You are on page 1of 15

PENGENALAN

Tarian tradisional merupakan sejenis seni gerak yang mengandungi gerakan tubuh badan yang mempunyai unsur – unsur keindahan . Tarian dapat dipersembahkan melalui gerakan tangan , kaki , badan , mata dan anggota badan yang lain. Menurut kepada seorang ahli sejarah tarian dan muzik Jerman bernama C. Sachs telah memberikan definisi seni tari sebagai gerakan yang berirama. Seni tari adalah pengucapan jiwa manusia melalui gerak – geri berirama yang indah.

Tarian tradisional melayu

Tarian tradisional Melayu boleh terbahagi kepada empat kategori iaitu tarian istana, dramatari, tarian moden dan tarian rakyat.

Contoh tarian istana terdapat tarian asyik dan tarian gamelan.Tarian asyik merupakan tarian istana diraja Kelantan. Ia bermula di Pattani pada 1644 berikutan kehilangan burung kesayangan permaisuri. Dayang-dayang baginda mencipta tarian ini untuk menghiburkan hatinya yang sedang

berdukacita. Ia dibahagikan kepada 6 seksyen iaitu menama. Pada hari ini. berdiri dan berjalan. Manakala tarian seperti tarian mak yong.tarian jikey. tarian ini dipersembahkan semasa upacara rasmi dan festival.tarian randai dan sebagainya merupakan dalam kategori tarian dramatari yang dikenali sebagai satu cabang seni teater yang menggabungkan tarian. Tari yang paling penting yang dipersembahkan dalam Mak Yong ialah Mengadap Rebab yang mengambil masa dalam 10-15 minit dan dipersembahkan di setiap permulaan persembahan. Tiga alat muzik penting yang digunakan ialah rebab . Asyik bermaksud kekasih yang juga merupakan nama burung tersebut. Oleh itu tarian ini bersesuaian dengan gerak – geri bersifat lemah lembut dan penuh dengan ketertiban. duduk. opera. melutut. yang membuatkan cerita yang selalunya berkisar tentang putera dan puteri lagenda dari cerita dongeng orang dulu- . drama dan komedi. mencangkung. gambang dan gedombak. Semua watak dalam Mak Yong adalah perempuan kecuali 3 lelaki penari utama yang dipanggil Mak Yong. Ia juga turut dipersembahkan di majlis-majlis perkahwinan di istana Melayu.

Ia sering dipersembahkan di festival kesenian. upacara perkahwinan dan majlis-majlis keramaian.tarian canggung.dalam kategori tarian moden juga terdapat tarian yang popular seperti tarian joget. Di Melaka. Joget dipersembahkan oleh beberapa pasangan penari dengan pergerakkan kaki dan tangan yang lincah. dram dan rebab. Ada 16 pelakon dan diiringi oleh muzik tradisional yang terdiri daripada gong. joget dikenali sebagai Chakunchak. Tarian joget merupakan tarian kacukan Portugis yang dibawa ke Melaka semasa zaman perdagangan rempah.tarian cinta saying.Tarian .dulu.tarian zapin dan tarian inang.tarian kuda kepang dan tarian zapin. Ini berikutan tempo lagu joget yang selalunya laju. Di samping itu.Antaranya jogat adalah yang paling dikenali oleh rakyat kita. Tarian rakyat terdapat contoh seperti tarian ayam didik.

Keunikan Tarian Malaysia Posted by -$H!M@:$H@M!Mi. Kedah. permaisuri serta puteri sewaktu ketiadaan kerabat diRaja lelaki. yang mengisahkan zaman kegemilangan kesultanan Melayu .ayam didik merupakan berasal daripada gerakan berlaga ayam. Pulau Pinang dan bahagian utara Perak. Tarian ini dicipta oleh ahli tarian di negeri Perlis dan masyhur di kalangan masyarakat terutama di Perlis.in tarian Jenis Tarian Gambus Bharat Natyam Canggung Baghra Kuda kepang Inang Sumazau Ngajat Kipas Singa Balai Wau Bulan Zapin Negeri/Kaum Perak Semua Negeri (Orang India) Perlis Sikh Johor Melaka Sabah Sarawal Cina Cina Terengganu Kelantan Johor TARIAN MELAYU Mak Yong Tarian Mak Yong yang berasal dari Patani di selatan Thailand dicipta untuk hiburan kerabat DiRaja wanita. Tarian ini menggabungkan drama romantis. iaitu sejenis sukan yang diminati oleh orang Melayu pada masa lampau. Tarian ini diringi dengan nyanyian lagu ayam didik. serta tarian dan nyanyian tradisional dengan gaya yang menawan.

sebuah tarian yang terkenal di negeri Johor. gong dan angklung Zapin Pengaruh Islam ke atas tarian tradisional Malaysia boleh dilihat dengan ketara dalam tarian Zapin. Tarian ini. . pada mulanya digunakan dalam amalan berzikir yang bertujuan menyebarkan pengetahuan mengenai sejarah tamadun Islam. diiringi paluan gendang. yang diperkenalkan oleh para mubaligh dari Timur Tengah.Kuda Kepang Tarian Kuda Kepang dibawa ke Negeri Johor oleh pendatang dari Jawa. Para penari menggunakan kuda kepang untuk menggambarkan kisah kejayaan perjuangan suci Islam.

Tarian ini yang mana di persembahkan secara eksklusif oleh penari wanita boleh di pentaskan secara dalaman ataupun persembahan terbuka.Elemen Jawa boleh di lihat dari segi . dengan Wan Esah yakni adik perempuan kepada Bendahara Ali dari Pahang.Tarian Lilin Sebuah tarian yang dipersembahkan oleh penari wanita sambil menatang lilin di dalam piring kecil di atas telapak tangan mereka.Ia mula di persembahkan buat pertama kali di khalayak ramai di Pekan Pahang dalam tahun 1811 dalam upacara persandingan Tengku Hussain. dan memaparkan gerak-geri yang penuh dengan kelembutan Tarian Gamelan Tarian klasik ini mula di kesan di empayar Riau dan Lingga dalam kurun ke-17. Ianya mula di perkenalkan di Terengganu selepas Tengku Mariam iaitu seorang puteri di Pahang. mengahwini Tengku Sulaiman yakni putera kepada Tengku Zainal Abidin dari Terengganu. putera kepada Sultan Abdul Rahman yang memerintah Lingga.

. Secara estetikanya. main wau. Dahulu tarianini mengisahkan anak muda bermain-main wau di musim menuai. yang dipersembahkan oleh pasangan penari dengan gerak-geri pantas yang disulami pelbagai usikan. Kemeriahan tarian ini tergambar dalam gerak-geri penari-penari yang terdiri daripada anak muda lelaki dan perempuan. Tarian ini. rebana kayu dan lain-lain lagi. rebana ubi. Bersempena dengan permainan wau maka satu tarian yang diberi nama Cik Siti Wau Bulan telah dicipta. Joget Tarian yang paling terkenal di Malaysia ini adalah sebuah tarian yang meriah. berasal dari tarian tradisi Portugis yang diperkenalkan di Melaka sewaktu era perdagangan rempah di situ. rebana kertuk.seni tariantersebut. tarian ini adalah sangat cantik dan merupakan bentuk tarian yang paling kaya dari segi jenisnya dalam kebanyakan kostum tarian Melayu Tarian Cek Siti Wan Bulan Pada musim menuai di negeri-negeri sebelah Pantai Timur sering diadakan permainan seperti main gasing. dengan rentak yang agak laju.

ikan berenang.Tarian Asyik Tarian Asyik merupakan sejenis tarian Melayu klasik dari daerah . gajah berarak. lalu duduk bersimpuh dengan tertibnya. iaitu malam berinai dan malam berinai besar di Istana. Kemudian tampillah Puteri Asyik dan mereka pun mula menari. Tarian ini dimulai dengan sepuluh orang penari masuk ke dewan tarian terlebih dahulu . oleh itu tarian ini bersesuaian dengan gerak .geri bersifat lemah lembut dan penuh dengan ketertiban. Penari asalnya dalam pakaian berkemban. . Tarianasyik ini ditarikan dalam upacara perkahwinan. Raja Kuning iaitu Raja Perempuan yang memerintah Patani dalam tahun 1644 ada menyimpan 12 orang penari istana yang menyanyi dan menari dipanggil Asyik. Tarian Asyik biasanya ditarikan oleh inang remaja di istana. Asyik bererti kekasih.daerah di Kelantan yang ditarikan di istana raja . burung melayang. dengan tali pinggang dan mahkota kecil. alunan ombak laut. Tarian Asyik mempunyai rentak perlahan dan gemalai. Sesetengah pergerakan menyerupai tarian pementasan Mak Yong. Bahagian utama tarian Asyik terdiri dari duduk bersimpuh dengan gerakan membayangkan haiwan dan persekitarannya. dan sebagainya. Dari segi sejarah (Hikayat Patani). kerana ia ditarikan dihadapan raja dan permaisuri.raja Kelantan dan Patani.

Kedah. iaitu sejenis sukan yang diminati oleh orang Melayu pada masa lampau. Tarian ini dicipta oleh ahli tarian di negeri Perlis dan masyhur di kalangan masyarakat terutama di Perlis. Tarian Ceracap Inai dipersembahkan dengan hiasan seperti 'Bunga-bungaan Emas' dan bercahayakan api lilin yang memberikan erti membawa kepada sinaran kebahagiaan dan kesejahteraan. semasa baginda mudik ke hulu Sungai Muar. Tarian Ceracap Inai ada unsur-unsur 'menyembah duli' (sembah/ampun). Tarian Ceracap Inai ini dikaitkan dengan sejarah Kesultanan Melayu Melaka. Tarian ini asalnya ditarikan oleh bilangan penari yang ganjil atau ditarikan berpasangan oleh penari lelaki dan wanita dan boleh juga ditarikan oleh penari-penari wanita . merendahkan diri dan ditarikan pula kebiasaannya di hadapan 'Raja Sehari'/Pengantin. Tarian ini telah dicipta oleh satu kumpulan penari di Kangar. Tarian Ceracap Inai ini dikatakan berasal dari tarian istana dan ditarikan di hadapan Sultan dan Pembesar-pembesar negeri di dalam sesuatu keramaian. Tarian Ceracap Inai Tarian Ceracap Inai merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional yang terkenal terutamanya di Johor. Tarian Ayam Didik ini berasal daripada gerakan perlawanan melaga ayam iaitu satu permainan tradisional orang-orang Melayu dahulu. Perlis. Pulau Pinang dan bahagian utara Perak. Tarian ini diringi dengan nyanyian lagu ayam didik. Oleh kerana itu.Tarian Ayam Didik Tarian Ayam Didik merupakan sejenis tarian Melayu dikatakan berasal daripada gerakan berlaga ayam.

Kedua-dua penari itu akan bergerak seakan-akan singa di atas pentas yang disediakan. dan dentuman mercun yang dikatakan akan membawa tuah. Tarian ini amat terkenal di Kampung Baru Lenga. TARIAN CINA Tarian Singa Tarian Singa adalah sebahagian daripada tarian tradisional dalam adat warisan masyarakat Cina. Tarian Ulik Mayang Tarian Ulik Mayang ini berasal dari Negeri Terengganu. Dalam kesenian tarian Melayu. Batu 28. Ianya sebagai persembahan kepada penunggu laut supaya tidak mengganggu nelayan.Tarian singa ini akan diiringi oleh gong. . Kemuncak tarian ini apabila penari yang memegang mayang tidak sedarkan diri. yang mana penari akan meniru pergerakan singa dengan menggunakan kostum singa. Lenga di Daerah Muar.8 orang. Kostum singa itu dimainkan oleh dua penari iaitu seorang memainkan di bahagian hadapan dengan menggerakan kepala kostum. dram. Bilangan penari biasanya terdiri dari 5 . Dahulu Ulik Mayang dimainkan sewaktu musim puja pantai. Ulik Mayang ditarikan oleh 10 hingga 15 orang penari.sahaja. tarian ini mempunyai unsur-unsur pemujaan. Kemudian mayang pinang tadi akan berpindah tangan dari seorang ke seorang. Terlebih dahulu mayang pinang dipuja serta digoncang-goncang atas bekas kemenyan. manakala pasangan penari akan memainkan bahagian belakang kostum singa tersebut.

terutamanya bagi mereka yang berketurunan orang Cina. Kostum singa mereka menggunakan warna merah. Taiwan. Setiap negara tersebut mempunyai corak dan bentuk tarian yang berbeza. Jepun. Namun tarian ini lebih terkenal sebagai warisan orang Cina. Tarian Singa Utara adalah lebih banyak pergerakan akrobatik dan bertujuan sebagai hiburan.Korea. Dua tarian singa yang amat popular ialah "Tarian Singa Utara" dan "Tarian Singa Selatan". .Sejarah Sejarah singa dianggap sebagai pelindung dalam kebanyakan adat orang Asia. dan Vietnam. Tarian singa menjadi adat di negara China. jingga dan kuning (hijau bagi kostum singa betina).000 tahun lalu. Tarian Singa Utara adalah berasal dari bahagian utara China yang menggunakan tarian ini sebagai hiburan diraja. Thailand. kerana dikatakan sejarahnya bermula lebih 1.

.

Tarianklassik Bharata Natyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi. yang mana untuk menguasainya perlu mengambil masa bertahun-tahun kerana terdapat pelbagai gerakan tangan. Interpretasi umum untuk nama Bharata Natyam: . kaki dan mata yang harus dipelajari demi untuk mempersembahkan tarian warisan lama yang dihormati ini secara lengkap. Mohiniattam. Odissi. Sejarah Kebudayaan India telahpun wujud selama beribu tahun dahulu. Tarian ini berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India. Sabdam. Khatak. penuh dengan kegemilangan. Bharata Natyam ialah “seni bercerita”. dari sifat asalnya yang merupakan ekspresi menghambakan diri kepada tuhan-tuhan Hindu. Kathakali. Tarian itu banyak bersandarkan unsur keagamaan Hindu dan cerita daripada tulisan purba Sanskrit Natyashastra. tarian ini di persembahkan secara solo oleh seorang penari wanita. Jatiswaram.TARIAN INDIA Tarian Bharat Natyam Tarian Bharata Natyam merupakan salah satu gaya tarian klassik India. Padam dan Thillana. kebudayaan India sangat kaya dengan pelbagai jenis tarian suku kaum India. Daripada tujuh gaya klasiknya yang paling dikenali adalah Bharata Natyam. Secara tradisionalnya. Kuchupuddi dan Manipuri. Suatu persembahan yang lengkap dalamtarian ini merangkumi enam peringkat di kenali sebagai Alarippu. Peringkat-peringkat ini menggabungkan elemen Nritta atau tarian tulen dan Nritya ( TarianEkspressi ).Tarian India boleh dibahagikan kepada gaya klasik dan gaya tradisional. Dengan itu. Varnam.

namum begitu. Walaupun sebahagian besar penari Bharata Natyam pada masa itu adalah menari untuk tujuan hiburan. seni penari-penari di candi. Ini adalah bentuk tarian abad ke-20 rekonstruksi Cathir. tarian ini secara khususnya dilakukan oleh perempuan. peristiwa ini melahirkan penari-penari kategori baru iaitu rajanarthakis. Seorang devadasi harus memenuhi jiwa sendiri semasa menari dan berserah kepada Tuhan. pada tahun 1936 Rukmini Devi Arundale mendirikan sekolah Kalakshetra luar kota Madras untuk mengajar dan untuk mempromosikan muzik dan seni India. Bharata Natyam merupakan manifestasi daripada idea dahulu kala iaitu perayaan alam semesta yang kekal melalui perayaan dari keindahan tubuh manusia. Dia salah satu guru yang pertama memberi arahan kepada beberapa orang lelaki untuk mempersembahkan tarian Bharata Natyam. dan kedua ialah tandava iaitu aspek maskulin. Bharata Natyam sebagai bentuk tari dan muzik Carnatic menetapkannya dalam Bhakti. Rukmini Devi Arundale pula menarik perhatian Barat pada Bharata Natyam. Semasa zaman pertengahan. sedangkan lelaki. tarian gaya Natya Shastra adalah tarian suci dalam upacara Hindu untuk meninggikan rohani para penonton. Tarian yang suci ini telah hilang ditelan zaman. hanya pernah mengajar Bharata Natyam tanpa benar-benar melakukannya. disebut Nattuvanars.BHA (ekspresi) + RA (muzik) + TA (irama) + NATYAM (tarian) = Bharata Natyam Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India dan dikenali sebagai tarian kebangsaan India. Gerakan penari Bharata Natyam yang asli menyerupai gerakan api. upacara. Krishna Iyer adalah salah satu orang yang menaikkan status sosial Bharata Natyam dan mempopularkannya. Ia adalah salah satu dari lima gaya besar yang merangkumi Odissi iaitu unsur air. yang sama konsep dengan Yin dan Yang di budaya Cina. Bharata Natyam adalah tarian yang dipersembahkan secara solo dengan dua aspek. Setelah belajar Bharata Natyam selama tiga tahun. Cathir pula. dan Mohiniattam iaitu unsur udara.Tarian ini merupakan gaya tarian klasik India yang paling banyak diamalkan di Selatan India. Kejatuhan kerajaan Hindu di selatan menandakan kehilangan tarian gaya Natya Shastra. Beberapa teknik dalam Bharata Natyam boleh dikesan balik pada gaya Kaisiki. Tarian Bharata Natyam dan muzik Carnatic tidak dapat dipisahkan dalam sesuatu persembahan. Pada waktu itu. pertama ialah lasya iaitu wanita yang lemah lembut. . raja-raja setempat sering mengundang penari-penari di candi iaitu devadasi untuk menari di istana. merupakan turunan dari bentukbentuk tarian zaman dahulu. Bharata Natyam dikatakan merupakan perwujudan muzik dalam bentuk visual. E. dan sesuatu tindakan ketaatan. tetapi rajanarthaki menari untuk tujuan hiburan semata-mata.