You are on page 1of 3

Testament

A fost publicata in volumul ,,Cuvinte potrivite” in 1927 si are rol de manifest literar. Tema poeziei o reprezinta creatia literara in ipostaza de mestesug , creatie lasata ca mostenire unui fiu spiritual. Titlul poeziei are o dubla acceptie:una denotativa si una conotativa. -in sens denotativ(propriu) inseamna un act juridic intocmit de o persoana prin care acesta isi exprima doritnele ce urmeaza a-I fi fi indeplinite dupa moarte, mai cu seama in legatura cu transmiterea averii sale. -in sens conotativ(acceptia religioasa) cuvantul face referire la cele 2 mari parti ale Bibliei , Vechiul Testament si Noul Testament, in care sunt concentrate invataturile prorocilor si apostolilor adresate omenirii. Astfel creatia argheziana devine o mostenire spirituala adresata urmasilor-cititori . Arta poetica=textul liric in care scriitorul isi exprima prin intermediul mijloacelor artistice, opinia cu privire la arta literaturii, la creatie,la menirea artistului. Poezia este o arta poetica , deoarece autorul isi exprima propriile convingeri despre arta literara , despre menirea literaturii , despre rolul artistului in societate.

Este o arta poetica moderna , pentru ca in cadrul ei apare o tripla problematica , specifica liricii moderne: -transfigurarea socialului in estetic -estetica uratului

. creatia elaborata cu truda de poet .. mucegaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si preturi noi”. concept le care il preia de la scriitorul francez Charles Baudelaire.sapa” unealta folosita pt a lucra pamandul devine .Din bube ..-raportul intre inspiratie si tehnica poetica Textul poetic e conceput ca un monolog adresat de tata unui fiu spiritual caruia ii este lasata drept unica mostenire . indiferent ca este frumos sau urat .vioara” instrument reprezentativ pentru universul taranesc : .calimara’’ (vas mic de sticla in care se tine cerneala). cand sa-njure. sublim sau grotesc . incalcarea regulilor prozodice fiind o particularitate a modernismului. . contine ideea mostenirii spirituale ./Pe care ascultand-o a jucat/Stapanul ca un tap injunghiat”..Durerea noastra surda si amara/O gramadii pe-o singura vioara.. conceput ca o adresare directa a eului liric catre un fiu spiritual . poate constitui material poetic: .Am luat ocara si torcand usure/Am pus-o cand sa-mbie ..hrisovul vostru cel dintai”.. iar brazda devine . Incipitul . este numita . Este structurat in sase strofe cu numar inegal de versuri . cartea . Ideea centrata in strofa a 3 e transformarea poeziei intr-o lume obiectuala. simbolizate prin ..condei” (unealta de scris). Arghezi considera ca orice aspect al realitatii . Arghezi introduce in literatura romana estetica uratului . In strofa a 2 .Astfel .”Poetul face ca versurile lui sa exprime imagini sensbile dar si sa stigmatizeze raul din jur(sa injure) In strofa a 5 apare ideea transfigurarii socialului in estetic prin faptul ca durerea si revolta sociala sunt concentrate in poezie..cartea” . Strofa a 4 debuteaza cu o confesiune lirica:.un nume adunat pe-o carte”..

Un alt argument in favoarea modernitatii oiezueu este faptul ca Arghezi introduce in literatura romana . prin aceasta creatie literara .rob” un truditor al condeiului si se afla in slujba cititorului . artistul este un .. poezia devine rezultatul inspiratiei . a . pentru Arghezi .De asemenea . ..Robul a scris-o . Domnul o citeste” ..slova de foc” .Testament” este o arta poetica moderna pentru ca poetul devine . al harului divin . iar poezia presupune mestesugul . un nascocitor . Conditia poetului este redata in versul .. sunt tot atatea argumente in favoarea modernitatii poeziei. cat si rezultatul mestesugului . . Strofele inegale ca numar de versuri . Concluzie:Opera literara .. cu metrica si ritmul variabile . in conceptia lui Arghezi . .” In ultima strofa .Biciul rabdat se-ntoarce in cuvinte/Si izbaveste-ncet pedesitor/Odrasla vie-a crimei tuturor.slova faurita”. poezia reprezinta si un mijloc de razbunare a suferintei inaintasilor: . al trudei poetice .. estetica uratului . truda creatorului.Domnului” ..