You are on page 1of 1

Management de proiecVprograme de dezvoltare sociala

$tim cu togii ca o schimbare reala are loc atunci cdnd aceasta este precedata de o schimbare a congtiinlei si a cunogtinlelor. Exact ca orice alta schimbare, transformarea intr-un lider mai bun necesita practica, practica si mai multa practica. Autorull oferi in cartea sa exemple de lectii, exercitii si activitati care te pot ajuta sa devii un lider mai

echilibrat:
1. Atitudine non-critica versus critica. Poti intotdeauna sa vorbesti despre cel mai mare esec al tau pentru a-i ajuta pe ceilalti sa invete si sa se accepte. 2. Atitudine non-defensiva versus defensiva. Pentru a-i conduce pe colegii tai care sunt defensivi, trebuie in primul rand sa te conduci pe tine. 3. Lrpsa de controlversus control. Nu poti controla mereu ceea ce ti se intampla, dar iti poti controla reactiile. 4. Deschls spre invatare versus "a sti totul". Nu e nimic in neregula cu a esua, daca esti capabilsa invetidin greseli. 5. "A face lucrul potrivit" versus "a face orice iti doresti". Managementul de sine presupune alternarea intre dorinlele ego-uluitau si nevoile organizatiei tale. 6. Rabdator yersus nerdbddtor. Rabdarea trage, nerdbdarea impinge. 7. "A lasa" versus "a retine". A da mana libera angajatilor ii face pe acestia mai puternici, creste fluxul informational, energia si ajuta la imbunatatirea relatiilor. 8. Acceptare versus rezistenta. Ramai calm pe dinauntru, indiferent de ceea ce se intampla in exterior. 9. Centrat pe altii versus centrat spre srne: crearea unui succes constant si sustinut al organizatiei.

Autorul oferd si o actualizare a filozofiilor pe care cei mai multi manageri de proiect si lideri congtiinciogi le-au aplicat de-a lungul carierei lor pentru a avea o productivitate crescuta si succes.

. . . . . . . .

Mitul conform cdruia marii lideri detin controlul asupra tot, mereu; adevdrul: liderii au de fapt foarte putin control asupra ceea ce se intampla; trebuie sa renunti la

acest mit si inveti sa te adaptezi de la o zi la alta la realitatea din compania ta. Persoana este vdzuta ca un complex de calitati si unicitate, care va contribui la atingerea rezultatului dorit, intr-un mod poate special si inedit. Vezi doar partea buna din ceilalfl. Manifesta compasiune, consideragie si grija. Surprinde pe fiecare fdcdnd ceva foarte bine. Daruieste fara a astepta nimic in schimb. Fii un observator neutru si obiectiv. Avem doi ochi, doua urechi si doar o gura. Obserua, asculta si apoi actioneaza.

Ron Roberts

lhe WethBatanced Leader......

http://vwwv.amazon.com/Ron-Roberts/e/B001JS65JM/ref=ntt 0522153t

athr dp pel pop 1/179-5352781-

Eseu

- Adm publica III