You are on page 1of 34

INSTALATII INTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA

RACORDAREA INSTALATIILOR INTERIOARE LA RETELELE EXTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA

Instalaiile interioare din cldiri reprezint un ansamblu de conducte i accesorii care preiau apa din conducta public i o transport pn la punctele de consum. Orice cldire este legat la conducta public prin conducta de branament. Un bransament poate alimenta o cladire sau mai multe ( ansamblu de cladiri) Pe conducta de bransament se monteaza : robinet vana de concesie pt. intreruperea alimentarii cu apa in caz de nevoie ; blocul apometrului apometru , vane - pt, inregistrarea consumului de apa . Apometrul este un contor care msoar debitul de ap - poate fi montat n subsol sau ntr-un cmin special de apometru care se poate situa att n interiorul cldirii, ct i n exterior. Bransamentele se executa din : - teava de plumb pt. presiune , cositorite sau sulfatate la interior ( D = 20 ..30 mm) - teava de otel zincat ,tevi PVC rigid tip G, tuburi de azbociment , tuburi de fonta de presiune ( D = 50.. 100mm ) . se monteaza ingropat sub adancimea de inghet ( 0,8 .. 1,5 m) Montare : mufe , flanse , sudare , insurubare .

Bransamentul unei instalatii interioare la reteaua exterioara de alimentare cu apa


1.
2. 3. 4. 5. 6.

7.
8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

conducta publica bransament vana de concesie caminul vanei de concesie apometru robinet de inchidere robinet de inchidere si golire conducta de ocolire camin apometru conducta principala de distributie coloane canal tehnic canal nevizitabil cladire limita de proprietate .

CLASIFICAREA INSTALATIILOR INTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA

Instalatiile interioar sunt alcatuite din conducte , armaturi , aparate , utilaje , pentru transportul distributia apei de la bransament , conducta publica , sursa proprie de apa , pana la ultimul punct de consum . Dupa presiunea de serviciu , disponibila apei in punctul de racord : -inst. interioare racordate direct la cond. publica , sursa proprie cand pres. din conducta publica asigura pres. necesara functionarii tuturor punctelor de consum din cladire . - inst. interioare racordate indirect la cond. publica , sursa proprie de apa , prin intermediul unor inst de ridicare a presiunii pres. din reteaua publica este mai mica decat pres. necesara inst. inter. Dupa scopul folosirii apei : -inst inter de alim a.r. a.c. pt. consum menajer , - inst. inter. de a.r. pt incendii, -inst . inter. de alim. apa industriala . Dupa nr. retelelor de distributie : -cu o retea pt. toate consumurile , -retele separate pt. fiecare categorie de consum , - retele comune pt. anumite consumuri ( menajer si incendiu ) . Dupa pozitia de montaj a conductei principale de distributie : -cu distributie superioara , -cu distributie inferioara -cu distributie mixta . Dupa forma retelei de distributie : -retea ramificata -retea inelara -retea mixta .

INSTALATIA INTERIOARA DE ALIMENTARE CU APA RECE SI CALDA PENTRU CONSUM MENAJER


Elemente componente : -1. cond. princip. de distributie alimentare directa din bransament sau din inst. de ridicarea pres ( inst. de hidrofor), -2. coloane verticale alimentate din conducta principala de distributie , -3. conducte de legatura la punctele de utilizare a apei apa ajunge la bateriile amestecatoare de a.r. si a.c.-, menajera montate la punctele de consum ( cada , chiuveta , spalator , ) -4. robinet de inchidere ,golire montate in diferite puncte ale instalatiei . Ex: baza coloanelor ( 4 ). pe cond de legatura (5) -cond. alimentare rezervor wc , cu robinet cu plutitor( 6 ), -racordarea bateriilor ob. sanitare ( 7 ) . -compensatoare de dilatatie = lire de dilatatie din2 in 2 etaje , pt. preluarea dilatarilor determinate de variatiile de temperatura . Conductele se executa din tevi de otel zincat , PVC tip G Pentru fiecare robinet , baterie montata la punctele de consum se determina un debit specific .

Instalatia interioara pentru distributia apei reci in scopuri menajere


1. conducta principala de distributie

2. coloana
3. conducta de legatura la punctele de consum ale apei 4. robinet de inchidere si golire 5. robinet cu ventil drept 6. robinet cu plutitor pentru alimentarea cu apa a rezervorului de spalare a closetului 7. racord la bateria amestecatoare

INSTALATIA INTERIOARA PENTRU DISTRIBUTIA APEI CALDE DE CONSUM

Conductele de distributie a apei calde de consum au trasee paralele cu conductele de a. r. Se executa din tevi de otel zincat . Pe traseele orizontale conductele de a.c . se monteaza deasupra conductelor de a. r. Pe traseele verticale conductele de a. r. si a. c. sunt paralele si la distante min. 3 cm , pt. a evita transferul de caldura de la o conducta la alta . Pentru compensarea dilatarilor se prevad compensatoare de dilatare lire de dilatatie . La baza coloanelor se monteaza robineti de inchidere , golire . Temperatura apei calde de consum + 60 ..+ 65 C .

Instalatii pentru distributia apei calde de consum

1. conducta principala de distributie


2. coloana 3. conducta de legatura 4. lavoar 5. cada de baie 6. spalator simplu de bucatarie 7. baterie amestecatoare

8. robinet de inchidere
9. robinet de inchidere cu descarcare (golire)

INSTALATIA PENTRU CIRCULATIA APEI CALDE DE CONSUM

Are rolul de a asigura intoarcerea debitului de apa calde neconsumat in aparatele de preparat apa ( schimbatoare de caldura ) . Conductele acestei instalatii au trasee comune cu conductele instalatiilor de a .c .si a. r. se executa din otel zincat . Conductele pt. circulatia apei cale de consum se prevad pt. instalatii mari ,la care apa calda se distribuie dupa un anumit program , cu intreruperi .

Instalatie pentru circulatia

apei calde de consum


1. aparat in contracurentpentru prepararea apei calde de consum 2. conducta de intrare a agentului termic primar 3. conducta de iesire a agentului termic primar 4. conducta de intrare a apei reci

5. conducta pentru distributia apei calde de consum


6. conducta pentru circulatia apei calde 7. pompa pentru circulatia apei calde de consum 8. clapeta de retinere 9. robinet de inchidere

INSTALATII DE PREPARAREA APEI CALDE DE CONSUM


Instalatiile pentru prepararea apei calde de consum sunt constituite din : aparate , conducte , armaturi , accesorii. Aparatele de preparat a. c.= schimbatoare de caldura . -schimbatoare de caldura de suprafata , recuperative formate din tronsoane tip , formate din : - manta cilindrica , tevi din alama , placi tubulare , racorduri pentru intrarea / iesirea : apei calde de consum si a agentului termic incalzitor folosit ( apa fierbinte, apa calda , abur ). - schimbatoarele de caldura sunt prevazute cu instalatie de automatizare care mentine constanta temperatura apei calde de consum . Sunt aparate in contacurent , incalzirea apei de consum se face prin transfer termic , intre agentul termic si apa de consum , prin peretele tevilor . -schimbatoare de caldura cu acumulare de apa = boilere , compuse din : rezervoare cilindrice orizontale sau verticale , serpentina prin care circula agentul termic ( apa calda , abur , abur fierbinte ) , racord la partea inferioara pentru intrarea apei reci , racord la partea superioara pentru apa calda de consum . - cazane incalzirea apei prin arderea unui combustibil , solid , lichid , gazos . - incalzitoare electrice boilere electrice cu rezistenta electrica , transmite direct caldura apei . Pentru preperarea apei calde se folosesc : energie electrica , gaze naturale , energie solara .

INSTALATIA DE HIDROFOR

Instalatia de hidrofor este o instalatie de pompare la care pe conducta de refulare a pompei se monteaza rezervor inchis hidropneumatic = rezervor de hidrofor . Se utilizeaza cand pres. din conducta publica nu asigura pres. necesara din inst. interioara , iar consumul este neuniform in timp. 13. conducta de ocolire pt. alimentarea directa a inst. inter. , cand pres din reteaua publica are pres. neces. instalatiei interioare . - pompele aspira apa din rez. tampon si o refuleaza in rez. hidroforului la pres. neces. punctelor de consum ,de unde apa la pres. neces. ajunge la consumatori . -in recipientul de hidrofor se acumuleaza apa ,care ajunge la un nivel si o pres. Pres. este determinata de pres. pernei de aer din recipientul de hidrofor care este asigurata de un compresor. Cand apa ajunge la nivelul max. aerul comprimat ajunge la pres. max. , care determina oprirea pompelor , prin intermediul unui presostat cu contacte electrice . Presostatul comanda orirea si pornirea pompelor in functie de presiunea pernei de aer . Pe masura ce consumul de apa creste , nivelul apei scade, perna de aer se dstinde , pres.aerului scade , pana ajunge la pres. de pornire a pompelor . Pres. de pornire / oprire a pompelor este controlata si sesizata de presostat cu contactul electrice . Pompele pornesc cand apa ajunge la nivel .min si se opresc cand apa ajunge la nivel max . in recipientul de hidrofor . Pornirea / oprirea este comandata de un presostat , care sesizeaza pres. pernei de aer . Perna de aer este asigurata de un compresor . Concluzii: - pompa asigura pres. apei - perna de aer mentine apa acumulata in rez. la pres. creata de pompa. Conductele elemente inchise pt. circulatia fluidelor .

Schema instalatiei
de hidrofor

Schema instalatiei de hidrofor Parti componente :


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. conducta publica bransament apometru conducta de ocolire robinet robinet de inchidere cu descarcare(golire) rezervor - tampon deschis distribuitor robinet cu plutitor conducta de aerisire pompe clapete de retinere conducta de ocolire recipient (rezervor) de hidrofor compresor de aer motor electric pentru antrenarea compresorului filtru pentru aer clapeta (ventil) de retinere pentru aer ventil de siguranta presostat automat pentru actionarea motorului electic al pompei conducta principala de distributie a apei coloana conducta de legatura de la obiectul sanitar la coloana punct de consum al apei (obiect sanitar) hidrant interior pentru incendiu robinet de inchidere cu descarcare sticla de nivel

Piese instalatii de apa

Contor apa ZENNER

Pompe pentru instalatii de recirculare apa calda menajera

Pompe de circulatie apa calda menajera

Pompe submersibile trifazate

Pompe centrifugale de inalta presiune & debit mare

Pompa inox submersibila

Hidrofoare pentru uz casnic

Hidrofoare pentru cladiri mari

Hidrofoare

Hidrofoare - Cu pompe de mare adancime

Hidrofoare - Cu pompe autoamorsante din fonta

Hidrofor cu pompa submersibila

Hidrofor compact complet cu pompa inox autoamorsanta

Rezervoare tampon
Aceste rezervoare au fost concepute si realizate pentru stocarea apei potabile.

Sunt turnate dintr-o singura bucata si sunt confectionate din polipropilena alimentara de foarta buna calitate, fapt ce asigura protectia impotriva razelor ultraviolete Sunt usoare, incasabile,usor de manipulat si la cerere pot fi prevazute cu accesoriile necesare: robineti cu plutitor, robineti de golire, preapline.
Domeniile de utilizare sunt: instalatii hidrosanitare, instalatii de irigatie, tratament al apei, industria chimica.

Rezervoare tampon

Rezervor de apa

Armaturi pentru instalatii de apa