P. 1
PARIS – Oraș global

PARIS – Oraș global

|Views: 105|Likes:
Published by Pereteanu Marius

More info:

Published by: Pereteanu Marius on Apr 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

PARIS – Oraș global

Click to edit Master subtitle style

Georgiana – Cristina

4/20/12

PARIS – Oraș global

New York, Londra și Paris ocupă primele trei locuri în clasamentul celor mai "globale orașe" (Global City Index), realizat de AT Kearney. Clasamentul a fost făcut luându-se în calcul mediul de afaceri (valoarea piețelor de capital, numărul de companii din Fortune Top 500 și cantitatea de mărfuri care trece prin oraș), forț a de muncă (numărul de imigranți care vin din alte zone, cel 4/20/12 al școlilor internaționale precum și

PARIS – Oraș global

mediul de afaceri

Primele zece poziții: New York (SUA), Londra (Marea Britanie), Paris (Franța), Tokyo (Japonia), Hong Kong (RP Chineză), Los Angeles (SUA), Singapore (Singapore), Chicago (SUA), Seul (Coreea de Sud), Toronto (Canada)
forța de muncă schimbul de informații cultura implicare politică 1. New York 2. Londra 3. Chicago 1. Paris 2. Bruxelles 3. Londra 1. Londra 2. Paris 3. New York
1. 2. 3.

În coada clasamentului se află: Caracas (Venezuela), Guangzhou (RP Chineză), Lagos (Nigeria), Shenzen (RP Chineză), Ho Si Min (Vietnam), 4/20/12 Dhaka (Bangladesh), Karachi
1. New York 2. Tokyo 3. Paris Washington New York Bruxelles

PARIS – Oraș global

Paris este un oraș global și pentru că:

numele său este recunoscut internațional – orașe, străzi, instituții din întreaga lume îi poartă numele; are o influență și o participare activă la evenimentele și afacerile internaționale și mondiale (UNESCO); are o populație numeroasă; are aeroport internațional utilizat ca nod pentru foarte multe linii aeriene 4/20/12 internaționale;

• •

Parisul și regiunea sa conțin 3. este prima în Europa în ceea ce privește capacitatea de cercetare și dezvoltare și este considerată ca fiind una dintre cele mai bune orașe din lume pentru inovaț ie. Suprafața sa este de 1450 de km2. Parisul a fost cel mai mare oraș occidental aproximativ 1000 de ani. Orașul este traversat de fluviul Sena. Conform estimărilor pentru 2008. regiunea Provins – pentru vestigiile medievale).PARIS – Oraș global • Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței. palatul și parcul Fontainebleau. • • • • . și cea mai mare în întreaga lume între secolele 16 și 19. Paris.000 la recensământul din 2007). care împarte orașul în două. castelul și parcul Versailles.031 (2007) locuitori. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și 4/20/12 culturale din lume. educaț ie. înainte de secolul al 19-lea. Orașul propriu-zis (intra muros) are o populație de 2.800 monumente istorice (dintre care patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO: malurile Senei. și a șasea ca mărime din lume. Cu peste 20 de milioane de turiști străini anual.193. dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12. iar influenț a sa în politică . Paris și regiunea Paris produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franț ei. este cel mai vizitat oraș din lume.067. Regiunea Paris are cea mai mare concentraț ie de studenț i de învățământ superior din Uniunea Europeană. aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa sau a doua cea mai mare.

Pentru englezi. Pentru nordici.PARIS – Oraș global • 4/20/12 Ca orice oraș global. Parisul este un brand în sine. moda pariziană e singura din lume care o . Pentru nemți. Paris înseamna Europa. și e posibil să fie cel mai cunoscut. Parisul este epicentrul aroganței franțuzești. Pentru americani și japonezi. filmat și fotografiat oraș de pe fața Pământului. traficul din Paris e un mister de nepătruns. Pentru italieni. el este chintesența eleganței și a rafinamentului.

PARIS – Oraș global Transportul în Paris: • este deservit de două aeroporturi: Orly. 4/20/12 . și Charles de Gaulle. la sud de Paris. situat în localitatea Roissy-en-France. la nord de Paris. unite de linia B a rețelei RER.

marii compozitori ai secolului XX. unde sunt combinate discret elemente de diferite inspirații. Fațadele pariziene vorbesc despre o anumită rigiditate și o anumită mentalitate conservatoare proprii parizienilor. Puținele fațade colorate sunt ale unor clădiri noi. Legea cere ca fațadele să fie renovate ciclic cu păstrarea texturii originale. și atunci când se machiază. e tencuială alb-bej. iar femeile îș i vor ară ta mereu picioarele fără inhibiț ii. Politeț ea pariziană este una destul de inconstantă și extrem de rece. o eleganță clasică. iar pantalonii mereu slim fit. ”pierre de taille”. suprarealiștii. Elita rusă. la ț inuta unui parizian nu vei vedea mai mult de două culori. o vor face fie deloc. Cultura franceza este una care a pus în discuție cel mai radical întreg sistemul politic 4/20/12 și religios al Europei secolelor trecute. Paris este cel mai important centru al migraț iei culturale și politice din Europa. În suburbii nuanțele de gri sunt predominante. elita armeană. Barbaț ii poartă eș arfe. fie foarte discret. Majoritatea îș i prind părul într-un coc neglijent. trăsături acumulate în secole de procese culturale complexe. acum jucându-se cu nuanțele rafinate. toți au trăit sau chiar au murit aici. În general.PARIS – Oraș global • Parisul este un oraș monocrom. pantofii vor fi aproape întotdeauna eleganț i. fermecator. care în majoritatea cazurilor este o piatră naturală albbej. Brancuși. Moda străzii pariziene este una conservatoare. Orașul care a dat lumii cele mai mari case de modă și cele mai importante trenduri în ultimul secol a asimilat demult excesele. dar cu totul diferită de rigiditatea vecinilor nemți. Cioran. Enescu. elitele literare americane. pantofii sunt eleganț i ș i vintage. Dacă nu e piatră naturală. elita spaniolă. Gesturile de curtoazie precum ținutul • • • .

iar compania sa a produs fiecare piesă în parte în topitorie. Are 320 de metri înalțime și cântărește 7000 de tone. Primul etaj se afla la 57 de metri (360 de trepte de la sol). însă designul a fost bazat pe ideile lui Eiffel. al doilea la 115 metri (1060 de trepte de sol) și al treilea etaj este la 274 de metri de sol.simbolul Parisului. Eiffel a proiectat revoluționarul sistem modular de construcție. De fapt.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Turnul Eiffel . Un lucru fals vehiculat este faptul ca Gustave Eiffel a fost arhitectul turnului care i-a purtat numele într-un final. Are 1710 trepte. Turnul a fost construit între 1887 și 1889 pentru a coincide cu cea de-a o suta aniversare a Revoluției Franceze. arhitectul a fost Stephen Sauvestre. 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

L’Arc de Triomphe de l’Etoile” este monumentul principal din piața Charles de Gaulle-Etoile. Comandat de Napoleon în 1806. Acum este impartita in sapte sectiuni si are o abordare moderna si interactiva a istoriei Arcului de Triumf. Marea Sala din interiorul monumentului a fost refacută. comemorând victoriile Franței și onorând pe cei care au murit în luptă. în timpul epocii victoriilor franceze. monumentul a fost terminat 30 de ani mai tarziu. ultimul rege al Franței. Este decorat cu sculpturi care înfățișează victoriile armatei napoleoniene. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Étoile. în timpul domniei lui Louis Philippe. care a dedicat monumentul armatei franceze și a victoriilor acesteia.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

este un complex de clădiri din Paris. Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici. printre care și Biserica Domului.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Les Invalides (Domul Invalizilor) . care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franței. Ulterior au mai fost adăugate clădiri. de unde și numele actual.1676. Complexul a fost denumit hôpital des invalides. precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului). 4/20/12 . Les Invalides a fost construit la ordinul Ludovic al XIV-lea între anii 1670 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

este prin mărimea sa și prezența elementelor gotice. însă cu timpul a pierdut favoarea regilor Franței devenind o închisoare și cameră de tortură.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Conciergerie . Această clădire a fost ridicată în secolul al XIV-lea și a fost inițial un palat regal. fiind totodată cea mai mare de acest fel din Europa. un bun exemplu al stilului Rayonnant. 4/20/12 . Sala Cavaleriei (Salle des Gens d'Armes).închisoare foarte veche unde mulți membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluția franceză.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

4/20/12 . Ideea de a se construi o operă nouă a apărut încă din anul 1820 atunci când. nimfe si ingeri.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palais Garnier . frunze aurite. Opera are 11000 de metri pătrați și o scenă pe care pot încăpea 450 de artiști. Opera a fost construită între anii 1862 și 1875. Interiorul este decorat cu catifea. s-a descoperit un lac subteran amintit și de Lloyd Webber în „Fantoma de la Operă”. după începerea lucrărilor.sediul Operei din Paris. Lacul încă există sub pivnița clădirii. Auditoriul deține jumătate din spațiul total având 2200 de locuri. arhitectul său fiind Charles Garnier.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Notre Dame are două orgi: Orga Mare care are 5 claviaturi și 56 de note. construcția sa fiind una anevoioasă. Clopotnița. A fost finalizată în anul 1345. a fost adaugată în secolul al 19-lea de Viollet-leDuc. Clădirea are 128 de metri lungime și turnuri de 69 de metri înălțime. a cărei construcție fost începută de către Episcopul Parisului Maurice de Sully în 1163. 111 registre și 7.374 tuburi. A fost prima catedrală construită la o scară uriașă devenind astfel prototipul pentru catedralele ce s-au construit în Franța.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Catedrala Notre-Dame este o capodoperă gotică. Aproximativ 13 milioane de oameni din toată lumea vizitează anual catedrala (o medie de 30 000 de oameni pe zi).840 de tuburi. care atinge 90 de metri. 4/20/12 . și Orga Corului care are două claviaturi și 1.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

oameni de cultură și politicieni francezi și străini. 4/20/12 . Situată în centrul istoric al capitalei Franței. Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon. Printre foștii ei studenți se numără savanți.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sorbonne este cea mai celebră universitate franceză și una dintre cele mai cunoscute universități din lume.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Marie și Pierre Curie și Emile Zola. Construcția a început în anul 1757 și a fost terminat abia în anul 1791. este așezat pe muntele Ste-Geneviève. s-a decis transformarea sa dintr-o biserică într-un templu pentru a găzdui rămășitele oamenilor importanți ai Franței. în apropiere de Universitatea Sorbonna și de Grădinile Luxembourg. demonstrând că Pământul se învârte în jurul axei sale.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Pantheonul din Paris. Pendula lui Foucault a fost mutată în același an în Conservatorul Artelor și Meseriilor. Locul unde se află a fost ales de regele Clovis și a fost construit pentru ca acesta să fie înmormântat în el. Voltaire. De asemenea. Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a ținut cunoscutul său experiment în 1851. Jean Monnet. 4/20/12 . biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței. în mijlocul Revoluției Franceze. Cripta găzduiește multe personalități franceze precum: Victor Hugo. În același an.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

formând un adevarat perete de lumină. capela este probabil opera lui Pierre de Montreuil.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sainte-Chapelle este cea mai faimoasă capelă din Paris. Capela este construită pe două nivele. Cel inferior este dedicat Fecioarei Maria. 4/20/12 . A fost construită în secolul XIII la comanda lui Louis al IX-lea. unul dintre marii arhitecți ai stilului gotic. este în principal cunoscută pentru cele 16 vitralii dintre care unul în formă de trandafir. O bijuterie a arhitecturii gotice. pe care Louis a primit-o de la regele Constantinopolului. Situată în Ile de la Cite. iar cel superior cuprinde vitralii și sculpturi. Acestea ocupă o suprafată de 600 de metrii pătrați și sunt originale în proporție de 65%. pentru a găzdui rămășițele amintirii lui Iisus – coroana de spini.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Este o biserică. Basoreliefurile din bronz de pe uși sunt opera lui Henri de Triqueti și reprezinta cele 10 porunci. 4/20/12 . fiecare din ele cu o înălțime de 20 de metri. Nu mai puțin de 52 de coloane corintiene înconjoară templul. Construcția bisericii a început în 1764. In cele din urma în 1842. In interior.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Église de la Madeleine – Templul grecesc cunoscut sub numele de "La Madeleine" sau "L'église de St-Marie-Madeleine". ce a fost ridicată de Charles Marochetti în 1837. clădirea a fost sfințită ca biserică. închinată Mariei Magdalena. în spatele altarului se găsește o statuie reprezentând înălțarea la cer a Mariei Magdalena. planurile arhitectului Pierre Constant d'Ivry fiind modificate de nenumărate ori.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

fațade din piatră albă. este o piață simetrică.(Piaț a Vosgilor). Richelieu a poruncit ridicarea unei statui ecvestre a Regelui Ludovic al XIIIlea în mijlocul pieței. arcade și acoperisuri abrupte din ardezie. primul departament din Franța care și-a plătit taxele. In 1800.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Place des Vosges . Regele a poruncit ca toate cele 35 de clădiri din jurul pieței să urmeze aceleași caracteristici. 4/20/12 . Mulți oameni de seama ai Franței au locuit aici. Piața a fost inaugurată oficial în 1612 sub numele de "Place Royale". înconjurată de clădiri din caramidă roșie. Printre ei se numără Richelieu și Victor Hugo. un exemplu timpuriu de plan de urbanism. cea mai veche piață din Paris este ș i una dintre cele mai frumoase pieț e din lume. În 1604 Regele Henric al IV-lea a construit un pavilion regal în partea sudică a pieței. Cladirea a fost proiectată de Baptiste du Cerceau. In 1639. Napoleon a schimbat numele pieței din Place Royale în Place des Vosges pentru a-și arăta recunostința față de diviziunea administrativa Vosges.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sacre Coeur a fost construită în 1876 în cartierul Montmartre prin subscripție națională și a fost sfințită în 1919.Cele patru cupole mici și cupola mare sunt în stil bizantin. Clădirea adăpostește și unul dintre cele mai mari clopote din lume. “La Savoyarde”. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944. Stilul este combinat. în timp ce restul clădirii este în stil roman. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri. Este ultima biserică construită din fondurile statului francez. 4/20/12 . fiind ulterior înlocuite. de 19 tone. în timpul celui deal Doilea Război Mondial. unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. roman și bizantin.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palatul Versailles este situat la 23 Km de Paris și este un castel regal construit la Versailles. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța. până în 1789. Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea. nu numai prin frumusețe. când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală. în Franța. când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris. ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea. 4/20/12 . Devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682. Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. cu excepția câtorva ani din timpul Regenței.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

de la Dinastia Capețienilor până în zilele noastre. Palatul Luvru. din antichitate până la 1848 și acoperă o arie geo-culturală întinsă. Luvrul este de asemenea și unul dintre cele mai vizitate muzee din lume.000 m2 dintre care 60. o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Louvre . a fost palat regal.este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (suprafață 210. Situat în centrul Parisului.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume.5 milioane de vizitatori în 2008. de la Europa occidentală. Egipt până la Orientul Apropiat. cu aproximativ 8. Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației. Grecia. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

fotografie și arhitectură. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Muzeul Orsay a fost inaugurat în 1986. Colecțiile muzeului Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914. însă acesta prezintă și opere de artă decorativă. de artă plastică și sculptură. fiind construit în locul Gării Orsay care a fost reconfigurată între anii 1983-1986 pentru a putea găzdui muzeul.

muzica. și prima bibliotecă de lectură publică din Europa. cinematograful. de a se crea.6 milioane de vizitatori pe an. a apărut la cererea lui Georges Pompidou. Centrul Pompidou primea 6. în inima Parisului. alături de cea a Museum of Modern Art din New York. în care artele plastice se învecinează cu cărțile. cunoscut și ca Beaubourg . designul. Centrul Georges-Pompidou păstrează una dintre cele două mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume. În 2006. președinte al Franței. Adăpostește importante galerii de expoziții temporare. după Luvru și Turnul Eiffel.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Centrul Georges Pompidou. în întregime dedicată creației moderne și contemporane. 4/20/12 . săli de spectacole și de cinema. ceea ce îl situa pe locul al treilea între cele mai vizitate instituții din Franța. o instituție culturală originală.o clădire neobișnuită care găzduiește muzeul de arte moderne și un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. Centrul deschis publicului din 1977.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Atelierul Brâncuși 4/20/12 .

Tot în stânga. este o copie. în aer liber. se află Le Penseur. după asediul din 1347. o lucrare concepută ca parte a Porţii Iadului. realizată în 1889. evident a Calais.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Rodin se află în plin centrul Parisului vizavi de complexul Les Invalides. opera capitală a lui Rodin. inspirată din Infernul lui Dante. ca de altfel şi alte exponate. se află La Porte de l'Enfer. în partea dreaptă a intrării. unde Gînditorul il întruchipa pe Dante. dar pe latura estică. 4/20/12 . Cea de aici. reprezentând un grup de cetăţeni ai acestui oraş Calais. turnată după moartea artistului. mergând să predea cheile oraşului cuceritorilor englezi. special pentru muzeu. Lucrarea originală. se găsesc trei dintre cele mai importante lucrări ale sculptorului: Le Monument aux Bourgeois de Calais. Gânditorul. se află. Monumentul Burghezilor din Calais. Aici. Poarta Iadului. Faţă în faţă cu această lucrare.

A fost transformată în monument istoric în 1968.1659 de către Pierre Aubert. Muzeul Picasso include mai mult de 3000 de lucrări semnate Pablo Picasso. de Chirico și Matisse. care s-a îmbogǎțit colectând Taxa pe Sare (numele clǎdirii înseamnǎ "Hotelul Sǎrat"). ceramică și pictură. 4/20/12 . ce include și unele lucrări ale lui Cézanne. Mai sunt incluse și niște statuete iberice executate în bronz și câteva exponate de artă primitivă. Casa care găzduiește impresionanta colecție a fost construită între anii 1656 . Seurat. Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul că muzeul prezintă un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 ani. Această expoziție este completată de colecția lui Picasso însuși. și opera sa este considerată una dintre cele mai frumoase case istorice ale districtului. Rousseau. Arhitectul este Jean Boullier. incluzând schițe.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Picasso este localizat în Hotelul Salé de pe strada Thorigny. Degas.

prezența lor extinde o interacţiune perfectă între natură şi cultură. Gră dini pariziene La Paris. culturale sau ştiinţifice.000 de hectare de spaţiu verde şi nu mai puţin de 455 parcuri și grădini. fie ele oficiale. Jardin du Luxembourg . • • • 4/20/12 .Gră dinile Luxembourg reprezintă probabil cel mai popular parc din Paris. sfânta ce patronează Parisul. printre care și statuia lui Saint-Geneviève. Se afla în apropiere de Universitatea Sorbona. tradiţia de grădină se află în centrul de planificare de mediu istoric şi contemporan. Clădiri importante.PARIS – Oraș global Parisul verde • Parisul are 3. Numeroase statui decorează parcul. Parcul de 22 de hectare. a fost gândit în 1612 într-un stil pur franțuzesc iar în secolul al 19-lea a fost deschis publicului. până atunci fiind privat.

unde se pot vedea picturi impresioniste și post impresioniste de Cézanne. 4/20/12 . Renoir.PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin de Tuileries este cea mai veche grădină din Paris (creată în 1564 la dorința Caterinei de Medici). Modigliani. Matisse. etc. care a adăpostit de asemenea un palat regal și imperial. Picasso. distrus în totalitate în 1882. Tot la Jardin des Tuileries se afla Muzeul Orangeriei. Aceasta gradină este construită tot în stilul renașterii italiene. Sisley. Monet.

cu plante din toata lumea. Jardin de Plantes este și un loc educativ. parcul alpin. gradina cu are aprox 170 de specii de trandafiri. extrem de frumos. Pe lângă aspectul estetic. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin des Plantes este o gradina botanică ce adăpostește și Muzeul de Istorie Naturală. Gradina e foarte mare. cele 3 sere. pe o intindere de vreo 23 ha. "La roserie".

care l-a construit între anii 1984 . Tschumi a căutat să implementeze în parc soluții deconstructiviste găsite în urma unei lungi colaborări cu filosoful Jacques Derrida. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Parisul verde • Parc de la Villette are 55 de hectare – din care 35 de hectare sunt spațiu verde efectiv – La Villette reprezinta cel mai mare spațiu amenajat peisagistic din capitala franceză.1987 pe situl ocupat anterior de abatoarele pariziene și de hala de carne. Parcul găzduiește ”Orașul științelor și industriilor” și La Geode. un teatru cu arhitectură cu totul special și Orașul copiilor. Parcul a beneficiat de designul lui Bernard Tschumi. un arhitect francez de origine elvețiană. conversia sitului a facut parte dintr-un amplu program de reabilitare urbană.

95 km2 este cel mai mare parc din Paris. la Los Angeles. De fapt. 4/20/12 . iar Griffith Park.41 km2. Richmond Park. 9.PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Vincennes cu o suprafață de 9.55 km2. cel mai mare parc municipal din lume.46 km2). cel mai mare parc din Londra. 17 km2. puțin mai mare decât omologul său din vestul Parisului. Central Park din New York nu măsoară decât 3. Bois de Boulogne (8. Prin comparație. el reprezintă aproape 10% din suprafața totală a municipiului Paris și este aproape la fel de întins ca suprafața totală a cartierelor din centrul orașului.

Longchamps. iaugurat în anul 1857 și grădina serelor de la Auteuil și-a păstrat farmecul pe care îl avea încă din secolul al XIX-lea. până la jumătatea lui aprilie. există parcul Bagatelle. În inima pădurii. De la jumătatea lui martie. Bois de Boulogne formează unul dintre «plămânii» Capitalei. Jardin de Bagatelle este fermecător în perioada înfloririi trandafirilor (din iunie până în octombrie). Acoperind o suprafață de circa 846 hectare. 4/20/12 . parcul este înfrumusețat de plantele bulboase. cu o suprafață de 24 de hectare. în vestul Parisului. Aici se află și un hipodrom celebru .PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Boulogne.

4/20/12 Bon Voyage! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->