You are on page 1of 11

Studiu de piață

Determinarea intenției de cumpărare a peleților din bălegar în scopul încălzirii locuințelor

Metoda de cercetare: chestionarul

Mai mult decat atât.L. pentru fundamentarea propriilor decizii de acţiune. combustibil nou. decizii care să asigure o dimensionare optimă . șeminee sau centrale specifice pe peleți. iar iarna nu va mai deveni un coșmar pentru dumneavoastră. îşi propune să ofere suficiente date întreprinderii SC Căldură Eco S. ecologic și ieftin. la cerinţele mediului de afaceri şi a pieţei regionale. clienții noștri pot fi prorietarii locuințelor cu sobe.Eco SRL. noi am găsit soluția! Combustibilul ecologic din peleți de bălegar scade la jumătate costul facturii pe care o plătim la gaze.. ca principal instrument al cercetării de marketing.din toate punctele de vedere. Studiul de piaţă. iar iarna golește buzunarele tuturor românilor.Argument Într-o lume în care gazul este din ce în ce mai scump. Obiectivele pe care ni le-am propus sunt . si ca urmare alimentarea acestora cu peleți de la firma noastră.R. SC Căldură. Se vor investiga factorii care acţionează asupra pieţei regionale: ponderea Scopul acestui studiu de piață este de a determina intenția de cumpărare a centralelor de încălzire pe baza peleților de bălegar.

 Importanța pe care o acordă populația ecologiei și mediului.  Ponderea cetățenilor care folosesc metodele clasice de încălzire și care sunt dispuși să renunțe la aceastea în favoarea metodei bio (centrala ecologică pe bază de peleți din bălegar). .Obiective propuse:  Gradul de cunoaștere în rândul populației asupra metodei de încălzire pe baza centralelor ce utilizează peleți din bălegar.

........... Unde locuiți în prezent? a) La bloc.. 8... locuință proprie. având în vedere costurile sale? a) Da......... Dacă ați utiliza o centrală ecologică.... d) Nu sunt convins/ă de utilitatea acesteia...... b) Nu..... ați fi dispuși să achiziționați peleții din bălegar de la firma SC Căldură-Eco SRL? a) Da............ c) Nu sunt sigur/ă...... De ce venit dispune familia dumneavoastră lunar? a) Mai puțin de 1000 RON b) 1000-2000 RON c) 2000-3000 RON d) Mai mult de 3000 RON Vă mulțumim pentru timpul acordat! ..... Ați auzit despre programul Casa Verde care constă în sponsorizarea de către stat cu suma de 5..... 1.. Ce părere aveți despre această metodă de încălzire ecologică ce reduce semnificativ costurile? Negativă Nu mă interesează Bună Foarte Bună 6..... specificați ce importanță acordați ecologiei ( se acordă 1 valorii minime și 10valorii maxime) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 4. b) centrala termica pe lemne. Care ar fi motivul care v-ar împiedica să achiziționați o astfel de centrală ecologică? ( Vă rugăm să răspundeți la această întrebare doar dacă ați raspuns cu NU la întrebarea precedentă) a) Costurile pentru achiziționarea unei centrale sunt foarte ridicate b) Nu există o piață bine implementată de desfacere a peleților de bălegar în momentul de față....... Ce metodă de încălzire a locuinței utilizați? a) centrala termica pe gaz. Răspunsurile dumneavoastră sunt deosebit de importante pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin acest studiu de piață....Pe o scară de la 1 la 10..... 9.... b) Nu.......... locuință proprie. c)încălzire furnizată de stat d) altele 3.000 RON pentru fiecare locuință care intenționează să achiziționeze centrala ecologică pe baza peleților din bălegar? a) da b) nu 7.. c) Nu sunt sigur/ă 10................ având în vedere frecvența ridicata a alimentării centralei cu peleți din bălegar.. b) La casă.......... d) Nu acord o importanță deosebită ecologiei e) Alte motive (vă rugăm să precizati): ..................... c) Chirie/ cămin/ altele 2.. care reduce costurile la jumătate și acordă importanță deosebită mediului ? a) Da b) Nu 5. c) Nu este o metodă comodă de încălzire.......................Chestionar Vă rugăm să acordați câteva minute completării următorului chestionar. Ați auzit despre metoda de încălzire ecologică pe baza peleților din bălegar........... Sunteți dispuși să achiziționați o centrală ecologică pe baza peleților din bălegar............

principalii noştri clienţi vor fi proprietarii de apartamente. Pornim astfel de la premisa că şi proprietarii de apartamente. iar apoi cei ce locuiesc la case. cât şi cei de case au dreptul de a-şi achiziţiona propria centrală.b) 34%. Întrebarea 2: Ce metodă de încălzire a locuinței utilizați? Rezultate: a) 40%. c) 26% Ponderea % 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Bloc Casa Chirie/camin/altele Ponderea % Majoritatea persoanelor locuiesc la bloc în proprietate proprie şi deci aceştia pot să işi achiziţioneze o centrală proprie.Culegerea și interpretarea datelor Pe un eșantion de 25 de persoane am cules și interpretat următoarelor date: Întrebarea 1: Unde locuiți în prezent? Rezultate: a) 40 % . c)40%.b)20%. Cei ce nu deţin propria locuinţănu reprezintă interes pentru firma noastră. Astfel. d) 0% .

ceea ce înseamnă că intervievații noștri acordă o importanță peste medie ecologiei. fiind influenţaţi de costuri. ambele metode necesitând costuri mari.Procentaj Altele 0% Incalzire furnizata de stat 40% Centrala pe gaz 40% Centrala pe lemne 20% Cei mai mulţi dintre intervievaţi folosesc energie termică furnizată de stat şi propria centrală pe gaz. Am obținut o medie de 6. Întrebarea 4: Ați auzit despre metoda de încălzire ecologică pe baza peleților din bălegar. Întrebarea 3: Pe o scară de la 1 la 10. specificați ce importanță acordați ecologiei. Este foarte posibil ca aceştia să fie dispuşi sa renunţe la aceste forme de energie termică şi să devină clienţii noştri efectivi.03 pe o scara de la 1 la 10. care reduce costurile la jumătate și acordă importanță deosebită mediului ? Rezultate: a) 48% b) 52% .

Procentaj Nu Da 46% Procentaj 47% Da 48% 48% 49% 50% 51% Nu 52% 52% Mai mult de jumătate dintre intervievaţi nu au aflat despre această formă de încălzire a locuinţelor. Nr. În general. Prin faptul că aceasta este o metodă ecologică. trebuie să îi convingem de avantajele acesteia. de persoane dintre cele interviavate 10 . ceea ce înseamnă că trebuie să demarăm o campanie de informare a publicului. Întrebarea 5: Ce părere aveți despre această metodă de încălzire ecologică ce reduce semnificativ costurile? Rezultate: Pe 9 dintre intervievati nu îi interesează această metodă de încalzire. 10 dintre ei cosideră că este o metodă bună și 6 au o parere foarte bună despre aceasta. Pe cei care au auzit deja de această metodă. oamenii acordând importanţă mediului. semnifică un avantaj pentru noi. pentru a câştiga un segment de piaţă semnificativ. de persoane dintre cele interviavate 10 8 6 4 2 0 Negati vă 0 Nu mă interes ează 9 Bună Foarte Bună 6 Nr. oamenii au o părere pozitivă asupra acestei metode ceea ce reprezintă un avantaj pentru noi.

având în vedere costurile sale? Rezultate: a) 40%.000 RON pentru fiecare locuință care intenționează să achiziționeze centrala ecologică pe baza peleților din bălegar? Rezultate: a) 28%. Întrebarea 7: Sunteți dispuși să achiziționați o centrală ecologică pe baza peleților din bălegar. posibilitatea ca acestia sa achizitioneze o centrala pe baza de peleti din balegar ar fi mai mare. deci. d) 22% . b) 72% Procentaj DA 28% NU 72% In urma interpretarii acestei intrebari constatam ca majoritatea persoanelor nu au auzit despre acest program.Întrebarea 6: Ați auzit despre programul Casa Verde care constă în sponsorizarea de către stat cu suma de 5. c) 16%. Daca oamenii ar avea cunostinta despre acest fapt. putem lansa o campanie de informare in randul populatiei. b)32%.

deoarece acestia ar putea fi convinsi in urma unei campanii de informare. b) 0%. d) 25% e)0%. Pondere 0% 25% Costuri mari Lipsa pietei de desfacere 50% Nu este comod Nu acord importanta ecologiei Altele 25% 0% . Întrebarea 8: . la această întrebare au răspuns doar 8. Dintre cei care nu sunt siguri reprezinta clienti potentiali. c) 25%. avand in vedere ca majoritatea ntervievatilor sunt dispusi sa achizitioneze o centrala ecologica. De asemenea. Care ar fi motivul care v-ar împiedica să achiziționați o astfel de centrală ecologică? Din cei 25 de intervievați.Procentaj Procentaj 40% 32% 22% 16% Da Nu Nu sunt sigur/ă Nu sunt convins/ă de utilitate Am obtinut un rezultat favorabil. pe cei care nu sunt convinsi de utilitatea centralei ii putem atrage prin prezentarea unor date ce reprezinta costurile lunare si eficienta acesteia. Rezultatele sunt: a) 50%.

Întrebarea 10: De ce venit dispune familia dumneavoastră lunar? Rezultate: a) 28%. si anume centrala ecologica. lipsa de timp sau alt factor influienteaza disponibilitatea populatiei de a alimenta frecvent centrala ecologica cu peletii din balegar. 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% da nu nu sunt sigur/ă Pondere Mai mult de un sfert din intervievati sunt dispusi sa cumpere produsul oferit de firma noastra. b) 24%. ceea ce este un dezavantaj pentru noi. c) 40%. c) 40%. ecologica. reprezinta principalul motiv pentru care oamenii nu doresc sa treaca de la modalitatea clasica de incalzire la cea noua. ați fi dispuși să achiziționați peleții din bălegar de la firma SC Căldură-Eco SRL? Rezultate: a) 32%. De asemenea. Deoarece populatia Romaniei nu a fost educata in spiritul ecologist. . acest fapt reprezinta un dezavantaj considerabil pentru firma noastra.Se pare ca investitia initiala necesara. b) 28%. d) 8%. iar cei care nu sunt siguri (cei mai multi) reprezinta clientii potentiali pe care ii avem in vedere in urmatoarea campanie de informare. Întrebarea 9 : Dacă ați utiliza o centrală ecologică. pentru a furniza caldura necesara.

. insa acestia reprezinta doar 8% din totalul esantionului. Intervievatii cu cel mai mare potential de cumparare sunt cei care au un venit de peste 3000 RON. constatam ca majoritatea intervievatilor au un venit cuprins intre 2000 si 3000 RON. ceea ce inseamna ca acestia sunt clientii cu ponderea cea mai mare.Procentaj > 3000 RON 2000-3000 RON Procentaj 1000-2000 RON <1000 RON 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% In urma interpretarii rezultatelor acestei intrebari.