You are on page 1of 30

Casa Kaufmann

Documentaci general
Catalogaci: Autor: Frank Lloyd Wright (1867-1959) Nom de ledifici: Casa Kaufmann (Falling Water House) Cronologia: (1935-1937) Localitzaci: Bear Run, Pennsylvania (EE.UU.) Estil: organicisme
Anlisi material: Materials bsics de construcci: formig armat, pedra natural, vidre i alumini. Sistema constructiu: amb materials industrials.

Caracterstiques de larquitectura orgnica de F. Lloyd Wright 1. Integraci de ledifici en el medi ambient, creant un espai que sacosti a la natura, que es pugui mantenir un dileg harmnic entre ambds espais i, per tant, calia conjugar murs amb arbres i roques. 2. Ledifici ha de nixer de terra. Ledifici ha de ser un producte de la Mare Natura, nha dsser el seu fruit.

3. Cal respectar els desnivells de la terra. No trencar la bellesa de lentorn sin acomodar-hi en tot moment larquitectura.
4. Qualsevol element ha destar integrat al disseny global. Wright afirma: fins i tot les taules, els armaris i els instruments musicals han de ser elements dels mateix edifici. Mobiliari senzill. 5. Els materials han destar en estat natural. Manca dornamentaci a les faanes, tret de laportada pels mateixos materials. 6. Cobertes en amplis voladissos. Sovint utilitz voladissos dinspiraci japonesa. Aquests prolonguen horitzontalment lespai, parallel al sl. 7. La calefacci ha de sortir de terra i des daqu irradiar calor a tot el cos.

Anlisi formal

Descripci i localitzaci

Emplaada en un entorn natural, est situada al fons duna vall frondosa i sobre un rierol i una cascada. lentorn, formant una unitat Es confon amb amb ell.

Un clar exemple darquitectura orgnica

Elements de suport i suportats


Lloyd Wright deixa les roques in situ, sobre les quals sala la residncia, i les aprofita com una fonament natural
Sutilitz tamb murs de pedra i columnes de formig.

Els elements suportats estan formats per grans plans horitzontals disposats de forma esglaonada, fet que permet salvar els desnivells dels terreny, i que presideixen la construcci.

Leix vertical de la xemeneia (construda daplacats de pedra rstica) seleva des de la roca natural com si fos una torre i articula tots els espais

Lhoritzontalitat ve donada per una srie de voladissos (de formig armat i estucats de color terrs clar) que formen terrasses rectangulars esglaonades que savancen sobre el buit.

Espai exterior
Tres plantes esglaonades

Tercera planta, tamb amb terrassa

De la segona planta sobresurt una altra terrassa, que forma angle de 90 amb la primera. Fa de sostre i protecci de part daquesta.

La primera sassenta directament damunt la roca. Base de la xemeneia. Per davant forma una gran terrassa damunt la cascada.

Tres plantes esglaonades

Tercera planta

Segona planta

Primera planta La terrassa de la primera planta est suspesa per damunt de la cascada

Els murs sn de formig armat i aplacats de pedra natural i arrebossats, combinats amb fusteria dalumini i grans finestrals. El corrent daigua sarticula com un element ms de ledifici i crea la falsa sensaci que s des de la mateixa casa don brolla el salt daigua. Lexterior es disseny per confondres amb lentorn.

Espai interior
Wright es mostra contrari a la segmentaci en petites habitacions i, per tant, juga amb espais oberts i amplis

Interiorment lespai s fluid

Concepci centrfuga de larquitectura. Els espais es generen de dins cap a fora. Sassegura la comunicaci entre espais interns i externs, afavorit per ls del vidre, evita lopacitat, sensaci de tancament.

La primera planta sassenta damunt la roca natural

Linterior sorganitza entorn dun nucli central: la torre de pedra o xemeneia

Wright va fixar la xemeneia directament al damunt duna gran pedra natural

La planta baixa de la casa t un ampli sal i la cuina. Al segon pis dos dormitoris grans i una petita habitaci de convidats. Al tercer pis les habitacions del fill de la famlia.

Les parets interiors sn de pedra natural, i el terra tamb est cobert de lluents pedres polides.

El sal vist en tota la seva amplitud i davant la xemeneia els fragments de pedra conservats tal i com es trobaven en el terreny.

El vidre juga un paper important evitant lopacitat i, per tant, la sensaci de tancament

Total intercomunicaci entre espai interior i espai exterior

Qualsevol element ha destar integrat al disseny global.

fins i tot les taules, els armaris i els instruments musicals han de ser elements dels mateix edifici

Interpretaci
Wright sinspir en les tpiques cases de camp americanes en forma de creu per fer les seves construccions nomenades cases tipus prairie, tot i que en la Casa Kaufmann no hi ha cap estructura reguladora.
Se la considera smbol de larquitectura orgnica per la seva adaptaci al lloc i als materials del terreny, i per la seva expansi centrfuga. s una arquitectura oberta, integrada en lentorn, implicada amb laigua, els arbres, les roques... Tamb tenia un sentit prctic, havia de ser segona vivenda duna famlia.

Tamb se la coneix com la Casa de la cascada (Falling water House). Es considera la casa ms important del segle XX. Es constru en una vall estreta, sobre una petita cascada i envoltada de muntanyes, al sud de Pennsylvania.

La llegenda diu que el senyor Kauffmann volia situar-la ms amunt, per que Wright li va dir:

llavors perqu vol fer la casa lluny i haver de baixar sempre fins aqu per veure-la?

A vost li agrada la cascada,

s va trobar amb loposici dels racionalistes europeus com Walter Gropius i Mies Van der Rohe, tot i que aquests aplicaren alguns dels postulats de Wright. Aquest era un arquitecte individualista mal vist per la indstria, ja simplicava personalment en tots els aspectes de cada obra que feia. En la Casa Kaufmann aplic tots els aspectes del seu programa constructiu.

Funci
Rep lencrrec lany 1935 dEdgar Kaufmann director dun grans magatzems de Pittsburg (Kaufmanns Departament Store)

Frank Lloyd Wright (1867-1959)


Va nixer a Richland Center (Wisconsin). Els seus pares es separaren i aix va marcar la seva infantesa. Mai va perdonar al seu pare, arribant a canviar-se els cognoms. Estudi enginyeria i treball com a delineant. Desprs (1888) sun al despatx dels famosos arquitectes Adler i Sullivan, on disseny edificis de vivendes. El 1896 obr el seu propi despatx darquitectura. En aquests anys disseny la casa Winslow, a River Forest (Illinois), la primera de la seva famosa srie de cases tipus

prairie.

Sn cases unifamiliars completament integrades al seu entorn. Les cobertes sobresurten de les faanes, les finestres sn grans i horitzontals, i la xemeneia ocupa un lloc central.

Darwin D. Martin House

El 1909 abandon la famlia i marx a Europa on va ser reconegut, i quan torn a EE.UU. Va dissenyar la seva prpia casa, coneguda com Taliesin, que es convert en el seu estudi i escola darquitectura tamb.

Heurtley

Jessie Adams house

Kentuch Knob

Louis Penfield House

Penfield Twilight

Museu Guggenheim. Nova York

Unitarian Meeting House