You are on page 1of 6

MULTISENSORI Tokoh pendidikan yang mengutamakan kekuatan indera Dr Maria montessori, (Itali 1870 – 1956) mengatakan : “Pendidikan harus

disajikan dalam bentuk yang kondusif terhadap siswa melalui penginderaan”. Kumpulan kami akan menjalankan satu pendekatan

multisensori kepada seorang kanak-kanak pendidikan khas iaitu kepada Muhammad Asyraf Bin Rosli. Murid ini mempunyai masalah Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD). Kami ingin menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan keseimbangan tubuh badan.

Salah satu aktiviti yang boleh dijalankan ialah berjalan dengan menggunakan pedalo ( dengan alatan). Murid akan naik dan berdiri di atas pedalo . Hanya seorang murid sahaja yang boleh menaiki alat ini. Murid akan meletakkan kedua-dua kaki di atas pengayuh pedalo tersebut dan salah satu kakinya akan menekan pedalo tersebut seperti sedang mengayuh basikal. Kemudian diikuti kaki sebelahnya lagi. Aktiviti ini akan diulangi beberapa kali agar murid dapat mengimbangi badan mereka. Guru boleh membantu dan memantau murid sewaktu menjalankan aktiviti ini. Alat ini amat sesuai digunakan bagi melatih

keseimbangan tubuh badan.

Fungsi utama alat ini adalah untuk menguatkan otot-otot kaki dan tangan dan juga untuk membina keseimbangan dan koordinasi kaki dan tangan. Selain fungsi tersebut, terdapat beberapa objektif yang dapat diterapkan sepanjang murid ini melaksanakan aktiviti. Antaranya ialah untuk merangsang perkembangan minda kanak-kanak, memberi peluang kepada murid khas untuk relaks, eksplorasi dan ekspresi diri. Diharapkan dengan bantuan alat ini dan juga aktiviti yang sesuai mampu untuk membaikai Muhammad Asyraf Bin Rosli dari aspek keseimbangan tubuh badan.

Disediakan oleh ; (UNIT PISMP PK 3 JAN 2010)

Mukim Padang Terap Kiri. 06300. Kuala Nerang. : Terencat akal (minima) dan Masalah Pembelajaran Spesifik Tahun Pendaftaran Pendidikan Khas Umur Tarikh lahir Tempat lahir Bangsa Alamat : 2004 : 11 tahun : 7 Julai 2001 : Hospital Kuala Nerang : Melayu : Kampung Padang Nyior. Kedah Nama sekolah Nama Bapa Nama Ibu Pekerjaan bapa Pekerjaan ibu : Sekolah Kebangsaan Kuala Nerang : Rosli B Saad : Siti Nor Zalina binti Abdullah : Penyelia : Suri rumah .Maklumat Peribadi Nama Jenis Keperluan Khas Masalah lain : Muhammad Asyraf Bin Rosli : Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD).

. Murid akan meletakkan kedua-dua kaki di atas pengayuh pedalo tersebut dan salah satu kakinya akan menekan pedalo tersebut seperti sedang mengayuh basikal. Alatan ini adalah salah satu contoh pedalo untuk individu. Guru boleh membantu dan memantau murid sewaktu menjalankan aktiviti ini. Kemudian diikuti kaki sebelahnya lagi. Pedalo ini boleh digunakan juga sewaktu murid itu duduk bagi membina keseimbangan badan mereka.Berjalan dengan menggunakan pedalo ( dengan alatan) Murid akan naik dan berdiri di atas pedalo . Murid akan mengayuh alat ini dan mengimbangi badannya agar alat ini tidak terbalik. hanya seorang murid sahaja yang boleh menaiki alat ini. Aktiviti ini akan diulangi beberapa kali agar murid dapat mengimbangi badan mereka.

ukuran. dua pemegang tangan. . dan empat roda. Cara penggunaan : 1) Murid diminta untuk meletakkan kedua-dua belah kaki di atas pedal.Jelaskan spesifikasi peralatan yang telah dipilih dan akan digunakan (spt nama.) Nama Ukuran Berat alatan Berat maksimum murid Ciri-ciri : Pedal Walker (Pedalo) : 1m x 14. cara penggunaan dsb. 2) Murid dikehendaki untuk memegang pemegang disisi mereka untuk mendapatkan kestabilan.5cm : 9 lbs : 110 lbs : Mempunyai dua pedal.

Kegunaan / Fungsi : 1) Menguatkan otot-otot kaki dan tangan. 2) Membina keseimbangan dan koordinasi kaki dan tangan. . 4) Pergerakan yang dilakukan ialah pergerakan berjalan dan murid diminta untuk meneruskan pergerakan sehingga menunjukkan kemajuan. murid dikehendaki memberikan daya untuk memijak bahagian pedal yang berada di atas sehingga pedal di sebelah pula ternaik ke atas.3) Kemudian.

murid khas akan membuat eksplorasi ketika mereka menggunakan kaedah cuba jaya dalam mengimbangkan badan mereka semasa menggunakan pedalo. sentuhan dan rangsangan sendi murid dapat di rangsang seterusnya melibatkan tindak balas daripada murid khas tersebut. Selain itu. . penglihatan. eksplorasi dan ekspresi diri. Hal ini kerana kanak-kanak akan berfikir dan mencari jalan supaya mereka dapat mengimbangkan badan mereka dalam mengendalikan pedalo tersebut. Terdapat beberapa objektif yang dapat dikenalpasti dalam melaksanakan aktiviti multisensori ini iaitu penggunaan pedalo. Apabila murid khas berjaya mengimbangkan badan. Guru atau ahli terapi akan mengenalpasti tahap kebolehan murid khas dalam mengimbangkan badan. Sewaktu murid melakukan aktiviti. aktiviti ini dapat memberi peluang kepada murid khas untuk relaks. Tempoh masa pelaksanaan aktiviti ini ialah bergantung kepada tahap pencapaian murid dalam melakukan aktiviti tersebut. guru atau ahli terapi akan meminta murid khas kerap melakukan aktiviti di samping mempelbagaikan jenis alat dalam aktiviti yang dilakukan bagi menarik minat murid khas. guru atau ahli terapi akan memberi kata-kata semangat dan perangsang kepada murid khas. mereka akan berasa gembira sekali gus membina keyakinan diri dalam diri mereka bahawa mereka mampu melakukan aktiviti tersebut. murid khas akan berasa gembira apabila mereka berjaya mengimbangkan badan semasa menggunakan pedalo sekaligus mewujudkan ekspresi diri yang positif. Seterusnya. Ketika ini juga. Semasa murid khas melakukan aktiviti. mereka akan berasa tenang sewaktu diberikan motivasi oleh guru.Objektif Aktiviti Yang Dirancang Dan Tempoh Masa Pelaksanaan. Salah satu objektif aktiviti ialah aktiviti ini mampu merangsang perkembangan minda kanak-kanak. Ketika aktiviti ini juga. pendengaran. Objektif yang lain ialah membina kepercayaan murid khas dengan orang lain dan membina keyakinan diri dalam diri murid khas. Jika tahap murid khas dalam mengimbangkan badan adalah rendah. Guru atau ahli terapi akan menggunakan konsep ansur maju dalam melakukan aktiviti ini bagi mempertingkatkan kebolehan murid dalam mengimbangkan badan sekaligus membantu murid yakin terhadap kebolehannya.