You are on page 1of 6

CMYK

INDIA RAMA BRAND RINKAI BER NO.1


After Sales Service Network ngah ber. Authorised Distributor D-3 Business Enterprise, Ramhlun North (6-5) Ph: 0389-2340590
(12-2)

VOL - XXVII NO.99

REGN.: RNI 34227/79. : MZR/67/2009-2011

AIZAWL

WEDNESDAY APRIL 25, 2012

A man Thla khatah Rs. 100/-

SI PHUR REAL AN PHR


- (PAGE 8)
Ofce Zarkawt : 2340112 : 9206042282 Tele Fax : 2301367 News Room : 9206042283 : 2328579 Website: www.vanglaini.org email : vanglai@rediffmail.com

CMT AWARDSAH HMEICHHIA HLIR!


- (PAGE 6)

UN HOTUIN MYANMAR A TLAWH DAWN


- (PAGE 6)

VANGLAINI

"Theihtawp kan chhuah hnua an duh lo a nih chuan..." - HM Zira


Tripura-a Relief Camp-a Mizoram Tuikukte chu naktuk, Ningani a\ang hian Mizoramah hruai kr leh \an an ni dawn a, ruahmanna engkim peih a ni. Tuikuk lk lt tur leh Tuikuk pawl \henkhatin pht an neih chungchangah, Home Minister, R Lalzirliana chuan, "Mizoram sorkar, NGO leh political party-te'n Tuikukte lo kr hi kan duh lo a ni lo, theihtawp kan chhuah hnua an duh lo a nih chuan, lo kr ma lk se a ni mai," a ti. Tuikuk lak let tur chungchang hi nimin khan Home Minister hoin a office-ah tlawmngai pawl leh political party hrang hrang aiawhte'n an sawiho a; Minister chuan, Tuikuk hoin Sakhan tlangdung a\anga Mizo chhungkua an m chhuahte chhawmdawlna pek ang zat Tuikuk pawl \henkhatin pek an pht chungchang sawiin, sorkarin tuna chhawmdawlna a pek tur chu an duh lo a nih a, chumi avanga Mizoramah an kr duh lo a nih chuan, sorkar leh Mizoram mawh a nih loh thu a sawi a ni. R Lalzirliana chuan, Sakhan a\anga m chhuah Mizo chhungkua 83-te chu chhawmdawlna pek an ni dawn a, vawiinah order a chhuah hman beisei a nih thu a sawi. OSD Home, David H Lalthangliana sawi danin, chhawmdawlna sum Rs. 1,50,000 \heuh pek tur chu Mamit DCin a pe chhuak dawn a, Mizoram sorkar kaltlangin Mizorama lut chhungkua 51 pek an ni ang a, Sakhan (Tripura)-a la cheng zui chhungkua 32-te chu Tripura sorkar kaltlanga pek an ni ang. Home Minister chuan, Tuikukte chu Mizoram an chhuahsan hmaa an awmna khaw ngaiah \heuh dah tum a nih rualin, khaw \henkhat chu Forest reserve-te a nih tawh avangin a remchang vek lo tih a sawi a; Mizorama lak ltte chhawmdawlna turte chu an awmna tur khua an thlen hunah pek chauh tur a nih thu a sawi bawk. Tuikuk lak let tur chungchang sawihonaah hian, YMA, MUP, MHIP, MZP, MSU leh political party tin aiawhte an tel a; Central YMA President, T Sangkunga chuan, Mizoram sorkar hmalaknaah an lawm a, an thla a muan thu a sawi a; 1995 Electoral Roll hmanga enfiah te, an awmna khaw ngaiah dah leh vekte chu an an dinna ngai reng a la nih thu sawiin, "An khaw ngaiah a theih vek loh pawhin, constituency ngai-ah tal ni se," a ti. April 26 a\anga Tuikukte lk lt tur hi Phase 4-na a ni a, chhungkua 669-a mihring 3,652 lak let tum an ni. Ruahman dan chuan, April 26-ah Hamsapara-a chhungkua 141 (mihring 747)-te lak let tur niin, chung mite chu Chuhvel, Zomuantlang, Damdiai, Lungmawi, Zamuang, Tuipuibari, Zawlpui, Zawlnuam, Damparengpui-ahte dah tum an ni. May 4-ah Kaskau camp-a chhungkua 149 (mihring 865)-te lak let an ni ang a; May 8-ah Khakchangpara-a chhungkua 153 (mihring 811), May 11-ah Hazacherra-a chhungkua 79 (mihring 419) leh, May 15-ah Kaskau-a chhungkua 147 (mihring 810)-te hruai kr tum an ni. Tuikuk lk lt turte hi Kanchanpur DCin lirthei a ruahmansak dawn a, Tripura ram chinah Tripura police-te'n venhimna lam an buaipui ang. Mizoram an luh hnuah Kanhmun leh Zomuantlang-a Facilitation Centre-ah dah phawt an ni ang a, chuta \ang chuan tihfel ngaite tihfel hnuah Mizoram police venna hnuaiah an awmna tur khuaah sem darh an ni ang. Tuikukte hi tun thlengin chhungkua 933-a mihring 4,859 lk lt (mahni thua krte telin) tawh an ni a, chungte chu khaw hrang hrang 35-ah sem darh an ni.

Naktukah Tuikukte la lt dawn

KHAWTHLIR
Lawngtlai Auto Rickshaw Owners & Drivers Association chuan nimin khan an din champha vawi 13na pualin Lawngtlai District Hospital-ah thisen unit 34 an pe.

Thisen pe

Mizo Zaimi Insuihkhawm (MZI), Mamit chuan March 2-a Mamit Hmarvenga in pali kng puala April 20-a mobile concert an buatsaiha sum an hmuhte hmanga an lei mutbte chu nimin zing khan kngmei tuartu chhungkua pasarihte hnenah an hln.

Kng tuar tanpui

Thli-in in ln tlu: Nimin zing dar 5:30 vel khan thliin Sakawrdaia Vaingailova in leh Malsawmtluanga in a ln darh a, mi 11-in hliam na lutuk lo an tuar. Thu dawn danin, thli tleh lai hian in chhungah chhungkaw pahnihte hi an awm ve ve a, inin a tlkpui a ni. In chhiate hi nimin khan khawtlangin hnatlangin an sa \an lehnghal a ni.

Tui-ah mi pahnih tla hlum


Nimin chhun dar 12:30 vel khan Zobawka Lunglei District Park swimming poolah Lalramsangi (19) d/o T Rinkima Tlau, |awipui N-II chu chesualin a tla hlum a; Thawh\anni khan Tlabung bula Tuipui-ah V Lalduhawma (10) s/o V Vanlalduata, Tlabung a tla hlum bawk. Thu dawn danin, Lalramsangi hi Leitlang HSS, Lungleia pawl 12 zirlai niin, nimin khan a \hiante nen District Park-ah an lng a, swimming pool-a an chng chu chesualin tuiah a tla a, a \hiante'n an chhan hman lo a ni. Lalramsangi thiante zinga mi dang pahnih pawh swimming poolah hian an tla a, mahse anni chu an chhan hman niin an sawi. April 23, Thawh\anni tlai dar 3:30 vel khan Tlabung khaw kianga Khawthlang Tuipui-ah V Lalduhawma (10) s/o V Vanlalduata, Tlabung Zodin Veng a tla hlum. Thu dawn danin, V Lalduhawma hi a patea nen luiah ln dngin an kal a, a patea ln den hlanin luiah hian a tla a, a ruang hi tlai dar 4 velah hmuh a ni.

Nimin khan Young Women Christian Association te Ni, World YWCA Day a ni a, hemi denchhen hian YWCA, Aizawl chuan Synod Hospital Durtlang-a Grace Home-a awm mek HIV positive-te hnenah thilpek an hlan.

YWCA Day

Puan\hui khawl leh randa sem


UD&PA buatsaih, SJSRY kaltlanga BPL member furniture workshop leh puan\hui zir chhuak mi 40 hnenah nimin khan Serchhip DC Conference Hallah certificate leh an hmanraw mamawhte Serchhip DC, P Lalchhuanga'n a hln. Puan\hui zir chhuakte tan puan \hui khawl lei nan Rs. 1,29,800 sn niin, khawl 32 lei a ni a, an stipend a\angin mi pakhat tan Rs. 3,000 khawlsak an ni. Khawl leina atana stipend-in a daih bak chu UD&PA department-in a tumsak. Furniture workshop zir chhuakte hman tur electronic randa 10 lei nan UD&PA-in Rs. 25,500 a sng a; randa lei nan an stipend hman a nih bakah, a la bng Rs. 450 \heuh pek an ni.

Annual Plan 40%-a pung turin ruahmanna siam a ni


Kum 2012-13 chhunga Mizoram Annual Plan tur sawiho hun tur ruahman fel a la ni lo. Mizoram Annual Plan tur hi kum hmasa aia 40%-a tam turin State Planning Board chuan ruahmanna an siam nia thu dawn a ni. Planning Board lam chuan kum 2012-13 Annual Plan atan 201112 a Annual Plan, cheng nuai 1,700 aia 40% a tamin ruahmanna an siam a; hetih lai hian, Annual Plan tur hi sawiho a nih hunah Mizoram sum lk luh dante ngaihtuah tel a ngaih dawn avangin, 40%-a a pun a beiseiawm loh a, mahse nuai 2,000 vel tal chu a nih an beisei thu Finance department lam chuan an sawi. NLUP sum tur pawh special package-a dil tum a ni lo a, head hran angin kal mah se, Planning Commissionin Mizoram Annual Plan tur a pawm chhungah tho a awm dawn nia thudawn a ni. Tarlan tawh angin, Mizoram Annual Plan hi April 19 khan sawiho tura tih a ni a, mahse Planning Commission lam an remchan leh loh avangin a hun sawn a ni.

Zirtiri Residential Science College NSS leh International Association for Religious Freedom (IARF), Kolkota Branch-te chuan nimin khan 'Human Rights Education' tih thupui hmangin seminar an buatsaih a, NSS volunteer 33 an tel. Seminar hi vawiinah chhunzawm tur a ni.

Human Rights Education zirho

Ram chinfel a harsa: Revenue Minister


Land Revenue & Settlement Minister, JH Ro\huama chuan, District Council hunlai a\ang tawhin Mizoramah ram inpk thuah a inchherchhuan nasat lutuk tawh a, dan mumal tlawhchhan mumal a awm loh avangin chinfel a harsat tawh thu a sawi. Synod Social Front leh Zoram Research Foundation ten nimina Synod Conference Centre-a ram humhalh leh a kaihhnawih chungchang zirhona an buatsaihah thu sawiin, Minister chuan, "Sorkar hmasain Land Reforms a lo kalpui tawh chhunzawmin, IAS (rtd.) rualte Expert Committee member-ah ruatin, tunah hian a hmwr kan bwk \p tawh a ni," a ti. JH Ro\huama chuan, Expert Committee-in ruahmanna leh rawtna a siamte chu Assembly session lo awm leh turah pharh tum a ni a, chumi hma chuan a duh apiangte'n Revenue Secretary emaw, Director emaw hnenah rawtna thlen theih a nih thu a sawi. State Planning Board Vice Chairman, Lalkhama chuan, Forest Reserve atan sorkar ram ngei chauh puan tur a nih thu sawiin, "Mimal in leh lo, huan leh ram emaw State Reserve Forest-a puan ngawt theih a ni lo a; mimal ramte chu sorkarin zngnadawmna pein, a neihsak hmasa phawt \hin tur a ni," a ti. Lalkhama chuan, Parliament-in dan a siam, The Forest (Conservation) Act, 1980 chu Mizoramah pawh hman theih a nih thu leh, chu dan chu dan \ha tak a nih rualin, Mizoram dinhmunah chuan dan khirhkhn tak a nih tur thu a sawi bawk. Seminar-ah hian mi parukin paper an present a, chipchiar takin an sawiho a; an thil zir chhuahte bawhzui turin Study Group an din nghal a ni.

Assam state-a khaw 56-in


Mizorama awm an dil: MPCC
Congress party chuan, kum thum chhunga CM, Lal Thanhawla sorkarin Mizoram mipuite leh ram hmasawnna a kalpui hmel an han hmuh avangin, Assam-a khaw 56 (mihring 45,000) ten Mizoram chhunga awm ve duhin Mizoram sorkarah an dil niin an tarlang. MPCC chuan, Assam mite'n Mizorama rn luh an duh chhan chu - hmasawnna kawng hrang hranga Assam sorkarin a hlamchhiah bakah, kawngpui, sikul, college, damdawi lam, kawlphetha leh ni tin mamawh dangahte Assam-ah beisei tur an neih loh vang leh, Mizoram sorkarin enkawl se, hmasawnna an neih ve an beisei vang niin an tarlang a ni.

Lunglei leh Lawngtlaiah SECC


Nimin zing a\ang khan Lunglei leh Lawngtlai district-ah Socio-Economic & Caste Census 2011 \an a ni. Lunglei-ah chuan DC quarters a\anga \an niin, DC, V Sapchhunga chu ziah luh hmasak ber a ni a; Lawngtlaiah chuan LADC CEM, C Ngunlianchunga in a\angin \an a ni.

Meghalaya-a pawl pathum - KSU, PKJGP leh HNYF te chuan lungawi lohna lantir nan vawiin leh naktukah zan dar 8 a\anga zing dar 5 thleng ve ve kawngpui danchah an tum a; hemi chhung hian East Khasi Hills, West Khasi Hills, Jaintia Hill sleh Ri-Bhoi chhunga kawngte chu fimkhur thu-ah zin mite'n paltlang lo tura ngen an ni.

Meghalaya-ah kawng dan tum

Gas harsatna hi sorkar mawh a ni


MNF sorkar laia Supply Minister, K Sang\huama chuan, tunlaia eirawngbawlna gas harsat lutuk chu sorkar mawh a nih thu sawiin, "Sorkar hian a mawhah ngai se la, harsatna tam tak chu a kiang thei ang. Sorkarin a mawha a ngaih loh chhung chuan harsatna a awm zel ang," a ti. K Sang\huama hian nimin khan MNF President room-ah thuthar thehdarhtute kwmin, gas harsatna chungchang a sawi a; tun hnaia Chief Minister-in, 'Ei rawngbawlna gas tam leh tlemah sorkarin mawh a phur lo' tia a sawi leh, Supply Minister-in Assembly House-ah, 'Gas hi IOC leh agent-te inkar a ni a, sorkar mawh a ni lo. IOC-te hi mipuiin an nawr a ngai zawk a ni' tia an sawi chu demin, "Sorkar dinglai hian mawhphurhna a la ngam lo a ni tih a chiang hle," a ti. K Sang\huama chuan, Supply Minister a nih laiin harsatna an twk ve tho tih sawiin, gas bottling plant-ah ngei kal chilhin a nawr \hin tih a sawi a; gas-a harsatna a thlen chngin, sorkar leh a changtu minister tan gas bottling plant-ah ngei kal chilha nawrin kawngro a su hle tih a sawi a ni. Zawhna chhangin, K Sang\huama chuan, gas harsatna chhan ber chu - inrlbwlna leh

- K Sang\huama

Gas tichingpentute hrem pht


MPC party \halaite chuan Mizorama ei rawngbawlna gas harsatna thleng mek chu dik lo taka misualte thil tih vanga thleng nia sawiin, thil dik lo titute hrem ngam turin sorkar an pht. MPCY chuan, gas rk phai tawh, Rs. 300 man pawh tling tawh lo tur Rs. 425 leh a aia toin mipuite'n an lei \hin niin an sawi a; thil dik lo leh black-a hralhtute man a, na taka hrem turin sorkar an pht a ni. Hetih lai hian, Congress party chuan, tunlaia gas harsatna chungchangah Congress kaihhruai sorkarin theihtawp a chhuah tih an sawi a, "MP CL Ruala (Member of Standing Committee on Petroleum & Natural Gas) pawhin gas company leh dealerte hnenah harsatna sukiang turin hma a la mek," an ti. MPCC chuan thuchhuah siamin, India ram chu gas-ah intodelh lo a, Mizoram chauh ni lo, state dangte pawh harsatna a thleng mek niin an tarlang a; gas harsa avangin state tam takah gas connection dik lo thlengin an inchhuichhuak a, hmarchhak state dangahte pawh gas a harsa mek niin an sawi bawk.

Foreign Secretary
Mizorama chm mek, Indian Foreign Secretary, Rajan Mathai leh Larsap, Vakkom Purushothaman te chu nimin khan Raj Bhawan-ah an inkwm. Foreign Secretary hi External Affairs Ministry-a Jt. Secretary Harsh Vardhan Shringla, Chief Engineer AK Sharma, Under Secretary D Bandhopadyay leh PC Pande, Brig. Rawat leh Custom Commissioner, Brojen Thamar ten an \awiawm a; Myanmar palaite nen India leh Myanmar inrinna, Zorinpui-a Land Custom Station dinna hmun tur an enfiah dawn a ni.

Nimin

Aizawl

Maximum - 28.6C Minimum - 18.3C Ruahtui - 7.1 mm

Vawiin Aizawl
Maximum - 28C Minimum - 18C Ruah a sur rin a ni

ZANIN ZONET Anganwadi Centre hre chiang rawh le

kalphung dik lo (administration & management failure) vang nia a hriat thu a sawi a, "LPG Control Order leh Marketing Discipline Guideline a awm reng a, heng dan dinglai hi IOC leh Mizoram sorkar hian \ha takin kengkawh mai se la, kan buaina tam tak hi a pumpelh theih ka ring," a ti. K Sang\huama chuan, Mizoramah gas agent 24 an awm a, kumin January -March chhunga gas br 3,48,436 hmuh a nih chu gs a vang hle si leh, a black-a Rs. 800-900 a lei tur a awm reng site chu sorkar inthlahdah vang a nih thu a sawi a; chutih laia Supply Secretary hoa YMA, MCU LC leh VC ten gas harsatna chungchanga thawhhona thu an thlung chu, gas-ah sorkarin mawh a phurhzia tichiangtua a ngaih thu a sawiin, sorkar chu gas management chungchanga hlawhchhamah a puh bawk. Chief Minister leh Supply Minister-te chu an thu sawi avangin REQUIRED FRANCHISE (PCD) ON ITS GMP CERTIFIED CO. gas harsatnaa mawh- *MONOPOLY FOR Brand GENERIC Division Lexia Lifecare Offerring wide range of Tablets, Capsules, phurhna la ngam lo, * Syrups, Ointment &&Lotions. ETHICALS Fourtrax Biozone Lifestyles Division Offering range of Tablets, Capsules, mipuite aiawha ding Syrups, Injectables, Glucose powders & Super ORS with Zinc & Lactobacillus. zo lo ang hiala ngaih We provide the best competitive Company rates, Promotional Inputs, Gifts & Huge Distribution margins. theih nia a hriat thu a sawi bawk.
M/S FAIHRIEM DRUG'S & PHARMACEUTICALS (Super stokiest at Guwahati) Contact: + 91-8811908748, Email : fdpsales.marketing@gmail.com

CMYK

TUALCHHUNG
AIZAWL WEDNESDAY APRIL 25, 2012

NLUP \anpuina an sem zel

In sak \anpuina sem


UD&PA, Lunglei district chuan nimin khan Lungleia Art & Culture Auditoriumah mi harsa zual 58 hnenah in sakna tur \anpuina pawisa an sem. |anpuina sem chhuah hi a thawh lina a ni a, mi 500 in saksak tum a ni. Tun dinhmunah \anpuina pek tawh atangin mi 217-te'n in an sa zo tawh a; IHSDP hnuaia in sak \anpuina dawngtute hi in sak dan remchang leh kawng hmang kawh hmuh nghal an ni a, in sak tanpui nan hian Rs. 51,000 pek an ni.

Aizawl North I-a chhungkua 304 hnenah Industries department chuan nimin khan Bawngkawn YMA Hall-ah NLUP 2nd installment sum sem a ni a, Assembly Speaker R Romawian Local Council hrang hrang aiawhte hnenah a hln. R Romawia chuan, NLUP thil tum chu eizawnna nglnghet siam a nih laiin, thingtlang a\anga khawpuia pm lut tam tak, mahni khuaa lt duh lo, khawpuia ram nei si lote eizawnna tur ngaihtuah a \ul avangin Industries hnuaiah trade siam belh a \ul phah niin a sawi a; Industries department sum ruahmanin a daih loh avangin 2nd installment chu sem tlai a nih thu a sawi bawk. Nimina NLUP sum dawngtute hi Bawngkawn, Chaltlang, Durtlang North, Durtlang, Leitan, Selesih leh Bawngkawn South-a automobile repairing thlangtu mi 11, beauty

Sikserh zirchianna hun buatsaih


parlour mi 13, blacksmithy mi 3, cane & bamboo mi 1, DTP mi 8, electronics repairing mi 16, haircutting mi 5, knitting mi 3, petty trade-I mi 168, petty trade-II mi 44, petty trade-III mi 19, photography & videography mi 2, shoe repairing mi 5, steel fabrication mi 4 leh tinsmithy mi 2 an ni. Nimin vk khan AH&Vety department, Kolasib hnuaia NLUP Bawng vulh eizawnna thlangtute chhungkaw 35 hnenah bawng pahnih \heuh sem a ni bawk. Directorate of Health Services hnuaia State Vector Borne Disease Control Programme leh SCERT chuan nimin khan Vanapa Hall-ah sikserh chungchang inzirtirna leh inhrilhhriatna hun an buatsaih. Seminar kaihruaitu, SCERT Deputy Director, RS Chauhan chuan, seminar-in a tum chu sikserh chungchang inhrilhhriat a, zirtirna inpek a, sikserh laka invenna hman \angkai leh hriselna \ha zawk neih a nih thu a sawi. Malaria awareness campaign hi kumin April thla tir a\ang khan district pariatah neih a ni tawh a; state level seminar-ah hian district tina pakhatna leh pahnihnate an inel dawn a ni.

HMARCHHAK

Shillong-ah sorkar motor hal


a ni a, Pynthorukrah-ah pawh pawikhawihna a thleng bawk. Meghalaya DGP, N Ramachandran chuan, 'Pawikhawihna thlengte hi ruahman lawk vek niin a lang. Rally zawh hnuah vek a thleng a. Pawikhawihna dang a thlen tawh lohna turin khawpui chhung hmun hrang hrangah pawh venhimna uluk taka kalpui nghal a ni' a ti. Thawh\anni-a rally hi Khasi Students Union, the Federation of Khasi Jaintia and Garo People leh Hynniewtrep National Youth Front-te huaihawt a ni a. Electoral roll-a hming dah thar danah thil fel tawk lo a awm niin an sawi a ni. Pawl hrang hrangte hian vawiin a\angin ni hnih chhung kawngpui dan an tum thu an sawi bawk.

Thawh\anni khan Meghalaya khawpui, Shillong-ah electoral roll siam chungchangah thil fel tawk lo a awm nia sawiin mipuiten kawng an zawh a, kawng an zawh hnu lawkah mi \henkhatin sorkar motor an hal bawk. Rally neihna hmun, Motphran a\anga hnaitea Meghalaya state sorkar motor ding chu tu tih hriat lohten an hal a ni. Mawlai-ah truck hal

NOTICE INVITING TENDER (NIT) NO.1 OF 2012-13


On behalf of Mizoram RMSA Mission, the State Project Director invited bid in two-envelope system from eligible registered contractor with regard to the works and place mentioned below. Name of Work: Construction of Strengthening of Existing High Schools Sl. District Name of School Estimated Earnest Cost of No. Amount Money Tender 1 Aizawl Awithangpa Govt. High School 1930294 38606 500 2 Aizawl Chaltlang Govt. High School 1504125 30083 500 3 Aizawl Pianghleia Govt. High School 1930294 38606 500 4 Aizawl Sumsuih Govt. High School 1930294 38606 500 5 Champhai Kelkang Govt. High School 1930294 38606 500 6 Champhai Mimbung Govt. High School 1930294 38606 500 7 Champhai N. E Khawdungsei High School 1930294 38606 500 8 Kolasib N.Hlimen Govt. High School 2013856 40277 500 9 Kolasib Nisapui Govt. High School 1930294 38606 500 10 Lawngtlai Southern Public Govt. High School 1930294 38606 500 11 Lunglei Cherhlun Govt. High School 1345356 26907 500 12 Lunglei Hnahthial Govt. High School 1420563 28411 500 13 Lunglei Liantawna Govt. High School 1930294 38606 500 14 Lunglei Lunglei Govt. High School 1930294 38606 500 15 Lunglei Mualthuam Govt. High School 1930294 38606 500 16 Lunglei Rahsi Veng Govt. High School 1930294 38606 500 17 Lunglei S.Vanlaiphai Govt. High School 1930294 38606 500 18 Lunglei Thingsai Govt. High School 1420563 28411 500 19 Lunglei Zobawk Govt. High School 1930294 38606 500 20 Mamit Mamit Govt. High School 1930294 38606 500 21 Mamit Phuldungsei Govt. High School 1930294 38606 500 22 Mamit Reiek Govt. High School 1930294 38606 500 23 Mamit W.Phaileng Govt. High School 1930294 38606 500 24 Saiha Saiha Govt. High School 2055638 41113 500 Tender documents and other detail can be obtained from the Ofce of the State Project Director, Mizoram RMSA Mission, Top oor, Directorate of School Education Building, Zarkawt, Aizawl (Tel: 0389-2346161) on payment of Rs.500/- from 25th April, 2012 to 9th May, 2012 during ofce hours. Technical Bid will be opened on 10th May, 2012 at 14:00 hrs. Sd/- State Project Director (3-3) Mizoram SSA Mission

Assam sorkarin official TV channel a siam dawn


West Bengal sorkar tih dan entawnin, Assam sorkar pawhin sorkar hnathawh leh hlawhtlinna hrang hrang a neihte mipuite hriata puanzarna turin TV channel hran siam a tum. Assam Chief Minister Tarun Gogoi chuan sorkar TV channel siam tum a nih thu hi sawiin, hemi kaltlang hian mipuite hnenah hriattirna pawimawhte hrilhin, sorkar hma lakna chungchangah thu dik tak an hre thei dawn a ni, a ti. He TV channel-ah hian political news chauh chhuah a ni dawn lo tih sawiin, Gogoi chuan zirna leh hriselna lama mipuite zirtirna atan hman \angkai a nih tur thu a sawi. Kawng hrang hrang mi hlawhtlingte chanchin tihchhuah a ni \hin dawn a, hei hi mipui leh zirlaite fuihtu \angkai tak a nih beisei a ni, a ti.

Ram chhunga lei sei ber dawh zo \ep tawh


Brahmaputra lui, Assam-a lei dawh hna chu kum sawm chhung thawh a ni tawh a, an zo fel \ep tawh. He lei hi India ram chhunga rel leh motor kawng atana hman tur lei sei ber a ni dawn a ni. Kum 4.940-a thui, Bogibeel rail-cum road bridge hian Assam leh Arunachal Pradesh a thlun zawm dawn a. Kum 1997-98 khan lei dawhna turin sorkarin sum a ruahman a, April 21, 2002 khan khatih hunlaia Prime Minister AB Vajpayee project lungphum hi a phum a ni. Project thawh \an a nih hnu hian Railways chuan sum ruahman zat hi a siam\ha leh a, cheng vaibelchhe 1767 a\ angin vaibelchhe 3230-ah a pun. Tun thlengin lei dawhna atan hian cheng vaibelchhe 2404 senral a ni tawh. Project chief engineer, Ajit Pandit chuan hnathawh chu tihkhawtlai a nih bakah, sum senso pawh ruahman lawk aiin a sang daih niin a sawi a. 'Sum indaih loh avangin hna a thawh chak theih loh a, kum 2007-a national project-a puan a nih hnuah mumal zawka thawh theih a ni chauh a ni' a ti. Cement leh steel man pung chu senso titamtu zinga pakhat a nih thu a sawi. Pandi chuan, 'Pillar 42 siam turah 32 kan siam zo tawh a, a dangte pawh nakkum June thlaah zawh vek a ni ang' a ti.

Arunachal Pradesh-ah kangmei chhuak


Arunachal Pradesh khawpui, Itanagar-a DC office complex bul, Naharlagun bialah Thawh\anni khan kangmei nasa tak a chhuak a, chhungkaw 63-te chenna in a kangral vek niin official-ten an sawi. Kangmei chhuak vang hian thi leh hliam an awm hriat a ni lo a, mahse bungrua chuh hman a ni lo. Bungraw kangral hlut zawng hi chhut chhuah a la ni lo. Kangmei chhuak hi electric kalsual vang nia a lan thu an sawi bawk. Thuneitute chuan kangmei tuarte awmna tur hi Naharlagun community hall-ah a buatsaihsak a. District thuneituten kangmei tuar chhungkaw tin hnenah hian Rs 2,500 \heuh leh bialtu MLA, Techi Kaso-an Rs 2,000 \heuh an hlan.

No.A.33024/8/2009/DTE-IND DIRECTORATE OF INDUSTRIES GOVERNMENT OF MIZORAM

HRIATTIRNA
Golden Republic Information Technology Centre Directorate of Industries hnuaia DOEACC O Level Course, kum 2010-11 Session-a zirlaite scholarship chungchangah hriat tur pawimawh tak a awm avangin May 15, 2012 ral hma ngeiin GRITC Faculty te hnenah office hun chhungin in report tur a ni e. (2-1) Sd/- ZOTHANKHUMA Director of Industries

HUN WL ATAN HMUN WL

Pune, Maharashtra, India ami, Savita, Monish leh Savitri-te chuan an vaiin hypertrichosis(2-1)

South Korean Company chuan an chhungte thi tawh vap chu thil cheina, glass beads ah an siam chhuak

an nei vek.

Zan lama chetla thin ramsa te chite chu ultrasound, mihring bengin a hriah theih loh khawpa ri sang hmangin an inbe thin.

PHEI 1. Ril a rah(5) 4. Hmuh an nuam; Hmai fai(7)8. Chawisang(5,4) 10. Tui fawn nasa; (Pen ri) koh(4) 12. Thil ro chiah lo sawina(2)14. Insawichhia; Chhuat kualtu(5)16. Engzatmah(9) 19. Awm pawng; Naute chaw(5) 20. Thil eina(2) 22. Dum; Mawk; Thu(4) 24. Indahsang(9) 27. Duh ang daih; Mamawh pe(7) 28. Angkhat(5) CROSSWORD 1804 CHHANNA CHHUK 1. Mumal(5) 2. Ramsa te chenna (4) 3. Rimchhia (3) 4. Hnai lo tak (3) 5. Tinreng; Thil zawng zawng(6) 6. Hriak ngah; Mawm (6) 7. Vantirhkoh(5) 9. Awm(4) 11. Zeuh zeuh; Luah vek(4) 13. Ar hram dan(3) 15. Hmuh nuam; Mawi; Inchei(4) 16. Puantahna khawl(6) 17. Mipa thawmhnaw(6)18. Hmantlak tawh loh (4)19. Khuh(5) 21. Tak meuh(5) 23. |awngkam; Thusawi(4) 25. Lem sual(3) 26. Inkhai; Inthen(3)

MIZORAM RURAL BANK : HEAD OFFICE : AIZAWL

Reserve Bank of India in thuneihna a pek angin, Mizoram Rural Bank chuan Loan Pukna Pung Interest Rate a tidanglam a. He Rate thar hi 1st April, 2012 atanga hman tan a ni a, thu leh awm hma chu a huam ang. He rate thar hian he Bank-a Loan lo puk mekte leh Loan puk thar turte a huam ang. Loan pukna Pung (Interest Rate) thar hi Mizoram Rural Bank Branch hrang hrangah leh Head Ofce-ah Ofce Ni apiangin hmuh theih a ni. - Chairman

PUBLIC NOTICE

4
"Khawvelah hian mal viauin i inhria a ni thei Mahse tuemaw damchhan i ni ve thei "
DAWNTISEI

NGAIHDAN
AIZAWL WEDNESDAY APRIL 25, 2012

Kumin Pawl 10 rizal zirchianna


Kum 2012 pawl 10 ekzam risal a lo chhuak a, miten fate resal an en laiin kan khua Thingsai lam resal ka han en ve chawt a, mahse, an nu leh pa hming a tel lova, tumah phei chu ka hre lem lova. Rizal bu a\anga thil lo lang han zirchiang ta ila. He risal hi a au vak lem lo, ngawi reng hian thu tam tak a sawi thung. Chu thu chu hrethei tur erawh chuan rilru benga ngaihthlak a ngai thung. Kumin rizal \haah hian zirna a \hahnem ngai taka thawktute a bikin Pu Lalsawta Education Minister, Pi Esther Lal Ruatkimi - Education Secretary, Education Director - Pu Lalhmingthanga leh a staff te, MBSE President Rev Dr Lalchungnunga leh a staff-te ka lawmpui em em. Nitina class room-a zirtirna thawktute ka ngaisang che u a, chawimawina ka hlan a che u. Kawng hrang hranga khaikhinna District khai khinna: District hrang hrang tih \hat (za zela an pass tam dan) dan indawt leh mihring an tam dan a zira an dinhmun hetiang hi a ni:Sl. No District 1 2 3 4 5 6 7 8 Aizawl Saiha Serchhip Lunglei Champhai Lawngtlai Kolasib Mamit Mizoram Mihring (2011-P) 404054 56366 64875 154094 125370 117444 83054 85757 1091014 Pawl 10 Mi 1000 Za zela ekzam zela hlawhekzam tling zat 7103 844 874 1974 1529 1419 886 577 15206 17.58 14.97 13.47 12.81 12.20 12.08 10.67 6.73 13.94 78.81 67.89 68.54 73.91 70.24 60.25 63.43 46.62 72.27 Sikul Za zela hlawhtling Deficit Private Aided Lump sum Sawrkar Private-a ekzam 97.94 90.28 79.34 78.13 77.81 39.48

Thil thleng tur thlir thiam


Insumdawn tawnna kalkawng India leh Myanmar-in Chhimpuipui lui kal tlanga a nih dawn avangin Mizoram insumdawn tawnna chu an \an chhim lam thlengin kawngpui dawn hnai tawh a, Lawngtlai \ha kan nei dawn niin a lang district-a Mizoram leh Myanmar a, lirthei tam takin Mizoram inrina, Zorinpuia Land Custom hi a paltlang dawn. State pawn a\angin lirthei tam Station dinna tur hmunte Myanmar Thil lo thleng zawk an lo tlan lut ang a, chu chuan leh India palaiin an tur hmu ken tel tam tak a nei enfiah dawn a ni. thiam lo dawn a, hetiang thil India leh khaw ram chuan hi Mizoram sorkar chhak lam ramte insumdawn tawnna hmasawnna hian a ngaihtuah tel tur hi hun rei tak nia lang hi an em, tih hi zawhna chhung a thu-a sawi dawngsawng chhn harsa tak a ni. Ramin hma a \hin a ni a, tunah thiam lo a, sawn dawn chuan chuan a tak a chang dawn hnai an hk a, an tun hmaa thil awm buai phah ngai lo tam tak a ta a, Mizoram kal awm belh a, chumi tlangin India hian \hin khaw chhak ram dawngsawng tura \henkhatte hi a dawr dawn. He inpuahchah \ha ram chuan ram leh ram insumdawn tawnna hmasawnna hi an chhawr a, thil kalkawnga Mizoram a \ang tur lo thleng tur hmu thiam lo ram hian nghawng tam tak a nei dawn chuan hmasawnna nia lang hi an a, he mi hmachhawn tur hian dawngsawng thiam lo a, an hk Mizoram hi a inpeih tawh em? a, an buai phah \hin a ni.

Eirukna phoro a ni em?


Zo r a m a h h i a n eirukna in zung a kaih nghet hle a, mahse kan ngaimawh tlang hle. Kan Chief Minister Pu Lalthanhawla'n sawrkarna a chelh phat a\angin corruption a zung nen lam phoro a tum tih an sawi khan mi tam tak beng a verh a, lo lawm em em engemawzat kan awm a, a tih tak tak loh ring an awm bawk a, a tih theih loh ring an awm bawk ang. Sorkar hnathawk hi dan fel fai taka an thawh dawna lak an ni a, an eiru a nih pawhin dan fel tak duansa hmanga chhuichian hmasak phawt a ngai a, finfiah a nih hnuah ban an ni thei. Khawilai veng keltil deuh a, khawtlangin mi kan han hnawhchhuah rum rum ang khan hma a lak theih loh va, tu te emaw an eiru a ni tih kan hriat chian, an hlawh phu lova in leh lo leh nitin khawsaknaah pawh an pay scale phak baka sanga khawsa kan vengah \heuh hian an awm ngei ang. Nimahsela apawng ataka

- V.Lalsawmliana, Aizawl South II i e i r u , i h n a ngam kan la nei a a\angin bang rawh ni. Zawlbuk rorel hi tih ngawt theih a kan rilru-ah a bet tlat ni lo. Enquiry lak a, nimahsela India a, a nih hmel tihah ramah hi chuan dan suspend phawt a, ang thlapa engkim court-ah thubuai k a l p u i a n g a i h sawi phawt a, court- \hin avangin mimir in thiam loh a chantir duh khawp chu a ni chuan, an hna a\anga lo ang, nimahsela ban theih an ni chauh tuna a kal ang bak a ni. hi chu kal dan dang T u n C o n g r e s s a awm thei lo a ni. sawrkar hian hma a Hmasawnna lam a la nasa a, Zawlbuk ni emaw corruption rorel anga hma lak phoro chungchang theih a ni lova, dan a ni emaw saipui ang thlapa chhui chetin, nghet takin, Congress sawrkarah fimkhur takin dan zulzui a, sawrkar a kal hi a fakawm letling zawk a ni. Congress Minishian case 58 a awm ter, Parlimentary tawh a, mi 3 (pathum) Secretary, MLA-te chhuichhuah thiam hi mihring ve bawk loh chang, an hna an ni a, an felfai tawk sang tak a\anga ban lovang. Chutih laiin tir an awm tawh a ni. tun thleng hian atua Officer lian mi 12 te mah eiruknaah suspend mek an ni hming hliau miah a, chubakah corrup- lova an awm te hi tion case chin-fel a n f a k a w m h l e . tawh mi 13 hmalak Session te pawh a ni a, hmachhawp kan thlir tam ve ta engemawzat an la viau a, corruption nei a ni. chungchang hi sawi M i z o r a m a lan tur a la awm miah sawrkarna chelh lo nia! tawh zingah, tuna A tawpna atan Congress sawrkar c h u a n C o n g r e s s Pu Lalthanhawla sawrkar Pu Lalk a i h h r u a i c h i a h thanhawla kaihhruai hi corruption an hian eirukna hi chu a huatzia a taka tilang phoro a ni.

Mi 1,000 zela ekzam zatah hian Aizawl a sangber a, a chhan nia lang chu Aizawl hi zirna atan hmun dang a\angin kan pan nasa a, hei hian a tisang zual. Chutih laiin Saiha lam hi an sng leh a, Aizawl panna a hla a, bakah Mara hnam an nih deuh ber avangin Aizawl lamah chhungte belh tur an van deuh pawh a ni mai thei. Mamit leh Kolasib lam hi ekzam an tlem deuh a, zirna lam an nuar nep deuh. A bak district hi chu an inang tlang hlawm viau mai. Ekzam 100 zela hlawhtling zat indawt dan chu Aizawl, Lunglei, Champhai, Serchhip, Saiha, Kolasib, Lawngtlai leh Mamit te an ni. Saiha lam hi mi 1000 zela ekzam tam lamah \ha mahse, hlawhtlinna lamah an hniam thung. Lunglei lam hi hlawhtling zatah chuan 2-na a ni a, Lawngtlai leh Mamit te hi 1000 zela ekzam lamah an hniam a, hlawhtlinna lamah pawh an hniam. Sikul chi hrang khai khinna: Sikul chi 6 a awm a, an zirlaite hlawhtlin dan hetiang hi a ni:-

Deficit sikul hi Kohhran sikul an ni deuh vek a, Private sikul hi chu mimal ta. Aided hi Govt Ah hoc sikul, Lump sum sikul hi khawtlang sikul sawrkarin kum 1 atana sum tlem te te (cheng nuai 2 aia tlem)-a a \anpui niin Private candidate hi chu private sikul ten an sikul hminga ekzam an phal loh a, an hnawl hnu leh mimala bei ve te an ni. Subject khaikhinna: Ekzam beitu mi 15,206 zinga subject hrang hranga hlawhchham zat hetiang hi a ni. Chhiarkawpah mi 3429, (22.55%), Sap \awngah mi 3018 (19.85%), Science-ah mi 1973 (12.96%), Social Science/ Studiesah mi 1890 (12.43%), Mizo emaw mahni duhthlan \awngah mi 457 (3%). Mipa leh hmeichhia: Ekzam beitu mi 15,206 zingah mi 7,858 hi hmeichhia niin mipa chu 7,348 an ni a, hmeichhia hi 510in an tam zawk. An tam zawngah chuan ngaihmawh thamin an inthlau lo. Tin, mipa 5,349 an hlawhtlin laiin hmeichhia 5,640 an ni thung; za zela an hlawhtlinna pawh mipa 72.80 a ni a, hmeichhia 71.77 a ni. Mahse, a thiam chung chuang thlan chhuahah chuan hmeichhia an sng filawr hle. Mark hmu sang 10 (highest 10)-ah mi 11 an tling a, chung zingah chuan hmeichhia-in 1-na a\anga 8-na an hauh a, mipain 9-na leh 10-na, a 11-na chu hmeichhia bawk. MBSE lam hian mark hmu sangber a\anga chhiar a, a 10-na thleng an la a, chu chu zatna (Position) an lak tir a. Chu chu top 10 an ti. Chutah chuan mi 20 an lang a, mipa 5 chiah an lang a, a bak 15 chu hmeichhia an ni. Ngawi renga an au chhuahpui chu District hrang hrangte: Lawngtlai leh Mamit hi ziak leh chhiar lamah an sng lova, tin, hmasawnna dangah pawh Mizoram chhungah chuan hmasawn lo ber an ni. Lawngtlai lam chu Chakma-in an chiahpiah deuh a, tin, Mamit lam pawh Bru/ Reang-in an pawlh hle bawk. Hengte avang hian an sng lo a ni. Sawrkar tan \anlakpui an ngai hle. Mizoram pum chawhrual (72.27%) aia hlawhtling lo tamna chu Champhai, Lawngtlai, Kolasib leh Mamit te an ni. Champhai leh Kolasib hi \an deuh chu an ngai, Mizo hlang deuh vek an ni si a. Lunglei hi Chakma tamna district a ni nain an ti \ha hle. Sikul chi hrang hrangte: Mizoram

sawrkar a\anga hlawh la chu Deficit, Aided, Lump Sum leh Government Sikul te an ni. Kohhran sikul (Deficit), Aided sikul leh Lump Sum sikul an ti \ha hle. Government Sawrkar an \an a ngai. Deficit, Aided school-te hian rilru na leh lunghnur takin nikum khan an zirtir a, mahse, puitling tak leh \hahnem ngai takin an zirtir a, kumin hian rizal duhawm tak an nei. An rilru natna ber chu an hlawh leh ham\hatna dangah a ni. Mizoram sawrkar hnuaia hlawh laten hlawh thar kum 2009 a\ang an lak tawh laiin anni zawng an la la ve lova, dil pawh ngai lova pek mai tur a nih tehreng nen tun thlengin pek an la ni lo. Mizoram kan hmangaih tak zet a nih chuan zirna hi thuam \hat a, a thawk ten phur tak leh rilru chhungril lawmna nena an thawh theihna tur boruak siam sak a \ul. Phur leh hlim taka hnathawktu thawhchhuah chu a tam bikin a hlawk bik hle. Subject hrang hrangte: Subject malkhai a kumtina hlawhchham tamna ber chu Chhiarkawp a ni; mi 3,429 zet an hlawhchham. Chhiarkawp avang hian mi beidawng engzatnge kum tin awm phah ang? Pawl 10 pass zinga hmun 3-a \hena hmun 2 vel chuan Science, Management, Commerce etc hi Pawl 12-ah an zir miah lo. Chutih laiin mi tam berte hlawhchhamna a ni miau si. Mizoram Education Reforms Commission (MERC) rawtnate tihhlawhtlin dan tur duangtu Group of Experts (GoE) khan helai chinfel dan tur hi a lo sawi chiang kiau mai. GoE chuan pawl 10-ah hian Chhiarkawp pawimawhna phawk chhuak siin Soft Mathematics paper siam ni se, chu chu pawl 12 lama chhiarkawp kaihhnawih zir lo turten an la ang a, awlsam takin an pass ve mai dawn a ni. Nakina \angkai tur ni si lova zirlai tuar tir te, an damchhunga mi beidawnga siam te hi a pumpelh theih ngei ang. Hetiang ruahmanna hi awm se chuan tuna mi 3429 hlawhchhamna zingah hian a hmun 3-a \hena hmun 1 tal hi chuan an pass phah mai thei. Mipa \an a ngai hle: Khita tarlan bakah hian Subject 7 zinga mark hmusang ber ber mi 8 an awm a, chung zinga 7 chu hmeichhia an ni. Tin, tun hnai kum 10 chhung vela MPSC-in ekzam rizal a puanah hian a hmeichhia hi mipain kan tluk lo tlat \hin. - Dr. JV. Nunchunga

ROSE RIMCHHIA
Kum 70 rl kai tawh tan hetiang thu han ziak hi a awm dawn em ni tia ka ngaihtuah laiin Menace of Silence tih Andre Maurois-a sawi keimah ngei pawhin ka lo sawi chhawn tawh \hin leh chanchinbuahte pawh ka lo ziak tawh \hin ka hre chhuak a. Ka thil tawn, ka rilru tina em emtu hi sawi lova ka ngawihbopui chuan thil \ha lo zawk a thlen ang tih ka rin avang leh tute emaw talin insiam\hatna atan an hman beiseiin he thu tawite hi ka ziak a ni. April 12 khan Aizawl a\angin ka tupa ruang zuiin Lungleiah ka kal a. Zan khuaa kawng bumboh tak leh khu taka kan kal hnuah a tukah khaw lum tak hnuaiah vuina hunte kan hmang a. Ka taksain chawlh a mamawh avangin April 13 tlaiah Lunglei Circuit House-ah hahchawl turin ka kal a. Circuit House enkawltuten duhsak takin VIP Room ROSE an tih chu min lo ruat sak a. Room-a ka han luh chuan awm hleih theih loh khawpin meizial zukna khuin a lo tirimchhia a. Chief Minister Lal Thanhawla'n, Thil \ha nei tlak kan la ni lo a ti nia an sawi hi a dik a ni tih VIP Room kan luah dan hian a nemnghet awm e. ROSE Room-a duty chu hnam dang a ni a, hawihhawm takin chibai min lo buk a. Mamawh ka nei em tihte min lo zawt zung zung a. Ka mamawhte ka hrilh hmain, He Room-ah hian nizanah tunge thleng? ka ti a. Minister tiin min chhang a. Khawvelin meizial \hat lohzia nasa takin a tlangaupui a, Mizoramah pawh Chief Minister \hiannu \hahnemngaihnain Anti Tobacco Squad hial dinin Office hrang hrangahte kal kualin meizuk \hat lohzia an tlangaupui a. Aizawl District Anti Tobacco Squad chuan kumin thla 3 chhungin phal lohna hmuna mei zu 82 an man tawh a\angin Rs. 6,720/- an chawitir tawh niin nitin chanchinbuten an chhuah a. Mizoram House leh Circuit House-a VIP Room-ahte sorkarin mei zuk a khap lo a ni mai thei. Anti Tobacco Squadte pawhin tlawh ngai turah an ngai lo a ni thei bawk. Mi pawimawh zual, Minister, Sorkar Officer lian leh Public Leader-te hi midangte thil \ha tihhmuhtu an ni tur a ni. Midang nun hruai sual thei, meizuk a ni emaw thil dang reng reng lakah an inthiar fihlim hi mipuiin kan beisei a, kan phut bawk a ni. Lunglei House-a VIP Room midangte tana luah hrehawm khawpa kan han siam hi chu a zialo a, a pawi a, a zahthlak bawk. A luahtu Minister hian mei a zu lo a nih pawhin a inlengten an zu nasa tih a hriat a. Mei zu \hin inleng an nei a nih pawhin VIP Room chhunga zu lo tura hrilh hi VIP-te chuan an b a ni. Mizote hian mahni inthununna (self discipline) kan tlachham hle a. Hnam dang aiin kan kamte hi a hlei bik emaw tih turin kan kte hi a ruakin kan awmtir thei tlat lova, Ngawlvei hnam kan ni ta ringawt a nih hi. Meizial, tuibur, sahdah, pan, khaini, zarda etc., A! kan hmuh apiang kan hmawm zel ringawt a ni ber mai. Kan car neih \hat dan te, inchhung kan chei dan te leh kan inchei dante ngaihtuahin kan ka kan tihbawlhhlawh dan hi

Published and Edited by K. Sapdanga and printed by him at Charity Press, Aizawl Venglai, Aizawl796007, Mizoram. News Editor : Lal Rinmawia Mobile - 9436140429 Mail: mamavanglaini@gmail.com Joint Editor : Lalnghinglova Hmar Reporters - K.Zothanpara, Malsawmdawngzela Hrahsel, Judy Lalropari, Joseph Lalhriatpuia

chu a inhmeh thei thlawt lo a ni. Kan ril a \am pawh a ni si lova, engahnge engemaw tal hmawm lova darkar hnih/ khat pawh kan awm theih loh chu le? Biak In chhungahte lam pawh engemaw kan inbarh ru duh a, \hutphah hnuaia chewing gum bel zo zaite hi kohhran ziaktu tan puan zar ngam pawh a ni lo! Lunglei, Zotlangah sawn K. Chhawn\huama (L) a awm \hin a. Lunglei DC Office-ah Circle Inspector (CI) hna thawkin, SDO/DC te a vil \hin a ni. Ni khat chu kan inah a lo leng a. Chama, IAS leh IAS lo danglamna i hre duh em? tiin min zawt a. Han sawi la ka ti a. UT hma a\angin SDO leh DC engemaw zat ka lo hrawn tawh a. IAS Officer-te hi chu an Office-a Toilet-ah an inthiar ve hauh lo nia. Inah an inthiar ziah \hin a ti. (SDO/DC Bangalow leh an Office inkar hi 500 m vel a ni) Chhawn\huama thusawi hian awmze thuk tak a nei. Union Public Service Commission kal tlanga IAS tling ngatte hi chu hna an zawm hmain Mussurie-ah kum khat dawn Orientation an nei a. India ramah na na na chuan Superior Service an ni a, an ni tih an inhre bawk a, an service-in mawhphurhna a ken pawh hi an hlen \ha viau zel a ni. Entirnan, Sorkara an hnathawhna chanchin hi \hian inkawm khawmnaah pawh an sawi zen zen ngai lo. Hetiang deuh hian Minister leh MLA-te chu dinhmun sng taka ding an nih rualin mawhphurhna sng tak an nei a ni. Dinhmun chauh hre hlur, mahni mawhphurhna hre duh si lo an awm \hin hi a pawi a ni. Drug addict ang bawkin meizuk addict-te tan mei nghei a awlsam lo tih hretu zinga mi ka ni. Cigarette tui ber chi Dunhill leh India Kings-te hi ni khatah tlawn 40 ka zu \hin a. 2000 April thla khan Pathianni tuk khat chu Biak Ina inkhawm turin ka tunu Zorini, kum 6 mi leh amah awmtu Seni nen kan kal a. Kalkawnga kan kal lai chuan, Seni, ka Bible leh Hlabu hi lo pawm lawk teh, mei kan \an teh ang ka ti a. Cigarette ka phawrh a, lighter ka hmet alh chiah tih chuan ka tunu chuan min rawn en a, A pu, mei zu suh, a zahthlak em mai a ti a. Ka tunu hi a nu leh pain hetiang thu sawi turin an zirtir lo tih ka hrechiang a. Ka tunu aw chu Pathian aw-ah ka ngai a. Kum 12 kal ta a\ang khan meizial hi pak khat pawh ka pak chhin leh tawh lo a ni. Mei nghei thei lote hnena thurawn 1. Mei nghei tum suh. Chawlhkar 2/1 nghei thei mah la i zu leh tho vang. A leta tam i zu ang. 2. Mei nghei i duh tak tak a nih chuan thinlung takin i Pathian hnenah thlen rawh. 3. Mihring leh thil dang hmangin (keimah angin) Pathianin a ngheitir lo che a nih chuan Nghei tum lovin nghei tawp rawh 4. Sual dovin thisen chhuak khawpin in la \ang lova (Heb 12:4) hi sawi nawn sawi nawn rawh. 5. Mei nghei vangin patling ka thi lovang tiin intimipa rawh. 6. I mei chkna luahlan tur thil \ha tihtur zawng rawh. |henkhat tan chuan thlan chhuak khawpa hna thawh, infiam, exer-te a \ha. 7. Mei zu lote kawm tum hram rawh. - K.L. Rochama

RAMCHHUNG
AIZAWL WEDNESDAY APRIL 25, 2012

Budget session chhunzawm a ni Maoist-ten palai atan mi 3 an ruat


Maoist helho kuta tang mek, Chhattisgarh District Collector Alex Paul Menon chhuah a nih theih nan Chhattisgarh sorkar chuan inbiakna neih a rawt a, he inbiaknaa an aiawh turin Maoist-te chuan mi pathum an ruat. Maoist-ten an aiawh tura an ruat zingah hian ukil, Prashant Bhusan pawh a tel a, midang pahnihte chu National SC/ST Commission chairperson hlui, B D Sharma leh All India Adivasi Mahasabha president Manish Kunjam-te an ni. An aiawh tura an ruatna hi pawm turin an ngen nghal bawk a, mahse Kunjam chuan Moaist-ten palai tura an ruatna hi a pawm thei dawn lo niin a sawi. Menon-a tlan chhuahna tura an thil phut tihlawhtling tura darkar 72 hun an pek thu an sawi hnuah, Chhattisgarh sorkar chuan Bastar biala Naxal hel laka beihpui a thlak chu a titawp lailawk a. Helho hun pek hi vawiin-ah a tawp ang. Nimin khan Menon hi a damloh avangin state sorkar chuan amah mantute hnenah a damdawi tur an thawn a. Damdawi hi Kunjam-a kut an hlan a ni. Kunjam hian Maoist palai atan ruatna hnial mah se, asthma natna avanga damlo mek, Menon-a damdawi tur petu nih erawh a hnial lo. Menon-a nupui, Asha chuan a pasal chu asthma natna nei a nih thu leh, helhoin an man lai hian a damdawi \um hnih ei tur chiah a kawl thute a lo sawi tawh a. Asha chuan Maoist-te hnenah a pasal dinhmun a hriat theih nan audio emaw video tape emaw thawn turin a ngen bawk. Thawh\anni-a Chhatisgarh sorkarin Menon-a chhanchhuah dan tur ngaihtuahin all party meeting a ko a. Party hrang hrang aiawh kalkhawmte chuan inbiakna hmanga chinfel an duh thu an sawi.

|HALAI PUAL

CMT Awards-ah hmeichhia hlir!

Parliament Budget session chu hun eng emaw chen chawlh lailawk a nih hnuah nimin khan chhunzawm leh a ni a, tun \um session-ah hian Banking Reforms Bill, Insurance Bill, Pension leh Lokpal Bill-te pass beisei a ni. Lok Sabha-ah Ministries of Health and Family Welfare, Urban Development, Commerce and Industry leh Home Affairs-te Demands for Grants sawiho a ni ang a. Rajya Sabha-ah Civil Aviaton, Coal, Defence leh Labour and Employment chungchang sawiho a ni bawk ang. Rajya Sabhaa- eptu hruaitu, BJP MP Arun Jaitley chuan Pension Fund

Regulatory Development Authority (PFRDA) Bill chu an party-in an thlawp tur thu a lo sawi lawk tawh a ni. Budget session thawh hnihnaah hian sorkar laipui chuan bill pass tur 40 put luh a tum a, hengte hi sawiho hmasak phawt an ni ang. Heng zinga 10 hi Cabinet-ah pawh tihfel vek tawh a ni a, 23 chu Standing Committee kutah a awm a, a dang 7 chu cabinet-a pawm tur ngaihtuah mek a la ni bawk. Nimina Lok Sabha inkhawm chu Telangana leh Sri Lanka chung changah member-te an in-auh buai avangin Speaker Meira Kumar chuan inkhawm a tihtawp a ngai a ni.

Country Music Te l e v i s i o n Aw a r d s nominee puan chhuah a ni leh ta a, hmeichhia an langsar; mipa aiin hmeichhia an chet \hat hmel zawk tlat. Nomination hmu hnem ber chu Carrie Underwood a ni a, category pangaah no mination a hmu a, Miranda Lambert chu pahnihnain category 4-ah a lang.

Taylor Swift, The Civil Wars, Jason Aldean, lady Antebellum, Rascal Flatts, Blake Shelton leh Thompson Square ten nomination pathum \heuh an hmu bawk. Miranda Lambert hian a solo a\angin nod pahnih a hmu a, Blake Shelton nupui hi Carrie Underwood nen Video of the Year-ah an inel dawn a ni. An nupa hian

country music-ah chuan influence ngah ber pawl an ni awm e. C M T Aw a r d s - a hming lang tharte chu Pistol Annies, Brantley Gilbert, Thompson Square leh Scotty McCreery an ni. Mipa langsar zingah chuan Aldean, Shelton, Luke Bryan, Eric Church, Toby Keith leh Keith Urban te an ni.

Parliamentary Standing Committee

Angelina Jolie'n Ecuador tlawh

Chairman Singhvi a bang


Congress hruaitu, Abhishek Singhvi chu Thawh\anni khan Parliamentary Standing Committee on Law chairman a nihna a\ang leh, Congress party thupuangtu a nihna a\angin a bang. Ukil thiam tak leh Rajya Sabha member ni lai, kum 53 mi, Singhvi hian Thawh\anni khan Congress President Sonia Gandhi hnenah banna lehkha a pe a. Judicial office chungchang mawi lo taka a sawi tarlanna nia sawi CD chu tum reng vanga thehdarh a ni a, hemi chungchang hi Parliament-ah eptute sawi a hlawh dawn avangin Parliament inkhawm tihbuai a nih loh nan banna hi a thehlut ta niin a sawi. Singhvi chuan, 'Disciplined party sipai ka ni a, hei vang hian party tana beihna remchang thlentu nih chu ka duh lo a ni. Mahse an mi puhnate hi belhchian dawl lo leh phuahchawp mai a ni' a ti. April 13 khan Delhi High Court chuan Singhvi thusawi lanna CD hi TV-a tihchhuah leh chanchinbu-ah pawh ziah khapna a tichhuak a, mahse internet lamah tlangzarh a ni tho a ni. Congress Party chuan Singhvi-an Parliamentary Committee chairman a nihna leh party thupuangtu a nihna a\anga banna a thehluh chungchangah thutlukna dik tak a siam a ni, a ti. Hemi rual hian party-in bang tura a nawr leh nawr loh chungchang erawh a sawilang lo. Congress General Secretary, Media Committee Chairman, Janardan Dwivedi chuan, 'Singhvi chuan a tih tur dik tak a ti a ni. Parliament budget session chhunzawm a ni a, session tibuai thei thil thlentir a tum lo a ni' a ti.

Lalu-an Ansari a duh


RJD President, Lalu Prasad chuan President candidate atan Vice President ni lai, Hamid Ansari chu an party-in a thlawp dawn niin nimin khan a sawi. 'Vice President Hamid Ansari hi President \ha tak a ni thei dawn a ni. Hei vang hian President dinhmuna hlankai hi kan duh a ni' a ti. President thlanna hi July thlaa neih a ni dawn a, rorel lai UPA chuan vote thlaknaah majority a neih phak dawn loh avangin party dangten an duhpui tur candidate a siam a ngai dawn a ni. BJP leh BSP chuan President candidate atana an duh an sawi l o a , so rk a r c h u a n party zawng zawngten lungrual taka an pawm theih tur candidate a siam a ngai tih an sawi. Janata Dal (U) hruaitu, Sharad Yadav pawhin candidate siam hmain party hrang hrangte chuan President atana an mi duh chungchang an sawiho hmasak pawh a ngai niin a sawi bawk.

East View Cinema hawn a nih a\angin ticket a la full char char a, box office a ln. Inrinni kalta a\anga chhuah \anah hian entu an \hahnem thei hle a, seat capacity a tlem avangin chang lo an tam. 3D movie chhuah a nih deuh ber rih avangin lung \ha lo nei leh, naupang kum 5 hnuai lam tan chuan en loh a him zawk a. Naupang lutuk leh hriselna \ha lo tan 3D movie hian a chhe lamain effect a nei a, 2D erawh a pawi lo thung. Tunkar chhungin 3D movie deuh hlir chhuah a ni leh dawn a. Harry Potter and the Deathly Hallows, Kungfu Panda 2, Step Up leh My Bloody Valentine te chhuah an ni ang.

Aizawlah big screen an lawm

KHAWVEL

UN hotuin Myanmar a tlawh dawn


UN Secretary General, Ban Ki-moon chuan Myanmar President Thein Sein-a sawmna angin Myanmar ram tlawh a tum thu Thawh\anni tlai khan a sawi. Ban chuan tunkar tawp lam hian New York chhuahsanin Myanmarah zin a tum thu a sawi a, hei hi Myanmar rama a zin \um thumna tur a ni. A cham chhung hian President Thein Sein bakah eptu hruaitu, Aung San Suu Kyi-i hmuin an rama democracy tungding tura an hmalaknaahte lawmthu hrilh a tum a ni. Kum 2008 leh 2009 khan Ban hian Myanmar hi a lo tlawh tawh a ni.

NKorea-in SKorea a vau


North Korea sipaite chuan South Korea khawpui, Seoul chu ni thum thum lek chhungin meivapah a chantir thei vek dawn niin a sawi. SKorea President Lee MyungBak-an hmusit taka a \awngkhum \hin dante chu NKorea lam hian vawi tam tak an lo sawisel tawh a. Kar hmasa Zirtawpni pawh khan NKorea khawpui, Pyongyang-ah mi sang telin Lee duh lohna lantirin kawng an lo zawh tawh a ni. Lee Myung-Bak hian NKorea-in rocket a kahchhuahna tura dollar maktaduai 850 a senral hmang chuan vaimim ton maktaduai 2.5 a lei thei niin a sawi a ni. Hetihlai hian NKorea hruaitu, Kim Jong Un chuan China nena in\ hian\hatna nghet zawk siam zel a duh thu a sawi a. Thawh\annia thuchhuah a siamah, Kim chuan rorel lai party, Workers' Party of Korea (WPK) sec retary leh National Defence Commission (NDC) chairman atana thlan tlin a nih avanga China President Hu Jintao-an lawmpuina a hlan chu lawmawm a tih thu a sawi. China nena an inlaichinna chu nghet leh \ha zawka kalpui zel a duh thu a sawi.

Kar tawpah khan Angelina Jolie chuan latin America-a ram pakhat Ecuador a tlawh a. Ecuador-ah hian Colombia buai avanga he ram a\anga raltlan mi eng emaw zat an awm a, chung mite chu an awmna hmunah kal chilhin, an dinhmun a enfiah. E c u a d o r h i ku m 2002 leh 2010 te khan a tlawh a, UN Goodwill ambassador a nih hnuah tun hi a vawi khat tlawhna a ni. Ni hnih chhung a cham a, Ecuador-a Colombian mi raltlante kwmin Ecuador ram foreign minister Ricardo Patino a kwm bawk. Colombian raltlan 56,000 vel zet Ecuador-ah hian an awm a, Colombian mi bakah he ram chhehvel a\anga lt eng emaw zat an awm bawk a ni.

Fast food hi hriselna atana thil \ha ber a ni lo ni ang, tunhnaia damlo Nick Cannon chuan a hriselna vawn \hat lehzual nan fast food ei tawh loh a tum. America's Got Talent host \hin Nick Cannon hi tunhnai khan a hriselna a \ha lo hle a, a inentir a, kal \hat lohna chi khat lupus nephritis a nei tih hriat chhuah a ni. Hei vang hian fast food lam Nick hian bansan a tum. Nick Cannon hian kal \ha lo bakah, a lunga thisen kal dik lo avangin damdawi in a luh phah a. Tunah chuan a \ha chho leh mek tawh a, a hriselna vawnhim lehzual nan fast food bansan a, chaw pangngai ei hnem zawk a tum a ni. Mariah Carey pasal hian, "Tunah chuan ka \ha tawh hlein ka inhria a, ka taksa pawhin ngai a awh leh tawh a ni," a ti.

Cannon-an fast food a ei dawn tawh lo

Axl nen engmah tih dun ka duh lo: Adler


Guns N' Roses drummer Steven Adler chuan Axl Rose nena engmah tih dun a duh loh thu a sawi a. Rock and Roll Hall of Fame-a an band lak luh a nih dawna Axl-a cht dan khan he rock band ropui \hin memberteah inngeih lohna a tizual a ni. Cleveland, Ohio-a Hall of Fame-a lakluh an nih tur thu puan a nih khan G N' R hi an inhmuhkhawm leh phah an beisei viau a, mahse chutiang lo zawng chuan thil a thleng a, inhmuhthiam lohna a hring ta zawk a ni. Hall of Fame-a lakluh an nih khan Axl-a bandmate \hin Duff McKagan, Slash leh Adler te hi an tel a, Axl erawh a tel lo; hei hi a \hian hluite hian ngaihdam har an ti hle. Steven Adler chuan, "Amah hriat hi a chk pawh ka chk tawh lo va, ani nena thil tih dun vel pawh ka duh tawh lo a ni," a ti.

UN hotu chuan Myanmar insiam\hatna tuma a hmalakna avanga ram \henkhatin an hrekna an thlahdul ta chu lawmawma tih thu a sawi bawk. US, EU bakah ram dangte pawhin Myanmar ram an hrekna hi an thlahdul tawh a ni.

Syria-ah civil mi 28 kahhlum an ni


Syria sorkarin tualchhung buaina tireh tura inkahhai puan a remtih thu sawi mah se, nimin khan Hama khawpuia Syria sipaiten civil mi 28 an kaphlum leh. Hetihlai hian tualchhung dinhmun enfiah tura UN military observer kalte chu Syria khawpui, Damascus-ah an awm mek a ni. Syria sipaite hi Hama khaw bul, Arbaeen-ah an awm a, heta \ang hian silai leh laipui hmangin Hama khua hi an bei niin Syrian Observatory for Human Righs chuan a tarlang. UN observerte hian Syria sorkar paihthlak duha helte awmna hmun hrang hrang an tlawh a ni.

Avatar thawnthu a tak a hnai \an

Sudan President-in South nena inbiakna neih a tum lo


Sudan President, Omar al-Bashir chuan South Sudan sorkar chu inremna siampui a tum lo tih a sawi. South Sudan sipaiten ramri bula Sudan khua, Heglig an laksak avangin ramri-a buaina hi a la reh thei lo a. Bashir chuan Thawh\anni khan ramri bula Sudan sipaite awmna hmun tlawhin, 'South sorkar hi inbiakna kan neihpui dawn lo. Silai leh a mu hmanga inbeih mai lo chu engmah hriatthiam an nei lo a ni' South Sudan sipai 1,200 vel an kaphlum tawh niin a sawi a, mahse hei hi South lam chuan a dik lo niin an sawi thung. South Sudan chuan a sipai 19 an thi a, Sudan sipai 240 an kaphlum niin an sawi. Heglig khua a\ang hian South Sudan sipaite hi chhuak tawh mah se, Sudan chuan thlawhna hmangin a la bei chhunzawm reng niin South Sudan sipai hotu, Major General Mac Paul chuan a sawi a. Thawh\anni khan MiG 29 fighter hmangin Bentiu leh Rubkona khaw inkalpawhna lei bulah bomb pathum tlak a ni, a ti.
Avatar film-ah khan mihringten planet dangah mineral resource zawngin, colony an din a nih kha. Kha thil kha a thleng tak tak hnai \an viau a, company \henkhat chuan khawvel pwn lama mineral resource an ngaihven \an. Planetary Resources Inc. chuan he khawvela metal vng tak Platinum lai chhuak tura asteroid lama hma lak dan tur an ngaihven \an der tawh a. Earth-a metal vng tak tak \henkhat hi asteroid leh thla leh planet dangahte an tam viau mai a, hengte hi explore dan tur an ngaihtuah \an tawh a ni. Thla (moon) pawh khi hetiang lam ngaihventute chuan 'bng lianpui' anga hmu ve lovin, thir hlu tak hlwm angin an hmu thung a. Investor \henkhat Larry Page leh Google-a mi Eric Schmidt te chuan thla khi an hmu tai viau tawh a ni. Planetary Resources Inc-a mi Eric C. Anderson chuan thla aiin asteroid a tinzawn mah zawk a. Anderson chuan, "Khawvel bul hnai lawkah hian asteroid 1500 vel lai an awm a, thla aiin a \hen chu an hnai zawk daih a, chuvang chuan hengte hi pan an awlsam zawk a ni," a ti.

a ti. Hei vang hian silai leh a mu hmang vekin an chhang let dawn a ni, a ti. Heglig-a inbeihna thlenga Sudan sipai hotu, General Kamal Abdul Marrouf chuan

INFIAMNA
AIZAWL WEDNESDAY APRIL 25, 2012

Cavani-a'n chhuah a tum lo - Anellucci

Fridge, washing machine, water pump, electric motor, car, air condition etc. phai lam Mechanic thiam, thutchilh reng kan ni. (5-5) Ph: 9615180063, 9862369737 Khatla

REFRIGERATORS

KAN NGAIH TAWP THEIH LOH.. LALCHHANHIMA (MAPUIA) 24.6.2001 - 25.4.2011

Fridge, washing machine, deep freezer, water cooler etc. chhia siam tur nei tan koh theih reng kan ni e. (3-2) Ph: 9612433081
Mizopa Chief Engineer M.Rothanga, Upper Republic tupa te chuan in pum chawikan, In chawisawn, In tlahniam siamthat, Assam type in sakthat, Cement concrete sak, Cement beam leh ban thlak, man tlawm taka koh theih reng kan ni e. License No. 36/2010 (20-14) Ph: 9862646984

V.B REFRIGERATION

Mampui, dam lai ni reng reng nei lova hreawm taka i awm thinna khawvel i kalsanna champha vawi khat na a lo thlen hian kan ngai lehzual che a, nangmah hmangaih avanga hruaitu che i hmangaih Lalpa chu nuam i tih em em thin angin zaiin i fak reng tawh a ni tih kan ring e. Bawihpui kan ngai che....

MIZOPA CHIEF ENGINEER LTD.

TV & Computer siam tur nei tan koh theih kan ni e. Koh man a awm lo. (5-3) Ph: 9862369278
Maccaferri Gabion stock 2x1x0.5 kan nei leh ta e. Registered & Authorised Dealer in Maccaferri Products (10-10) RHL Enterprise. Ph: (0389) 2301793, 9862323439
(Revised & Enlarged Edition) Teaching experience tha tak nei C.Lallawmzuala M.Sc (Geog) NET, 1st Div. pass in a siam chu lei theihin a awm leh ta e. HSSLC 20062012 Questions 100% a solved a ni a. Q&Ans. awm thei zawng zawngte dah a ni. Note tha leh dik, rintlak, Mizorama hman lar ber a ni. Lianchhungi Bookstore, EL PEE, Zomi, RL Nutei Bookstore, CVL BASS, Kolasib Book Depot, Lunglei Book House, Synod Bookroom etc. ah te a awm e. A man Rs.180 (5-4) Ph: 9612131959 Cement, iron rod, balu leh brick mamawhna I nei a nih chuan min rawn pan la, Company rate dik takin kan lo pe ang che. Motor hire tur pawh kan nei nghal bawk e. (15-5) Pimpi Barbhuiya Ph: 09401958790, 09864440950, 08822181361

KOH THEIH

MACCAFERRI

I Pu I Pi I Nu I Nau

: : : :

CLASS-XI & XII GEOGRAPHY NOTE

C. Chawngchhunga Thangkhumi C. Lalremruati Lalduhzuala I Nutei te zawng zawng leh I unaute Dawrpui Vengthar, Aizawl

MIN HMANGAIHTU KAN PA THANGZUALA (1958 2011) Chatuan ram min pansanna champha vawi 1-na alo thleng ta reng mai. Kan ngaih che a zualin kan lung a va leng tak em. Kan ngai bang thei lo che a ni.
I nupui : Lalthari I fate : Zothansiami Andrew Lalrinmawia Mary Lalruatfeli Victor Lalduhsaka Thenzawl Field Veng

Italian Serie A club Napoli striker Edinson Cavani chuan, tun season tawpa chhuah tumna engmah a neih lo niin a agent chuan a sawi. Cavani hi tun hnaia Europe-a striker goal thun thei berte zinga mi a ni a, kar hmasa tawp lam khan an club chu season leha Champions League khel pha tura an inhlankai loh chuan a chhuak lo ang tih a sawi theih loh thu a lo sawi tawh a, mahse a agent

chuan he a thusawi hi a rawn thawm mai vat a ni. Cavani-a agent Claudio Anellucci chuan, "Cavani hi a chhuak dawn nge a chhuak dawn lo tih zawhna chungchang chhangtu nih hi ka duh lo. Edinson hian Inrinni khan a rilru tak tak chu chiang takin a sawi tawh a, a lo ngaithla tute ngaihdan a inang thei dawn lo a, an duh lam hawi zawng zawngin kha thu kha an la kual thei. "Player zawng zawngte tan

an khehna team hmalam chiang tak neih hi a pawimawh vek a, sum lama an dinhmun pawh a pawimawh khawp mai. Napoli hian hmathlir ropui tak an nei a, he an hmathlir tihlawhtling tu nih hi player zawng zawngin an duh vek ang. Cavani hi contract nei lai a ni a, a contract hi zah a duh a ni," a ti. Cavani hian 2016 thleng Napoli-ah hian contract a nei a, he club tan hian 2011-12 seasonah goal 29 a thun tawh a ni.

RIMPI ENTERPRISE

Cubic leh boulder kan pe thei reng e. (10-9) Ph: 0389 2321247, 9862414311, 8974791934
Sound system tha tak mai, function lian leh te atan pawh man tlawmte in hman tur kan nei ta e. Video/still coverage leh LCD projector pawh a tel thei nghal vek e. (6-2) Ph: 2306722, 9436142482

LUNG THA KAN NEI E


REMPHAMLY SOUND

Loew-a'n player in-fit lo hman a tum lo Del Bosque


Germany national football team coach Joachim Loew chuan, tun hnaiah Euro 2012-ah hian player inpeih \ha et awt lo chu tupawh nise hruai a tum loh thu a sawi tawh a, hei vang hian Germany star \ henkhat Mario Goetze, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose leh Per Mertesacker-te chu rang taka an inenkawl a ngai. Loew hian player 23 awmna Euro 2012 atana a squad hi May thla tir khian a puang dawn a, heta a thlante hi Sardinia-a training camp a neih pui hnuah a first choice line-up tur chu a thlang fel leh chauh ang. Loew chuan, "Euro-ah hian tute nge khel dawn tih chu kar hnih emaw kar thum emaw kan inbuatsaih hnuah a hriat theih chauh ang. Hetih chhung hian player-te an inhliam rei avanga ngai an awh pha lo tih ka hmuhchhuah chuan midang ka zawn mai a ngaih ka ring. "Tunah hian Euro 2012 khel turin kan inbuatsaih dawn a ni a, chuvang chuan player-te chu duhsak tho mah ila an tih theih lam aiin team tana \ha tur lam kan ngaihtuah a \ul a ni. Tunah chuan thu tlukna ka la siam thei hrih lo," a ti.

a fimkhur

READYMADE DOORS

Mizoram Volleyball Association buatsaih 2nd MVA Invitation Cup 2012 chu nimin a\ang khan khelh \an a ni ta a, state pawn a\anga team rawn kalte an che \ha hrih hle. Nimina inkhel result Vawiin inkhel tur BSF Vrs Assam MIPA Manipur def TNT 3-1 Bungkawn SC Vrs 2nd IR Tripura def Hmingi VC 3-0 College veng SC Vrs TNT Vrs Hmingi VC 3rd MAP def BSF 3-0 Manipur Papuia VC Vrs Tripura HMEICHHIA Mizoram Police Vrs JC Security Power Dept SC def Papuia VC 3-0 College Veng SC Vrs Tripura JC Security def Assam 3-0 BSF Vrs 2nd IR

2nd MVA Invitation Cup an \an ta

Spain national football team coach Vicente Del Bosque chuan, June thlaa European Championship khel tura Poland leh Ukraine an pan hunah chuan tun hmaa an lo chet \hat tawhnate chuan engtin mah a puih loh tur thu a sawi. Spain hi 2010 World Cup South Africa-ah khan an champion a, 2008-a Austria leh Switzerland-in Euro an inthlen \awm \ um pawh khan European champion an lo ni tawh. Hei vang hian Europe-a ram leh ram football-a inelna sang ber khelh a nih leh hunah pawh hian an lakah beiseina a sang hle. Del Bosque chuan, "Midang ang tho kan niin ka hria. Kan ropuina lo chan tawhah khan kan lawm hle tur a ni a, mahse kha kha chu hun kal tawh a ni a, kan hmabak lam kan thlir tur a ni. Beih tak taka bei tur chuan eng hlawhtlinna nge kan neih tawh tih lam kan theihnghilh a ngai a, la champion lo ang maia kan beih a \ul dawn a ni," a ti.

1st Autocross/Motocross & BMX Cycle Racing Sponsored by : Infinite Space, Chanmari A hmun : Brigade Field, Bawngkawn, Aizawl A hun : 27th & 28th April, 2012 Entry form : Ramthar Auto Works, Zarkawt X-Trema, Dawrpui (3-2) Infinite Space, Chanmari

MIMSA

Bedroom, kitchen, main door size chikim a awm ta. Lena Enterprise, Chanmari (15-7) Ph: 2340054, 9436760144

KAN PA DUH TAK K.LALPARTLANA Vawiin I sakruang pialleia I zalh ni leh I sakhmel kan hmuh hnuhnun ber champha kum 10-na alo her chhuah hian kan ui che a zualin, kan thinlungah I thar leh thin. Kan thlir I kaina thangvansang khi, I leithuam hlipin mual I liam si; Nang ngaia kan tahna vangkhua hi, A liam thei lo a zual zel zawk si. I nupui : K.Rothansiami leh I fate Republic Vengthlang

THIAN DUH TAK TE U


Kan pa Dr. Lalthangliana Phillips, 27 June, 1927 17 April, 2001 hriatrengna lungphun kan tum a. A hun atan 1st August, 2012 ruat a ni. Hetiang hunah hian hun te a tlem thin avangin a chanchin sawi ve duhte tan pawh a remchang thin lova. Chuvangin mi tam zawk ten kan sawi duh leh tarlan duh te ziak ila, a bu in siam ila. Tichuan a bu chu sem nise a tha awm mange kan ti a. Chuvangin a chanchin amah kan hriatchhuah dante, a nuihzatthlak lai te pawh telin kan tarlan duh apiangte tarlang ila a tha in a hlimawm hle kan beisei. Chutan tan chuan a duh apiang han ziak turin kan sawmin kan ngen che u a, June 15, 2012 ral hmain a hnuaia address-ah hian rawn thawn theih nise a lawmawm khawp ang. In khawngaihna dawngtu Laltawni leh a fate V-25 Bungkawn, Aizawl, Mizoram Ph: 0389-2334186, 9612131258, 9862625489

at SCANTALOONZ, Multi Brand Showroom Zion Street (3-3) Ph: 2322724

NEW ARRIVAL Converse shoes and Slippers

Khawvela mobile phone company rintlak leh hmasawn chak ber, Smart phone bika World No.1 ni mek SAMSUNG mobile phone chu mobile phone dawr hrang hrangah lei tur a awm reng e. (30-28) Mizoram a home appliance zuar hmasaber leh hlun ber chuan T.V, LCD, LED, Fridge leh Washing Machine company hrang hrangah Discount a pe mek. After Sales service rintlak tak kan pe thei bawk. MANA INTERNATIONAL Dawrpui 2322486, Zarkawt 2345776, (30-28) Zarkawt (near Cell City) 2306883
Honiorange, M.orange, serthlum, hatkora (column), coconut, coffee, Nimbu (column), Theihai (tiak), sapthei (tiak), Rubber 1 no. RRIM 600, Aloevera, kuhva, lakhuihthei. (5-1) Wholesale leh Retail in kan pe thei e. Rawn order ve rawh le. Ph: 8014948618, 9402522972, 7308002817 Dawrpui, Aizawl

SAMSUNG MOBILE PHONE

NEW ARRIVAL @
Zarkawt-2306439 Khatla -2334635

RAINBOW

Contact:

Manchester United leh an striker Danny Welbeck chu contract chungchangah an inbe fel ta a, season tawpah khian contract thar a ziak dawn niin an sawi. Kum 21-a upa Welbeck hian kum nga chhung atan kartin pound 45,000 hlawh turin contract thar a ziak a, tun season a\anga United team-a rawn inlar

Welbeck-a'n contract thar a ziak dawn


ve \an chiah striker hi an player pawimawh ber pawl a ni chho der tawh. He England international Welbeck-a contract neih lai hi tun season tawp rual hian a tawp ve tawh dawn. Season hmasa khan Sunderland-ah loan-in a kal a, Sunderland tan hian goal 11 a thun. Hemi hnu hian amah ruai tak tak tu United lamah hian a

DISCOUNT! DISCOUNT!

(5-5) SONY xperia s/ Tablet keyboard Bluetooth phone for Tablet and lots more!!!!

kir a, Dimitar Berbatov leh Javier Hernandez-te a luah lan nghal a, Wayne Rooney nen an inkawp. United boss Sir Alex Ferguson chu an striker an rawih chhunzawm zel theih dawn avang hian a lawm hle a, "Danny Welbeck-a theihna hi kan hmu chiang a, tunah hian puitling tak tak turin kawng eng emaw chen zawh a la mamawh tih kan hria," a ti.

6 th ANNIVERSARY OFFER
HP Premium Partner Fel Fel Digitals ah a hnuai a mi ang hian Special Anniversary OFFER a thlawn liau liau in April ni 23 - 28, 2012 chhung atan chauh pek a ni: Laptop = FREE Logitech Wireless Mouse Assembled Desktop = FREE Logitech Sub-Woofer Laptop i leiin India mai nilo khawvela hralh hnem ber leh Aizawl ngeia Authorised Service Centre nei awmchhun HP Compaq thlang thin ang che. Fel Fel Digitals (4-3) Ph: 2305677

THLAI TIAK DUHTE TAN

Schumacher-a'n Pirelli a sawisel


Formula One world champion vawi sarih lo ni tawh, Michael Schumacher chuan tun season-a F1 car tyre hman Pirelli chu sawisel in, he tyre siamtu company hian F1 car tana hman tura \ha tyre an siam chhuak loa a hriat thu a sawi. Schumacher chuan, "Intlansiak tawp thlenga ka tlan theihna'n uluk takin ka tyre ka venthawn reng a ngai a, hei hi buaina nasa tak a tling a ni. Hetiang buaina neih hi a lungawi thlak loh a, Formula 1 kalhmang tur pawh a niin ka hre lo. Kumin chu kan tyre hman hi tih ngaihna tak pawh ka hre lo. Mahse ka chet \hat tawk loh

Rubber tiak duh tan engtiklai pawhin kan supply thei reng e. Rubber board atanga train chhuak ten an enkawl ngat a ni e. 2. 2nd year Polybag 1. 1st year Polybag 3. Without Polybag (stam) Hengte hi kan nei vek e. Ph: 9856228798, 9863222099

RUBBER TIAK DUH TAN

DK CATERING
FRESH & DELICIOUS Mizo, Indian, Chinese and Continental Cuisine
Chhiatni thatni ah ruai tui leh changkang tak kan siamsak thei che.
FREE Home Delivery & Service Within City Area Contact: 9436140098 / 9612160047

Falkland Veng Local Council huamchhunga in hmun leh lo ram neitu zawng zawngte Falkland Local Council chuan thlanmual atana tuman hralh lo turin a ngen che u a. Chutin rualin tuman Falkland Local Council huamchhungah Thlanmual atan ram lei lo turin a ngen che u a, he ngenna kan chhuah hi min zawm sak vek turin ram neitu te leh Aizawl veng hrang hrang a mite kan ngenin kan hriattir che u a ni. Kan ngenna leh kan inhriattir zah lo a, ti lui kan awm a nih chuan Falkland Veng mipuiin a tul angin hma lak a ni ang. H.Malsawmtluanga Chairman (2-1) Falkland Local Council, Aizawl

FALKLAND VENG LOCAL COUNCIL HRIATTIRNA LEH NGENNA

(10-7)

vanga chhuanlama hman erawh ka tum lo, a chhan chu midang pawhin \ha takin an tlan pui thei tho a ni," a ti. Pirellli tyre hi 2011 a\ ang khan F1 intlansiakah

hian hman \an a ni a, he tyre hian intlansiak a tih hmuhnawm beiseia hman a ni. Tun hmaa an hman \hin Bridgestonete ai khan tlan chak pui theih tura ngaih a ni a,

hetihlai hian a tlo lo deuh zawk tura ngaih a ni. A tlo loh avang hian pit-stop a tam phah ang a, hei hian intlansiak a ti ngaihnawm lehzual turah an ngai.

M.S No. 27/2010 thubuai chungchangah Pu F.Rohlupuia, Civil Judge I hnenah nang Ramnunmawii w/o Remruatpuia, R/o Last Known address, Luangmual hi ni 18 May, 2012 chawhma dar 11 aia tlai lovah lokal tura koh I ni. Ka HSSLC Marksheet ah ka hming Lalruatsanga f/o Saihlupuii tihin a in ziak a. Magistrate remtihna in Lalruatsanga f/o P.C Lianmawia (L) tiin ka thlak e.

COURT KOHNA

Hmeichhe puanthui thiam tak hmanhmawh taka duh a ni. Ph: 9612466264, 9615249467
Aizawl khawchhung leh khaw pawn atang pawha awlsam tak leh hlawk taka thawh theih a ni. Ruihtheih thil ti mi tan dil buai a ngai lovang. Qualification: Class-XII Ph: 9862501895, 8014162922

PUANTHUI TUR DUH

MIN BE MAI TA CHE

HMINGTHLAKNA

Kei Lalnunsiama Pachuau s/o P.C Biakchhawna hian HSLC documentah P.C Lalnunsiama tiin ka ziak a. Magistrate remtihna in Lalnunsiama Pachuau tiin ka thlak e.

HMINGTHLAKNA

INFIAMNA
AIZAWL WEDNESDAY APRIL 25, 2012

CMYK

Real Madrid-in zanin hian si khat phur sain Bayern Munich an mikhual dawn a, tun hnaia La Liga-a an boruak avangin an phr hle. Bayern khelmualah Real hi 1-2 in an chak lo a, zaninah 1-0 lek pawhin chak se khual-muala goal an thun miau avangin an tlang thei - Cristiano Ronaldo chuan, "Bernabeu-ah hian goal kan thun hmasak ngei ka beisei a, mipui au thawm hi kan \hatpui \hin a, kan luh chiah a\angin thawm ring tak an chhuah ngei ka ring a, chu chuan inrintawkna min pe \hin," tiin mipui a fuih pah a ni. Inkhel pawimawh chu He Champions League semi final second leg hi team pahnih tan inkhel pawimawh danglam tak a ni - Real hi European champion vawi kua lai ni tawh, tun hnaia sum tam tak seng chunga chak thei lo an ni a, tun season hi an tan season ropui a ni thei a, chumi tur chuan zanina chak an mamawh. Bayern Munich hi Bundesliga-a roreltu ni \hin, tun hnaia a zawna season hnih champion lo tur an ni a, an fans rilru n an thawi damna kawng chu Allianz Arena-a final khel tura Real paltlang hi a ni. Real hian Mario Gomez-a goal an chhuah chu zaninah an st a \ul dawn a, Bayern hian khual-mual goal (away goal) neih ngei an tum thung ang. Eng nge an sawi? Real thiampuipa Ronaldo chuan, "Bayern hian a tir a\angin counter attack-a min nawr let an tum dawn tih kan hria a, kan khelmuala inkhel tur an nih vangin min tawngpawng nawr dawn lo a, min zuam vak ka ring lo," a ti a, fimkhur taka an khelh a ring. Titi ngaihnawm ber \hin coach Jose Mourinho hi a la ngawi tlat a, Nou Camp-a an chak hnuah pawh ngawih a chuh a, tunlai chu a \awng \ha duh lo. Bayern coach Jupp Heynckes chuan, "Khual-mualah goal

Si phur Real an phr Robin van Persie bawk


FWA Footballer of the Year-ah

thun kan harsat ngai lo a, chuvangin beisiena sang tak nen Madrid hi kan pan dawn a ni," a ti - Bayern boss hi Spain-ah hian a mikhual lo hle mai a, Real Madrid ngei pawh hi enkawl tawhin 1997-98 khan La Liga champion a nihpui tawh a, Real bakah hian Spanish club Athletic Bilbao leh Tenerife-te pawh a lo enkawl tawh \hin a ni. Team pahnih thlirna Real Madrid hi Nou Camp-ah hah taka inkhel an ni a, an player an insiksawi deuh mai thei a; nimahsela an player rinrawl pasarih vel hi chu khawih chet ngam an nih hmel lo - Iker Casillas, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao, Xabi Alonso, Mesut Ozil, Ronaldo - te hi chu hah deuh chung pawhin an khelh zel a \ul hmel. Bayern hi chu Germany lamah an hahdam tawh a, an champion theih tawh loh avangin kartawp inkhelah khan player \ha pariat ngawt an hahchawl. Bayern player an hahdam zawk a, Real hi anmahni khelmuala khel an ni thung ang a, inkhel hmuhnawm a ni ngei ang - zanlai 12:15-ah an inkhel \an ang.

Arsenal captain Robin van Persie chu Football Writers' Association chuan Footballer of the Year atan an thlang. He Arsenal star hi tun hnai khan Professional Footballers' Association chuan Player of the Year-ah an thlang tawh a, season khat chhungin chawimawina sng pahnih a dawng ta a ni. Football Writers'

Association hnuaiah hian football chanchin ziaktu bik mi 400 chuang an awm a, heng mite hian vote an thlak a, RVP hi an thlang ta a ni. Tun season-a goal 34 thun tawh RVP hi mi tam tak chuan Arsenal chhanchhuaktu ang hialin an ngai a, chu mai ni loin Arsene Wenger-a mualpho tur hliahkhuhtu angah an ngai bawk a ni.

PFA leh FWA award dawng kawp hi an awm zauh zauh tawh a, Premier League siam a nih hnuah heng mite hian chawimawina hi an lo dawng kawp tawh:
* 1998: Dennis Bergkamp * 1999: David Ginola * 2000: Roy Keane * 2001: Teddy Sheringham * 2003: Thierry Henry * 2004: Thierry Henry * 2007: Cristiano Ronaldo * 2008: Cristiano Ronaldo * 2010: Wayne Rooney

Rafael Nadal-a hmathlir

MFA Cup-ah Aizawl club an la chak zel


MFA Cup khelh mekah nimin khan Aizawl team pahnih - Sports and Youth Services (SYS) FC leh Dinthar FC-te'n an khingpui an hneh ve ve. Vawiinah AR Lammual leh Rajiv Gandhi Stadium, Mualpuiah inkhelh chhunzawm zel a ni ang. Nimina Mualpuia inkhel hmasa zawkah SYS FC-in 2-0 in Ramthar GSA, Lunglei an hneh. He inkhelah hian Lalsangbera'n minute 23-naah goal hmahruai a thun a, V. Lalchhuanawma'n minute 58-naah a thun hnuah Zosangliana'n minute 79-naah goal belh a, SYS FC rawlthar rualin point thum thumna a khung leh ta a ni. MFA Cup hi vawiinah AR Lammual an hmu ta a ni. D i n t h a r F C - i n S e r c h h i p t e a m leh Mualpui lamah khelh kawp a ni ang: AWC SC 3-0 in an hneh ve AR Ground thung a, Dinthar keeper MS 01:00 Ist MAP Academy Vs Mamit - II Vs Vengthar GSA, Kolasib Dawngliana'n penalty \ha taka a 03:00 FC Kulikawn dan hnuah Ramengmawa'n mawi RG Stadium Vs Thingsul Zone FA zetin minute 39-naah a thun a, 01:00 Mamit-I 03:00 Kolasib FC Vs Theiriat FC, Lunglei Zoramthara'n minute 64-naa a thun A hneh theih loh Novak Djokovic ber a hneh tawh a, Rafael Nadal chuan clay court season chu \ha taka khelh a inbeisei. Nadal chuan, "Nikum pawh kha ka khel \ha ka ti a, season ropui tak ka hmang a; nimahsela sports hi chu a 'fair' em em a, kei aia khel \ha pakhat a awm tlat a ni," a ti a, kuminah chuan khel \ha ber nih tumin a bei leh dawn tih a sawi. Monte Carlo Masters-a champion zo hlim Nadal chuan, "Clay court-ah hian dan naranin ka khel \ha \hin a, hei vang hian ka chak chho zel dawn tih hi a chiang hauh lo a, player \ha dang an awm avangin ka theihna sang bera ka khelh chhoh zel a ngai a ni," a ti. London Olympic thlirin, "Inbuatsaihna \ha tawk nena kan hmachhawn a ngai dawn a, tournament harsa tak a ni a, kum li dan chauha khelh \hin a ni. Kumin chu All England Club-ah (Wimbledon khelhna hmun) khelh a ni dawn a, grass a ni a, best of three chiah a ni bawk si a, vawi khat chet sual a pawi thui dawn a ni," a ti.

Indian football sum leng vel a hrisel lo?


Dempo striker chhuanvawr Ranti Martins chu season tharah a chhuak ngei dawn niin a lang a, cheng nuai 100 chuang hlawh turin sawmna a dawng - Mohun Bagan striker Odafa Okolie hian season khatah cheng nuai 300 vel a pht niin an sawi - I League champion-in cheng nuai 50 chiah an hlawh bawk si! Sum awm lo, sum tam si! Indian football-ah hian club tan hlawkna tur sum a awm miah lo a, chutihlaiin players tan sum a tam si. He football bazar \han dan hrisel lo tak mai hian I League team tam tak a tibuai hle. Tun hnaiah Indian football club hlun Mahindra United chu an tawp hlawl tawh a, season hmasaa I League a\anga an tlak rualin JCT chuan an club an \hiat hmiah tawh bawk. Indian football club-te'n hlawkna an nei si lo a, sum hloh ringawtin an kal a, player hlawh a sang deuh deuh bawk si a, a ngaihtuahtu lam chu an buai ru tawh hle. Hei tunah S Malsawmtluanga khelhna Prayag United SC chuan season tharah Dempo a\angin Nigerian striker Ranti Martins lei an tum a, cheng nuai 175 hlawh turin an dawr! Hei hi Martins ngei hian a pha lo a, chuvangin a chhuah ngei hmel. Bagan striker chhuanvawr Odafa hian Bagan-a khelh chhunzawm turin cheng nuai 300 chuang a pht a, hei hi Bagan hian an pe dawn niin an sawi - hetihlai hian I League club \henkhat hi cheng nuai 300-500 bawr velin season khatah an inenkawl thei niin an sawi bawk! Indian football a buai em? Vanglaini chuan Indian football lama miril deuhte a kawm kual a, tun hnaia player-te hlawh sang ta thut mai leh, club lamin sum lakluh mumal sawi tur an nei si lo chungchangah sawi tur an lo ngah hlawm hle. Pune FC General Manager Dr Ashok Kumar chuan, "Heti reng renga player hlawh a pun hi chuan Indian football kal dan hi ennawn a hunin ka hria. TV a\angin club-in sum lakluh mumal kan nei thei lo a, inkhel enna a\angin sum a lut bawk si lo a, club-in pawisa kan sng vak vak ringawt a, eng emaw tihdanglam ngai chu a awm," tiin Vanglaini a hrilh. I League-a Dempo champion-puitu leh India coach hlui Armando Colaco

chuan Vanglaini zawhna chhngin, "Sum hi an chelek nasa khawp a, kan player \henkhat pawh hi kan dan zawh loh mai a hlauhawm ta... player hlawh hi a sang tawh si a, tun hnaia player \henkhat hlawh zat an sawi hi chu a awihawm loh zawk hial a ni," a ti. Shillong Lajong secretary leh AIFF executive member Larsing Ming chuan I League-a player hlawh sang hi an tuar tih a lo sawi fo tawh a, player \ha lakluh an tumin an beisei ang zat hlawh pek harsa an ti \hin a, chutih laiin club lian zawkin hlawh sang tak takin an lei zel niin a sawi. Mizoram a nghawng ta Tun hnaiah Luangmual FC leh Aizawl FC-te'n Second Division I League an khel a, player-te hhlawh sang avanga buaina an tawk \an ta. Luangmual FC player \henkhatin club lian zawk a\angin sawmtu an hmu \ak \ak a, Luangmual FC lam tan hlawh \ha zawk tur na na na lo hnar a remchang lo a, chutihlaiin an player \ha apiang an chhuah zel chuan an tum ram I League khelh a harsa dawn bawk si. Luangmual FC President Rotluanga chuan, "Season tharah chuan kan kal dan tih professional deuh a ngai tawh a, player \ha bikte chu

awmze neia thla bia hlawh inpekte kan tum a, state dang angin account transfer-in kan kalpui tawh ang, a theih anga tam player \ha hum kan tum," a ti. Aizawl FC hi rin phak baka che \hain final round an thleng a, second division team \ha pasarih zingah an tel. Anni hian season tharah a hma aia nasaa beih an tum a; nimahsela harsatna lian tak an tawh chu an player \ha club lian leh hausa zawkin an sawm buai nasa hle - an chhuahtir chuan season thara an club a nghawng thei, ui bet turin sum tam tak an pk a ngai dawn si. Aizawl FC vice president Hmingsanga chuan, "Kan player-te'n sawmna an dawng nual a; nimahsela a theih chin chin chu hum kan tum a, hlawh sang zawk kan pek a ngai dawn a ni," a ti. He Indian football-a players hlawh sang zel hi kan Mizo player-te hi chuan a hlawkna an tl a, in-te an sain car an khalh fer fur tawh a; nimahsela club neitu lamin an hek phah a, Mizorama club lian din tum a, local football chawisan tumtute rilru a hah mek - players chu kan nei a, sum thawh ngam mimal/ firm/ company/veng/ khua an tam hmasak loh chuan local football chawi san thut tum hi a harsa a ni - kawng erawh a awm ngei ang.
CMYK