Pantun nasihat 1 Pergi ke pasar dengan bas, Membawa balik ikan duri; Jangan menjadi orang yang malas

, Nanti kita juga akan rugi.

Pergi ke muara dengan sampan, Sampan dikolek mudik ke tanjung; Hindari sifat kurang sopan, Nanti hidup tidak disanjung.

Kanak-kanak bermain gasing, Bermain gasing disenja hari; Jangan kita terlalu garang, Nanti tiada kawan yang ramai.

Terang pelita di malam hari, Cahaya memancar ke sebuah buku; Membaca buku amalan diri, Tanpa dia tiadalah ilmu.

Anak kera berpaut di dahan Mati disengat sang tebuan Bila orang dalam kesusahan Hendaklah kita menghulur tangan.Pantun nasihat 2 Ayam jantan patah taji Mari dihantar ke pinggir kota sikap menolong patut dipuji Menjadi pegangan hidup kita. . Mak Limah melipat kain Bersama baju kain dilipat Saling menolong satu sama lain Hidup bermuafakat membawa berkat.

Siapa saya ? Teka-teki 4 Badan saya bertompok-tompok. Badan saya ada banyak belang. Siapa saya ? Teka-teki 3 Badan saya sangat besar. Ekor saya panjang dan cantik. Saya suka makan daging. Telinga saya sangat besar. Saya berlari sangat laju. Saya juga mempunyai hidung yang panjang. Siapa saya ? Teka-teki 5 . Ramai orang suka menunggang saya. Bila orang nampak saya.TEMA : HAIWAN Teka –teki 1 Saya sangat garang. semua akan lari. Siapa saya ? Teka-teki 2 Saya boleh berlari dengan laju.

Siapa saya ? .Saya boleh tinggal di dalam air dan di darat. Di atas badan saya ada cengkerang yang sangat keras. Saya berjalan sangat perlahan. Badan saya berwarna hijau.

HARIMAU BINTANG. GAJAH.KURA-KURA . KUDA.JAWAPAN : HARIMAU.