You are on page 1of 4

Márton napi összeállítás gyerekeknek

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

A naptár november 11-én Márton napot mutat. Szent Márton (Jeles Napok) Márton-nap (www.unnep.eu) Gyerekeknek ajánljuk az alábbi zenéket, mondókákat: Zene Ovi : Jeles Napok 1. (Bp. : Sony BMG, 2007) (30 mp-es belehallgatás a dalokba a songo.hu-n) A CD-n az alábbi Márton napi dalok, mondókák találhatók: Novemberben, Márton napján (mondóka): „Novemberben, Márton napján Liba gágog, ég a kályhán, Aki libát nem eszik Egész évben éhezik” Siess libám ; Egy, kettő, há: „Siess libám, begyet rakni, Hazamegyünk tüzet rakni, Estére, vacsorára mákoscsíkot főzni.” Siess libám (midi, kotta) (Dalok, versek birodalma) Bánhidai legények - Hatan vannak a mi ludaink:

hopp. te vagy az a nagyszájú” A rátóti legények (kotta) (MEK) „Hatan vannak a mi ludaink Három szürke. Gí-gá-gú. az lesz a gúnárja” Hatan vannak a mi ludaink (kotta) (MEK) Egyél libám (népi gyermekdal) „Egyél libám. gúnár. Havas Márton után Farkast soká láthatsz. Elgágintotta magát.„Bánhidai legények. hopp. egyél már.hu) Ködös Márton után (népköltés. Nézd a napot. libagúnár. gúnár az eleje Szabad a mezeje Akinek nincs párja. három fekete Gúnár. lemegy már. Éjfél tájba. libát loptak szegények. Hipp. Esti harangszóra. nyolc órára.” Egyél libám (belehallgatás 0’43” – digitalia. megzenésítve) „Ködös Márton után Enyhe telet várhatsz. Nem jól fogták a nyakát. .

soha ki nem kerülsz. Kiszemelünk magunknak valakit. Mikor elhallgat a zene. ő lesz a “gúnár”. Csak kettő volt barna. harmadik az anyja. mind fehérek voltak. hol az én lúdjaim? Ludasim. akkor a következő játékban a segítő. Kerülj. ludam. ha sokan vagyunk. Tizenketten voltak. mind fehérek voltak. albumról): „Muzsikaszó közben kézenfogva. játékvezető felnőtthöz nem ér odafutni” Ludasim. vejszen oda uram! Jöjjön haza ludam. pajtásim. Mer’ ha belémerülsz. hol az én lúdjaim? Tizenketten voltak. és igyekszünk minél gyorsabban megfogni a kezét. vejszen oda uram! . kerülj. csípőre tett kézzel körbe-körbe megyünk. harmadik az anyja. soha ki nem kerülsz. a párunkkal együtt leguggolunk.Szent Erzsébet-napja Tél elejét szabja. Csak kettő volt barna. Akinek nem jut pár. és háromra kiáltjuk: Te vagy a gúnár! Ha párosan vagyunk.” További ötletek: Ludasjáték : Hatan vannak a mi ludaink / Kolompos (Jönnek a huszárok c. állva marad. ludam. kertem alján kerülj! Kerülj. pajtásim / Szalóki Ági (Cipity Lőrinc c. búval meg ne merülj! Csak ott es úgy kerülj. búval meg ne merülj! Mer’ ha belémerülsz. kertem alján kerülj! Csak ott es úgy kerülj. Jöjjön haza ludam. lemezen) „Ludasim. Az András-napi hó A vetésnek nem jó. kerülj. Mindenki rámutat. Ha sikerült. pajtásim. elengedjük egymás kezét. vagy levesszük a csípőnkről.

Hova teszi az arany kiskendőt? ..Tűz alá.Arany kisládába! . pajtásim (mp3 – Kallós Zoltán gyűjtése.Hova teszi az arany nagyládát? .Farkas van a híd alatt! . ludaim! .Mit csinál? .Hova teszi az arany kisládát? . víz alá. Forrai K.Mosdik! .” Ludasim.ZTI) Gyertek haza ludaim (fogó játék): Gyertek haza. gy.Ő se vejszen szegény.Nem megyünk! . bokor alá! Gyertek haza. ludaim! (Bőcs. me’ jó pipás legény. Borsod m. 1952) Gyertek haza libuskáim (mp3 – Kallós Zoltán gyűjtése – ZTI) Száz liba egy sorba (libás játék leírása) . me’ jó pipás legény.Arany nagyládába! . Ő se vejszen szegény.Arany kiskendőbe! .Miért? .Mibe törülközik? . pajtásim (kotta): itt és itt Ludasim.