Unit Bimbingan Dan Kaunseling, SK Seri Utama

UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SK SERI UTAMA KG. SG.NIBUNG, SEMERAH, BATU PAHAT, JOHOR. Website: https://sites.google.com/site/bnksksu/ E-Mail: daims07@yahoo.com.my

KERTAS KERJA:
BIMBINGAN BERFOKUS: PROGRAM KECEMERLANGAN AKADEMIK Belajar Cara Belajar Dan Motivasi Pelajar TARIKH: 14 FEB 2011 HINGGA 28 JULAI 2011 (TAHUN 4 DAN 5) TEMPAT: MASA:

PROGRAM MOTIVASI KEIBUBAPAAN MURID TAHUN ENAM DAN KEMPEN MENABUNG DALAM KELAS DAN BILIK BIMBINGAN KAUNSELINGBERSAMA TABUNG HAJI 2010 SK SERI UTAMA

SK Seri Utama

Kg. Sg.Nibung, Semerah, Batu Pahat, Johor. 1.10 HINGGA 1.40 PETANG (SETENGAH JAM SETIAP HARI ISNIN HINGGA RABU)

12.40 HINGGA 1.10 PETANG (SETENGAH JAM SETIAP HARI KHAMIS) CERAMAH Masa di atas adalah tertakluk pada hari-hari persekolahan MOTIVASI OLEH: SASARAN: SEMUA MURID TAHUN 4 dan 5 ANJURAN:

En.Mairop bin Amal
Pegawai Kaunseling: Unit Pengurusan Sekolah PPD Batu Pahat

CERAMAH MENABUNG OLEH: Tuan Haji Aris bin Haji Tawil UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SK SERI UTAMA Pihak Lembaga Tabung Haji Batu Pahat

Disediakan Oleh :

Tarikh: 04 April 2010 Hari: Sabtu Tempat:: Dewan SK Seri Utama Masa: 7.30am—12.00pm

Md.Daim bin Sanudin Unit Bimbingan Kaunseling SK Seri Utama

1

Kalau sebelum ini apabila disebut sahaja perkataan sekolah tergambar di dalam fikiran kebanyakan orang bahawa ianya adalah salah satu tempat untuk mendapatkan peluang pekerjaan yang baik dengan kerajaan. Justeru itu. Generasi Gemilang dan Terbilang di Kalangan Terbaik sentiasa menjadi buruan kita dari tahun ke tahun.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. Semoga kita diberikan taufik dan hidayah untuk memperolehi kejayaan sebagaimana yang dirancang dan dicita-citakan. Ianya adalah salah satu usaha yang berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara seimbang dari segi intelek. SK Seri Utama PROGRAM BIMBINGGAN KAUNSELING BERFOKUS 1. emosi. rohani. Kerangka Pencapaian Kecemerlangan UPSR Yang Berbentuk Motivasi dan Kemahiran-Kemahiran Belajar beserta dengan huraian bagi pernyataan amalan-amalan yang terbaik dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang sempat didokumentasikan ini sedikit sebanyak akan dapat membantu kita semua menjalankan tugas dengan lebih tersusun dan meyakinkan. Adalah sudah menjadi tradisi dan budaya kita sentiasa menerap dan mengamalkan ciri-ciri yang baik dan positif sepertimana yang dislogankan Pendidikan Cemerlang. Dengan adanya Dasar Pendidikan Negara. lulus dalam peperiksaan dan untuk mendapatkan pekerjaan sahaja. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. emosi dan jasmani berasaskan kepercayaan kepada Tuhan. berakhlak mulia. berketerampilan. 2 . sekolah bukanlah lagi tempat untuk mendapatkan pelajaran. rohani dan intelek. LATAR BELAKANG Sekolah sebagai sebuah institusi pendidikan mempunyai peranan dan tanggungjawab memberi pendidikan yang seimbang kepada anak-anak murid dari segi jasmani. Insya Allah. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara.

PERNYATAAN ISU / MASALAH 1. Secara umum. 2. 2. Mengembeling seluruh sumber tenaga (murid/ guru/ sekolah/ komuniti) ke arah merealisasikan kecemerlangan UPSR. Pencapaian dari segi kuantiti masih rendah. Sekolah belum mencapai peratus kualiti yang dikehendaki dalam peperiksaan UPSR. MATLAMAT 1. DEFINISI KECEMERLANGAN 1. 3. 3. Justeru kecemerlangan UPSR di sini. 3. Mengikut Kamus Dewan. Bahasa Inggeris. diertikan sebagai pencapaian pelajar yang mantap dan jitu dari segi perolehan dan peratus kelulusan seratus peratus. 4. 2. 2.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. Meningkatkan kuantiti pencapaian murid-murid dalam Penilaian UPSR. Matematik dan Sains. kecemerlangan yang berasal dari perkataan cemerlang adalah diertikan sebagai bersinar dengan terang. Memantapkan serta memperkukuhkan lagi keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran. Jestru itu untuk mempertingkatan lagi kecemerlangan itu maka perlulah seseorang murid itu disokong dengan perkara-perkara yang hendak dilakukan ini. Sebahagian murid adalah bijak dan pandai tetapi tidak tahu kemahiran-kemahiran belajar dan tidak bermotivasi diri. kecemerlangan diukur dari segi pencapaian kuantiti dan kualiti di dalam lima subjek yang berikut: Bahasa Melayu (penulisan). 3 . Manakala kecemerlangan membawa maksud kegemilangan.Bahasa Melayu (pemahaman). Meningkatkan kualiti pencapaian murid-murid dalam Penilaian UPSR. 3. SK Seri Utama 2.

Melatih murid memperoleh maklumat tambahan di luar waktu sekolah. Menjalankan aktiviti mengikut jadual yang telah disediakan Buatkan análisis dan laporan di hujung tahun. Murid menggunakan pengetahuan rakan dan bahan lain sebagai sumber pembelajaran. OBJEKTIF 1. Meningkatkan kualiti prestasi UPSR ke tahap yang lebih tinggi dari tahun 2012. 4 .1 Misi Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling adalah untuk melahirkan insan yang seimbang serta dapat memperkembangkan potensi diri secara menyeluruh.1 6. 3.kemahiran ‘Belajar Cara Belajar’ Memfokuskan juga dalam memberi motivasi-motivasi kepada sasaran untuk kecemerlangan UPSR pada tahun 2012 dan 2013 6. Belajar Cara Belajar sejajar dengan matlamat pendidikan untuk belajar seumur hidup.2 6. SK Seri Utama 4.3 5. Murid berupaya belajar sendiri tanpa guru. 5.2 Fokus tindakan yang akan dilakukan terhadap semua murid tahun 4 dan 5 tahun 2011 adalah berkaitan dengan teknik dan kemahiran. 4.Unit Bimbingan Dan Kaunseling.4 Ambil maklumat peribadi murid yang tersenarai dan difailkan. 2. 5.4 6. Kemahiran Menghadapi Peperiksaan dan seumpamanya.3 6. 5. Meningkatkan kuantiti prestasi UPSR ke tahap yang lebih tinggi dengan memberi motivasi-motivasi dan beberapa kemahiran ‘Belajar Cara Belajar’ Pengurusan Masa.1.1. FOKUS PELAN TINDAKAN 6.2 5. RASIONAL 5. Murid menilai tahap pembelajaran sendiri. Murid bertanggungjawab terhadap pembelajaran.

AJK PIBG dan semua guru Sediakan jadual bimbingan berfokus Mencari tajuk-tajuk Belajar Cara Belajar dan motivasi yang sesuai.2 Semua Murid Tahun 4 Semua Murid Tahun 5 Senarai pelajar lihat ‘Lampiran A’ 8. SASARAN 7.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. TAMA T Bentangkan laporan kepada guru besar setelah selesai program 5 . motivasi dan program khas yang dirancangkan Akhir program sediakan laporan dan catatan. CARTA ALIRAN KERJA PROGRAM KECEMERLANGAN UPSR MULA Berbincang dengan Guru Besar atau Guru Penolong Kanan Akademik Memberi maklumat kepada Guru Besar.1 7. Pelajar menjalani proses bimbingan. SK Seri Utama 7.

NOR ARIFAH AIN BINTI MOHD MISDAN 17. NADHRAH NATASYA BINTI SABARUDIN 15.YUNOS 2. RAHMAN 3. NABIHA UMAIRAH BINTI ABD. SK Seri Utama Lampiran A PROGRAM BIMBINGAN KAUNSELING BERFOKUS SENARAI NAMA MURID SASARAN NAMA KELAS: 4 GEMILANG Bil Nama 1.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. NUR SYAMIMI BINTI HAMDAN 26. NURHAZIQAH BINTI NAIM 28. KADIR JILANI 13. AMIRAH SYAMIMI BINTI ABD. MUHAMAD SYAHMI BIN MUSTAFA 7. MUIZZUDDIN BIN ABD. 'AMMAR AN-NU'MAN BIN YASIR 4. MUHAMMAD AZIM BIN MOSMAN 8. NOOR AIN ZAHIRAH BINTI OMAR 16. NUR SAKINAH BINTI ABAS 25. MUHAMMAD IZZAT DANIEL BIN MOHD SORAJI 11. MUHAMMAD IDHAM BIN AHMAD RAZIB 10. NOR FARIDA BINTI TURMUDI 19. MIZZATUL MURFATEHA BINTI MURAD 5. MOHAMAD HAKIM BIN SARIF 6. NURHANIS SAFIA BINTI JUNAIDI 27. NUR ASYIQIN BINTI YUSOFF 22. NUR IZZATI BINTI JAMI'AN 24. NUR AFIDAH BINTI JAMIRON 21.GHAFAR 14. MUHAMMAD ZUL HAFFIZ BIN SAMSUDIN 12. NUR FARAH HANANI BINTI SANI 23. NOR AZIHA BINTI TUKIMIN 18. MUHAMMAD AZREN HAIRY BIN MUSTAFA 9. NURSYAFIKA BINTI MASROM 6 . AINUR ALIAH BINTI MD. NOR HISYAM AFNAN BIN NORDIN 20.

NOR HAMKA 15. MUHAMMAD ARIFFIN BIN JUHAINI 20. MUHAMMAD HAMIZAN BIN MOHAMAD GOZALI 22. MUHAMAD NOR EMAN BIN NORIZAT 14. MUHAMAD TAUFIK BIN AMRAN 16. MUHAMAD AZHARI BIN JASNI 11. MUHAMMAD IZZUL HAKIMY BIN JUMADI 7 . SITI NURATIQAH BINTI ARIFIN 34. AHMAD ZAINUL ARIF BIN JANTAN 3. SITI HAWA BINTI ARIPIN 32. NURUL IZZAH BINTI MOHD FADIL 30. EFA NORAMYRA BINTI SAYANI 5. MUHAMAD ELMY NAZMI BIN MOHD JAFRI 12. MUHAMMAD HAIQAL HAFFIZZUDIN BIN ASZAHARI 21. AISYAH BINTI MOHD RAMADZAN 4. MUHAMMAD AQIL BIN SURAZENI 19. NURUL SHAREFA HANEEM BINTI SHAHRI 31. MUHAMAD HALIF HAIKAL BIN MUHAMAD MISJAB 13. FATIN FATIHAH BINTI MOHD ZULKIPLE 6. MOHAMAD KHAIRUL AMIN BIN KHAWARI 9. MOHAMAD AMIRUL BIN ISKANDAR 7. MOHAMAD JOHARI BIN KATIMAN 8. MUHAMMAD AMMAR BIN NORNEKMAN 18. SITI NURHAZLINA BINTI KAMALUDIN NAMA KELAS: 4 WAWASAN BIL Nama 1. AHMAD IQBAL BIN RAHIMI 2. SK Seri Utama Bil Nama 29. SITI NUR SABRINA BINTI MISNON 33.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. MUHAMMAD ALIF AIMAN BIN ASRI 17. MOHAMAD SHAHRIZZAD BIN MOHD RAMLI 10. MUHAMAD SYAHRIZAL BIN MD.

SALAHUDDIN BIN ABDULL AZIZ 32. NURUL NABILAH SUHAIDA BINTI ADAM 31. MUHAMMAD AZRY BIN ALIAS 14. MUHAMAD ARIF BIN ESA 11. MUHAMMAD SIDDIQ BIN ADNAN 15. 6. NURUL IRDINA BINTI NORMAN 30. NOR AZIRA BINTI MOHD HATTA 18. MUHAMMAD SHAFFIQ BIN MOHD YANI 24. SITI NURUL SAHINDAH BINTI MOHD ABD AZIZ NAMA KELAS: 5 GEMILANG Bil 1. NOR HIRMA SYAHILLA BINTI MOSHIMAN 19. NORSYUHAILY AZWAN BINTI ABD AZIZ 20. HALIM 29. SALLEH 25. NURSYAHIRA BINTI ABD.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. 9. MUHAMMAD SHAZLAN BIN MOHD. 5. NOR AIN FARHANA BINTI MOHTADIN 17. 4. NUR ATIKAH BINTI MOHAMAD SALIHAN 8 . 7. SK Seri Utama BIL Nama 23. 2. Nama AFIQ IQBAL BIN ABDUL RAHIM AFIQ ZAKWAN BIN MD OSMAN AINA AQILAH BINTI MASRI CHEMPAKA NUR IMALIN BINTI RASID ERNI ZUNIKA BINTI BERAYAN HANIN ARWA BINTI MOHD PAUZAN JAMILIN RASHIDA BINTI JALAL MOHAMAD MUSTAQIM BIN MOHD SAMADI MOHAMMAD KAMAL ARIFFIN BIN MD. NOOR AMYLIA BINTI RASIDIN 16. 8. 3. NUR SHAFIZA BINTI AHMAD SHAH 28.YUNOS 10. NUR AINA BINTI SAHAR 26. NUR EZZAH BINTI MD OTHMAN 27. MUHAMAD SAUFI BIN ISHAK 13. MUHAMAD NUR AMIRUL BIN MUHAMAD ZAIN 12.

SHARIFAH NURAQILAH BINTI SYED OTHMAN 34. NUR HIDAYAH BINTI MOHD RAMADZAN 24. NURSYAFIQAH BINTI MASROM 31. SITI SYAHIRAH BINTI MOHD ABD AZIZ 35. NURAMIEZA BINTI MOHD YAZID 26. NURUL QURRATU'AINI BINTI SAMSUDIN 33. NURHIKMAH FARIZAH BINTI HADIRIN 27. NURLAILY ASMEERA BINTI ASRI 28. NURUL NATASYA BINTI JURI 32. NUR FADZILA BINTI MOHD HAMAMI 22. SK Seri Utama Bil Nama 21. NUR HAFIZAH BINTI MUHEDIN 23. NURSUHADA SHAKILA BINTI AHMAD BALYA 30.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. UMI ILLYA SURAYA BINTI MASROM 36. NURMAISARAH BINTI ROKIMAN 29. ZAKEERAH BINTI NOOR HALIM 9 . NUR INTAN BINTI ABU NAIM 25.

Unit Bimbingan Dan Kaunseling. SK Seri Utama NAMA KELAS: 5 WAWASAN 10 .

NURUL NATASYA BINTI KADIR 33. NUR AFIQA EZLEEN BINTI SAHAR 26. NURAZWANI BINTI IJAM 29. MUHAMMAD IDHAM BIN SHUKOR 21. MUHAMMAD FAZLI BIN ABD MALIK 20.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. 5.RAHMAN 35. SITI NURSYAFIQAH BINTI RAZIF 11 . 7. MUHAMMAD FAIZZUAN BIN ZULKIFLE 19. MUHAMMAD ISMAIL MUDA BIN MD. MUHAMMAD AMIR BIN MOHD NIN 17. SK Seri Utama Bil 1. 3. MUHAMAD HAFIZAN BIN ISHAK 14. SAIDATUL FATIHAH BINTI MOHD JAFRI 34. NURUL ELINA BINTI USOP 31. 9. SAHAR 22. SITI HAJAR BINTI A. MUHAMMAD MUZAKKIR BIN ESMADI 23. NURUL AZLINA BINTI ZAKARIAH 30. MUHAMAD FAIZ BIN SHAHDAN 12. MUHAMMAD AFIQ AIMAN BIN KADIS 16. 2. 8. AZIZ MOHAMAD HANAFI BIN ZAINAL MOHAMMAD ZULHILMI BIN SABAR 10. 6. 4. MUHAMAD FAUZAN FAKHRI BIN MOHAMAD 13. NUR ELLYSHA BTINTI ARSHAD 27. MUHAMAD AMIRUL AIMAN BIN SUMANTRE 11. NURUL NATASYA BINTI ABD JABAR 32. MUHAMMAD ANAS BIN ARDI 18. NUR FAIZAH BINTI IBNU MAJA 28. MUHAMMAD NOR IQMAL BIN ABDUL SHUKOR 25. MUHAMAD NURHAN BIN JUMA'AT 15. Nama AHMAD ZUBAIR BIN ABDULLAH AINAA HAZIQAH BINTI KAMAL AMIR ASYRAF BIN MOHD FADZIL AYU ADRIANA BINTI MUAZAN ELMY LIANA BINTI MOHD JAFRI MOHAMAD ASYRAF BIN MOHAMED ESA MOHAMAD HAKIM BIN A. MUHAMMAD NAQIB BIN MOHD SARIF 24.

SK Seri Utama 12 .Unit Bimbingan Dan Kaunseling.

1 3.4 Nama Umur Pekerjaan No.7 2. PERIBADI 1.5 1. 13 .2 1. : ………………………………. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Alamat Rumah No Telefon Rumah : _______________________________________ : ______________ 1..1 1.3 3.Unit Bimbingan Dan Kaunseling.2 2.2 3. Telefon Bimbit : _______________________________________ : _______________________________________ : ___________________________________ : _______________________________________ 3.3 2.6 1.3 Jantina : ____________ : _______________________________________ : _______________________________________ : _______________________________________ _______________________________________ : _______________________________________ BUTIRAN BAPA 2. SK Seri Utama Lampiran C BORANG PROFIL MURID PROGRAM BERFOKUS: KECEMERLANGAN UPSR NAMA GURU KELAS KELAS GAMBAR TERKINI 1.4 1. Nama Umur No. BUTIRAN IBU 3.6 Nama Umur Pekerjaan No.1 2. Telefon Bimbit : _______________________________________ : _______________________________________ : ___________________________________ : _______________________________________ Tandatangan : ……………………………… Nama Tarikh : ……………………………….

5. Hari Keputeraan Nabi Muhammad S. 4. 1 4. 1 1.1 Setiap hari Isnin hingga Rabu bermula jam 1.40 5G 5W 4G 4: Kemahiran Mengingat 14 .10 1. 9.10-1.10-1. MAC 8.40 2: Kemahiran Membaca 1. 9.10-1.10-1.1 Aktiviti Dan Jadual Waktu Aktiviti yang dijalankan pada 9.10 3: Kemahiran Menulis 1. SK Seri Utama 9. 1 3.2 Setiap hari Khamis bermula jam 12.1. 6.3 Jadual Pelaksanaan: BIL BL N HB 14 15 16 17 21 28 01 02 03 10 1220 HRAI ISNIN DR MASA J 4G 1.1. 1 0. 7. FEB 2.40 petang. Pengenalan: Apakah belajar cara belajar Pengurusan Masa ISNIN ISNIN SELASA RABU KHAMIS KHAMIS 1.40 Cuti Persekolahan ISNIN SELASA RABU RABU 4W 3: Kemahiran Menulis 04 05 06 13 1.10 petang 9.40 hingga 1. 1 5.10 hingga 1.40-1. 3.40 AKTIVITI/TAJUK 1.10-1.1.40 12. Pengenalan: Apakah belajar cara belajar 1. 1 APR 2.W (Maulidur Rasul) RABU KHAMIS 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 4G 12.A.40-1.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. 9.

SK Seri Utama 1 6.10 18 19 26 27 28 02 09 10 11 12 19 23 24 25 15 1.Unit Bimbingan Dan Kaunseling.10-1. 14 KHAMIS ISNIN SELASA SELASA RABU KHAMIS ISNIN ISNIN SELASA RABU KHAMIS KHAMIS ISNIN SELASA RABU RABU 4W 5G 12. 2 0. 2 7.40-1. 2 MEI 2. 2 3. 1 7. 1 8. 3 1. 2 1. 2 6. 2 4. 2 5. 1 9.10 5: Kemahiran Mendengar 5: Kemahiran Mendengar 15 . 2 9. 2 8.40-1. 3 0.40 5W 4G 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 4G 8 Gaya Pembelajaran 7 Kemahiran Maklumat 6Kemahiran Maklumat 12.

4 6. 4 1. 4 2. 3 9. 4 3. 3 3. SK Seri Utama 3 2. 3 5. 3 7. 3 JUL 8. 4 0.Unit Bimbingan Dan Kaunseling. 3 6. 4 4. KEWANGAN DAN PERBELANJAAN 16 . Rujukan dan Peta Minda 9 Pengertian Metakognisi 10. 16 20 21 28 29 30 04 11 12 13 14 21 25 26 27 KHAMIS ISNIN SELASA SELASA RABU KHAMIS ISNIN ISNIN SELASA RABU KHAMIS KHAMIS ISNIN SELASA RABU 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 4G 4W 5G 5W 11 10 Mencatat Nota. 4 5. 3 4.

1.00 RM20.1.6 10.90 RM15.00 RM17.8 10.00 10.00 RM210.90 RM15.7 10.2 10.3 Motivasi 5A UPSR Membangunkan GERGASI Dalam Diri Anda! Melatih Anak Berfikir Teknik Memori Smart Study Motivasi Alihan Pelajar Peta Minda Persediaan Minda Pelajar Cemerlang Kemahiran Belajar Teknik Menjadi Pelajar Cemerlang Teknik Belajar Berkesan & Efektif EQ Menjana Kecerdasan Emosi Kemahiran Belajar JUMLAH Rak Buku Poster-poster Berkaitan RM14.1.1.50 RM22.1.1.1.11 10.00 RM50.1 10.1.00 RM14.4 10.10 10.9 10.00 RM22.5 10.Unit Bimbingan Dan Kaunseling.4 Jumlah Keseluruhan RM310.3 10. SK Seri Utama 10.1.1 Pembelian Buku-Buku Berkaitan 10.50 RM14.1.2 10.1.1.12 10.90 RM22.10 17 .90 RM15.50 RM15.10 RM50.

. SK Seri Utama 11. Saya berharap program ini mendapat sokongan semua pihak tanpa menghadapi sebarang masalah.Daim bin Sanudin Guru Bimbingan Sepenuh Masa SK Seri Utama Tarikh : ………………………………. PENUTUP Program ini keseluruhannya dilaksanakan dari 2 tahun ke 3 tahun. 18 .Unit Bimbingan Dan Kaunseling. Disediakan oleh : Disahkan oleh : Tandatangan : ……………………………… Nama : Md. Dijangkakan pada tahun 2013 murid-murid yang terlibat dengan program ini tiada masalah untuk menghadapi pelajaran dan pembelajaran di dalam kelas atau di luar kelas. Jangka masa 2 tahun terarah kepada semua murid tahun 5 yang akan menghadapi peperiksaan UPSR pada tahun 2012. Tandatangan : ………………………. Murid tahun 4 dirasakan akan menerima kesan yang lebih dari program ini kerana ianya melalui jangkamasa lama dan diharapkan ianya akan menghasilkan kejayaan yang cemerlang pada akhir persekolahan rendah (tahun 6). Jangkamasa 3 pula terarah kepada semua murid tahun 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful