P. 1
GB 110419 _Flyer_Pauzelandschap V6

GB 110419 _Flyer_Pauzelandschap V6

|Views: 4|Likes:
Published by Gerda Brethouwer

More info:

Published by: Gerda Brethouwer on Apr 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/17/2014

pdf

text

original

Pauzelandschappen: ontwikkelen!

Pauzelandschappen is de noemer voor het geheel aan al dan niet tijdelijke leegstand in gebouwen en stagnatie in ruimtelijke ontwikkelingen vanwege crisis, demografische ontwikkeling met veranderde leefstijlen en bevolkingssamenstelling. Deze onbedoelde ‘Pauzelandschappen’ vragen om een visie en adequate aanpak om negatieve ontwikkelingen te keren. Er doen zich in de ‘tussentijd’ tegelijkertijd ook kansen voor om met nieuwe methoden de leefbaarheid en vitaliteit van de plek (tijdelijk) te versterken. Pauzelandschappen tref je op uiteenlopende plaatsen aan. Er kan sprake zijn van leegstaande gebouwen, maar ook van braakliggende terreinen die in afwachting zijn van een functieverandering. Het gaat daarbij niet alleen om gemeentelijke eigendommen, maar ook bedrijven, particulieren en anderen hebben pauzelandschappen in bezit. De BMC aanpak BMC voorziet in een adequate aanpak op maat voor de pauzelandschappen, tijdelijke invulling, tussentijdse herbestemming van gebieden en gebouwen. We brengen nieuwe instrumenten voor sturing op kwaliteit door de overheid. We plaatsen het betreffende gebied in het bredere perspectief van de (kansen in de) gemeente en de regio. We gaan daarbij uit van de medeverantwoordelijkheid en samenwerking van partijen (overheid, ondernemers en organisaties) en de actieve betrokkenheid van burgers.

Leegstaande bedrijven herbestemmen.

Analyseer waar er sprake is van leegstand of braakliggende terreinen.

en procesondersteuning. Dit kan leiden tot nieuwe onverwachte allianties. BMC werkt onder de noemer Pauzelandschappen samen met overheden en partijen. Enschede. de targets. Van leegstand naar een tijdelijke moestuin. het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving (KISS-Oost) Axis Ontwerpers en Platform Initiatieven Tijdelijkheid (PIT). Wij denken met overheden mee. • Vastleggen van de 0-meting situatie. via 06 104 66 186 of gerdabrethouwer@bmc. zodat direct kan worden begonnen. Opgaven in kaart brengen met een onderzoek. stemmen ambities af en maken afspraken over organisatie (werkgroep). Als het vraagstuk volledig duidelijk is. De expertmeeting Pauzelandschappen Overijssel 2011 vond plaats in de tijdelijke ‘Legokerk’ van het Grenswerkfestival in Enschede.nl . De interactieve bijeenkomsten resulteren in praktische plannen. • Indien gewenst: Uitvoeren van een DNA Scan (interactief met burgers gedeelde kernwaarden van het gebied). Het verloop van de projecten. Uitwisselen en delen! In een startbijeenkomst maken de probleemeigenaren kennis met elkaar. Waar gaat het om? We beginnen met het in kaart brengen van het vraagstuk. senior adviseur ruimte en cultuur. komen in een aantal werksessies aan de orde: • Locatiebezoek • Definiëren van het vraagstuk • Bepalen van de ambitie. van projectontwikkelaars en ondernemers. afspraken en de ontwikkeling in waarde(n) worden via slimme technologie vastgelegd en gedeeld met de partijen.en actorenanalyse en een rapportage. Desgewenst begeleiden wij (delen van) de uitvoering of zorgen wij voor de project. Wilt u meer informatie? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerda Brethouwer. proces en inhoud. Wij zijn dan ook bedreven in het slaan van bruggen tussen partijen. Belangrijk in onze aanpak is de aandacht die wij bij aanvang geven aan de rollen en verantwoordelijkheden die de verschillende partijen in het traject hebben of willen hebben. rollen en verantwoordelijkheden Ontwikkelen! • Vraag en aanbod matchen! BMC is bij werksessies onafhankelijk voorzitter en denkt mee over het programma en de communicatie. BMC begrijpt tegelijkertijd de taal en het denken van de markt. een voorwaarde voor het doorbreken van stagnatie waarbij verschillende belangen spelen. Tijdens een marktbijeenkomst van alle mogelijk betrokken partijen vindt er een vraag en aanbod pitch plaats rondom het vraagstuk. dat doen we met het: • Uitvoeren van een Quick Scan.bmc. een krachtenveld. Almelo. geven ondersteuning bij complexe vraagstukken en kunnen daardoor kennis en expertise makkelijk delen. zoals de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Noordenveld. definiëren het probleem.nl. Steenwijkerland.Samenwerken BMC begrijpt de belangen en ambities van overheden en nonprofit organisaties van binnenuit. www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->