You are on page 1of 13

BLOC II

MBIT ACADMIC
4t dESO Curs 2011 2012
Alumna/e: ..............................................................................

******************************************************************************************* En aquesta activitat es tracta de que et situs en el llarg procs dels teus estudis; de veure quins camins diferents set presentaran quan acabis lESO i el que representa cada cam. Veurs quines sn les sortides en acabar lESO, els Batxillerats que hi ha, la Formaci Professional, els Cicles Formatius, etc. I al final daquesta activitat, la pregunta que segurament than fet un munt de vegades quan eres menut: Qu vols ser de gran? Aquesta pregunta s molt important, perqu segons el que vulguis fer de gran haurs destudiar una cosa o altra.

ELS TEUS ESTUDIS

Educaci Infantil

Educaci Primria

ESO Educaci Secundria

Obligatria

EDUCACI SECUNDRIA POSTOBLIGATRIA

Ensenyaments de rgim especial

Batxillerat

Formaci professional de Grau Mitj

EDUCACI SUPERIOR

Formaci Professional de Grau Superior

Universitat

LES OPCIONS POSSIBLES EN ACABAR LESO

PQPI

ESO

Ensenyaments professionals de dansa

Mn laboral

Cicles formatius darts plstiques i disseny

Formaci Professional CFGM Ensenyaments professionals de msica

Idiomes Ensenyaments esportius

Batxillerat

http://www.gencat.cat/temes/cat/educacio.htm
La tria duna o altra opci dependr molt de diversos factors i circumstncies personals. En primer lloc, dependr dhaver superat o no lESO; en segon lloc, dels interessos o motivacions que tinguis respecte al teu futur i que has treballat en sessions anteriors (del que vulguis ser); tamb hi influir la teva experincia i resultats en les diferents assignatures i, en definitiva, daltres opinions i consells que et puguin donar la teva famlia, els professorat, els amics...

Aix doncs, en acabar 4t dESO et trobars en una daquestes situacions:

1- Amb lESO aprovada Ttol de Graduat en Educaci Secundria


- pots estudiar Batxillerat perqu se suposa que vas cap a Estudis Universitaris o estudis de Formaci Professional de Grau Superior i comenar a treballar ms tard, per amb una gran formaci i un ttol de grau superior. perqu se suposa que vols anar a treballar aviat, per aprenent abans un ofici i tenint un ttol oficial de grau mitj de Tcnic en... perqu se suposa que vols anar a treballar aviat en un ofici artstic, o esportiu, o relacionat amb els idiomes , per fent abans una formaci especfica i tenint un ttol oficial de grau mitj de Tcnic en... perqu ja no vols estudiar ms i no vols tenir cap ttol ni de grau mitj ni superior.

- pots estudiar Formaci professional especfica de Grau Mitj (CFGM). - pots estudiar dansa, msica, esports, arts plstiques i disseny.

- pots posar-te a treballar.

2- ESO no aprovada Cap ttol


- pots repetir 4t dESO (si no et passes de ledat). perqu vols intentar aprovar lESO i tenir el ttol oficial de Graduat en Educaci Secundria. perqu anirs a treballar aviat, per abans voldrs tenir una formaci en algun ofici, encara que no tindrs cap ttol oficial. perqu voldrs treballar immediatament i no tenir cap tipus ms de formaci.

- pots anar a fer uns estudis laborals bsics (PQPI). - pots posar-te a treballar.

INFORMACI SOBRE EL BATXILLERAT

ESO

Batxillerat

Arts

Cincies i Tecnologia

Humanitats i Cincies Socials

Via Arts escniques msica i dana

Via Arts plstiques, imatge i disseny

Aquestes assignatures sn obligatries en tots els Batxillerats


Educaci fsica Histria de la Filosofia Histria dEspanya Llengua estrangera Llengua i literatura catalana Cincies per al Mn Contemporani Filosofia i ciutadania Llengua i literatura castellana Religi (voluntria)

Aquestes assignatures corresponen a cada modalitat o classe de Batxillerat Cincies i Arts Humanitats i cincies socials Tecnologia
Plstiques.. Dibuix artstic Dibuix tcnic Disseny Histria de lart Cultura audiovisual Tcniques dexpressi graficoplstica Volum Escniques Anlisi musical Anatomia aplicada Arts escniques Cultura audiovisual Histria de la msica i de la dansa Literatura universal Llenguatge i prctica musical Literatura catalana Literatura castellana Matemtiques Biologia Biologia i geologia Fsica Qumica Cincies de la Terra i del medi Dibuix tcnic Tecnologia industrial Electrotcnia Llat Mat.aplicades a les Cincies Socials Economia de lempresa Economia Geografia Grec Histria de lart Histria del mn contemporani Literatura universal Literatura catalana Literatura castellana

Encara hi ha altres matries optatives, un Treball de recerca i una hora de tutoria. Possibilitat de fer una segona llengua estrangera.

Com ja has pogut observar en lesquema anterior, hi ha tres classes o modalitats de Batxillerat: Arts Cincies i Tecnologia Humanitats i Cincies Socials

Depenent del que vulguis estudiar desprs del Batxillerat, haurs de fer una modalitat o altra. El estudis de Batxillerat duren dos anys, si tot va b. Quan acabis el Batxillerat podrs: Fer estudis universitaris- graus (si passes les PAU) Fer estudis de Formaci Professional Especfica de Grau Superior (CFGS) Accedir a alguns Ensenyaments de Rgim Especial(esport, dansa, msica, arts plstiques i disseny) en qu es demana el ttol de Batxillerat. En alguns sha de passar alguna prova. Posar-te a treballar.

Cada un dels diferents itineraris de 4t dESO est pensat per preparar-se b per a una de les modalitats de Batxillerat.

INFORMACI SOBRE LA FORMACI PROFESSIONAL

ESO
Batxillerat

Formaci professional de grau mitj (CFGM)


Prova

Formaci professional de grau superior (CFGS)

Desprs de lESO, si lhas aprovada, pots estudiar Formaci Professional de Grau Mitj. Consisteix en uns estudis que preparen per a exercir un ofici i et donen, si aproves, un ttol de Tcnic. Amb aquest ttol a la butxaca pots: - anar a treballar ben qualificat - anar a fer Batxillerat - fer un altre CFGM - accedir a CFGS si compleixes algunes condicions i passes amb xit una prova. Alguns daquests cursos de Formaci professional duren un any i altres en duren dos. Tots els estudis de Formaci professional (Cicles formatius tant de Grau Mitj com de Grau Superior) estan agrupats en les anomenades famlies Professionals. Sn aquestes: 1- Activitats agrries 2- Activitats fsiques i esportives 3- Activitats martimopesqueres 4- Administraci i gesti 5- Arts grfiques 6- Comer i mrqueting 7- Edificaci i obra civil 8- Electricitat i electrnica 9- Fabricaci mecnica 10- Fusta , moble i suro 11- Hoteleria i turisme 12- Imatge i so 13- Imatge personal 14- Indstries alimentries 15- Informtica i comunicacions 16- Installaci i manteniment 17- Transport i manteniment de vehicles 18- Qumica 19- Sanitat 20- Serveis socioculturals i a la comunitat 21- Txtil, confecci i pell.

INFORMACI SOBRE ELS ENSENYAMENTS DE RGIM ESPECIAL


ESO

Batxillerat

Arts plstiques i disseny

Ensenyaments de rgim especial


Disseny

Ensenyaments
professionals

de dansa

Ensenyaments professionals de msica

Ensenyaments esportius

Idiomes

Es tracta duns estudis especials: - Ensenyaments darts plstiques i disseny : cicles de grau mitj(art floral, arts aplicades a la indumentria, arts aplicades al llibre, arts aplicades al mur, arts aplicades de lescultura, cermica artstica, disseny dinteriors, disseny grfic, disseny industrial, esmalts artstics, joieria dart, txtils artstics) i superior (disseny de moda, disseny de producte, disseny dinteriors, disseny grfic). - Ensenyaments superiors de conservaci i restauraci de bns culturals: arqueologia, escultura, pintura, document grfic. - Ensenyaments professionals de dansa. - Ensenyaments superiors dart dramtic: interpretaci, escenografia, direcci descena i dramatrgia. - Ensenyaments professionals de msica. - Ensenyaments desports: Atletisme, bsquet, busseig esportiu, espeleologia, esports de combat, esports eqestres, esports dhivern, esports de vela, futbol i futbol sala, handbol, esports de muntanya i escalada, salvament i socorrisme. - Ensenyament didiomes: Angls, rab, alemany, catal, espanyol per a estrangers, uscar, francs, grec, itali, japons, neerlands, portugus, rus i xins.
Alguns daquests ensenyaments sn de grau mitj i, per tant, els podries fer en acabar i aprovar lESO.
Cada itinerari de 4t dESO est pensat, tamb, per prepararse a aquests estudis de les diferents Familias professionals.

Daltres sn de grau superior i, per tant, necessitaries el Batxillerat aprovat.

CARRERES, OFICIS, PROFESSIONS...

Aqu et presentem un recull de carreres universitries, diferents oficis i professions. No estan totes les que existeixen; nhi ha moltes ms. La intenci s que tu pensis en qu tagradaria treballar de gran. El que tu penses ara, en aquest moment. I que busquis quin dels oficis i professions daquesta llista coincideix amb el que a tu tagradaria o se li atansa ms.

(Mira les preguntes del final)

CARRERES UNIVERSITRIES - GRAUS ARTS I HUMANITATS


Angls Arqueologia Arts i disseny Belles arts Cinema i mitjans audiovisuals Comunicaci i periodisme audiovisuals Conservaci-restauraci de bns culturals Disseny Estudis anglesos Estudis rabs i hebreus Estudis catalans i occitans Estudis clssics Estudis d'angls i catal Estudis d'angls i de clssiques Estudis d'angls i espanyol Estudis d'angls i francs Estudis d'sia oriental Estudis de catal i de clssiques Estudis de catal i espanyol Estudis de francs i catal Estudis de francs i de clssiques Estudis de francs i espaol Estudis d'espanyol i de clssiques Estudis francesos Estudis hispnics: llengua i literatura Estudis literaris Filologia catalana Filologia clssica Filologia hispnica Filologia romnica Filosofia Geografia i ordenaci del territori Histria Histria de l'art Humanitats Humanitats i estudis culturals Lingstica Llengua i literatura catalanes Llengua i literatura espanyoles Llengua i literatura hispniques Llenges aplicades Llenges i literatures modernes Musicologia Traducci i interpretaci

CARRERES UNIVERSITRIES - GRAUS CINCIES


Biologia Biologia ambiental Bioqumica Bioqumica i biologia molecula Biotecnologia | Cincia i tecnologia dels aliments Cincies ambientals Cincies biomdiques Enologia Estadstica aplicada Fsica Gentica Geologia Matemtiques Microbiologia

Nanocincia i nanotecnologia Qumica

CARRERES UNIVERSITRIES GRAUS CINCIES DE LA SALUT


Logopdia Medicina Nutrici humana i diettica Odontologia ptica i optometria Podologia Psicologia Terpia ocupacional Veterinria

Biologia humana Cincia i salut animal Cincia i tecnologia dels aliments Cincies biomdiques Cincies de l'activitat fsica i de l'esport Cincies mdiques bsiques Farmcia Fisioterpia Infermeria

CARRERES UNIVERSITRIES GRAUS CINCIES SOCIALS I JURDIQUES


Administraci d'empreses i gesti de la innovaci Administraci i direcci d'empreses Antropologia social i cultural Audiovisual i multimdia Cincia poltica i gesti pblica Cincies de l'activitat fsica i de l'esport Cincies empresarials-gesti Cincies poltiques Cincies poltiques i de l'Administraci Cinema i televisi Comptabilitat i finances Comunicaci Comunicaci audiovisual Comunicaci i indstries culturals Gesti aeronutica Gesti d'empreses Gesti hotelera i turisme Gesti i Administraci pblica Gesti turstica i hotelera Informaci i documentaci Mrqueting i direcci comercial Mrqueting i investigaci de mercats Mestre d'educaci infantil Mestre d'educaci primria Mitjans audiovisuals Multimdia Negocis i mrqueting internacionals Pedagogia Periodisme Periodisme Prevenci i seguretat integral Publicitat i relacions pbliques Publicitat i relacions pbliques Relacions laborals Relacions laborals i ocupaci Relacions laborals i recursos humans Sociologia Treball social Treball social Turisme Turisme i gesti del lleure

CARRERES UNIVERSITRIES GRAUS ENGINYERIA I ARQUITECTURA


Arquitectura Cincies i tecnologies de telecomunicaci Disseny Enginyeria agrria i alimentria Enginyeria agrcola Enginyeria agroalimentria Enginyeria agroambiental i del paisatge Enginyeria alimentria Enginyeria biomdica Enginyeria civil Enginyeria d'aeronavegaci Enginyeria d'aeroports Enginyeria de disseny industrial Enginyeria electrnica de telecomunicaci Enginyeria electrnica industrial i automtica Enginyeria en organitzaci de les tecnologies de la informaci i la comunicaci Enginyeria en organitzaci industrial Enginyeria en sistemes audiovisuals Enginyeria en sistemes i tecnologia naval Enginyeria en tecnologies aeroespacials Enginyeria en tecnologies industrials Enginyeria en vehicles aeroespacials Enginyeria fsica Enginyeria forestal Enginyeria geolgica

10

Enginyeria de disseny industrial i desenvolupament del producte Enginyeria de la construcci Enginyeria de l'energia Enginyeria de materials Enginyeria de recursos minerals Enginyeria de sistemes audiovisuals Enginyeria de sistemes biolgics Enginyeria de sistemes de telecomunicaci Enginyeria de sistemes electrnics Enginyeria de sistemes TIC Enginyeria de tecnologia i disseny txtil Enginyeria d'edificaci Enginyeria d'edificaci Enginyeria d'organitzaci industrial Enginyeria elctrica

Enginyeria geomtica i topografia Enginyeria informtica Enginyeria marina Enginyeria mecnica Enginyeria mecatrnica Enginyeria multimdia Enginyeria nutica i transport martim Enginyeria qumica Enginyeria telemtica Fotografia i creaci digital Informtica i serveis Matemtiques Multimdia Pilot d'aviaci comercial i operacions aries Tecnologies de telecomunicaci

FORMACI PROFESSIONAL
FP- Activitats agrries
- Tcnic/a en jardineria i floristeria - Tcnic/a en producci agroecolgica - Tcnic/a en producci agropecuria - Tcnic/a en treballs forestals i de conservaci del medi natural - Tcnic/a en conducci dactivitats fisicoesportives en el medi natural - Tcnic/a en explotaci destacions desqu (adaptaci) - Tcnic/a en busseig a profunditat mitjana - Tcnic/a en operaci, control i manteniment de mquines i installacions del vaixell - Tcnic/a en operacions de cultiu aqcola - Tcnic/a en pesca i transport martim - Tcnic/a superior en gesti i organitzaci dempreses agropecuries - Tcnic/a superior en gesti i organitzaci de recursos naturals i paisatgstics

FP- Activitats fsiques i esportives


- Tcnic/a superior en animaci dactivitats fsiques i esportives

FP- Activitats maritimo-pesqueres


- Tcnic/a superior en navegaci, pesca i transport martim - Tcnic/a superior en producci aqcola - Tcnic/a superior en supervisi i control de mquines i installacions del vaixell - Tcnic/a superior en administraci i finances - Tcnic/a superior en secretariat

FP- Administraci i gesti


- Tcnic/a en gesti administrativa

FP- Arts grfiques


- Tcnic/a en impressi en arts grfiques - Tcnic/a en preimpressi en arts grfiques - Tcnic/a superior en disseny i producci editorial - Tcnic/a superior en producci en indstries darts grfiques

FP- Comer i Mrqueting


- Tcnic/a superior en comer internacional - Tcnic/a superior en gesti comercial i mrqueting - Tcnic/a superior en gesti comercial i mrqueting enolgic (adaptaci) - Tcnic/a superior en gesti del transport - Tcnic/a superior en serveis al consumidor

- Tcnic/a en comer

FP- Edificaci i obra civil


- Tcnic/a en acabats de construcci - Tcnic/a en obres de formig - Tcnic/a en obres de la construcci - Tcnic/a en operacions i manteniment de maquinria de construcci - Tcnic/a superior en desenvolupament de projectes urbanstics i operacions topogrfiques - Tcnic/a superior en projectes dedificaci - Tcnic/a superior en realitzaci i plans dobres - Tcnic/a superior en sobreestant en lmbit de lobra civil (adaptaci)

FP- Electricitat i electrnica


- Tcnic/a superior en desenvolupament de productes electrnics - Tcnic/a superior en sistemes de regulaci i control automtics - Tcnic/a superior en sistemes de telecomunicaci i informtics - Tcnic/a superior en sistemes electrotcnics i

- Tcnic/a en equips electrnics de consum - Tcnic/a en installacions de telecomunicacions - Tcnic/a en installacions elctriquesi automtiques

11

automatitzats

FP- Energia i aigua


- Tcnic/a superior en eficincia energtica i energia solar trmica

FP- Fabricaci mecnica


- Tcnic/a en manteniment i reparaci de rellotgeria (adaptaci) - Tcnic/a en mecanitzaci - Tcnic/a en soldadura i caldereria - Tcnic/a superior en construccions metlliques - Tcnic/a superior en disseny en fabricaci mecnica - Tcnic/a superior en ptica dullera - Tcnic/a superior en programaci de la producci en fabricaci mecnica - Tcnic/a superior en desenvolupament de productes en fusteria i moble - Tcnic/a superior en producci de fusta i moble - Tcnic/a superior en agncies de viatges i gesti desdeveniments - Tcnic/a superior en animaci turstica - Tcnic/a superior en direcci de cuina - Tcnic/a superior en direcci de serveis de restauraci - Tcnic/a superior en gesti dallotjaments turstics - Tcnic/a superior en guia, informaci i assistncia turstiques

FP - Fusta, moble i suro


- Tcnic/a en fabricaci a mida i installaci de fusteria i moble - Tcnic/a en fusteria i moble

FP - Hoteleria i turisme

- Tcnic/a en cuina i gastronomia - Tcnic/a en serveis de restauraci

FP- Imatge i so
- Tcnic/a superior en imatge - Tcnic/a superior en multimdia interactiva (adaptaci) - Tcnic/a superior en producci daudiovisuals, rdio i espectacles - Tcnic/a superior en realitzaci daudiovisuals i espectacles - Tcnic/a superior en so

- Tcnic/a en laboratori dimatge

FP- Imatge personal


- Tcnic/a en caracteritzaci - Tcnic/a en esttica personal decorativa - Tcnic/a en perruqueria - Tcnic/a en elaboraci de productes alimentaris - Tcnic/a en forneria, pastisseria i confiteria - Tcnic/a en molineria i indstries cerealistes - Tcnic/a en olis doliva i vins - Tcnic/a superior en assessoria dimatge personal - Tcnic/a superior en esttica

FP- Indstries alimentries


- Tcnic/a superior en processos i qualitat en indstries alimentries - Tcnic/a superior en vitivinicultura

FP- Informtica i comunicacions


- Tcnic/a superior en administraci de sistemes informtics en xarxa - Tcnic/a superior en desenvolupament daplicacions multiplataforma - Tcnic/a superior en desenvolupament daplicacions per a webs - Tcnic/a superior en desenvolupament de projectes dinstallacions trmiques i de fluids - Tcnic/a superior en manteniment dequips industrials - Tcnic/a superior en manteniment dinstallacions denergies renovables (adaptaci) - Tcnic/a superior en manteniment dinstallacions trmiques i de fluids - Tcnic/a superior en prevenci de riscos professionals

- Tcnic/a en sistemes microinformtics i xarxes

FP- Installacions i manteniment


- Tcnic/a en installaci i manteniment electromecnic de maquinria i conducci de lnies - Tcnic/a en installacions de producci de calor - Tcnic/a en installacions frigorfiques i de climatitzaci - Tcnic/a en manteniment de maquinria dobra pblica, logstica i manutenci de crregues i agrcola (adaptaci) - Tcnic/a en manteniment de vaixells desbarjo i serveis portuaris (adaptaci)

FP- Qumica
- Tcnic/a en laboratori - Tcnic/a en operacions de fabricaci de productes farmacutics - Tcnic/a en operacions de procs de pasta i paper - Tcnic/a en operacions de transformaci de plstics i cautx - Tcnic/a en planta qumica - Tcnic/a superior en fabricaci de productes farmacutics i afins - Tcnic/a superior en indstries de procs de pasta i paper - Tcnic/a superior en laboratori danlisi i de control de qualitat - Tcnic/a superior en qumica ambiental - Tcnic/a superior en qumica industrial - Tcnic/a superior en anatomia patolgica i citologia - Tcnic/a superior en audiologia prottica - Tcnic/a superior en diettica - Tcnic/a superior en documentaci sanitria - Tcnic/a superior en higiene bucodental

FP- Sanitat
- Tcnic/a en cures auxiliars dinfermeria - Tcnic/a en emergncies sanitries - Tcnic/a en farmcia i parafarmcia

12

- Tcnic/a superior en imatge per al diagnstic - Tcnic/a superior en laboratori de diagnstic clnic - Tcnic/a superior en ortesis i prtesis - Tcnic/a superior en prtesis dentals - Tcnic/a superior en radioterpia - Tcnic/a superior en salut ambiental

FP- Serveis socioculturals i a la comunitat


- Tcnic/a superior en animaci sociocultural - Tcnic/a superior en educaci infantil - Tcnic/a superior en integraci social - Tcnic/a superior en interpretaci de la llengua de signes - Tcnic/a superior en intervenci sociosanitria (adaptaci)

- Tcnic/a en atenci sociosanitria

FP- Txtil confecci i pell


- Tcnic/a en confecci i moda - Tcnic/a en avions amb motor de pist (adaptaci) - Tcnic/a en carrosseria - Tcnic/a en electromecnica de vehicles autombils - Tcnic/a en electromecnica de vehicles industrials (adaptaci) - Tcnic/a superior en patronatge i moda

FP- Transport i manteniment de vehicles


- Tcnic/a superior en automoci - Tcnic/a superior en manteniment aeromecnic - Tcnic/a superior en manteniment davinica - Tcnic/a superior en vehicles industrials

Ara intenta trobar quines sn les vies que has de seguir per arribar a la professi o als estudis que voldries seguir. Pots fer s dels resultats del teu qestionari dinteressos i de les professions que inclouen cada rea dinters.

Aquests estudis que creus que et prepararien millor per al teu ofici, en quin daquests grups els situaries? Escriu-los al seu lloc; si ho necessites, pots demanar ajuda a la tutora o tutor:
Estudis cientfico tcnics Estudis humanstics i de Cincies Socials Estudis dAqicultura, martimopesquers i Estudis Industrials Estudis administratius.

Tens decidit els estudis que realitzars quan acabis lESO?. Creus que s un plantejament realista dacord amb els resultats acadmics(notes) que has anat i ests aconseguint a lESO?. Penses que has de canviar alguna cosa referent a la manera destudiar /treballar per seguir aquests estudis? Quina o quines? Com penses fer-ho?

Quan tanco els ulls em veig treballant de ...

A casa, amb la famlia heu parlat del tema? Qu et diuen?

13