IKLIM TAHUN 4 Cuaca Cuacaadalah istilah yang digunakan untuk menghuraikan semua fenomena yang banyak dan pelbagai

yang boleh berlaku dalam atmosfera planet. Istilah ini biasanya digunakan untuk memaksudkan aktiviti fenomena ini selama tempoh masa yang pendek, biasanya tidak lebih dari beberapa hari panjangnya. Purata keadaan atmosfera untuk tempoh yang lebih panjang dikenali sebagai iklim. Penggunaan dua istilah ini selalu bertindih dan konsep ini jelas berhubungkait rapat. Fenomena cuaca terhasil akibat dari perbezaan suhu seluruh dunia, yang timbul sebahagian besarnya kerana kawasan yang lebih dekat kepada tropika, di sekitar khatulistiwa, menerima lebih tenaga dari Matahari berbanding bahagian utara dan selatan, lebih dekat kepada kutub Bumi. Sebab kedua perbezaan suhu pada Bumi adalah kelainan permukaan tempat (seperti air lautan, tanah berhutan, dan kepingan ais) mempunyai kebolehpantulan berbeza (albedo), dan dengan itu menyerap dan menyinarkan kadar berbeza tenaga suria yang diterima. Perbezaan suhu permukaan mengakibatkan arus angin menegak. Permukaan panas akan memanaskan udara di atasnya, menyebabkan ia mengembang dan naik ke atas, menurunkan tekanan udaradan menarik udara yang lebih sejuk ke tempat tersebut. Udara panas yang mengembang dan naik itu akan kehilangan haba dan menyejuk, yang menyebabkannya mengecut dan turun ke bawah, meningkatkan tekanan udara dan menggantikan udara yang berada di bawahnya. Arus angin melintang terbentuk di sempadan kawasan yang berbeza kepanasan dan boleh menjadijadi jika terdapat permukaan cerun. Sistem ringkas ini boleh menimbulkan tingkah laku yang menghasilkan sistem yang lebih rumit dan demikian semua fenomena cuaca. Contoh skala besar proses ini boleh dilihat di sel Hadley dan bentuk lain peredaran atmosfera. Contoh kecilan pula dalah seperti bayu laut. Kesan Coriolispenting dalam menjadi punca putaran besar asing yang dikenali sebagai siklon. Jadi punca asas cuaca adalah suhu permukaan, dan boleh juga ketinggian. Oleh kerana paksi Bumi miring sedikit (tidak berserenjang dengan satah orbitnya), cahaya mataharisampai pada sudut yang berbeza pada waktu yang berbeza dalam setahun. Semasa Jun, Hemisfera Utara condong ke arah matahari, jadi pada mana-mana latitud cahaya matahari akan jatuh lebih menegak berbanding pada Disember (lihat kesan sudut matahari pada iklim). Ini menghasilkan musim. Sebarang liukandalam orbit planet akan mengubah jumlah tenaga yang diterima di suatu tempat sepanjang tahun dam mungkin mempengaruhi pola cuaca jangka panjang. Lihat kitaran Milankovitch.

berlawanan dengan jenis kerpasan bukan cecair seperti salji. bertukar menjadi awan. sila lihat Hujan (nyahkekaburan). terkumpul menjadi awan. . Titisan hujan pada rumput Hujanmerupakan kerpasan cecair. dan akhirnya kembali ke laut melalui sungai dan anak sungai untuk mengulangi kitaran itu semula. jatuh kembali ke bumi. hujan batu dan hujan ais. Fenomena alam Hujan memainkan peranan penting dalam kitaran hidrologidi mana kelembapan dari laut terpeluwap. Bukan semua air hujan sampai ke permukaan bumi. Hujan terbentuk apabila titik air yang terpisah jatuh ke bumi dari awan.IKLIM TAHUN 4 Hujan Untuk kegunaan lain. sejenis kerpasan yang dikenali sebagai virga. sesetengahnya terpeluwap ketika jatuh melalui udara kering.

Tempat yang air hujannya kurang daripada 254 mm (10 inci) setahun dipanggil gurun. Air hujan kecil hampir bulat. manakala jumlah hujan yang lebih daripada 510 mm setahun diperlukan untuk tujuan pertanian. Kadang-kadang ia turut disebut dalam liter per meter persegi (1 L/m² = 1 mm). seperti roti burger. Tetapi sekiranya jumlah hujan lebih daripada 2540 mm setahun. Biasanya diameter air hujan ialah antara 1 . Air hujan yang besar jatuh lebih cepat berbanding air hujan yang lebih kecil. Pramuka net home Landasan Gerakan Pramuka Apa Kabar Pramuka Media Aneka Info PD Kepramukaan PU Kepramukaan Tekpram Atribut Pramuka Tips Pramuka .2 mm. lebar di bawah dan tirus di atas. air hujan yang lebih besar berbentuk payung terjun. tetapi ini tidak tepat. dan diukur kepada 0. tumbuhan liar boleh menjadi amat subur sehingga mengancam tanam-tanaman. dengan satu corong pada hujungnya yang di atas. Alat ini seakan-akan paip kerongga yang tertutup pada bawahnya. Air hujan sering digambarkan sebagai berbentuk "lonjong" seperti air mata. Air hujan yang besar menjadi semakin leper. Alat ini biasanya diletakkan di suatu tempat yang lapang.25 mm terhampir.Tolok hujan biasa Jumlah air hujan diukur menggunakan tolok hujan. Jumlah air hujan dinyatakan sebagai kedalaman air yang terkumpul pada permukaan rata.

Baiknya Pramuka tahu Refleksi Karang Pembina Serba-Serbi Bina Wawasan Apresiasi Game Media Artikel Bebas Media Download Download PP/ SK Film dan Games Pramuka Lirik Lagu Nasional-Pramuka Midi Pramuka Aneka Midi dan MP3 Media Online Himpunan Undang2-RI Tokoh Indonesia Belajar Komputer Kamus Bahasa Kita Aneka e-dukasi Download Buku Sekolah buku-e.lipi Alih Bahasa Games Online Chatting Pramuka Media Situs Situs Infotek .

Berikut pengenalan alam sekitar kita yang sering kita temui saat berkemah : 1. Kabut Kabut tipis dan rata membumbung tinggi ke atas berarti kurangnya uap air di .Situs Kedutaan Besar Situs Surat Kabar Situs Perguruan Tinggi Situs Pemerintah Situs Bank Situs Email Gratis Situs Anti Virus ScoutBOX Share Share on facebook Share on twitter Share on emailShare on printMore Sharing Services5 Admin pramukanet Pramuka net home Tekpram Pengetahuan Teknik Kepramukaan Mengenali Tanda Alam Mengenali Tanda Alam TANDA – TANDA ALAM Pramuka adalah juga pecinta alam lalu saking cintanya maka harus mengenal tentang alam dan tanda-tandanya.

3.Apabila ada kabut di atas lembah pada pagi hari bertanda cuaca baik.Langit yang ditutupi awan kemudian meulai terang pada pagi hari bertanda cuaca baik. apabila berwarna bersih dan terang dan bertanda hari baik. apabila warna merah dicampuri garis kekuning-kuningan bertanda hujan lebat. maka pada malam itu cuaca akan baik. 5. Matahari Apabila matahari terbit berwarna merah dan diliputi garis-garis awan yang kehitaman bertanda ada hujan. 2. Bulan Apabila terlihat terang dan bersinar berarti cuaca baik. sedangkan bila nampak suram bertanda cuaca kurang baik/buruk. Bintang Apabila pada malam hari bintang di langit kelihatan terang sekali. apabila kemarin ada hujan. warna merah pada matahari terbenam berarti akan ada angin yang cukup kencang. Awan Apabila langit diliputi awan yang tebal dan gelap berarti akan turun hujan yang deras.udara dan brtanda cuaca akan selalu baik. tapi bila bulan diliputi awan yang gelap berarti hujan akan turun. Apabila matahari terbenam dengan warna kekuning-kuningan/orange bertanda ada hujan. .Cuaca terang benderang pada pagi hari bertanda buruk pada hari itu. sedang di gunung akan turun hujan. apabila dengan warna merah muda atau kekuning-kuningan bertanda baik. 4. Matahari terbit dengan warna kemerah-merahan yang terang bertanda cuaca baik.

6. 5. Semut Akan tetap di dalam lubangnya bila cuaca akan buruk. Cacing Apabila pada malam hari mereka menimbun tanah berbutir-butir di . Lalat Apabila akan turun hujan mereka akan hinggap di tembok/dinding. Apabila pada matahari terbenam berterbangan kian kemari dan terbang berduyun-duyun bertanda cuaca baik. sedangkan pada cuaca baik mereka akan berterbangan kian kemari. Apabila selalu terbang di tempat yang gelap/ di dalam bayang/bayang bertanda cuaca akan buruk/datang hujan. 4. kita akan tercengang atas keganjilan-keganjilan yang dilakukannya dengan cara mereka. 6. Lebah Dengan melihat sarangnya.Apabila ada lingkaran putih (halo) yang melingkari bulan berarti tidak ada ketentuan cuaca pada hari itu. antara lain : 1. Binatang Apabila kita perhatikan naluri binatang dengan seksama. pada cuaca baik. Laba-laba Akan bersembunyi bila cuaca akan buruk. maka berarti akan turun hujan. 3. Nyamuk Apabila di pagi hari mereka mengganggu atau menggigit kita. dan rajin mengerjakan sarangnya apabila cuaca baik. yang ada hubungannya dengan cuaca maka. 2. mereka berterbangan jauh dari sarangnya/peternakan. apabila mereka keluar dan berjalan mondar-mandir bertanda cuaca akan tetap baik.

kebun. 9. . Apabila pada malam hari cuacanya baik di musim kemarau mereka tidak menyanyi maka cuaca buruk akan datang. Apabila terbang rendah sekali bertanda cuaca buruk akan hujan. sedang pada cuaca buruk akan merayap dengan cepat. 8. Bila hujan tidak akan lama mereka akan tetap berjalan-jalan dan membiarkan dirinya kehujanan. Bebek / Angsa Mereka nampak tidak senang dan selalu menggigit bulunya (memberi lemak). Burung Kepinis Pada waktu cuaca baik mereka akan terbang tinggi sekali karena serangga tinggi pula terbangnya. apabila cuaca akan buruk. Ikan Akan melompat-lompat di atas air bila cuaca akan buruk. 7. Apabila mereka selalu mencakar-cakar tanah berarti hujan akan datang. yaitu : Bila lintah melekat pada gelas di atas permukaan air. Apabila ia berdiam di dasar gelas bertanda cuaca buruk dalam waktu yang lama . 12. 10. 11. Ayam Pada waktu hujan ayam akan berteduh. Lintah Kita dapat membuat barometer dari seekor lintah yang ditaruh dalam gelas berisi air. Katak Pada cuaca buruk akan berdiam dalam air dan pada cuaca baik mereka akan duduk di tepi kolam. Siput Pada cuaca yang baik akan merayap dengan tenang. maka bertanda cuaca akan tetap membaik . berarti akan turun hujan. 9. apabila akan datangtopan maka ia akan melekat erat-erat di gelas sedang ekornya digerak-gerakkan sekeras-kerasnya.

Bila bau bunga tercium semerbak sekali. Asap Bila asap naik dengan tegak lurus dan tinggi sekali maka cuaca pada hari itu akan tetap baik. Semoga bermanfaat di suatu hari nanti. Kelelawar Mereka akan terbang mulai senja hari bila cuaca akan baik pada malam hari itu. Dengan mengenali tanda tanda alam dan sekitar kita. Kambing Apabila akan turun hujan bau badannya dapat tercium dari jarak yang lebih jauh daripada ketika cuaca baik. Gagak Apabila hujan akan turun mereka akan terbang berputar-putar di atas sarangnya. . Tanda-tanda lain apabila cuaca akan buruk : Kucing akan duduk membelakangi api sambil mengusap-usap kepalanya dengan kaki depannya yang dibasahi dengan mulutnya.Bila cuaca buruk di pagi hari maka mereka tidak akan keluar dari sarangnya. Burung-burung membasahi bulunya dengan paruhnya. Burung-burung laut terbang menuju daratan. akan terasa jadi lebih dekat dan nyaman sekaligus menikmati alam ciptaan Tuhan . 15. 13. Bila anjing menggali tanah atau menyembunyikan tulangnya.Burung 16. Bila mereka berdiam di dalam goa maka cuaca akan buruk. Apabila asap naiknya mendatar dengan tanah/rendah maka cuaca akan buruk. 14.

Dalam bidang-bidang kejuruteraan di Amerika Syarikat. Oleh sebab konsep termodinamik adalah suatu ukuran yang bersifat makroskopik sepenuhnya. dan ia berkaitan dengan betapa panasnya atau sejuknya suatu-suatu bahan. walaupun suhu bukanlah ukuran terus untuk haba. Fizik statistik menunjukkan bahawa takrifan termodinamik bagi suhu sebenarnya boleh ditafsirkan sebagai ukuran purata tenaga-tenaga dalam setiap darjah kebebasan zarah-zarah dalam sistem termodinamik. dan kerajaan). kaji cuaca. Ini adalah susulan daripada salah satu hukum-hukum termodinamik. Di Amerika Syarikat pula. pergerakan secara putaran atau getaranjuga memberikan salah-satu daripada darjah kebebasan termodinamik. skala Rankine digunakan terutamanya dalam disiplin-disiplin yang berkaitan dengan termodinamik seperti pembakaran. lalu parameter termodinamik (iaitu makroskopik) diterbitkan daripada purata statistik parameter-parameter mikroskopik zarahzarah tersebut. iaitu penjelasan secara termodinamik dan penjelasan mikroskopik berdasarkan fizik statistik. Dalam bidang sains pula. ini bererti objek-objek tersebut mempunyai suhu yang sama. Seantero dunia (kecuali Belize. tenaga ini biasanya didapati menerusi getarangetaran atom pepejal tersebut daripada kedudukan asalnya. tenaga ini terhasil daripada pergerakan translasi zarah-zarah manakala bagi gas-gas bermolekul. dinyatakan sepenuhnya dalam bentuk pembolehubah empirik dan boleh diukur. Oleh sebab suhu digambarkan dalam bentuk statistik. Suhu merupakan sifat fizikal yang menjadi dasar kepada anggapan lazim panas dan sejuk. dua konsep serupa telah dikemukakan secara berasingan untuk menjelaskan tentang suhu. skala Fahrenheit digunakan secara amnya oleh orang ramai untuk tujuan-tujuan biasa (industri. Liberia dan Amerika Syarikat) menggunakan skala Celsius dalam kebanyakan pengukuran suhu. Sesuatu benda yang panas pada amnya mempunyai suhu yang tinggi. Jika tidak terdapatnya aliran haba di antara dua objek. iaitu dengan menggambarkan jirim sebagai sekumpulan zarah-zarah dengan bilangan yang banyak. Burma. seluruh dunia menggunakan skala Celsius untuk mengukur suhu dan skala Kelvin untuk mengukur suhu termodinamik. maka takrifan termodinamik bagi suhu. Haba akan mengalir daripada objek yang mempunyai suhu yang tinggi kepada objek dengan suhu yang rendah. sesuatu sistem haruslah mempunyai bilangan zarah yang sangat banyak untuk membolehkan takrifan suhu mempunyai pengertian yang berguna. Meniti sejarah.Suhu Suhu ialah ukuran purata tenaga kinetik zarah-zarah di dalam sesuatu bahan. Dalam gas unggul monoatom. Suhu diukur menggunakan termometer yang ditentukur pada banyak jenis skala suhu. Suhu adalah satu daripada parameter utama dalam termodinamik. Bagi bahan pepejal. sebagaimana yang dinyatakan oleh Kelvin. Fizik statistik pula memberikan pemahaman yang lebih lanjut tentang termodinamik. .

8 4.15 Fahrenhe it −459.95 15 36.52 −135.37 −71. iaitu: Perbandingan skala-skala suhu Perbandingan skala-skala suhu sunting Huraian Sifar mutlak 0 Kelvin Celsius −273.87 −14.90 Suhu terendah pada permukaan bumi yang pernah 184 dicatatkan (Vostok.14 −218. Antartika July 21.8 59 98.67 −5.5 94.15 0 32 491.2 331.Bagi sistem dengan isipadu malar yang berada dalam keseimbangan terma.5 Suhu purata pada 288 permukaan bumi Suhu purata badan 309.78 0 459. 1983) Campuran ais/garam 255.44 15.725 −90.67 150 0 0 7.144 12 29.67 176.37 Fahrenheit Ais melebur (pada tekanan piawai) −89 −128. suhu boleh ditakrifkan secara termodinamik oleh tenaga (E) dan entropi (S).91 127.24 518.83 273.67 557.375 26.67 Rankine 0 Delisle Newton Réaumur Rømer 559.47 283.82 .5 −29.95 12.225 −17.22 −1.2 −39.

97102 671.64102 0 33 80 60 1941 1668 5526 3034 9980 3494 10440 −2352 −8140 550 1823 1334 4421 883 2909 Permukaan 5800 matahari ¹ Suhu tubuh badan manusia yang normal adalah 36.manusia ¹ Suhu tertinggi pada permukaan bumi yang pernah 331 dicatatkan (Al 'Aziziyah.9839 211.7 °C.8 °C ±0.07 63 19.6 °F adalah penukaran tepat menggunakan piawaian Jerman pada kurun kesembilan belas bagi 37 °C. Oleh sebab ia tidak menyenaraikan julat yang diterima.3 °F.1339 99. maka ia boleh dikatakan mempunyai kepersisan berlebihan (tidak sah).2 °F ±1.4 596. IKLIM .95 373. 1922) Air mendidih (pada tekanan piawai) Titanium melebur 58 136.4 37.14 46. Di sini terdapat senaraibeberapa pengukuran. Nilai yang biasanya diberikan iaitu 98. atau 98. Libya September 13. Sesetengah angka dalam jadual ini telah dibundarkan.

Apabila wap air ini melwap menjadi titik-titik air. Pelwapan ini boleh berlaku dengan dua cara: 1.4 Keluarga D: Awan menegak Pembentukan awan Udara selalu mengandungi wap air.3 Keluarga C: Awan rendah (2. tetapi keadaan atmosfera adalah lembap. Suhu udara tidak berubah. . lebih banyak wap terkandung di dalam udara karena air lebih cepat menyejat.000 m ke atas) o 2.000 .2 Keluarga B: Awan pertengahan (2.5. terbentuklah awan.TAHUN 5 Awan Awan kumulus Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera. Apabila udara panas. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit. wap itu akan mencair dan terbentuklah awan. Udara makin lama akan menjadi semakin tepu dengan wap air. Udara panas yang sarat dengan air ini akan naik tinggi.000 m ke bawah) o 2.1 Keluarga A: Awan tinggi (6.000 m) o 2. hingga tiba di satu lapisan dengan suhu yang lebih rendah. molekul-molekul titik air yang tak terhingga banyaknya. 2. • • 1 Pembentukan awan 2 Klasifikasi awan o 2.

namun biasanya saiz (isipadu) awan adalah amat besar. Air yang terkandung di dalam awan silih berganti mengewap dan mencair. titik-titik air dalam awan akan menjadi semakin besar dan awan itu akan menjadi semakin berat. Awan di Gunung Kinabalu Namun jika titik-titik air tersebut bertemu udara panas. dan perlahan-lahan daya tarikan bumi menariknya ke bawah. Inilah yang menyebabkan itu awan selalu berubah-ubah bentuknya.Apabila awan telah terbentuk. Inilah juga yang menyebabkan kadangkadang ada awan yang tidak membawa hujan. Berat titik-titik air dalam awan boleh mencapai beberapa juta tan. Klasifikasi awan Rencana utama: Jenis-jenis awan Klasifikasi awan mengikut ketinggian . titik-titik itu akan mengewap dan lenyaplah awan itu. Hinggalah sampai satu peringkat titik-titik itu akan terus jatuh ke bawah dan turunlah hujan. jadi ketumpatan awan sebenarnya adalah cukup rendah untuk membolehkan angin di bawah dan di dalam awan menyokongnya.

Apabila hal ini terjadi.000 m ke atas) • • • Sirus (CI) Sirostratus (Cs) Sirokumulus (Cc) Keluarga B: Awan pertengahan (2. Udara yang telah mengembang menjadi lebih ringan sehingga naik. Udara yang naik tadi menyusut menjadi lebih berat dan turun ke tanah. Masa dan skala angin berbeza-beza.000 m ke bawah) • • • • • Stratus (St) Nimbostratus (Ns) Kumulus humilis (Cu) Kumulus mediokris (Cu) Stratokumulus (Sc) Keluarga D: Awan menegak • • Kumulonimbus (dikaitkan dengan hujan lebat dan ribut petir) (Cb) Pirokumulus Angin (Jawi: ‫ )اڠين‬ialah udara yang bergerak yang diakibatkan oleh putaran bumi (kesan Coriolis) dan juga pemanasan tidak sekata permukaan bumi yang mengakibatkan perbezaan tekanan udara(tekanan tinggi ke tekanan rendah) di sekitarnya. Aliran naiknya udara panas dan turunnya udara dingin ini dinamakan perolakan. Udara dingin di sekitarnya mengalir ke tempat yang bertekanan rendah tadi.5.2 Tempat 1. tekanan udara turun kerana udaranya berkurang. udara mengembang.1 Kecerunan barometrik 1.000 . Keluarga A: Awan tinggi (6. Apabila dipanaskan. Isi kandungan 1 Faktor terjadinya angin o o o 1. dari bayu setempat selama beberapa minit hinggalah angin sejagat selama beberapa hari.3 Tinggi tempat . Awan-awan ini dinamakan awan stratus (awan berlapis) dan awan kumulus (awan berlonggok). Di atas tanah udara menjadi panas lagi dan naik kembali.Awan dibahagikan kepada dua kategori umum: lapisan dan perolakan.000 m) • • Altostratus (As) Altokumulus (Ac) Keluarga C: Awan rendah (2. Dua jenis awan ini seterusnya dibahagikan kepada empat kumpulan mengikut ketinggian.

4 Waktu Faktor terjadinya angin Kecerunan barometrik Bilangan yang menunjukkan perbezaan tekanan udara daripada 2 isobar yang jaraknya 111 km. Semakin besar kecerunan barometrisnya angin semakin cepat. semakin kencang pula angin angin bertiup.o 1. Tinggi tempat Semakin tinggi tempat. . Waktu Di siang hari angin bergerak lebih cepat daripada di malam hari. Tempat Kelajuan angin di khatulistiwa lebih cepat daripada lainnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful