P. 1
PARIS – Oraș global

PARIS – Oraș global

|Views: 105|Likes:
Published by Pereteanu Marius

More info:

Published by: Pereteanu Marius on Apr 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

PARIS – Oraș global

Click to edit Master subtitle style

Georgiana – Cristina

4/20/12

PARIS – Oraș global

New York, Londra și Paris ocupă primele trei locuri în clasamentul celor mai "globale orașe" (Global City Index), realizat de AT Kearney. Clasamentul a fost făcut luându-se în calcul mediul de afaceri (valoarea piețelor de capital, numărul de companii din Fortune Top 500 și cantitatea de mărfuri care trece prin oraș), forț a de muncă (numărul de imigranți care vin din alte zone, cel 4/20/12 al școlilor internaționale precum și

PARIS – Oraș global

mediul de afaceri

Primele zece poziții: New York (SUA), Londra (Marea Britanie), Paris (Franța), Tokyo (Japonia), Hong Kong (RP Chineză), Los Angeles (SUA), Singapore (Singapore), Chicago (SUA), Seul (Coreea de Sud), Toronto (Canada)
forța de muncă schimbul de informații cultura implicare politică 1. New York 2. Londra 3. Chicago 1. Paris 2. Bruxelles 3. Londra 1. Londra 2. Paris 3. New York
1. 2. 3.

În coada clasamentului se află: Caracas (Venezuela), Guangzhou (RP Chineză), Lagos (Nigeria), Shenzen (RP Chineză), Ho Si Min (Vietnam), 4/20/12 Dhaka (Bangladesh), Karachi
1. New York 2. Tokyo 3. Paris Washington New York Bruxelles

PARIS – Oraș global

Paris este un oraș global și pentru că:

numele său este recunoscut internațional – orașe, străzi, instituții din întreaga lume îi poartă numele; are o influență și o participare activă la evenimentele și afacerile internaționale și mondiale (UNESCO); are o populație numeroasă; are aeroport internațional utilizat ca nod pentru foarte multe linii aeriene 4/20/12 internaționale;

• •

este cel mai vizitat oraș din lume. este prima în Europa în ceea ce privește capacitatea de cercetare și dezvoltare și este considerată ca fiind una dintre cele mai bune orașe din lume pentru inovaț ie.067. regiunea Provins – pentru vestigiile medievale). Cu peste 20 de milioane de turiști străini anual. Parisul a fost cel mai mare oraș occidental aproximativ 1000 de ani. Conform estimărilor pentru 2008. înainte de secolul al 19-lea.800 monumente istorice (dintre care patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO: malurile Senei. Suprafața sa este de 1450 de km2. Regiunea Paris are cea mai mare concentraț ie de studenț i de învățământ superior din Uniunea Europeană. Orașul propriu-zis (intra muros) are o populație de 2. și cea mai mare în întreaga lume între secolele 16 și 19. iar influenț a sa în politică .000 la recensământul din 2007). Parisul și regiunea sa conțin 3. castelul și parcul Versailles. Paris și regiunea Paris produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franț ei. care împarte orașul în două. palatul și parcul Fontainebleau. dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12.193. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și 4/20/12 culturale din lume.031 (2007) locuitori.PARIS – Oraș global • Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței. Orașul este traversat de fluviul Sena. educaț ie. aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa sau a doua cea mai mare. Paris. • • • • . și a șasea ca mărime din lume.

Pentru nordici. Parisul este epicentrul aroganței franțuzești. Pentru nemți. Paris înseamna Europa. Pentru americani și japonezi. filmat și fotografiat oraș de pe fața Pământului.PARIS – Oraș global • 4/20/12 Ca orice oraș global. moda pariziană e singura din lume care o . el este chintesența eleganței și a rafinamentului. Pentru italieni. și e posibil să fie cel mai cunoscut. Parisul este un brand în sine. traficul din Paris e un mister de nepătruns. Pentru englezi.

situat în localitatea Roissy-en-France.PARIS – Oraș global Transportul în Paris: • este deservit de două aeroporturi: Orly. și Charles de Gaulle. la nord de Paris. 4/20/12 . la sud de Paris. unite de linia B a rețelei RER.

pantofii sunt eleganț i ș i vintage. marii compozitori ai secolului XX. pantofii vor fi aproape întotdeauna eleganț i. acum jucându-se cu nuanțele rafinate. iar pantalonii mereu slim fit. Gesturile de curtoazie precum ținutul • • • . Majoritatea îș i prind părul într-un coc neglijent. Puținele fațade colorate sunt ale unor clădiri noi.PARIS – Oraș global • Parisul este un oraș monocrom. Dacă nu e piatră naturală. o eleganță clasică. trăsături acumulate în secole de procese culturale complexe. ”pierre de taille”. elitele literare americane. Cioran. Paris este cel mai important centru al migraț iei culturale și politice din Europa. fermecator. elita spaniolă. Brancuși. e tencuială alb-bej. Politeț ea pariziană este una destul de inconstantă și extrem de rece. unde sunt combinate discret elemente de diferite inspirații. care în majoritatea cazurilor este o piatră naturală albbej. În general. o vor face fie deloc. Moda străzii pariziene este una conservatoare. suprarealiștii. iar femeile îș i vor ară ta mereu picioarele fără inhibiț ii. la ț inuta unui parizian nu vei vedea mai mult de două culori. În suburbii nuanțele de gri sunt predominante. dar cu totul diferită de rigiditatea vecinilor nemți. Legea cere ca fațadele să fie renovate ciclic cu păstrarea texturii originale. Cultura franceza este una care a pus în discuție cel mai radical întreg sistemul politic 4/20/12 și religios al Europei secolelor trecute. Fațadele pariziene vorbesc despre o anumită rigiditate și o anumită mentalitate conservatoare proprii parizienilor. Orașul care a dat lumii cele mai mari case de modă și cele mai importante trenduri în ultimul secol a asimilat demult excesele. fie foarte discret. Elita rusă. Barbaț ii poartă eș arfe. Enescu. și atunci când se machiază. elita armeană. toți au trăit sau chiar au murit aici.

Are 1710 trepte.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Turnul Eiffel . Primul etaj se afla la 57 de metri (360 de trepte de la sol). al doilea la 115 metri (1060 de trepte de sol) și al treilea etaj este la 274 de metri de sol. 4/20/12 . Turnul a fost construit între 1887 și 1889 pentru a coincide cu cea de-a o suta aniversare a Revoluției Franceze. arhitectul a fost Stephen Sauvestre. iar compania sa a produs fiecare piesă în parte în topitorie. însă designul a fost bazat pe ideile lui Eiffel. Are 320 de metri înalțime și cântărește 7000 de tone. Eiffel a proiectat revoluționarul sistem modular de construcție. De fapt.simbolul Parisului. Un lucru fals vehiculat este faptul ca Gustave Eiffel a fost arhitectul turnului care i-a purtat numele într-un final.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Comandat de Napoleon în 1806. în timpul epocii victoriilor franceze.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Étoile. Acum este impartita in sapte sectiuni si are o abordare moderna si interactiva a istoriei Arcului de Triumf. 4/20/12 . ultimul rege al Franței. monumentul a fost terminat 30 de ani mai tarziu. Marea Sala din interiorul monumentului a fost refacută. L’Arc de Triomphe de l’Etoile” este monumentul principal din piața Charles de Gaulle-Etoile. care a dedicat monumentul armatei franceze și a victoriilor acesteia. Este decorat cu sculpturi care înfățișează victoriile armatei napoleoniene. în timpul domniei lui Louis Philippe. comemorând victoriile Franței și onorând pe cei care au murit în luptă.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Les Invalides (Domul Invalizilor) . care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franței. printre care și Biserica Domului. Les Invalides a fost construit la ordinul Ludovic al XIV-lea între anii 1670 . precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului).este un complex de clădiri din Paris. Complexul a fost denumit hôpital des invalides. 4/20/12 . Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici. de unde și numele actual. Ulterior au mai fost adăugate clădiri.1676.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Sala Cavaleriei (Salle des Gens d'Armes).închisoare foarte veche unde mulți membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluția franceză. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Conciergerie . este prin mărimea sa și prezența elementelor gotice. un bun exemplu al stilului Rayonnant. însă cu timpul a pierdut favoarea regilor Franței devenind o închisoare și cameră de tortură. Această clădire a fost ridicată în secolul al XIV-lea și a fost inițial un palat regal. fiind totodată cea mai mare de acest fel din Europa.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Interiorul este decorat cu catifea. arhitectul său fiind Charles Garnier. frunze aurite. s-a descoperit un lac subteran amintit și de Lloyd Webber în „Fantoma de la Operă”. Lacul încă există sub pivnița clădirii.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palais Garnier . Auditoriul deține jumătate din spațiul total având 2200 de locuri.sediul Operei din Paris. 4/20/12 . Ideea de a se construi o operă nouă a apărut încă din anul 1820 atunci când. Opera are 11000 de metri pătrați și o scenă pe care pot încăpea 450 de artiști. nimfe si ingeri. după începerea lucrărilor. Opera a fost construită între anii 1862 și 1875.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

a fost adaugată în secolul al 19-lea de Viollet-leDuc. Notre Dame are două orgi: Orga Mare care are 5 claviaturi și 56 de note. și Orga Corului care are două claviaturi și 1. a cărei construcție fost începută de către Episcopul Parisului Maurice de Sully în 1163. care atinge 90 de metri. 111 registre și 7. construcția sa fiind una anevoioasă. 4/20/12 .374 tuburi.840 de tuburi. A fost finalizată în anul 1345.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Catedrala Notre-Dame este o capodoperă gotică. A fost prima catedrală construită la o scară uriașă devenind astfel prototipul pentru catedralele ce s-au construit în Franța. Clopotnița. Clădirea are 128 de metri lungime și turnuri de 69 de metri înălțime. Aproximativ 13 milioane de oameni din toată lumea vizitează anual catedrala (o medie de 30 000 de oameni pe zi).

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

4/20/12 . Situată în centrul istoric al capitalei Franței.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sorbonne este cea mai celebră universitate franceză și una dintre cele mai cunoscute universități din lume. Printre foștii ei studenți se numără savanți. oameni de cultură și politicieni francezi și străini. Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței. 4/20/12 . Cripta găzduiește multe personalități franceze precum: Victor Hugo. Jean Monnet. Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a ținut cunoscutul său experiment în 1851. în mijlocul Revoluției Franceze. demonstrând că Pământul se învârte în jurul axei sale. Locul unde se află a fost ales de regele Clovis și a fost construit pentru ca acesta să fie înmormântat în el. Marie și Pierre Curie și Emile Zola. Pendula lui Foucault a fost mutată în același an în Conservatorul Artelor și Meseriilor. este așezat pe muntele Ste-Geneviève. Construcția a început în anul 1757 și a fost terminat abia în anul 1791. în apropiere de Universitatea Sorbonna și de Grădinile Luxembourg. Voltaire.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Pantheonul din Paris. De asemenea. s-a decis transformarea sa dintr-o biserică într-un templu pentru a găzdui rămășitele oamenilor importanți ai Franței. În același an.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

4/20/12 . A fost construită în secolul XIII la comanda lui Louis al IX-lea. O bijuterie a arhitecturii gotice. Capela este construită pe două nivele. Cel inferior este dedicat Fecioarei Maria. iar cel superior cuprinde vitralii și sculpturi. este în principal cunoscută pentru cele 16 vitralii dintre care unul în formă de trandafir.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sainte-Chapelle este cea mai faimoasă capelă din Paris. formând un adevarat perete de lumină. pe care Louis a primit-o de la regele Constantinopolului. pentru a găzdui rămășițele amintirii lui Iisus – coroana de spini. Situată în Ile de la Cite. unul dintre marii arhitecți ai stilului gotic. capela este probabil opera lui Pierre de Montreuil. Acestea ocupă o suprafată de 600 de metrii pătrați și sunt originale în proporție de 65%.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

clădirea a fost sfințită ca biserică. Construcția bisericii a început în 1764. 4/20/12 . In interior. fiecare din ele cu o înălțime de 20 de metri. Basoreliefurile din bronz de pe uși sunt opera lui Henri de Triqueti și reprezinta cele 10 porunci.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Église de la Madeleine – Templul grecesc cunoscut sub numele de "La Madeleine" sau "L'église de St-Marie-Madeleine". Nu mai puțin de 52 de coloane corintiene înconjoară templul. Este o biserică. planurile arhitectului Pierre Constant d'Ivry fiind modificate de nenumărate ori. închinată Mariei Magdalena. în spatele altarului se găsește o statuie reprezentând înălțarea la cer a Mariei Magdalena. ce a fost ridicată de Charles Marochetti în 1837. In cele din urma în 1842.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Place des Vosges . Mulți oameni de seama ai Franței au locuit aici. cea mai veche piață din Paris este ș i una dintre cele mai frumoase pieț e din lume. In 1639. arcade și acoperisuri abrupte din ardezie. primul departament din Franța care și-a plătit taxele. Regele a poruncit ca toate cele 35 de clădiri din jurul pieței să urmeze aceleași caracteristici. Piața a fost inaugurată oficial în 1612 sub numele de "Place Royale". In 1800. În 1604 Regele Henric al IV-lea a construit un pavilion regal în partea sudică a pieței. 4/20/12 . Printre ei se numără Richelieu și Victor Hugo.(Piaț a Vosgilor). fațade din piatră albă. înconjurată de clădiri din caramidă roșie. Napoleon a schimbat numele pieței din Place Royale în Place des Vosges pentru a-și arăta recunostința față de diviziunea administrativa Vosges. Cladirea a fost proiectată de Baptiste du Cerceau. Richelieu a poruncit ridicarea unei statui ecvestre a Regelui Ludovic al XIIIlea în mijlocul pieței. este o piață simetrică. un exemplu timpuriu de plan de urbanism.

Este ultima biserică construită din fondurile statului francez. fiind ulterior înlocuite. Clădirea adăpostește și unul dintre cele mai mari clopote din lume. în timp ce restul clădirii este în stil roman. roman și bizantin. “La Savoyarde”. unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sacre Coeur a fost construită în 1876 în cartierul Montmartre prin subscripție națională și a fost sfințită în 1919. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri. în timpul celui deal Doilea Război Mondial.Cele patru cupole mici și cupola mare sunt în stil bizantin. de 19 tone. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944. Stilul este combinat. 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

nu numai prin frumusețe. cu excepția câtorva ani din timpul Regenței. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței. până în 1789. în Franța. 4/20/12 . Devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palatul Versailles este situat la 23 Km de Paris și este un castel regal construit la Versailles. când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală. Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea. când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

de la Dinastia Capețienilor până în zilele noastre. de la Europa occidentală.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume.5 milioane de vizitatori în 2008. Grecia. Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației.000 m2 dintre care 60. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței. Palatul Luvru. o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru.este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (suprafață 210. Egipt până la Orientul Apropiat. Situat în centrul Parisului. a fost palat regal.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Louvre . 4/20/12 . cu aproximativ 8. Luvrul este de asemenea și unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. din antichitate până la 1848 și acoperă o arie geo-culturală întinsă.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Muzeul Orsay a fost inaugurat în 1986. însă acesta prezintă și opere de artă decorativă. fiind construit în locul Gării Orsay care a fost reconfigurată între anii 1983-1986 pentru a putea găzdui muzeul. de artă plastică și sculptură. fotografie și arhitectură. Colecțiile muzeului Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914. 4/20/12 .

Adăpostește importante galerii de expoziții temporare.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Centrul Georges Pompidou. și prima bibliotecă de lectură publică din Europa. În 2006. o instituție culturală originală. cinematograful.6 milioane de vizitatori pe an. Centrul deschis publicului din 1977.o clădire neobișnuită care găzduiește muzeul de arte moderne și un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. a apărut la cererea lui Georges Pompidou. președinte al Franței. în care artele plastice se învecinează cu cărțile. săli de spectacole și de cinema. după Luvru și Turnul Eiffel. Centrul Pompidou primea 6. designul. ceea ce îl situa pe locul al treilea între cele mai vizitate instituții din Franța. 4/20/12 . de a se crea. alături de cea a Museum of Modern Art din New York. cunoscut și ca Beaubourg . în întregime dedicată creației moderne și contemporane. Centrul Georges-Pompidou păstrează una dintre cele două mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume. în inima Parisului. muzica.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Atelierul Brâncuși 4/20/12 .

este o copie. 4/20/12 . în aer liber. Tot în stânga. în partea dreaptă a intrării. se află. Poarta Iadului. evident a Calais. se află Le Penseur. inspirată din Infernul lui Dante. Cea de aici. realizată în 1889. se află La Porte de l'Enfer. Faţă în faţă cu această lucrare. Lucrarea originală. mergând să predea cheile oraşului cuceritorilor englezi. dar pe latura estică. o lucrare concepută ca parte a Porţii Iadului. special pentru muzeu. unde Gînditorul il întruchipa pe Dante. după asediul din 1347.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Rodin se află în plin centrul Parisului vizavi de complexul Les Invalides. turnată după moartea artistului. opera capitală a lui Rodin. ca de altfel şi alte exponate. Monumentul Burghezilor din Calais. Gânditorul. reprezentând un grup de cetăţeni ai acestui oraş Calais. se găsesc trei dintre cele mai importante lucrări ale sculptorului: Le Monument aux Bourgeois de Calais. Aici.

incluzând schițe. Rousseau. A fost transformată în monument istoric în 1968. Degas. și opera sa este considerată una dintre cele mai frumoase case istorice ale districtului. Seurat. Casa care găzduiește impresionanta colecție a fost construită între anii 1656 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Picasso este localizat în Hotelul Salé de pe strada Thorigny. care s-a îmbogǎțit colectând Taxa pe Sare (numele clǎdirii înseamnǎ "Hotelul Sǎrat"). Această expoziție este completată de colecția lui Picasso însuși. ceramică și pictură. de Chirico și Matisse. Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul că muzeul prezintă un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 ani. Muzeul Picasso include mai mult de 3000 de lucrări semnate Pablo Picasso. Mai sunt incluse și niște statuete iberice executate în bronz și câteva exponate de artă primitivă. Arhitectul este Jean Boullier.1659 de către Pierre Aubert. ce include și unele lucrări ale lui Cézanne. 4/20/12 .

• • • 4/20/12 .PARIS – Oraș global Parisul verde • Parisul are 3.000 de hectare de spaţiu verde şi nu mai puţin de 455 parcuri și grădini. Parcul de 22 de hectare. Jardin du Luxembourg . până atunci fiind privat.Gră dinile Luxembourg reprezintă probabil cel mai popular parc din Paris. prezența lor extinde o interacţiune perfectă între natură şi cultură. fie ele oficiale. tradiţia de grădină se află în centrul de planificare de mediu istoric şi contemporan. culturale sau ştiinţifice. Gră dini pariziene La Paris. a fost gândit în 1612 într-un stil pur franțuzesc iar în secolul al 19-lea a fost deschis publicului. sfânta ce patronează Parisul. Clădiri importante. Numeroase statui decorează parcul. Se afla în apropiere de Universitatea Sorbona. printre care și statuia lui Saint-Geneviève.

Renoir. Monet. Picasso. unde se pot vedea picturi impresioniste și post impresioniste de Cézanne. distrus în totalitate în 1882. Matisse. Tot la Jardin des Tuileries se afla Muzeul Orangeriei. Sisley.PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin de Tuileries este cea mai veche grădină din Paris (creată în 1564 la dorința Caterinei de Medici). Aceasta gradină este construită tot în stilul renașterii italiene. care a adăpostit de asemenea un palat regal și imperial. etc. 4/20/12 . Modigliani.

PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin des Plantes este o gradina botanică ce adăpostește și Muzeul de Istorie Naturală. extrem de frumos. Gradina e foarte mare. cu plante din toata lumea. pe o intindere de vreo 23 ha. 4/20/12 . Jardin de Plantes este și un loc educativ. gradina cu are aprox 170 de specii de trandafiri. Pe lângă aspectul estetic. cele 3 sere. parcul alpin. "La roserie".

un arhitect francez de origine elvețiană. un teatru cu arhitectură cu totul special și Orașul copiilor. conversia sitului a facut parte dintr-un amplu program de reabilitare urbană.PARIS – Oraș global Parisul verde • Parc de la Villette are 55 de hectare – din care 35 de hectare sunt spațiu verde efectiv – La Villette reprezinta cel mai mare spațiu amenajat peisagistic din capitala franceză. Tschumi a căutat să implementeze în parc soluții deconstructiviste găsite în urma unei lungi colaborări cu filosoful Jacques Derrida. care l-a construit între anii 1984 . Parcul a beneficiat de designul lui Bernard Tschumi.1987 pe situl ocupat anterior de abatoarele pariziene și de hala de carne. 4/20/12 . Parcul găzduiește ”Orașul științelor și industriilor” și La Geode.

9. cel mai mare parc din Londra.46 km2). Central Park din New York nu măsoară decât 3.55 km2. Richmond Park. 4/20/12 . Bois de Boulogne (8. el reprezintă aproape 10% din suprafața totală a municipiului Paris și este aproape la fel de întins ca suprafața totală a cartierelor din centrul orașului. puțin mai mare decât omologul său din vestul Parisului.41 km2.PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Vincennes cu o suprafață de 9. cel mai mare parc municipal din lume. iar Griffith Park. la Los Angeles. Prin comparație. De fapt.95 km2 este cel mai mare parc din Paris. 17 km2.

există parcul Bagatelle. Acoperind o suprafață de circa 846 hectare.PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Boulogne. parcul este înfrumusețat de plantele bulboase. iaugurat în anul 1857 și grădina serelor de la Auteuil și-a păstrat farmecul pe care îl avea încă din secolul al XIX-lea. în vestul Parisului. cu o suprafață de 24 de hectare. Aici se află și un hipodrom celebru . Bois de Boulogne formează unul dintre «plămânii» Capitalei. De la jumătatea lui martie. până la jumătatea lui aprilie. În inima pădurii. 4/20/12 .Longchamps. Jardin de Bagatelle este fermecător în perioada înfloririi trandafirilor (din iunie până în octombrie).

4/20/12 Bon Voyage! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->