You are on page 1of 3

Alexandru Andreea Cristina Clasa aXIIa A Referat:Cambia - Biletul la Ordin Colegiul Economic Virgil Madgearu, Ploiesti Profesor: Samanov

Eleonora

Introducere: Cambia i biletul la ordin - instrumente de plat i credit pe termen


scurt cu rol de garantare a plilor n afacerile economice. Plata prin utilizarea cambiei i biletului la ordin se numr printre cele mai vechi tehnici de plat, oferind un grad de securitate ridicat prilor implicate. Din punct de vedere economic, factorii determinani care au dus la crearea cambiei i biletului la ordin au fost: marea densitate de monede, nesigurana transporturilor i interzicerea exportului de capitaluri. Operaia, care reprezint coninutul cambiei, este cunoscut nc din antichitatea greco-roman, fiind reprezentat prin remiterea unei sume de bani de pe o pia pe alta prin intermediul unui document care atesta vrsmntul. Scrisoarea folosit n permutaie n timpul romanilor nu avea eficacitatea tratei (cambium) din evul mediu, cnd exigenele economice erau mai accentuate. Dezvoltarea importului i exportului a dus la utilizarea tot mai larg a efectelor de comer externe. n special n Vestul Europei, cumprtorii obinuiesc s semneze astfel de instrumente, care pot fi scontate ulterior de vnztor la banca sa. De asemenea, privatizarea ntreprinderilor de stat i desfiinarea monopolului asupra comerului exterior au dus n Europa Central i de Est la crearea a zeci de mii de ntreprinderi, care au responsabilitatea plilor i finanrii propriilor afaceri, dup regulile i uzanele internaionale. Importana efectelor de comer, mai redus pn acum n regiune, va crete considerabil datorit gamei largi de utilizare, ca mijloc de plat i finanare i ca instrument de garanie. Emisiunea, circulaia, negocierea cambiilor i biletelor la ordin sunt legate att de activitatea n domeniul relaiilor de schimb internaionale, ct i de o serie de operaiuni cu caracter necomercial, executate de persoane fizice sau juridice.

1. Cambia (trata) este un titlu de credit utilizat ca instrument de plat prin care
un creditor (numit trgtor) d dispoziie debitorului su (numit tras) s plteasc o anumit sum unui ter (numit beneficiar), la o anumit dat i ntr-un loc stabilit, fr a indica operaiunea care a generat creana. Conform acestei definiii n circuitul cambiei (schema nr. 2.1.) intervin trei pri: trgtorul (exportatorul, creditorul), trasul (importatorul, debitorul) i beneficiarul (un creditor al trgtorului). n comerul internaional, exportatorul apare, de regul, att n calitate de trgtor ct i de beneficiar. a). n urma ncheierii unui contract comercial internaional, trasul (importatorul) i datoreaz o anumit sum trgtorului (exportatorului); b). trgtorul, la rndul su, are de achitat aceeai sum unei tere persoane (beneficiar), drept urmare a ncheierii unui contract comercial internaional sau a unui contract de credit cu o banc; c). la ordinul trgtorului, trasul achit suma respectiv direct beneficiarului.

2.Biletul la ordin este,

ca i cambia, un titlu de credit utilizat ca instrument de plat, dar, spre deosebire de aceasta, reprezint angajamentul unui debitor (numit emitent) de a plti o sum unui creditor (numit beneficiar) la un anumit termen sau la prezentarea acestuia. Din definiie rezult c, n comparaie cu cambia, biletul la ordin presupune implicarea numai a dou persoane: emitentul, care n comer este importatorul i beneficiarul, care este exportatorul: a). n cadrul unui contract comercial internaional, importatorul emite biletul la ordin n favoarea exportatorului b). exportatorul prezint la plat biletul la ordin i importatorul l achit.

3.Actiune cambiala-mijloc

juridic prin care posesorul unei cambii isi

realizeaza dreptul sau de creanta izvorat din aceasta, urmarind, in cazul in care plata este refuzata, pe debitorul principal ori pe debitorii de regres.