You are on page 1of 11

Pjm 3113 permainan hoki

alatan. . selepas 100 tahun permainan Hoki merupakan salah satu permainan yang popular di dunia. Kini. perubahan didapati dalam banyak peraturan. dan permukaan bermain dan ini telah menolong menambahkan kepopularan permainan hoki tanpa menukar bentuk asal atau cirinya. Ia mula dikenali di peringkat antarabangsa pada tahun 1890-an dan telah menjadi satu sukan demonstrasi hoki diperkenalkan sebagai satu permainan berlaku antarabangsa. Ia telah dipertandingkan di Sukan Olimpik secara tetap mulai tahun 1982 yang diadakan di Amsterdam. gaya bermain. di Sukan Olimpik pada tahun 1900 di Paris. hoki dimainkan di lebih kurang 112 buah negara oleh setiap lapisan masyarakat.PENGENALAN KEPADA PERMAINAN HOKI Kini.

american football dan lain-lain sehingga ada antara pemain yang bersara dan hidup dengan kecederaan yang lebih teruk untuk seumur hidupnya. .pengenalan peralatan sukan Hoki merupakan satu permainan yang merbahaya kerana setiap pemain menggunakan batang kayu dan bermain dengan bola kulit keras yang boleh bergerak selaju 140 – 160km sejam. ragbi. Tidak ramai yang menyedari bahawa terdapat permainan atau sukan lain yang boleh mendatangkan kecederaan seperti bola sepak. kecederan dalam hoki boleh dikurang dan keseronokan boleh ditambah jika permainan hoki dimainkan di padang yang sesuai dengan peralatan yang betul.

Kawasan diantara garisan belakang dengan garisan ialah 22.90 meter yang dikenali sebagai kawasan 23 meter. manakala bahagian sebelah garisan tengah ialah 22.)  .peralatan hoki -padang/gelanggang Setiap bahagian tengah dibahagi kepada dua lagi bahagian.90 meter.80 meter. di mana bahagian yang sebelah garisan gol ialah 22.

66 meter selari dengan garisan gol ditanda di tengah garisan 14.63 meter.peralatan hoki -bulatan jaringan-  satu garisan yang panjangnya 3.63 meter dilukis bermula dari garisan 3.66 meter ke garisan belakang.  dua suku bulatan berradius 14. . Bagi suku bulatan di sebelah kiri tiang gol kiri digunakan sebagai pusat. manakala suku bulatan di sebelah kanan tiang gol kanan digunakan sebagai pusat.

66 meter ketinggian tiang tengah ialah 2.peralatan hoki -pintu gol setiap pasukan mempunyai satu pintu gol gol diletak di tengahtengah garisan belakang gol dibuat dengan dua tiang tengah yang disambung dengan satu tiang mendatar (crossbar) Jarak diantara dua tiang tengah itu ialah 3.14 meter tiang tengah dan tiang mendatar berbentuk empat segi bujur berukuran 5.0 mm lebar dan dalam antara 5.0 meter – 7.5 meter semua tiang tengah dan tiang mendatar dicat putih       .

50m bendera diletak di luar sudut tiang bendera diperbuat daripada bahan lembut untuk menjaminkeselamatan pemain.    .peralatan hoki -tiang-tiang bendera empat tiang bendera diletak di setiap sudut padang permainan yang dikenali sebagai bendera sudut.20 meter hingga 1. tingginya diantara 1.

peralatan hoki -JARING- JARING  jajaring diikat kukuh kepada tiang  tegah dan tiang mendatar ring mempunyai 45 “mesh” mm dan berukuran berbentuk empat segi .

permukaan bola adalah licin bola berwarna putih (warna lain digunakan dengan persetujuan oleh kedua-dua pasukan)   berat bola : 156 g (min) – 163 g (max) lilitan bola : 224 mm (min) – 235 mm (max) BOLA .peralatan hoki -BOLA   sebiji bola keras. pejal atau kosong digunakan biasanya.

Kayu hoki hendaklah licindan tidak tajam di bahagian tepi. Bahagian rata di sebelah kiri kayu dipanggil muka kayu (face of the stick) dan hanya boleh digunakan dalam permainan.peralatan hoki -kayu hoki-       Kayu hoki yang rata di sebelah kiri dan berbentuk bulat di sebelahkanan. Bahagian lengkuk kayu di panggilkepala kayu yang berbentuk “J” atau “U”. . Tebal kayu dihadkan dan hanya bolehmelalui satu gelung berdiameter 51 mm. Kayu hoki diperbuatdaripada kayu dan berat tidak melebihi 737 g.