You are on page 1of 3

Franchising In calitate de gen de afacere franchising-ul i are originile nc din sec.

19, dar n accepiune modern acesta a devenit foarte popular n anul 1898, reprezinta o intelgere intre 2 parti, in baza careia una se numeste, franchiser, transmite alteia, numite franchisee, dreptul de a practica o anumita afacere conform formatului franchiserului si contra unei plati stabilite. Valoarea potenial a contractului de franciz depinde de drepturile stipulate in acest contract. Rezultatul contractului de franciz este crearea unei intreprinderi in care proprietarul angajeaz personalul si rspunde pentru intreaga activitate a acesteia.

Franciza este operaiunea care mbrac forma unui contract prin care o persoan numit francizor (n englez franchiser) i acord unei alte persoane, numit beneficiar sau francizat (n englez franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrial sau intelectual, n scopul de producie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse i/sau de servicii. Obinerea unei francize implic plata unei taxe de intrare n sistem precum i a unor redevene anuale, de regul sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Avantaje Beneficiarul unei francize are avantajul de a exploata o marc de prestigiu, i de a intra pe o pia concurenial folosind tehnici de producie, comercializare i marketing perfecionate n timp, i cu un grad nalt de rentabilitate. Probabil cel mai important avantaj pentru francizat este achiziionarea sau utilizarea unui produs sau serviciu consacrat. De obicei, n faza de demarare a afacerii, resursele de capital ale unui ntreprinztor sunt destul de limitate. Capacitile de mprumut de fonduri ale ntreprinztorului sunt, de obicei, foarte

reduse. Formarea unei relaii cu o afacere n franciz i permite francizatului aspirant s i mbunteasc abilitatea de a obine asisten financiar. [modificare] Dezavantaje Principalul dezavantaj este dat de costurile francizei. Pe lng taxa de acordare a francizei i redevenele anuale, care diminueaz profitul beneficiarului, acesta trebuie s menin permanent un anumit standard de calitate. Franciza este una dintre operaiunele folosite pe scar larg n comerul internaional. n contractul de franciz particip dou persoane: pe de o parte, francizorul sau concedentul i, pe de alt parte, beneficiarul sau concesionarul. Obiectul contractului este format din concesiunea unei mrci de fabric sau de serviciu, mpreun cu asistena tehnic i toate cunotinele necesare pentru exploatarea acesteia. Cunotinele transmise pot avea att natur industrial ct i comercial ntruct n desfurarea activitii sale, beneficiarul francizei poate fi att productor ct i distribuitor. Pentru desfurea contractului, francizorul trebuie s i furnizeze partenerului su elemente de engineering i know-how privind amenajarea i organizarea ntreprinderii, elemente de marketing cuprinznd metodele, mijloacele i tehnicile de comercializare a produsului sau serviciului, i mijloacele pentru pregtirea profesional a personalului. Francizorul este inut s acorde asisten tehnic pe toat durata de desfurare a contractului de franciz. Francizorul este un comerciant care:

este titularul drepturilor asupra unei mrci nregistrate, cu condiia ca drepturile s fie exercitate pe o durat cel puin egal cu durata contractului de franciz; confer dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu; asigur beneficiarului o pregtire iniial pentru exploatarea mrcii nregistrate; utilizeaz personal i mijloace financiare pentru promovarea mrcii sale, cercetrii i inovaiei, asigurnd dezvoltarea i viabilitatea produsului.

Beneficiar este un comerciant, persoan fizic sau juridic, selecionat de francizor, care ader la principiul omogenitii reelei de franciz, aa cum este ea definit de ctre francizor.

n limbajul uzual, beneficiarul unei francize se mai numete i francizat sau francizer. Contractul de franciza trebuie s reflecte interesele membrilor reelei de franciz, protejnd drepturile de proprietate industrial sau intelectual ale francizorului, prin meninerea identitii comune i a reputaiei reelei de franciz. Etimologic, termenul "contract" provine din latinescul contrahere (a trage mpreun). Juridic, contractul reprezint, conform prevederilor articolului 942 Cod civil, acordul de voin dintre dou sau mai multe persoane prin care se nasc, se modific sau se sting drepturi i obligaii. n dreptul roman, termenul de contract este echivalent cu cel de convenie, concluzie care rezult indubitabil din expresia folosit de legiuitor: titlul III din Codul civil fiind denumit "Despre contracte sau convenii". n dreptul francez, termenul de contract a fost folosit iniial pentru a desemna acordul de voin creator de obligaii numai n cazurile expres artate de legiuitor ntruna din urmtoarele forme: verbal, scris sau remiterea obiectului contractului. Dreptul englez trateaz contractul drept o afacere i rareori ca acord de voin care s se bazeze pe ncredere. n dreptul american contemporan, contractul este privit ca un instrument de schimburi economice, distingndu-se dou varieti: - contractul clasic, care presupune negocieri prealabile, efectele sale fiind instantanee (de exemplu, cumprarea unui produs de consum); - contractul relaional, care are o mare importan economic i social, ncheierea sa fiind precedat de lungi tratative i negocieri viznd un numr considerabil de persoane, fiind renegociabil.