Ramai guru sakit jiwa Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN nor.afzan@kosmo.com.

my Profesion perguruan terdedah kepada risiko tinggi untuk mengalami tekanan mental. PESAKIT mental terpaksa berjumpa pakar psikiatri secara berkala. BEBANAN kerja sebagai guru semakin kompleks kerana selain mengajar, mereka juga terpaksa menyediakan soalan-soalan peperiksaan dari semasa ke semasa, mengisi buku kedatangan, buku disiplin dan ringkasan mengajar, borang kesihatan dan rekod kemajuan murid, kelab dan persatuan, serta mengendalikan persiapan hari sukan. Justeru, guru-guru dikatakan terdedah kepada risiko tinggi untuk mengalami tekanan sehingga boleh membawa kepada penyakit mental yang serius seperti bipolar, kebimbangan melampau dan kemurungan. Kajian oleh Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mendapati 70 peratus daripada 9,000 guru di seluruh negara tertekan bukan sahaja kerana beban tugas tetapi juga terpaksa berdepan dengan kerenah pengetua, kerani, ibu bapa dan juga pelajar. Bagi Noreha (bukan nama sebenar), selain terpaksa berdepan dengan masalah rumah tangga, dia turut tertekan dengan kerenah pengetua sekolah tempatnya bertugas. Guru berusia 46 tahun itu yang ditemui di Wad Psikiatri, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) berkata, dek kerana tekanan, dia sering diketepikan dalam pelbagai aktiviti sekolah. "Sebelum ini saya memang sudah mengalami tekanan. Pengetua pula selalu mempertikaikan cuti yang saya pohon sedangkan surat daripada doktor disertakan. "Bila kerja semakin bertambah, dicampur pula dengan tekanan daripada orang atas dan kerenah anak-anak, saya semakin runsing," katanya. Noreha yang merupakan penanda kertas peperiksaan Matematik untuk peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) memberitahu, dia sebenarnya seronok menjadi guru. "Saya memang suka mengajar, lebih-lebih lagi apabila murid banyak bertanya dan cemerlang dalam peperiksaan. Tetapi keadaan sekeliling seperti pengurusan sekolah dan rakan sejawatan banyak memberi tekanan.

NOR ZURAIDA . Saya bukan buat-buat sakit. pernah mengalami sakit jiwa."Ada juga yang faham keadaan saya. tetapi lebih ramai yang mengatakan saya gila. mereka mula sorokkan pisau. tetapi dalaman saya berkecamuk." katanya. mereka juga dibebani dengan komitmen luar. Noreha yang berasal dari Pulau Pinang tidak menafikan pihak sekolah ada memberi pelepasan kepadanya tetapi apa yang menyesakkan fikirannya ialah cutinya sering menjadi buah mulut orang. akibat terbeban dengan kerja sebagai guru JQAF. dia cuba untuk mengawal perasaannya daripada terus tertekan. Kerja tujuh hari seminggu Berbeza dengan Norehan. Enam bulan saya dirawat dan direhatkan. Ada yang mendakwa Noreha sengaja menjadikan tekanan yang dialaminya sebagai alasan untuk bercuti." katanya." jelasnya. Dia yang mengajar sekolah aliran agama tidak mampu untuk menanggung beban tersebut lebih-lebih lagi banyak masa dihabiskan di sekolah berbanding bersama keluarga. Namun. Mereka tidak faham mengapa saya perlu cuti untuk pergi berjumpa pakar psikiatri. Ibu kepada dua orang anak ini juga memberitahu. tetapi adakalanya semakin dia cuba untuk tenang. Saya rasa sihat." katanya. Zaimah Mishan. "Ramai melihat guru JQAF tidak banyak kerja memandangkan mereka hanya mengajar agama tidak seperti sekolah aliran kebangsaan. semakin agresif pula jadinya. 42. Kebelakangan ini saya kerap dimasukkan ke wad berbanding dulu. "Saya pernah mengalami masalah jiwa iaitu kecelaruan bipolar sehingga saya tidak mampu mengajar. Mereka juga anggap saya terlalu ikutkan perasaan. "Secara fizikalnya saya memang sihat. HARAPAN yang tinggi terhadap keputusan peperiksaan pelajar turut memberi tekanan kepada golongan guru. "Kadang-kadang saya tak rasa tertekan. saya tak mahu masuk hospital dan tinggalkan keluarga dan kerjaya saya. Ikutkan hati. tetapi orang sekeliling tak anggap begitu.

Hanya keluarga saya yang datang memberi sokongan untuk saya jalani terapi dan rawatan di hospital. dari pagi hinggalah petang sampaikan tiada masa untuk suami dan anak-anak. Zaimah yang baru lima bulan mengajar semula selepas bercuti panjang menjelaskan. "Semasa saya mengajar di sekolah A. "Hari Isnin hingga Jumaat. saya mengajar di sekolah lain.Zaimah yang pernah mengajar di beberapa buah sekolah berkata. dan hampir kena mental block. letih. beban terlalu berat yang tidak dipantau oleh pegawai yang sepatutnya itu ternyata memberi kesan kepada guru-guru JQAF. . "Bila saya tertekan dengan kerja. ada kegiatan kokurikulum yang mana semua guru terlibat dan hari Ahad pula saya selaku guru JQAF diwajibkan terlibat dalam Kem Bestari Solat. ada pengurusan sekolah yang memahami tanggungjawab guru JQAF namun ada juga sekolah yang menyamakan guru JQAF seperti guru-guru lain." katanya. Keadaan saya bertambah teruk waktu itu. "Bila sakit saya datang. keadaan dirinya ketika 'sakit' dahulu bertambah teruk lebih-lebih lagi apabila suaminya berkahwin lain dan anak-anak enggan berjumpa dengannya. Alhamdulillah." katanya. "Selepas bercuti lama. "Itu tidak termasuk kursus atau kertas kerja yang perlu dibereskan untuk aktiviti gerak kerja. saya sudah boleh mengawal tekanan di tempat kerja. "Hari Sabtu pula. Kadang-kadang saya diminta menggantikan guru lain mengajar subjek bukan aliran JQAF. Suami dan anak-anak pula sudah kembali pada saya. suami kata dia nak kahwin lain dengan alasan saya terlalu sibuk dengan kerja. tersepit. selepas menjalani rawatan dan sesi kaunseling. Menurut Zaimah. itu pun kami terpaksa bawa pulang buku latihan murid-murid untuk ditanda. saya pernah bekerja tujuh hari seminggu." katanya. Masa yang ada untuk berehat ialah waktu malam. saya mengajar seperti biasa. anak-anak tidak mahu dekat dengan saya. "Kami terbeban.

Sekiranya terdapat keturunan yang mempunyai masalah jiwa. . kelab. “Guru sekarang tidak seperti guru zaman dahulu. Guru sekarang terbeban kerana banyak tugasan baru yang perlu dilaksanakan selain mengajar. Nor Zuraida memberitahu. masih menganggap bahawa sekolah dan pusat tuisyen ialah tempat untuk mendidik anak mereka dan menyerahkan tanggungjawab itu sepenuhnya kepada guru. setiap tahun dianggarkan 22. kebanyakan mereka menghidap kecelaruan bipolar iaitu kewujudan pelbagai karakter yang berlawanan dengan keadaan guru terbabit sebelumnya. malah pada tahap hipoaktif. “Mereka turut berhadapan dengan perangai pelajar dan kerenah ibu bapa serta pengetua yang sentiasa menaruh harapan tinggi untuk melahirkan pelajar cemerlang dalam peperiksaan. Nor Zuraida Zainal. kursus dan gerak kerja luar sekolah. panitia.Berisiko mendapat penyakit kritikal MENURUT Pakar Perunding Kanan Psikiatri.” katanya. guru-guru juga perlu berdepan dengan tekanan lain. rakan-rakan dan masyarakat. mereka menjadi rajin dan produktif dalam melakukan sebarang kerja walaupun tidak mempunyai waktu rehat yang cukup.” katanya. Bercakap mengenai gejala tekanan yang sering dialami oleh pesakitpesakitnya yang juga guru. Prof. Tiga faktor utama yang menyebabkan tekanan ialah keturunan. “Mereka yang mengalami kecelaruan bipolar nampak sihat seperti biasa. sesetengah ibu bapa terus menuding jari kepada guru sedangkan kejayaan para pelajar tidak hanya bergantung kepada pengajaran di sekolah.000 pesakit mendapatkan rawatan di klinik dan wad psikiatri hospital berkenaan. “Di samping sibuk dengan aktiviti persatuan. Apabila ada anak yang gagal. faktor sekeliling seperti kerja dan jaringan sosial seperti keluarga. Ini diikuti kebimbangan melampau dan kemurungan. rumah sukan. Ramai ibu bapa. Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). risiko untuk guru mendapat tekanan menjadi lebih tinggi. “Tetapi kerja yang dilakukan tidak pernah habis dan ini yang mendatangkan sangsi kepada orang di sekeliling mereka. tidak kira di bandar atau di luar bandar. Kira-kira 10 peratus daripada mereka terdiri daripada golongan guru.

“Sekiranya wujud keadaan-keadaan seperti ini. darah tinggi. pendiam dan jika berlarutan mereka tidak mampu lagi untuk mengajar dan melakukan aktiviti harian. kencing manis dan buah pinggang. jelas Nor Zuraida.Malah. bosan. guru yang tertekan berisiko empat kali ganda lebih tinggi untuk mendapat penyakit kritikal seperti sakit jantung. pihak pengurusan sekolah perlu memahami dan membantu guru berkenaan dengan mengurangkan waktu dan kelas mengajar serta memberi kelonggaran untuk menjalani terapi dan kaunseling. Guru akan mula hilang tumpuan mengajar. “Tanda-tanda awal penyakit ini bermula dengan kemurungan. .” jelas Nor Zuraida.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful