Bajka o malom mravu

Mali mrav dolazi svakog dana bez kašnjenja na posao i odmah navali obavljati svoje zadatke …

motiviran i zadovoljan sa svojim svakodnevnim poslom … .Vrlo je produktivan.

lav.. ..Njegov šef. je totalno iznenadjen gledajući malog mrava kako svakog dana sasvim samostalno bez ikakvog nadzora i izuzetno odgovorno obavlja sve postavljene zadatke.

. sigurno će uz nadzor biti još produktivniji! .. I onda je došao na genijalnu ideju.. Ako mali mrav bez nadzora tako dobro radi.

koji je imao fantastične rukovodeće reference te je bio poznat po tome da zna pisati ekscelentna izvješća. .I tako je genijalni šef zaposlio žoharastog bubašvabu.

..Prvo što je ekspresno zaključio je da pod hitno treba uvesti kontrolu radnog vremena ..

…te je odmah dobio jednu bombastičnu sekretaricu za ispomoć kod sastavljanja i pisanja mnogobrojnih izvještaja. .

… hitno je zaposlio i jednog vrsnog pauka koji će upravljati svim elektronskim mrežnim podacima kao i vršiti kontrolu telefonskih razgovora te e-mail sadržaja. .

.Šef je bio više nego zadovoljan dokumentima koje je dobijao od žoharastog bubašvabe te ga umoljavajuće zamoli da mu pripremi i dijagramske krivulje o produktivnosti te analizu razvojnih projekata s kojima bi mogao blistati pred upravnim odborom.

Za takve zadatke je žoharasti bubašvaba pod hitno nabavio jedno novo ultramoderno računalo te jedan lasersko-printerski štampač u boji… .

... naravno. . I. odmah je zaposlio jednog mušca kao šefa IT grupe.

počeo je polako mrziti sve veću birokraciju kao i brojna sastančenja koja su mu oduzimala sve više i više njegovog dragocjenog produktivnog vremena.Mali mrav. . inače jako produktivan.

Genijalni šef je zapazio da nešto ne štima te je pod hitno postavio jednog šefa sektora u kome je radio mali produktivni mrav. .

Naravno.Na tu poziciju je postavljen cvrčak koji inače nije imao pojma o poslu te radne grupe . ali je kod glavnog šefa lava imao dobru žnoru (nećak od kuma). cvrčak je odmah naručio jedan skupi tepih te jednu odličnu ergonomsku stolicu za svoj ured. .

da bi mu ovaj pomogao oko sastavljanja optimalne strategije o radnoj i budžetskoj kontroli *) . to je žoharasti bubašvaba pod hitno trebao za svoje naredno poslovno izvješće! *) .Uz to je nabavio jedan odličan notebook te je dobio osobnog asistenta. koga ja naravno doveo iz bivše firme u kojoj je radio.

Sektor u kome radi mali mrav je danas jedan totalno bezzavidni kutak u kome se nitko više ne smije i u kome su svi do daske isfrustrirani… .

.Cvrčku nije bilo teško da cvrčeći nagovori šefa lava da je pod hitno potrebna izrada elaborata užasnog stanja čime bi se našlo konačno riješenje za poboljšanje radne atmosfere.

uoči šef vrlo brzo da je produktivnost strašno popustila… .Nakon jedne opsežne cost-benefit (trošakkorist) analize sektora u kome je radio mali mrav.

.… Tako je ovlastio međunarodno poznatu savjetodavnu sovu da analizira slučaj te predloži mjere za poboljšanje stanja.

dostavi sova sa svojim timom izvješće u kome je na kraju pisalo: “ Odjeljenje ima višak radne snage …” .Nakon puna tri mjeseca napornog i skupog rada.

Naravno šef je prihvatio ovakav vrhunski stručni izveštaj te odmah otpustio nepotreban personal? .

jer više nije bio motiviran! Osim toga je u zadnje vrijeme neargumentirano i bez dokaza kritizirao firmu i rukovodeći kadar što se na kraju odrazilo kao nemir i neuroza među zaposlenicima čime je direktno utjecao na osjetni pad produktivnosti! .Naravno. malog mrava.

Napomena: Svi likovi u ovoj bajci su notorna izmišljotina! Svaka sličnost sa situacijom i ljudima u vašoj firmi je puka slučajnost … .