You are on page 1of 13

www.AFACERIdeVIS.

ro

CULTIVAREA

VARZEI TIMPURII

etc. .TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A VARZEI TIMPURII 1. se aplica nutritia artificiala cu selitra amoniacala (30 g/ m²). noaptea – 8–10 °C. si ulterior ziua – 16–18 °C. Rasadul va fi gata pentru transplantare catre 20–25 martie. Dupa schema: 12 x 3-4 cm si densitatea 200-250 buc. Buni premargatori sunt culturile timpurii de cerealiere si legume. Atunci plantele vor fi de vre-o 10–15 cm si vor avea 4–6 frunze Regimul de temperatura: pina la aparitia rasadului: 20–25°C. Iuniscaia. Ditmerscaia. Soiurile timpurii de varza sunt: Ditmarcher -Frucher. Malahit. Udatul indata dupa semanat va fi efectuat cu apa calda si Cineb sau Fundazol (5 g/ m²). cu o mica panta spre sud si cele de lunca. Cele mai bune sectoare sunt cele de platon. dar nu din familia Cruciferelor. 2. Introducere. Cresterea rasadului Semanatul pentru obtinerea rasadului va fi efectuat la 25 ianuarie 5 februarie./ m². apoi scaderea timp de o saptamina pina la 8–10°C. hibrizii Transfer. Fertilizarea rasadului: daca se observa crestere intirziata a plantelor.

Phosphor si Potasiu. Transplantarea Cu doua zile inainte de rasadit udati parcela cu rasad si repetati udatul si a doua zi. Toamna se introduc sub aratura 20–30 t/ha gunoi de grajd impreuna cu ingrasaminte minerale N60 P45 si K45. Daca ati introdus ingrasaminte indeajuns. 3.000 plante pe hectar in rinduri in fasii de 2 rinduri in fasii de 3 rinduri 60x30 (70+50)x30 si (80+50)x30 (80+40+40)x30-40 Densitatea inalta de plante in rind va scadea roada devreme. Ingrasamintele Varza produce o cantitate mare de frunze. apoi si noaptea. iata de ce distanta intre plante trebuie sa fie nu mai putin de 30 cm. Imediat dupa sortare rasaditi plantulele in brazde bine udate la adincimea de 5–7 cm. dublati cantitatea de minerale N120 P 90 K90. inlaturindu-le pe cele slabe si deformate. Daca nu aveti gunoi.Calirea rasadului: va fi inceputa cu 10–15 zile pina la transplantare prin sporirea aerisirii. . dar mai bine sa le introduceti primavara sub cultivare. Aceasta poate duce la peirea plantelor. 4. ridicarea peliculei la inceput in decursul zilei. Selectati cele mai bune fire. densitatea de plantat schema de plantare 46-55. ca cultura sa nu acumuleze prea multi nitrati. Va fi mai usor sa smulgeti plantulele si radacinile se vor pastra mai bine. nu se recomanda sa fertilizati suplimentar. de aceia foloseste mult Nitrogen. Este foarte important sa nu acoperiti punctul de crestere cu sol.

0 Prin stropirea solului si dicotiledonate 33% c.5. Irigarea Varza cere a cantitate substantiala de apa pentru formarea masei.0 Prin stropirea Campuri presi dicotile donate 36% s.5 l/ha Prin stropirea solului dicotiledonate 24 EC pana la rasarirea culturii . toamna pentru semanatul varzei Buruieni graminee Stomp 3. Aceasta va asigura o roada si calitate mai inalta. Obiectul Modul si termenii Erbicid Norma Remarca de prelucrare de utilizare Buruieni graminee Roundup 2. ceea ce va duce la nimicirea majoritatii buruienelor si evitarea a 1-2 prasituri. Iata de ce se necesita 2–4 irigari in dependenta de timp. Pentru a pastra apa de la suprafata.e.0-4. l/ha cu 3-5 zile pana la rare in sol anuale sadirea rasadului Buruieni anuale Galigan 1.5 Prin stropirea solului Cu incorposi dicotiledonate 24% c. Transplantarea Varza timpurie este plantata in cimp cind buruienele inca n-au inceput cresterea. urmatoarea . Prima irigare se efectueaza peste 10–14 zile dupa rasadire.e. 6.dupa necesitate. Pentru a evita aparitia buruienelor dupa plantare este posibila folosirea erbicidelor. l/ha cu 3-5 zile pana la anuale sadirea rasadului Buruieni graminee Treflan 1. mentineti solul intre rinduri cit mai mult timp afinat la adincimea de 2-3 cm.2-1. doza: 300–400 m³/ha. l/ha buruienelor in destinate anuale si perene vegetatie.a.5-6.

0 l/ha Buruieni perene graminee Buruiene anuale monocotiledonate Buruiene perene monocotiledonate 4. Sumi-Alfa 5% EC Chinmix 050 EC Doza 0.3 l/ha 0.e.0 l/ha 1.2 l/ha 0.5-0.e. Maladii si daunatori Maladie. Arrivo 25% c. albilite Termeni si modul de Chimicale prelucrare Prin stropire in BI-58 Nou perioada de vegetatie Prin stropire in Actellic perioada de vegetatie 50% c.5 l/ha Pantera 4EC Pantera 4EC Modul si termenii de utilizare Prin stropire in perioada de vegetatie Prin stropirea semanaturilor in faza de 2-4 frunze a buruienilor Prin stropirea semanaturilor la inaltimea buruienilor de 10– 15 cm Prin stropirea buruienilor in faza de 2–3 frunze Prin stropirea buruienilor la inaltimea de 10–15 cm Remarca 7.Obiectul de prelucrare Buruieni anuale si perene graminee Buruieni anuale graminee Erbicid Norma Leopard 5 EC Fusilade Super 12.2-0. purici.5%EC -//1.7 l/ha 1.0-6.0-2. Basudin 60% EC Sherpa 25% c.0-2.75-1. daunator Paduchele cenusiu Musca verzei.e.2 l/ha Remarca .0 l/ha 0.16 l/ha 0.0 l/ha 0. molii. buhe.25 l/ha 1.0 l/ha 1. paduchi.

5% benomil (fundazol).5% apa (procente ale volumului) Remarca Varza semincera 7.6-0. nervatiunea neagra a frunzelor Termeni si modul de Chimicale Doza prelucrare Prin cufundarea. care contine 1. daunator Putregai cenusiu. Recoltarea Se recomanda de inceput recoltarea cind capatinele au greutatea de 700–800 gr. ca.Maladie. 16% creta si 77.8 patinelor semincere 50% WP inainte de punere la pastrare (sau in a II etapa de pastrare) in amestec.Benlate 0. . 5% metil celuloza.

CULTIVAREA VARZEI TARZII RZIITIRZII .

Volna.TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A VARZEI TIRZII 1. Gloria. Imediat dupa semanat vetrele se uda in amestec cu Cineb sau Fundazol (5 g/m²). Galaxy. Se seamana dupa urmatoarea schema: 12 x 3-4 cm si densitatea 200–250 plante pe metru patrat. Semanatul Exista doua tehnologii de crestere a verzei tirzii: prin rasad si incorporare directa a semintelor in sol. Plantarea: rasadul va fi bun pentru plantare la sfirsitul lunii mai. muraturi sau pentru pastrarea indelungata (6–7 luni). pentru conservare. Soiurile Amagher si Zavodskaia sunt bune de consumat toamna si utilizare pentru muraturi. se aplica o nutritie cu silitra (30 g/m²). 2. Fertilizarea rasadului: Daca rasadul creste prea incet. vetrele se acopera cu plastic. Plantele vor fi de 10–15 cm si vor . Majoritatea soiurilor au destinatie universala. varza tirzie poate fi folosita pentru consumarea in stare proaspata. cel tirziu – inceputul lunii iunie. Introducere In dependenta de soi. Haricovscaia. Quisto. Moldavanca. * prin rasad Semanatul trebuie efectuat in prima jumatate a lunii aprilie. cit si hibrizi de origine straina: Erdeno. in gradina. Vetrele pentru rasad se pregatesc in cimp deschis. Pentru Republica Moldova pot fi recomandate urmatoarele soiuri: Lada. Atit timp cit exista riscul ingheturilor. Cimpul trebuie sa fie liber de varza sau alte Crucifere nu mai putin de 3 ani.

Aceasta ar duce la pierea lor.avea 4–6 frunzulite. Cresterea prin rasad da posibilitate de a utiliza mai eficient terenul si utiliza cimpurile dupa ridichea de luna. Imediat dupa sortare plantele se rasadesc in brazde bine udate la adincimea de 5–7 cm. Cu doua zile inainte de plantare vatra trebuie udata bine si inca o data a doua zi.000-28. Va fi mai usor de smuls plantulele si radacinile se vor pastra mai bine. inlaturindu-le pe cele mici.inceputul lunii mai 1. Cu cit mai tirziu veti rasadi. marar. Este foarte important sa nu se acopere cu sol punctul de crestere al plantelor. ceapa verde. secara furajera si altele. cu atit mai joasa va fi recolta. Selectati cele mai bune plante.4 cm inceputul lunii iunie 70 x 50 sau (90 + 50) x 50 22. deformate si slabe.5 . * semanatul direct Daca semanati direct la sfirsitul lunii aprilie .000 plante/ha Norma de semanat schema de semanat adincimea de semanat raritul si transplantarea pe loc permanent schema plantarii finale densitatea finala plante/ha .2 kg/ha distanta intre rinduri 70 cm sau in fasii de doua rinduri 90 + 50 3 .

0 36% s.0 .5 l/ha 1.0-2. cind buruienile deja au rasarit. Pe o structura bulgaroasa cresterea este deseori mai buna. Dupa semanat este necesara tavalugirea cu tavalugi netezi. Cultivarea Se recomanda o cultivare la adincimea de 8–14 cm.a. Pe loturile imburuienite este necesar de folosit erbicide: Obiectul de prelucrare Buruiene graminee si dicotiledonate anuale si perene Buruiene graminee si dicotiledonate anuale Buruiene graminee si dicotiledonate anuale Buruiene anuale dicotiledonate Buruieni anuale si perene graminee Buruieni anu-ale graminee Buruieni perene graminee Erbicid Norma Modul si termenii de prelucrare Prin stropirea buruienelor in vegetatie. Galigan 24 EC Leopard 5 EC Fusilade Super 12. La cresterea prin rasad nu este necesar de pregatit foarte fin solul.2-1.5-6. Semanatul direct cere o structura foarte fina a solului.5%EC -//3.0 l/ha 1.e.0 l/ha 1.e. toamna Prin stropirea solului cu 3-5 zile pana la sadirea rasadului Prin stropirea solului cu 3-5 zile pina la sadirea rasadului Prin stropirea solului pana la rasarirea culturii Prin stropire in perioada de vegetatie Prin stropirea semanaturilor in faza de 24 frunze a buruienilor Prin stropirea semanaturilor la inaltimea buruienilor de 10-15 cm Remarca Campuri predestinate pentru semanatul varzei Cu incorporare in sol Roundup 2. Ulterior afinarile vor fi efectuate dupa fiecare udare si in masura necesitatilor.0 l/ha 4. l/ha Stomp 33% c.0-4.3.0-2. Treflan 24% c. Peste 12–14 zile dupa transplantarea sau rasadirea rasadului este necesara afinarea intre rinduri nimicind in acelasi timp buruienile.0-6.5 l/ha 1.

Fertilizarea Sub aratura se introduc 20–30 tone de gunoi de grajd la hectar. solul intre rinduri se afineaza permanent. cu selitra amoniacala. sub cultivatie cu norma N120 P60 K60. In lunile iunie – iulie udarea trebuie efectuata sub forma . deoarece cresterea va fi foarte rapida. In rezultat recolta va fi mai mica. Perioada irigarii de baza este de la inceputul formarii capatinei pina la coacere. in deosebi. iar dupa o perioada de seceta urmata de irigari abundente apare riscul craparii capatinelor. Pentru a pastra apa din sol.25 l/ha Prin stropirea monocotiledonate 4EC buruienilor in faza de 2–3 frunze Buruiene perene Pantera 1. Udatul. pe timp rece si ploios. norma fiind de 100 kg/ha. 5.5 l/ha Prin stropirea burumonocotiledonate 4EC ienilor la inaltimea de 10–15 cm Remarca 4. Udatul se efectueaza frecvent cu doza: in prima jumatate a perioadei de vegetatie – 300–350 m³/ha. Aplicarea ingrasamintelor suplimentare este bine de efectuat.Obiectul de Modul si termenii de Erbicid Norma prelucrare prelucrare Buruiene anuale Pantera 1. Solul uscat cauzeaza stagnarea cresterii. Fiind crescuta in cele mai calde luni. in a doua jumatate – 400– 500 m³/ha. Acest lucru se face simultan cu prasitul. pentru dezvoltare varza cere multa apa. Ingrasamintele minerale trebuiesc introduse cel mai bine primavara. Nutritia suplimentara se face in faza de 8–10 frunzulite si nu mai tirziu.

care contine 1. Daunatori si maladii.7 l/ha 1. Basudin 60% EC Sherpa 25% c. Sumi-Alfa 5% EC Chinmix 050 EC Prin cufundarea.2-0. 16% creta si 77. 5% metil celuloza.2 l/ha 0.75-1. 6. Maladie.0 l/ha 0. Cind crestem varza pentru pastrare.de ploaie.e.5% apa (procente ale volumului) Nota: cu 25–30 zile inainte de recoltare toate prelucrarile cu preparate chimice sunt interzise.e.6-0. paduchi. molii.3 l/ha 0. Benlate 50% WP capatinelor seminciere inainte de punere la pastrare (sau in a II etapa de pastrare) in amestec. purici.8 Varza semincera Remarca Actellic 50% c. daunator Paduchele cenusiu Musca verzei.5% benomil (fundazol).5-0.0 l/ha 0. buhe.e. nervatiunea neagra a frunzelor Termeni si modul de prelucrare Prin stropire in perioada de vegetatie Prin stropire in perioada de vegetatie Chimicale BI-58 Nou Doza 0.16 l/ha 0. ultimul udat se efectuiaza cu 20–30 zile inainte de recoltare. Arrivo 25% c.2 l/ha 0. mai tirziu pe brazde. . albilite Putregai cenusiu.

cind 80 % de plante sunt in coacere tehnica.AFACERIdeVIS. Recoltarea.ro . Trebuie de lasat 2–3 frunze verzi si un cocean interior de 2– 3 cm. EA NU POATE FI FOLOSITA DREPT TEHNOLOGIE DE CRESTERE SAU DE EXECUTIE A CULTURII. ACEASTA DOCUMENTATIE ARE CARACTER INFORMATIV. VĂ DORIM SUCCES ÎN AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ!!! IMPORTANT.8. Varza tirzie se recolteaza. pentru a evita traumarea capatinei in timpul recoltarii. Respectind elementele de tehnologie. recolta va fi de 800–1200 q/ha. transportarii si incarcarii in depozit. www.