P. 1
Pronalazak (Ideja) Koja Je Promenila Svet

Pronalazak (Ideja) Koja Je Promenila Svet

|Views: 64|Likes:

More info:

Published by: Knjazevacka Gimnazija on Apr 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2012

pdf

text

original

Pronalazak (ideja) koja je promenila svet

Parna mašina predstavljaja motor koji transformiše toplotnu energiju vodene pare u mehanički rad .

  Prva je konstruisana u I veku n. nastavljaju razvoj posle duže pauze .e. od strane Herona iz Aleksandrije Denis Papin i Thomas Savery 1968.

. godine stvara mašinu koja se koristi za pumpanje vode iz rudnika. Thomas Newcomen 1712.Iskoristljivost je i dalje bila slaba.

Povećava iskoristljivost 4 puta.Smanjio je gubitak energije i uveo bojler sa izolacijom. Skok u razvoju uvodi James Watt. .

   Posle 1800. Krajem XIX veka dostižu vrhunac u razvoju Stepen korisnog dejstva je 1% kod Njukomenove i do 50%kod modernih parnih mašina . počele su da se razvijaju parne mašine visokog pritiska i male mase za pogon vozova.

  Koriste se kao pogonska mašina za industriju i saobrćaj. Dovele su do prve industrijske revolucije.Ručna proizvodnja bila je zamenjena parnim mašinama .

Na osnovu njih su konstruisani parobrod i parna lokomotiva a našle su i primenu u rudnicima. .  Dovele su do povećanja broja fabrika u kojima je zapošljavano sve više radnika.

Mada je u svoje doba sasvim izmenila svakodnevicu i preokrenula tok istorije. danas je skoro potpuno izbačena iz široke upotrebe . Parna mašina je kao tehnološko dostignuće doživela pomalo neobičnu sudbinu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->