PERAYAAN DI MALAYSIA Selamat datang ke Malaysia, negara beraneka budaya, bahasa, agama dan makanan yang memikat hati

. Penyatuan budaya dan sosial yang berkurun lamanya di antara bangsa Melayu, Cina, India, Kadazan, Dusun, Iban dan lain-lain telah melahirkan masyarakat Malaysia berbilang kaum yang hidup dalam harmoni. Sambutan bersama pelbagai perayaan, sambutan tradisi dan aktiviti kebudayaan di sepanjang tahun memastikan pelancong tidak mungkin bosan di sini. Terkenal dengan keramahan mereka, rakyat Malaysia tidak sabar berkongsi acara dan perayaan mereka bersama kenalan mahu pun pelancong asing. Bagi sambutan perayaan yang meriah, inilah masanya dan Malaysialah tempatnya.

Tarikh

Perayaan Keterangan 30 Jan 2010

Thaipusam

Perayaan ini disambut sebagai tanda kesyukuran oleh penganut agama Hindu, serta sebagai tanda penghormatan kepada tuhan Muruga atau Subramaniam. Perayaan ini paling meriah disambut di Kuala Lumpur, di mana kenderaan berhias tuhan Muruga dibawa berarak menerusi jalan-jalan tertentu di bandaraya sebelum berakhir di Batu Caves, Selangor. Ribuan penganut berarak sambil memikul Kavadi, menarik perhatian ramai pengunjung. Thaipusam diraikan secara besar-besaran di Selangor, Pulau Pinang, Melaka, Johor dan Perak.

Lokasi: Selangor, Pulau Pinang, Melaka, Johor, Perak

Pada malam sebelum Tahun Baru. menghias rumah penduduk berbangsa Cina.1 Feb 2010 Hari Wilayah Hari Wilayah disambut di Kuala Lumpur. ahli keluarga berkumpul menikmati jamuan makan malam. Lokasi: Seluruh Malaysia 2 Apr 2010 Good Friday . serta kompleks-kompleks membeli-belah. pameran serta persembahan kebudayaan.15 Feb. 2010 Tahun Baru Cina Tahun Baru Cina menandakan hari pertama kalendar Bulan dan perayaan ini disambut selama 15 hari. Limau Mandarin dan putik pohon plum. Labuan & Putrajaya 14 Feb . Tarian naga dan tarian singa berserta paluan gendang yang bersemangat menambahkan lagi suasana meriah perayaan ini. Kebanyakan acara dibuka kepada orang ramai tanpa dikenakan sebarang bayaran. yang melambangkan kemewahan serta nasib baik. Putrajaya dan Labuan dengan perarakan. Lokasi: Kuala Lumpur. pertunjukan bunga api. diikuti dengan rumah terbuka meraikan sanak saudara dan sahabat handai pada keesokkan harinya.

Good Friday ialah hari Jumaat sebelum sambutan perayaan Easter (perayaan Easter lazimnya jatuh pada hari Ahad) yang disambut di Sabah dan Sarawak. penganut Buddha memperingati kelahiran. Melaka dan Georgetown. 2010 Tadau Kaamatan Pesta ini disambut setiap tahun oleh komuniti etnik terbesar di Sabah. makanan serta tarian tradisional. iaitu kaum Kadazan Dusun. Seremban. Lokasi: Seluruh Malaysia 30 Mei .2 Jun. 2010 . Para penganut mempersembahkan pemberian mereka dan menjalankan upacara seperti ‘mandian patung Buddha’. Kemuncak perayaan ini termasuk jamuan minuman tuak.31 Mei. Lokasi: Sabah dan Sarawak 28 Mei 2010 Hari Wesak Pada hari Wesak. kesedaran dan kematian Buddha. Upacara perlantikan sami biasanya dilangsungkan di kuil-kuil Buddha. pembacaan mentera dan membakar colok. Perayaan kesyukuran ini diadakan sebagai tanda penghormatan kepada semangat padi yang digelar Bambaazon. atas hasil tuaian padi yang lumayan. Pada sebelah malam diadakan perarakan di kotaraya seperti Kuala Lumpur. perlumbaan kerbau dan sebagainya! Lokasi : Sabah 1 Jun . pertandingan Ratu Cantik. Johor Bharu.

Lokasi : Sarawak 6 Jun 2010 Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong Memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan. Pelbagai aktiviti . Malaysia menyambut hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong pada setiap hari Sabtu minggu pertama bulan Jun. Kemuncak sambutan termasuk ‘Perarakan Panji-Panji’ oleh anggota tentera. Lokasi: Kuala Lumpur 31Ogos 2010 Hari Kemerdekaan Malaysia menyambut Hari Kemerdekaannya pada 31 Ogos setiap tahun. Sanaksaudara serta para pengunjung dijamu minuman tuak serta hidangan ayam yang dimasak di dalam buluh. dan pelbagai masakan tradisional yang lain di rumah-rumah terbuka di sini. Orang Ulu serta Bidayuh di Sarawak pada awal bulan Jun bagi menandakan penghujung musim menuai.Gawai Dayak Gawai Dayak disambut oleh kaum Iban. Perayaan yang mempesonakan ini memaparkan pelbagai upacara tradisional serta tarian yang diadakan di rumah-rumah panjang di seluruh Sarawak. serta pelbagai bentuk pameran dan pertunjukan. Warganegara Malaysia menyambut perayaan ini dengan mengibarkan bendera Malaysia di seluruh negara. Hari ini disambut dengan acara penganugerahan darjah kebesaran kepada warganegara Malaysia yang telah banyak berjasa kepada negara.

11 Sep. upacara sembahyang serta ‘pembersihan’ dijalankan di kuil-kuil serta tempat-tempat pemujaan penganut Hindu. Acara kemuncak ialah perarakan besar-besaran di Kuala Lumpur.diadakan di setiap negeri termasuk perarakan dan pertunjukan bunga api. yang dihadiri oleh Raja dan Permaisuri Agong. Lokasi: Seluruh Malaysia 17 Nov 2010 . Lokasi: Seluruh Malaysia 5 Nov 2010 Deepavali Kejayaan kuasa baik mengalahkan kuasa jahat diraikan oleh penganut Hindu dalam perayaan Deepavali yang juga dikenali sebagai Perayaan Cahaya pada setiap bulan ke-7 mengikut kalendar Hindu. Sanak-saudara serta sahabat handai dijemput ke rumah terbuka di mana mereka disajikan dengan pelbagai hidangan tradisional yang lazat. 2010 Hari Raya Aidil Fitri Hari Raya Aidil Fitri menandakan tamatnya bulan puasa (Ramadhan) dan disambut oleh penganut Islam di seluruh dunia. orang-orang kenamaan serta para pengunjung. Lokasi: Seluruh Malaysia 10 Sep . Penduduk Islam di Malaysia memulakan hari ini dengan menziarahi kubur diikuti sembahyang sunat hari Raya dan saling bermaafan antara satu sama lain. Perdana Menteri. Di seluruh negara.

Raikan sambutan Krismas anda di Malaysia! Lokasi: Seluruh Malaysia . Ianya juga menandakan para jemaah haji telah selesai menunaikan fardhu haji di Mekah. Pengunjung dapat memilih pelbagai restoran. Lokasi: Seluruh Malaysia 25 Dis 2010 Krismas Perayaan Krismas lebih meriah di kawasan tropika Malaysia dengan penduduknya yang ramah. bistro.Hari Raya Aidil Adha Hari Raya Aidil Adha juga merupakan perayaan yang disambut oleh penganut Islam pada hari ke-10 bulan Zulhijjah. Arab Saudi. pusat membeli-belah dan hotel yang turut menawarkan pelbagai promosi sempena perayaan ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful