A

Sample Questions
A Collective Arrangement by the Chapter Editors, Associate Editors, and CD-ROM Editor of 2005

COMMUNITY AND PUBLIC HEALTH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 MEDICINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 OBSTETRICS AND GYNECOLOGY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11 PEDIATRICS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14 PSYCHIATRY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20 SURGERY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 ANSWERS TO SAMPLE QUESTIONS . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29 KEY FEATURE QUESTIONS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31 KEY FEATURE SCORING GUIDE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36

Toronto Notes 2005

Sample Questions 1

2 Sample Questions

Community and Public Health

Toronto Notes 2005

Community and Public Health
1) Which one of the following is not a typical feature of asbestosis? a) increased risk of cancer b) pleural thickening and calcification c) interstitial fibrosis d) obstructive pattern on pulmonary function tests e) none of the above 2) The following statements regarding contact dermatitis are true EXCEPT: a) phototoxic dermatitis following topical application of creosote requires UV light b) photoallergic contact dermatitis requires UV light to be manifested c) contact eczema involves a type IV delayed hypersensitivity reaction d) contact urticaria or hives is a common form of dermatitis e) chemical burns by HCl and KOH may result in an irritant contact dermatitis 3) The following statements regarding noise are true EXCEPT: a) temporary threshold shift recovers following cessation of noise exposure b) permanent threshold shift is characterized by a progressive pattern of hearing loss c) most cases of permanent threshold shift are surgically treatable d) higher frequency noise is more damaging than low frequency noise e) none of the above 4) The frequencies most necessary for the understanding of speech extend from about: a) 20-20 000 Hz b) 400-4 000 Hz c) 250-8 000 Hz d) 100-5 000 Hz e) none of the above 5) Lead exposure typically results in: a) chronic dermatitis b) resting and intention tremor c) extensor muscle weakness d) arrhythmias e) cerebellar ataxia 6) Which of the following statements concerning the Worker’s Compensation Act is true? a) the worker reserves the right to sue the employer for negligence b) funding is provided by the provincial government c) the worker is guaranteed payment from the first day of injury/illness if it is deemed to be work-related d) the Worker’s Compensation Board is an independent, private agency e) none of the above 7) Which of following statements regarding radiation is false? a) natural background radiation accounts for about half of a typical person’s exposure b) ionizing radiation causes intestinal villi to become denuded c) exposure to non-ionizing radiation may result in cataracts d) ionizing radiation results in an increased incidence of neoplasia such as lung and thyroid e) none of the above 8) Which statement concerning vibration induced white finger disease is false? a) early symptoms include tingling and numbness of the fingers when at rest b) swelling of the fingers over knuckles may be an early feature c) cold, damp conditions may precipitate symptoms d) the affected area eventually spreads to involve all fingers e) none of the above 9) In a cohort study of disease “X” in people with risk factor “Y” versus those who are without risk factor “Y”, the following results were obtained: X Y no Y 80 50 no X 20 50 total 100 100

The relative risk of developing “X” in “Y” versus no “Y” is: a) 80 x 50 = 4 50 x 20 b) 50 _ 20 = 0.3 100 100 c) 50 x 80 = 4 20 x 50 d) 80/100 = 1.6 50/100

e) it is not possible to calculate risk in a cohort study 10) The attributable risk of factor “Y” to disease “X” would be: a) 80/100 = 1.6 50/100 b) 80 _ 50 = 0.3 100 100 c) 80 x 50 = 4 50 x 20 d) 50 x 20 = 0.25 80 x 50

e) it is not possible to calculate atrributable risk in a cohort study 11) A group of 50 people are exposed to virus “A”. Of those 50 people, 9 develop a mild infection, 10 become seriously ill, and 3 die. The attack rate of virus “A” in the population would be: a) 22/50 b) 9/50 c) 10/50 d) 19/50 e) 13/50 12) The following indicate the results of screening test “Q” in screening for disease “Z”: Disease Z + – Screen Q + – 40 30 70 The specificity of test “Q” would be: a) 40/70 b) 120/130 c) 40/50 d) 120/150 e) 40/130 13) The positive predictive value would be: a) 40/70 b) 120/130 c) 40/50 d) 120/150 e) 70/200 14) To determine an odds ratio one would have to perform which of the following studies? a) a cross sectional/prevalence study b) a randomized controlled trial c) a cohort study d) a case study e) a case control study 10 120 130 50 150 200

Toronto Notes 2005

Community and Public Health

Sample Questions 3

15) Examples of secondary prevention would include all of the following EXCEPT: a) Pap smear for cervical cancer b) chemoprophylaxis in a recent TB converter c) proctoscopy for rectal cancer d) immunization for Haemophilus influenzae B e) mammography for breast cancer 16) Alpha error is: a) the probability of declaring a difference to be absent when it in fact is present b) the probability of declaring a difference to be present when it is not c) the probability of declaring a difference to be absent when it is indeed absent d) the probability of declaring a difference to be present when it does exist 17) Which one of the following descriptors of a diagnostic test is influenced by the prevalence of the disease being tested for: a) specificity b) sensitivity c) accuracy d) positive predictive value e) reliability 18) Which of the following statements regarding the measurement of health and disease in a population is true? a) a rate is the number of times an event has occured during a certain time interval divided by the number of persons at risk during the same interval b) when calculating a ratio, the numerator is a portion of the denominator c) a ratio is the number of times an event has occurred during a certain time interval multiplied by the number of times an event has occurred during the same interval d) when calculating a rate, the numerator is not a portion of the denominator e) none of the above 19) In 1990, which country spent the least on health care as a percentage of GDP (gross domestic product): a) Canada b) France c) Sweden d) UK e) USA 20) The component of Canada's health care system that receives the highest percentage of the health care budget is: a) hospitals b) physician fees c) drug benefit plans d) laboratory services e) administration 21) The British North America Act (BNA): a) was mainly concerned with health care legislation b) granted exclusive powers over health care to the provinces, including powers over marine hospitals c) replaced the Canada Health Act d) applied to British Columbia only e) none of the above 22) Regarding health expenditure and health outcomes: a) the U.S. has the greatest health expenditure and the lowest infant mortality rates b) there is a positive association between national expenditure on health and GDP c) increased national health expenditure always increases health status of a country d) all of the above e) none of the above

23) Which of the following is the most important justification for population screening programs for a specific disease? a) early detection of the disease of interest is achieved b) the specificity of the screening test is high c) the natural history of the disease is favourably altered by early detection d) effective treatment is available e) the screening technology is available 24) Regarding the regulation of health professionals, provincial colleges of physicians and surgeons: a) have the advancement of the public interest as their primary goal b) protect the public from incompetent or unfit MDs c) act as licensing bodies for MDs d) do not advance the professional and political interests of MDs e) all of the above 25) Active immunization was important in control of each of the following childhood communicable diseases EXCEPT: a) diphtheria b) polio c) measles d) scarlet fever e) pertussis 26) All of the following statements are true EXCEPT: a) one indirect measure of a population’s health status is the percentage of low birth weight neonates b) accidents are the largest cause of potential years of life lost in Canada c) the Canadian population is steadily undergoing rectangularization of mortality d) morbidity is defined as all health outcomes excluding death e) the neonatal mortality rate is the number of infant deaths divided by the number of live births multiplied by 1000 27) All of the following statements are true EXCEPT: a) the data collected on a death certificate is uniform and in conformity with WHO guidelines b) Section 7 of the Coroner’s Act states that the coroner’s office must be notified if a patient dies after some mishap such as leaving an instrument in the body at surgery c) diseases which must be reported to the local medical officer of health include AIDS, food poisoning, influenza and gonorrhea d) a tuberculin reaction greater than 5 mm is considered positive in all individuals e) all of the above 28) In describing the leading causes of death in Canada, two very different lists emerge, depending on whether proportional mortality rates or person-years of life lost (PYLL) are used. This is because: a) one measure uses a calendar year and the other a fiscal year to calculate annual experience b) one measure includes morbidity as well as mortality experience c) both rates exclude deaths occurring over the age of 70 d) different definitions of “cause of death” are used e) one measure gives greater weight to deaths occurring in younger age groups 29) Differentiation between a point-source epidemic and a progressive (propagated) epidemic is made by: a) considering the characteristics of the infectious agent b) determining the level of immunity in the community c) determining the number of persons infected and calculating the attack rate d) plotting the distribution of cases by time onset e) none of the above

agent. agent. vector e) host. provinces must meet all the terms and conditions of Medicare to qualify for federal transfer payments e) none of the above 42) Each of the following is an example of primary prevention EXCEPT: a) genetic counselling of parents with one retarded child b) nutritional supplements in pregnancy c) immunization against tetanus d) chemoprophylaxis in a recent tuberculin converter e) speed limits on highways 43) The classical “epidemiological triad” of disease causation consists of factors which fall into which of the following categories: a) host. environment c) host. reservoir. age. The estimated rate of net migration was –1 per 1000. per 1000 population was: a) 6 b) 7 c) 8 d) 20 e) 22 39) All of the following statements about environmental health are true EXCEPT: a) levels of toxic agents measured in the environment may not reflect internal organ levels b) the federal government monitors the quality and types of industrial emissions and toxic waste disposal c) sick building syndrome is associated with Pontiac fever and Legionnaire’s disease d) all humans have detectable levels of PCBs e) none of the above is true 40) The effectiveness of a preventative measure is assessed in terms of: a) the effect in people to whom the measure is offered b) the effect in people who comply with the measure c) availability with the optimal use of resources d) the cost in dollars versus the benefits in improved health status e) all of the above 41) All of the following statements about the Canada Health Act (1984) are true EXCEPT: a) it did not define all medically necessary hospital and physician services b) the CHA replaced the Hospital Insurance and Diagnostic Services Act of 1957 c) the CHA banned all forms of extra billing d) according to the CHA. The growth rate of the province. the one which provides the strongest evidence for causality in an observed association between exposure and disease is: a) a large attributable risk b) a large relative risk c) a small p-value d) a positive result from a cohort study e) a case report 45) The difference between a common point source outbreak and a propagated outbreak of illness is that: a) all cases in a common point source outbreak occur within one incubation period of the exposure b) the attack rates in propagated outbreaks are higher c) person-to-person transmission is a feature of common source outbreaks d) case fatality rates in common source outbreaks are generally higher e) the source of infection in propagated outbreaks is more easily contained than in common source outbreaks . environment 44) Of the five items listed below. environment d) reservoir. environment b) host.4 Sample Questions Community and Public Health Toronto Notes 2005 30) The occurrence of an illness at a rate of above that expected is called: a) hyperendemic b) epidemic c) endemic d) enzootic e) pandemic 31) Each of the following statements applies to case control studies EXCEPT: a) starts with disease b) suitable for rare diseases c) relatively inexpensive d) prolonged follow-up required e) there may be a problem in selecting and matching controls 32) A clinician who has been examining the patterns of mortality in your community says that the rates for heart disease and lung cancer are higher in this community than in an adjacent community. the crude birth rate in Ontario was approximately 14 per 1000 and the crude death rate was 7 per 1000. Which of the following questions should you ask first? a) how did the clinician choose the comparison community? b) have the rates been standardized for age? c) are tobacco sales significantly different in the two communities? d) are the facilities to treat these diseases comparable in the two areas? e) are the numbers of deaths comparable in each area? 33) The purpose of randomization is to: a) make sure that there are equal numbers of men and women in test and control groups b) increase the chances of getting a statistically significant difference c) ensure that the numbers of cases and controls are equal d) limit bias e) all of the above 34) Which of the following types of studies usually provides only a measure of prevalence? a) descriptive b) cross-sectional c) randomized controlled trial d) cohort e) none of the above 35) The major advantage of cohort studies over case-control studies is that: a) they take less time and are less costly b) they can utilize a more representative population c) it is easier to obtain controls who are not exposed to the factor d) they permit estimation of risk of disease in those exposed to the factor e) they can be done on a “double-blind” basis 36) All of the following statements concerning occupational health are true EXCEPT: a) disorders of reproduction are among the top 10 work-related diseases and injuries b) most workers are covered by both federal and provincial legislation with respect to workplace health and safety c) skin problems and hearing problems together are responsible for half of WCB claims d) a complete occupational medical history includes investigation of the temporal relationship between symptoms and exposure 37) Which of the following statements concerning exposure to solvents in the workplace is true? a) each solvent compound has a specific antidote that can be used to treat exposure b) a prominent symptom of solvent exposure is memory loss c) some solvents can cause skin dryness and loss of subcutaneous adipose tissue d) solvents do not affect the bone marrow e) all of the above 38) In 1981. vector.

Toronto Notes 2005 Community and Public Health Sample Questions 5 46) Which of the following are strategies for control of disease: a) population immunization b) contact tracing to offer treatment to all who could be infected c) monitoring increases in the population of certain disease vectors d) having physicians report curable. the mean. The most probable explanation is that: a) the mortality rate is greater in women b) the case fatality rate is higher in women c) the duration of the disease is longer in women d) women receive less adequate medical care for the disease e) this diagnosis is more often missed in women 49) All of the following statements about statistical tests are true EXCEPT: a) linear regression is used to describe the relationship between two continuous variables b) a confidence interval is a range of values giving information about the precision of a measurement c) ANOVA tables are used to make comparisons among the means of 3 or more groups simultaneously d) in a normal distribution. median and mode are equal e) the chi-square test evaluates the statistical significance of 2 or more percentages of categorical outcomes 50) All of the following are responsibilities of local public health units in Canada EXCEPT: a) communicable disease control b) health education c) investigation of sudden death d) immunization e) health promotion 51) Who is ultimately responsible for the quality of care in a hospital? a) chief executive officer b) board of trustees c) medical director d) chief of staff e) attending physicians 52) Which of the following is not one of the 5 Terms and Conditions of Medicare? a) portability b) flexibility c) universality d) comprehensive coverage e) accessibility 53) You are given this data pertaining to an outbreak of diarrhea in a daycare: Age Number of Children Number of Diarrhea 1 20 17 2 19 15 3 39 13 4 39 4 5 38 5 6+ 18 1 What is the attack rate of this illness? a) 25% d) 40% b) 30% e) 50% c) 32% . potentially serious diseases e) all of the above are true 47) During a clinical trial. the difference in the success rates of two drugs was not statistically significant. but the prevalence shows no sex difference. This means that: a) there is no difference in drug effectiveness b) there is a sizable probability that the demonstrated difference in the drugs’ effectiveness could occur due to chance alone c) the demonstrated difference in the drugs’ effectiveness is too small to be clinically meaningful d) the two samples of patients on which the drugs were tested came from the same population e) none of the above are true 48) The incidence of a particular disease is greater in men than in women.

Rheumatoid factor is not present. you order the appropriate investigations. The most likely diagnosis is: a) Reiter’s syndrome b) gonococcal arthritis c) Behcet disease d) acquired immune deficiency syndrome e) psoriatic arthritis 5) A 53 year-old presents to your office with pain and stiffness in both hands and knees of 6 months duration. DHEA-S c) FSH. onycholysis. urethral discharge. 17-OH progesterone. cortisol. bone age 12) The subendothelium is the most vulnerable segment of the heart from an ischemic standpoint. lytes. and pain in the right knee and left second toe. sausage-like swelling of the left second toe. bone age. You examine him and note the beginnings of facial hair. axillary hair and Tanner stage 2 external genitalia. a clear urethral discharge. What is the most likely diagnosis: a) pityriasis rosea b) tinea corporis c) lichen planus d) psoriasis e) none of the above . Which of the following findings on your physical examination may help with a diagnosis: a) joint tenderness/effusions b) maculopapular rash c) iridocyclitis d) hepatosplenomegaly e) all of the above 6) Radiographic features of osteoarthritis of the knee include which of the following: a) marginal erosions b) juxta-articular osteopenia (demineralization) c) loss of articular cartilage with narrowing of the radiologic joint space d) osteonecrosis (avascular necrosis) of the medial femoral condyle e) high riding patella (patella alta) 7) An elevated level of hemoglobin A2 in a patient with mild microcytic anemia suggests the diagnosis of: a) alpha-thalassemia b) sickle trait c) beta-thalassemia d) hereditary spherocytosis e) hereditary persistence of fetal hemoglobin 8) It is unlikely to see macrocytosis in a patient with anemia in which of the following? a) reticulocytosis b) vitamin B12 deficiency c) folate deficiency d) myelodysplastic syndrome e) sideroblastic anemia 9) Hemolytic anemia is characterized by all of the following EXCEPT: a) increased LDH b) increased reticulocytosis c) increased unconjugated bilirubin d) increased haptoglobin e) lead poisoning 10) A patient complains of a non-tender mass over the thyroid region on the left side of her neck. The results of Gram stains and cultures of urethral discharge are negative. The results are as follows: TSH: 6. 11-OH progesterone.6 Sample Questions Medicine Toronto Notes 2005 Medicine 1) Which of the following is a feature of secretory diarrhea? a) small stool volume (< 1L/day) b) increased stool osmotic gap c) persistent diarrhea despite fasting d) blood and/or pus in stools e) malodorous. The most likely diagnosis is: a) scabies b) atopic dermatitis c) contact dermatitis d) shingles e) dyshydrotic eczema 14) 8 year-old black male comes in with an asymptomatic erythematous eruption characterized by oval patches with collarette scaling. It is distributed as a "Christmas tree" pattern on the back. Father states that there was originally one lesion on the abdomen a few weeks prior. a scaly papular rash on palms and soles. bone age d) lytes. and heat and swelling of the right knee.2 Thyroid antibodies: none RAIU: No “hot” spots seen The next investigation(s) you choose to do are: a) watch and wait for 3-6 months b) FNA c) surgical biopsy d) trial of L-thyroxine therapy for 6 months e) none of the above 11) An 8 year-old boy is brought to the office because his mother is concerned he is entering puberty already. scaling and crusting and distributed on the extremities. DHEA-S. often floating stools 2) Each of the following are risk factors for colon cancer EXCEPT: a) low fiber diet b) severe diverticular disease c) familial adenomatous polyposis d) ulcerative colitis e) high fat diet 3) Intestinal complications more common to Crohn’s disease than ulcerative colitis include each of the following EXCEPT: a) fistula formation b) perianal disease c) intestinal obstruction d) toxic megacolon e) post-surgical recurrence 4) A 21 year-old bisexual man has a 4 week history of intermittent diarrhea. He has several oral ulcers. bone age. Concerned about a thyroid disorder. Past medical history is significant for asthma and hayfever. LH.0 Free T4: 20. DHEA-S. testosterone. testosterone. cortisol. testosterone. Choose the set of investigations you initially want to do: a) CBC. The major reason for this is: a) the highest oxygen utilization is in the subendocardium b) coronary flow to the subendocardium occurs almost completely during diastole whereas other regions receive some flow during systole as well c) the subendocardium has a diminished aerobic capacity d) there is less potential for collateralization to the subendocardium e) the ratio of capillary to myocyte is less in the subendocardium than in other regions 13) 18 year-old female with initial onset of pruritic rash characterized by excoriations. neck and eyelids. CT head b) FSH. testosterone. lytes. LH.

80 (corrected) after an assessment for FTT. It is occasionally tender on pressure. nephrotic syndrome and anemiapresent to the ER. Now. b) earliest sign is decreased GFR. the lips have healed but this lesion arose suddenly in its place. opposite) coronary artery e) an isolated 30% diameter stenosis of a coronary artery 22) Which of the following pulmonary function tests most reliably discriminates “pure” chronic bronchitis from emphysema? a) total lung capacity b) functional residual capacity c) residual volume d) single breath diffusing capacity e) flow at 50% vital capacity 23) Which of the following would NOT be part of your plan for the treatment of acute ventricular fibrillation? a) electrical defibrillation b) lidocaine c) epinephrine d) bretylium e) manganese 24) Which of the following is not an aggravating factor of congestive heart failure? a) hypertension b) thyrotoxicosis c) alcohol d) inactivity e) arrhythmia 25) In the course of DKA. Which of the following modes of transmission does NOT apply to Campylobacter? a) contact with infected animals b) contaminated food and water c) improperly cooked poultry d) aerolized droplets e) person to person spread via fecal-oral route 20) Which of the following is NOT a common infectious cause of acute diarrhea? a) Escherichia coli b) Shigella c) Norwalk virus d) Vibrio cholerae e) Helicobacter pylori 21) Impaired coronary flow reserve is associated with each of the following conditions EXCEPT: a) severe aortic stenosis b) severe systemic hypertension with left ventricular hypertrophy c) severe mitral stenosis in the presence of atrial fibrillation d) a totally occluded coronary artery but with excellent collateral supply from the contralateral (i. Ultrasound shows normal kidney size. The most likely diagnosis is: a) HSV1 b) cherry hemangioma c) pyogenic granuloma d) dermal nevus e) none of the above 16) A 65 year-old male with back pain. serum potassium levels: a) remain unaffected b) can appear normal but total body potassium may actually be low c) can appear normal but total body potassium may actually be high d) will naturally be corrected by insulin administration e) none of the above 26) A 2 month-old boy has a Ca of 1. His creatinine is 500. d) threshold for dialysis is same as other CRF patients. b) severe acidosis unresponsive to medical therapy. e) BP control slows progression of DM nephropathy. d) severe hypercalcemia unresponsive to medical therapy. e) b and d 18) Which of the following is true with respect to diabetes and kidney disease? a) primarily affects the tubules. What is at the top of your differential? a) malabsorption b) pseudohypoparathyroidism c) mother didn’t supplement with DiVisol (Vit D supplement) d) DiGeorge syndrome 27) A virus that is not inactivated by mild detergents that solubilize phospholipid membranes is: a) poliovirus b) variola virus c) cowpox virus d) vaccina virus 28) All the following are true statements about viruses EXCEPT: a) they are obligate intracellular parasites b) they are filterable agents c) they are simply organized d) they are devoid of enzymes e) they may contain double stranded DNA 29) A viral genome that does not replicate in the cytoplasm of the infected cell is: a) poliovirus b) rabies virus c) cytomegalovirus d) rubella virus e) mumps virus 30) Which of the following is true about congenital heart block in neonatal lupus erythematosus? a) it is associated with maternal anti-Ku autoantibodies b) it is transient c) the majority of patients will require a pacemaker d) there is no increased risk of connective tissue disease in adulthood e) the risk of mortality is small 31) Which of the following is true about serologic testing in SLE? a) Aapositive ANA is specific for SLE b) ds-DNA level correlates with disease activity in SLE c) anti-histone antibodies are seldom positive in non-drug induced SLE d) the majority of patients with SLE have anti-Sm antibodies e) anti-Ro antibody is specific for SLE 32) The treatment of choice for thrombotic events in the antiphospholipid antibody syndrome is: a) intravenous steroids b) high-dose oral steroids with a rapid taper c) penicillamine d) aspirin e) warfarin .e. c) microalbuminuria is a late sign of DM nephropathy. Which diagnosis best fits the scenario? a) polycystic kidney disease b) chronic GN c) multiple myeloma d) diabetic nephropathy e) analgesic abuse 17) Which of the following are indications for dialysis in ARF? a) severe alkalosis unresponsive to medical therapy. c) severe hypokalemia unresponsive to medical therapy.Toronto Notes 2005 Medicine Sample Questions 7 15) 30 year-old female comes in with a soft smooth erythematous nodule on her lower lip. She states that a few weeks prior she had some chapped lips with occasional bleeding. Mother informs you she has been consistently breastfeeding without trouble as corroborated by a visiting nurse. 19) The various species of Campylobacter can cause diseases ranging from acute enteritis to bacteremia.

of which he smashed into and was thrown 15 feet. he has difficulty naming his fingers and is confused with distinguishing left from right. Diagnosis of acne vulgaris was given. e) All of the above are features of asbestosis. nose. anti-HBc IgG+ d) elevated liver enzymes. b) Pleural thickening and effusion. The most likely diagnosis is: a) acne vulgaris b) perioral dermatitis c) acne rosacea d) seborrheic dermatitis e) carcinoid syndrome 39) A 27 year-old man is brought into the ER after a bicycling accident. Examination discloses diminished corneal light reflex and mild hearing loss in theright ear. anti-HBc IgG+ 34) Which is more often associated with hospital acquired pneumonia than community acquired pneumonia? a) Streptococcus pneumoniae b) Hemophilus influenza c) Legionella d) Chlamydia pneumoniae e) Mycoplasma pneumoniae 35) Which of the following is least likely to contribute to myeloma? a) hypercalcemia b) amyloidosis c) infiltration of the kidney by myeloma cells d) hyperuricemia e) intratubular light chain deposition 36) All of the following are vitamin-K dependent proteins EXCEPT: a) protein C b) antithrombin III c) factor IX d) factor II e) factor VII 37) An 11 year-old male comes in with erythematous pustules. drop in FSH and PRL insulin – rise in GH and ACTH TRH – TSH d) cortrosyn – rise in GH and ACTH GHRH – rise in LH and FSH TRH – rise in TSH and PRL 43) A 58 year-old man with a past history of a parathyroidectomy for primary hyperparathyroidism is now in your office complaining of headaches worse in the AM (made worse by a small MVA he credits to a loss of peripheral vision). making no effort to stop you. He is a retired banker who recently has had trouble calculating his restaurant bill.8 Sample Questions Medicine Toronto Notes 2005 33) Highly infective chronic hepatitis B is suggested by: a) elevated liver enzymes. He is able to pull both hands away when pinched and squirms when his sternum is rubbed. The lesion is most likely in which part of the brain? a) right parietal b) left parietal c) left temporal d) right temporal e) frontal 41) Which of the following pair of CNS lesions and corresponding visual field defects is incorrect? a) temporal lobe tumour – superior quadrantanopia b) frontal lobe tumour – altitudinal field defect c) pituitary tumour – bitemporal hemianopsia d) occipital lobe tumour – homonomous hemianopsia e) Multiple Sclerosis – central scotoma 42) The “triple bolus” test of pituitary function works by a rapid succession of IV constituents as follows: a) insulin – hypoglycemia mediated rise in GH and ACTH GHRH – rise in LH and FSH TRH – rise in TSH and PRL b) CRH – rise in GH and ACTH GHRH – rise in LH and FSH TRH – rise in TSH and PRL c) estrogen – rise in LH. inflamed nodules and cysts with some scaring distributed on the face predominantly. 46) A 63 year-old woman develops intermittent dizziness. c) Interstitial fibrosis. He opens his eyes when his name is called. HBeAg-. alcohol. HBeAg+. anti-HBc IgM+ b) normal liver enzymes. He moves all four limbs but does not respond to any commands. especially when consuming hot liquids. right-handed man presents with a past medical history of hypertension and dyslipidemia for 30 years. Which of the following would not support this diagnosis? a) urinary incontinence b) the sound of voices preceding events c) drowsiness and weakness following the event d) rarely occur when recumbent e) none of the above 48) Which of the following would not be expected in a right-sided Brown-Séquard syndrome? a) right-sided hemi-paresis b) right-sided decreased proprioception c) left-sided decreased sensitivity to pinprick d) left-sided decreased vibration sense e) none of the above . several months ago. What treatment would you prescribe now? a) accutane immediately b) topical tretinoin c) topical benzoyl peroxide d) topical antibiotic other than erythromycin e) oral antibiotic f) oral antibiotic and topical tretinoin 38) A 40 year-old woman develops recurrent papules and pustules in a symmetrical pattern on her cheeks. You plan to: a) send to the Emergency Department for an immediate CT head b) check his calcium to ensure there’s no remaining parathyroid tissue c) check for a pheochromocytoma (which you know causes H/As) because you are concerned he has MEN I syndrome d) check for a homonymous hemianopia because you are worried about a pituitary tumor e) check for a bitemporal hemianopia because you are worried about a pituitary tumor 44) A 30 year-old patient with asthma complains of daily wheezing and occasional waking at night with cough and chest tightness for three weeks. Topical erythromycin was used for 2 weeks. He also notices that his writing has deteriorated. He mumbles words that you understand but the sentences do not make sense. or spicy foods. She blushes easily. HBeAg+. with no response. A car door suddenly opened in front of him. he is drowsy and confused. The most likely diagnosis is: a) cerebellopontine angle tumour b) benign paroxysmal positional vertigo c) lateral medullary syndrome d) Méniére disease e) none of the above 47) A 25 year-old man is admitted with a history suggesting seizures. HBeAg+. d) Obstructive pattern on pulmonary function tests. His usual medication is salbutamol two puffs tid-qid. anti-HBc IgG+ c) normal liver enzymes. On physical exam. chin and forehead. The next step in management is: a) add long-term theophylline b) increase salbutamol to two puffs q4h c) add ipratropium bromide two puffs qid d) add beclomethasone two puffs qid e) discontinue salbutamol and begin prednisone 50 mg od and taper over 2 weeks 45) Which is not a feature of asbestosis? a) Increased risk of cancer. On examination. What is his Glasgow COMA Scale score? a) 10 b) 11 c) 9 d) 8 e) 7 40) A 74 year-old.

pneumoniae d) is typically found on the tricuspid valve e) is typically found on the aortic valve. The most compatible diagnosis is: a) pulmonary embolism b) empyema c) tuberculosis d) subphrenic abscess e) pancreatitis . producing a systolic ejection murmur 50) A 55 year-old man with a history compatible with chronic bronchitis presents to your office with shortness of breath on exam. is transmitted to humans by: a) ingestion of infective eggs b) ingestion of cysts c) ingestion of animal tissue that contains the larva d) penetration of the skin by infective larva e) ingestion of adult form 66) The biosynthesis of fungal ergosterol is inhibited by: a) amphotericin B b) griseofulvin c) flucytosine d) nystatin e) ketoconazole 67) A 55 year-old woman with asthma is on systemic steroids for one year.e.Toronto Notes 2005 Medicine Sample Questions 9 49) Endocarditis in an I. She feels unwell and tires easily.V.e. The crystals are most likely: a) monosodium urate b) calcium hydroxyapatite c) cholesterol d) calcium pyrophosphate dihydrate e) dicalcium phosphate dihydrate (Brushite) 64) Entamoeba histolytica is transmitted to humans by: a) ingestion of infective eggs b) ingestion of cysts c) ingestion of animal tissue that contains the larva d) penetration of the skin by infective larva e) ingestion of adult form 65) Strongyloides spp. Radiographs show meniscal calcification (chondrocalcinosis). In the history. Aspiration reveals a turbid fluid. as found in milk) d) phytates (i. drug user: a) is equally prevalent to that of the normal population b) is commonly located in the mitral valve c) is typically caused by S. She develops a recent right-sided pleural effusion. all of the following would be anticipated EXCEPT: a) A 20-year history of smoking b) worsening of symptoms with exposure to smog c) worsening of symptoms with acute respiratory infections d) recurrent episodes of pleurisy e) increased incidence of chronic respiratory disease in family members 51) Which of the following are not consistent with primary (spontaneous) bacterial peritonitis? a) abdominal discomfort and fever b) ascitic fluid neutrophil count of> 250x106 cells/L c) ascitic fluid WBC count of >500x106 cells /L d) multiple organisms on culture and sensitivity of ascitic fluid 52) Which finding is NOT frequently found in Chronic Myelogenous Leukemia (CML)? a) elevated WBCs b) elevated vitamin B12 level c) elevated LDH d) translocation between chromosomes 9 and 14 e) increased uric acid level 53) Schistocytes on blood film examination are UNLIKELY to be seen in which of the following: a) thrombotic thrombocytopenia purpura (TTP) b) thalassemia c) vasculitis d) disseminated intravascular coagulation (DIC) e) glomerulonephritis 54) All of the following can INHIBIT the absorption of ingested non-heme iron EXCEPT: a) alcohol b) achlorhydria c) phosphate (i. a high lymphocyte count. and a pH of 7. which of the following apply? a) vague symptoms b) atypical presentations c) loss of function d) polypharmacy e) all of the above 61) Which of the following is not associated with thyroid disease? a) dermatitis herpetiformis b) urticaria c) porphyria cutanea tarda d) vitiligo e) alopecia areata 62) All of the following are treatments for non-scarring alopecia except: a) spironolactone b) minoxidil c) hair transplantation d) intralesional triamcinalone e) finasteride 63) A 70 year-old woman presents with acute knee arthritis.4. 57) In which of the following conditions would one not expect a Trans-Tubular Potassium Gradient greater than 4? a) primary hypoaldosteronism b) acute vomiting c) renin-secreting tumour d) unilateral renal artery stenosis e) Gordon syndrome 58) The most significant cause of morbidity in the elderly: a) arthritis b) dementia c) heart disease d) stroke e) hearing impairment 59) Which of the following is NOT an age-related change? a) impaired myocardial diastolic dysfunction b) increased gastric acid secretion c) decreased drug clearance d) increased nocturnal sodium and fluid excretion e) decreased baroreflex sensitivity 60) Regarding the elderly patient.5 g of protein in 24 h they must have tubular-interstitial disease. low glucose. high LDH. as found in cereals) e) antacids 55) Which of the following is true of Myasthenia Gravis? a) in patients older than 60. thymic hyperplasia is a common etiology b) often associated with thyroid disease c) antibodies that are produced against acetylcholinesterase d) associated with small cell lung carcinoma 56) Which of the following is true with respect to proteinuria? a) all proteinuria is secondary to glomerular disease > 2 g/24 h = nephrotic syndrome b) is always abnormal and indicative of serious renal disease c) it may be normal for an individual to have <150 mg per day of proteinuria d) if a patient has 1. Analysis of the synovial fluid reveals weakly positive birefringent rhomboid-shaped crystals.

25% decrease in individual doses 2. and 4 e) 1 and 2 77) Consequences of immobility include which ONE of the following: a) diarrhea b) maintenance of muscle mass c) urinary retention d) pneumonia e) hastened wound healing 78) Which of the following is FALSE in terms of falls in the elderly? a) they are the most common cause of mortality due to injury b) environment plays a significant role c) fractures most commonly involve the humerus d) age-related sensory changes make the elderly more susceptible e) fear of falling contributes to self-protection immobility . increase overall fluid intake 4. Bloodwork reveals an anion gap of 22 and an osmolar gap of 24. c) Staphylococcus aureus d) Serratia sp. patients may require additional insulin e) the most common initial presentation is visual disturbance 72) Which of the following is associated with thyroid disease? a) neurofibromatosis b) vitiligo c) erythema nodosum d) pemphigus vulgaris e) icthyosis vulgaris 73) Each of the following is a correct statement about COPD EXCEPT: a) the type of emphysema associated with smoking is usually centriacinar b) clubbing is not a clinical feature c) long-term oral steroids should be avoided d) smoking cessation does not lead to improvement of pulmonary function e) the aim of supplemental O2 therapy is to provide relief of shortness of breath 74) Nitroglycerin administered sublingually may contribute to the relief of myocardial ischemic pain by each of the following mechanisms EXCEPT: a) coronary vasodilation b) decreased venous pooling resulting in increased cardiac preload c) reduced systemic vascular resistance d) reduced ventricular volume 75) At what CD4 count are HIV patients at increased risk of developing PCP? a) CD4 count >500x106 b) CD4 count 200-499x106 c) CD4 count <200x106 d) CD4 count < 500x106 e) none of the above 76) An 80 year-old female with a 25% reduction in her GFR requires which of the following adjustments for a drug that is predominantly cleared by the kidneys? 1.3. 70) A patient presents with a decreased level of consciousness and visual difficulties. 25% increase in dosing intervals 3. Which of the following is most likely responsible? a) ethanol b) salicylates c) renal tubular acidosis type I d) methanol e) diabetic ketoacidosis 71) In the treatment of Type I Diabetes. which of the following is true? a) sulfonylureas are useful as an adjunctive therapy to insulin b) most patients are adequately controlled with one type of insulin (non-mixed) only c) once diagnosed with Type I.10 Sample Questions Medicine Toronto Notes 2005 68) Diagnosis of acute symptomatic pulmonary embolism can be excluded when which of the following is normal? a) chest x-ray b) ventilation-perfusion lung scan c) bilateral leg venograms d) PaO2 and A-a O2 gradient e) CT scan of the pulmonary arteries 69) In acute pyelonephritis. e) Enterococcus sp. decrease length of therapy by 25% a) all of the above b) 1 and 3 c) 2 and 4 d) 2. patients must immediately be assessed for retinopathy d) during periods of illness or infection. which of the following is most commonly associated with bacteremic spread from a distant focus? a) Escherichia coli b) Proteus sp.

fetal heart rate 185 bpm. WBC 19. On pelvic exam. Which of the following would be the most appropriate next step? a) start isoxuprine (Vasodilan) b) perform an external version c) prepare for an immediate C-section d) rupture membranes and then perform an internal version e) none of the above 2) A 25 year-old primigravida at 34 weeks gestation is thought to be small for dates by her physician and is sent for a sonographic evaluation. The cervical os is opened and tissue is protruding. The most likely diagnosis is? a) sexual abuse b) DES syndrome c) sarcoma botyroides d) clear cell adenocarcinoma e) exposure to exogenous estrogen 9) A 24 year-old G1P0 is seen in the Emergency Department.5C. muscle tone is active. dose of 250 mg of Ceftriaxone e) Public Health will most likely need to be notified 8) A one year-old female presents with vaginal bleeding. Rh immune globulin (Rhogam) should be given after all the following EXCEPT: a) artificial rupture of membranes b) full term delivery of a baby with O-Rh positive blood type c) amniocentesis d) spontaneous abortion e) therapeutic abortion 14) Risk factors for shoulder dystocia include all the following EXCEPT: a) maternal obesity b) macrosomia c) maternal diabetes d) prolonged second stage of labour e) outlet forceps delivery . Vaginal inspection reveals the presence of a multicystic grape-like lesion. enlarged uterus of 16 weeks size. Which of the following is the most likely diagnosis? a) symmetrical IUGR b) asymmetrical IUGR c) congenital anomaly d) congenital infection e) unknown gestational age 3) A 32 year-old G5P4 presents with an 8 week history of amenorrhea andsuggestive symptoms of pregnancy. colour is pink with blue extremities.0. The correct management for this patient is: a) termination of the pregnancy with elective myomectomy 2 months later b) termination of the pregnancy with concomitant myomectomy c) prudent observation with elective C-section at term d) prudent observation anticipating probable vaginal delivery e) myomectomy and follow pregnancy in usual way 4) An infant is born. The estimated fetal weight is <10th percentile for 34 weeks gestation. Which of the following is the most likely diagnosis? a) ectopic pregnancy b) threatened abortion c) degenerating fibroid d) placenta previa e) incomplete abortion 10) A 24 year-old female G1P0 is admitted to hospital at 34 weeks gestation. vague lower abdominal tenderness. ß-HCG is negative. Her LMP was 8 weeks ago. no uterine contractions. She is experiencing lower abdominal cramping and heavy vaginal bleeding with clots. The head:abdominal circumference ratio is < 1. You would: a) perform immediate laporotomy b) perform immediate laproscopy c) aspirate the cyst under ultrasonographic guidance d) order a CBC and a CA125 e) expectant management with repeat ultrasound in 8 weeks 12) The pathology report following a therapeutic abortion shows Arias-Stella phenomenon (decidualization). The abdominal circumference is appropriate for 30 weeks gestation. respiratory effort is a good strong cry. Lab investigations reveal: Hb 120. What is the one minute Apgar score? a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9 5) Which of the following is the easiest and most reliable way of detecting a retained succenturiate placental lobe? a) palpation of the uterus b) inspection of the maternal side of the placenta c) visualization of the cervix on speculum exam d) inspection of the fetal side of the placenta e) pelvic ultrasound 6) Choose the correct statement regarding operative obstetrics: a) a first degree tear involves skin and vaginal mucosa as well as underlying fascia and muscle b) delivery aided by vacuum extraction is typically of shorter duration than if forceps are used c) one absolute prerequisite for the use of forceps is that the baby’s presenting part must be below the ischial spines d) a third degree tear extends through the anal sphincter e) none of the above 7) A 36 year-old female presents with a mucopurulent vaginal discharge. The ultrasound shows the biparietal diameter to be appropriate for 34 weeks gestation. the vagina is filled with blood and clots. reflex irritability is absent. Examination reveals the following: temp 38. Pelvic ultrasound shows a 5 cm right ovarian cyst. At one minute the heart rate is 120 per minute. The patient describes passing a large volume of clear fluid per vagina for 36 hours.M.Toronto Notes 2005 Obstetrics and Gynecology Sample Questions 11 Obstetrics and Gynecology 1) A 26 year-old primigravida presents at 40 weeks in active labour with contractions every 2 minutes. Which of the following is the most likely diagnosis? a) premature rupture of membranes b) premature rupture of membranes and chorioamnionitis c) premature labour d) acute pyelonephritis e) acute vaginitis of pregnancy 11) A 24 year-old female presents with abdominal pain. She is diagnosed as having a transverse lie with the back up. The amniotic fluid is decreased. Which of the following is correct? a) if untreated this condition will likely resolve spontaneously b) the most likely diagnosis is Strep group B c) appropriate treatment is Metronidazole vaginal cream d) appropriate treatment is a single I. Physical examination reveals an irregular. The most appropriate next step in the management of this patient would be? a) repeat a pregnancy test b) laporoscopy c) reassure the patient d) prescribe oral contraception e) repeat the D&C 13) In a patient whose blood type is O-Rh negative and whose husband has O-Rh positive blood. + nitrazine test of vaginal fluid. + ferning of vaginal fluid. Ultrasound confirms thepresence of an 8 week viable pregnancy and a multiple fibroid uterus. Examination reveals a soft abdomen with mild lower abdominal tenderness. Gram stain of a cervical swab shows gram negative diploccocci. The uterus is enlarged to a 6 week size.

retroverted uterus and tender nodules can be felt on palpation of the uterosacral ligaments. Which of the following conditions does she most likely have: a) chronic PID b) adenomyosis c) fibroids d) endometriosis e) uterine carcinoma 34) Which of the following statements is correct? a) cervical carcinoma is the most common gynecological malignancy in Canada b) lichen sclerosis is treated with estrogen cream c) colposcopy is required after a finding of mild cervical dysplasia on a routine Pap smear d) follicular cysts typically regress with the following cycle e) leiomyomata are malignant tumours . she has a small. Of the following statistics regarding infertility. You tell her all of the following are a part of this stage EXCEPT: a) hot flushes b) vaginal dryness c) mood swings d) insomnia e) decreased libido 26) All of the following features have been described in women with androgen insensitivity syndrome EXCEPT: a) mammary aplasia b) female phenotype c) absence of wolffian duct structures d) short vagina e) absence of mullerian duct structures 27) The commonest indication for amniocentesis is: a) chromosome anomaly of the mother b) teenage pregnancy c) advanced maternal age d) family history of Down syndrome e) family history of cystic fibrosis 28) On colposcopy. b) patients with intestinal obstruction are still able to undergo laparoscopy c) the most common indication for therapeutic laparoscopy is tubal sterilization d) all of the above are incorrect 31) Causes of secondary amenorrhea include: a) Turner syndrome b) anorexia c) androgen insensitivity syndrome d) gonadal dysgenesis e) imperforate hymen 32) Risk factors for cervical carcinoma includes all of the following EXCEPT: a) human papilloma virus type 16 and 18 b) early age at first intercourse c) smoking d) nulliparity e) multiple sexual partners 33) A 35 year-old G0P0 has severe pain during menses which radiates into the anal region. which are correct: a) 10-15% of couples are infertile b) only 40% of couples achieve pregnancy within 6 months of trying c) only 20% achieve pregnancy within 1 year of trying d) male factors are responsible for over half of infertility causes e) infertility is labelled after failure to conceive within 2 years of trying 22) Vaginal discharge which is fishy in odor and associated with >20% clue cells on microscopy will not be associated with which of the following: a) be due to gardnerella vaginalis overgrowth b) can be treated with metronidazole or clindamycin c) with the addition of KOH may see hyphae or spores d) must be treated in all pregnant women. including asymptomatic e) is rarely associated with inflamed or itchy vulva 23) In the treatment of an ectopic pregnancy with methotrexate all of the following are true EXCEPT: a) the pregnancy must not have ruptured b) it must be less than 5cm in size c) patient should be clinically stable d) compliance and f/u are ensured e) no fetal heart activity has been noted 24) Which of the following is associated with breech presentations? a) fetal heart sounds heard best in the upper abdomen b) brachial plexus injury c) prolapse of the umbilical cord d) increased fetal mortality e) all of the above 25) A 55 year-old woman comes to the office to discuss menopause. On bimanual exam.12 Sample Questions Obstetrics and Gynecology Toronto Notes 2005 15) Fetal exposure to lithium in the first trimester has been strongly associated with: a) alopecia b) cleft lip and palate c) congenital heart defects e) limb defects d) mental retardation 16) The commonest type of bleeding encountered with uterine leiomyomata is: a) post-coital spotting b) mid-cycle bleeding c) hypermenorrhea d) oligomenorrhea e) post-coital staining 17) Which of the following statements about estrogen therapy in postmenopausal women is correct? a) it is a major risk factor for breast cancer b) it decreases hepatic triglyceride production c) it produces hypertension d) it protects against vertebral compression fractures e) it directly stimulates the proliferation of vascular endothelium 18) Which event is matched with the correct timing? a) maternal serum screening test: 20-22 weeks b) post-partum visit: 6 weeks c) chorionic villus sampling: 4-6 weeks d) oral glucose challenge test: 14-16 weeks e) Rhogam to Rh negative women: 12-14 weeks 19) Routine blood work during the first antenatal visit include all of the following EXCEPT: a) CBC b) HIV c) rubella titre d) blood group and type e) Rh antibodies 20) All of the following are cardiovascular adaptations to pregnancy EXCEPT: a) cardiac output increases 33-45% b) stroke volume increases 10-30% c) heart rate decreases 12-18 beats per minute d) systolic blood pressure decreases 4-5 mmHg e) diastolic blood pressure decreases 8-15 mmHg 21) A couple are unable to conceive after 1 year. the transformation zone: a) contains columnar epithelium b) is the area between original squamous epithelium and columnar epithelium c) contains metaplastic epithelium d) contains atypical blood vessels 29) Complications of cesarean section include each of the following EXCEPT: a) hemorrhage b) infection c) laceration of the fetus d) subsequent rupture of the uterine scar e) inversion of the uterus 30) Regarding laparoscopy: a) it is contraindicated in patients who are menstruating.

which of the following is true? a) genotype is XY b) breast development and uterus are absent c) serum testosterone is below normal male range d) secondary sex characteristics are male e) the condition is autosomal recessive 49) The new selective estrogen receptor modulators have all of the following benefits EXCEPT: a) no agonistic effect on breasts b) provides estrogenic benefit on bone c) mimics estrogenic effect on cardiovascular status d) no agonistic effect on uterine tissue e) provides relief of hot flushes associated with menopause 50) Regarding birth control. You remind yourself of the reasons she may not start the pill which are: a) impaired liver function b) undiagnosed abnormal uterine bleeding c) congenital hyperlipidemia d) past history thrombophlebitis e) all of the above. . human chorionic gonadotropin titre doubles: a) every day b) every week c) every 2 days d) every month e) every 2 weeks 40) A young female enters your office wanting to start oral contraceptive pills. hirsutism and oligomenorrhea. which of the following is false? a) it is contraindicated in women over age 35 who are smokers b) its efficacy may be decreased when taking antibiotics c) reduces the risk of ovarian carcinoma d) is associated with only a 10% failure rate e) can be associated with breast changes and weight gain. which of the following tests will give the least useful information? a) FSH b) LH c) testosterone d) TSH e) urine free cortisol 48) With respect to androgen insensitivity syndrome. Your approach to the problem would be to: a) reassure the patient and manage expectantly b) administer provera 10 mg od for 15 days c) administer cyclic estrogen plus progesterone d) obtain endometrial tissue e) perform a pap smear plus endocervical curretage 43) The appropriate next step in a woman found to have 1 abnormal Pap smear showing mild dysplasia (CIN1) is: a) repeat in 1 year's time b) repeat in 4-6 months time with colposcopy if abnormal c) send patient directly for colposcopy and LEEP excision d) send for colposcopy after 1 abnormal Pap e) repeat Pap immediately and treat for HPV infection 44) The commonest cause of disseminated intravascular coagulation during pregnancy is: a) amniotic fluid embolism b) abruptio placentae c) placenta previa d) missed abortion e) chorioamnionitis 45) Contraindications to vaginal delivery include each of the following EXCEPT: a) previous classical cesarean section b) squamous cell carcinoma in situ of the cervix c) total placenta previa d) transverse lie with ruptured membranes e) primigravida breech with cephalo-pelvic disproportion 46) In a differential diagnosis of third trimester bleed. 41) Which of the following statements regarding endometriosis is incorrect? a) theories proposed to explain the histogenesis of endometriosis include retrograde menstruation and coelemic metaplasia b) CA-125 is often useful in making the diagnosis of endometriosis c) symptoms of endometriosis may include urinary frequency and diarrhea d) the differential diagnosis of endometriomas include hemorrhagic corpus luteum cysts as well as neoplasms e) the risk of endometriosis is several fold greater if there is a first degree relative with this condition 42) A 55 year-old female presents with a "period-like" vaginal bleeding for 5 days that stopped spontaneously. the most common location for disease is: a) broad ligament b) cul-de-sac c) ovaries d) appendix e) uterosacral ligament 38) All of the following increase the risk of developing ovarian cancer EXCEPT: a) family history b) BCP c) nulliparity d) late menopause e) caucasian 39) In the first 100 days of pregnancy.Toronto Notes 2005 Obstetrics and Gynecology Sample Questions 13 35) If a mother nurses her child. the time of reappearance of her menses is uncertain but usually occurs after her delivery by: a) 1-2 months b) 2-3 months c) 3-4 months d) 4-5 months e) > 5 months 36) Which of the following statements regarding malignant cervical lesions is true? a) 95% are squamous cell carcinoma b) CA-125 levels to monitor treatment effectiveness are indicated c) the majority of lesions arise outside the transformation zone of the cervix d) they are not associated with HPV infection e) treatment for stage 4 disease radical hysterectomy with chemotherapy 37) In endometriosis. which of the following should not be included: a) placenta previa b) vasa previa c) abruptio placentae d) threatened abortion e) marginal sinus hemorrhage 47) A 41 year-old woman presents with obesity.

skeletal survey) 6) A 14 year-old girl has refused to go to school 3 times in the past 4 months. 2) Of the following. Her appetite is good.g. potassium 4. and peripheral capillary filling time d) serum electrolytes e) serum urea nitrogen and creatinine levels 3) The patient has lost 0. he appears unwell. What is the most likely diagnosis? a) a benign abdominal mass compressing her duodenum b) diaphragmatic hernia c) somatoform disorder d) gastroesophageal reflux disease e) early peptic ulcer disease 7) Which of the following investigations is most helpful in the assessment of a child presenting with an acute asthma attack? a) white cell count and differential b) arterial blood gases c) chest x-ray d) pulmonary function tests e) O2 sat. "My tummy hurts. The best strategy for managing this child is to: a) hospitalize for administration of IV fluid therapy b) administer an oral rehydrating solution while the child is under medical supervision for 4-6 hours c) instruct the parents about oral rehydration at home d) hospitalize after giving 20 mL/kg of 0. She is a healthy-looking girl with no abnormal findings on physical exam. Within 36 hours. He is admitted to hospital for pneumonia. On exam. and poor appetite. bicarbonate 16 mEq/L. hyperactivity. A chest radiograph shows hyperaeration and streaky perihilar infiltrates bilaterally. Blood pressure is 80/40 mm Hg. which provides the best estimate of the patient’s volume deficit: a) weight change since the beginning of the illness b) hydration of mucous membranes. and mental retardation d) ritalin is effective in the treatment of about 70% of cases of ADHD e) side effects of Ritalin include poor growth. and tics 5) A 6 year-old child is brought into the Emergency with his father because of a fractured arm.6 mg/dL. and has crusty nasal discharge and a wet-sounding cough. Which of the following is the most likely diagnosis: a) Kawasaki disease b) staphylococcal scalded skin syndrome c) Stevens-Johnson syndrome d) toxic epidermal necrolysis e) toxic shock syndrome . She says. Chest x-ray reveals a pulmonary infiltrate in the right middle lobe. The mucous membranes are spared. What is the best management for this child? a) observe for 24 hours with IV fluids only b) observe for 24 hours with IV fluids and acetaminophen c) give oral amoxicillin and acetaminophen d) give IV ampicillin and oral acetaminophen e) give oral erythromycin and acetaminophen 9) Side effects of methylphenidate (Ritalin) therapy for hyperactivity include each of the following EXCEPT: a) anorexia b) insomnia c) tachycardia d) dependence (addiction) e) growth suppression 10) In comparing breast milk and formula." but she cannot point to where it bothers her. skin turgor. sheet-like desquamation is noted in the flexures and around the mouth. and level of consciousness c) pulse. you discover that the child seems to have a number of old bruises on his back and on his legs. the fracture does not seem consistent with this story. is febrile. Which organism would most likely be causing this child's infection? a) Chlamydia pneumoniae b) Mycoplasma pneumoniae c) Streptococcus pneumoniae d) Haemophilus influenzae e) Respiratory syncytial virus The following case pertains to questions 2 and 3: A 12 month-old girl is brought to the emergency department for the second time in 2 days for vomiting and passage of 8 to 10 watery stools per day. and pulse is 120 per minute. some of which seem reminiscent of finger markings. On inspection. complement and lysozymes d) breast milk has a lower concentration of iron than iron fortified formulae e) breast milk has an optimal calcium:phosphorus ratio of 2:1 11) Most umbilical hernias in children: a) need strapping b) resolve spontaneously c) require elective surgery d) require immediate surgery e) are associated with a higher incidence of inguinal hernias 12) A newborn male spits up his first feeding and develops bilious emesis with subsequent feedings. The most likely cause for this infant's vomiting and clinical finding is: a) antral web b) choldochal cyst c) Hirschsprung disease d) tracheoesophageal fistula e) volvulus 13) Breastfeeding is contraindicated if the mother has: a) acute EBV infection b) acute HepA infection c) chronic HepB infection d) asymptomatic HIV infection e) none of the above 14) A 10 month-old child develops low-grade fever and sunburn-like erythema over much of the body. cough. Lab studies reveal: sodium 131. She is moderately lethargic and has dry mucous membranes and reduced skin turgor. capillary refill is reasonably brisk. her bowel movements are normal. Although his father states that the child fell off his bike. but no vomiting. blood pressure. urea nitrogen 24 mg/dL and creatinine 0. Which of the following steps is not appropriate in this circumstance? a) let the child go home with his father since you cannot really prove anything b) document the injuries that you saw with possible photographs c) call the CAS and inform them d) try to interview the child alone e) do additional investigations (e. monitoring 8) A 6 year-old boy is brought to emergency with a 5 day history of fever. which of the following statements is NOT correct: a) breast milk has a higher percentage of protein b) breast milk has whey:casein ratio of 60:40 c) breast milk contains leukocytes. but most prominently in the intertriginous areas. but a paucity of air in the distal digestive tract. tachypnea and decreased appetite. You diagnose bronchopneumonia. and she is sleeping well at night. cough.6 kg.14 Sample Questions Pediatrics Toronto Notes 2005 Pediatrics 1) A 6 month-old infant presents in the winter with fever. On physical exam he appears ill. chloride 101.9% saline IV e) instruct parents on use of soy formula 4) Which of the following statements about Attention Deficit and Hyperactivity Disorders (ADHD) is INCORRECT? a) ADHD is more commonly seen in boys than girls b) deafness and seizure disorders must be excluded before the diagnosis of ADHD is made c) three characteristic features of ADHD are inattention. Abdominal x-ray shows air in the proximal small bowel. wheezing. has a scaphoid abdomen and absent bowel sounds. insomnia.8.

developing normally until diarrhea began at 3 months of age. and HB vaccine again at 1 month and 6 months of age e) advise mother that breastfeeding is contraindicated 26) Regarding sexual abuse of children. Which of the following best explains her reaction? a) anaphylactic reaction due to IgE anti-IgA antibodies b) Gram-negative sepsis due to contaminated immune globulin c) idiosyncratic reaction due to rapid infusion of immune globulin d) serum sickness reaction from foreign serum in the immune globulin e) transfusion reaction due to ABO incompatibility 23) When prophylactic antibiotic therapy is used for tooth extraction in a patient with a ventricular septal defect: a) therapy is started 24 hours prior to the procedure b) a throat swab should be taken prior to the procedure c) a second generation cephalosporin (cefuroxime) is the therapy of choice d) therapy is given for one week following the extraction e) erythromycin is the drug of choice for those allergic to penicillin 24) Which of the following statements about stuttering in a 4 year-old is incorrect: a) it is characterized by intermittent difficulty in producing a smooth flow of speech b) it is more than 3 times more frequent in girls than in boys c) it is exacerbated by anxiety d) more than 30% of children who stutter recover spontaneously e) none of the above 25) A woman who is positive for hepatitis B surface antigen (HBsAg). wasted extremities and protuberant abdomen. What would be the best management for this woman's infant? a) administer gamma globulin intramuscularly immediately and at 1 month of age b) administer hepatitis B (HB) vaccine immediately and at 1 month and 6 months of age c) administer hepatitis B immune globulin (HBIG) if cord blood is positive for HbsAg d) administer HBIG and HB vaccine immediately. and several urticarial lesions.Toronto Notes 2005 Pediatrics Sample Questions 15 15) By one year of age. He had been well previously. each of the following is correct EXCEPT: a) Septicemia is associated with an increased risk of NEC b) NEC is thought to be caused by systemic hypertension c) the finding of air in the portal vein indicates severe illness d) respiratory distress increases the risk of NEC e) apgar scores inversely correlate with the risk of NEC 18) Which of the following is the most significant risk factor for the development of childhood asthma: a) family social background b) parental asthma c) stress in the family d) parental smoking e) presence of pets in the house 19) Which of the following statements about sickle cell disease is true? a) all patients with sickle cell disease have a homozygous HbSS genotype b) sickle cell disease causes a severe chronic anemia that is not r outinely transfusion dependent c) patients have increased susceptibility to infection by nonencapsulated organisms d) patients usually present with sickle cell crises within one month of age e) splenic dysfunction usually does not occur until the child enters his/her teens 20) Which of the following is false about physiological jaundice? a) it rarely presents before the age of 24 hours b) it may cause kernicterus c) in premature infants it may persist for 3-4 weeks d) it is mainly due to temporarily impaired hepatic clearance of bilirubin e) it does not always require treatment with phototherapy 21) Which of the following statements is true? a) cancer is the second most common cause of death in children b) Hodgkin's lymphoma is the most common childhood cancer c) hyperploidy in leukemic cells is a poor prognostic indicator d) Wilm's tumor is rarely associated with other congenital abnormalities e) neuroblastomas usually occur in late adolescence 22) A 5 year-old girl with hypogammaglobulinemia and absent immunoglobulin A (IgA) receives infusions of immune globulin monthly. Shortly after her most recent infusion began. she developed hypotension. poor appetite. Stool positive for reducing sugars and negative for enteric pathogens and ova and parasites. delivers at term. These findings are most consistent with: a) celiac disease b) cow milk allergy c) Crohn disease d) Cystic Fibrosis e) none of the above . irritability and growth failure. each of the following statements is true EXCEPT: a) no genital injury is found in the majority of patients b) father-daughter incest is more common than brother-sister c) most assailants are unknown to the victim d) laboratory findings usually show no presence of sperm e) half of the abused children come from single parent families 27) The viral infection most likely to cause CNS involvement and focal neurological findings is : a) coxsackievirus b) herpes simplex c) enterovirus d) rabies e) rhinovirus 28) Which of the following predisposes infants to chronic otitis media? a) bottle-feeding in upright position b) abnormal tympanic membrane formation c) environmental factors such as daycare and passive smoking d) allergies e) none of the above 29) A 13 month-old infant boy has chronic diarrhea. wheezing. cachectic appearance. protein 40. but negative for hepatitis B antigen (HBeAg). Findings include weight loss less than 5th percentile and length at 25th percentile. a child is able to have all of the following foods except: a) breast milk b) peeled fruits c) cheese d) peanuts e) eggs 16) Central cyanosis in the newborn infant is most often caused by: a) congenital heart disease b) lung disease c) central nervous system disease d) methemoglobinemia e) hypoglycemia 17) In a premature infant who is suspected of having necrotizing enterocolitis (NEC). His labs are: albumin 23.

pulls to stand b) 12 months .16 Sample Questions Pediatrics Toronto Notes 2005 30) All infants less than 3 months of age who have fever and no localizing signs should have all of the following evaluations EXCEPT: a) blood cultures b) stool cultures c) chest x-ray d) CBC (with differential) e) urine culture 31) All the following statements regarding transient tachypnea of the newborn (TTN) is true EXCEPT: a) infants born by C-section are at increased risk for developing TTN b) residual pulmonary function disability is common among infants who have TTN c) the incidence of TTN is higher than Respiratory Distress Syndrome (RDS) among term infants d) TTN shows marked improvement with 12-24 hrs e) chest x-ray findings consisntent with TTN include increased pulmonary vasculature and fluid in the fissures 32) Common signs of heart failure in children include all of the following EXCEPT: a) decreased exercise tolerance b) fatigue c) failure to thrive d) frequent URTIs e) peripheral edema 33) Antibiotic prophylaxis against infective endocarditis is required for all of the following EXCEPT: a) rheumatic valve lesions b) prosthetic heart valves c) isolated secundum ASD d) pacemaker leads e) PDA 34) Causes of microcytic anemia include all of the following EXCEPT: a) excessive cow's milk intake b) iron deficiency c) folic acid deficiency d) thalassemias e) lead poisoning 35) The latest time after the onset of GABHS pharyngitis that initiation of penicillin therapy can be expected to prevent acute rheumatic fever is: a) 24 hrs b) 48 hrs c) 96 hrs d) 9 days e) 2 weeks 36) Fetal tricuspid valve abnormalities are associated with maternal use of which of the following: a) lithium b) warfarin c) chloramphenicol d) estrogen e) heroin 37) Which of the following is most likely to provide the basis for making the correct diagnosis in an infant or child who has failure to thrive (FTT) ? a) blood chemistries b) cultures c) history and physical d) radiograph studies e) none of the above 38) An 8 year-old boy has had paroxysmal abdominal pain since his parents separated 6 months ago.handedness d) 2 years .pincer grasp c) 18 months . Which of the following suggests that this is NOT growing pains? a) pain is poorly localized b) pain awakens the child at night c) no fever or rash d) pain abates with reassurance and massage e) child may limp in the morning from stiffness 42) Which of the following statements about precocious puberty is true? a) the cause is never found in most cases b) the children are always shorter than average c) the incidence is the same for males and females d) ketoconazole is the treatment of choice for females e) all girls with breast development before age 10 require karyotyping for Turner syndrome 43) All of the following groups are contraindicated to receive the oral polio vaccine EXCEPT: a) pregnant women b) asymptomatic HIV-positive children c) household contacts of immunodeficient children d) unimmunized adults at future risk of being exposed to the polio virus e) children with agammaglobulinemia 44) Which of the following steps is NOT indicated in the management of croup? a) keeping the child calm b) hydration c) antipyretics d) antibiotics e) humidified oxygen 45) Which of the following pairs shows the CORRECT stage of normal development? a) 6 months .36 month old child is: a) toddler’s diarrhea b) disaccharidase deficiency c) enteric infection d) malabsorption e) protein intolerance 40) Which of the following is NOT required for a diagnosis of juvenile rheumatoid arthritis? a) arthritis in at least one joint b) arthritis lasting for at least 6 weeks c) positive rheumatoid factor d) onset before the age of 16 e) other causes of arthritis excluded 41) A child presents with bilateral shin pain.draws a cross e) 3 years . Which of the following symptoms would support and organic basis for his disease? a) headaches accompanies the pain b) pain located in the periumbilical region c) pain awakens child at night d) symptoms last < 1hr e) none of the above 39) The most common cause of chronic diarrhea in a 6 month .tells a story 46) Which of the following is NOT characteristic of a functional murmur? a) pansystolic murmur b) murmur varies with position c) variably split S2 d) murmur becomes louder with fever e) no extra clicks .

and direct bilirubin. such as head-banging or hand-flapping c) abnormal cognitive function d) consuming interest in one topic or activity e) tendency to reciprocate in peer interactions 50) All of the following are appropriate in the initial assessment of a child with failure to thrive EXCEPT: a) diet history b) social history c) measurement of height. heart rate. weight and head circumference d) growth hormone levels e) bone age x-ray 51) Which of the following statements about a child with short stature is CORRECT? a) the bone age is delayed in a child with constitutional growth delay b) height crosses a major percentile line on the child’s growth chart c) weight is more affected than height in a child with an endocrine deficiency d) karyotyping is part of the routine investigation of all children with short stature e) growth hormone replacement is helpful in a child with familial growth delay 52) An 8 year-old boy who has been continent of urine between the ages of 4 and 5 years comes in because of recent onset of enuresis. transverse myelitis is extremely small 54) The most common cause of apnea in infants less than 6 months is: a) encephalitis b) seizure disorder c) cardiac arrhythmia d) milk allergy e) gastroesophageal reflux 55) A 7 day-old breastfed infant born at term has had decreased appetite. 160/min.Toronto Notes 2005 Pediatrics Sample Questions 17 47) Which of the following is the most common congenital heart lesion in children? a) ASD b) VSD c) PDA d) Tetralogy of Fallot e) coarctation of the aorta 48) Choose the INCORRECT statement about breastfeeding: a) for healthy term babies. irritability. total bilir bin. he skin and sclerae are icteric but no other abnormalities are noted. Urinalysis is negative for reducing substances. 270 umol/L. breastfeeding is recommended over formula feeding b) breastmilk contains more amino acids than cow’s milk c) exclusively breastfed babies should be supplemented with iron after 6 months of age d) assessment of adequate intake can be done by counting the number of wet diapers in a day e) an HIV-positive mother should not breastfeed 49) All of the following are characteristics of a child with Pervasive Developmental Disorder (PDD) EXCEPT: a) abnormal speech pattern b) stereotypic behaviours.000 of brain damage has no basis in fact c) it can cause febrile seizures d) it may cause infantile spasms or sudden infant death syndrome e) the risk of other forms of neurologic illness eg. 68/38 mm Hg. Which of the following is the most likely diagnosis: a) bacterial sepsis b) blood group incompatibility c) breast milk jaundice d) hypothyroidism e) intrauterine infection 56) Each of the following statements about rotavirus gastroenteritis in children is correct except: a) it usually occurs in the winter months b) it is self-limited c) it is often associated with respiratory symptoms d) it is often accompanied by fever and vomiting e) it is often associated with grossly bloody diarrhea 57) The most common cause of deterioration of diabetic control in an 8 year-old boy is: a) change in diet b) lack of compliance c) emotional stress d) acute infection e) change in exercise level 58) A child born at 32-weeks gestation is brought to your office at 2 months of age for a routine check-up. Respiratory rate is 40/min. The child has an upper respiratory tract infection but is afebrile. Which of the following is most suggestive of perinatal asphyxia as the cause for this condition: a) evidence of periventricular calcificatons at birth b) microcephaly at birth c) recurrent seizures in the newborn period d) retinopathy of prematurity e) rigidity and spasticity 61) Which of the following findings is least consistent with a diagnosis of congenital deafness in a 16 month-old infant: a) smiling responsively at 1 month b) cooing at 2 months c) babbling at 3 to 6 months d) imitating speech sounds at 9 months e) no clearly enunciated words at 15 months 62) Which of the following genetic diseases is incorrectly linked with its transmission pattern: a) Duchenne muscular dystrophy = sex-linked recessive b) pyloric stenosis = polygenetic inheritance c) cerebral palsy = polygenetic inheritance d) sickle cell disease = autosomal codominant e) color blindness = autosomal recessive . the infant appears listless. and blood pressure. On physical examination. What decision would you make regarding the child's first vaccination? a) wait until the child is two months older to administer the first vaccination b) wait until the child is clinically well and then vaccinate c) administer the first vaccination d) consult a pediatrician e) none of the above 59) The most common cause of hemoptysis in a 6 year-old boy is: a) cystic fibrosis b) pneumonia c) foreign body d) tracheobronchitis e) neoplasm 60) A 15 month-old child has spastic cerebral palsy. Laboratory studies reveal: hemoglobin 120 g/L. 135 umol/L. Which of the following statements is false? a) it may be precipitated by a family crisis b) it does not require a specific treatment c) it can lead to poor self esteem e) it responds best to individual psychotherapy e) it can be secondary to diseases such as diabetes mellitus 53) Which of the following is NOT correct about the pertussis vaccine: a) delaying the primary series until the age of 1 year will not reduce the risk of a seizure b) the commonly quoted risk of 1:330. and vomiting for 24 hours.

A chest x-ray reveals minimal hilar adenopathy and a small pulmonary infiltrate. Rh positive. breastfed infant is jaundiced at 24 hours of age. Which of the following is the least likely side effect of therapy with a non-steroidal anti-inflammatory drug: a) abdominal pain b) lymphadenopathy c) tinnitus d) anemia e) rash 72) Which of the following statements about tumours in childhood is false: a) ALL is the most common malignancy b) brain tumours are the most common solid tumours c) malignancy is the third most common cause of death after accidents and homicides d) neuroblastoma spontaneously regresses e) blacks and whites do not have equal incidence of tumours 73) Which of the following is a characteristic chest x-ray appearance of respiratory distress syndrome (RDS): a) air bronchograms b) fluid in fissure c) patchy infiltrate d) atelectasis e) enlarged heart 74) An 8 year-old boy presents with sudden onset of pain in the distal femur. His parents recall that he was hit with a hockey stick during a street hockey game last week. Which of the following would be the best management of this patient's urinary tract problem? a) administrate polyvalent vaccine against multiple enteric organisms b) begin daily prophylaxis now and treat each future episode of infection c) obtain intravenous pyelography d) treat each future episode of infection. Each of the following would be consistent with a diagnosis of congenital hypertrophic pyloric stenosis except: a) non-bile stained vomitus after feeding b) a metabolic acidosis and hyperkalemia c) a history of increasing constipation d) good appetite e) visible epigastric peristaltic waves 66) Each of the following statements regarding AIDS in infants and children is correct except: a) the risk of nosocomial transmission is low b) function of both T and B lymphocytes is impaired c) hepatosplenomegaly is a common associated finding d) poor growth occurs frequently e) chronic pneumonitis is a rare complication 67) A 14 year-old boy is concerned about his height. full-term. The indirect serum bilirubin level is 210 umol/L. but withhold prophylaxis e) none of the above 69) A 10 year-old boy with cough. Which of the following is the most appropriate step: a) culture the blood b) determine glucose-6-phosphate dehydrogenase activity c) interrupt breast feeding d) obtain a reticulocyte count e) obtain blood type and Coombs test 65) A 6-week-old male infant develops recurrent episodes of vomiting with dehydration. The current recommended treatment is: a) isoniazid alone b) isoniazid plus rifampin and pyrazinamide c) isoniazid plus rifampin and streptomycin d) rifampin and corticosteroids e) rifampin and ethambutol 70) During the newborn period. Which of the following is the most accurate statement about his growth: a) he is taller than the average 14 year-old girl b) he will be taller than his peers by age 16 c) he has not reached his peak height velocity d) he will stop growing by age 17 e) his adult height will be at the 10th percentile 68) A 3 year-old girl has a urinary tract infection and receives appropriate antibiotic therapy. ultrasonography and voiding cystourethrography reveal normal findings.18 Sample Questions Pediatrics Toronto Notes 2005 63) Each of the following is an indication for tonsillectomy except: a) recurrent episodes of otitis media b) peritonsillar abscess c) carcinoma of the tonsil d) hypertrophy with airway obstruction e) recurrent (at least six) episodes of group A Strep tonsillitis within one year 64) A healthy. fever and night sweats has a positive skin test for tuberculosis. Following treatment. physical characteristics suggestive of prematurity include each of the following except: a) a prominent diastasis of the rectus muscles b) scant ear cartilage c) absent breast buds d) thin skin e) hypotonic posture at rest 71) A 5 year-old child is diagnosed as having juvenile rheumatoid arthritis. Physical examination reveals Tanner stage II pubic hair and genital development. Height and weight are at the 10th percentile for age. The most likely diagnosis is: a) osteomyelitis b) fracture of the distal femur c) juvenile rheumatoid arthritis d) septic arthritis e) Blount’s disease 75) The most likely diagnosis in a 3 month-old with a left flank mass is: a) renal cell carcinoma b) Wilm’s tumor c) neuroblastoma d) renal stones e) polycystic kidney disease 76) Which of the following congenital anomalies usually resolves spontaneously: a) club foot b) genu varus c) tibial torsion d) flexible flat feet e) genu valgus 77) Which of the following is the most important factor in determining whether a child will die of measles: a) gender b) age c) nutritional status d) muscle mass e) fitness level . The mother is blood type O.

blood-tinged diarrhea. Radiographs of the abdomen show dilated loops of bowel and calcifications in the scrotum. oliguria and dry oral mucosa should be considered: a) 5% dehydrated b) 10% dehydrated c) 15% dehydrated d) 20% dehydrated 82) All of the following are indications for tympanostomy tubes ± adenoidectomy in a child except: a) persistent 3 month effusion b) failure of prophylactic medications c) associated hearing loss d) recurrent acute otitis media 83) A 2 year-old with fever is seen in hospital following a generalized seizure. cool extremities. A meconium plug is passed after rectal examination. Which of the following would be the most definitive diagnostic test to order: a) barium enema b) sweat chloride test c) ultrasound of the abdomen d) urine calcium excretion e) voiding cystourethrogram 79) Organic causes in the differential diagnosis of chronic abdominal pain includes all of the following except: a) UTI b) lactose intolerance c) chronic giardiasis d) chronic appendicitis e) inflammatory bowel disease 80) Which of the following problems is most likely to occur in a 12 month-old infant who began taking whole cow milk at 6 months of age: a) increased frequency of otitis media b) wheezing episodes c) nasal congestion d) decreased serum ferritin level e) diaper dermatitis 81) A 1 year-old child with a rapid pulse. The culture of the stool is most likely to grow: a) Campylobacter species b) E.Toronto Notes 2005 Pediatrics Sample Questions 19 78) At 36 hours of age a full-term infant has not yet passed meconium. slightly low blood pressure. Physical examination reveals jaundice and abdominal distention. coli c) Entamoeba histolytica d) Salmonella species e) Shigella species . He also has foul smelling.

The engineer is irritable. A classmate from graduate school recalls that the patient behaved in a similar manner twice during stressful periods at school. She has not slept in 2 nights. and it is hard to hold his attention. Longterm drug therapy for this patient would likely include: a) haloperidol b) valproic acid c) clozapine d) ascorbic acid e) chlordiazepoxide 10) Elderly male depressives typically present with all of the following EXCEPT: a) importuning b) anxiety c) weight loss d) little suicide risk e) insomnia 11) From among the drugs listed below. withdrawn. Based on this information. She believes that “people in the neighbourhood are out to get me”.20 Sample Questions Psychiatry Toronto Notes 2005 Psychiatry 1) Monoamine oxidase inhibitor drugs are used in the treatment of depression because they increase synaptic levels of: a) gamma-aminobutyric acid (GABA) b) histamine c) acetylcholine d) norepinephrine e) somatostatin 2) Neuropsychological effects of hallucinogens may include all of the following EXCEPT: a) miosis b) tremor c) hyper-reflexia d) uncoordination e) blurred vision 3) Cocaine withdrawal can include all of the following EXCEPT: a) “Crash” sleep b) anergia c) anhedonia d) euphoria e) continued craving 4) Alcohol withdrawal includes all of the following EXCEPT: a) autonomic hyperactivity b) tremor c) starts within 2-4 hours after prolonged drinking d) nausea e) irritability 5) Which would not be considered a risk factor for suicide in patients presenting with suicidal ideation: a) substance abuse b) male gender c) lack of social supports d) unsuccessful attempt at suicide in the past e) childless marriage 6) A 54 year-old man has become forgetful. His physical examination was normal. the symptoms of schizophrenia tend to worsen after menopause e) all of the above statements are true 13) A 29 year-old school teacher who lives alone is brought to the emergency room because she has become increasingly suspicious. Expensive research equipment keeps arriving at his office. hyperactive. She reports seeing snakes crawling on the wall. the most likely diagnosis of the woman’s problem is: a) anorexia nervosa b) cocaine withdrawal c) paranoid personality d) psychostimulant abuse e) shared paranoid disorder 14) Anti-alpha-1-adrenergic blockade causes: a) nausea b) constipation c) orthostatic hypotension d) dry mouth e) drowsiness 15) The following are common side effects of SSRIs EXCEPT: a) Headache b) Sexual dysfunction c) Vomiting d) Anorexia e) Orthostatic hypotension . He has told another engineer that he is involved “in a research project that will earn me the Nobel Prize”. Which of the following is the most likely diagnosis: a) multi-infarct dementia b) hypothyroidism c) schizophrenia d) alcoholism e) major depression 7) Which of the following is correct about depression in children: a) family therapy should be avoided because it scapegoats a child who is already vulnerable b) symptoms may manifest as antisocial behaviour c) antidepressants generally are not effective in children d) the suicide rate in children aged 8-13 is higher than it is in older adolescents e) depression in children has been shown to be a prodrome to the later development of schizophrenia 8) All of the following are classified as paraphilias EXCEPT: a) fetishism b) homosexuality c) exhibitionism d) sexual sadism e) transvestism 9) A 32 year-old engineer has been uncharacteristically active for several weeks. The patient had been with his company for twenty-two years and was considered an excellent employee. irritable and dishevelled. young male schizophrenics are at increased risk of movement disorders secondary to neuroleptics d) in women. He spends most of his time at work and gets little sleep. which would be the cause for most concern in an overdose: a) paroxetine (SSRI) b) amitriptyline (tricyclic) c) diazepam (benzodiazepine) d) chlorpromazine (phenothiazine) e) fluoxetine (SSRI) 12) Which of the following statements about schizophrenia is false? a) male schizophrenics experience their first psychotic episode at a younger age than women b) male schizophrenics are more frequently hospitalized than female schizophrenics c) compared to young female schizophrenics. and anorexic over the past two days. preoccupied.

The man was not disruptive as a child. inappropriately intense anger. identity disturbance. and frequent arm slashing to decrease stress.Toronto Notes 2005 Psychiatry Sample Questions 21 16) Clozapine is the neuroleptic of choice for schizophrenia when: a) the patient shows no evidence of tardive dyskinesia b) the patient has not improved with adequate dosages for 6 weeks of 3 other antipsychotics c) the patient is under fifteen years of age d) the patient has a WBC count of >10 000 e) the patient is very sensitive to anticholinergic side effects 17) Frequent conditions appearing comorbidly with ADHD include: 1) oppositional defiant and conduct disorders 2) anxiety disorder 3) learning disabilities 4) tic disorders 5) language disorders Which are correct: a) only 1 is correct b) 1. Further inquiry reveals a history of repeated job loss. and (c) 29) Each of the following statements about affective disorders is true EXCEPT: a) patients with bipolar disorder show roughly the same frequency of positive family history as do patients with unipolar disorder b) major depressive illness is more common in women than in men c) bipolar affective disorder is far less common than unipolar affective disorder d) there is a different response to lithium in unipolar and bipolar disorder e) imipramine is more likely to produce hypomania in bipolar patients than in unipolar patients 30) A major depressive disorder is diagnosed only when the affective disturbance has existed for at least : a) two weeks b) four weeks c) six weeks d) eight weeks e) twelve weeks . This is an example of: a) graded exposure b) participant modelling c) positive reinforcement d) flooding e) relationship therapy 23) Hypnosis has been used successfully in all of the following conditions EXCEPT: a) pain b) phobia c) paranoia d) anxiety e) smoking 24) Cognitive therapy helps to correct which of the following cognitive distortions: a) depersonalization b) psychotic thinking c) over-generalizations d) selective inference e) hallucinations 25) The most frequently reported side effect of tricyclic antidepressants is: a) peripheral neuropathy b) photosensitivity c) agranulocytosis d) jaundice e) dry mouth 26) A high risk of suicide is associated with which one of the following factors: a) female aged less than 30 years b) married male less than 30 years c) public setting d) secondary gain from attempt e) single male aged more than 60 years 27) A fixed unalterable belief that is false in its content and in its social and cultural setting is called: a) an illusion b) a hallucination c) a delusion d) agnosia e) paranoia 28) Criteria for involuntary hospitalization of a suicidal patient may include: a) acute risk of harm to themself b) inability to care for self c) acute risk of harm to others d) (b) and (c) e) (a). and problems with being alone suggest a diagnosis of: a) antisocial personality disorder b) narcissistic personality disorder c) histrionic personality disorder d) schizoid personality disorder e) borderline personality disorder 21) The criteria for diagnosis of a factitious disorder include: a) intentional production or feigning of physical signs or symptoms b) absence of secondary gain c) possibility of economic gain d) (a) and (b) e) (a) and (c) 22) A patient with a fear of heights is brought to the top of a tall building and required to remain there as long as necessary for the anxiety to dissipate. affective instability. The most likely diagnosis is: a) borderline personality disorder b) antisocial personality disorder c) adjustment disorder d) dysthymic disorder e) schizophrenia 19) Which of the following statements concerning anorexia nervosa and bulemia nervosa is false: a) patients with either of these eating disorders are preoccupied with weight. impulsivity. 2. (b). and 3 are correct c) 2 and 4 are correct d) all are true 18) A 35 year-old man presents to the emergency room with suicidal ideation. He describes significant stress due to recent job loss and financial hardship. fraud charges. food. and body shape b) bulemia nervosa is more prevalent than is anorexia nervosa c) both of these eating disorders are more common in females than in males d) bulemia nervosa often presents earlier in adolescence than does anorexia nervosa e) bulemic symptoms may occur in both bulimia nervosa and anorexia nervosa 20) A pattern of unstable but intense interpersonal relationships.

The likeliest diagnosis is: a) paranoid reaction b) delirium tremens c) mania d) schizophreniform reaction e) post-operative delerium 32) Which of the following symptoms of schizophrenia responds best to anti-psychotic medication: a) anti-social behavior b) flat affect c) paranoid delusions d) lack of motivation e) all of the above 33) A 53 year-old housewife presents with depression marked by early morning wakening. unable to sleep and claimed his wife was a stranger trying to harass him.22 Sample Questions Psychiatry Toronto Notes 2005 31) A 30 year-old man presents in emergency with right lower quadrant abdominal pain. restless. After four weeks she is no better. catatonic type b) major depression c) generalized anxiety disorder d) delirium tremens e) psychogenic amnesia 41) Personality types predisposed to depression include which one of the following: a) dependent b) antisocial c) schizoid d) paranoid e) schizotypal 42) Which of the following neurological symptoms can be produced by antipsychotic drugs? a) akathesia b) shuffling gait c) oculogyric crisis d) tremor at rest e) all of the above 43) Absolute contraindications to ECT include: a) pregnancy b) recent myocardial infarction c) fractured pelvis d) brain tumor e) all of the above 44) In the elderly delirium may be produced by the use of: a) neuroleptics b) tricyclic antidepressants c) antiparkinsonian agents d) minor tranquilizers e) all of the above 45) Which of the following statements about simple phobia is correct? a) it responds well to simple reassurance b) it responds well to individual psychotherapy c) it responds well to benzodiazepines d) it responds well to relaxation and desensitization e) all of the above 46) Toxicity due to lithium carbonate is associated with all of the following EXCEPT: a) nausea b) serum lithium level of 0.1 mEq/L c) tremulousness d) convulsions 47) Which of the following investigations need not be performed before starting treatment with lithium carbonate? a) serum creatinine b) serum electrolytes c) thyroid function studies d) serum bilirubin e) all of the above 48) All of the following are common side effects of tricyclic antidepressants EXCEPT: a) dry mouth b) constipation c) Parkinsonian tremor d) tachycardia 49) Which of the following features are seen in dementia due to cerebral arteriosclerosis: a) “patchy” amnesia for remote events b) more common in women than men c) death occurs frequently due to cerebrovascular accidents d) increased “senile plaque” count e) all of the above . diminished energy and poor concentration. His wife reports that he had been drinking heavily in response to marital problems and had never had such pain before. Appendicitis was diagnosed and an appendectomy was successfully performed. She is treated with supportive psychotherapy and celexa 20 mg. Four days later the patient was anxious. You would next: a) reassure her that antidepressants take 5-6 weeks to be effective b) begin intensive psychotherapy c) switch to a different SSRI d) increase the dose to 40 mg e) (a) and (d) 34) Hypertensive encephalopathy is a serious complication of treatment with: a) phenothiazines b) tricyclic antidepressants c) lithium carbonate d) MAOI antidepressants e) benzodiazepines 35) Electroconvulsive therapy (ECT) is a treatment in which one of the following conditions? a) obsessive compulsive disorder b) paranoid schizophrenia c) generalized anxiety disorder d) acute mania e) major depression with psychotic features 36) Tardive dyskinesia is: a) an acute extrapyramidal side effect of antipsychotic b) an acute anticholinergic side effect of tricyclic antidepressants c) a type of Parkinson’s disease d) a side effect of excessive ECT treatments e) a long term complication of chronic antipsychotic administration 37) Which of the following symptoms is most commonly found in schizophrenia? a) depressed mood b) flight of ideas c) elevated mood d) delusional fears e) thought insertion 38) Patients with conversion disorders will show each of the following EXCEPT: a) “la belle indifference” b) severe depression c) loss of special sense function d) secondary gains e) paralysis of voluntary muscles 39) The syndrome of delirium tremens is associated with each of the following EXCEPT: a) rapidly fluctuating level of consciousness b) dehydration c) visual hallucinations d) renal failure e) polyneuropathy 40) Which of the following is best treated with high dose benzodiazepines: a) schizophrenia.

She keeps her house immaculate for fear that dirt will harm her baby. The most likely diagnosis is: a) paranoid delusions not otherwise specified b) post-partum depression c) obsessive compulsive disorder d) generalized anxiety disorder e) paranoid personality disorder 54) A thorough assessment for the presence/absence of alcohol withdrawal should include questions about all of the following EXCEPT: a) nausea and vomiting b) mood c) difficulty walking (ataxic gait) d) visual disturbances e) tremulousness 55) Which of the following will be least helpful with respect to distinguishing delerium from dementia: a) disorientation at night b) duration of disorientation c) fluctuating level of consciousness d) mini mental status examination e) presence of visual hallucinations . and she has to get up and check that her child is still breathing at least 3 times every night. She knows that her fears are irrational but persists with these behaviors.Toronto Notes 2005 Psychiatry Sample Questions 23 50) The Theory of Behavioral Therapy employs which of the following concepts: a) reaction formation b) reinforcement c) imprinting d) autosuggestion e) sublimation 51) Which of the following represents a contraindication for psychoanalysis? a) the existence of transference feeling toward the analyst b) the existence of countertransference feeling in the analyst c) the resistance to change by the patient d) preoccupation with resolving an acute crisis situation e) the existence of an underlying neurotic style of behaviour 52) Which of the following is least helpful in treating depression? a) phenelzine b) imipramine c) lithium carbonate d) lorazepam e) all of the above 53) A young mother is very focused on the health of her 16 month-old. she checks the lock on the door at least ten times before retiring to bed.

5-1 mL b) morphology > 85% normal forms c) WBC < 1 per high power field d) motility > 75% e) sperm count > 20 million sperm/mL . When he flexes his wrist. He is unable to flex the distal joint of his little finger.e. What structure(s) have been damaged? a) ulnar nerve b) flexor carpi ulnaris and flexor digitorum profundus muscles c) median nerve d) radial nerve e) brachioradialis 12) In which of the following are systemic antibiotics not indicated : a) animal bite to hand b) laceration over metacarpal-phalangeal joint sustained after punching someone in a fight c) positive Finkelstein test d) burn wound to 75% of the dorsal aspect of the hand e) acute suppurative tenosynovitis 13) Prolonged vomiting is associated with what electrolyte abnormality? a) hypochloremic hypokalemic metabolic acidosis b) hypochloremic hypokalemic metabolic alkalosis c) hyperchloremic metabolic acidosis d) hyperkalemia e) none of the above 14) Indications for immediate operative intervention rather than conservative management for arterial insufficiency include all the following EXCEPT: a) nocturnal limb pain b) ischemic ulceration c) absent pulse d) ischemic neuropathy e) toe gangrene 15) Surgical indications for diverticulitis include all of the following EXCEPT: a) peritonitis b) persisting hemorrhage c) fistula d) greater than two severe attacks e) palpable abdominal mass in left lower quadrant 16) Six days following a hemicolectomy for colorectal carcinoma. and part of the ring digits e) delayed transit time on nerve conduction study 11) A 35 year-old intoxicated man presents to the Emergency Department with a deep laceration to his right distal forearm after putting his hand through a window. long. Which of the following investigations would be the next step: a) venogram b) compression venous Doppler flow studies c) x-ray of the affected calf d) ventilation/perfusion scan e) compartment pressure monitoring 17) All of the following radiologic abdominal plain film findings are consistent with mechanical bowel obstruction except: a) a "step ladder" pattern b) dilated small bowel loops c) air-fluid levels at uniform height in same bowel loop d) absence of gas in large bowel e) rows of small gas accumulations in valvulae conniventes (i. a normal semen analysis MUST contain: a) a volume of 0. his hand deviates radially. Power on abduction and adduction of all fingers is markedly decreased. She does not open her eyes to painful stimuli and maintains an abnormal extension posture. Which of the following is not considered a universal antidote? a) glucose b) oxygen c) calcium gluconate d) naloxone e) thiamine 2) Which of the following is not a classic sign of a basal skull fracture? a) Battle sign b) racoon eyes c) hemotympanum d) Freedman sign e) CSF rhinnorhea/ottorrhea 3) A 19 year-old female with a traumatic head injury is brought to the ED by EMS. he has no sensation to his little finger and the ulnar aspect of his ring finger. and there is tenderness to palpation. a 54 year-old woman experiences calf pain unilaterally. Which of the following is incorrect? a) her GCS is 3T b) a GCS of 8 is an indication for intubation c) isolated head injuries can cause shock d) she should be ventilated to a pCO2 of 30-35 mm Hg e) all are incorrect 4) Conductive hearing loss is a symptom of: a) presbycusis b) Meniere disease c) cholesteatoma d) Bell palsy e) acoustic neuroma 5) The following statements regarding epistaxis are false EXCEPT: a) Epistaxis rarely occurs in children b) It commonly results from rupture of posterior placed nasal vessels c) It may be treated by ligation of the ipsilateral internal carotid artery d) Epistaxis may be treated by cautery of Little's area with silver nitrate e) It is not a common cause of emergency admission to ENT wards 10) Which of the following is not a sign or symptom of carpal tunnel syndrome : a) loss of sensation to the proximal palm b) positive Phalen test c) positive Tinel sign d) pain involving the thumb. On physical examination. On examination.24 Sample Questions Surgery Toronto Notes 2005 Surgery 1) A 25 year-old known substance abuser is brought to the ED with a suspected overdose. index. The examination was otherwise normal. the affected side has a greater diameter than the other. The most appropriate inital treatment is: a) endotracheal intubation b) CT scan of the head c) 500 cc normal saline IV d) IV steroids e) IV mannitol 8) Patients with an organic cause for impotence are often characterized by all of the following EXCEPT: a) diabetes b) older age c) intermittent difficulty d) nocturnal penile tumescence absent e) none of the above 9) In the investigation of infertility. The left pupil is normal. She is hemodynamically stable but requires assisted ventilation through an endotracheal tube. "string of pearls") 6) A 52 year-old dentist comes to your office complaining of severe bilateral buttock cramps and thigh fatigue during a tennis match and recent onset of impotence The most likely diagnosis is: a) lumbosacral disc problem b) multiple sclerosis c) Leriche syndrome d) metastatic carcinoma of the spine 7) A young woman who was involved in a cliff diving accident is brought into the emergency department unresponsive to deep pain with a right pupil that is dilated and nonreactive.

sweats. irregularly enhancing mass in the right parietal lobe. What antidote will you give him? a) Flumazenil b) Naloxone c) Glucagon d) Atropine e) Ethanol 33) A 60 year-old man presents with back and leg pain and trouble urinating. What is the investigative and prognostic modality of choice for the suspected diagnosis? a) abdominal ultrasound b) abdominal CT c) abdominal plain film d) endoscopic retrograde cholangiopancreatography e) laparoscopy 19) An 18 year-old motorcyclist presents in the emergency department following an accident. he has decreased sensation over the buttocks. nausea. Three days later. His pupils are constricted. his eyes are teary. she has costovertebral angle tenderness and urine reveals gross pyuria. The most likely cause of this is: a) laryngomalacia b) acute epiglottitis c) croup d) tonsillar hypertrophy e) foreign body aspiration 31) A 48 year-old male is brought to the ED with CPR being administered. normal motor power. How would this patient best be investigated? a) plain films of the lumbar spine b) CT of lumbar spine c) MRI of spine d) investigate only if no improvement after 6 weeks of symptomatic treatment e) gallium scan of the spine 34) A 34 year-old woman presents with a 3 day history of increasing fever with chills. Initial management should include: a) abdominal ultrasound b) abdominal CT c) empirical treatment with antibiotics. and absent ankle jerks bilaterally. his BPis 90/60. Which of the following is not on the differential for pulseless electrical activity? a) hypotension b) hypokalemia c) cardiac tamponade d) hypothermia e) tension pneumothorax 32) A 37 year-old male arrives at the Emergency Department unconscious. right arm weakness develops. He has no palpable abdominal masses. The ECG shows electrical activity present but you cannot palpate a carotid pulse. She has a left hemianopia and cannot dress herself. On examination. There is no obvious systemic disease. and an abdominal CT reveals normal retroperitoneal nodes. Your immediate treatment should be: a) immediate angiogram b) immediate surgery c) casting and/or splinting d) reduction and splinting e) x-ray 20) Which of the following is the most serious complication of a dis placed supracondylar fracture of the humerus? a) compartment syndrome of the forearm b) failure to heal c) healing in a non-anatomical position d) injury to the median nerve e) significantly limited range of elbow motion 21) What is the typical audiogram finding in noise induced hearing loss: a) conductive loss in the low frequencies b) conductive loss at 2000 Hz c) sensorineural loss at 2000 Hz d) sensorineural loss at 4000 Hz e) mixed broad spectrum hearing loss 22) Which of the following is not a complication of untreated otitis media? a) cholesteatoma b) meningitis c) tympanic membrane perforation d) trigeminal neuralgia e) conductive hearing loss 23) With respect to control of micturition. You assume he is suffering from a toxidrome. On examination. He has a compound tibia and fibula fracture of the right leg and on examination the right leg has no pulses. On examination. A CT scan demonstrates a large. His heart rate is 52 bpm. The most likely diagnosis is: a) brain abscess b) glioblastoma multiforme c) meningioma d) metastasis e) CNS lymphoma 27) A patient with a subarachnoid hemorrhage (SAH) caused by a right anterior communicating artery aneurysm undergoes successful surgery 2 days after the hemorrhage. He is warm and sweaty. A testicular ultrasound confirms the diagnosis of testicular tumour. a 28 year-old male presents with abdominal pain radiating to the back. image only if she fails to respond to therapy d) treat with antibiotics and perform IVP 4-6 weeks after resolution of illness e) immediate DTPA renal scintigraphy . and he is drooling. and 2 episodes of vomiting. Which statement is correct with respect to this case? a) his overall prognosis is very poor b) the testicular mass is likely a secondary tumour c) a needle aspiration of the tumour is indicated d) a transcrotal approach for biopsy is contraindicated e) he will likely require chemotherapy 26) A 78 year-old woman complains of experiencing headaches and progressive confusion for the last month. The most likely diagnosis is: a) hydrocephalus b) meningitis c) repeat hemorrhage d) vasospasm e) none of the above 28) Complications of tonsillectomy include all of the following EXCEPT: a) secondary hemorrhage b) severe otalgia c) Quinsy d) nasopharyngeal stenosis e) none of the above 29) Features characteristic of acute tonsilitis include all of the following EXCEPT: a) odynophagia b) cough c) referred otalgia d) cervical lymphadenopathy e) dysphagia 30) A 6 month-old baby has had mild inspiratory stridor for the last 2 months.Toronto Notes 2005 Surgery Sample Questions 25 18) After a weekend of heavy drinking. it appears to be a rubbery. all of the following are true EXCEPT: a) damage to the cerebral cortex results in hyperactivity of the detrusor b) the basal ganglia inhibits bladder overactivity c) the cerebellum coordinates emptying of the bladder d) damage to the cerebellum results in hypotonicity of the detrusor e) injury above the brainstem results in hyperactive bladder only 24) Which of the following drugs will not promote urine retention? a) sympathomimetics b) anticholinergics c) cholinergic agonists d) TCAs e) smooth muscle depressants 25) A 28 year-old male presents with painless swelling in the testicle. hard mass.

no nausea or vomiting. You should: a) send her home because renal stone is benign disease b) send her home with oral analgesics and ask her to come back if the pain does not resolve in the next 24 hours c) admit. hydration and analgesics d) admit. Body CT reveals 8 mm stone in the left proximal ureter. hydration. You order: a) no investigation is required since the hematuria is most likely due to the rupture of renal cyst(s) b) no investigation at this time. Amp and Gent). full supination. The proper reduction technique for this wrist fracture is which of the following: a) slight extension.26 Sample Questions Surgery Toronto Notes 2005 35) All of the following statements regarding knee injuries are correct EXCEPT: a) locking of the knee may be due to a torn meniscus b) minor tears of the medial collateral ligament can be treated with brief immobilization then range of motion and strengthening exercises c) Lateral meniscus tears are more common than medial meniscal tears d) anterior cruciate ligament tears may give a positive Lachman test e) a knee dislocation may be associated with major ligament damage 36) An 83 year-old man has fallen while walking down stairs. urine C&S. and third degree burns to 9% of her body.g. He is brought to the emergency department with a 3-part intertrochanteric hip fracture. second degree burns to 11% of her body. full pronation. then 75 cc/hr for the next 16 hours d) normal saline at 300 cc/hr for 8 hours. and is complaining of severe lower abdominal pain. and full radial deviation c) slight extension. and perichondrion can all support a skin graft c) wound contracture does not occur with skin grafting d) axial flaps do not rely on a particular anatomically defined vascular bundle e) muscle flaps can aid in immunologic defense in infected wounds 41) Risk factors for hepatocellular carcinoma include all of the following EXCEPT: a) hepatitis A b) cirrhosis c) exogenous steroid use d) hemochromatosis e) smoking 42) Which of the following is associated with biliary colic? a) epigastric pain b) rebound tenderness c) jaundice d) Murphy sign e) all of the above 43) Which of the following is not a surgically correctable cause of hypertension? a) aortic coarctition b) renal artery atherosclerosis c) pheochromocytoma d) primary hyperaldosteronism (Conn syndrome) e) none of the above 44) A 16 year-old female fell while roller-blading on her outstretched right hand. analgesics and IV antibiotics. She weighs 60 kg and is 120 cm tall. cystoscopy 38) A 75 year-old man with a history of nocturia has not micturated for the last 10 hours. bone. What IV therapy would you begin immediately? a) normal saline at 200 cc/hr for 24 hours b) normal saline at 400 cc/hr for 24 hours c) normal saline at 150 cc/hr for 8 hours. You estimate first degree burns to 20% of her body. and left flank pain radiating to the groin. (e. Investigate if gross hematuria persists c) U/S d) U/S. close monitoring. full pronation. At a nearby emergency department X-rays confirmed the diagnosis of a closed Colles fracture. and consider stenting if the symptom persists . and full ulnar deviation d) slight flexion.7 cm e) other upper facial fractures 48) Which of the following is true regarding mandibular fractures? a) they are predominantly unilateral b) compound fractures are rarely intraoral c) they may manifest with numbness in the V2 facial nerve distribution d) malocclussion of teeth is a common sign e) they seldom result in trismus 49) With respect to painful scrotal swelling. The most likely cause is: a) BPH b) prostate cancer c) renal failure d) UTI e) prostatitis 39) A 43 year-old woman is brought to the Emergency Department after being burned in a house fire. Indications for ORIF treatment of an ankle fracture include all of the following except: a) a fracture-dislocation b) undisplaced fracture with Grade II ATFL tear c) trimalleolar fracture d) unstable talar tilt e) unable to maintain a closed reduction 47) Which of the following is not an indication for repair of an orbital blow-out fracture? a) enopthalmos b) persistent diplopia c) positive forced duction test d) orbital floor lesion < 0. Which of the following procedures would you choose to perform? a) hemiarthoplasty b) total hip replacement c) multiple pin fixation d) bipolar arthroplasty e) pin and plate 37) A 45 year-old man with a history of polycystic kidney disease presents with painless gross hematuria. and full ulnar deviation b) slight flexion. full pronation. all of the following are true EXCEPT: a) torsion of testicular appendages will usually subside without surgical intervention b) nausea/vomiting is very common in epididymitis c) ultrasound is helpful in determining the cause of hematocele d) torsion most commonly occurs in young males e) orchitis may result in testicular atrophy 50) Which is following statement about PSA is true? a) every man past the age of 50 should have an annual PSA test as a primary screen for prostate cancer b) PSA is best used to follow disease progression or recurrence post-operatively c) PSA is a useless test d) increased complex PSA to total PSA ratio favors BPH over prostate cancer e) all of the above 51) A 40 year-old women presents to the ER with fever. and full radial deviation 45) Which of the following is least likely to cause avascular necrosis: a) sickle cell disease b) septic arthritis c) steroid use d) constrictive dressings e) post-traumatic fracture 46) A 24 year-old football player severely fractures his ankle while playing in a game and subsequently requires ORIF treatment. then 150 cc/hr for the next 16 hours e) normal saline at 600 cc/hr for 8 hours. then 300 cc/hr for the next 16 hours 40) Which of the following statements is true? a) skin grafts have their own blood supply b) granulation tissue. and full ulnar deviation e) slight extension. full supination.

aureus is the most common cause b) usually present with fever post of day 3-4 c) increased likelihood in diabetics d) mainly treated with antibiotics e) risk increases with length of surgery 63) Which of the following signs and symptoms warrant surgical intervention for patients with small bowel obstruction? a) abdominal tenderness b) air-fluid levels on abdominal x-ray c) worsening abdominal pain d) feculent vomitus e) air in the colon and rectum on abdominal x-ray 64) A 59 year-old woman presents to her family physician with a 3 cm palpable. Her mother and maternal aunt were diagnosed with breast cancer in their early 50's. hiccuping. Anisocoria is present. she has a GCS of 10 and swelling over the occipital protuberance. On examination. she is breathing at 8 breaths per minute and her O2 sat is 86%. Which of the following would not be an option in her management? a) epinephrine b) diphenhydramine c) methylprednisolone d) salbutomol e) atropine 60) A 24 year-old woman arrives at the Emergency Department unconscious. Which of the following is the next most appropriate step in management? a) prophylactic mastectomy b) repeat mammogram in 6 months c) repeat mammogram ion 1 year d) excisional biopsy e) ultrasound 65) Which of the following is false regarding pancreatic pseudocysts? a) it is caused by duct leakage b) clinically suspected if persisting pain > 2 weeks following diagnosis of acute pancreatitis c) majority are treated surgically d) surgical intervention is typically delayed to allow pseudocyst to mature e) lacks true epithelium 66) An overweight. She has no other health complaints. RR 30 and laboured. She first noticed it several months ago and believes it has increased in size since then. The most probable location of his lesion is: a) right parietal lobe b) left frontal lobe c) right frontal lobe d) left parietal lobe e) basal ganglia 57) Inital management of any patient with coma of undetermined cause includes all except: a) clear and secure the airway b) naloxone c) D50W 50 mL IV d) dexamethasone 16 mg IV e) thiamine 58) A 53 year-old male presents to the ED with new onset of a severe headache associated with nausea and vomiting. He is alert and oriented with no neck stiffness. vomiting d) seizures e) unilateral sixth cranial nerve palsy 62) Which of the following is false regarding post operative wound infections? a) S. T 37. The most appropriate imaging study is: a) MRI of skull and contents b) skull films c) head CT with contrast d) head CT without contrast e) CT myelogram . well circumscribed. b) expiratory wheeze is the most likely finding on physical exam c) the peanut should be removed with the patient under general anesthesia through an open bronchoscope with forceps designed to grasp peanuts d) a chest x-ray may show atelectasis distal to the blocked bronchus e) pneumonia may be a complication 55) Which of the following is an absolute indication for a tonsillectomy? a) airway obstruction b) recurrent (>5) episodes of tonsillitis c) peritonsillar abscess d) tonsillar hypertrophy e) halitosis 56) A 72 year-old man on physical examination is found to have expressive dysphasia and mild right arm weakness. HR 140. A subsequent mammogram shows no abnormalities. Her eyes remain closed even after pain stimulation and the only sounds she makes are incomprehensible. The most likely diagnosis is: a) intracranial bleed b) cluster headache c) meningitis d) migraine headache e) tension headache 59) A 16 year-old girl is brought to hospital by her frantic parents after a bee sting. Her elbows and wrists are flexed with her feet extended. loose nonbloody stools and worsening fever. Laboratory investigation yields leukocytosis with neutrophilia and left shift. This patient’s GCS score is: a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 e) 7 61) Which physical exam finding below is usually not associated with increasing intracranial pressure? a) deteriorating level of consciousness b) increasing heart rate and increasing blood pressure c) yawning.Toronto Notes 2005 Surgery Sample Questions 27 52) Nasopharyngeal carcinoma: a) is most common in people from south-east Africa b) presents early with nasal pain c) is treated by wide surgical excision d) is monitored by measurement of Epstein-Barr virus antibodies e) is curable in 90% of patients 53) Factors which contribute to the development of squamous cell cancers of the head and neck include all of the following EXCEPT: a) cigarette smoking b) alcohol ingestion c) aging d) exposure to particular emission from diesel engines e) solar irradiation 54) Which of the following statements about aspiration of a peanut into the tracheobronchial tree is FALSE? a) the peanut is more likely to be in the left lower lobe bronchus. Vitals sings are BP 70/40.5. 45 year-old man presents with left lower quadrant tenderness and a one week history of abdominal pain. her heart rate is 60 bpm. What is the diagnostic modality of choice? a) CT scan b) barium enema c) ultrasound d) plain abdominal film e) angiography 67) A 19 year-old woman is brought to the emergency room following involvement in a motor vehicle accident. Her BP is 90/60. non-tender breast mass. There is no history of trauma.

The most likely diagnosis is: a) carpal tunnel syndrome b) cervical radiculopathy c) reflex sympathetic dystrophy d) tendonitis e) left middle cerebral artery ischemic attacks 74) A 73 year-old woman presents with a 6 month history of deteriorating gait and low back discomfort. she presents with sudden onset of homonymous right upper quadrantanopia. he has mild weakness of thumb abduction and diminished pain sensibility on the palmar aspect of the thumb and index finger. X-rays of the lumbosacral area shows the expected degenerative changes associated with a woman of her age. tinnitus and aural fullness b) vertigo burns out with time c) can be treated with diuretics d) it is the result of an abnormal buildup of potassium e) the vertigo lasts for seconds 73) A neurosurgeon complains of a 3 week history of awakening at night with right-hand discomfort that resolves after several minutes. On examination. Three months later. hearing loss. exacerbated by walking. CT demonstrates a non-hemorrhagic lesion in the left lower occipital lobe. The most likely diagnosis is: a) acute lumbar disc hernation b) lumbar stenosis c) myopathy d) normal pressure hydrocephalus e) cervical stenosis 75) Which of the following findings is inconsistent with cardiac tamponade? a) hypotension b) pulsus paradoxus c) Kussmaul sign d) jugular venous distension e) muffled heart sounds 76) Tension pneumothorax is best diagnosed with: a) stat CT scan b) chest x-ray c) watch and wait d) clinical exam e) none of the above 77) Which of the following is NOT a cause of major lower gastrointestinal hemorrhage? a) diverticulitis b) angiodysplasia c) aortoenteric fistula d) none of the above 78) All of the following have been associated with posterior shoulder dislocation EXCEPT: a) ethanol b) electricity c) exercise d) epilepsy e) encephalitis 79) Management of an open fracture should always include each of the following EXCEPT: a) assessment of neurovascular status b) reduction and fixation of fracture c) irrigation and debridement of wound d) application of sterile dressing e) application of topical antibiotic 80) What is the most common type of thyroid cancer? a) medullary b) papillary c) follicular d) lymphoma e) anaplastic . Which imaging study would likely yield the most useful information? a) carotid Doppler ultrasound b) echocardiography c) MR angiography d) SPECT scan e) C-spine plain films 69) Which of the following radiographic features is most consistent with osteoarthritis of the knee? a) marginal erosions b) juxta-articular osteopenia (demineralization) c) loss of articular cartilage with narrowing of the radiologic joint space d) osteonecrosis (avascular necrosis) of the medial femoral condyle e) syndesmophyte formation 70) Which of the following statements is incorrect with respect to wound healing? a) epithelialization can occur within 24 hours following primary closure of a wound b) maximum wound strength is often achieved after 2 years c) wounds continue to gain strength after collagen synthesis has reached an equilibrium d) wound contracture is mediated by myofibroblasts e) the incidence of wound infection increases with healing by secondary intention 71) Which of the following is not a cause of sensorineural hearing loss: a) ossicular discontinuity b) ototoxicity c) Méniére disease d) noise e) presbycusis 72) Which of the following is not true of Meniere’s disease? a) characterized by quadrad of vertigo. Examination is unremarkable except for hypoactive muscle stretch reflexes in the legs.28 Sample Questions Surgery Toronto Notes 2005 68) An 80 year-old woman suffers cervical spinal soft-tissue injury in a motor vehicle accident with no skeletal or neurologic damage documented at the time.

12. 10. 5. 64. 21. E 50. C OBSTETRICS AND GYNECOLOGY 1. 63. 45. 36. 36. 4. 44. 7. 33. 18. D D C B C C E E D B A B C 14. 8. 32. 41. 60. 13. 72. 13. 70. 56. 28. 48. 17. 3. C MEDICINE 1. 62. 45. 7. 49. 73. 4. B E D C C B F C A B B A E D D 46. C B D C D C E C E B E B 13. 47. C B D A E C C E D B D B B A C 16. 4. 41. 43. 43. 19. 29. 20. 35. 57. 43. 15. 45. 29. A D D D D D D B A B C E A B E 61. 35. 26. E 77. 44. 30. 59. 34. 3. 2. 2. 23. 10. 27. 40. 9. 47. 16. 41. 29. 14. 18. 37. 53. C B E D E E D E D B C A D C C 31. 51. 24. 10. 15. 75. 30. 65. 30. 16. 14. 24. 21. 23. 22. 6. 32. D 78. 22. 25. 34. 9. 47. 19. 49. 44. 8. 6. 74. 9. 33. 6. D E D B D B D B D B C A B 40. 17. 11. 33. 55. 26. 50. 50. 12. 21. 20. 36. 15. 67. 39. 39. E A C D E C B D D D C A 37. E D B D A D A E B C E D E 27. 40. D . 8. 35. 17. 20. 54. 46. 11. 5. 19. 11. 26. 31. 69. 24. 27. 3. 38. 34. 48. 39. 18. 25. 71. 58. 5. 37. C D D B D E C B C D B B E B C 76. 31. 12. 22. A C D C B A E B C E C D B 53. 66. 42. 38. 23. 68. 42. 42. 38. 28.Toronto Notes 2005 Answers to Sample Questions Sample Questions 29 Answers to Sample Questions COMMUNITY AND PUBLIC HEALTH 1. 48. 28. 7. A E C C D B B C E C B E 25. 46. 51 52. 52. C B C E B D B B B D B A 49. 2. 32.

7. 38. E B D A D E D D C C E E C E 29. 6. 19. 55. 77. 22. 47. 50. 44. 13. 20. 7. 30. 66. 30. 17. 52. 11. 3. 35. 3. 12. 21. 74. 49. 32. 32. 20. 14. 8. 63. 47. D A D C E E B B B D B E D C 15. 35. C C D A C C A C E A B D C A B B 49. 66. 28. 37. 52. E A A C A C B E D A B E D B A B 17. A E A B C D A C E B . 54. 73. E PSYCHIATRY 1. 22. D 83. 33. 12. 64. 79. 61. 16. 21. 43. 42. 18. 62. 28. 61. 71. A B 57. 48. 2. 54. 56. 37. 41. 24. 41. 68. 5. 55. B E C E B A B D A A B B C B D D 81. 60. 18. 24. 31. 15. 19. 68. 38. C D C C D C A C E A A D B C 15. 46. 42. 9. 36. 21. 3. 80. 27. 6. 44. 8. 34. 36. 39. 67. 4. 19. 30. 75. 65.30 Sample Questions Answers to Sample Questions Toronto Notes 2005 PEDIATRICS 1. 53. 45. 60. 78. 37. 12. 76. 23. 23. 14. 73. 32. 5. 49. 34. 51. 59. 48. 51. 27. 31. 54. 40. 79. 16. A A B C E D E E D B D D A E 43. 72. 39. E D A B D E A E D C C C D E A E 65. B A B D C C C E D A D E A A 43. 38. 58. 80. 20. 76. 9. 29. 47. 72. 25. 69. 24. 4. 10. 46. 26. 50. 14. 9. 34. 22. 64. 13. 67. D D B D D D B B D D D A. 63. 7. 39. 40. 78. 5. 58. 26. 31. 51. 8. 41. D A E D B D C D C A D C C E 71. B 82. B B B B A A E B D C B C A B B E 33. 50. 13. 59. D E D B D C C B D D C C A SURGERY 1. 70. 26. 45. 36. 16. 52. 27. 48. 4. 11. 57. 42. 56. 10. 10 11. 44. 62. E B C B D A D D D C D B D C 29. 75. 25. 25. 28. 70. 74. 2. 2. 18. 33. 53. 45. 46. 35. 53. 17. 23. 40. 77. 69. 55. 6.

If you are asked to list your answers below the question: a. QUESTION 1 (CASE 1) Given this history. He admits to regular use of intravenous heroin for the last seven years and often shares needles. Leukemia 12. Janeway lesions 10. Diabetes mellitus 8. Please note the following guidelines before proceeding: 1. Talc pneumonitis 20. Bacterial endocarditis 5. 1. If you are asked to select your answers from a menu: a.. 2. c. Read the complete menu of options before recording your answers. Roth spots 19. Acute pancreatitis 2. AIDS related complex 3. Hepatomegaly 9. which of the following diagnoses would you consider? Select up to five. Follicular keratosis 7. Pericarditis 16. Record each answer on a separate blank line. If you select or list fewer answers. diagnosis or treatment. you will receive no credit for the question. or (ii) print the correct answer(s) on a blank line. b. CASE1 A 30 year-old homeless male presents with a 4 week history of feeling generally unwell with anorexia. Pallor 15.g. you will still receive credit for any of your answers which are correct. Cyanosis 5. Which of the following other findings may be found on physical examination given the diagnoses being considered? Select up to five. Renal failure 18. b. Papilledema 17. Osteomyelitis 14. Take note as to whether you are told the maximum number of answers to provide. Koilonychia 12. He lives primarily on the streets or occasionally in a men’s shelter. Ensure that you print each answer legibly. Hepatocellular carcinoma 10. Chronic pancreatitis 6. Osler nodes 14. Palmar erythema 16. Erythema nodosum 6. weight loss and intermittent fever. history taking. Purpura 18. After reading the description of the case. read the question carefully. Jaundice 11. Hepatitis B 9. Histoplasmosis 11. His temperature is 39. The Key Feature questions will ask for your answers in different ways: you may be asked to (i) select the correct response(s) from a menu of options. Lymphoma 13. Make certain that the number of answers you record is not greater than the number you have been asked to select. laboratory investigations). Delirium tremens 7. Pyelonephritis 17. Gynecomastia 8. Peptic ulcer disease 15.0ºC. 1. Campbell De Morgan’s spots 3. Tuberculosis QUESTION 2 (CASE 1) A mitral regurgitant murmur is auscultated in this patient. Aspergillosis 4.Toronto Notes 2005 Key Feature Questions Sample Questions 31 Key Feature Questions Instructions for Examinees “Key Feature” questions can pertain to solutions of clinical cases that involve data-gathering (e. physical examination. Secondary syphilis 19. Livedo reticularis 13. 3. Spider nevi 20. Do not record more than the maximum number you are asked to list. Cannon “a” waves 4. If you exceed this number. Splenomegaly . Ascites 2.

Physical exam reveals: BP 120/80 supine and 100/70 sitting. Smoking history QUESTION 4 (CASE 2) Which of these physical findings are most suggestive of child abuse? Select up to four. Oral thrush 16. 1. Hutchison teeth 12. Further questioning reveals that the mother has been less attentive than usual and more withdrawn. CBC 5. e. Pattern of symptoms over the course of the day. 1. Full fontanelle 10. Blue sclera 3. Serum calcium. ALT 2. _____________________________________________________________ 4. Blood cultures 4. increased tactile fremitus.g. Previous surgery 19. The abdominal exam is normal. Proptosis 19. Ascorbic acid level 3. RBC folate 17. Medication history 13. Recent travel 20. SPECT scan 18. MRI of head 14. HIV test 13. Bruises on shins and elbows 4. Heart sounds are normal. Petechiae 17. _____________________________________________________________ 2. 1. CBC 6. Previous seizure disorder 18. VDRL QUESTION 5 (CASE 2) You suspect this is a case of child abuse. Clubbing 7. Pitted finger nails 18.7ºC. Urinalysis . History of fever 6. Bone density studies 4. Coagulation studies 7. Family history of Alzheimer disease 4. TSH 19. Financial status 5. T=38. Large purple macular lesion on buttock 14. Notify public health nurse 16. Creatinine 8. Eczema 9. MRI 13. Alcohol use 2. fluctuations 15. Abdominal ultrasound 2. The child appears well cared for and healthy but a "bruise" is noted on the left humerus and a well-circumscribed small fresh burn is noted on the other shoulder. CPK 8. Limp 15. Immunization status 11. History of incontinence 7. 1. Seborrhea QUESTION 8 (CASE 3) The interview confirms the daughter's description of the mother. she functioned very well. History of Parkinson disease 9. ECG 10. Notify CAS (Children’s Aid Society) 14. Condylomata acuminata 8. Ophthalmology consult 17. CASE 3 An 84 year-old female is brought to the Emergency Department by her daughter who states that her mother has not been herself over the past three days. What would you include in your initial investigations? Select up to four. Liver spleen scan 12. Skeletal survey 20. History of previous CVA 10. QUESTION 3 (CASE 2) List four well recognized risk factors for child abuse: 1. Psychiatry consult 18. CNS exam does not reveal any focal findings. Notify police 15. Chest x-ray 7. Impetigo 13. AST 3. Which of the following are appropriate steps in the initial management. PT and PTT 16. Respiratory exam reveals dullness. History of osteoarthritis 8. Occupational history 14. crackles and bronchial breath sounds all in the left base. Presence of hallucinations 16. Factor 8 assay 11. Select up to four. RR=22. JVP is at the sternal angle. Healed laceration on chin 11. phosphorus and alkaline phosphorus 19. EEG 11. Electrolytes 12. Previous history of depression 17. 1. Drug screen 10. _____________________________________________________________ QUESTION 7 (CASE 3) What additional aspects of history would be most important to know? Select up to four. Caput medusa 6. B12 5. _____________________________________________________________ QUESTION 6 (CASE 3) What diagnoses would you consider at this time? List up to two.32 Sample Questions Key Feature Questions Toronto Notes 2005 CASE 2 A babysitter brings a 14 month-old to emergency because of inconsolable crying. Buttocks wasting 5. _____________________________________________________________ 2. Dietary history 9. Complete psychiatric history 3. Alopecia 2. Marital status 12. _____________________________________________________________ 3. CT scan of head 9. Retinal hemorrhage 20. Protein electrophoresis 15. Prior to this. Urea and creatinine 20. P=104. Chest x-ray 6. her conversation is often rambling and she has not been sleeping well.

Chest x-ray 5. Vaginal odor 6. Hematuria QUESTION 14 (CASE 5) What tests would you do to confirm the diagnosis? Choose up to four. Urgency and frequency 6. 1. Pale stools and dark urine 14. Dysuria 13. CASE 5 A 30 year-old woman comes to your office with a 3 day history of vulvar and vaginal pruritus. Diverticulitis 6. 1. 3 views of the abdomen 7. Renal cell carcinoma 9. Barium enema 17. Sexual history 3. _____________________________________________________________ QUESTION 13 (CASE 5) What features on the history would you inquire about to make a diagnosis? Choose up to seven. Vaginal discharge 4. Total bilirubin 11. Serum Mg 15. Serum Ca 18. Date of last menstrual period 2. Ruptured abdominal aortic aneurysm 2. Psychiatric history 10. Culture for chlamydia 8. Previous history of STDs QUESTION 10 (CASE 4) On history and physical exam. IVP 10. Recent antibiotic therapy 7. Urine R&M 4. Use of douches 14. Renal calculi 7. QUESTION 9 (CASE 4) What diagnoses would you consider at this time? Select up to four. Wet prep of vaginal discharge for microscopy 3. Productive cough 12. 1. Abdominal/pelvic ultrasound 6. Abdominal guarding 13. Pyelonephritis 5. Pruritus 7. ESR 6. 1. Diabetes 8. Rebound tenderness 4. Urine C&S 8. what symptoms and signs might aid in diagnosis? Choose up to seven. KUB 14. Costovertebral angle tenderness 5. Fever/chills 2. Hypotension 8. Weight loss 3. Allergies 12. Culture for Trichomonas vaginalis QUESTION 11 (CASE 4) What tests might be necessary to confirm your diagnosis? Choose up to six. 1. ESR 2. Abdominal CT 9. CBC . _____________________________________________________________ 3. Serum alkaline phosphatase 16. Abdominal CT 9. Pneumonia QUESTION 12 (CASE 5) What diagnosis would you consider at this time? List up to three. Sore throat 15. Culture for gonorrhea 7. 1. Left flank mass 11. Electrolytes 12. Biliary colic 8. _____________________________________________________________ 2. Appendicitis 4. Pulsatile abdominal mass 9 Nausea and vomiting 10. Urinalysis 4. Macular rash 9.Toronto Notes 2005 Key Feature Questions Sample Questions 33 CASE 4 A 57 year-old man presents to the Emergency Department with a 12 hour history of left flank pain. Urine C&S 2. CBC 5. Bowel obstruction 3. Pelvic ultrasound 10. 24 hour creatinine clearance 13. Vulvar erythema 5. Headache 11. Serum amylase 3.

Dark urine 8. Heart sounds 6. Meconium stained amniotic fluid 10. Diarrhea 11. Pruritus 2.34 Sample Questions Key Feature Questions Toronto Notes 2005 CASE 6 A 65 year-old man in the emergency department has RUQ pain. Weight loss 9. He is otherwise healthy. Jaundice 6. Pale stools 3. _____________________________________________________________ 3. Blood mixed with stool or coating the surface 10. QUESTION 19 (CASE 8) What are the most common diagnoses that would be in your differential for this infant? List up to three. QUESTION 20 (CASE 8) With respect to the diagnosis. History of maternal diabetes 7. _____________________________________________________________ 2. Presenting part (breech. Nausea and vomiting 5. _____________________________________________________________ 2. She is otherwise healthy. had good Apgars and arrived in the nursery pink on room air and in no distress. Feeding pattern 3. Maternal temperature 9. Vital signs QUESTION 17 (CASE 7) What are three common diagnoses you should consider? 1. 1. _____________________________________________________________ QUESTION 16 (CASE 6) What are the most important questions to ask about on history? Choose up to seven. Tachypnea 15. 1. Alcohol/drug history 12. Fever/chills 8. Anorexia 7. Change in bowel habits 6. Cold intolerance CASE 8 You are called to the nursery to assess a 2 hour old term newborn with respiratory distress. The only information the nurse gives you over the phone is that the baby was born this morning. which elements of the history and physical will be most important in determining the etiology of this baby’s distress? Select up to four. Fever/chills 4. Delivery mode (C-section. Family history of inflammatory bowel disease 2. Past history of hemorrhoids 11. _____________________________________________________________ . Fatigue 14. Head circumference 5. vertex) 13. 1. 1. Oxygen requirement 11. _____________________________________________________________ 2. 1. Grunting 4. Allergies QUESTION 15 (CASE 6) List three diagnoses you should consider in this patient. QUESTION 18 (CASE 7) What questions would you ask on history to help determine the cause of the bleeding? Choose up to five. Hematuria 5. Dietary history 12. vaginal) 2. _____________________________________________________________ CASE 7 A 60 year-old woman comes to your office because she has seen bright red blood in the toilet bowl after bowel movements for the past month. Nausea and vomiting 13. Pain on defecation 14. Abdominal pain 7. _____________________________________________________________ 3. Previous obstetric history 14. Recent weight loss 4. Smoking history 13. Presence of bruising 12. Hematemesis 3. Family history of colo-rectal cancer 9. _____________________________________________________________ 3. Back pain 10. Indrawing 8.

It became progressively worse. Previous history of back injury 6. Range of motion of knee 19. Range of motion of lumbar spine 3. Bowstring sign 12.Toronto Notes 2005 Key Feature Questions Sample Questions 35 CASE 9 A 45 year-old migrant farm worker comes to see you with sudden onset of severe pain in his back and right leg after lifting some bales of hay. Knee problems 10. Effect of NSAIDs 4. QUESTION 22 (CASE 9) What elements of the physical exam would you focus on? Choose up to four. 1. Urinary incontinence 11. Motor testing of arms 10. Allergies 9. Straight leg raise test 15. Romberg test QUESTION 21 (CASE 9) What elements of the history would you ask about in order to formulate your diagnosis? Choose up to five. Auscultation of chest 20. Respiratory rate 13. Peripheral pulses 7. Alcohol intake 3. Reflexes in lower extremities 8. Nocturia . Abdominal exam 16. then resolved over a 3 week period. 1. Inspection of muscle bulk in lower extremities 5. Sensory exam of arms 6. Sensory exam of legs 11. Headaches 14. Temperature 14. Skin rashes 12. Family history of back problems 5. Shoulder pain 7. Rectal exam 17. Blood pressure 4. Previous effective physiotherapy 13. The pain radiates into the lateral aspect of the right foot and is associated with numbness along the lateral aspect of the foot. Motor testing of legs 9. Weakness in right leg 8. He has had a 5 year history of lower back pain with a similar episode of pain 1 year ago which was concentrated at the posterolateral aspect of the right calf and lateral aspect of the right foot. Diffuse muscle cramps 2. Examination of skin 2. Pulse 18.

CASE 3 1. 4. 5. Continue. 6. Acute Confusional State 5. 18. 4. 12. 5. 13. Your Score = 0. 4. 9. Maximum Number to be listed: The Number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 8 correct answers: 1. Continue.36 Sample Questions Key Feature Scoring Guide Toronto Notes 2005 Key Feature Scoring Guide QUESTION 1. 11. 6. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 5 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ Number of correct answers you listed: QUESTION 4. QUESTION 3. 2. CASE 1 1. 2. 4. 2. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 5 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 5 ___ QUESTION 6. 4. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ Your Score = 0. 5. 3. 3. Continue. 5. Maximum Number to be listed: The Number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 2 correct answers: 1. CASE 1 1. 9. Continue. 4. CASE 3 1. 5. 5. Continue. 3. CASE 2 1. Delirium 2. 19 = ___ Your Score = 0. 5. CASE 2 1. 8. 3. 13. 4. 7. 14. 2. 2. Continue. 4. 5. 3. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 5 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 5 ___ QUESTION 5. 6. Continue. 2. 2. 3. 13. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 5 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ Your Score = 0. Your Score = 0. CASE 3 1. 4. 3. 5. 3. 5. 19 = ___ QUESTION 2. Prematurity Difficult child History of parental child abuse History of substance abuse Social isolation Developmental delay Poverty Parental character/personality disorder = ___ YES NO = = 4 ___ QUESTION 7. 14. 16. CASE 2 1. 2. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ 3. Continue. 20 = ___ Your Score = 0. 14. 7. 4. 20 = ___ Your Score = 0. 1. 19 = ___ . 15 = ___ QUESTION 8. 2. 3. 2. 8. Number of correct answers you listed: = ___ YES NO = = 2 ___ Your Score = 0.

CASE 5 1. 5. 1. 7. Chemical vaginitis 5. 13. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ QUESTION 13. 3. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 7 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 6 ___ 1. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: Number of correct answers you listed: YES NO = = 4 ___ Your Score = 0. CASE 4 1. Continue. 2. CASE 6 1. Continue. 15 = ___ QUESTION 10. 6. 3. 1. Number of correct answers you listed: = ___ 4. 3. Bile duct carcinoma 5. Vaginal/vulvar candidiasis 3. 4. 4. 5. 14 = ___ Your Score = 0. 5. 4. 4. Biliary colic 2. 2. 2. 5. 3. Continue. 2. Continue. There are 7 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 3 ___ QUESTION 16. Continue. 3. 7. 8 = Your Score = 0. 6. 2. 4. 18 = ___ Your Score = 0. CASE 5 1. 13. 4. 8 = ___ . 6. Trichomonas vaginalis 4. Continue. 2. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 8 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 7 ___ Your Score = 0. Acute cholecystitis 3. 5. Continue. 7. Continue. Number of correct answers you listed: = ___ YES NO = = 3 ___ Your Score = 0. 1. CASE 5 1. CASE 4 1. 4. 4. 5. 6. 10. 3. CASE 4 1. 2. Maximum Number to be listed: The Number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 3 correct answers: 1. 4. 3. 2. 5. 3.Toronto Notes 2005 Key Feature Scoring Guide Sample Questions 37 QUESTION 9. ___ 5. Your Score = 0. 3. 8. CASE 6 QUESTION 11. Bacterial vaginosis 2. Maximum number to be selected The number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 4 possible answers: 1. 7. 3. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? YES NO = = 7 ___ Your Score = 0. 10 = ___ QUESTION 15. 2. 2. QUESTION 12. 8. 5. 7. 3. 5. 2. 9. 12. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 8 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 7 ___ QUESTION 14. 2.

4. Your Score = 0. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? Essential answers are: Did you select both essential answers? NO YES There are 5 correct answers: Number of correct answers you listed: YES NO = = 5 ___ Number of correct answers you listed: QUESTION 18. 10. 4. 7. CASE 7 1. CASE 7 1. 6. CASE 9 1. Maximum Number to be listed: The Number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: 1. 7. 1. Continue. 5. 9. 11. Maximum Number to be listed: The Number you listed (L): Is “L” greater than the Maximum? There are 5 correct answers: 1. 5. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 6 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 5 ___ 3. 3. Continue. Continue. 2. 9 = ___ QUESTION 21. 2. 5. 2. 3. 3. 4. 8. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 8 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 6 ___ Your Score = 0. 1. 7 and 10 Your Score = 0. 4. 2. CASE 8 1. 10. 2. 2. Hemorrhoids Anal fissure Colon or rectal cancer Proctitis or IBD or colitis Diverticulosis = ___ YES NO = = 3 ___ QUESTION 20. 7. 13 = ___ 6. 4. Continue. 8. Maximum Number to be selected: The Number you selected (S): Is “S” greater than the Maximum? There are 4 correct answers: Number of correct answers you selected: YES NO = = 4 ___ Your Score = 0. 16 = ___ Number of correct answers you listed: . QUESTION 19. 2. 3. 5. 5. 4. 5. Continue. 3. 2. 4. Continue. Transient tachypnea of the newborn or wet lung Meconium aspiration Pneumonia Cardiac disease = ___ YES NO = = 3 ___ QUESTION 22. 14. 5. 5. 2. 3.38 Sample Questions Key Feature Scoring Guide Toronto Notes 2005 QUESTION 17. 5. 4. Your Score = 0. CASE 8 1. 3. 12 = ___ Your Score = 0. Your Score = 0. 3. 4. 8. CASE 9 1. Continue. 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful