You are on page 1of 2

Induktori

Lloje t induktorit.

Simboli i induktorit.

Nse nj prues mbshtillet n form t nj suste cilindrike fitohet induktori. Induktori mund t jet drejtvizor dhe cilindrik. Fizika na mson se do dukuri elektrike prcillet me nj dukuri magnetike dhe anasjelltas, pre dukurit elektrike dhe magnetike shkojn gjithmon s bashku dhe kt e shpjegon dukuria e elektromagnetizmit. Rreth pruesit npr t cilin kalon rryma elektrike formohet nj fush magnetike, pra nse p.sh. npr nj induktor rrjedh rryma elektrike e njkahshme, n skajet e tij fitohet nj fush magnetike e pandryshueshme, q sht e njjt si fusha magnetike e nj magneti. Parametri themelor i do induktori quhet induktanc (ang. Inductance) dhe kjo madhsi zakonisht shnohet me L. Ekzistojn edhe induktoj m induktanc t ndryshueshme. Ndrrimi i induktancs zakonisht arrihet me lvizjen e brthams ferromagnetike me ndihmn e kaavids s vogl. Kta induktor kan zbatime kryesisht n frekuenca t larta t rendit (MHz).