eduard (pe scurt – A. Cei cinci au la dispoziţie o barcă. Pentru aceasta: 1. În barcă pot încăpea cel mult două persoane. 29 . D. vom alege suma care conţine ambele valori posibile.Dacă vom scoate 50.suma scrisă pe plic x+y bancnota scoasă x y x y x y suma corectă x+x y+y x+y ?? ?? x+y x+x y+y Astfel. Claudiu. deci vom deschide plicul pe care scrie 150. pentru a fi siguri că bancnota scoasă se va găsi în suma scrisă iniţial pe plic. atunci sumele corecte vor fi : suma scrisă 100 150 200 suma corectă 150 200 100 38. 2.

în 2 minute iar Eduard (fost campion) – doar într-un minut. dacă traversările sunt efectuate de (A. C. B minute 30 . Persoanele care au timpi mari de traversare . Andrei traversează râul în 11 minute. Sunt două variante de traversare: PLECARE A.trebuie să treacă împreună râul şi să rămână de cealaltă parte a râului. C. Claudiu . care are cel mai apropiat timp de al său. B). iar A şi B pe celălalt mal. E ACTIUNE SOSIRE Pleaca D si E – 1 D. (C. E minut Se intoarce E – 1 D minut Pleaca A si B – 4 A. D). Când în barcă sunt două persoane. pentru că au timpii cei mai mici. timpul necesar traversării este egal cu diferenţa timpilor necesari pentru fiecare ca să traverseze singur. E C. Dan . D. C A.Când este singur în barcă. D sau E. D şi E vor traversa râul şi singuri. 2. B. astfel încât timpii lor individuali de traversare să fie cât mai apropiaţi (deci diferenţa dintre timpi să fie minimă). la un moment dat situaţia este următoarea: C.în 4 minute. B. iar la plecare îl vom asocia cu B. E) atunci timpul total de traversare va fi de 41 minute 3. REZOLVARE Ne bazăm pe următoarele observaţii: 1. B. C).în 7 minute. (4 + 11 + 7 + 7 + 5 + 4 + 3 = 41). 3. (B.De exemplu. A. E A. B. E pe acelaşi mal unde se află şi barca. (A. C. E C. D. Astfel. B. D.care are cel mai mare timp de traversare. Se va întoarce persoana cu timpul de traversare cel mai mic din cei care deja au traversat. D minute Se intoarce D – 2 A. care să aducă barca înapoi. Pe A . Cei 5 drumeţi se cuplează cate doi. 4. D şi E vor traversa râul ? (timpul necesar urcării şi coborârii din barcă se ignoră). Bogdan . nu îl vom pune să se întoarcă singur cu barca.Care este cel mai scurt timp în care A. B. C. Pentru aceasta trebuie ca de acea parte a râului să fie o persoană cu timp mic de traversare. 4.în acest caz e vorba de A şi B . Şi B va traversa tot o singură dată râul.

B. B. D minute Se intoarce D – 2 A. B minute Pleaca C si E – 3 A. D. REZOLVARE 31 . D minute Se intoarce D – 2 A. E minut TOTAL = 1 + 1 + 4 + 2 + 3 + 1 + 1 = 13 minute 39. E minut TOTAL = 1 + 1 + 4 + 2 + 2 + 2 + 1 = 13 minute. B. B. 6 cu 4 Gasiti cel mai mic numar intreg pozitiv avand 6 ca ultima cifra. C. C. B. C minute Pleaca D si E – 1 A. B. E D D. C. E minute Se intoarce E – 1 A. numarul 1236 se va transforma in 6123 (dar 6123 : 1236 > 4). E C. E ACTIUNE SOSIRE Pleaca D si E – 1 D. se obtine un numar de patru ori mai mare decat cel initial. D. D.E D. C minute Pleaca D si E – 1 A. B. E minut Se intoarce E – 1 D minut Pleaca A si B – 4 A. B.iar 3126 se transforma in 6312 (dar 6312 : 3216 < 4). E Pleaca C si D – 2 A. PLECARE A. B. De exemplu. C. cu proprietatea urmatoare: daca acest 6 se muta la inceput. E A. D. C. E C. C. B. C A.

Deci A nu ii poate plati lui B fara ajutorul lui C 32 . deoarece prima cifra a produsului trebuie sa fi e 6. Cum 6 va fi mutat in fata. Andrei are de dat 1 nab lui Cezar. Trei persoane. moneda aflata in circulatie se numeste NAB. Asadar N = 153846. 15 si 16 nabi. deoarece prima cifra a produsului trebuie sa fie 6 . 40. care trebuie asezat inainte de 4.Andrei are 10 piese de 12 nabi. inseamna ca cifra 4 va ramane ca fiind penultima a numarului N.Barbu are 9 piese de 15 nabi. 846 * 4 = 3384 ==> imposibil. care trebuie asezat inainte de 5. inseamna ca n se va termina obligatoriu in 4. 153846 * 4 = 615384. rezultat corect pentru ca prima cifra a produsului este 6. deoarece prima cifra a produsului trebuie s a fie 6. . Poate face el acest lu cru fara ajutorul lui Barbu ? Daca DA . dar am aflat inca o cifra din numarul N si anume 1.Cum ? Daca NU .Cum se face tranzactia intre cei trei ? REZOLVARE Suma sau diferenta a doua numere divizibile cu 3 este un numar divizibil cu 3 Cum 12 si 15 sunt numere divizibile cu 3 ==> nu putem obtine 1 folosind 12. care trebuie asezat inainte de 3.Fie N numarul initial si n = N * 4. Dar am aflat inca o cifra din numarul N si anume 8. . nu exista de cat piese de 12. Dar am aflat inca o cifra din numarul N si anume 3. Barbu si Cezar au ca singura avere urmatoarele piese: .Cezar are 7 piese de 16 nabi. Daca N se termina in 6. Acum avem: 46 * 4 = 184 ==> imposibil. 3846 * 4 = 15384 ==> imposibil. Monede Intro tara imaginara. Andrei. care trebuie asezat inainte de 8. 53846 * 4 = 215384 ==> imposibil (prima cifra a produsului trebuie sa fie 6). In urma unui serviciu. Dar am aflat inca o cifra din numarul N si anume 5. 15 si operatiile + si -.

apoi ii poate da lui B o piesa de 16 nabi contra 15 nabi.com/potw/ problema saptamanii Revista de logica Algebra distractiva de I. pentru a-i plati 1 nab.Perelman Gazeta matematica 33 .galaxyng.In schimb A ii poate da lui C 4 piese de 12 nabi contra a 3 piese de 16 nabi. BIBLIOGRAFIE: http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful