PAKAIAN TRADISIONAL BANGSA RUNGUS

Pakaian Tradisional Momogun Rungus

Rungus terkenal dengan kebudayaan mereka yang asli dan tidak ditela zaman.Pakaian tradisional mereka adalah hasil tenunan tangan mereka sendiri dengan menggunakan kapas yang lebih dikenali sebagai kapok penduduk setempat.

Suku kaum Rungus di Sabah memilih hitam sebagai warna pakaian tradisional mereka. Penggunaan warna hitam asalnya daripada kepercayaan bahawa warna hitam adalah lambang kekuasaan atau wa ketuhanan yang mana dapat melindungi si pemakai daripada makhlukmakhluk halus yang jahat. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa penggunaan warna hitam adalah disesuaikan dengan cara hidup dan keadaan semulajadi pada waktu itu.

Pakaian tradisi wanita Rungus juga sarat dengan manik-manik yang direkacipta sendiri. Wanita Rungus pada zaman dahulu sentiasa mema pakaian ini dalam kehidupan seharian seperti memasak, mengangkat a menyulam dan lain-lain lagi.Kini ia hanya dipakai ketika majlis perkahw keraian, kematian mahupun menjemput ketibaan tetamu ke rumah pan

Pakaian tradisi lelaki Rungus pula cukup ringkas dengan hanya sandai sopilang ( kain panjang dipakai bersilang), hokos (tali pinggang kain ya biasanya berwarna merah,hijau dan kuning), sigar (tengkolok) dan bad (baju atau kain sarung) yang biasanya dipakai ketika melakukan tarian Sumundai Mongigol.

Pakaian tradisional suku kaum Momogun Rungus di Kg Bintasan Tengah,Kota Marudu

Pakaian tradisional wanita Rungus agak 'seksi' tetapi menjadi pakaian harian pada zaman dahulu.Titimbok dan Sisingal pelengkap hiasan kepala bagi wanita Rungus. Warga tua Momogun Rung sentiasa mengharapkan gen muda sekarang mewaris kebudayaan dan tradisi ya diamalkan turun-temurun Titimbok Sinusuk-Rabung Sisingal Binara Kilong Tinggot Tinggot Tinikagang Binara Kilong Sinusuk Rabung om Binuluntung Binuluntung Sinusuk Rabung Binalama Binalamas Togkol Sopilang Sopilang Pinakol Pinakol . Pinakol dan Sopilang dipakai secara bersilang sebagai hiasan badan wanita Rungus.

Pinakol Pinakol Pinakol Pinakol Pinakol Pinakol Sulao Sulao Sulao Burambun Sulao Santak Kimo Kimo Santak Kimo Saring Saring Longon Pinagkadang Pinagkadang Kinoriki Avo'l Kinor Pinagkadang Pinagkadang Pinagkadang Burambun Kinoriki Sukolob Avo'l Sukol .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful