You are on page 1of 2

Relaiile Spaniei cu Uniunea European

Spania a fost izolat n timpul dictaturii generalului Franco (1939-1975). Pn n 1955, Spania nu a fost nici mcar membr a ONU. Totui, n 1953, n contextul rzboiului rece, Spania ncepe s primeasc ajutor economic de la Statele Unite, semnal care contribuie i la ameliorarea relaiilor cu statele europene. n februarie 1962 guvernul spaniol solicit oficial s devin membru al Comunitilor Europene, solicitare primit cu ostilitate de majoritatea statelor membre. n cele din urm, este acceptat doar semnarea unui acord economic cu Spania.

Dup moartea lui Franco, n 1975, regimul autoritar a lsat loc unei guvernri democratice, cu regele Juan Carlos ca ef al statului. Noile condiii politice au deschis calea ctre aderarea rii la Uniunea European. n 1977 Spania i-a depus candidatura oficial pentru aderarea la Uniunea European. Acordul economic anterior a constituit un avantaj n cadrul negocierilor, foarte complicate datorit att situaiei economiei spaniole, ct i opoziiei Franei, care se temea de concurena produselor agricole spaniole. Astfel, negocierile de aderare au fost finalizate abia n martie 1985.

Spania s-a dovedit unul dintre cei mai consecveni sprijinitori ai integrrii europene. n timpul conferinei interguvernamentale din 1991, Spania a lansat conceptul de cetenie european i a propus introducerea unui fond de coeziune pentru a ajuta statele membre mai srace s ndeplineasc criteriile Uniunii Monetare Europene. Pe 20 februarie 2005, cetenii spanioli i-au dovedit nc o dat ataamentul pentru ideea european, Spania fiind primul stat membru al Uniunii Europene care s-a declarat prin referendum n favoarea Constituiei europene, cu o majoritate de 77%.

Spania este una dintre rile care au beneficiat cel mai mult de pe urma aderrii la Uniunea European, prin investiii masive din fondurile europene de dezvoltare, mai ales n ceea ce privete infrastructura, dezvoltarea rural i regional. n consecin, n ultimul deceniu economia spaniol a cunoscut o cretere substanial, devenind un model de dezvoltare pentru noile state membre. Prin constituia din 1978, Spania a fost mprit n 17 regiuni, care dein propriile lor autoriti alese, dar care au grade de autonomie diferite. Descentralizarea permite Spaniei s fie un actor foarte important n calitatea sa de membru al unei Europe a regiunilor".

O problem care continu s afecteze Spania o constituie tensiunile din nordul Spaniei, n ara Bascilor. Activitatea terorist a grupului separatist basc ETA continu, n ciuda efortului coordonat chiar la nivel european (mai ales prin cooperarea dintre Frana i Spania) pentru combaterea acestuia. Datorit poziiei sale geografice, Spania este o ar predilect de destinaie pentru imigranii venii n primul rnd din nordul Africii. O msur a guvernului spaniol de reglementare a situaiei imigranilor din Spania, la nceputul anului 2005, a fost criticat de majoritatea celorlalte state membre ca afectnd politica european asupra imigraiei. Atentatele teroriste de la Madrid din 11 martie 2004 au marcat profund politica european a Spaniei.

Anterior guvernul Aznar se dovedise a fi un susintor fidel al politicii americane i al interveniei Statelor Unite n Irak, n contrast cu poziia exprimat de Frana i Germania. Atentatele de la Madrid au determinat n mare msur schimbarea politic n Spania, prin victoria socialitilor, i o apropiere de nucleul european reprezentat de Frana i Germania. Tot atunci Spania a decis i retragerea trupelor sale care participaser la coaliia din Irak. Spania are o contribuie important n configurarea unei politici externe coerente a Uniunii Europene. Conferina euro-mediteranean, care a avut loc sub preedinia spaniol la Barcelona n nov. 1995, a consolidat dialogul politic cu rile din bazinul Mediteranei i a deschis perspectivele pentru crearea unei zone de liber schimb n ntreaga regiune.

Relaiile externe ale Uniunii Europene