Cuprins

1.Prezentare generala......................................................................................2 2.F.E.D.R.-Fondul European de dezvlotare regionala....................................5 3.F.S.E.-Fondul social european ....................................................................7 4.F.C.-Fondul de coeziune..............................................................................8 5.F.E.A.D.R.-Fondul European pentru agricultaura si dezvoltura rurala.......9 6.F.E.P.-Fondul European pentru pescuit.....................................................12 7.Bibliografie................................................................................................14

2

daca e o regiune prospera ori saraca. o zona urbana sau rurala. reconversia zonelor afectate de declin industrial. Astfel.5 milioane de euro. respectiv cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti. tara noastra beneficiaza de cateva zile de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea Uniunii Europene incepand cu acest an pana in 2013. fiecare contribuabil va cotiza pentru suma cu care Romania va contribui la bugetul UE. Chiar daca banii nu vor fi atrasi in proiecte in tara. In aceste conditii coeziunea economica si sociala este necesara. De la data largirii acesteia cu inca noi 10 membri. Obiectivul global se sprijina pe trei obiective specifice. iar programele operationale vor avea mai multe organisme 3 . fiind totodata si unul din principalele obiective ale Uniunii Europene. are puterea unei piete interne a 25 de state membre cu peste 454 milioane locuitori care locuiesc in 254 de regiuni . Romania va primi bani si va trebui sa-i cheltuiasca. Insa nu toti europenii au aceleasi avantaje si sanse de succes in termeni socio-economici. la periferia Uniunii Europene sau intr-unul dintre centrele sale economice. o zona aflata in expansiune sau declin economic. altfel. Coordonatorul autoritatilor de management care vor gestiona fondurile structurale este Ministerul Finantelor Publice. Insa acesti bani au destinatii precise. insertia profesionala a tinerilor sau promovarea dezvoltarii rurale. la 1 mai 2004. Raportand suma la cele sapte zile ale saptamanii.FONDURILE EUROPENE POST-ADERARE PREZENTARE GENERALĂ Uniunea Europeana este una dintre regiunile cele mai prospere din lume. in scopul promovarii regiunilor cu intarzieri in dezvoltare. Diferenta este facuta de zona in care locuiesc . Fondurile structurale ale Uniunii sunt gestionate de catre Comisia Europeana si au ca destinatie finantarea masurilor de ajutor structural la nivel comunitar. exista pericolul pierderii lor. dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza. vor trebui cheltuiti zilnic 8. Aceste fonduri vor trebui gestionate eficient si trebuie sa ajunga acolo unde este nevoie pentru dezvoltare. precum si perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman. combaterea somajului de lunga durata.

finantat cu 15% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune. Sarcinile. B. Ministerul Finantelor Publice. al Muncii. Administratia Publica si Ministerul Integrarii Europene. Conform articolului 159. in scopul realizarii coeziunii economice si sociale. urmat de Ministerul Transporturilor. si are 3 obiective: A. implementarea politicilor Comunitare.de management. Politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene este. Ministerul Integrarii Europene. Competitivitatea regionala si ocuparea fortei de munca este al doilea obiectiv. Ministerul Agriculturii. care vizeaza regiunile care nu sunt eligibile in cadrul obiectivului de convergenta. inainte de toate. la propunerea Comisiei Europene si cu asentimentul Parlamentului European. in particular a Pietei Unice. cooperarea transfrontaliera si cea interregionala. Comunitatea actioneaza prin Fondurile Structurale. o politica a solidaritatii. Ministerul Mediului. Astfel. obiectivele prioritare si organizarea Fondurilor Structurale sunt definite de Consiliu. C. care vizeaza regiunile din statele membre ale Uniunii Europene care au un PIB/locuitor mai mic decat 75% din media comunitara si regiunile care intra sub asa numitul "efect statistic". Pentru programarea 2007-2013 exista trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv: -Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR) -Fondul Social European(FSE) 4 . Tratatul contine prevederi pentru coordonarea politicilor economice. Primul dintre acestea ar fi Ministerul Economiei si Comertului. precum si pentru utilizarea Fondurilor Structurale existente si a Fondului de Coeziune.Convergenta este un obiectiv finantat cu 80% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune. pentru sprijinirea atingerii acestor obiective generale. Cooperarea teritoriala europeana este obiectivul finantat cu doar 5% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune se refera la cooperarea transnationala. Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni. Fondul de Coeziune si alte instrumente financiare.

Parteneriatul implica o colaborare cat mai stransa intre Comisie si autoritatile corespunzatoare. c. consecinta a acestui lucru este ca ramane la latitudinea autoritatilor de management desemnate de catre statele membre sa selectioneze proiectele ce vor primi finantare si sa supravegheze implementarea lor. la nivel national. State Membre si Comisie.Subsidiaritatea care a fost stabilita prin Tratatul de la Maastricht. Implementarea fondurilor structurale se bazeaza pe un numar de principii. regional sau local in fiecare stat membru de la faza pregatitoare pana la implementarea masurilor.Concentrarea masurilor pe obiectivele prioritare pentru dezvoltare. Aplicarea principiului concentrarii a condus la stabilirea unui numar limitat de arii de interventie. Ele finanteaza programe de dezvoltare regionala multianuale trasate impreuna de regiuni. b. regionale si locale in scopul dezvoltarii regiunilor lor si a pietei muncii. respectiv: -Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala (FEADR) -Fondul European pentru Pescuit (FEP) Fonduri Structurale nu constituie o sursa unica de finantare in cadrul bugetul Uniunii. Interventia FS este concentrata pe acele teritorii sau populatii care se confrunta cu cele mai mari dificultati. acest lucru inseamna ca o autoritate superioara nu va putea sa actioneze daca un obiectiv este atins in mod satisfacator la un nivel inferior. in termeni generali. pe baza orientarii propuse de Comisie pentru intreaga Uniune Europeana. dupa cum urmeaza: a. Fondurile Structurale nu finanteaza proiecte individuale separate.-Fondul de Coeziune (FC) si doua Actiuni Complementare.Aditionalitatea sau coerenta externa conform careia ajutorul structural al UE trebuie sa fie aditional si nu sa inlocuiasca resursele angajate deja de catre autoritatile nationale. d. 5 . ci fiecare fond acopera zona sa tematica specifica.

zonele urbane in dificultate. zonele aflate in criza. in principal: promovarea dezvoltarii si ajustarii structurale a regiunilor a caror dezvoltare este ramasa in urma si sustinerea reconversiei economice. imbunatatirea legaturii intre IMM-uri. redezvoltarea si dezvoltarea zonelor cu probleme structurale. antreprenoriat. inovare.R. Actiuni care vor fi finantate prin FEDR sub obiectivul Convergenta: a) Cercetare si dezvoltare tehnologica. d) Mediu.FONDURILE STRUCTURLE .Fondul European de Dezvoltare Regionala (European Regional Development Fund – ERDF) A fost infiintat in 1975 si a devenit principalul instrument al politicii regionale a Comunitatii. Obiectivele FEDR sunt. sprijin pentru concilierea efectelor 6 . a parteneriatelor public-privat. b) Societatea informationala inclusiv dezvoltarea infrastructurii de comunicatii electronice. investitii in infrastructura. imbunatatirea accesului si dezvoltarea serviciilor publice on-line. prevenirea. controlul si lupta impotriva secetei. dezvoltarea potentialului autohton prin masuri de sprijin la nivel regional si local. in principal prin investitii cu prioritate in IMM-uri. ajutor pentru CDI in special in domeniul IMM-urilor si al transferului tehnologic. tratamentul apelor reziduale. inclusiv investitii legate de furnizarea de apa si managementul deseurilor. calitatea aerului. atunci cand asemenea actiuni nu sunt acoperite de FSE. hranirea antreprenoriatului si a inovarii. dezvoltarea de retele de afaceri. inclusiv regiunile industriale in declin.F. c) Dezvoltarea initiativelor locale si ajutor pentru crearea de servicii pentru crearea de noi locuri de munca. precum si zonele dependente de pescuit sau de servicii. sprijin pentru furnizarea de servicii grupurilor de IMM-uri. preventia si controlul integrat al poluarii.D. Prin FEDR vor fi finantate investitii productive care sa contribuie la crearea si salvarea de locuri de munca. educatia universitara si centrele de cercetare-dezvoltare. inclusiv intarirea capacitatilor de cercetare si dezvoltare tehnologica si integrarea acestora in Zona Europeana de cercetare. inclusiv infrastructura.E.

utilizarea comuna a resurselor umane si utilitatilor pentru cercetare-dezvoltare. in primul rand prin: a. f) Activitati turistice. promovarea si prezervarea mostenirii culturale. sanse egale. protectia patrimoniului. culturii si a comertului trans-frontalier. sprijin pentru imbunatatirea serviciilor turistice prin servicii de inalta calitate si incurajarea turismului durabil. i) Investitii in energie. In plus.schimbarilor climaterice. inclusiv dezvoltarea si implementarea planurilor pentru prevenirea si lupta cu riscurile naturale si tehnologice. Actiuni care vor fi finantate prin FEDR din obiectivul Cooperare europeana teritoriala: 1. retele de comunicare si informare si servicii precum si la sisteme trans-frontaliere de apa. pot fi finantate masuri legate de promovarea integrarii pietelor de munca trans-frontaliere. deseuri si energie. j) Investitii in educatie inclusiv training vocational care contribuie la cresterea atractivitatii si calitatii vietii. refacerea locurilor contaminate si a terenurilor parasite. inclusiv protectia. d. strategii integrate pentru transport curat care va contribui la imbunatatirea accesului pasagerilor la servicii de calitate. a initiativelor de angajare locala. Dezvoltarea activitatilor economice si sociale trans-frontaliere prin elaborarea de strategii comune pentru dezvoltare teritoriala durabila. e) Prevenirea riscurilor. cultura si educatie. reabilitarea mediului fizic. Incurajarea protectiei comune a mediului. b. dezvoltarea infrastructurii culturale in sprijinul dezvoltarii socio-economice h) Investitii in transport. Dezvoltarea colaborarii si a capacitatii de utilizare comuna a infrastructurii in special in domenii ca sanatate. c. Reducerea izolarii prin imbunatatirea accesului la transport. turismului. g) Investitii in cultura. 7 . formare si incluziune sociala. inclusiv imbunatatirea retelelor transeuropene si a legaturilor cu retelele TEN-T. inclusiv promovarea valorilor naturale ca potential pentru dezvoltarea unui turism durabil. Incurajarea antreprenoriatului si dezvoltarea IMM-urilor. promovarea biodiversitatii si protectia naturii.

Fondul Social European (European Social Fund .E. imbunatatirea accesului la retele trans-europene. 8 . In scopul de a intari coeziunea economica si sociala si de a contribui la implementarea "Strategiei europene privind ocuparea fortei de munca". prevenirea riscurilor. d. protectia impotriva inundatiilor. centre de cercetaredezvoltare. Cresterea adaptabilitatii lucratorilor. prin cresterea mobilitatii lor si prin facilitarea adaptarii la schimbarile industriale. crearea de retele stiintifice si tehnologice legate de dezvoltarea echilibrata a zonelor transnationale. b. FSE are ca sarcina imbunatatirea oportunitatilor de angajare pentru someri si muncitori in Piata Unica. Dezvoltarea cooperarii transnationale. c. Rata maxima de interventie comunitara este de 85% pentru FEDR. etc. In cadrul obiectivelor "Convergenta" si "Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca". in particular prin instruire vocationala si reinstruire.S. a cutremurelor si a avalanselor. precum si prin sistemele de recrutare. imbunatatirea accesului local si regional la retele si platforme nationale si transnationale. zonelor costale. inclusiv cooperare bilaterala intre regiunile maritime prin finantarea retelelor si a actiunilor care sa conduca la dezvoltarea teritoriala integrata in urmatoarele domenii: a.ESF) A fost infiintat in 1958. managementul apelor inclusiv protectia bazinelor riverane. a intreprinderilor si antreprenorilor in vederea anticiparii si aplicarea unui management al schimbarii economice. centre de excelenta. inclusiv crearea de retele de universitati. .F.2. promovarea comunicatiilor si tehnologiei informatiilor. FSE va sprijini actiuni legate de: 1. resurselor marine si a serviciilor de aprovizionare cu apa. Prin intermediul sau se acorda sustinere financiara actiunilor de formare si reconversie profesionala ca si celor vizand crearea de noi locuri de munca.

c) Domenii care se pot dezvolta durabil si care prezinta beneficii evidente in ceea ce priveste protectia mediului .F.C. 4. Domenii de interventie ale acestui instrument financiar sunt: a) Retelele trans-europene de transport. prevenirea somajului. in special proiecte prioritare de interes european identificate in Decizia nr.. Rata maxima de finantare prin Fondul de Coeziune este de 85% din cheltuiala publica pe proiect. Imbunatatirea accesului la angajare si incluziune sustenabila pe piata muncii a persoanelor inactive. Intarirea incluziunii sociale a categoriilor dezavantajate in vederea integrarii durabile a acestora pe piata muncii si combaterea tuturor formelor de discriminare pe piata muncii. . b) Proiecte majore de infrastructura de mediu. In prezent acopera Spania. Intarirea resurselor umane. 1692/96/EC. Fondul de Coeziune nu co-finanteaza programe. in timp ce proiectele sunt administrate de autoritati nationale si supervizate de un Comitet de Monitorizare.2. Fondul este rezervat Statelor Membre care au introdus "programul de convergenta" si al caror PIB pe locuitor este sub 90% din media Comunitatii.Fondul de Coeziune A fost creat de Tratatul de la Maastricht in 1992 pentru a furniza contributia financiara necesara proiectelor din domeniul mediului si a retelelor trans-europene de infrastructura de transport. Decizia de a finanta un proiect este luata de Comisie. Spre deosebire de Fondurile Structurale prezentate mai sus. Grecia. care sunt clar identificate de la inceput. in special a celui pe termen lung si in randul tinerilor. in acord cu Statul Membru beneficiar. Irlanda si Portugalia. ci furnizeaza finantare directa pentru proiecte individuale. incurajarea imbatranirii active si prelungirea duratei de activitate. Fondul de Coeziune intervine pe ansamblul teritoriului national pentru a co-finanta mari proiecte in materie de mediu si retele de transport trans-europene si a permite astfel 9 . 3.

FEADR a fost infiintat in 1958 si finanteaza masuri de dezvoltare rurala si ajutoare pentru fermieri. Investitii in holdinguri agricole. Mai mult. Sprijin de inceput pentru tineri fermieri.F.A. majoritatea legate de dezvoltarea rurala. . Este corespondentul Fondului SAPARD.E. Actiunile care vor fi finantate prin FEADR sunt: a. b. 10 . Potrivit Reglementarii Consiliului Europei nr. in special in regiuni cu intarzieri in dezvoltare.ca aceste costuri ale lucrarilor sa nu perturbe eforturile bugetare interne necesare satisfacerii exigentelor uniunii economice si monetare. FEADR fiind un fond european postaderare. 1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune s-au creat doua fonduri europene pentru agricultura. Investitiile care vor putea primi fonduri nerambursabile prin FEADR nu sunt stabilite cu exactitate. in acest moment exista propuneri pentru stabilirea acelor investitii eligibile. numite FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) pentru finantarea masurilor de marketing si FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) pentru finantarea programelor de dezvoltare rurala.R. procesare si marketing al produselor agricole si forestiere si dezvoltarii potentialului local in zonele rurale.Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este actiunea complementara destinata politicii agricole comune a Uniunii Europene. Este destinat imbunatatirii eficientei structurilor de productie. pe care si tara noastra o va urma odata cu integrarea in Uniunea Europeana consta intr-o serie de masuri.D. Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala poate fi accesat dupa integrarea Romaniei in Uniunea European... Politica Agricola Comuna. Fondul ajuta aceste tari sa se conformeze normelor europene in aceste domenii. accesibil insa statelor membre ale UE are ca obiective sustinerea pietei produselor agricole si promovarea restructurarii agriculturii comunitare. spre deosebire de Programul SAPARD care este un fond european de preaderare.

asociatiilor de fermieri. Procesarea si marketingul produselor agricole.25 miliarde euro (45% din total) 11 .000 miliarde lei vechi) pentru perioada 2007 . Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier = 3. Dezvoltarea si promovarea padurilor. in functie de tipurile de investitii care vor fi realizate. La acesti bani se adauga contributiile statului roman. consiliilor locale.se adreseaza mult mai multor beneficiari. Instruire profesionala.2013. Conform negocierilor dintre Romania si Uniunea Europeana. intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul agricol si silvic (dar si din servicii si mica industrie). dar au ceva in plus : . Alocatii compensatorii pentru zone dezavantajate.5 miliarde euro (262. f. Fondurile pentru Dezvoltare Rurala se adreseaza deopotriva micilor fermieri. proprietarilor de paduri. agricultorilor din zona de munte. Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala urmareste patru axe de dezvoltare: Axa 1: Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier Axa 2: Imbunatatirea mediului si a peisajului natural Axa 3: Imbunatatirea calitatii vietii in spatiul rural si incurajarea diversificarii economiei rurale Axa 4: Leader 1.07 miliarde de euro pe an. d .c. ceea ce inseamna 1. e. Masuri pentru adaptarea si dezvoltarea zonelor rurale.vor putea fi obtinute mai simplu. tara noastra va beneficia de circa 7. Masuri de agro-mediu.Sprijin pentru scheme de pensionare anticipata. unitatilor de procesare. tinerilor. inclusiv micilor fermieri si intreprinzatori . i. Fondurile pentru Dezvoltare Rurala reprezinta banii europeni care vor dati Romaniei pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala. g. h. Fondurile pentru Dezvoltare Rurala sunt asemanatoare cu fondurile SAPARD.

Ajutor de Stat o Fondurile pentru Dezvoltare Rurala vor veni prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP . Programul LEADER = 0. in principal zona de munte (circa 370.000 euro/ hectar) 3. APDRP are 42 de oficii judetene. daca isi fac un plan de modernizare) * modernizarea exploatatiilor agricole (16..000 euro/ proiect) * renovarea satelor (circa 1. Se va finanta crearea de Grupuri de Actiune Locala care vor sprijini proiectele de dezvoltare ale satelor.frizerii.000 euro/ proiect) * formare profesionala si informare (140. produse traditionale. reparatii de utilaje agricole etc.000 de fermieri vor fi instruiti) 2.* sprijin pentru ferme de semi-subzistenta (circa 85.12 miliarde euro (30% din total) * diversificarea activitatilor neagricole (mestesuguri.5% din total). restaurarea constructiilor cu valoare istorica si culturala etc.000 de exploatatii agricole vor primi in jur de 70. canalizare.200 de consilii locale vor primi cate 1 milion de euro pentru drumuri comunale.000 euro/ proiect) * infiintarea de ferme de catre fermieri sub 40 de ani (pana la 40.000 de hectare vor beneficia de fonduri de 5.500 euro/ an.) 4. conform proiectului depus) * sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori agricoli (750 de grupuri de producatori vor primi circa 250. la care se vor putea depune proiecte incepand cu primavara anului 2007. Gospodarirea terenurilor agricole si silvice = 1. Imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural = 2.800 de mici intreprinderi vor fi finantate cu 20. turism rural) (19.000 euro/ ferma. artizanat.8 miliarde euro (25% din total) * sprijin pe suprafata pentru zonele defavorizate.18 miliarde euro (2.000 de beneficiari vor primi 10. timp de 3 ani.000 de ferme mici vor primi 1. (3.fosta Agentie SAPARD).000 euro/ proiect) * investitii in mici intreprinderi la tara .000 de fermieri vor primi suplimentar intre 25 si 250 euro/ hectar/ an) * sprijin pentru pajisti si fanete (circa 95 euro/ hectar/ an) *sprijin pentru prima impadurire a terenului agricol (36. 12 .

In afara de finantarea innoirii flotei si investitiilor industriale. . o Ajutorul de Stat va fi distribuit prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si al Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). promovarea dezvoltarii intreprinderilor viabile economic in sectorul pescuit. sprijin pentru infiintarea plantatiilor de vita de vie si pomi.Fondul European pentru Pescuit Fondul European pentru Pescuit :infiintat in 1993.credite pentru productia agricola.E. imbunatatirea aprovizionarii pietei si cresterea valorii adaugate la produsele din peste si acvacultura prin procesare. Mecanisme de Piata Mecanismele de piata reprezinta actiunile de protejare a producatorilor agricoli atat in raport de concurenta din afara Uniunii Europene. subventii pentru centrele de insamantare ale asociatiilor de producatori (pentru sectorul zootehnic). fondul finanteaza masurile avand ca scop cautarea de noi piete si de sectoare alternative de activitate. credite pentru productie. subventii pentru tratamente fitosanitare. Fondul sustine actiuni avand ca scop atingerea unui echilibru sustinut intre resurse si exploatare. subventii pentru irigatii (in sectorul vegetal) . o Ajutorul de Stat se va acorda sub forma de: .sprijin pentru cumpararea de animale de rasa si de reproducatori. 13 .P. prime pentru asigurarea culturilor.F. contribuie la adaptarea si modernizarea industriei pescuitului prin indepartarea capacitatilor in surplus si orientarea industriei catre sustinerea unei dezvoltari integrate a regiunilor costiere dependente puternic de pescuit.o Ajutorul de Stat reprezinta subventiile si creditele date de Ministerul Agriculturii incepand cu 2007 pentru sprijinirea cultivarii pamantului si a cresterii animalelor. ajutor pentru seminte si material saditor. cat si impotriva modificarilor de preturi la produsele agro-alimentare. revitalizarea industriilor care depind de pescuit si acvacultura.

Pentru acele proiecte care vizeaza investitii pentru interes colectiv. Cea mai mare parte din acesti bani va fi alocata pentru: .Fondul European pentru Pescuit (FEP) ajuta la realizarea durabilitatii economice. Fondul European pentru Pescuit este structurat pe cinci axe prioritare: • • • • • Adaptarea flotei de pescuit a Comunitatii Acvacultura. f) procesarea si marketingul produselor de peste. c) dezvoltarea de ferme de pescuit.finantarea asociatiilor de pescari.2013 (in jur de 9.250 miliarde lei vechi). b) modernizarea flotei. procesare si marketing Masuri de interes comun Dezvoltarea durabila a zonelor de pescuit Asistenta tehnica Actiunile care vor fi finantate prin FEP sunt: a) ajustari ale efortului in sectorul pescuitului. Suma totala a Fondurilor Structurale si de Coeziune alocate Romaniei este de 19. e) facilitati in porturile de pescuit. g) promovarea produselor. actiuni de promovare dar si pentru proiecte pilot.100%. pescuitul intern.552 miliarde Euro sunt alocate prin Fondul de Coeziune. gradul de sustinere este intre 80 . sociale si de mediu prin reducerea efortului de pescuit si protejarea mediului marin. Pentru pescuit va exista un fond special de 263 milioane euro pentru perioada 2007 . . Gradul de sustinere financiara prin FEP este de maxim 40% din valoarea proiectului pentru cresterea capacitatilor sau infiintarea unitatilor de productie. instruiri.modernizarea barcilor si navelor de pescuit .661 miliarde vor fi alocate prin Fondurile Structurale in cadrul obiectivului "Convergenta". iar 0.668 miliarde Euro. 6. din care 12.crearea fermelor de acvacultura. d) protectia zonelor maritime.455 miliarde vor fi alocate Obiectivului "Cooperare Teritoriala Europeana" 14 .

2005 privind Sprijinul acordat din FEADR. Ed. Ed. Politică. 2. Regulamentul (CE) NR.mapdr.ro ***www. ***www.1698/2005 al Consiliului din 20 sept. Cadrul Legislativ European pentru Implementarea FEADR şi FPE. 4. 5. 2005.mmediu.ro *** www.ro/content.mfinante.ro 15 . Guvernul României – Programul Naţional pentru Agricultură şi dezvoltare Rurală.aspx?item=1683&lang=ro ***www. Economică Bucureşti.jsp?cid=83&lid=1 ***www. Dona. Dicţionar de Economie Politică. Bucureşti 1974.BIBLIOGRAFIE 1.infoeuropa.apdrp. 3. Ion – Economia Rurală.ro/jsp/page.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful