You are on page 1of 24

Academia de Studii Economice Bucureşti, Faculatea de Comerţ

Analiza comparativă a imprimantelor

Grupa 313 Seria C

Teşuleanu Cristian Ţicamera Alexandru – Mihai Stochiţoiu Carmen Alexandra Tătaru Carlos

~0~

I.

Caracterizarea Merceologică a imprimantelor 1. Definiţie:
Imprimantă, s.f. (Inform.) Dispozitiv periferic prin intermediul căruia sunt extrase datele

din calculatoare prin înscrierea automată a caracterelor alfanumerice sau grafice pe hârtie. – Din fr. imprimante.

2. Clasificare: Imprimantele se pot grupa după următoarele criterii : a) Modul de conectare la calculator personal  Prin interfaţa serial  Prin interfaţa paralelă b) Culoare :  Monocrome  Color c) Sistemul de alimentare cu hartie :  Cu alimentare manual  Automate d) Tipului suportului utilizat :  Coală de hartie tipizată  Rulou de hartie  Folie transparent tipizată e) Formatul coalei de hartie  Format A3  Format A4  Formate speciale d) Principiul de funcţionare  Matriciale (cu 9, 18 sau 24 de ace)

~1~

Imprimantele matriciale Acest tip de imprimante realizează imprimarea pe hartie cu ajutorul unui cap de scriere compus din 9-24 de ace aşezate intr-o matrice şi acţionate electromagnetic de către microprocesorul specializat ce controlează activitatea aparatului. Costul pe pagină este scăzut ( obţinut prin adăugarea la preţul imprimantei a preţuluiconsumabilelor folosite şi impărţit la numărul total de pagini imprimat) Dezavantajele constau in :    Viteză mică de imprimare Rezoluţie scăzută Nivel ridicat al zgomotului produs ~2~ . din acest punct de vedere fiind cel mai lipsit de pretenţii tip de imprimată . Unele modele posedă si o memorie volatilă numită buffer care păstrează temporar datele primite de la calculator. Dintre avantajele acestui tip de imprimantă pot fi enumerate :    Construcţie relativ simplă care conduce la preţuri reduse . In faţa capului de imprimare se află o bandă impregnată cu tuş sau negru de fum numită ribon. Pentru modul text. imprimatele posedă o memorie nevolatilă in care sunt păstrate imaginile familiilor de litere şi corespondenţă cu codurile asociate fiecărui caracter alfanumeric in parte. Deplasarea capului ca şi avansul cu un rand al hartiei sunt realizate de 2 motoare electrice comandate de un microprocesor specializat. Termice  Cu jet de cerneală  Laser  Cu roată magnetic  Multifuncţionala 1. Utilizează o varietate largă de suporturi de imprimare.

Activitatea fiecărei duze este controlată de microprocesorul specializat care supervizează de alfel activitatea intregului aparat. d Cap imprimare. Imprimantele cu jet de cerneală Aceste tipuri de imprimante sunt calitativ superioare celor matriciale. distingandu-se printr-o viteză de tipărire mult mai mare.1 Imprimantă matricială 2. a Pompă. e Camera ventilaţie 1 1 picolitru = 0.000000000001 litri ~3~ . c Cartuşe cerneală. b Senzor cerneală. Duzele sunt dispuse pe 2 sau 3 randuri paralele.Fig. o rezoluţie foarte mare şi zgomot mai redus. Sunt dotate cu un cap de imprimare conţinand 50-300 de duze avand diametrul 50-70 µm prin care sunt eliminate picături foarte fine de cerneală (cu un volum de 10-40 picolitri1).

Când vibrează afara din orificiu. iar căldura vaporizează cerneala pentru a creea bule. iar în al doilea caz schimbarea capului de imprimare nu se realizează la fiecare înlocuire a rezervorului cu cerneală.Această tehnologie. patentată de Epson. mici rezistenţe crează căldură.Modul de tractare al hartiei a fost preluat de la imprimantele matriciale : tamburul de cauciuc preia hartia iar un motor acţionat de microprocesorul specializat face ca hartia să avanseze pe verticală. Astfel este impinsă mai multă cerneală din cartuş in capul de printare. Un cap de printare al unei imprimante tipice bubble jet are 300 sau 600 mici orificii. cerneala este impinsa prin micro-orificii pe hartie. toate acestea putând crea cate o picatura simultan. In timp ce bulele se măresc. odată cu înlocuirea acestuia. Atunci când cristalul vibrează in orificiu. in prezent există două tehnologii principale utilizate de producătorii de imprimante:  Thermal bubble . Un cristal este localizat in rezervorul de cerneală in spatele fiecarui micro-orificiu. se înlocuieşte automat şi capul de imprimare. Mişcarea pe orizontală a capului de imprimare se realizează de asemenea cu un motor prin intermediul unei curele de transmisie.folosită de producatori precum Canon si Hewlett Packard. Însa. această metodă este mai bine cunoscuta sub numele de bubble jet. Imprimantele color dispun de regulă de 2 capete de imprimare. În primul caz. Diferitele tipuri de imprimante cu jet formează picăturile de cerneală in diverse moduri. Când bulele se "sparg" se creeaza vid (vacuum). utilizează piezo cristalele. celălalt pentru imprimări color. La o imprimantă cu jet termică.  Piezoelectric . Cristalul primeşte o mică sarcină electrică care îi cauzează o vibraţie. ~4~ . fortează o cantitate mica de cerneală să iasă prin orificiu. unul pentru imprimăei alb-negru. trage cerneala din rezervor pentru a înlocui cerneala scoasă prin orificiu. Capul de imprimare poate fi solidar cu rezervorul de cerneală sau independent de rezervor. la epuizarea rezervorului de cerneală.

Principalele avantaje oferite de imprimantele cu jet de cerneală sunt:     Preţ mai scăzut decât cel al imprimantelor laser.2 Rezervoarele de cerneală Rezervoarele de cerneală sunt pentru imprimări alb-negru sau color. Rezervoarele de cerneală colosr sunt la rândul lor relizate în 2 variante constructive: compacte. ceea ce presupune înlocuirea unui sngur cartuş şi nu a întregului set.Fig. Ultima soluţie este mai raţională din punct de vedere economic şi ecologic. iar unele modele de imprimante se mai folosesc şi un rezervor special pentru imprimări de o calitate fotografică. Posibilitatea imprimării color la un preţ rezonabil al aparatului şi al consumabilor. Calitatea şi viteza imprimării mai bune decât cea a imprimantelor matriciale. deoarece consumul de cerneală nefiind egal. Nivel de zgomot mai redus decât cel al imprimantei matriciale. un rezervor se poate epuiza mai rapid decăt celelalte. Dezavantajul major al acestui tip de imprimantă constă în costul pe pagină mai ridicat decât la celelate tipuri de imprimante: ~5~ . conţinând în 3 compartimente corespunzătoare culorilor primare sau separate pe cele 3 culori primare. Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală posedă un alimentator automat cu hârtie.

Fig. respective 600X300 dpi până la 1200X600 dpi în mod color). 3 Imprmantă cu jet de ceneală 3. Imprimantele cu laser Imprimantele laser sunt cele mai performante aparate oferind cea mai mare viteză de tipărire. o rezoluţie de imprimare mult mai ridicată decât al celorlalte tipuri de imprimante şi cel mai redus nevel de zgomot. exprimat în decibel (45-50 dB (A)). respective color (600X600 dpi până la 1200X600 dpi în mod albnegru.  Viteza maxima de imprimare. A3) Rezoluţia maxima de imprimanre pe vertical şi pe orizontală în modul de lucru alb-negru. este cuprinsă între 80-600 cps. iar în ~6~ .1-7 ppm la tipărire alb-negru şi 1-5 ppm la tipărirea color. exprimată in caractere pe secundă –cps ( în modul text) şi în pagini pe minut –ppm ( în mod grafic).    Familiile de caractere (fonturi) rezidente în memoria nevolatilă:5-30 Capacitatea memoriei volatile (buffer-ului): 8-512 kb. respective 2.  Formatul maxim al hârtiei (A4. În schimb. Nivelul de zgomot produs. tipărirea color presupune costuri foarte ridicate.

Cu lampă cu halogen şi un rând de cellule cu cristale lichide ( imprimante LCD). Imprimantele GDI sunt foarte avantajoase ca preţ. Din punct de vedere al modului de formare a imafinii pe tamburul fotosensibil. numite imprimate GDI. În plus faţă de copiator. imprimanta laser este dotată de regulă cu o memorie volat7olatileare este păstrată imaginea cel puţin a unei pagini. Deoarece cantitatea de date este foarte ridicată( imprimarea efectuându-se pe pagini şi nu pe rânduri ca la celelalte tipuri de imprimante). deoarece celulele LCD sunt lente. fiind prevăzute cu aproape aceleaşi elemente constitutive. Denumirea provine de la faptul că driverul de imprimantă valorifică datele din GDI-ul (Graphic Device Interface) programului Windows şi le trimite gata prelucrate imprimantei laser. care peste anumite limite devin dăunătoare vieţii. Există imprimante care nu posedă o electronica propie pentru constituirea paginilor. imprimantele pot fi:    Cu diodă laser şi cu oglindă rotativă ( imprimante laser propiu-zise). Imprimanta laser se aseamănă cu un copiator electrostatic din punct de vedere al modului de realizare a imprimării.timpul funcţionării unele tipuri de imprimante laser produc ozon. transformându-le în imaginea paginii ce urmează a fi imprimată. Cu un rând de diode electroluminescente – LED Cea mai mare răspândire o au impriamantele cu diodă laser şi imprimantele cu LED – uri. iar celelalte sunt caracterizate de un preţ avantajos. fiecare ~7~ . În funcţie de variant constructive aleasă de producător. cartuşul de toner poate fi independent de cilindrul fotosensibil sau grupate compact într-un singur ansamblu. există o unitate electrocasnică numită Raster Image Processor(RIP). care preia datele provenind de la calculatorul personal. Impriamntele cu celule LCD nu au o viteză de tipărire ridicată. deoarece primele nu posedă practice nici un dezavanaj tehnic şi calitativ major. dar necesită un calculator personal foarte performant cu multă memorie nevolatilă iar imprimarea nu se poate realiza decât sub Windows.

variant având propiile-I avantaje şi dezavantaje. Viteza de imprimare. este cuprinsă între 600x600 dpi şi 1200x600 dpi. respective pe orizontală. Capacitatea casetei cu hârtie (100 – 500 pagini) ~8~ . Principalele caracteristici tehnic-funcţionale ale imprimantelor laser sunt:     Formatul maxim al hârtiei (A4. exprimată în pagini pe minut ( ppm ) ia valori cuprinse între 5 şi 45 ppm. A3). Rezoluţia maxima de imprimare pe vertical. exprimată în puncte pe inch.

Avantajul enorm pe care l-a adus „inventarea” conceptului de multifunctional a fost acela al economiei de spatiu. Fig.5 Imprimanta cu roată magnetic 5. care are la capătul fiecărei “petale” o literă sau un număr. Imprimanta Multifunctionala Este un dispozitiv care integreaza functii ce pot fi indeplinite de mai multe aparate separat. Imprimantele cu roata magnetica (daisywell) – conţin o roata in formă de ”floare”. unul cate unul. 4 Imprimantă laser 4. Roata se invarte rapid ca să poziţioneze caracterele adecvate pe panglică tuşată. „amprenta” pe care o lasa acest dispozitiv fiind limitata la dimensiunea ~9~ . Nu poate tipări grafică. Nivelul de zgomot produs¸ exprimat în decibel (dB) este situate între 40 şi 45. Fig.

Scanner (CIS sau CCD). Fax (incorporat. Tehnologii folosite de un multifunctional:   Imprimanta – optiunea de imprimare a documentelor. Fig. 3. Componentele unui multifunctional: 1. ar fi bine sa cumparati hartie special conceputa ~ 10 ~ . Scanner – optiunea de transformare a documentelor in fisiere digitale. Retea (optional.6 Imprimanta Multifuncțională 6. optional sau prin PC). Imprimanta (inkjet / laser / LED). 4.celei mai mari unitati componente a lui (de obice imprimanta). Daca lucrati la un proiect special si ati dori sa arate cat mai bine posibil. Copiator (alb-negru sau color). Hartia este totul Calitatea lucrarii este influentata de calitatea hartiei folosite. 2. placa retea incorporata). 5.

5. Letter. etc. Tipul hartiei folosite. II Enumerarea Caracteristicilor de calitate Cei mai importanti parametri ai imprimantelor. 6. indiferent de tipul lor constructiv sunt: 1. Marimea hartiei folosite: A4. coli cu texturi aparte. Este bine sa o respectam pentru buna functionare a imprimantei si realizarea unui document de calitate. 2. Imaginile sunt astfel redate mai clar. hartie de inalta rezolutie pt. 4. Hartia este intr-o continua diversificare : exista coli cu borduri elegante. cu atat avem certitudinea ca imprimanta este mai de calitate deoarece vitezele mai mari inseamna mecanica mai performanta. Cu cat viteza este mai mare. Realizarea fotografiilor. 5” x 7” precum si marimi alese de utilizator. Consumul in standby si in timpul imprimarii 8. coli cu insertii de bumbac. Nivelul de zgomot 10. DPI2-ul reprezinta calitatea tipariturii. Cu cat DPI-ul este mai mare cu atat calitatea atat a textului cat si a pozelor este mai bun. 7. hartie normala. A5. 3. Temperatura si umiditatea de functionare. B5. Dimensiunile imprimantei 2 DPI = Dots per inch (Puncte pe inch) ~ 11 ~ . 4” x 6”. De la 64 la 105 g/m2 sau hartie speciala de 270 g/m2 precum si multe altele in functie de imprimanta. Paginile pe minut (ppm) reprezinta viteza de imprimare. 9. Este un anumit tip de hartie pentru imprimantele cu jet de cerneala si un altul pentru imprimantele laser. Sursa de curent: adaptoare sau direct la sursa de curent (110V sau 220V). Puteti folosi toateacestea pentru a realiza o multime de proiecte interesante. care seamana cu diplomele sau certificatele. coli de culori atragatoare. Legal. Pe piata gasim o multitudine de medii de tiparire. LC-301).pentru imprimant ape care o aveti. Grosimea hartiei folosite. hartie pentru imprimantele cu jet de cerneala (ex.

Samsung (modelul SCX). Lexmark (modelul E 120n). am ajuns la rezultatul că fiecare dintre ele oferă pe piaţa românească modele cu 12arametric tehnico-funcţionali şi economici care variază în limite foarte largi. Un prim criteriu de selecţionare a fost viteza de imprimare alb-negru (ppm) : toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeaşi viteză de imprimare şi anume 35 . Hp (modelul Officejet8000). 13. Canon (modelul Pixima).11. etc. Epson(modelul Stylus Office). Selectarea sortimentelor pentru analiză Din gama sortimentală de imprimante existente pe piaţa românească am selecţionat pentru acest 12arame următoarele firme producătoare:. Analizând modelele existente în oferta de piaţă a acestor companii producătoare imprimante. Limbajul de tiparire (in cazul imprimantelor laser). ~ 12 ~ . III Analiza comparativă propriu zisă 1. Greutatea 12. Pentru a putea efectua o analiză a calităţii imprimantelor am ales sortimentele cu caracteristici de calitate compatibile. Memoria imprimantei. Xerox (modelul Phraser) si Brother (modelul DCP).

magenta.Prezentarea Specificaţiilor Tehnice ale imprimantei luate ca produs de referinţă: Epson Stylus Office B40W Fig. galben) Mărimea picăturilor: 2 pl (minim) cu tehnologia picăturii variabile de cerneală Sistemul de cerneală: Cerneală Epson DURABrite™ Ultra Imprimantă cu jet de cerneală ~ 13 ~ . fiecare culoare (cyan.7 Epson Stylus Office B40W  TEHNOLOGIA DE LISTARE Metoda de listare cu 4 culori. cap de listare Epson Micro Piezo™ Configuraţia duzelor: 384 duze negru / 128 duze.

Viteza de listare de fotografii de 10x15cm pe hârtie fotografică lucioasă Epson Premium în modul schiţă. software.4 GHz. Viteza de listare poate varia în funcţie de configuraţia sistemului.11**** **** Rata de transmisie va fi limitată la 802. tipul de hârtie utilizat şi conectivitate.11b/g – compatibilă cu 802. REZOLUŢIA DE LISTARE Până la 5760x1440 dpi optimizat pe suport adecvat. text color Până la 38 ppm** Fotografie 10x15 cm Aprox.  USB: INTERFAŢA USB Hi-Speed – compatibil cu specificaţiile USB 2. 20 s** **Viteza de listare (PPM) pe hârtie obişnuită A4 în modul cel mai rapid. folosind sistemul RPM (Resolution Performance Management)  VITEZA DE LISTARE A4. Viteza de listare nu include timpul de procesare pe calculatorul gazdă. 10BASE-T) ~ 14 ~ .3 (100BASE-TX. de modul de listare.11g şi va opera în banda de frecvenţă de 2. text negru Până la 38 ppm** A4. FUNCŢIE DE SECURITATE WIRELESS: WEP – 64 biţi WEP – 128 biţi WPA – PSK (TKIP) – compatibilă cu WPA2 WPA – PSK (AES) – compatibilă cu WPA2 MEMORIE TAMPON PENTRU DATELE DE INTRARE: 64 KB Ethernet Reţea LAN cablată IEEE 802. fără chenar. complexitatea documentului.0*** *** Cablu USB necesar pentru utilizarea împreună cu un PC/Mac (nu este inclus în pachet) Wi-Fi: Reţea LAN wireless IEEE 802.

20x25 cm. B5. dreapta. 13x18 cm. jos. stânga. GESTIONAREA HÂRTIEI Capacitatea: Intrare: 120 coli obişnuite A4 (64 g/m²) Mărimea suportului: A4. C6 Tipul de suport: Printre suporturile de listare Epson recomandate se numără hârtia simplă Premium pentru jet de cerneală. hârtia albă pentru jet de cerneală. hârtia fotografică lucioasă Marginea la listare: 0 mm sus. A6. 10x15 cm. jos. Plicuri: Nr. Letter. 9x13 cm. A5.10. prin setările personalizate din driver-ul de imprimantă***** *****Altfel 3 mm sus. Legal. DL.  CARTUŞELE DE CERNEALĂ 4 cartuşe de cerneală individuale Cartuşe de cerneală recomandate T1001 Black T1002 Cyan T1003 Magenta T1004 Yellow Disponibile de asemenea T0711H Black T0711 Black T0712 Cyan T0713 Magenta T0714 Yellow ~ 15 ~ . 13x20 cm. dreapta. stânga.

5x sau mai recent  GARANŢIE Garanţie standard de 1 an Prelungire opţională la 3 ani.3. ISO10561.4x/10.0 kg Nivelul de zgomot 5.9/10. dacă este disponibilă opţiunea  DATE GENERALE Dimensiuni (LxAxÎ) 435x250x161 mm Greutatea 4. 4.5 B (A). 16 W (copiere independentă. SPECIFICAŢIA ELECTRICĂ Consumul energetic Aprox. model letter) Aprox. 41 dB (A) (conform şablonului ISO7779 cu hârtie fotografică lucioasă Epson Premium/modul fotografic cu RPM)  Software Epson Web-To-Page Epson Easy Photo Print Epson Net EasyInstall ~ 16 ~ .5 W în standby Imprimantă conform standardului ENERGY STAR® Tensiunea 220-240V curent alternativ  SISTEME DE OPERARE Windows 2000/XP/XP-x64/Vista. Mac OS 10.

Hp Officejet 8000 Epson Stylus Office Canon Pixima Ip 3600 Samsung SCX 4521F Lexmark E120n Xerox Phraser 3117 Brother DCP 165 C 1200x1200 C4 : Manipulare standard hârtie la intrare (coli) 250 C5 : Nivel zgomot (db) C6: Greutate (kg) Preţ (ron) 38 5.9 4. 6.2 551 387 1200x6000 35 30 100 38 7 430 ~ 17 ~ . Selectarea caracteristicilor de calitate pentru analiza comparativă Caracteristicile de calitate folosite pentru analizarea produselor alese sunt:  C 1 : rezoluţie (dpi)  C 2 : viteza de imprimare color (ppm)  C 3 : viteza de imprimare alb-negru (ppm)  C 4 : manipulare standard a hârtiei la intrare  C 5 : nivelul de zgomot (db)  C 6 : greutatea aparatului (kg) Tabel nr. 5. color (ppm) 34 1.2. 3.6 406 600x600 35 20 200 40 5 480 600x600 600x600 35 35 32 28 150 150 49 40 6. 7. Produsele studiate C1 : Rezoluţie (dpi) C 2: Viteza de imprimare alb-negru (ppm) 35 C3: Viteza de imprim. 2.c rt.Caracteristicile de calitate ale produselor supuse analizei Nr. 1.2 611 5760x1440 35 32 120 41 4 557 5760x1200 35 20. 4.5 150 41 5.

Calcularea coeficienţilor de importanţă (ponderilor) Caracteristici I C1(Rezolutie-DPI) C2(Viteza de imprimare alb-negru) C3(Viteza de imprimare color) C4(Manipulare standard a hartiei la intrare) C5(Nivel de zgomot-db) C6(Greutate aparat-kg) Punctajul acordat de specialişti II 10 9 III 10 9 IV 10 9 Si Pi 10 9 40 36 0.2 .174 7 8 7 8 30 0.134 p 1 6 i 1  201 ~ 18 ~ .179 9 8 9 9 35 0.164 0.199 0.149 8 6 9 7 8 7 8 7 33 27 T   si 1 6 0.Tabel Nr.

9 4.5 20 32 28 30 0.16  64.179  32  0.13 611 557 406 480 551 387 420 - Calcularea Indicatorului Sintetic al Calităţii 250 41 IcH/P= 35  0.19  120  0.13=0.941 35 32 5760 1440 IcC/P=  35 35 5760  0.179  34  0.  20 600 600 200 41 IcS/P= 35  0. 7.19  120  0.2 7 0.731 35 32 120 ~ 19 ~ .14 Preţ C5 C6 :Nivel :Greutate (ron) zgomot (kg) (db) 1.174  1200 xx1200  0.19 35 35 35 35 35 35 35 0. 8.coli) 34 250 32 20.2  0.2 4 5.14  38  0.9  0. 3.13 =0.13 =0.16  64.174  5760x1440  0.6 5 6.179  32  0.179 C3: C4 : Manipulare Viteza de standard imprimare hârtie la color intrare (ppm) (nr.14  41  0.859 32 x1440 120 41 . 6.9  0.crt. Produse C1 : C2 : Rezolutie(dpi) Viteza de imprimare alb-negru (ppm) 1200x1200 5760x1440 5760x1200 600x600 600x600 600x600 1200x6000 0.16  54.747 35 600 600 41 IcL/P= 35  0. 4.5  0.174 120 150 200 150 150 100 0.13=0.Centralizarea datelor Nr.174  57601200  0.Tabel nr.19  150  0.179  20. 5.174  5760x1440  0.14  40  0.16  546  0.16 5. 2.3.14  49  0.19  150  0. Hp Officejet Epson Stylus Canon Pixima Samsung SCX Lexmark E 120n Xerox Phraser Brother DCP Ponderi (%) 38 41 41 40 49 40 38 0.

699 Calculul Indicatorului Sintetic al Calitatii Şi Eficientei Economice ( RAPORTUL CALITATE/PREŢ) IcH/P= =0.179  20. 480 35   =0.179  30  0.14  38  0.14  40  0.174  5670 x1440  0.859 0.777 1200 600 41 IcB/P= 35  0.16  649  0.731 0. 2  0.Ordonarea după indicatorul sintetic al calităţii Produsul Epson Stylus Office B40 W HP Office-jet Canon Pixima Xerox Phraser Samsung SCX Lexmark E120n Brother DCP Valoarea indicatorului I c 1 0.19  100  0.174  1200 x1200  0.13 =0.941 0.13 32 5760 x1440 .19  120  0.179  34  0.747 0.857 557 35 250 41 x35  0.19  120  0.179  32  0.16  546  0.13 32 x1440 120 41 . 4.174  57601440  0.13  =0.16  542  0.IcX/P=  35 35 28 600 600  0.19  150  0.14  38  0.866 ~ 20 ~ .699 35 32 120 Tabel nr.179  32  0.16  74  0.5  0.13 x . = 1. 611 IcC/P= 557 x 406 35 35 5760  0.14  x 120 40 41  0.777 0.16  4 4.174  57601200  0.174  57601440  0.178 IcS/P= 557 35 20 600 600 200 41 x  0.19  150  0.14  41  0.

13 32 x 120 .866 0.13 35 32 120 420 =0.927 0.174  57601440  0.16  442  0.16  74  0. Apoi după ce s-au stabilit caracteristicile de caliate și ponderea lor s-au centralizat datele necesare calculului indicatorului sintetic al calității.174  5670 x1440  0.927 Tabel nr.178 1 0.857 0.16  649  0. După acest calcul au reeșit următoarele rezultate: ~ 21 ~ .409 1200 600 41 IcB/P= 557 x35  0.179  30  0. 551 35    =0.19  100  0.5.19  150  0.179  32  0.738 3.738 IcX/P= 557 x 307 35 35 28 600 600  0.174  57601440  0.409 1.Ordonarea după indicatorul sintetic al calitaţii şi eficienţei economice: Produsul Xerox Canon Pixima Epson Brother Dcp Samsung HP Lexmark Valoarea indicatorului 1.19  150  0.14  40  0.179  32  0. =1.13 x 120 41 .IcL/P= 557 35 600 600 41 x  0.14  49  0. Concluzii Pentru efectuarea analizei comparative in prima parte a fost prezentat produsul de referinţă: Epson Stylus Office B40W impreună cu descrierea sa amănunţită şi restul produselor comparate.14  38  0.

8 0. Dar după ce efectuam și al doilea calcul care include și eficiența economocă și intervine și prețul produselor imprimanta Epson cade pe locul 3.5 0.1 0. Ordonarea după indicatorul sintetic al calității  Din acest grafic.9 0.6 0.7 0. Ordonarea după indicatorul sintetic al calitaţii şi eficienţei economice Xerox Canon Epson Brother DCP Samsung HP Lexmark ~ 22 ~ .3 0.4 0. imprimanta Epson Stylus Office B40W din punct de vedere al calității iese caștigătoare și confirmă alegerea ei ca produs de referință. Iar pe primul loc in noul grafic avand cel mai bun raport caliate/preț este Xerox Phraser.2 0.1 0 Ordonarea după indicatorul sintetic al calității Epson HP Canon Xerox Samsung Lexmark Brother Grafic 1.

html 5. http://www.p2. http://ro. Merceologie industrială. 1999. http://h10010.pdf ~ 23 ~ .ilocal. Redeş Alexandru.com/wwpc/us/en/sm/WF06b/18972-18972-236251-11566543328074-3760400-3760401-3760404.contabilizat. http://www.com/imprimanta-multifunctionala-imprimanta-inkjet-imprimanta-lasercartus-imprimare-scaner---un-accesoriu-indispensabil-la-birou-si-acasa-s.www1.wikipedia. Petrescu Viorel.hp.epson. 2. http://www.ro/file/cursuri_de_perfectionare/contabilitate_si_gestiune/Aprecierea %20calitatii%20marfurilor%20alimentare%20si%20nealimentare%20caiet%20de%20lucrari %20practice/cap6.com/laser-printer1.org/wiki/Imprimant%C4%83 6.BIBLIOGRAFIE 1.howstuffworks.htm 3.html 7. Editura Eficient.ro/content/RO/ro_RO/products/business_inkjet_printer/product_spec/ROU -Product-Specification-B40W-RO.info-ghid.htm 4. http://computer. Bucureşti.