You are on page 1of 3

Az eurpai unis munkanlkli ellts szablyai

Magyarorszg 2004. mjus elsejn csatlakozott az Eurpai Unihoz. Az eurpai integrci legfontosabb clja a ngy szabadsgjog garantlsa, vagyis az ruk, szolgltatsok, tovbb a tke s a szemlyek szabad, korltozsok nlkli ramlsnak biztostsa. A munkaer szabad ramlsnak elsegtse rdekben a kzssgi munkavllal egy msik tagllam terletn szabadon munkt vllalhat ugyanolyan felttelek szerint, mint amelyet a fogad llam sajt llampolgrainak biztost. 2011. mjus elsejtl minden tagllamban rvnyesl a szabad munkavllals, teht munkavllalsi engedly nlkl, illetve az egyenl bnsmd kvetelmnyeinek (pl. fizets munkaid, szabadsg) figyelembevtelvel lehet munkt vgezni. Munkanlkli ellts Magyarorszgon Magyarorszgon az 1991. vi IV. trvny rendelkezik a foglalkoztats elsegtsrl s a munkanlkliek elltsrl. A fenti trvny hatrozza meg, hogy a magyar, illetve az EGT llampolgroknak, s hozztartoziknak milyen ellts, szolgltats nyjthat arra az esetre, ha elvesztenk llsukat, megszntetnk vllalkozsukat. A legfontosabb passzv elltsi forma az llskeressi jradk. A trvny pontosan felsorolja azokat a kritriumokat, amelyeknek teljeslnik kell, hogy valaki ebben az elltsban rszesljn. Magyarorszgon llskeressi jradkra az a szemly jogosult, aki: 1. llskeres, s

2. az llskeresv vlst megelz hrom ven bell legalbb 360 nap


jogosultsgi idvel rendelkezik, s

3. megvltozott munkakpessg szemlyek elltsra nem jogosult,


tovbb tppnzben nem rszesl, s s szmra az llami munkahelyet felajnlani

4. munkt akar vllalni, de nll llskeresse nem vezetett eredmnyre,


foglalkoztatsi szerv sem tud megfelel

Jogosultsgi id az az idszak, amely alatt az llskeres az llskeresv vlst megelz hrom v alatt munkaviszonyban, kzfoglalkoztatsi jogviszonyban llt, vagy egyni illetleg trsas vllalkozi tevkenysget folytatott, feltve ez utbbi esetben, hogy vllalkozi tevkenysge alatt jrulkfizetsi ktelezettsgnek eleget tett. Az llskeressi jradk sszege: a krelem benyjtst megelz ngy naptri negyedvben elrt jrulkalap (brutt fizets) alapulvtelvel kell kiszmtani. A folysts hossza: maximum 90 nap. A folysts sszege: a teljes idtartam alatt a jrulkalap 60%-a, de maximum a minimlbr 100%-a. Minden munkavllalsra jogosultnak joga van egyb szolgltats ignybevtelre is, mint pldul munkakzvetts, munkaer-piaci informci ignybevtel, tancsads stb. Munkanlkli ellts az EGT llamokban Ha szabadon lehet munkt vllalni egy msik tagllam terletn, joggal felmerl a krds, hogy vajon jogosult lesz-e nyugdjra, tppnzre, munkanlkli elltsra a munkavllal abban a tagllamban ahol dolgozott? Az Eurpai Uniban az integrci fontos clja a munkaer szabad ramlsnak biztostsa. Ezt leginkbb az segti el, ha az egyes tagllamok szocilis biztonsgi rendszerei

sszehangoldnak, teht az a magyar munkavllal, aki egy msik tagllamban vllal munkt, nem kerl htrnyosabb helyzetbe, mintha Magyarorszgon dolgozna. Megilletik pldul az egszsggyi elltsok, a nyugdj s nem utols sorban a munkanlkli ellts. Ennek rvnyeslst egy kzssgi rendelet biztostja, amely ngy alapelvet fogalmaz meg, amelyeket a munkanlkli ellts megllaptsakor figyelembe kell venni: 1. Diszkriminci tilalma, teht azonos jogok illetik meg a munkavllalkat llampolgrsgra val tekintet nlkl. 2. Egy llam jognak alkalmazhatsga, azaz egy szemlyre egy idben csak egy tagllam szablyai alkalmazhatk, elltst csak egy helyrl kaphat. 3. sszeszmts elve, teht a munkanlkli ellts megllaptsnl figyelembe kell venni a msik tagllamban munkban vagy biztostsban tlttt idszakokat is. 4. Elltsok exportlhatsga, azaz ha valaki ms tagllam terletn keres munkt, jogosult az elltst hrom hnapon keresztl ott felvenni. sszefoglalva: a csatlakozs idpontjt kveten a magyar llampolgrok, ha ms tagllamban vgeztek munkt, jogosultak a munkaviszony megsznse utn elltsrt folyamodni abban a tagllamban, ahol dolgoztak (ha ez az utols munkavgzs helye), mghozz ugyanolyan felttelek mellett, mint a tagllam llampolgrai. Minden orszgban ms szablyok vonatkoznak a munkanlkli elltsokra. A jogosultsg ltalban attl fgg, hogy a munkanlkliv vlst megelzen mennyi idt tlttt az illet munkaviszonyban, vagy mennyi volt az talagkeresete stb. Ahhoz, hogy valaki munkanlkli elltst kapjon valamely EGT tagllamban, az ott meghatrozott feltteleknek meg kell felelnie, de krheti egy msik tagllamban munkaviszonyban vagy biztostsban tlttt id beszmtst is. A hatrmenti ingzkra, illetve a hazatr munkavllalkra 2 specilis szably vonatkozik:

Hatrmenti ingznak szmt az, aki munkjt nem a lakhelye szerinti

orszgban vgzi, hanem msik tagllamban, de hetente legalbb egyszer hazautazik. Az ingz az elltst csak a lakhelye szerinti llamban tudja ignybe venni. Abban az esetben viszont, ha a munkavllal csak rszben, vagy idszakosan vlik munkanlkliv (pl. teljes munkaideje rszmunkaidss vlik), akkor joga van a munkanlkli elltst a legutols munkahelye szerinti orszgban ignyelni, m figyelembe kell vennie, hogy az adott tagllam a sajt jogszablyait alkalmazza, gy pl.: nem minden tagllam biztost munkanlkli elltst a rszben munkanlkliek szmra (mint ahogy Magyarorszg sem). miutn munkaviszonya megsznt, nem kvn ott maradni, ahol dolgozott, hanem inkbb hazatr, s Magyarorszg lesz jbl a lakhelye. Ebben az esetben vlaszthat, hogy az elltst attl az orszgtl szeretn ignyelni, ahol addig a foglalkoztatsa volt, vagy Magyarorszgtl. Az elbbi esetben az elltst az utols munkavgzs helye szerinti tagllam llaptja meg s folystja (az esetek dnt rszben ez magasabb sszeg, mint a magyar ellts maximum sszege). Hogyan mkdik a beszmts?

Hazatr munkavllal az, aki msik tagllamban dolgozott s lt, de

Az az llskeres, aki elltst szeretne ignyelni Magyarorszgon, s dolgozott a munkanlkliv vlst megelzen valamelyik EGT tagllamban, jogosult krni ezen munkaviszonynak beszmtst, amennyiben ez az idszak egyben biztostsi idszaknak is minsl. (Az egszsgbiztosts s a munkanlklisg esetre szl biztosts nem azonos. Sok orszgban nem ktelez munkaviszony utn olyan jrulkot fizetni, ami a munkanlklisg esetre nyjt vdelmet.) A munkaviszony igazolsra szolgl dokumentumot minden esetben a munkavgzs helye szerinti tagllam munkagyi szerve lltja ki. Ezen a nyomtatvnyon van feltntetve pldul a munkaviszonyban tlttt id, az tlagkereset stb. Nagyon fontos, hogy az llskeres a munkaviszony megszntvel krje a munkavgzs helye szerinti llam foglalkoztatsi szervtl az U1-es nyomtatvny killtst, s azt az llskeressi ellts irnti krelemhez csatolja, mert a hivatalbl trtn beszerzs nagyon sok idt vehet ignybe, s az ellts folystsa ennek megfelelen elhzdhat. Munkahelykeress EGT tagllamban A munkaer szabad ramlsra vonatkoz eurpai unis jogszablyok biztostjk a msik tagllamban val munkahelykeress lehetsgt. Ezek a jogszablyok lehetv teszik az EGT llampolgr szmra, hogy a msik tagllam terletn tartzkodjon, illetve azt, hogy a munkaer-piaci szolgltatsokat ingyenesen ignybe vegye (munkakzvetts, tancsads stb.). Ezt a jogot ersti az a jogszably is, amely lehetv teszi, hogy amennyiben valaki munkanlkli elltsban rszesl, s gy gondolja, hogy egy msik tagllamban nagyobb esllyel tallna munkt, krheti, hogy a munkahelykeresst abban a msik llamban folytathassa. Ennek felttele, hogy ezt megelzen legalbb 4 hten keresztl a munkanlkli elltst folyst orszg foglalkoztatsi szolglatnak rendelkezsre lljon. Mieltt elindulna az elltst folyst orszgbl, mindenkppen krnie kell az illetkes hivataltl a msik tagllamban trtn munkakeresst engedlyez U2-es nyomtatvny killtst. Az elindulstl szmtott 7 naptri napon bell jelentkeznie kell azon orszg illetkes intzmnynl, ahol munkt keres, s be kell mutatnia a nyomtatvnyokat. A regisztrcit kveten maximum hrom hnapon keresztl jogosult lesz a korbban megllaptott elltsra, amelyet tovbbra is az elltst megllapt orszg munkagyi szerve fog folystani. Termszetesen amennyiben a tvozskor az ellts 3 hnapnl rvidebb ideig lenne folysthat, akkor az elltst csak a fennmarad idre folystja a foglalkoztatsi szerv. Ezen idszak alatt az llskeresnek az llskeress helye szerinti tagllam foglalkoztatsi szolglatval kell egyttmkdnie. Amennyiben valakinek hrom hnap alatt sem sikerl munkt tallnia, rdekldjn az elltst megllapt tagllam munkagyi szervnl a munkakeress hat hnapig trtn meghosszabbtsnak lehetsgrl. Az engedlyezett idtartam leteltt kveten felttlenl vissza kell trnie az elltst eredetileg megllapt orszgba! Ha ezt ksbb teszi, anlkl, hogy erre kln engedlyt kapott volna az elltst megllapt orszg illetkes intzmnytl, elvesztheti jogosultsgt a fennmarad ellts ignybevtelre. Bvebb informcirt forduljon a kirendeltsg munkatrsaihoz!