You are on page 1of 4

Elmlkedsre

Elvek alapjn udvarls


Biztos sokan gondolkoznak ezen a gondolaton, hogy hogyan helyes udvarolni, ami Istennek tetsz, s a lnyokra nzve tisztel, illend. Jmagam is rengeteget gondolkoztam ezen, st rdekldtem is utna. Ezzel a tmval foglalkoz knyveket is olvastam. Rjttem valamire ezen ismeretek sszessgben, hogy tled s az udvarldtl fgg a legtbbet. Mirt lltom ezt? Mer sajt rtkrendedtl s a fi tiszta szndkain mlik az egsz dolog. Mieltt sajt tapasztalataimat rnm le, egy ltalnos dolgot vzolok, hogy az egyni esemnyekhez a kvetkez tnyek is szksgesek. Sok lelksztl rdekldtem ebben a tmban s mindig ezekkel a dolgokkal talltam szemben magam. 1.Tancs: Mindkt flnek rdekldnie kell Isten irnt s szemlyes tapasztalata kell legyen Vele. 2. Tancs Mindkt fl j kapcsolatot kell, poljon szleivel, testvreivel s a csalddal. Tisztelnik kell szleiket. 3. Tancs Trsasgban tudod a legjobban megfigyelni, hogy milyen is valjban a kiszemelted. Lehet ez egy sszejvetel, tbor alkalom is. 4.Tancs Figyeld meg hogyan beszl szleivel, mert ha komolyra fordulnak a dolgok, akkor veled is gy fog beszlni a hzassgban.

5.Tancs Tudjatok egytt tanulmnyozni s imdkozni. 6.Tancs Legyen kzs clotok, amit ha lehet, egytt valstsatok meg. 7.Tancs Az udvarlsi idszak ne legyen tl hossz s se tl rvid. Amit hallottam tbbszr is, hogy egy udvarlsi idszakban legyen meg a ngy vszak minimlisan. Meg szeretnk osztani pr tapasztalatot veletek, amikkel n tallkoztam. letem els s komolynak mondhat kapcsolatom 16 ves koromban ttt be. Azt hittem enym az egsz vilg, ltszlag boldognak reztem magam. A fi gy tnt nekem, mintha csak engem akarna megismerni, szerelmes zeneteket kldtt napkzben, amikor nem ltott, s amikor tallkoztunk nagyon kedvesen volt, gy lehet fogalmazni, hogy a tenyern hordozott. Nagy naivan annak idejn elhittem, hogy ez ennyire egyszer s szp. Olyan nap nem volt, hogy ne tallkoztunk volna, s mindig volt mirl beszljnk. gy reztem nincs olyan tma, amit nem tudnnk megbeszlni. s ahogy az id telt, lelkileg nem haladtunk semmire. Inkbb n visszafele, mint ahogy voltam. Aztn amikor nagy ksre nem lttam vltozst s hajlandsgot Isten irnt val rdekldsben, gy dntttem vget vetek kapcsolatunknak. Amit a kapcsolatunk alatt elfogadott velem kapcsolatban, egyszeriben a szememre hnyta s olyan dolgokat hresztelt kzs ismerseinknek rlam, ami nem volt relis. Akik igazbl ismertek, tudtk, hogy nincs alapja lltsainak. me, egy negatv plda arra, hogy ha nem Istenfl szemllyel kezdesz kapcsolatot, mi lesz a vgeredmny. Aztn pr v mlva, miutn kihevertem srelmeimet, s kszen lltam egy j kapcsolatra, sok ima utn jra rm tallt az l boldogsg. Innentl kezdve azt hittem, hogy tbbet nem kell, bajldjak ismerkedsekkel, nem lesz tbb kudarcom, hisz krtem az rtl s kaptam. Majdnem minden mkdtt ebben a kapcsolatban az elbbi tancsok alapjn. Mkdtt a kzs tanulmnyozs, a

kzs imdkozs, s mg a szleivel is szpen beszlt. Sajnos tlsgosan is engedelmeskedett nekik, mg olyan dolgokban is, amikben mr egy felntt ember tud dnteni egyedl s nem kell szli beleegyezs. Brtam, amg brtam, st tl elnz voltam, aztn prbltam tudtra adni, hogy mr elg nagy, hogy egyedl dntsn dolgaiban. Szegny prblkozott is, de sajnos elnyomtk. Nem volt elg kitart, amikor a legjobban az kellett volna lennie. Az utunk elvlt. Ez sem egy idelis plda az igazi ismerkedsnek, pedig keresztny firl volt sz. Teht az letemben volt j es rossz tapasztalatom is az ismerkedssel kapcsolatban. A msodik eset utn eldntttem, hogy soha tbbet nem imdkozok azrt, hogy az r rendelje ki nekem a legmegfelelbb szemlyt szmomra, mert becsapott. Legalbb is gy reztem. Mindezek utn meggetve reztem magam, azt fontolgattam, hogy soha nem fogok bele ilyen jelleg bartkozsokba. Ersen tartottam magam ezen elvemhez. Az id telt, s egyszer csak azon kapom magam, hogy pr hnapra a trtntek utn, gykeresen megvltozik a vlemnyem s az letem is. A sok kudarc ellenre r kellett jjjek, hogy az r szeret engem s megismerkedtem egy szemllyel, akit egy tborban ismertem meg. Termszetesen nem n kezdemnyeztem, mivel eleve elvetettem az ilyen tmval kapcsolatos dolgokat. Az illet is szrevette passzv hozzllsomat, s gymond kicselezett. szrevtlenl kzeledett, amibl nem tudtam leszrni szndkait. Aztn bartok lettnk, s kezdtem megvltozni. A bartaim is mondtk, hogy milyen vidm vagyok, s mindig csak mosolygok, amit n is szrevettem magamon, csak nem akartam bevallani magamnak. Annyira szerettem az illet trsasgban lenni, hogy mikor a tbor vgre jrtunk, fjdalmasan gondoltam az elvlsra. Olyan jl reztem magam vele s boldog voltam, hogy ennek a sok jnak a besznse nagyon elkesertett. A tbor ugyan vget rt, de az ismerkedsnk tovbb folytatdott. Ma mr ott tartunk, hogy frj s felesg vagyunk, s jobban szeretjk egymst, mint valaha. Ajndknak tartom ezt az r rszrl, s soha tbb nem fogom azt hinni, hogy elhagyott s nem szeret.